Telenet groeide in 2021 naar 1.725.700 abonnees, helft heeft wifibooster

De Belgische provider Telenet heeft in 2021 opnieuw meer klanten gekregen. Het totale aantal abonnees steeg met 28.600 naar 1.725.700. Meer dan de helft van die klanten neemt de wifiboosterdienst af, een stijging van bijna een kwart met een jaar geleden.

De provider schrijft dat in het financiële jaarverslag. Het bedrijf haalde een omzet van 2,5 miljard euro en een bedrijfswinst van 599 miljoen euro. Dat is voor beide een groei van 1 procent ten opzichte van 2020. De nettowinst steeg met ruim 16 procent naar 393,6 miljoen euro. Ceo John Porter zegt dat de stijgende winst deels te danken is aan de opbrengsten uit abonnementen.

Het aantal abonnees groeide naar 1.725.700. Dat is een groei van 28.600 klanten. In het vierde kwartaal leverde Telenet 44.800 wifiboosters aan klanten. Telenet zegt dat 977.800 klanten inmiddels zo'n booster hebben, wat neerkomt op 57 procent van het totaal aantal klanten. Het is niet bekend hoeveel wifiboosters klanten in huis hebben. Telenet biedt de eerste booster gratis aan, maar voor extra exemplaren betalen klanten twee euro per maand.

Telenet verwacht in 2022 opnieuw een groei in winst en omzet te maken. Het bedrijf zegt dat de focus komt te liggen op de samenwerking met Fluvius om een Vlaams datanetwerk op te zetten en op 'een strategische beoordeling' van mobiele zendmasten.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

10-02-2022 • 13:43

61

Reacties (61)

61
61
42
1
0
14
Wijzig sortering
Maar wat is nu eigenlijk het nut van de toevoeging dat mensen bij hun Internet abo een wifibooster afnemen? Willen ze dan zeggen dat de Wifi die hun eigen modem levert niet voldoet? Waarom zijn ze er trots op dat mensen een booster nodig hebben? of lopen onze zuiderburen te pochen met het feit dat ze enorme huizen hebben voor weinig (in vergelijking met de huizen in NL) :-)
Ik snap niet dat dit een serieuze vraag is. Je moet al echt een heel klein of oud (lees: weinig beton) huis hebben, om met eender welke router overal in huis goede ontvangst te hebben.
Ik heb zelf ook 3 Wifi punten hangen, op elk verdiep eentje + kelder. Met de nodige beton en isolatielagen, haalt een Wifi router het maar mager op een andere verdieping.
En ik ben er zeker van dat veel moderne huizen in Nederland hetzelfde probleem hebben, anders zou Ziggo niet soortgelijke oplossingen aanbieden.
Het probleem is niet zozeer de huizen en de isolatie ervan maar alle andere signalen die op de 2,4 & 5 & 6 Ghz band werken.
Tegenwoordig is bijna alles draadloos waardoor er teveel interferentie is.

Maar hoe dan ook duid het aan dat de belgen geen verstand hebben van wifi en de werking ervan.
Helemaal overstappen voor wifiboosters ipv gewoon bij hun huidige provider blijven en boosters aanschaffen.

Dus blijkbaar een goede zet om het aan te bieden.

[Reactie gewijzigd door FQYPW op 23 juli 2024 07:50]

Nee, interferentie is juist het probleem als je dicht op je buren woont. Maar met een moderne woning, heb je minder last van signalen van de buren, maar reikt je eigen signaal ook niet ver.

Ik heb zelf vrij weinig last van de buren (zie wel een zwak signaal maar er is ruimte genoeg om elkaar niet te storen). Maar door alle isolatienormen die je volgt, de dikte van muren en vloeren, reikt mijn eigen router niet ver. Max 1 verdieping en bij het omhoog gaan bij de trap nog een beetje. Zonder een 2e router boven, is het signaal daar erg zwak.
Niet correct...
Buren is alleen maar een bijzaak.
Dus jij denkt dat iemand zonder directe buren geen interferentie heeft ofzo?

Interferentie is niet alleen door buren maar ook eigen producten in en en rondom huis.
Mobieltjes, tablets, laptops en alles wat draadloos is en via radiofrequenties werkt zoals huistelefoons, toetsenborden en muizen, IP camera's, Tv's, smart speakers etc etc etc zelfs bluetooth apparatuur etc etc etc
Kan nog wel even doorgaan...
Heb zelfs een magnetron en oven met deze functies.

Al deze producten ontvangen niet alleen wifi maar zenden het natuurlijk ook uit.
Want wifi verbind met wifi anders komt er geen connectie tot stand.

Vandaar dat ik zeg dat er steeds meer dingen komen die op de frequenties werken waar wifi ook gebruik van maakt.
In veel gevallen zijn eigen producten zelfs al de stoorzender en eventueel de oorzaak waarom het wifi thuis slecht is.
En heeft dat vaak niet eens met de isolatie thuis te maken.

En als je dan ook buren hebt tja dan is het nog slechter.
Want niet alleen hun router of AP signaal kan extra interferentie veroorzaken maar ook al hun draadloze apparaten...
Sowieso hebben doorsnee gebruikers geen verstand van wifi. Daar kan je gif op nemen.
Velen kennen het verschil niet tussen internet snelheid en wifi snelheid.

ISP's als telenet, proximus of ziggo hebben zichzelf in een hoek gewerkt.
Ze hebben iedereen routers en switches gegeven, maar nu blijkt dat de meesten daar niet mee overweg kunnen en moeten ze nu iedereen support geven op onzinnige problemen zoals slechte wifi voorbij 3 dikke muren of zo.
Ik geloof dat de concurrentie geen booster aanbiedt. Dus op die manier willen ze misschien aangeven dat het mensen zijn voor wie de concurrentie geen volwaardig alternatief is zonder bijkomende hardware aan te schaffen?
Welke concurrentie heb je het dan over? Ik heb van KPN gewoon gratis boosters gehad hoor. En niet in bruikleen.
Bij mijn weten is KPN geen concurrentie van Telenet. 8)7
Telenet os ook geen bruikleen, dat zeggen ze om het op te smukken. Wij wouden onze retourneren, en we mochten hem gelijk bij het afval gooien.
De concurrentie biedt zeker boosters aan maar afhankelijk van het gekozen pakket. Bij de goedkopere pakketten betaal je gewoon voor die boosters maar Telenet biedt het "gratis" aan wat ze eenvoudig kunnen doen door hun hogere abonnementsprijzen. Iedereen betaalt gewoon aan de boosters die een gedeelte van de klanten nodig hebben.
Met de hoge kost hoeft niemand mee te betalen aan jouw booster, die betaal je zelf al af na een jaartje.
Bij Proximus krijg je ook een gratis wifi-booster indien je een vaste lijn (telefoon) hebt , of je kan deze huren aan iets van 2,99 € maand indien je een ander pakket hebt.
Ze willen je doen vergeten dat ze belachelijk veel winst maken, zodat ze over 3-6 maand de prijs nogmaals kunnen omhoog schroeven voor ["investeringen in het netwerk", "inflatie", "verhoogde verloning van de ceo"] ...
nope het wordt: dure energie prijzen...
Behalve wanneer je op een appartement woont heb je toch echt vaak nood aan een extra WiFi AP/booster. Vaak komt de coax/telefoonlijn al toe in een uithoek van het huis of in de kelder waardoor de modem met ingebouwde WiFi al op de slechts mogelijke plaats staat. En WiFi door een betonnen vloer naar een verdieping hoger geeft toch altijd maar een zwak signaal.
De wifi van de meeste provider modems voldoen prima. Veel mensen hebben alleen in de loop der jaren het rare idee gekregen dat een enkel kastje in de kelder/meterkast/garage van het huis op magische wijze overal in dat pand dekking moet kunnen bieden en vragen dan ook vaker om een "sterker" signaal, alsof het een magnetron is die je harder zet. Ze vergeten dat het tweeweg verkeer betreft en dat de veel hogere snelheden en frequenties van vandaag andere eisen en beperkingen hebben dan een wifi b/g routertje van 15 jaar geleden. Ik ken grote huizen met houtskelet uit het interbellum waar je overal bereik hebt en betonnen appartementen met een slaapkamer achteraan waar er bijna geen bereik meer is. Een goede wifi dekking is van veel factoren afhankelijk.
Willen ze dan zeggen dat de Wifi die hun eigen modem levert niet voldoet?
eerder dit, want ondanks dat de modem/router/AP (alles in 1 ding bij telenet) redelijk in het zicht staat is hij 1 tot 2 kamers verder in een appartement zelfs al amper in staat om deftige snelheden te verzorgen. Veel steen en beton zorgt voor een slecht bereik, dus het is zo'n beetje de slechtst mogelijke combinatie die boosters vaak zelfs niet kunnen oplossen. Hun powerline booster heeft dan weer problemen als je meerdere fases hebt en netwerkkabel trekken om het andere model zonder storing aan te sluiten zien ook niet veel mensen zitten, met als resultaat op veel plaatsen nog altijd slechte wifi.
Alleen staande huizen in België zijn ook over het algemeen een heel stuk groter dan in Nederland, in mijn huis in Hasselt heb ik ook een wifi booster voor de bovenverdieping gehaald nu totaal geen probleem met wifi
Dus telenet biedt een gratis wifi booster aan en toch heeft maar de helft van de nieuwe abonnees die ook daadwerkelijk aangenomen?
Je kan die enkel krijgen als je via hun app kan aantonen dat het bereik inderdaad slecht is op een bepaalde plaats. Je kan er dus niet zomaar voor bellen of afhalen in een Telenet-center.
De booster is trouwens gratis, maar de verzendkosten niet.
Ik ben gewoon naar de shop geweest en heb gezegd: "ik heb eentje nodig" en kreeg er een mee.
Niets app, niets verzenden.
Dan heb je geluk gehad want in Telenet-center hier hadden ze er, naar eigen zeggen, maar ééntje liggen...het toonzaalmodel.
Dan nog blijft het punt dat je er zelf moet naar vragen. Lijkt me dus niet zo onlogisch dat niet iedereen die heeft.
Hier ook, al is het een powerline die nu in de kast ligt. (Verhuis, niet meer nodig maar zo lang het gratis is kan het blijven liggen)
Paar jaar geleden gewoon aangevraagd via de website, en booster werd gewoon met de post geleverd. Booster is even crappy als de wifi op de modem but hah well.. :9
Ze maken er niet echt reclame voor, je moet zelf actie ondernemen en de actie zit dan nog eens goed verborgen ook. Je kan alleen een wifi booster gratis aanvragen als je via de smartphone app van Telenet een speedtest doet van je wifi en de snelheid volgens Telenet beter kan, dan verschijnt er plots een knop waarmee je je gratis wifi booster kan reserveren.
Zelf actie ondernemen is ook weer niet waar. Bij installatie van Telenet nu zo 3j geleden gaven ze mij spontaan een extra Access-Point bij. Nooit gevraagd hoe het bereik hier in huis is.
Je hebt het op een anders soort booster. De standaard powerlinebooster kan je gewoon halen. Het is een Acces punt (powerlinebooster met 4 uitgangen en wifi) die je via de app kan bekomen . Ik heb deze
Lifehack: Dus gewoon ff (of ergens anders waar je slecht bereik hebt) gaan staan en testen :)
Waarom zou je dat zetten als je het niet nodig hebt?

Onze stroomprijzen al eens gezien? :X
Je onderschat de psychologie van de mensen. Heel vaak is dat gewoon "omdat het gratis is" en mensen het gevoel hebben dat ze er dan recht op hebben :)
Gratis betekent vaak ook gewoon dat je er al voor betaald hebt...
Als je bijvoorbeeld een klein appartement hebt met muren die niet al te erg dempen of je bent een tweaker, dan kan ik mij voorstellen dat je dat zou weigeren. Misschien kreeg men ook wel een korting als ze geen booster afnamen.

Die booster is mogelijk in bruikleen. Waarom zou je iets in bruikleen nemen als je het niet gaat gebruiken?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 07:50]

Ik zit al een poos (2 jaar denk ik) niet meer bij Telenet, maar toen was het dat de eerste booster gratis was (excl verzendkosten weet ik niet meer) en bij meerdere moest je bij betalen. Maar we kregen geen korting toen we die nog niet hadden :P
Veel mensen hebben wellicht al een eigen oplossing voor het netwerk, nog van vóór de tijd dat Telenet die booster aanbood (die is pas de laatste paar jaar beschikbaar). Zo hebben vb. mijn ouders hebben hun eigen meshnetwerk achter de telenetmodem.
Eerste dat ik ervan hoor. Ben al jaren telenet klant. Zelfs recent nog met hen gebeld over slechte ontvangst en op geen enkel moment van het gesprek kwam dit ter sprake. Mooi weer...
Je moet er al heel effe naar zoeken, maar das ook niet zo moeilijk. Als je slechte ontvangst hebt, ja, dan bekijk je hun website eens, of bel je eens met Telenet, en dan geven ze dat gewoon zelf aan.

Langs de andere kant, ook niet iedereen heeft dat nodig, he. Genoeg mensen in een appartement of een klein genoeg huis.
Ik vind dat juist veel eigenlijk ipv weinig :s
"Het totaal aantal abonnees steeg van 28.600 naar 1.725.700" ... dat lijkt me toch niet te kloppen?

Anderzijds denk ik dat de verwachte groei ook heel optimistisch is. Fiberklaar is bezig met fiber uit te rollen in Vlaanderen. Dit is een samenwerking van verschillende providers maar Telenet doet hier niet aan mee, wanneer Vlaanderen vol met fiber ligt, is het potentieel van fiber veel groter dan het bestaande coax netwerk waar Telenet over werkt.
Hangt er maar van af. Fiberklaar doet dit in delen waar Proximus het niet zelf aanlegt en hun idee is anders. Proximus gaat voor PON en ik heb begrepen dat Fiberklaar voor niet-gedeelte ptp gaat.
Afhankelijk van je gekozen provider zal Proximus het (al dan niet gehuurde) fysiek stuk verzorgen. Als dat dan Proximus is zullen ze blijkbaar voor beheergemak overal PON-technieken gebruiken met bijhorende snelheidsprofielen..

Al dat om te zeggen dat Proximus (en providers afhankelijk van Proximus) op dit moment de volgende fiberprofiel aanbiedt: 110/50 en 500/100. Proximus zélf claimt op hun website wel tot 1Gbit te gaan, maar waarschijnlijk zonder gelijkwaardige stijging in upload.
Ik kan er nauwelijks informatie over vinden want ze verstoppen de fiber-abonnementen achter een adrescheck en ik ga echt geen 10 adressen testen voor er eentje fiber heeft.
Proximus biedt standaard 350/30 en met een upgrade van €11 krijg je 1000/50. Voor nog eens €15 leveren ze 1000/100. En ja, hier zal wel weer een of andere reactie komen op de prijs, het aanbod etc etc maar dat is hetgeen ze bieden :) .
In dat geval bieden ze die snelheden schijnbaar niet aan derde partijen of kiezen die partijen om goedkopere opties aan te bieden, kan ook.

En ja, 80/90 euro voor 100Mbit upload is matig.
FastFiber levert je 500/200 voor minder dan dat :P al heeft wel nog niemand ervaring met die provider (is op proximus fiber, die snelheid)
En dat is klaar rond, laat ons zeggen, 2500? Kan Telenet nog wel ff verder denk ik ;D

Genoeg steden waar ze 'fiber' gaan leggen, maar dan wel niet op de 'drukke' straten..

Je kan het ook zien: genoeg mensen die zoiets hebben van: heb meer nodig dan ADSL, maar Fiber is nog geen optie, dan kunnen zo'n mensen dus 'upgraden' naar Telenet.
Op de plaatsen waar een bevraging is gebeurd en waar 20% van de gemeente zich heeft vooringeschreven zou het op maximum 2 jaar uitgerold zijn, en dan ook in alle straten.
Ja precies. Dat aantal is toch fors gestegen dan?!
Lijkt een klein detail maar is het zeker niet:
Ook al krijg je een booster tegen een goede prijs of zelfs gratis, te veel is ook niet goed omdat die dingen enorm veel stroom verbruiken.

Ik heb er zelf 3 waarvan elk ongeveer 60€ per jaar aan stroom verbruikt. Nu ik heb wel zonnepanelen die 6000kwh per jaar produceren maar dat wilt niet zeggen dat ik met mijn energiebudget gek moet gaan doen. 1 van de 3 ontkoppel ik tijdens de herfst en winter omdat die dient om de tuin van internet te voorzien en dit is dus niet nodig in deze periode.

Niet vergeten dat die beesten dus energievreters zijn!
elke booster €60 per jaar? wtf

En je hebt er 3 ? ik heb mijn modem achter de tv in de woonkamer waar de kabel binnenkomt en dan 1 booster achteraan in de berging.
Mijn wifi loopt van tegenover in de woonkamer van de buren tot achteraan mijn kippenweide 80 meter verder.


mijn volledige stroomfactuur is €70/maand met 4 personen en heb een garage met las en boor machines op drijfkracht.

[Reactie gewijzigd door TNG128MB op 23 juli 2024 07:50]

Ik wil niet verder offtopic gaan maar voordat we onzin gaan uitkramen...

Als elke booster 5w verbruikt dan zit je op 3 (boosters) x 5 (watt per uur) x24 (uur per dag) x365 (dagen per jaar)=131400 watt per jaar of 131.4kW.

131.4kW, aan wat, halve euro per kW met de huidige energieprijzen? da's op zich al 65 euro. En dan gaan we er maar van uit dat die boosters energiezuinig zijn, zou me niks verbazen als die dingen het dubbele verbruiken. Deze iig 8w. 24 x 24 x 365 / 1000 = 210kW of ongeveer 100 euro per jaar voor 3 stuks. Er zijn PLC adapters die rond de 12w zitten (dus 3 stuks = 36w x 24 x 365 = 315.4kW)

Dus 60 per stuk per jaar lijkt me veel, maar nu ook weer niet zo veel - het zou best kunnen, als je een dure energieleverancier hebt zonder tweevoudig tarief.

Een energiefactuur van €70 per maand is trouwens voor een gezin van 4 heel knap - zeker gezien de huidige stroomprijzen. Dan verbruik je 2kW per dag ofzo? (mijn sluipverbruik is al 2kW - diepvries, koelkast, wifi modem, TV in standby, etc).

[Reactie gewijzigd door b12e op 23 juli 2024 07:50]

Ik heb geen idee hoeveel kw. Ik kijk niet zo nauw naar verbruik. Hier zijn 2 smart tv met elk hun bose surround. 2 elektrische fietsen die bijna dagelijks laden. Tablets, phones, game pc,… ik ga mijn gezin niets ontnemen van comfort. En we zijn geen groot verdieners ik werk maar gewoon op fabriek en mijn vrouw deeltijds in de zorg met beide middelbare school diploma.
Ik neem aan dat het OLED, LED of LCD TV's zijn? Dan moet je je niet echt zorgen maken over het verbruik van die toestellen. Verwaarloosbaar is het niet maar wel een pak minder dan plasma bijvoorbeeld.

Het opladen van smartphones en tablets is ook verwaarloosbaar vergeleken met de rest hoor. Ik focus mezelf op grootverbruikers zoals wasmachines, vaatwassers, koelkast in de kelder, routers, etc. Ik vind ook dat er meer moet worden gelet op sluipverbruik. Ikzelf schakel alle routers ook uit als ik langduren weg ben. Ik denk dat de meeste gezinnen makkelijk 500kWh per jaar zouden kunnen besparen door hier meer op te gaan letten en een router in elke ruimte, bij wijze van spreken, plaatsen is dus geen goed idee.
uiteraard allemaal led tv en hier hangt alles achter een stekkerdoos met schakelaar. 's avonds KLIK alles uit. (behalve de spullen van telenet niu,model,digibox,powerlines) enige wat dan nog spanning krijgt is een koelkast of diepvriezer, 's nachts draaien geen machines hebben maar enkele meter.
Klopt. Dat is dan wel met de huidige stroomprijzen geteld maar mijn wi-fi routers verbruiken elk 11W en dat komt dus neer op 30kWh per jaar. 3 ervan zijn er 90 per jaar en als je geen zonnepanelen hebt kan dat wel veel gaan kosten.

Maar!!!: Mijn zus heeft 5 stuks die elk 16W verbruikt en heeft geen zonnepanelen. Zij betaald dus jaarlijks 16x24x365=700kWh=210 euro per jaar aan de oude prijzen en meer aan de huidige stroomprijzen.

Ik brn hierop zoveel gaan focussen toen ik merkte dat ze zo warm zijn altijd en zo nen ik achter het gekke verbruik van die routers gekomen. Ik weet niet hoeveel de routers van de operatoren verbruiken maar het zal ook niet mals zijn.
Coax en dus telenet en mindere mate orange blijven de enigste deftige opties al je iets snel / stabiel wilt hebben als je niet in een stad woont.
dus is ook niet verwonderlijk.

en glasvezel blijft een utopie mss tegen ik 80jaar ben (ben nu 35) is het mss uitgerold.

[Reactie gewijzigd door Xeon_1 op 23 juli 2024 07:50]

Fiberklaar wil 100% van de woningen in Vlaanderen tegen 2030 dekken dacht ik, maar dat zal er wel niet van komen :X
https://itdaily.be/blogs/...mus-vlaanderen-glasvezel/
Onthou allemaal, bedrijfswinst van 599 miljoen euro. Als men nog eens lult over het optrekken van de abbo prijzen onder het mom van duurdere infrastructuur, Dan weet je wat te doen!
Ons afvragen waarom je een willekeurig getal brult zonder enige context? Alsof dat geld cash in een pakhuis verdwijnt waar de directeur a la Dagobert Duck in zwemt...
@Andros staat in het artikel ... eerste zin. Nee, veranderen van provider, duh! Maar, ok ieder zijn keus laat je maar gaan, vriend ;) ...

[Reactie gewijzigd door dadog op 23 juli 2024 07:50]

Niet moeilijk als je baas bent van de kabel.
Telenet wil er ongetwijfeld mee opscheppen en het beeld schetsen dat zoveel klanten met WiFi problemen door hen geholpen zijn en om de kwaliteit van hun apparatuur aan te tonen. Tegelijkertijd verbaast het mij enigszins dat het er al zóveel zijn. Zelfs met een decentrale plaatsing van de WiFi modem lijkt het mij een hoog cijfer. Er zullen echter nooit 970000 mensen zo'n toestel afnemen als het niet degelijk zou werken (zijn de teruggaves van het aantal afgetrokken?).

Toen ik als technicus iov Telenet werkte (maar ik spreek nu niet in naam van Telenet, het is mijn eigen opvatting) heb ik er ook honderden geplaatst.
De toestelletjes waren zo populair dat op een gegeven moment beslist werd om ze alleen nog via de app of een technicus beschikbaar te stellen. Niet onterecht want sommigen zagen het als een oplossing voor een probleem dat er niet was (computer stokoud,...) en dat leidt weer tot meer interventies.

Als men dan uiteindelijk die AP's en powerlines in huis had werden ze dikwijls ergens willekeurig in een stopcontact (de verkeerde aan de modem) geplaatst of werden de kabels niet- of verkeerd ingestoken. Tja, documentatie lezen is niet gemakkelijk...

Hoedanook, voor velen is het echt een nodige oplossing en door het eerste toestel "gratis" te maken zijn klanten bij noodzaak sneller overtuigd om eentje in huis te nemen. Hun bereik is groter, de verbinding is stabieler en ze hoeven zich er geen zorgen over te maken want Telenet beheert de toestellen! Uiteindelijk zorgt het voor meer klanttevredenheid en de cijfers uit dit verslag blijken het dus onrechtstreeks te bevestigen.

TLDR voor potentiële afnemers van deze boosters: naar mijn ervaring werken ze zeer goed maar ga ze niet in huis nemen omdat 1 website voor 3 seconden in een week op een uithoekje van de woning op een stokoude smartphone er 5 seconden langer over doet om in te laden. (ffs)

Edit: offtopic reactie(s) hieronder persoonlijk beantwoord.

[Reactie gewijzigd door BjornR1989 op 23 juli 2024 07:50]

Als technicus weet jij dit misschien. Ik heb nu een gratis access point van telenet. Mijn toestellen schakelen automatisch over tussen de hoofdwifi en de access point (roaming heet dit zeker?). Nu zou ik op zolder een access point willen bijplaatsen, maar ik koop er liever een aan dan 2euro per maand te betalen.

Nu heb ik een oude router ingesteld met dezelfde SSID, maar mijn toestellen schakelen niet automatisch naar deze over. Even wifi uit en weer aan werkt wel. Ik denk dus dat mijn oudere router deze roaming niet ondersteund?

Op wat moet ik letten als ik een access point koop zodat deze kan roamen met de AP van telenet?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.