Zoals ik al zei, de feiten bij hem en bij world nuclear association komen overeen qua aantallen in aanbouw, sluitingen enzovoorts. Is ook allemaal na te zoeken. De voorspellingen en meningen zijn verschillend. De ene is de slager die zijn eigen vlees keurt, de ander de vegetarier die geen vlees wil eten. Qua betrouwbaarheid: alle IEA en world nuclear association voorspellingen over kosten van kernenergie zijn consistent te laag gebleken, voorspellingen over alternatieven als zon en wind te hoog. Pak de rapporten van elk maar eens en teken een trendlijn door de jaren van voorspelling en werkelijkheid.
Daarom lees ik beide kanten van het verhaal en vorm mijn eigen oordeel. Echter uit allemaal en ook uit informatie als Lazard en BloombergNEF blijkt duidelijk dat nieuwe kernenergie duur is. De beslissing van onze eigen overheid er 5 miljard subsidie in te stoppen (hoewel ze dat woord niet gebruiken) om de industrie te overtuigen geeft dit eveneens aan. De publieke consultatie laat duidelijk zien dat de industrie er alleen in mee wil gaan als de overheid alle risico’s draagt. En zoals Ed Nijpels opmerkte, ieder exploitant heeft op elk moment een vergunning kunnen aanvragen. Ook Delta in Borssele. Zonder stevige subsidie gebeurt dat niet. Anders dan windmolens draait kernenergie nu op subsidie. Deze vijf miljard is nog maar een eerste druppel op een gloeiende plaat. Van Oikiluoto naar Flamanville naar Hinkleypoint C zijn de kosten alleen maar toegenomen. Ofwel, de kinderziektes zijn er nog niet uit. Reken dus maar op meer dan de 25-26 miljard die Hinkleypoint C minimaal gaat kosten voor deze twee centrales, vermoedelijk meer omdat de zotten in Den Haag twee locaties willen. Eerste productie in 2035 als er geen enkele uitloop is. Dat kun je vergeten als Frankrijk en Engeland ook tegelijkertijd stevig aan het bouwen slaan - zie ook
https://www.carbonbrief.o...-lowest-level-since-1982/
Nederlandse waanzin om het zelf in zijn eigen achtertuin te willen zetten met eigen kennis.
De enige andere leveranciers zijn Rusland, China en Zuid-Korea. Rusland en China lijkt me niet verstandog tenzij je naast olie en gas ook met kernenergie wil worden gechanteerd. Weinig keuze dus.
Zon en wind lijken zich nog steeds in de exponentiële groei te bevinden. Tegen de tijd dat de eerste kerncentrale er staat is deze gegarandeerd onrendabel - en staat deze stil tenzij deze met nog meer overheidssubsidie aan de praat wordt gehouden.
Een ander aspect dat vergeten wordt is dat een kerncentrale heel veel water nodig heeft. Dat is de reden dat deze zomer Frankrijk een probleem had. Een centrale in Nederland aan een rivier gaat datzelfde probleem krijgen. Een centrale aan zee kan maar beter rekening houden met een hoger waterpeil dan nu - iets wat nog niet in de kosten is meegenomen.
Dus nee, ik heb nog geen bewijs gezien dat nieuwe kerncentrales rendabel zijn. Laat staan dat ze goedkoper worden en snel genoeg kunnen worden gebouwd.
[Reactie gewijzigd door ktweakbrans op 22 juli 2024 17:43]