Nederland heeft een jaarlijkse behoeft van ~670TWh
Het is nog iets erger, het cbs komt op ~3100PJ = 860TWh. Het verschil zit hem in conversie verliezen (bijv. gas/kolen -> elektriciteit). Die zijn lager bij elektriciteit, maar ook daar zijn verliezen.
Warmte is altijd nodig, en of het nou uit gas of elektriciteit komt, is de efficientie nagenoeg gelijk.
Dit is waar voor industriele warmte in processen waar energie op hoge temperatuur nodig is.
Voor de verwarming van woningen en gebouwen en kassen is dit alleen maar zo als er geen
warmtepomp wordt gebruikt en dat zou knap dom zijn. Een warmtepomp kan dit namelijk veel
efficiënter (een factor 4 à 5).
De verhouding tussen gebruik voor industriële warmte en gebruik voor reguliere verwarming is ongeveer 1:1, voor zover ik kan vinden op ongeveer 45% van de totale behoefte. Dus qua verwarming kunnen we best een stuk zuiniger: 10% besparing van de totale energie behoefte (86TWh) is dus goed mogelijk en dan heb reken ik niet ruim. En dat is dan al zonder het aanbrengen van extra isolatie. Het mooie van warmte is overigens dat het relatief makkelijk op te slaan is, dus het kan mooi als buffer dienen.
Je zou kunnen stellen dat een EV minder energie nodig heeft dan een ICE.
Ik heb het voor de gein eens omgerekend, de Volkswagen ID4/Skoda Enyaq (bepaald geen kleine auto)
komt uit op ongeveer 1liter benzine op 60 km (viel me eigenlijk nog wat tegen). Een benzine auto van vergelijkbaar formaat komt volgens mij niet verder dan 1/15. Mobiliteit is goed voor 21% van het totale energie verbruik. Er vanuit gaande dat we niet op waterstof

gaan rijden kan je hier dus opnieuw 15% (van de
totale energie behoefte of 129TWh besparen.
Daarnaast zie dat veel industrieen zich ook realiseren dat energie niet langer bijna gratis is, en zijn ze ook meer bezig met efficiëntie. Bijvoorbeeld bij Tata steel zijn ze een proces verandering aan het testen dat de kolenconsumptie per kg staal halveert (!). Ik weet het, bij Tata heb ik ook zoiets van, eerst zien, dan geloven, maar je kan staal ook produceren zonder kolen (Zweden). Dus het kan wel degelijk een significant stuk efficienter.
Als tata steel zijn energie verbruik halveert, scheelt dat zo'n 15TWh (op basis van schattingen) (dus nog een windpark).
Dus ik denk dat 600TWh in 2050 wat aan de pessimistische kant is, maar als de bevolking blijft groeien,
is het goed mogelijk. Zolang we maar niet heel veel datacentra gaan bouwen.
Tel daarbij op de torenhoge kosten, en je ziet dat het allemaal niet zo rooskleurig is.
Die torenhoge kosten vallen dus wel mee, want het wordt zonder subsidie gebouwd: het is dus niet duurder dan gas/kolen. Sterker nog, ik denk op het moment een heel stuk goedkoper.
Maar op dit moment importeren we jaarlijks netto ook zo'n 360 PJ aan kolen (~16 Mton) en zo'n 1100 PJ
aan olie (~200 miljoen vaten). En die krijgen we ook echt niet gratis. Daar kan je jaarlijks makkelijk
een paar van zulke parken van bouwen en de elektrische aansluiting naar de kust kan je dan ook nog betalen. Dus het is maar wat je duur vindt?
Tot slot: 6.5 TWh van 600TWh is alvast 1.1% procent.
Dus: om het even anders te zeggen: nog maar 46 van dit soort parken dus ongeveer 1 per jaar, conform planning, en een flinke klets zonnepanelen, en we zijn energie-onafhankelijk!
-- aangepast
[Reactie gewijzigd door Thalion op 4 augustus 2022 15:41]