Eiland Tonga langer zonder internet door kapotte zeekabel na vulkaanuitbarsting

Eilandengroep Tonga zal langer zonder internet zitten doordat de reparatie van de onderzeekabel naar het eiland langer zal duren. Dat zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland. De kabel raakte beschadigd na de vulkaanuitbarsting in het gebied.

De zeekabel raakte begin deze week beschadigd nadat de deels onderzeese vulkaan Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uitbarste. De kabel verbindt de eilandengroep met de buitenwereld: zowel internet als telefonie loopt via de glasvezelkabel. Door vulkanische as is telefonie en internet via satellietverbindingen ook lastiger. De reparatie van de zeekabel gaat langer duren dan gedacht.

In eerste instantie werd gesproken over dat de reparatie enkele weken zou duren. De BBC schrijft nu dat het herstel nog zeker een maand duurt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nieuw-Zeeland gezegd.

SubCom Reliance, het schip dat de reparatie zal uitvoeren.

De reparatie wordt uitgevoerd door het Amerikaanse kabelbedrijf SubCom, in samenwerking met telecomprovider Tonga Cable. Het schip dat de reparatie moet uitvoeren moet nog vertrekken naar het gebied en is niet in de buurt. Daarnaast is het nog niet bekend wat de omstandigheden zijn onder zee. De breuk vond vlakbij de vulkaanuitbarsting plaats, op zo'n 37 kilometer uit de kust van Nuku'alofa.

Tot de kabel hersteld is, is de enige verbinding met de buitenwereld een aantal satelliettelefoons van buitenlandse ambassades in de hoofdstad Nuku'alofa. Telecombedrijf Digicel is wel van plan om een tijdelijke en zeer beperkte 2G-verbinding tot stand te brengen die SMS en bellen mogelijk moet maken naar het eiland, schrijft de BBC.

Op de eilandengroep Tonga wonen zo'n 106.000 inwoners, verdeeld over 36 bewoonde eilanden. Zij zitten sinds 15 januari, toen de vulkaan uitbarstte, zonder internet en telefonie. Familieleden van de bewoners hebben daardoor nog vrijwel geen contact gehad met inwoners. Daarnaast ligt het internationale vliegveld van de eilandengroep nog onder een dikke laag as, waardoor de toevoer van hulpmiddelen bemoeilijkt.

Update 14.00 uur: Starlink-internet is geen optie voor de eilandengroep, omdat er geen grondstation voor Starlink in het gebied aanwezig is. Het dichtstbijzijnde grondstation is Puwera Gateway, maar deze bereikt niet de eilandengroep Tonga. Met dank aan Kenhas voor deze toevoeging.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

19-01-2022 • 12:00

122 Linkedin

Submitter: Derice

Reacties (122)

122
118
53
8
0
45
Wijzig sortering
Een vorige keer heeft het 2 weken geduurd: nieuws: Tonga is na twee weken downtime weer op internet aangesloten

Nu zal er rekening gehouden moeten worden met de mogelijk nog actieve vulkaan en zal het wel langer kunnen duren.
Gaat nu iets langer duren (en dan moeten ze ook nog de breuk opsporen én de losse eindjes opvissen):

"Een speciaal schip is van plan om komend weekend vanuit Port Moresby, in Papoea-Nieuw-Guinea, naar het 4200 kilometer oostelijker gelegen Tonga te varen om reparaties aan de internetkabel uit te voeren.

Het schip moet eerst naar Samoa, dat ten noorden van Tonga ligt, om de nodige materialen op te halen. De reis tot aan Tonga duurt zo'n negen dagen, is de verwachting. Fonua zegt van geluk te spreken als de kabel binnen een maand gerepareerd is."


Bron: https://nos.nl/artikel/24...geen-toegang-tot-internet

[Reactie gewijzigd door Vos021 op 19 januari 2022 12:26]

De losse eindjes opsporen is met glasvezel niet zo'n probleem. Men kan vrij exact bepalen waar in de kabel de breuk zit. De positie van de kabel is ook bekend.
Het grootste probleem lijken voorlopig de enorme afstanden te zijn. De schepen en spullen liggen niet bepaald om de hoek klaar om uit te rukken als er een breuk optreed. De activiteit van de vulkaan kan ook nog roet in het eten gooien, maar de kans is groot dat die inmiddels weer rustig is op het moment dat men aan de reparatie kan beginnen. In geval van nood kan men altijd nog een bypass aanleggen door veilig gebied.
Voor diegene die graag willen weten hoe ze een breuk opsporen:
https://nl.wikipedia.org/...time-domain_reflectometer
En ik meen te weten dat ze ook nog vanuit de landstations een toontje (x aantal kHz) op de kabel zetten (lopen ook koperaders mee, naast de glavezels). Die helpen het kabelschip de breuk te vinden. Zo'n kabel wil nog wel eens verlijeren onder invloed van stroming etc. Dus als zo'n schip dat toontje ontvangt, weet het waar het ongeveer de grijphaak moet laten zakken. Dan gaan ze, haaks op de vermoedelijke kabelloop, dreggen tot ze beet hebben.

[Reactie gewijzigd door Vos021 op 19 januari 2022 13:28]

Zo'n OTDR heb ik helaas vaak genoeg gezien in ons datacenter als KPN bezig is met FTTH projecten.. 8)7
Hoe gaat de vervanging van zo'n kabel dan verder in zijn werk als je de plek van de schade gevonden hebt? Ik kan me voorstellen dat een vulkaanuitbarsting schade op meerdere plekken veroorzaakt, bijv. ook een aantal 100m verderop. Vervang je dan direct dus een groot stuk van de kabel?
In principe ja. Het kapotte stuk wordt er tussenuit gehaald en vervangen.
Misschien kunnen ze tijdelijk terugvallen op starlink :P
Zinnetje toegevoegd, maar er is geen Starlink-grondstation in de buurt. Het dichtstbijzijnde grondstation reikt niet tot Tonga.
Tja, dat staat echter al in het artikel: "Door vulkanische as is telefonie en internet via satellietverbindingen ook lastiger", dus dat zal ook niet bepaald lekker werken momenteel.
Probleem is daar dus weer dat je zit met een hoop as die uit de vulkaan komt. Het eiland ligt er vol mee en de lucht dus ook. Je ziet ook dat de enige satelliet verbinding die er is door de overheid gebruikt word. Dat zullen geen kleine starlink schoteltjes zijn.

Daarnaast, je moet ze daar krijgen. Hulp is al lastig omdat je er niet zo maar even heen vliegt met een vulkaan en ik denk dat er als er gekozen mag worden andere zaken liever gebracht worden dan internet faciliteiten. Voedsel en drinkwater zullen ze liever zien komen.
Goede PR als Elon Musk daar een aantal ontvangers zou laten plaatsen :D
Door vulkanische as is telefonie en internet via satellietverbindingen ook lastiger.
En slechte PR als het niet werkt.
Het is de poging die telt, Dat het niet werkt door het as zal niemand als slechte PR zien.
Zoals toen Ole Musky eens een duikbootje ging maken om dat voetbal team te redden uit een grot? Niet de beste PR toen het niet lukte EN Musky weer eens z'n bek niet kon houden.
Het zou me verbazen als ze intern daar niet mee bezig zijn. Hij stortte zich ook op die black outs. Die drang om successen te hebben zal hier ook overheersen ipv de andere kant op kijken.
kan je de provider bellen als je wilt, het is een afgelegen gebied.Maar dat soort dingen kunnen dus gebeuren maar niemand houd daar rekening mee.Geloof me dat dat een duur grapje is om te repareren.Of zal worden.
Alle andere oplossingen zoals een extra kabel, kabel anders routeren, ect., waarschijnlijk ook.

Daar zal de regering van Tonga icm. de provider vast over gesproken hebben, het is namelijk 'maar' voor 106.000 mensen dus lastig om dat even rendabel te krijgen.

Op een locatie die zó afgelegen ligt is vrijwel alles een duur grapje dus grote kans het een welbekend risico is.
Voor zo een locaties zou starlink toch wel een mogelijke backup kunnen zijn.
Om eht bericht van @Epidemias aan te halen
De links tussen Starlink satellieten zijn nog niet operationeel. De satellieten moeten dus communiceren met een station op de grond. Het dichts bijzijnde base station bevind zich in Puwera, Nieuw-zeeland. Dit is echter op 1922 km van Nuku'alofa, wat ver buiten het bereik van zo'n satelliet ligt (op het moment dat die in de buurt van Tonga is)
Dus snel even een grondstation opzetten op Fiji toch?
Het lijkt mij dat daar ook gewoon een andere glasvezel ligt die prima gebruikt zou moeten kunnen worden voor deze noodpost.
This was the ideal situation for Starlink to make a name for itself by providing Tonga with access to the internet without delay. What did it, in fact, do? Nothing! Back to wired internet. Starlink? Star-disconnect!
Keep in mind: To use starlink you need some starling hardware to get connected. Fedex, dhl and others have their problems delivering.

And above all: How do you apply for starlink if you have no telecommunication?
How about first getting enough coverage to actually be able to connect ...
setting up ground stations near enough for a satellite to reflect to Tonga
will a a challenge in itself, besides getting equipment to the island.
(Equipment most probably also means generators and enough fuel for some time to come...)
Tijd voor Starlink.

Zo te zien is er technisch gezien coverage, een instelling zou lokaal internet diensten kunnen aanbieden, weg dure kabels:
https://satellitemap.space/#

[Reactie gewijzigd door sokolum01 op 19 januari 2022 13:24]

Zou Musk met zijn Starlink satellieten hier niet kunnen helpen?
Nee.
De links tussen Starlink satellieten zijn nog niet operationeel. De satellieten moeten dus communiceren met een station op de grond. Het dichts bijzijnde base station bevind zich in Puwera, Nieuw-zeeland. Dit is echter op 1922 km van Nuku'alofa, wat ver buiten het bereik van zo'n satelliet ligt (op het moment dat die in de buurt van Tonga is)
Wireless lijkt ook niet echt haalbaar... Fiji met zo'n goeie 700 km is wat te ver voor zo'n link (records zitten rond de 300km dacht ik).
Er kunnen met draadloze technieken best grotere afstanden gehaald worden. Analoog op de AM of FM zeker. En dat is tegenwoordig ook in digitale versleutelde versies op de markt.
Ik vrees alleen dat er te weinig mensen zijn die dat spul beschikbaar hebben in die regio.
Als radioamateur zijn links van duizenden kilometers mogelijk maar dat is met een zeer beperkte bandbreedte en op basis van specifieke protocols. Dit is echter totaal iets anders dan een wireless link waar je netjes TCP/IP over kan draaien.

Snel even Google'n geeft me echter niet meteen iets bruikbaar dat >700km doet.
Vraag eens na bij https://DARES.nl wat ze kunnen.

En digitale communicatie is handig maar niet de eerste noodzaak...
Zorgen voor er een status overzicht een todo-NOW lijst en een boodschappenlijst zijn de eerste vereisten.

De rest kan later wel.
Precies, wat dat betreft snap ik niet dat de marine van Nieuw-Zeeland hier blijkbaar ook niet helemaal op voorbereid is.
Hoe moeilijk moet het zijn om op een (marine/reddings)schip een GSM (1G/2G) mast te hebben staan (met 30KM bereik) waar elk mobieltje zich gewoon vrij op aan kan melden en via een centrale op dat schip een '112' noodnummer beschikbaar te maken. Vanaf dat schip is er zat communicatie mogelijk met de buitenwereld want die communicatie legt wel vaker meer dan 1000KM af.
Zelfs in conflicttijd lijkt mij dat interessant omdat je dan gewoon kunt communiceren met 'het verzet' op het vaste land.

edit: typo |:(

[Reactie gewijzigd door NBK op 21 januari 2022 00:18]

(Ik vermoed dat je marine bedoeld, niet marina (een jacht haven)).
Dat komt omdat een relatief klein schip > een week onderweg is, afhankelijk van weersomstandigheden.
een groot schip, kan vaak wat sneller varen, is dan ook bijna week oid onderweg.
10Kt => 240M / dag 1000M ~ 5 dagen varen. (vertrek en aankomst zullen zeker langzamer zijn).
Mogelijk moet er een omweg gemaakt worden om, om de uitbarsting heen te varen.
(En dag of 3 op een RIB op zee zal geen pretje zijn, die kan wel sneller)
Zodra een vliegtuig kan landen heb je meer mogelijkheden... en ben je sneller.

Maar wat is de meerwaarde van een GSM mast op het eiland als er een stroom probleem is... (laden van mobieltjes).
Een zender op korte golf is al effectiever dan GSM + relay...
Lokaal zou een berichten dienst op de voet/fiets een beter alternatief kunnen zijn (niet afhankelijk van stroom) of op basis van portofoons. En die kan direct beginnen, ipv. wachten op een GSM mast.

Daarnaast als je een schip stuurt, dan moeten er ook voorraden voor X periode mee, evt. hulpgoederen want alleen aan een GSM mast heb je ook niet veel. Dus je hebt ook al snel een paar dagen voorbereiding nodig.
Geen idee maar ik zie op TV vaak 'de armste mensen ter wereld' in gebieden 'zonder drinkwater' nog steeds met hun mobiel bezig zijn. 'Iedereen' heeft zo'n ding en opladen kan heel makkelijk via allerlei wijdverspreid standaard materiaal. Denk aan powerbanks met zonnepaneel etc.
Het aantal mensen in mijn omgeving met een AM zender is denk 2 (Ik ken 2 vrachtwagenchauffeurs en ga er even vanuit dat die nog een bakkie hebben)

En volgens mij haalt een beetje oorlogsbodem 30KT dus dat zou 720M/dag moeten zijn en dus ben je binnen 1,5 dag op locatie. Weet alleen niet of ze dat ook redden zonder te tanken 8)7

[Reactie gewijzigd door NBK op 21 januari 2022 00:27]

Maar dat is onder "normale" overige omstandigheden, waarbij er een paar uur per dag (of hele dag) wel stroom is. niet alleen voor de mobieltjes maar ook voor de infra.

In heel veel landen is er een organisaties als DARES (gericht op hulpverlening op afstand via RADIO).
En er zijn nog voldoende landen waar radio de primaire communicatie op afstand is, zeker bij eiland gemeenschappen.
GSM, en zeker 4G/5G vereisen glasvezel verbindingen voor de werkelijk langere afstand.
Dat jij ze niet kent wil niet zeggen dat ze er niet zijn... De meeste Bakkie's zijn FM trouwens. (wel 27Mhz).

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 21 januari 2022 00:32]

Misschien als de lucht schoongenoeg is, voor de noodzakelijke communicatie.
Door het vele stof ging satelliet communicatie ook moeizaam.
Zinnetje toegevoegd, maar er is geen Starlink-grondstation in de buurt. Het dichtstbijzijnde grondstation reikt niet tot Tonga.
Is Starlink een optie als de aswolk weg is?
Er is geen Starlink-grondstation in de buurt. Het dichtstbijzijnde grondstation reikt niet tot Tonga.
Lijkt me wel, afhankelijk van hoe de wind blaast
En er nog een paar duizend starlink satelieten bij komen.
Ik denk dat er wel heel veel nieuwe aanvragen gaan komen voor Starlink vanuit Tonga als ik dit lees ;).

Voor de 100.000+ inwoners best wel vervelend dit. Je bent dan letterlijk afgesloten van de buitenwereld wat betreft telecommunicatie.
Want Starlink gaat wél goed werken vlak na een vulkaanuitbarsting met al die rook/as in de lucht…? Die blijft nogal een tijdje hangen, namelijk.

Edit: Daar komt trouwens nog bij dat er ook elektriciteit nodig is om Starlink te kunnen ontvangen. Na een vulkaanuitbarsting kan ook de elektriciteitscentrale zijn weggevaagd

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 19 januari 2022 12:45]

Misschien heeft starlink wel het voordeel van meerdere satellieten in beeld: Vooral bij een as-pluim kan de ene satelliet net achter de pluim zitten. Met starlink zijn er vaker meerdere satellieten in beeld en beweegt de satelliet mogelijk ook achter de pluim vandaan.

Een 'good old' stationaire satelliet zit achter de as-pluim en blijft daar stationair ook achter zitten.
Voor starlink moet er nog altijd een grondstation "in de buurt zijn" en dat zal er niet zijn. Daarvoor zal het veel te afgelegen zijn.

En voor zover ik weet, is nog geen communicatie tussen de satellieten onderling, toch niet voor het versturen van gebruikersdata
Dan nog is het afhankelijk van hoe de wind waait.
Ze zijn al bezig om via satelliet het een en ander in de lucht te krijgen, dus ja, blijkbaar kan het.
Ja, als die rook/as weg is wel. Maar als die kabel kapot is en de vulkaan is net uitgebarsten, dan gaat Starlink echt niet werken. Ik verwacht dus echt niet dat het storm zal lopen met aanvragen omdat het dus geen werkend alternatief oplevert als de vulkaan net is uitgebarsten.
As zal vats eerder weg zijn dan dat die nieuwe kabel er ligt. Niet dat Starlink er momenteel nog wat aan kan doen. Dat moet eerst verder ontwikkeld worden.
Maar het ging om een volgende keer. Ja, de as kan snel weg zijn, maar aan de andere kant kan het ook zo zijn dat de kabel de volgende keer niet breekt.
Die mag je even uitleggen. Voor starlink heb je toch juist geen kabel nodig, of snap ik iets niet :?
Nee, geen kabel, maar wel een onverstoord signaal met de satellieten. En dat gaat niet als er veel rook/as in de lucht hangt.
Zelf pal boven de vulkaan worden al weer haarscherpe foto's gemaakt door satelieten van het eiland (of wat er van over is)
Het stof is dus al flink verdund/verwaaid.
Het verdunde stof is nu alleen nog een probleem voor vliegtuigturbines die miljoenen kubieke meters lucht met hoge snelheid door de turbine trekken.
Assen van een vulkaan != stof. Daar zit namelijk vanalles in inclusief metalen en zware metalen, iets waar radio signalen niet bepaald happig op zijn net zoals turbines van vliegtuigen. Hoewel de uitbarsting op zich al gepasseerd is, die vulkaan gaat wel nog even door met as uit te spuwen. Bijkomstig probleem is het onweer dat deze assen veroorzaken ook wel dirty thunderstorm genoemd, tevens iets wat radio signalen niet echt leuk vinden.

Dan heb je nog het probleem dat het as op al je schotels en antennes ligt alsook dat het as reageert met metaal en dus corrosie veroorzaakt.

Dat men af en toe er in slaagt met een satteliet telefoon even een gesprek te voeren wilt niets zeggen. Door te kijken naar afwijkingen in GPS signalen kan men bepalen waar het as juist zit & in welke hoeveelheid.

Dat brengt dan ook weer een uitdaging mee voor deze herstelling, hoe ga je die kabel vinden op zee als het GPS signaal met afwijkingen zit. Vergeet niet dat Tonga de grootste in zijn soort is in 30 jaar, de ervaring van de gevolgen van een dergelijke uitbarsting op hedendaagse techniek is eerder theoretisch.
Je zegt: "Hoewel de uitbarsting op zich al gepasseerd is, die vulkaan gaat wel nog even door met as uit te spuwen."
Dat is dus niet zo want de hele vulkaan is nu in tegenstelling tot bij de uitbarsting volledig onder water.
Alleen grote uitbarstingen kunnen nog lijden tot as uitstoot.
Nu wel ja, maar vlak na de uitbarsting heb je daar niks aan. En dan nog heb je elektriciteit nodig om Starlink te kunnen ontvangen, en wie zegt dat de elektriciteitscentrale nog overeind staat?
Ik heb de luchtfoto's gezien van Tonga maar de meeste gebouwen staan er gewoon nog.
Ik ga ervanuit dat een elektriciteitscentrale meer dan gemiddeld sterk is en er dus nog staat.
Wel is er potentieel een probleem dat de installaties daarin beschadigd zouden kunnen zijn door zeewater.

Maar op Tonga is er ook veel zonne-energie en het is als Musk dat zou willen heel goed realiseerbaar om er op redelijk korte termijn (bv een week) een aantal starlink access points te leveren die op zonne-energie (plus batterijen) werken.

Het is echt geen rocket science om een starlink access point te maken:
https://www.youtube.com/watch?v=IEUmgoTTupQ
Het probleem is dat ze niet enkel access points nodig hebben maar ook nog een grond station. Die is er in de wijde omtrek niet.
Ik lees dat die binnen 500 mijl moeten zitten.
Dat zit er niet in.
Nieuw-Zeeland of Guam of Hawaii zijn veel veel verder dan dat.
Ahja dan zetten ze toch een station op een boot neer. Musk is clever genoeg, zolang er ook maar de wil en geld is.
En waar haalt die boot:

A. Zijn verbinding vandaan? Die grond stations hebben uiteraard wel een aansluiting op een kabel nodig, dat regel je niet zomaar even midden op de oceaan.

B. De vele elektriciteit die hiervoor nodig is, Musk zal weinig boten hebben waar je zonder gigantisch dure logistiek constant de energie die ervoor nodig is het draaiende te houden midden op de oceaan.

Dat is nog naast dat het daar vrijwel onmogelijk zal zijn om stil te liggen op het water, wat de prestaties serieus zou beperken op die schaal.
Hij kan boosters laten landen op boten. _/-\o_
(Waarmee ik zeg dat hij buiten kaders denkt waar veel kritiek op kwam dat het niet mogelijk zou zijn)

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 20 januari 2022 21:04]

Een booster laten landen is een kostenbesparend iets, bovendien is die booster laten landen is iets anders als logistiek midden op een oceaan een vaste internetaansluiting regelen die je met een boot kan verbinden, een constante stroom aan enige vorm van energie te moeten verzorgen en dan nog geen optimale performance krijgen door het bewegen van de zee. De mogelijkheden zijn erg beperkt en de kosten torenhoog om dit voor enkele tienduizenden mensen op te zetten.
Het punt is wel dat het grondstation een hele snelle internetverbinding (bv glasvezel) moet hebben.
Ik denk dat satelliet signaal wel door rook/as heen gaat.
Nee, dat werkt dus niet, want rook/as verstoort het signaal dusdanig dat er geen enkel bereik meer is door alle deeltjes die dan in de lucht hangen. Dat is volledig anders dan een dashboardkastje. Momenteel is er ook al geen andere sattelietcommunicatie mogelijk met Tonga, precies vanwege dat probleem, dus Starlink gaat daar echt niets aan veranderen.

Daar komt trouwens nog bij dat er ook elektriciteit nodig is om Starlink te kunnen ontvangen via een nog te bouwen basisstation. Na een vulkaanuitbarsting kan ook de elektriciteitscentrale zijn weggevaagd en je weet niet of er ook dieselgeneratoren zijn weggevaagd.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 19 januari 2022 12:54]

Ik denk van niet want het is een arm land en satelliet communicatie werkt momenteel ook niet.
Ik denk van niet want het is een arm land en satelliet communicatie werkt momenteel ook niet.
StarLink heeft z'n eigen satellietschotel en zou dus altijd moeten werken als er maar elektriciteit is.
Het is inderdaad niet goedkoop maar zo'n zeekabel is dat ook niet. Ik denk dat die kabel netto wel goedkoper is voor de hoeveelheid bandbreedte die je zo kan krijgen, maar die kosten moet je wel met je hele land samen dragen. Waarschijnlijk zullen rijkere bewoners en bedrijven toch wel naar StarLink kijken omdat ze daarmee zelfstandig hun situatie kunnen verbeteren. Het gevaar is dan wel dat daarmee ook het (financiele) draagvlak verdwijnt voor kabels, waar de armeren dan weer de pineut van zijn.

Vanuit het oogpunt van noodhulp bij rampen zou het mooi zijn als we een groot vliegtuig naar zo'n gebied sturen die dan starlink-schotels per parachute af gooien. Er was ooit sprake van de mogelijkheid om starlink van batterijen te draaien, al weet ik niet of dat realistisch en praktisch is of een fantasie van de afdeling marketin. Maar satelliettelefoons bestaan en die werken ook van batterij dus ik denk dat het zou kunnen werken.
Een zeekabel kan ook worden gesubsidieerd en verzekert door de overheid of andere internationale organisatie. Bij individuele satellieten is wat moeilijker.
Punt is dat reguliere satelliet communicatie momenteel niet of heel slecht werkt.
Dan werken de schotels en grondstations van SpaceX dus ook niet.

En dat laatste werkt heel anders dan bij satelliet telefonie. Die hebben een ander type antenne.
Ik denk van niet want het is een arm land
Het zou een stunt zijn als Starlink dit gratis beschikbaar zou stellen tijdens deze periode, als 'nood goederen'.
Dit zou een mooi usecase zijn voor de portfolio van Starlink, een use case die het nut van het product bewijzen.

Maar goed, ze hebben geen grondstation, dus houdt het al gauw op voor op korte termijn.
Weeral geen usecase voor Starlink? Wie had dat nu verwacht? :+
Het is vrij gebruikelijk dat satellietbeheerders ongebruikte capaciteit beschikbaar stellen voor ideële doelen. De capaciteit is er al, als er geen huurder is dan is het vrij makkelijk om je van je goede kant te laten zien. Zo heeft Eutelsat ooit eens met kerst de Duitse troepen in Afghanistan gratis van Duitse televisie voor zien (ze wilden de Duitse omroepen evenwel terug als klant) en heeft de Nederlandse satellietgebruikersvereniging De Transponder eens een paar uur met de Astra 3 mogen spelen.

Als Tonga nu een verzoek doet voor ongebruikte capaciteit, dan zal daar door satellietbeheerders serieus naar gekeken worden, en hoewel ze niet voor niets werken, gratis deals zijn mogelijk.
Argeloos zou ik hebben gedacht: 'wat nou grondstation'
Ik dacht dat het nou juist de hele usecase van Starlink was dat je overal vandaan een satellietverbinding kon opbouwen. Blijkbaar niet dus.
Tot starlink intersataliet-communicatie (met een hoge bandbreedte) heeft zul je een grondstation in de buurt nodig hebben. De communicatie verloopt momenteel van jou, via 1 sateliet en direct naar het grondstation en gaat dan verder via de kabel.

Starlink is er wel mee bezig, en de eerste paar satelieten met een laserverbinding naar naburige satelieten zitten al in de lucht, maar ik kan mij niet voorstellen dat je daar heel veel bandbreedte mee gaat halen; die satelieten zullen ze snel mogelijk de data willen offloaden naar een grondstation.
Denk dat dit voor Mr Musk wel een goede reclame stunt zou zijn. Als hij snel meerdere hotspots operationeel kan krijgen om basis behoefte te voldoen.

Ook om de verdere hulp sneller op gang te laten komen.

[Reactie gewijzigd door Steefph op 19 januari 2022 12:11]

Moet je wel kunnen bestellen natuurlijk ;)
Starlink is nog niet beschikbaar in Tonga omdat het dichtsbijzijnde grondstation in Nieuw Zeeland te ver weg ligt. De nieuwe starlink nodes met laser koppelingen zou dit wel kunnen maar daarvan zijn de eerste paar pas afgelopen week gelanceerd en dus voorlopig nog niet operationeel.

Daarnaast wat hier elders ook wordt gezegd; de hoeveelheid stof/as/rook in de lucht bemoeilijkt satellietcommunicatie en dat is bij Starlink niet anders.
Ja als men betaald doet hij dat misschien...

Gewoon hopen dat die kabel snel gefixed kan worden dus.
Ik ben niet heel erg bekend met Starlink, maar was het hele ding nu niet dat er wel genoeg satelieten over moeten vliegen om dat mogelijk te maken?
Als ik 'Find Starlink' moet geloven (waar je kunt checken wanneer sats over vliegen), gebeurt dit hier niet genoeg om een stabiele verbinding te maken.
Alle ether communicatie zal last ondervinden van de aswolk ook door de electrische ontladingen die die veroorzaakt.
Tsja, enigszins offtopic, maar wanneer ik daar mijn domicilie zou hebben dan zou ik het op dit moment veel belangrijker vinden om schoon drinkwater te hebben dan een goede internetverbinding.
Ik heb begrepen dat de door de uitbarsting veroorzaakte tsunami zowat alle drinkwaterbronnen heeft vervuild met zeewater; een tijdje zonder internet lukt makkelijk, een tijdje zonder drinkwater is een uitdaging.
Ik denk dan toch echt dat je onderschat hoe belangrijk een internetverbinding is in de huidige maatschappij voor bijvoorbeeld in dit geval informatie en communicatie. Het ene probleem (het drinkwater) is in ieder geval een stuk makkelijker op te lossen met het oplossen van het tweede probleem (geen internetverbinding/communicatie).

Door het complete gebrek aan communicatie weten we bijvoorbeeld nu niet wat de exacte situatie is en wat er nodig is en weten de inwoners niet wat er mogelijk is en waar.

[Reactie gewijzigd door rl3092kl op 19 januari 2022 14:49]

Het is niet of/of he. Tweakers is een tech site en zal dus niet berichten over de zaken die nu gebeuren om water/voedsel te faciliteren daar.
Zou het waternet wel werken zonder internet?
Ergens in mijn achterhoofd begint een lampje te branden die verteld dat de internet services/diensten zoals dns (voor website.to bijvoorbeeld) en mogelijk ook veel basis websites, voor Tonga vanuit Nederland worden gehost. Is dat (nog steeds) zo? of was dat ooit zo en is dat al lang anders?
Ik denk dat je in de war bent met het dok TK project! Dat betreft Tokelau.
Dat zou best wel vreemd zijn, hosten in Australie zou veel logischer zijn ivm de afstand.
Daarnaast is het natuurlijk je eigen keus waar je host, kan niet echt een reden bedenken waarom Nederland zo gunstig voor hen zou zijn.
(Edit: tooltje gebruikt en die detecteerd wel .to domeinen met Nederlandse hostings, maar hou er rekening mee dat .to ook populair is buiten Tonga. (Bijvoorbeeld populair in de torrent scene))

Verder hebben ze hun DNS/Domein infrastruuctuur in eigen hand, https://www.tonic.to/faq.htm en zijn er ook eigen hosting partijen.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 19 januari 2022 12:35]

Nederland is de andere kant van de wereld, dus dat kan qua latency niet optimaal zijn. Zou meer steek houden het dichterbij in Nieuw Zeeland of Australië te doen.
Volgens mij was er ooit een handige jongen die het hele '.to' domein beheer op zich had genomen. Daarmee dus ook websites als 'go.to' en 'come.to' en meer van dat soort creative namen.
Bij een glasvezelbreuk in de straat wordt er ca. 50-80 cm aan beide zijden eraf gehaald en wordt er dan een nieuw stuk tussen gelast.
Hoeveel is dat normaal bij zo'n kabel?
En moet deze kabel niet gewoon een paar zeemijl worden omgelegd, weg van de vulkaan, om herhaling in de toekomst te voorkomen
En moet deze kabel niet gewoon een paar zeemijl worden omgelegd, weg van de vulkaan, om herhaling in de toekomst te voorkomen
En denk je nu niet dat, mocht het mogelijk zijn om een vulkaan te vermijden, ze dit zouden gedaan hebben bij de aanleg van de kabel? Het mag dan misschien de kortste weg zijn maar ze gaan echt niet denken van "goh, er is wel een vulkaan waar we rond kunnen maar dat gaan we niet doen." ;)

Het is ook niet dat er maar één vulkaan is in die regio. Ring of Fire is niet enkel een liedje van Johnny Cash ;) Dacht dat het merendeel van de eilandje in die regio ontstaan zijn door vulkanen
En denk je nu niet dat, mocht het mogelijk zijn om een vulkaan te vermijden, ze dit zouden gedaan hebben bij de aanleg van de kabel? Het mag dan misschien de kortste weg zijn maar ze gaan echt niet denken van "goh, er is wel een vulkaan waar we rond kunnen maar dat gaan we niet doen."
Nee.

De kabel werd ergens in 2013 in gebruik genomen. bron
Hunga Tonga-Hunga Ha'apai - Wikipedia is in 2009 ontstaan door samensmelting van 2 vulkanen.

Blijkbaar werd het bij de planning van de aanleg (voor 2013) niet als risico gezien om het vlak langs de voet van de bestaande vulka(a)n(en) aan te leggen.
Nu het in relatieve korte tijd al 2 keer is beschadigd, vraag ik mij af of de kabel niet verlegd moet worden.
Jij spreekt nu niet over een vulkaan maar over 2 eilanden die veel vroeger ontstaan zijn door vulkaanuitbarstingen. Wat jij vernoemt, is de samensmelting van die twee eilanden door landmassa die er gekomen is door een uitbarsting (en die nu grotendeels weer verdwenen is)

Ik heb het nu niet exact opgezocht maar ik heb nog nergens gelezen dat die kabel net langs de voet van een vulkaan loopt. Die kabel kan gerust een 50km liggen verder om dan beschadigd te worden door drukgolven en zo.
Als je het bekijkt op de kaart , ligt de vulkaan een stuk ten noorden van Tonga. De kabel die aankomt op het eiland, komt uit westelijke richting (afgaande op die eerste bron die je zette)
Lees de Wiki-pagina!
De vulkaan zelf is een onderzeese vulkaan die in 2009 de zeespiegel doorbrak als gevolg van een vulkaanuitbarsting en onder water ligt tussen twee eilanden, Hunga Tonga en Hunga Ha'apai, die respectievelijk de overblijfselen zijn van de westelijke en noordelijke rand van de caldeira van de vulkaan
. Die 2 eilanden zijn dus overblijfselen van een oude vulkaan.
Hunga Tonga-Hunga Ha'apai was een vulkanisch eiland in Tonga van 2009 tot 2022, ongeveer 30 kilometer ten zuiden van de onderzeese vulkaan Fonuafo'ou en 65 kilometer ten noorden van Tongatapu
op submarinecablemap zie ik de kabel ten noorden van Tongatapu lopen. Dus in de buurt van Hunga Tonga-Hunga Ha'apai

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 19 januari 2022 15:03]

Wacht even. Dus jij zegt dat de eilanden ontstaan zijn door het samensmelten van twee vulkanen en nu begin je over "overblijfselen van een vulkaan". Je spreekt jezelf nu toch tegen?
Ik probeer te verbeteren door te zeggen "ontstaan door vulkaanuitbarstingen" en dat klopt dan niet? Die caldeira ontstaat door vulkaanuitbarstingen. In dit geval kwamen twee stukken boven water, door een uitbarsting.

Daarnaast begin je over " vlak langs de voet van de bestaande vulka(a)n(en) aan te leggen". Waar ik op reageer dat ik nog nergens heb gezien dat dit het geval is.

Ik zal er niet over bezig blijven maar ik denk dat je het op het verkeerde stuk kabel hebt. Het gaat niet om het stuk dat naar het noorden loopt. De schade waar het hier over gaat, zit in de kabel die naar westen loopt. Op die submarine map in het groen. Wat je ziet in het rood, loopt richting endpoints. Aangezien Tongatapu geen verbinding heeft, zal het om de groene kabel gaan die richting Fiji loopt.
Als we die groene kabel nemen en die 65 kilometer waar je zelf over spreekt, dan ligt die kabel niet "vlak langs de voet"

Ook kan je in die gebieden vulkanen gewoonweg niet vermijden. Alles wat je daar vindt van eilanden zijn ontstaan door vulkanen. Wil je een vulkaan vermijden door een omweg van 100km, dan kom je gewoon dicht bij een andere vulkaan.
Er zijn zoveel gebieden waar de platen nog steeds schuiven dat het ondoenlijk is om om die gebieden heen te werken.
Ik zou zeggen, zo'n eiland is perfecte usecase in geval van nood, voor Elon's Starlink project!

Dat ze een paar schotels opzetten en er is direct makkelijke communicatie met de buitenwereld!
Weet zo ff niet de footprint, maar niet veel kans dat de Starlink-doosjes met het dichtsbijzijnde grondstation (NZ?) kunnen babbelen.
Kunnen ze niet een tijdelijke satellietverbinding opstellen of is dat niet mogelijk in die regio?

En is het voor het internet ook niet handiger als die groep met meerdere nodes verbinding heeft? Ook voor als aan de andere kant nodes wegvallen om wat voor reden, dat de rest nog wel contact heeft? Ik bedoel, je zou een kabel tussen Australië en Zuid Amerika via Tonga kunnen laten lopen
Ja je hebt het hier over een eilanden groep waar het grootste eiland ongeveer 300km2 is en er 100.000 mensen wonen. En daar heb je er tich van in de oceaan. Ga je die allemaal met meerdere nodes verbinden? Als je op de kaart kijkt is het niet heel onlogisch hoe het gedaan is.

Ik denk ook dat het gewoon te duur is, wie gaat dat betalen? De mensen daar, en dan word het internet dus ineens heel duur. Dat kan als je best een rijk eiland bent,
Satelliet heeft zicht nodig, aswolken helpen niet echt.

"handiger als die groep met meerdere nodes verbinding heeft"
Sure, maar er wonen maar 100.000 mensen.
Beetje duur per hoofd van de bevolking om die kosten te dragen.
IJsland doet het ook met meerdere kabels, met ook een beperkte bevolking (een 370 000) en nog grotere afstanden. Zelfs Groenland heeft met een nog veel kleinere bevolking de nodige aansluitingen, al zal dat wel dik gesponsord zijn vanuit Denemarken.
Idem wat betreft de Azoren

Nu, IJsland en andere voorbeelden zijn wellicht wel een pak rijker dan Tonga en IJsland ligt ook strategisch voor datacentra die de EU en Amerika moeten bedienen.
Die 106.000 bewoners zijn ook nog eens verdeeld over 36 eilanden in Tonga, dus dat maakt het ook nog weer een stuk lastiger. In de hoofdstad Reykjavik wonen al meer mensen dan in de hele archipel.

Daarnaast ligt IJsland ook nog weer dichter bij GB en Noorwegen bijvoorbeeld t.o.v. Tonga naar NZ of Australië.
Klopt wat betreft de eilanden, maar als ik het goed voorheb is het de "hoofdkabel" die is geraakt. Die loopt overigens niet naar Nieuw-Zeeland maar naar Fiji, dat is een pak korter dan de kabels naar IJsland: https://www.submarinecablemap.com/submarine-cable/tonga-cable
Het probleem is niet zozeer dat de ontvangers vies zijn van de as. Het probleem is meer dat die as allemaal metaaldeeltjes bevat waardoor het signaal wat van de satelieten af komt niet door de wolk kan komen.
Dat soort problemen kunnen satellietcommunicatie verstoren, maar gezien het bericht meldt dat de huidige communicatie via satelliettelefoons verloopt, lijkt me dat nu niet meer van toepassing.
Dit is toch gister ook al gemeld in jullie eigen artikel dat het nog weken gaat duren: nieuws: Communicatie met eilandengroep Tonga ligt vrijwel plat door gebroken ...
Weken of een maand... lijkt me geen nieuwswaarde. Kun je meteen de comments van het vorige nieuwsitem hieronder plakken :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee