Be quiet brengt Light Wings-ventilators uit met argb-leds

Be quiet kondigt zijn eerste ventilators met adressable rgb-leds aan. Er zijn 120mm- en 140mm-varianten, en highspeedversies die tot 2500rpm gaan. De fans worden los verkocht vanaf 22,90 euro of per drie met een hub vanaf 69,90 euro.

De be quiet Light Wings hebben aan de voorkant een grote ring met leds en aan de achterkant een kleine ring. Het gaat om argb-leds, waarvan de verlichting is aan te sturen via software als de ventilators op een argb-header van een compatibel moederbord zijn aangesloten.

Het reguliere 120mm-model heeft een snelheid van maximaal 1700rpm en zeven bladen. De 140mm-uitvoering gaat tot 1500rpm. Van beide ventilators zijn er highspeeduitvoeringen. Die hebben negen bladen, en halen respectievelijk 2500 en 2200rpm. Deze versies zijn volgens de fabrikant geoptimaliseerd voor gebruik op radiators en heatsinks.

Alle versies zijn voorzien van een pwm-aansluiting, waarmee de draaisnelheid door het moederbord kan worden aangepast, afhankelijk van de temperatuur. Volgens de fabrikant zijn de ventilators stil in gebruik. Be quiet belooft een levensduur tot zestigduizend uur. Dat komt neer op bijna zeven jaar bij 24/7-gebruik. Vanaf 23 november zijn de ventilators leverbaar.

Model Prijs per stuk Prijs Triple-Pack (met argb-hub)
Light Wings 120mm pwm 22,90 euro 69,90 euro
Light Wings 120mm pwm high-speed 22,90 euro 69,90 euro
Light Wings 140mm pwm 23,90 euro 72,90 euro
Light Wings 140mm pwm high-speed 23,90 euro 72,90 euro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

08-11-2021 • 15:01

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
Kuch coolermaster RGB Kuch,

bijna identiek aan design en opstelling
be quiet! is vaak wel wat stiller dan de concurentie.
mee eens, en zou deze dan ook al snel overwegen ipv een corsair setup of coolermaster setup met soorgelijke RGB
Zelfde mening hier. Corsairs iCue software is verschrikkelijk. Moest een keer de firmware flashen van de commander omdat de automatische update van iCue de boel gesloopt had. Zit je dan met een paperclipje in je commander het firmware flash knopje in te drukken en tegelijk de usb kabel te inserten (want zo zet je de commander klaar voor nieuwe firmware). TL;DR: Nooit meer Corsair RGB. De Non RGB producten van corsair zijn me altijd goed bevallen.
Het effect van mijn ram loopt steeds vast. Moet ik Icue weer opnieuw opstarten of pc opnieuw opstarten. Echt stront vervelend.
Heb een mooie Corsair toetseboard, maar hier ook issues met de iCue, de software vond het erg leuk om me BSODS te geven.
en betere kwaliteit, had een coolermaster fan setup die na 1.5 jaar al begon te piepen, nu alles be quiet en na 5-6 jaar draaien nog geen piep of squeek.
Inderdaad en ziet er leuk uit als je wat extra RGB wilt :)
Alles lijkt op elkaar tegenwoordig, en ook allemaal moet het een rgb ring hebben heb ik het idee.
De tijd waarin fans nog echt uniek waren onder elkaar lijkt een beetje voorbij.
Wel jammer want de fan show down bewijst toch wel dat fans flink anders qua design mogen zijn en toch goed kunnen presteren. Het lijkt erop dat bedrijven gewoon geen lef meer durven te hebben.
Nu, in de markt van een redelijk generiek product als fans vind ik juist dat er wel nog veel diversiteit in het aanbod is. In geen enkele andere markt zou ik verwachten dat diarree bruine producten populair zouden zijn, maar in het geval van fans staan de Noctua fans toch hoog in aanzien.
Ik noem 1 Merk wat bruine fans maakt nou niet ''veel diversiteit'' in de fan markt, tevens doen ze dit al jaren en brengen amper nieuwe fans uit en als ze dit doen dan boorduren ze voornamelijk voort op al voor hun bekende designs door hier refurbished designs van uit te brengen met kleurtje zwart onder de noemer ''chromax''. Begrijp mij niet verkeerd het zijn ook de beste fans naar mijn mening en heb ze zelf ook maar de tijd waarin bijvoorbeeld Cooler Master nog unieke fans uit bracht zoals de typhoon lijkt voorbij.
Blade design lijkt allemaal op elkaar, bijna allemaal hebben een rgb ring en daar houdt het zeg maar op, een uniek kleurtje bruin is niet helemaal wat ik bedoel met lef tonen op de markt, dan nog meer zoiets als dit. Dat zie ik de grote bedrijven dus niet meer doen. Zolang het geld binnenkomt vinden ze het wel best.
Na tientallen jaren is het vrij logisch dat een betrekkelijk eenvoudig product een keer uitontwikkeld is. En dat de variatie klein is omdat uiteindelijk een paar varianten het beste werken voor bijna iedereen.

Er kan vast wel meer dan dit, maar niet voor een paar tientjes en binnen hetzelfde afgekaderde gebruik van hetzelfde stekkertje, zelfde toepassing, zelfde omstandigheden etc.
Ik denk dat er wel meer speelt dan een leuk ontwerpje voor de bladen en het uiteindelijke resultaat met hoe luid ze zijn (de maximale piek op het spectrum) en hoe warm je cpu/gpu wordt.
Denk maar aan hoe snel het gefabriceerd kan worden. Complexe ontwerpen duren langer om gemaakt te worden in de fabriek. Verder moeten ze tegen een stootje kunnen en aan veiligheid standaarden voldoen,
Verder heeft het ontwerp ook invloed op hoe de lucht door de kast gaat (turbelentie zal vast wel zorgen voor meer pieken in het geluidsspectrum oid).
Ik kan alleen aannemen dat een goed blad ontwerp ook de efficiëntie van de fan verbeterd doordat het minder weerstand tegen komt. Minder energie verbruik > een mooi/uniek ontwerpje.
Uiteindelijk is fan design een optimalisatie process waarbij design en wow factor steeds minder extreem wordt.
Ik weet het ik wete het, niet helemaal het goede topic.... maar ik zou het erg prettig vinden als er ook gamingcomputers waren met expliciet zo min mogelijk ledjes andere lichtgevende gadgets er in/aan/op. Ik was recentelijk een beetje aan het orienteren voor een nieuwe gaming/coding/render desktop en behalve alles zelf selecteren en bouwen (gedoe) zijn er voornamelijk (high end) opties met erg veel lichtvervuiling. Ik vind die disco in de computer meestal maar afleiden want wat ik wel wil zien op het scherm danwel de beamer. Wat mij betreft een beetje alsof ze de knaldemper van de ventilators zouden vervangen voor extra bas in je fan noise :-D
Je kunt het allemaal uitschakelen, maar dan heb je er al voor betaald |:(
Nog beter, tegenwoordig betaal je soms extra om geen RGB te hebben.

Dus uitschakelen is vaak goedkoper ook (ik negeer even low budget spul, die heeft meestal toch geen RGB)
je keuze is niet reuze, maar het bestaat wel https://azerty.nl/product...&utm_medium=cpc&utm_term= of deze
https://azerty.nl/product...-7-5800x-geforce-rtx-3070
Er is idd veel regenboog meuk, zelfbouw is trouwens erg makkelijk. Bestel gewoon alles van een BBG en dan hoef je alleen nog maar als Lego het in elkaar te zetten.
Ik heb tot 1 computer geleden altijd mijn desktops zelf gebouwd. Maar ik heb dr eigenlijk niet zo'n zin meer in. Al dat uitzoekwerk welke componenten bij elkaar werken. Vroeger kocht ik zo ongeveer elke 3 jaar wel een nieuwe desktop voor werk. Die ik nu heb gaat toch al weer bijna 10 jaar mee. Dat is op zich prettig, maar het betekent wel dat ik er echt helemaal uit ben wat wat is. Met kinderen en werk en andere hobbies heb ik eigenlijk de tijd niet meer om daar helemaal in te duiken. Dan is een kant en klaar systeem handiger. Maar er is weinig keus zonder allerhande lampjes. En mijn ervaring is toch dat je lang niet alles uit kan zetten (behalve dan met de kniptang).

Luxeprobleem natuurlijk. Er zijn ergere dingen. Het verbaast mij alleen dat er in de gaming computerwereld nooit een categorie 'donker' is, zoals er vaak wel een categorie 'stil' is. Ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat ik de enige ben die niet zit te wachten op die discoverlichting.
Met je bouw ervaring ben je klaar met bouwen met een uurtje, uitzoeken en bestellen is max 2 uurtjes. 3 uur tijd kwijt en je hebt precies de pc die voldoet aan alles wat je nodig hebt. Als je voeding en behuizing die je nu hebt voldoende is kan je ook alleen de mobo CPU GPU en ram vervangen. Scheelt geld en is ook milieu vriendelijker (mocht je hier om geven). Bovendien is het enige uitzoek werk dan nog maar de mobo aansluitingen en of de ram op de qvl staat van de mobo.

Ik noem het installeren van os niet als iets wat extra tijd kost omdat je minstens net zo veel tijd kwijt bent met alles installeren en deinstalleren op een nieuwe pc.

Je bent sowieso niet de enige die geen disco wilt, mijn oplossing was een kast zonder glas :)
Met je bouw ervaring ben je klaar met bouwen met een uurtje, uitzoeken en bestellen is max 2 uurtjes. 3 uur tijd kwijt
Nee hoor. Minstens 3 uur inleeswerk om alleen al weer te weten wat alle afkortingen/modelnamen betekenen. Welke aanslutingen er zijn (M2?? nvme??, en die weet ik dan inmiddels weer, maar zo zijn er nog wel meer).

Reken maar een paar dagen (en dus gezien de versnipperde tijd die ik heb een paar weken).
Je bent sowieso niet de enige die geen disco wilt, mijn oplossing was een kast zonder glas :)
Dat was ook mijn vorige oplssing :-). Maar door de ventilatieroosters kwam toch nog best wel veel irritant blauw licht naar buiten.
Dat is toch prima te doen? Zat keuze hier:
https://tweakers.net/vent...pNXGHKUC-WaZ3_VuOgcJBorX0

Het is nog goedkoper ook.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 november 2021 18:02]

Èèn ding wat ik super fijn vind op mijn NZXT Aer fans en waarvan ik niet snap dat meerdere manufacturers het nog niet gedaan hebben, is dat je de fan's rgb kan daisy-chainen. Geeft zoveel minder kabel mess. Ik vond het een drama toen ik alle Corsair rgb meuk in mn broertje's pc moest aansluiten.
Arctic doet dit ook
Lian Li heeft ook zo'n lijn.
Ben ik de enige, of hebben er meer mensen een aversie tegen RGB? Ik wil wel een lekkere vlotte PC, maar hoeft van mij geen bak aan ligt te geven...
Nee hoor, van mij hoeft die kermis ook niet. Alleen mijn grafische kaart heeft RGB, maar die staat uit :)
Af en toe aanzetten kan geen kwaad, maar als enkel je GPU RGB heeft dan snap ik wel waarom die uit staat.

Ik hoef die kermis ook niet, en zeker niet die lelijke regenboog RGB, gelukkig kun je het met ASUS AURA software veranderen naar andere effecten.

Ik persoonlijk vind het niet overdreven als enkel de moederbord, en GPU worden verlicht, en eventueel de als je een AIO bezit met LCD display. Ik vind dat alles behalve overdreven.

RGB case fans?! Ow NEE!! Uw RIG moet er een beetje beestachtig uitzien, in plaats van verlichte kerstboom in je "kamer" zou ik maar zeggen haha :-D
ik kan je verzekeren dat je niet de enige ben. Begrijp nog steeds niet waarom een fan, grafische kaart of moederbord licht zou moeten kunnen geven.
Geef mij maar een paar klassieke Noctua fans. Die industrieele look doet mij meer dan "kleurtjesss".
Yep de enige. Best wel uniek! Misschien kan je wat mensen overhalen.
Nee hoor. Van mij hoeft het ook niet. Zonde van de stroom.
Al die LEDjes bij elkaar is uiteindelijk best een boel stroom dat continue extra aan staat.

Edit: Ter vergelijking:
Light Wings op 1000 rpm: 4,68 W en Pure Wings 2 op 1000 rpm 3,6W. Da's een verschil van 23%

Voor het gemak 1 watt verschil. Tel al die lampjes bij elkaar eens op wat je wel eens ziet in sommige computers. Dan heb je zo 15 watt aan RGB-spul aan staan. Puur stroomverspilling in mijn optiek.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 8 november 2021 22:00]

Gelukkig gebruiken ze de standaard ARGB connector ipv een proprietary connector die alleen werkt met hun eigen systeem {Kuch razer, Kuch NZXT, Kuch Lian-LI, Kuch corsair, Kuch silverstone, Kuch lancool, Kuch Kuch}
Tegenwoordig niet meer zo'n probleem met iets als SignalRGB bijvoorbeeld. Al blijft het natuurlijk een goede actie van be quiet!
Ik heb het specifiek over de Pinout/kabel voor de RGB. niet over de software.

zoals:
https://www.youtube.com/watch?v=2LTeGUsu0uc

Hierdoor kan je je leds slopen door de verkeede pinout. via een adapter aan te koppellen
Dure aangelegenheid wel, beter haal je de Aigo versie. Die presteren net zo goed en eigenlijk op sommige vlakken beter dan de "A" merken.

Heb ze zelf ook en zijn prima addressable door verschillende merken en systemen. Voordeel is vooral dat ze een eigen unit hebben die je ook los kan aansturen als je geen addressable header hebt.

En ze kosten nog niet de helft van deze fans.
Deze zijn anders niet eens zo gek veel duurder dan hun Silent Wings hoor. Op basis van de specificaties lijkt het erop dat dit verlichtte Pure Wings zijn (of misschien Shadow Wings), welke lager geprijsd zijn, maar de prijs per ventilator is niet super schokkend. Zeker niet wanneer je in je achterhoofd houdt dat be quiet! wel echt goed spul levert en je waarschijnlijk de komende 6 jaar geen ventilator meer nodig gaat hebben.
Met de Aigo fans heb je ook een aanschaf voor de lange termijn, gebruik de mijne nu al 5 jaar en 2 builds verder. En ze zijn nog steeds merkbaar stiller dan de meeste en echt goed in lucht verplaatsing.
Volgens mij heeft die RGB hub een RGB-in, wat perfect is als je het een beetje homogeen wilt houden. Tenzij je via de software elke kanaal kan aansturen.
Ik hoop dat het Aura compatible is.
Precies. En bovendien is dat uitschakelen met linux drivers vaak nog niet eens zo eenvoudig. In mijn laatste desktop zaten knipperende rgb ledjes in de ventilatoren die trouwens niet uit te schakelen waren. Die zaten gewoon op de power van de motor. Ik had de fans als optie erbij genomen omdat ze extra stil waren. Maar om de verlichting uit te schakelen moest ik een kniptangetje gebruiken...
Leuk! Ik heb die kast uit het plaatje. Ik mis alleen de argb aansturing op mijn moederbord. Daar kan die hub mooi mee helpen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee