Ik krijg het gevoel dat deze jongen een psychische stoornis heeft en deze expres niet heeft willen uiten. Het is daarentegen ook heel erg begrijpelijk dat een 22 jarige jongen niet zijn medische voorgeschiedenis wilde delen met de wereld, de zaak diende immers niet achter gesloten deuren. Immers zou het openbaarmaken van een psychische stoornis hem, vanwege de taboes die daarmee zijn verbonden in deze maatschappij, hem misschien tweemaal straffen. Hij zou dan namelijk gestraft worden voor deze zaak, en daarnaast door een eventuele toekomstige werkgever worden gezien als "lastig". Ik denk dat hij hier dus een verstandige keuze heeft gemaakt, aangezien een eventuele diagnose, bijvoorbeeld een ASS, hem niet van vervolging had ontslagen.
Daarnaast wordt er door de auteur van dit artikel het volgende gezegd:
. Tijdens de rechtszaak, die vorige week plaatsvond, wilde de verdachte niet veel kwijt over zijn handelen, omdat er pers in de zaal zat.
Dat betekent echter niet dat de rechter een geheel onvolledig beeld heeft van deze jongeman:
Tegelijkertijd konden de bedrijven en overheidsdiensten hun werkzaamheden niet goed uitvoeren, waren klanten en burgers voor hen onbereikbaar en moesten zij veel kosten maken om de aanvallen af te weren en om hun systemen weer operationeel te krijgen. Verdachte heeft hier in het geheel niet bij stilgestaan. Voor hem telde enkel het doorbreken van zijn verveling. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan.
[...]
De rechtbank is zich ervan bewust dat verdachte nog relatief jong was toen hij de feiten pleegde en dat hij destijds in een sociaal isolement verkeerde.
[...]
Daarnaast geeft verdachte in zijn eigen verklaring aan dat hij een DDos-aanval pas “leuk” vond, wanneer de site ook daadwerkelijk plat ging.
[...]
De reclassering adviseert om bij een bewezenverklaring het ASR toe te passen omdat verdachte destijds kinderachtiger reageerde en handelde dan dat je van iemand met zijn kalenderleeftijd mag verwachten. Hij schatte risico’s slecht in en handelde enigszins impulsief.
Bron, zoals ook en terecht vermeld in het artikel:
https://uitspraken.rechts...wbutton=true&keyword=ddos
Naar mijn ervaring, klinkt het dus alsof deze jongeman last heeft van een psychische stoornis waardoor hij het gevolg van zijn handelen niet volledig kon inschatten. Echter, doordat hij dit inbracht in de zaak, kan de rechter er dus ook niet letterlijk rekening mee houden. De rechter doet dit echter wel, omdat Nederlandse rechters gelukkig een redelijk goed inlevingsvermogen hebben. De rechter zegt daarom dus:
Nader onderzoek is noodzakelijk en dit levert naar het oordeel van de rechtbank een onevenredige belasting van het strafgeding op. Zij zal de benadeelde partij daarom niet-ontvankelijk verklaren in de vordering. De vordering kan bij de burgerlijke rechter worden aangebracht.
Zodra dus een civiele zaak wordt gestart door de benadeelden, zal de gedaagde waarschijnlijk alsnog over de brug komen met diagnoses en psychiatrische onderzoeken. De vraag is echter of je dat deze jongen nog moet aandoen. Hij heeft momenteel zijn leven weer een beetje op orde, een relatie, een baan... Probeer hem juist op het goede pad te houden is mijn opinie. Op het moment dat hij nog een dikke schuld aan zijn broek krijgt, gaat zijn relatie misschien wel uit en kiest hij weer voor het "verkeerde pad". Mijn advies aan Tweakers, vooral omdat Kees, zo'n leuk artikel heeft geschreven waarmee hij de volledige community heeft gepleased, is om de zaak te laten rusten. Je weet als technische community dat hier veel mensen rondlopen met een psychische stoornis. Immers lijken mensen met een dergelijke stoornis oververtegenwoordigd te zijn in de techniek en IT sectoren. Mocht deze jongen eerder gediagnostiseerd zijn geweest met een mogelijk probleem, dan had jij daarvoor misschien behandeling kunnen krijgen waardoor hij uiteindelijk geen DDOS aanvallen had opgezet.
[Reactie gewijzigd door Frozen op 22 juli 2024 19:31]