Maker XMG-laptops waarschuwt voor uitstel nieuwe modellen en prijsverhogingen

De Duitse laptopbouwer Schenker waarschuwt klanten en partners dat uitstel van nieuwe systemen dreigt, omdat Chinese autoriteiten in de Suzhou-regio fabrieken sluiten wegens de omikronuitbraak. In die regio zit onder andere Schenkers leverancier Clevo.

Schenker heeft van lokale partners vernomen dat het DHL-distributiecentrum in Suzhou getroffen is door de reeks sluitingen op last van de autoriteiten. Dat maakt dat onderdelen en laptops die al geproduceerd zijn, met leveringsvertragingen te maken krijgen. "De logistieke bedrijven draaien al op volledige capaciteiten, wat de transportkosten opdrijft en de nieuwe laptopgeneraties merkbaar duurder maakt", meldt Schenker.

Of de leveranciers van het bedrijf, zoals original design manufacturers Clevo en Uniwill, gesloten zijn, meldt Schenker niet. Deze bedrijven hebben wel vestigingen op het Suzhou Industrial Park. Schenker wijst naar een bericht van Forbes van vorige week, waaruit blijkt dat op die locaties fabrieken van Samsung, UMC en Bosch zijn gesloten om de verspreiding van omikron tegen te gaan. Schenker lijkt bang te zijn dat zijn leveranciers ook met lockdowns te maken krijgen. "Vorig jaar troffen de chip- en componenttekorten voornamelijk de markt voor desktop-pc's, maar de situatie dreigt nu ernstiger te worden voor de laptopfabrikanten", aldus de maker van XMG-laptops.

Het bedrijf stelt dagelijks updates van partners te ontvangen over uitstel van leveringen. Daardoor zou het bedrijf niet kunnen zeggen wanneer de eerder dit jaar aangekondigde XMG FUSION 16 of de vernieuwde XMG PRO-serie van laptops met Intel Alder Lake-processors kan uitkomen en ook niet wat de prijzen van deze modellen worden. Een nieuw XMG NEO 15-model met vloeibare koeling kan Schenker wel volgens planning leveren. De Duitse laptopbouwer verwijst verder naar de mislukte nandgeheugenproductie van Kioxia van anderhalve week geleden, om te benadrukken dat het onzeker is hoe prijzen van komende ssd's uit gaan vallen.

Ook het Nederlandse laptopbedrijf BTO uit IJsselstein betrekt odm-modellen van Clevo. BTO laat Tweakers weten vooralsnog geen tekorten te verwachten: "We hebben net een hele hoop voorraad binnen. We denken nog tot de zomer door te kunnen. Als de tekorten aanhouden, kunnen wij er natuurlijk wel mee te maken krijgen." Ook eventuele prijsstijgingen van nandgeheugen raken BTO vooralsnog niet, volgens de woordvoerder.

BTO noemt het bericht van Schenker 'bijzonder': "We hebben gebeld met Clevo en zij weten niets van eventuele dreiging met sluitingen. De productie zit ook in een heel andere regio en Clevo heeft net een strenge overheidscheck op dit gebied met positief resultaat doorlopen."

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-02-2022 • 15:50

25 Linkedin

Reacties (25)

25
24
12
2
0
10
Wijzig sortering
De Clevo-gebaseerde barebones wil je sowieso niet hebben, tenzij je enorm gehecht bent aan aan een ANSI-layout toetsenbord. De beste laptop barebones komen toch bij TongFang vandaan waaronder de XMG Neo 15 op gebaseerd is. Mocht je interesse hebben in de TongFang barebones dan kun je beter bij laptopparts4less.frl terecht.

Edit: Ik las mijn bericht terug en het leek wel een reclame bericht. Ik wil benadrukken dat ik geen affiliatie hebt met laptopparts4less.frl. Ik ben simpelweg een tevreden klant.

[Reactie gewijzigd door Ram-G-maN op 21 februari 2022 17:07]

Ik zou Tongfang nou niet als beter dan Clevo bestempelen meteen. Misschien een tikkeltje beter door de gekozen materialen maar los daarvan liggen ze heel dicht bij elkaar. Alleen in eht geval van Clevo steun je Taiwan, Met Tongfang sponsor je meteen de Chinese staat en persoonlijk ben ik daar totaal geen fan van.

Tongfang is namelijk onderdeel van de Tsinghua Tongfang Co., Ltd. groep. Zij zijn tijdens het onderzoek van ASPI ook aangemerkt als een fabriekant dat gebruik maakt van dwangarbeid onder de Oeigoeren. Helaas maken daar heel veel bedrijven gebruik van (meestal zonder het te weten). Maar dit is een Chinees staatsbedrijf, betwijfel dat zij het niet zouden "weten".

https://www.aspi.org.au/report/uyghurs-sale

Tevens levert Tongfang hardware om dit probleem in stand te houden.
https://www.rwradvisory.c...List-Report-9-18-2020.pdf

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 21 februari 2022 18:46]

Als ik dit soort berichten zo lees, dan worden wij iedere keer weer geconfronteerd met hoe afhankelijk wij zijn geworden van lage-lonen-landen, zoals China. Eigenlijk is het best wel vreemd dat bij zulke grote vraag, er maar 1 productie-faciliteit beschikbaar is. Als je naar andere producten kijkt, zoals levensmiddelen & auto's, dan is het heel gebruikelijk dat het in meerdere productie-faciliteiten geproduceerd wordt. Maar in de tech-sector is dat dus niet het geval. Met als gevolg dat iedere keer er weer grote tekorten ontstaan. De ene week gaat het over SDD's, de andere week over GPU's & nu dan een whitelabel-laptop-producent.
Bedrijven zoals Foxconn zijn al een tijd bezig met het verplaatsen van productie, dit gaat dus in de toekomst minder een probleem zijn.

SSD's etc en hogere complexiteit semiconductors worden nauwelijks tot niet in China geproduceerd. China heeft geen noemenswaardige semiconductor industrie van niveau. Dat is voora Taiwan, Korea, VS etc.
Verplaatsen is niet het verhogen van redundancy ... Als je je bestanden van je D naar je E drive verplaatst, dan heb je net zoveel pech, als je E drive kapot gaat of je D drive.

De reden dat Foxconn zijn productie verplaatst is gewoon een combinatie van:
  • Import taksen in de VS
  • Hogere lonen in China. De dagen van goedkope arbeiders van het platte land zijn voorbij.
  • De issues met het merk "Made in China".
  • Wetten dat lastiger worden in China. En nee, ik bedoel niet wetten dat werknemers beschermen maar de overheid dat meer en meer micro-management begint uit te voeren op de bedrijven.
  • Vervuiling ... Ja, de mensen in China klagen ook meer en meer over vervuiling van de fabrieken.
  • De issue dat te veel Chinese deze dagen te "hoog" opgeleid zijn, waar de overheid dan een wet maakt dat hogere diploma's ineens naar een lagere niveau smijt want "we hebben niet genoeg mensen te werken in de fabrieken". In China is er een enorm druk op Kinderen voor een hogere opleiding wat een totaal over representaties veroorzaakt heeft bij de nieuw jeugd van hogere opgeleide jongeren. Wat een probleem is voor een land dat nog enorm afhankelijk is van actuele productie.
  • De hogere leeftijd van de bevolking, wat weeral een probleem is voor de fabrieken.
  • Als je "buitenlanders" uitbuit is een minder probleem voor de bevolking. Feit dat ze naar Vietnam gaan en andere landen, in gebieden waar er geen werk is, maakt het veel simpeler om als landheer te heersen in die gebieden want je bent dan de enige grote werkgever daar. Geeft je veel macht. En tegelijk moet je jezelf minder zorgen maken van je "eigen" mensen te horen klagen ( wat de heeft de overheid niet graag ). Als je denkt dat ze mensen uitbuiten in China, in Vietnam doen ze daar nog een stokje bovenop. Tot zover dat het dodelijke eindigt als mensen protesteren.
De genoemde redenen komen daar ook bij kijken ja. Maar de verplaatsing is ook deels ingezet door het covid probleem en ook zo benoemd door fabrieken als Foxconn. Oo omdat de demografische verplaatsing binnen China nog wel minimaal 15 jaar gaat duren en nu ook begint af te remmen.
Sluit het risico op natuurrampen ook niet uit; in het verleden heeft een Tsunami ervoor gezorgd dat er wereldwijd een tekort was aan HDD's. En Taiwan heeft recentelijk een groot probleem met de watervoorziening, die nodig is voor de productie van chips.
Bij ons op werk (we bouwen medische apparatuur) wordt daarom bewust een hoge risicoscore gehangen aan een leverancier als dat de enige leverancier is van een component en er geen alternatief van een andere leverancier is dat makkelijk te swappen is, als er problemen zijn.

Als dat echt niet kan, wordt de klant daarvan op de hoogte gebracht en mogen zij bewust de keuze maken om toch met zo'n leverancier in zee te gaan.

Het is alleen lastig als je de productie daar hebt uitbesteed. Dan zou je dat dubbel moeten doen, dus productie in twee fabrieken, bij voorkeur in twee verschillende landen op verschillende continenten. Daar wordt je product ongetwijfeld duurder van.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 21 februari 2022 16:05]

Dat is tegenwoordig het grote probleem in deze wegwerp-maatschappij; veel wordt quick-and-dirty geproduceerd, voor een zo laag mogelijke prijs.
Maar dit probleem is niet specifiek te wijten aan lage lonen landen (en China hoort al bijna niet meer bij de lage lonen landen, de uurtarieven zijn bijna gelijk aan die in centraal Europa).

Als we bijvoorbeeld in de EU besluiten dat alles dicht moet om een nieuwe coronavirus in te dammen, dan ligt het hier ook stil. Het probleem wordt eerder veroorzaakt door het nogal strikte coronabeleid in China. Het lijkt daar echt alles of niets.
Nederlandse industrie draaide tijdens de lockdown's gewoon op volle toeren, dat china een hele stad in lockdown gooit door een paar besmettingen is zwaar buitenproportioneel en valt onder zware dictatuur.

Ik zeg kappen met de handel met china, puur en alleen op basis van mensenrechtenschendingen, agressieve houding jegens de buren heb ik het niet eens over.

Het ''westen'' heeft china een economische grootmacht gemaakt, nu zijn ze echt niet meer te stoppen..
Waar haal je die wijsheid vandaan?!? De Nederlandse industrie heeft grotendeels op halve kracht gedraaid, tijdens lockdowns, mede door de grote tekorten aan materialen. Zo waren bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen (hout/karton) zeer slecht verkrijgbaar. Bovendien was een deel van het personeel ziek thuis door Corona.

Het feit dat China zo'n economische grootmacht is geworden, komt door de drang van het westen om zo goedkoop mogelijk te produceren, aangezien de gemiddelde consument voornamelijk kijkt naar de prijs van een product. Hetzelfde zullen we straks zien gebeuren met India, langzaamaan zal de massa-productie in China verplaatst worden naar India, omdat de lonen daar veel lager zijn.
Ik ben leverancier van velen bedrijven op diverse industrieterreinen, onze sector ging onverminderd door en bijna alle bedrijven waren gewoon open en draaiende. Waar ik eigenlijk meer naar doel is de buitenproportionele handelingen van de chinese overheid.
Ok, dan waren jullie 1 vd. weinigen. Bij mijn vorige werkgever (ICT dienstverlener) draaiden al mijn klanten hooguit op halve kracht. Bij mijn huidige werkgever is het niet veel anders, al komt men nu weer aardig op gang, doordat er nu weer iets meer mogelijk is, wat de leveringen van onze toeleveranciers betreft.

Eerlijk gezegd vraag ik mij af of de Chinezen wel zo buitenproportioneel hebben gehandeld; voor zover ik de media kan vertrouwen werden in China na een aantal strenge lockdowns de regels sneller versoepeld dan in NL. Door "ons" kwakkelend beleid duurden de lockdowns iig veel te lang, naar mijn idee...
Er zijn net zo goed tekorten aan auto's en bepaalde levensmiddelen. Uiteindelijk kom je toch uit bij componenten die maar op één plek gemaakt worden, en niet alles is even makkelijk uitwisselbaar.
Klopt & dat is juist de grote zwakte van de wereldeconomie; te weinig risicospreiding.
Lage lonen land is niet de crux. Sommige producten zijn erg gevoelig voor schaalvoordelen en voordelen van agglomeratie van leveranciers. In tech markt is ook nog eens veel vernieuwing en verandering, en enorm specialistische kennis die nodig is. Dat leidt er nu toe dat sommige zeer gewilde producten door hele of halve monopolisten geproduceerd worden. Snelle laptop of telefoon processoren zijn goede voorbeelden. Als al die fabrieken in Duitsland stonden zou dat daar ook een bottle neck kunnen vormen.
Ben ik gedeeltelijk met je eens; de tech-sector is tegenwoordig niet meer exclusief voor de westerse wereld, er is tegenwoordig ook veel specialistische kennis in opkomende economieën, zoals China & India. Hoogwaardige processors worden daar nog niet geproduceerd, maar het zal niet lang duren, voordat ook die landen de kennis daarvoor bezitten.
En waarom zouden fabrieken in Duitsland een bottleneck kunnen vormen? Het is juist goed dat de productie van hoogwaardige componenten over de hele wereld verspreid is, ipv. dat een groot deel hiervan geconcentreerd is in Taiwan. Amerika heeft dit heel goed in de gaten & investeert nu flink in lokale chip-productie. Helaas loopt de EU weer achter op dat gebied...
Gelukkig zijn er ook veel andere fabrikanten. Laat je niet gek maken door dit soort doemverhalen, er is langzamerhand overschot in laptops en andere mobiele devices aan het ontstaan.
Met RAM en SSD's hebben ze het toentertijd ook al geprobeerd om de verkoop nog zo op te drijven...

[Reactie gewijzigd door N1craM op 21 februari 2022 16:56]

Er is een tekort aan chips. Er zijn veel fabrikanten, maar ze maken allemaal laptops met AMD of Intel (of Apple). Batterijen, beeldschermen, en in iets mindere mate harde schijven, allemaal van een beperkt aantal leveranciers.

Men probeert uiteraard verkoop op te drijven, maar duidelijk is dat dit nu niet gaat dmv vertraagde leveringen en tekorten.
Smoesjes, elke fabrikant grijpt nu de corona aan om kunstmatig de prijs op te krikken tot soms wel 17% dit zie ik ook in de fietsen, met name de e-bikes.
Er worden nu gewoon exorbitante verhogingen doorgevoerd die in schil contrast staan met de werkelijkheid. Deze prijsverhogingen zijn er alleen maar om eventuele (verliezen / minder omzet van afgelopen jaar) die er niet is, want ze hebben record omzetten gedraaid. weer te compenseren.
Nee die verhogingen zijn echt enkel voor hun tegen portemonnee
De markt is niet heilig, maar er is ook nog zoiets als concurrentie. Schenker kan niet in z'n eentje prijzen verhogen en dan verwachten dat klanten niet naar HP, Dell, Asus, Acer of weet ik wie gaan. En als ze dat wel kunnen, waarom deden ze dat drie jaar geleden dan niet?
Spullen leveren in de EU is ook duurder dan in de VS. Je hebt hier veel meer wettelijke consumentenbescherming, maar ook nog eens een lappendeken van kleine landen, allemaal met hun eigen lokale regelgeving, taal, etc.

In de VS kan je met 1 reclamecampagne, website, handleidiing etc. alle staten bedienen. In de EU moet je dan om te beginnen al in heel veel verschillende talen doen. Ook heeft bij de meeste merken ieder land hun eigen organisatie die alles voor dat land moet regelen. En daarbovenop nog allerlei garantieregels waar je aan moet voldoen. Niet gek dat hier dan duurder is dan in de VS.
Of alleen al de verschillende powercords, die krijg je af-fabriek er echt niet bij :'( ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee