Amazon kondigt luchtkwaliteitsmeter met Alexa-ondersteuning aan voor 80 euro

Amazon introduceert een Smart Air Quality Monitor. Dat is een smarthomesensor die onder andere de temperatuur en luchtvochtigheid kan meten, naast de aanwezigheid van bijvoorbeeld koolstofmonoxide. Het apparaat komt in december beschikbaar voor 80 euro.

De Amazon Smart Air Quality Monitor meet volgens het bedrijf vijf verschillende factoren die de luchtkwaliteit beïnvloeden. Naast de temperatuur, luchtvochtigheid en koolstofmonoxide, meet het apparaat ook op de aanwezigheid van stofdeeltjes en vluchtige organische stoffen.

De sensor biedt ondersteuning voor Alexa, waarmee de luchtkwaliteitsmeter onder andere notificaties kan versturen wanneer de luchtkwaliteit slecht is. In de Alexa-app worden daarnaast gedetailleerde gegevens over de luchtkwaliteit getoond, terwijl een geïntegreerde kleurenled een meer simpele indicatie van de luchtkwaliteit geeft.

De Smart Air Quality Monitor ondersteunt ook spraakbesturing, waarmee gebruikers via Alexa kunnen vragen wat de temperatuur is. Daarvoor is wel een losse speaker met Alexa nodig. De luchtkwaliteitsmeter bevat zelf namelijk geen speaker of microfoon. De luchtkwaliteitsmeter wordt via Micro-USB van stroom voorzien.

The Verge schrijft dat de Smart Air Quality Monitor onder andere beschikbaar komt via Amazon Duitsland, naast de VS, Canada, Frankrijk, Italië, Spanje en het VK. Het apparaat krijgt een adviesprijs van 80 euro en wordt vanaf december geleverd. Er lijkt momenteel nog geen productpagina te staan op Amazon Duitsland.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

03-11-2021 • 18:38

80 Linkedin

Reacties (80)

80
80
47
5
0
18
Wijzig sortering
Beetje verbaasd over de interesse van zo'n apparaat.

Waarom Wil men dit zo graag in zijn/haar huis hebben?
Veel mensen hebben ontzettend veel last hebben van hout- en pelletkachels. En het is en wordt alleen nog maar erger met die hoge gas prijzen.
Ik heb een Xiaomi luchtfilter als ik die aanzet in het huis is meestal 10 - 25 PPM. Nadat die 10minuten aanstaat houdt die filter het netjes op 1-2 PPM.

Zet ik die filter buiten om te meten is het gewoon 150-200 PPM. Tijdens nieuwjaar is het zelfs +600 en nog hoger maar sensor kan maar meten tot 699 PPM. Gelukkig is vuurwerk maar paar uurtjes. Maar kachels staat gewoon van 7:00 tot 23:00 aan gehele herst, winter en deel van de lente.
Controleren of je ventilatie wel op orde is.
I.v.m. corona kan dat inderdaad een oplossing zijn om te controleren of de luchtkwaliteit voldoende goed is. Volgens mij is het in Belgie al verplicht in openbare gelegenheden i.v.m. corona.
dit doet niks voor corona"detectie".
Absoluut waar, het voorkomt wel makkelijkere verspreiding van virus deeltjes. ook al heeft het RIVM lange tijd aangegeven dat (goede) ventilatie geen invloed heeft op de verspreiding van virusdeeltjes, onderzoeksinstituten in tientallen andere landen hebben aangetoond dat dit wel zo is en (verplichte) maatregelen doorgevoerd.
Ook in oudere huizen zonder ventilatiesystemen (dus ventilatie via ramen open/dicht te regelen) is dit handig. Je merkt normaal gesproken het gebrek aan ventilatie pas als het te laat is (als je zit in te dutten door een te hoog CO2 gehalte).
ik heb juist de indruk dat de nieuwe huizen zo extreem goed geïsoleerd zijn, dat goede luchtkwaliteit we eens een probleem kan zijn. voor de CO2 ben je beter af in een tochtig huis (ok, natuurlijk weer andere problemen ;))
Nieuwe huizen met isolatie hebben daarom bijna altijd mechanische type D ventilatie die altijd aan staat. Met warmtewisselaar heb je permanent frisse lucht zonder dat je de lucht rond je huis mee verwarmt. In België is dat zelfs verplicht denk ik tegenwoordig als je een huis bouwt. Je krijgt anders ook problemen met luchtvochtigheid en schimmels als je goeie isolatie combineert met douschen en recirculatie afzuigkap tijdens koken.
In Nederland is het bij mijn weten nu zelfs onderdeel van het bouwbesluit (als ik het goed heb sinds 2018) om vocht- en CO2-meters daaraan te koppelen.
Dat on-demand aspect zou het systeem wel kunnen verbeteren. Mijn ouders hebben het (dom, altijd aan) in een vrijbouw huis, ik had het in een loft. Geeft enorm veel stof, maar wel fijn dat na het koken de kookluchtjes die de afzuigkap niet opnam vanzelf verdwijnen. Heb nu een rijhuis en zolang je het genoeg doet is het eigenlijk wel fijn om enkel ramen te openen daar waar nodig, dan krijg je veel minder noodzaak stof te vegen in huis.
Ziet er netjes uit. Ik ben in de markt voor een fijnstof meter maar kan niet echt adviezen vinden. Iemand tips? Deze heeft denk ik geen uitgebreide fijnstof metingen als ik het zo zie.
Zelf bouwen! (Voor de tweakers natuurlijk) :)
Volgens een van de verschillende opties die op ons forum hier besproken worden!

Fijnstof meters (zelf meten luchtkwaliteit)
Dat is inderdaad een leuk project - heb er zelf ook eentje (via luftdaten.info - https://sensor.community/en/sensors/airrohr/).

Het mooie is dat je weet wie je data krijgt (en vooral: wie niet), en dat je 't ook netjes uit kan lezen via bijvoorbeeld Domoticz. Ik heb naast de PM2.5 en PM10 sensor, ook de temperatuur en luchtvochtigheid. Meet elke 120 seconden (volgens mij), en Domoticz haalt de data op en zet 't op het dashboard.

Het oorspronkelijke idee van Luftdaten.info was voornamelijk het meten van de buitenlucht. Een soort Weather Underground, maar dan met luchtkwaliteit. Je kan je gegevens uploaden naar de site, samen met je locatie (ongeveer), zodat je ziet hoe de kwaliteit van de lucht in jouw omgeving is. Mooie plaatjes op https://sensor.community/en/
Zou ik mogen vragen waarom je een fijn stof meter zou willen? Als je eenmaal een meting hebt gehad en de hoeveelheid ppm weet zie ik geen reden om dat te blijven meten. Fijn stof is aardig constant gezien de bron vaak aanwezig blijft (verkeer) en is enkel variabel afhankelijk van het weer
Ik woon in het centrum van een grote stad en mijn buurman vindt het leuk om regelmatig de pelletkachel aan te zetten waardoor mijn slaapkamer vaak vol met rook staat. Ook wonen we vlak bij het spoor.. genoeg redenen om het zo nu en dan te checken dus... met 2 kleintjes word je toch voorzichtiger. ;)
Die kachels zijn zo'n egoïstische dingen, de schoorsteen is vaak hoog genoeg om er zelf geen last van te hebben. De rest van de buurt heeft er wel last van.
Als je vergeet de ramen dicht te doen dan stinkt heel het huis.

Je zou een luchtfilter kunnen plaatsen binnenshuis, als je weet hoe slecht de luchtkwaliteit is kan je meten of het ook verbeterd met één of meerdere luchtfilter(s).
Ze zouden dat aan banden moeten leggen. Je mag gerust binnen doen wat je wil qua verwarming, maar de uitstoot zou perfect gemeten kunnen worden met bv. drones en bijbehorende boetes voor zij die het te gortig maken. De kachelfans kunnen prima verder met hun houtstoker als ze ook betalen voor deftige filters in de schoorsteen. Dat zou het dan economisch weer niet meer rendabel maken, waardoor zij die het louter voor de warmte doen direct terug gaan naar schoon gas.
Ik heb zo'n Ikea Vindrikting. Die knalt elke keer als ik een eitje bak (open keuken) naar rood. Onderschat dus niet hoeveel fijnstof je zelf genereert.
De grootste bron van fijnstof in huis is helemaal niet constant. Die bron is namelijk het fornuis.
Koken levert meer fijnstof in huis dan het verkeer.
En dan weet je het. Wat kan je er aan doen dan? Niet meer koken?
Afzuigkap meer gebruiken?

Maar ik ben het met je eens dat je daar die luchtkwaliteitsmeter niet voor hoeft te kopen.
Het is meer om de hype rondom fijnstof een beetje in proportie te plaatsen.

Of wat leecher hieronder aangeeft. Hij ventileert dan extra na het koken.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 5 november 2021 12:42]

Ik heb hem om twee redenen:

- op tijd zien dat er iemand buiten vies aan het stoken is zodat de ramen dicht kunnen en de ventilatie laag
- zien wanneer er voldoende is geventileerd na het koken/bakken

met name dat laatste komt regelmatig voor. wat al in andere posts is genoemd, bakken geeft een hoop fijnstof en dat is niet weg met alleen tijdens het koken je afzuigkap aanzetten.
IKEA sensor van een tientje. Wemos er in en gaan 👌
Ik heb die IKEA VINDRIKTNING ook gekocht voor mijn slaapkamer maar het ingebouwde ventilatortje maakt gewoon teveel geluid. Is nu verbannen naar de woonkamer.
Bad tweaker! Bad tweaker! Open schroeven en fan vervangen. :+
Had iemand al gedaan maar toen werkte de sensor niet meer zo goed als voorheen.
Ik gebruik zelf het onderstaande, gekoppeld aan Home Assistant, maar het apparaat heeft zelf een mooi retina schermpje waar je info en geschiedenis in kan terugvinden. Het touchscreen reageert ook ongelofelijk soepel en snel. Echt solide apparaat met deskundig support. Met support heb ik het ding lokaal kunnen draaien via MQTT, dus zover afhankelijkheid van de fabrikant.

https://www.qingping.co/air-monitor/overview

En dat voor een paar tientjes meer dan het Amazon geval.

[Reactie gewijzigd door Aurora op 3 november 2021 19:59]

Mooi apparaat. Op de website hebben ze het ook over "Outdoor Air Quality". Hoe werkt dat dan als het apparaat zelf binnen staat?
Met een koppeling naar een weerservice. Je geeft je locatie op en bijhorende waarden worden via het internet geüpdate. Bij mij staat het uit, omdat ik internettoegang geblokkeerd heb.
ah, ok. Net zoiets als onze DAB radio dus ;-)
QingPing Air Monitor Lite, echt een top apparaatje met kwaliteit sensoren. Ook een echte CO2 sensor, meestal wordt CO2 geschat op basis van VOCs en dat is erg inaccuraat.

Werkt tevens met HomeKit!
Werkt die ook zonder hub en rechtstreeks op home assistant.
Ik heb nu een dure z wave in de slaapkamer hangen maar dat heb ik niet overal nodig.
Hij werkt met WiFi, zonder hub dus. Of er een lokale of cloud api is weet ik niet. Vast wel want het is Xiaomi.
Ik dacht juist dat je ook Co2 wil meten als je het over luchtkwaliteit hebt (Koolstofdioxide).
CO2 is doorgaans relevanter ja. Het geeft aan of je voldoende verse lucht binnen krijgt.

CO is in principe zoiets van "als het er is, dan heb je een groot probleem.. maar zolang je je huis niet hermetisch afgesloten hebt zal het er doorgaans niet zijn"

Handig om te meten wanneer je een ruimte betreed die gedurende lange tijd dicht heeft gezeten (kruipruimte of zo), want je wilt dus echt niet je kruipruimte inkruipen om vervolgens bewusteloos te geraken en te overlijden omdat er niet/onvoldoende ventilatie aanwezig is.. maar voor doorgaans gebruik in een reguliere thuissetting niet echt super belangrijk.
Koolstofmonoxide bouwt zich op in het lichaam bij langdurige blootstelling, is daarom in lage concentraties al schadelijk voor de gezondheid en kan zelfs tot de dood leiden. Goede ventilatie beschermt niet voldoende bij defecten of verkeerde installaties. Het is echt een gifgas en qua effect op het menselijk lichaam niet vergelijkbaar met koolstofdioxide.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid beschreef in zijn onderzoek naar de gevaren van koolmonoxide in 2015 een casus met 2 doden door koolmonoxidevergiftiging. Een nieuwe CV ketel in een flat veroorzaakte een dodelijke concentratie koolmonoxide een paar verdiepingen hoger.

Elk jaar sterven in Nederland 10 tot 15 mensen aan koolmonoxidevergiftiging.

Zorg altijd voor een werkende koolmonoxidemeter in een huis met een verbrandingsbron in de buurt, zelfs als de verbrandingsbron zich niet direct in huis bevindt. Ze redden bewezen levens, ook in moderne woningen met goed onderhouden verwarmingsinstallaties. Dit geldt al helemaal voor schuren, boten etc.

[Reactie gewijzigd door m.w. op 4 november 2021 00:46]

mijn rookmelders hebben ook CO detectie ingebouwd.

Maar, ik dacht dat CO juist een zwaar gas was? of is het lichter dan reguliere lucht?
Jouw anekdote impliceert namelijk dat het gas opstijgt?
(Ik weet dat CO2 zwaarder is en laag aan de grond blijft hangen.. )

Ik heb er namelijk een op de begane grond en een op de 1e verdieping.
Maar als wat jij zegt klopt dan hang ik er ook een op zolder. :)
CO is een heel klein beetje lichter dan 'normale' lucht, maar het verschil is zo klein dat CO in de praktijk mengt met normale lucht en dus niet ophoopt tegen het plafond of verzamelt tegen de grond. In de beschreven casus verspreidde CO zich door ventilatie in het complex.

Ik ben geen expert op het gebied van plaatsen van meters dus daar kan ik geen advies over geven, ik zou de adviezen van de fabrikant op volgen.
"ik zou de adviezen van de fabrikant op volgen."

Ja daar ben ik dus altijd een beetje kritisch op.. immers 'wij van wc-eend'.
Ze zullen nog net niet adviseren "plaats er een in elke hoek van elke kamer van je huis" omdat dat té obvious zou zijn.. maar in dit soort gevallen zoek ik altijd liever naar 3rd party consensus. :)
Vanwaar zou die er moeten zijn als er geen verbrandingsbron in huis is en je bijvoorbeeld in een vrijstaand huis woont ?

Een hermetisch afgesloten huis bestaat niet want dan zou je onvoldoende zuurstof binnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 4 november 2021 12:29]

Anoniem: 30722
3 november 2021 18:48
Leuke aanvulling op mijn Alexa’s. Al heb ik al de Ikea pm2.5 sensor aan de WiFi hangen. (Nog) niet uit leesbaar via Alexa. 😇😂
Interessant! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?
Wemos d1 aansluiten op D2 > rest, de 5v en de gnd, Esphome er op zetten en de pm1006 uitlezen 👌

https://esphome.io/components/sensor/pm1006.html
de Ikea pm2.5 is alleen heel slecht gekalibreerd helaas en kan je ook niet zelf kalibreren.
Ik heb hem zelf teruggebracht naar de IKEA, er slaat af en toe en kleine ventilator aan in dat apparaatje. Super irritant als het stil is in huis (of je hebt hem in de slaapkamer), dan valt het op. Het klinkt dan alsof er iemand in de verte stofzuigt.
Voor degenen die graag CO2 willen meten en het integreren in hun domotica (bvb op ventilatie aan te sturen) en dat aan een lage prijs maakte ik eerder dit jaar deze tutorial: https://gathering.tweaker...message/66142860#66142860
Ik heb een MCO Home CO2, ook een mooi ding met temp, vochtigheid, voc en co2. Werkt via z wave plus en hang je gemakkelijk in bv Domoticz.
Leuk ding inderdaad, ik wist niet dat er een zwave CO2 meter bestond, dan had ik die misschien wel gekocht toen ik nog niet wist hoe ik er zelf 1 kon bouwen 😂.
Ben je zeker dat hij echt CO2 meet? Veel van die apparaten die VOC en CO2 meten meten namelijk niet echt de CO2 maar doen een schatting op basis van de VOC waarde.
Ik heb in de mijne inderdaad ook temperatuur en luchtvochtigheid ingebouwd 🙂 en nog andere dingen zoals bewegingssensor, een LED die met kleuren de luchtkwaliteit aanduid enz.
Hier nog een tutorial met als alternatief de Sensirion SCD30. Ik heb geprobeerd hem battery powered te maken maar dat is niet zo'n succes, dingetje verbruikt te veel. Gaat ook via ESPHome en Home Assistant.
Erg goed artikel!
Ik overwoog destijds ook de SCD30 maar besloot voor de Senseair S8 te gaan. Als ik het goed herinner werkt de automatic background calibration van de S8 iets beter. Bovendien zouden er geen namaak varianten van de Senseair S8 bestaan en wel van de Sensirion SCD30.

Op batterij is helaas inderdaad niet realistisch, zelfs met een krachtige 18650 batterij.
Bedankt, leuk om via deze weg de alternatieven te leren kennen :)
Ik zie hier geweldige mogelijkheden voor

Wat als we nu iedereen in de grote drukke binnenstad zo'n meter geven, of diegene die vlakbij industrieterreinen wonen met zware industrie, of langs snelwegen. En we koppelen die meetgegevens terug aan zorgverzekeringen, en de premie wordt mede berekent op basis van de luchtkwaliteit, i.v.m. risico ziekworden, vehoogde kans op bepaalde vormen van longaandoeningen en kanker?

Is dat wat?
Nee dat is niet 'wat'. Wat je daar voorstelt is indirecte discriminatie op basis van vermogen. Niet iedereen heeft de luxe positie om in the middle of nowhere / frisse buitenlucht te gaan wonen. Daarbij moet je je ook afvragen of een meter als deze wel nauwkeurig genoeg is of überhaupt genoeg zegt over luchtkwaliteit op een dermate basis dat je er ook echt objectieve conclusies aan kunt verbinden. Veel van de goedkope meters zijn onbetrouwbaar door een beperkte meting, grote onnauwkeurigheid etc.
Het was meer cynisch bedoeld, sorry dat dit niet goed overkwam.
ik zag hem wel... maar neem het idee ook even wat serieuzer op: als dan die gegevens op basis van de meerkosten volgens de zorgverzekeringen vervolgens gebruikt wordt om de vervuiler eindelijk maar eens echt te laten betalen heb je een leuke basis om Nederland groener te maken!
Voor buiten is er al https://sensor.community/nl/ waarbij er steeds meer bijgedragen wordt door lokale groepen onder het mom van Samen Meten.
Mooi initiatief!
Grote vraag is welke sensoren er in zitten. Een goede fijnstof sensor is heel anders dan een gecombineerde sensor. Sensoren voor vluchtige organische stoffen kunnen heel goedkoop zijn. Een losse fijnstof sensor al snel 15-20 euro (via Ali).

Wat in elk geval mist is CO2. Heel belangrijk voor het binnenklimaat. Wel een dure sensor (ca 20 voor losse sensor op Ali).

[Reactie gewijzigd door Rukapul op 3 november 2021 18:51]

Iets van specs:
SpecsTemperature: ±1.0 °C
Humidity: ±10% at 25 °C
VOC: ±10 points or ±10% points, whichever is larger, max over product lifetime
PM: ±20 µg/m³ or ±20%, whichever is larger, max over product lifetime
CO: ±5 ppm or ±30%, whichever is larger, max over product lifetime

[Reactie gewijzigd door ZiSE op 3 november 2021 19:14]

CO != CO2 (gelukkig maar ook)
Maar jammer dat CO2 er niet bij zit, dan had ik hem meteen besteld.
Correct. Scheikunde was niet mijn sterkte vak vroeger :)
Er zijn ook fabrikanten die dat wel hebben, bijv. Airthings, alleen zonder CO sensor. Je betaalt er alleen wel wat meer voor.
Ah zo'n cadeau-item wat je voor iemand kan kopen waar je eigenlijk niet zo veel mee hebt. }>
Doe mij maar zo’n ding. Hoop dat ie Zigbee heeft dan kan ik ‘m wel degelijk gebruiken.
Vult mooi het lijstje op Sensoren - welke gadget is ook een beetje precies weer aan ;)
Zoals jij als TS wel weet, zijn die gegevens inmiddels meer dan 3 jaar oud. Lijkt mij niet echt relevant meer.
Net weer even geupdate. Kleine moeite ;P.

Ikea had ook wat leuks, voor de rest leek alles nog zo een beetje gelijk. Die markt is niet zo heel erg vernieuwend blijkbaar.

Met afwijkingen van ±10% bij 25 °C op luchtvochtigheid heb je trouwens mijn inziens niet zo heel veel aan deze meter. Als je er twee naast elkaar zet zegt de een 60% en de andere mogelijk 80%... tja, wat is het dan.

[Reactie gewijzigd door willyb op 4 november 2021 19:23]

Mijn ervaringen met het meten van de vochtigheid bij dit soort apparaten zijn niet onverdeeld gunstig.
Veel, goedkope, apparaten zijn onvoldoende temperatuur onafhankelijk bij het meten van de relatieve vochtigheid Een onnauwkeurigheid van 10% is meer regel dan uitzondering en dat is als het om 60% of 70% gaat, van belang.
Ik heb geen ervaring met vochtigheids metingen, dus ik ben benieuwd wat de consequentie is tussen 60% of 70% vochtigheid?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee