Ron Gilbert gaat toch een nieuwe Monkey Island-game maken

Devolver Digital kondigt een nieuwe Monkey Island-game aan: Return to Monkey Island. Hoewel de uitgever nog weinig laat zien van de game, maakt het bedrijf wel bekend dat game-ontwikkelaar Ron Gilbert na jaren van afwezigheid rond de franchise weer mee gaat werken aan Monkey Island.

Return to Monkey Island verschijnt nog dit jaar als het aan uitgever Devolver Digital ligt. Het wordt het zesde deel in de Monkey Island-serie, die in 1990 begon met The Secret of Monkey Island. De game werd bedacht door drie ontwikkelaars: Ron Gilbert, Tim Schafer en Dave Grossman. De laatste Monkey Island-game, Tales of Monkey Island, verscheen in 2009. Deze game werd niet meer uitgegeven onder de vlag van LucasArts. Telltale Games nam deze titel voor zijn rekening.

Het is opvallend dat Ron Gilbert weer meewerkt aan dit nieuwe deel, omdat hij na het tweede deel stopte met werken aan de Monkey Island-games. Op 1 april 2022 plaatste hij op zijn persoonlijke blog een aankondiging dat hij weer aan een Monkey Island-game ging werken, met daarbij de opmerking dat het om een grap ging. Nu blijkt dat hij daadwerkelijk aan een nieuwe game werkt. Ook Dave Grossman werkt mee aan de game.

Devolver Digital laat nog weinig details los over wat we kunnen verwachten van de game. In de trailer is alleen een korte animatie te zien die mogelijk wat weggeeft over de grafische stijl van de game. Daarnaast maakt de studio bekend wie er meewerken aan de titel.

Door Robert Zomers

Redacteur

04-04-2022 • 17:29

110 Linkedin

Reacties (110)

110
110
60
0
0
42
Wijzig sortering
Beste nieuws van dit jaar! En Murray is terug :*)

Ik vond de commentary van Ron Gilbert etc in de remake van MI2 ook super interessant om te horen, aanrader voor wie dat nog niet heeft gespeeld!

Het verbaast mij echt dat aangezien LucasArts nu van Disney is, er toch nog een nieuwe MI game komt.

Erg blij mee!

[Reactie gewijzigd door spiritrulez op 4 april 2022 19:26]

Hoezo verbaasd dit je? Disney staat er toch wel om bekend dat ze iedere IP die ze bezitten vakkundig weten uit te melken ;) Dat is niet perse als negatieve kritiek bedoelt overigens... ze doen dat met wisselend succes.

Enige waar ik wel bang voor ben is dat dit geen point-and-click game meer gaat worden, daar gaan ze geen jong publiek mee trekken denk ik. Het zal vermoedelijk iets in de richting van telltale games worden oid. Nog niet eens heel erg, zolang de puzzel elementen er maar in blijven en de bizar willekeurige voorwerpen die je nodig hebt om ze op te lossen... en laten we uiteraard de humor niet vergeten.
Ik had verwacht dat Disney deze IP niet groot genoeg zou vinden om er geld in te steken. En misschien ook omdat het voelt alsof het in hetzelfde vaarwater zit als Pirates of the Caribbean.

Gelukkig had ik dat niet goed.
Adventures lijken langzaam een comeback te maken. Dus mogelijk is het nu interessant genoeg.
Je maakt een goed punt. Misschien is Disney voorzichtig bezig met nog een Pirates of the Caribbean film? Of nog beter. Misschien gaat Monkey Island wel verfilmd worden!! :*)
Ik had verwacht dat Disney deze IP niet groot genoeg zou vinden om er geld in te steken. En misschien ook omdat het voelt alsof het in hetzelfde vaarwater zit als Pirates of the Caribbean.
Die link is nog véél sterker. Ron Gilbert had namelijk The Secret Of Monkey Island gebaseerd op de Pirates of the Caribbean-attractie. Nadat Monkey Island 2 uit was gekomen, zijn de Pirates-films op hun beurt weer heftig geïnspireerd op Monkey Island (met name delen 2 en 3). Ted Elliott was namelijk eerst van plan om met Steven Spielberg samen een Monkey Island-film te maken, maar dat ging uiteindelijk niet door.
"The really interesting thing is that the movie was going to be produced by Steven Spielberg (who is a big Monkey Island fan himself). He asked Ted Elliott, a script writer who has worked on several Disney movies (including 'Treasure Planet') and on 'Steven Spielberg’s Director's Chair' game, to help with the story for the MI movie. The Monkey Island movie never got the green light and years later Ted Elliott wrote 'Pirates of the Caribbean: Curse of the Black Pearl', which took several ideas from Monkey Island. So basically the first two PotC movies are the Monkey Island movie".
https://monkeyisland.fand...e_of_Monkey_Island_(film)
Wat zou het fantastisch zijn, een MI film. Bedankt voor de URL!
Ehm heb je recent nog ron gilbert games gespeeld? Zoals the cave of thimbleweed park. Ik denk niet dat het zomaar een slechte game wordt.
Ik zeg niet dat ik bang ben dat het een slechte game gaat worden, maar dat ik wel bang ben dat het geen klassieke gameplay gaat krijgen. Point and click is niet meer van deze tijd en het zal voor het gros van de gamers ben ik bang 'te lastig' zijn... want het zijn altijd games waarin je heel veel zelf moet uitzoeken en een hoog 'trail and error' gehalte heeft.
want het zijn altijd games waarin je heel veel zelf moet uitzoeken en een hoog 'trail and error' gehalte heeft.
Puzzels oplossen zijn juist de grote uitdaging van zo'n game. Als het tegenwoordige publiek zich inderdaad blind staart op snelle achievements en een endorfine-kick zonder er veel moeite voor te hoeven doen, dan zijn point-and-click adventures (net zoals simulatiespellen) niet voor die doelgroep bedoeld.

Daarnaast zit je met adventure games (inherent) aan een bepaalde mate van lineaire gameplay vast, en een volledige open-world game zoals je tegenwoordig meer ziet is daarin eigenlijk niet te maken. Dan wordt het al heel gauw een RPG in plaats van een adventure.

Dat je bij sommige spellen inderdaad aan het vissen bent naar de juiste clickspot is gewoon een teken van slecht spel-ontwerp, een puzzel moet genoeg hints bevatten om 1 en 1 bij elkaar op te kunnen tellen en daardoor te zien waar je moet zijn. De verborgen deurknop in de bibilotheek die 3 pixels groot is en op geen enkele manier opvalt, is gewoon een fout van de game-designers.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 5 april 2022 12:02]

Enorme MI-fan, maar ik heb eigenlijk zoiets van laat de game met rust en in mijn herinnering bestaan. Kom dan liever met iets nieuws zoals thimbleweed park.
Disney is idd heel goed in het nostalgisch uitmelken van een franchise. Kijk maar naar de Disney Star Wars delen, visuele eye candy, maar de verhaallijn slaat nergens meer op. De ziel is eruit gehaald. En dat geeft voor mij persoonlijk een bittere nasmaak..
Je hoeft het niet te spelen natuurlijk. ;) Dan blijft het in je herinnering zoals het was.
Je snapt dat het niet zo werkt natuurlijk ;) tuurlijk ga ik die spelen net zoals ik alle Disney Star Wars films gekeken heb.
Disney? dit was uitgegeven via lucas arts toch?
oh, ja, dat was ik ff vergeten.
Jaaaaa nice!!! Ik vraag mij af of hij het verhaal gaat oppakken vanaf het eind van deel 2 of verder gaat waar de serie is gebleven. Deel twee eindigde natuurlijk met behoorlijk wat vragen.
Dit is het "echte" vervolg op deel 2, met het grootste deel van de originele crew van deel 1 en 2. Voor zover ik kan achterhalen negeren ze het grootste deel wat er gebeurd is toen het zooitje in handen was van andere studios.

edit: als je die trailer bekijkt zie je murray, een talking skull uit deel 3 die het water in wordt geflikkerd :P

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 4 april 2022 20:01]

Ja het is een beetje dubbelzinnig. Wordt Murray nou aan de kant geschopt omdat Gilbert het niet eens was met de kant die MI3 en 4 opgingen, of is het een toegave dat de games niet genegeerd gaan worden?

Hoe dan ook echt goed nieuws dit. Mijn jeugd!
Ja het is een beetje dubbelzinnig. Wordt Murray nou aan de kant geschopt omdat Gilbert het niet eens was met de kant die MI3 en 4 opgingen, of is het een toegave dat de games niet genegeerd gaan worden?
Ja ik vraag het me ook af. Ik vond Murray altijd wel grappig, en sowieso deel 3 leuker dan deel 2. Deel 1 was wel het beste vind ik.

Maar Murray was eigenlijk al een soort herhaling van een eerdere grap namelijk de "head of the navigator".
MI3 doesn't go out of canon. We were very careful about that. Murray is in this game.
https://mobile.twitter.co...tatus/1511022135191384067
He's in it big time.
https://mobile.twitter.co...tatus/1511005842178396161

;)
Nu was deel 3 niet slecht hoor. Ik heb hem laatst nog een keer gespeeld.

Maar het was inderdaad niet de kant waar Gilbert het verhaal op wou laten gaan had ik begrepen. Ik ben erg benieuwd!

Sowieso een must buy voor mij. Zou tof zijn als er bijvoorbeeld een pakket komt met de overige delen voor de Switch. Maar als het pc only wordt komt hij alsnog.
Deel 3 vond ik fantatstisch met goeie graphics zeker voor die tijd .
Zit wat video's te kijken van MI2, maar het ziet er best gaar uit, is dit zoiets als bijvoorbeeld day of the tentacle?
Ja. Maniac Mansion was ook de eerste game die gebruik maakte van de SCUMM engine waar MI gebruik van maakte. Overigens zijn de eerste twee delen in remakevorm uitgebracht een paar jaar terug met moderne graphics. De game staat toe om steeds te switchen tussen de oude en nieuwe graphics wat wel een leuke feature is.
SCUMM staat voor Script Creation Utility for Maniac Mansion.
Dat wist ik :), daarom is het ook logisch dat Maniac Mansion (Day of the Tenticle is de 2e MM game) de eerste game was die daar gebruik van maakte. Donovan (nieuwe schrijver hier, smartphone reviewer) heeft de game gespeeld op Twitch en daar ook hele verhalen over gehouden, waaronder wat uitleg rondom SCUMM.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 5 april 2022 11:12]

Ik melde het ook alleen maar voor de volledigheid. O-)
Zit wat video's te kijken van MI2, maar het ziet er best gaar uit, is dit zoiets als bijvoorbeeld day of the tentacle?
Kortgezegd: Ja.
Dit is een genre dat "Point and Click Adventure" heet.
Gaar? GAAR!? Generatiekloof denk ik…

Dit is inderdaad een point-and-click franchise. Het is een van de meest bekende en geprezen series in dat genre. Persoonlijk had ik een klein orgastische ervaring toen ik dit nieuws op mijn scherm zag. Was het vrijdag geweest, had ik het nog niet geloofd.!
bro! mi2 zag er geweldig uit voor die tijd
Mocht je MI1 en MI2 met de stemmen en muziek van de special editions, maar met de graphics van het origineel willen spelen. Dat kan zo: http://gratissaugen.de/ultimatetalkies/monkey1.html
Je kunt in de special editions toch ook omschakelen naar de oldschool graphics dacht ik.
Ja, maar dan krijg je ook de old school muziek en geen stemmen meer.
Zonder 14" CRT zal het toch niet echt hetzelfde zijn.
een amiga aangesloten op een philips kleuren tv heb ik orgineel gespeeld
Klopt, ik heb ze allemaal in steam en kan ze in classic zetten. Het is wel zo dat de oldschool graphics er beter uitzien op CRT monitoren.
Thanks ! wat een briljante site is dat.
Gisteren van 17.00 tot 00.30 gespendeerd aan Monkey Island, en toffe is zie ik zojuist dat de save game werkt (op basis van cookies ofzo vermoed ik).

Leuke opwarmer voor het nieuwe deel wat gaat komen !
Toen ik MI2 voor het laatst speelde, was ik jonger dan Guybrush.. nu had ik zijn vader kunnen zijn. Ik ben benieuwd!
Guybrush, Deluxe Paint, pas later viel bij mij het kwartje waarom die twee onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Toen computeren nog echt computeren was, heerlijke tijden toen op mijn Amiga.
Je was 4 jaar oud ofzo? Je weet hoe de game eindigt he :)
Dat einde is nu net zo'n ding dat veel meer vragen oproept dan het beantwoordt.
Qua grafische stijl ziet het er uit als een willekeurig mobiel spel. Het heeft er ook vast mee te maken dat ik het spel van de Amiga nog in mijn hoofd heb.

Maar goed, ben benieuwd naar het spel.

[Reactie gewijzigd door wisselwerking op 4 april 2022 17:39]

Moet zeggen dat die mobiele grafische stijl die jij bedoelt en je hier ziet in het filmpje mij nooit echt heeft aangesproken, maar dat is denk ik een kwestie van smaak. Als ik wegduik in het boek (geen reclame, maar echt een interessant boek) The Art of Point and Click adventure games en al die plaatjes en verhalen zie hoe men met grafische beperkingen zoveel sfeer heeft weten neer te zetten voor al die klassiekers dan ben ik bang dat voor het merendeel je de series gewoon met rust moet laten en niet in een moderne vorm moet gieten.

Ja, er zal vast wel een selecte groep zijn die het aanspreekt, maar zulke grote knallers als het ooit waren gaan het volgens mij niet worden. Volgens mij zijn er tegenwoordig zoveel concurrerende gelijkende spellen die misschien wel beter in deze tijd passen. Toevallig dat er hier een bekende naam aan hangt en dit aandacht krijgt, maar anders was het al lang verpletterd geweest tussen al al het andere wat er uitkomt.

Ben benieuwd wat het wordt, wie weet word het toch een groter succes dan ik nu denk.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 4 april 2022 18:10]

Volgens mij zijn er tegenwoordig zoveel concurrerende gelijkende spellen
Volgens mij zijn adventure games tegenwoordig juist zeer zeldzaam. Of er nog een groot publiek voor is durf ik niet te zeggen, maar als niet zo gek veel mensen snakken naar eindelijk weer een goeie adventure en ze hebben eigenlijk maar één keuze, dan zou het me niet verbazen als dit toch goed verkoopt. Gaan ze zoveel geld verdienen als (ik noem maar wat) een Assassin's Creed spel? Vermoedelijk niet, maar van de andere kant, de ontwikkeling hiervan kost ook slechts een minieme fractie daarvan, dus het hoeft ook lang niet zoveel op te leveren.

Disclaimer: ik ben absoluut niet objectief in dit opzicht; ik vind het nog steeds zonde dat Full Throttle 2 nooit is uitgekomen en dat, in het algemeen, adventures een vrijwel uitgestorven genre zijn...
Als ik wegduik in het boek (geen reclame, maar echt een interessant boek)The Art of Point and Click adventure games en al die plaatjes en verhalen [...]
Van de site: Ships from: 01 Jul 2022
Hoe kan jij dat boek nou al lezen? 8)7
This is the third edition of The Art of Point-and-Click Adventure Games, featuring an additional 28 pages.
Kijk maar bij de recensies uit het verleden die er al staan, waarschijnlijk een nieuwe druk die uitkomt. Maar heb hem toch echt al een jaar of drie liggen.

[Reactie gewijzigd door Tjeerd op 5 april 2022 07:53]

Prachtig boek, ik blader er ook regelmatig door.
Ron Gilbert heeft een paar jaar geleden nog een oldskool adventure game uitgebracht: Thimbleweed Park. Erg leuk.
I am rubber, you are glue..
You fight like a dairy farmer
How appropriate, you fight like a cow!
People fall at my feet when they see mee coming...
Even before they smell your breath?
how much wood could a woodchuck chuck
Dat was een leuk spelletje :)
De nieuwe op de Ipad?
Ja, dat was één van de meest memorabele "gesprekken" in de geschiedenis van computerspellen:
Guybrush: How much wood could a woodchuck chuck if a woodchuck could chuck wood?
Timmerman: A woodchuck would chuck no amount of wood since a woodchuck can’t chuck wood.
Guybrush: But if a woodchuck could chuck and would chuck some amount of wood, what amount of wood would a woodchuck chuck?
Timmerman: Even if a woodchuck could chuck wood and even if a woodchuck would chuck wood, should a woodchuck chuck wood?
Guybrush: A woodchuck should chuck if a woodchuck could chuck wood, as long as a woodchuck would chuck wood.
Timmerman: Oh Shut up!
Het echte deel drie?

Magnefiek.

Monkey Island 2 in mijn top drie allertijden.
Ik hóóp dat het de echte deel 3 wordt inderdaad. En ook het einde krijgt wat Ron Gilbert altijd heeft willen maken.

Zowel Monkey1 als Monkey2 zijn spellen die ik elke zoveel jaar opnieuw weer eens speel. Terwijl ik deel 3 na 1x spelen nooit meer heb aangeraakt. (Ik vond Murray ook verschrikkelijk eerlijk gezegd, en ik hoop dat het dumpen van Murray in zee in deze trailer symbool staat voor dat we 'm niet nodig gaan hebben). Deel 4 heb ik tot de helft tot aan een game-breaking bug gespeeld en het daarbij gelaten. Ik miste volledig de sfeer in dat spel. Ik kan me ook niet echt 'legendarische' momenten uit deze laatste 2 games herinneren. Alleen El Pollo Diablo was gaaf :P.

Maar nu Ron Gilbert weer aan deze titel is verbonden, heb ik er zeer veel vertrouwen in! Kan niet wachten..
Every enemy I've met I've annihilated!
with your breath, i'm sure they all sufficated
Puur jeugdsentiment! :-) Hopelijk wordt er ook weer die anti-crack draaischijf bij geleverd. ;-)
Erg vermaakt met Thimbleweed Park op de Nintendo Switch. En daarom hoopte ik dat de remasters van Monkey Island die op de iPhone en iPad waren uitgebracht (inmiddels alweer jaren uit de Appstore) ook naar de Switch zouden komen. Maar een nieuwe (Monkey Island) game waar aan Ron Gilbert meewerkt is ook leuk!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee