Microsoft brengt 64-bitversie van synchronisatieclient OneDrive uit

Microsoft maakt de 64-bitversie van OneDrive beschikbaar voor alle 64-bitvarianten van Windows. De vernieuwde syncclientarchitectuur moet voor een snellere synchronisatiesnelheid zorgen vergeleken met de huidige 32-bitversie.

De 64-bitversie van OneDrive is beschikbaar voor gebruikers met een 64-bitversie van Windows 7, 8 of 10 en een x64-processor. De OneDrive-client wordt automatisch naar de nieuwste versie geüpdatet. Volgens WindowsCentral ziet de vernieuwde versie van OneDrive er exact hetzelfde uit als de 32-bitvariant. Er is nog geen 64-bitversie voor systemen met een ARM64-processor.

De vernieuwde syncclient voor OneDrive moet vooral bij het synchroniseren van grote hoeveelheden bestanden en grote databestanden voor een snelheidswinst zorgen, zo maakte Microsoft eerder duidelijk. Vanwege de architectuur van 64-bitsoftware kan een programma als OneDrive meer geheugen van een compatibel systeem aanspreken, wat het uitvoeren van een taak als het synchroniseren van data met de cloud moet versnellen.

Microsoft bracht in april van dit jaar een previewversie van de 64-bitsyncclient uit. Ondertussen is het ruim 14 jaar geleden dat OneDrive uitkwam, al heette de synchronisatieservice toen nog Windows Live Folders. Enkele jaren daarvoor werd de eerste versie van een Windows-besturingssysteem met 64-bitarchitectuur geïntroduceerd.

OneDrive-hoofd Jason Moore deelt het nieuws op Twitter

Door Yannick Spinner

Redacteur

27-08-2021 • 20:18

113 Linkedin

Reacties (113)

113
110
38
2
0
64
Wijzig sortering
Meer is altijd beter, lijkt wel, maar gaat dat uploaden echt veel sneller met meer dan 4GB RAM?
Het is niet alleen dat je met 64-bit meer dan 4GB kan adresseren, maar al je registers zijn groter. Daardoor kan een hashingalgoritme ook versneld worden. Naast 64 bit registers zijn er tegenwoordig ook 512 bit registers (AVX-512), maar dat is wel een wat specifiek programmeermodel.

Bestanden worden vaak vergeleken door hashes te vergelijken. Een hash is meestal een 256 of 512 bit “getal” dat uniek is voor die inhoud. Als je die sneller kan berekenen dan is je cliënt ook sneller.
Een OneDrive synchronisatie client heeft helemaal niet veel RAM nodig, dus je kunt gewoon terug naar de oude 16-bits instructieset, nietwaar?

Alleen zo werkt het niet.

Processoren zijn al 15 jaar lang 64-bits, en de meeste computers hebben meer dan 4GB RAM. Met een 32-bits CPU kun je (zonder trucs) maximaal 4GB RAM adresseren. Ja, een proces kan een klein stukje geheugen krijgen en kan daarin relatief adresseren, ik weet dat dat allemaal kan.

Feit is dat de hardware al vele jaren 64-bits is, Apple is al jaren 100% 64-bits met hardware, OS en software, veel software van derden is 64-bits, en MS maakt nog veel 32-bits software, je kunt vaak kiezen tussen 32-bits en 64-bits, zonder dat ze een overtuigend verhaal hebben waarom ze dat doen.

Het wordt tijd dat MS eens durft te kiezen, en kiest voor volledig 64-bits. Sloop de oude API's uit Windows, laat de CPU altijd in de 64-bits stand staan, dat maakt het lichter en sneller en stabieler, en alle source code makkelijker te onderhouden. Maar ja, dan moet MS keuzes maken, en dan zijn er misschien 2 of 3 programma's uit 2005 die het niet meer doen, dus durven ze die keuze niet te maken.

Het zou me niet eens verbazen als er in de krochten van Windows 11 nog stukken 8-bits DOS code zitten!
Het wordt tijd dat MS eens durft te kiezen, en kiest voor volledig 64-bits. Sloop de oude API's uit Windows, laat de CPU altijd in de 64-bits stand staan, dat maakt het lichter en sneller en stabieler, en alle source code makkelijker te onderhouden. Maar ja, dan moet MS keuzes maken, en dan zijn er misschien 2 of 3 programma's uit 2005 die het niet meer doen, dus durven ze die keuze niet te maken.
Vertel dat maar aan hun grote enterprise klanten met legacy software :P
Daarnaast zijn er bergen consumenten die dan ook niet begrijpen waarom hun oude programma's niet meer werken, want Windows is toch Windows? Dan ben je vanuit die hoek ook de bad guy.
Een van de succespijlers van Windows is hun legacy compatibiliteit. Het is een blok aan het been, maar het zorgt ook voor geld in het laadje.
Ze moeten wel binnen 17 jaar, zodra de 2038 epoch bug er aan komt... Een 32 bit programma kan dan simpel weg niet meer werken als ze ergens tijd gebruiken, zoals een timestamp.
Als ik me niet vergis is die bug typisch een Unix-ding, dus heeft dat geen betrekking op Windows.
Het lijkt er op dat, hoewel het niet zo erg in het OS ingebakken is als bij UNIX, 32 bit programma's ook op Windows hiervoor vatbaar (kunnen) zijn:
https://www.quora.com/Wil...nce-its-not-based-on-UNIX

Dus hoewel het OS op zich waarschijnlijk geen problemen heeft, gaan de 32 bit versies van aplicaties die MS uit brengt er mogelijk nog wel last van hebben.
De aarde is niet meer plat.
We rijden niet meer in postkoetsen.
Er wordt geen benzine met lood meer verkocht.
Er zit geen cocaïne-extract meer in Coca Cola.
Het huwelijk is niet meer voorbehouden aan heterostellen.

De wereld verandert, maar MS verkoopt nog steeds postkoetswielen. Naast benzine-auto's en Tesla's. Logisch? Neen!
Logisch misschien niet maar kennelijk wel winstgevend aldus MS zelf.
Ik gebruik zelf genoeg software van een jaar of 18 geleden en het zou toch knap vervelend zijn als dat van de een op de andere dag onklaar gemaakt wordt.
De aarde is niet meer plat.
De aarde was nooit plat. Het idee dat mensen dat geloofden is pas in de "moderne tijd" ontstaan.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Platte_Aarde#Moderne_tijden
Het idee dat mensen vóór de tijd van de ontdekkingsreizen geloofden dat de Aarde plat was ontstond na de publicatie van Washington Irvings Leven en Reizen van Christoffel Columbus in 1828.

Zelfs in de oudheid wisten de Grieken al dat de aarde bolvormig is.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bolvormige_Aarde#Aristoteles
https://nl.wikipedia.org/wiki/Bolvormige_Aarde#Eratosthenes
Eratosthenes (276 v.Chr. - 194 v.Chr.) schatte de omtrek van de Aarde rond 240 v.Chr.. Hij had van een plaats in Egypte gehoord waar de Zon bij de zomerzonnewende recht boven stond en bepaalde langs meetkundige weg dat de Aarde een omtrek van 250.000 stadia moest hebben. Deze schatting verbaast moderne schrijvers, omdat ze op zijn best binnen 2% van de waarde van de omtrek bij de evenaar ligt, 40.075 kilometer.

De enige die in deze dwars lag en Gallilei Gallileo omwille van geloof in een platte aarde liet beschuldigen van ketterij was de de paus. Het pausdom heeft zich altijd slechts heel losjes op de Bijbel gebaseerd, en meer op geschriften van kerkvaders zoals Augustinus. Ja er zijn bijbelteksten zoals Genesis 7:11 waarin staat dat bij de zondvloed de sluizen of ramen van het hemelgewelf opengingen maar dan moeten we rekening houden met de vertalingen en nog kan het evengoed beeldspraak zijn. ..., op die dag zijn alle bronnen van de grote watervloed opengebarsten en de sluizen van de hemel opengezet. https://herzienestatenvertaling.nl/teksten/genesis/7

Andere Bijbelteksten zijn echter behoorlijk expliciet zoals Jesaja 40:22, Job 26:7,10 (Job is volgens tekstwetenschappers een van de oudste boeken van de Bijbel° en ook Genesis impliceert een ronde aarde: Furthermore, when dry land appeared, Genesis 1 describes all the land as existing "in one place" in Genesis 1:9 while all waters are gathered likewise. Geometrically, this can only happen on a sphere, and therefore Genesis 1 implies a round earth. https://www.versebyversem...he-earth-is-round-or-flat

https://www.asa3.org/ASA/PSCF/2001/PSCF9-01Schneider.html
...
We rijden niet meer in postkoetsen.
...
...De wereld verandert, maar MS verkoopt nog steeds postkoetswielen. Naast benzine-auto's en Tesla's. Logisch? Neen!
Nee, maar koetsen worden nog steeds gebruikt, bij bruiloften en toeristenattracties (tijdelijk met prinsjesdag niet).
Voor lood in benzine heeft men een ander middeltje gevonden met weer andere ongewenste bijwerkingen.

Na de vondst van aardolie, en de het uitvinden van het proces van raffinage is het verbruik van steenkool niet gedaald, integendeel, dit is altijd blijven stijgen tot minder dan 10 jaar geleden, als men het vanwege klimaatredenen is gaan uitfaseren. Idem heeft de vondst van aardgas, en het gebruik daarvan niet het verbruik van aardolie verminderd. Hier moeten we een daling als gevolg van uitfaseren om klimaatredenen nog verwachten.
De fotografie heeft de schilderkunst niet verdrongen. Ook worden er nog steeds zeilschepen gebruikt. CD´s, DVD´s, digitale opslagmethoden (HDD, SSD), de cloud hebben niet gezorgd dat de platenspeler niet meer wordt gebruikt. Er zijn legio voorbeelden waarvan men dacht dat de nieuwe technologie de oude zou verdrijven, maar de oude is gewoon daarnaast blijven bestaan, vaak voor liefhebbers, maar soms dus ook voor grootschalige toepassing.

Uitfaseren van bewezen technologie omdat een nieuwe (mogelijk) beter is, is niet logisch. Soms moeten we op onze schreden terugkeren. Dat gaan we ook zien met ons steeds grootschaliger bioindustrie, gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen, (micro-)plastics, medicijnen, enzovoorts. Of dat allemaal gaat lukken, de Bijbel zegt dat dit door de zelfzucht, geldzucht en hebzucht niet zal lukken.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 31 augustus 2021 15:44]

De aarde was nooit plat. (TLDR)
Dat weet ik. Het was een voorbeeld, en het gaat over de perceptie van sommige mensen vroeger, al dan niet ingegeven door al dan niet foutieve interpretaties van de bijbel.
Nee, maar koetsen worden nog steeds gebruikt, bij bruiloften en toeristenattracties (tijdelijk met prinsjesdag niet).
Niet als primair "snel" vervoermiddel.
De fotografie heeft de schilderkunst niet verdrongen.
Was dat dan het doel van de fotografie?
Fotografie is in de basis realistisch, schilderen is kunst en niet noodzakelijk realistisch. Een schilderij is dat wat de kunstenaar wil dat het is. Fotografie (tegenwoordig beschikbaar voor iedereen die zich een telefoon kan veroorloven) maakt het voor iedereen mogelijk taferelen vast te leggen zonder dat de fotograaf bijzondere teken skills nodig heeft.
CD´s, DVD´s, digitale opslagmethoden (HDD, SSD), de cloud hebben niet gezorgd dat de platenspeler niet meer wordt gebruikt.
De cd heeft de lp verdrongen, mp3 en streaming hebben de cd verdrongen, en de platenspeler is teruggekeerd als niche product.

De videoband is verdrongen door de dvd, en deze is niet verdrongen door de bluray disc, maar door streaming / on demand video. De VHS videoband zal nooit terugkeren als niche product.
Er zijn legio voorbeelden waarvan men dacht dat de nieuwe technologie de oude zou verdrijven, maar de oude is gewoon daarnaast blijven bestaan, vaak voor liefhebbers, maar soms dus ook voor grootschalige toepassing.
Geef eens wat grootschalige voorbeelden van bijvoorbeeld zeilboten als vervoermiddel en schilderkunst als methode om taferelen vast te leggen. Dat gaat je niet lukken, dit zijn hobby's of kunstuitingen.
Uitfaseren van bewezen technologie omdat een nieuwe (mogelijk) beter is, is niet logisch. Soms moeten we op onze schreden terugkeren. Dat gaan we ook zien met ons steeds grootschaliger bioindustrie, gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen, (micro-)plastics, medicijnen, enzovoorts. Of dat allemaal gaat lukken, de Bijbel zegt dat dit door de zelfzucht, geldzucht en hebzucht niet zal lukken.
Is dat dezelfde flat earth bijbel? :)

Maar ik vrees dat je gelijk hebt, men wil geen stappen terug doen, "the only way is up".

Maar als we allemaal een snelle zuinige computer (dus met 64 bits ARM processor) nemen en de oude stroomvretende bakbeesten milieuvriendelijk laten recyclen, dan gaat het iets minder snel bergafwaarts met de mensheid.
Dat weet ik. Het was een voorbeeld, en het gaat over de perceptie van sommige mensen vroeger, al dan niet ingegeven door al dan niet foutieve interpretaties van de bijbel.
Je verwoord het uitstekend; "foutieve interpretaties". Kijk de eerste mensen hadden waarschijnlijk al genoeg aan hun hoofd om stil te staan bij de vorm van de aarde.
Een linkje dat ik in de vorige post niet meer heb toegevoed is deze.
...The shape causes a number of phenomena that a flat Earth would not...
Dit moet men in de oudheid ook al ontdekt hebben.
1) On a flat Earth without obstructions, the ground itself would never obscure distant objects; one would be able to see all the way to the edge of the world.
Dat je vanuit een boom of toren verder kunt kijken.
2) The shadow of the Earth on the Moon during a lunar eclipse is always a dark circle that moves from one side of the Moon to the other (partially grazing it during a partial eclipse). The only shape that casts a round shadow no matter which direction it is pointed is a sphere, and the ancient Greeks deduced that this must mean the Earth is spherical.
3) Another possible explanation can be traced back to earlier Phoenician sailors. The first circumnavigation of Africa is described as being undertaken by Phoenician explorers employed by Egyptian pharaoh Necho II c. 610–595 BC. In The Histories, written 431–425 BC, Herodotus cast doubt on a report of the Sun observed shining from the north. He stated that the phenomenon was observed by Phoenician explorers during their circumnavigation of Africa (The Histories, 4.42) who claimed to have had the Sun on their right when circumnavigating in a clockwise direction. To modern historians, these details confirm the truth of the Phoenicians' report.

Als je antieke bouwsels* bezoekt, kom je er achter dat men al in het Neolithicum veel kennis had van de sterrenhemel, en waarschijnlijk eerder al.

* zoals Stonehenge (oorspronkelijk gebouwd in Wales, en 400 jaar later verplaatst naar Salisbury plain in Zuid-West-Engeland), maar ook andere. elders in [irl=https://en.wikipedia.org/wiki/Neolithic_circular_enclosures_in_Central_Europe]Europa[/url] (waaronder Roemenië, Rusland), Finland, in Afrika (o.a. Egypte bij Luxor,Nabta Playa, Anu Simbel), Jericho, India, Zuid America, zelfs Australië...https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_archaeoastronomical_sites_by_country
Niet als primair "snel" vervoermiddel.
Nee klopt, maar dat beweerde ik ook niet, wel dat het ding nog steeds een functie heeft.
Was dat dan het doel van de fotografie?
Fotografie is in de basis realistisch, schilderen is kunst en niet noodzakelijk realistisch.
Nee, er is realistische schilderskunst, niet-realistische schilderskunst (zoals kubisme) en abstracte schilderkunst. Dat geld echter evengoed zo voor fotografie. Wel is het zo dat het maken van abstracte en niet-realistische kunst in principe makkelijker is dan realistische kunst, hoe realistischer je het wilt maken, hoe moeilijker het wordt. In de fotografie geld dat niet zo, misschien zelfs omgekeerd. Daar is realistiche, registrerende fotografie, zoals fotodocumentatie en fotojournalistiek, juist een van de makkelijkste, juist omdat je daar enkel op techniek kunt vertrouwen, en je voor kunstzinnige fotografie ook je visie, pre-visualisatie nodig hebt.

Dat laatste overigens betekent niet dat realistische fotografie niet kunstzinnig kan zijn, kijk daarvoor maar naar fotografen als Alfred Stieglitz, Ansel Adams, Edward Weston, zelfs Henri Cartier-Bresson en

Maar voor fotokunst die niet per sé realistisch hoeft te zijn kijk eens naar
https://www.phototraces.c...s-abstract-photographers/
https://webneel.com/abstract-photography
https://www.thephotoargus.com/abstract-photography-ideas/
Google images
Een schilderij is dat wat de kunstenaar wil dat het is.
Voor zover zijn technische vaardigheden dat toelaten.
Fotografie (tegenwoordig beschikbaar voor iedereen die zich een telefoon kan veroorloven) maakt het voor iedereen mogelijk taferelen vast te leggen zonder dat de fotograaf bijzondere teken skills nodig heeft.
Vastleggen, registreren, documenteren, reproduceren. Ja, dat kan tegenwoordig bijna iedereen mits de juiste apparatuur voorhanden, fotografie gaat echter heel wat verder.
Dat betekent echter niet dat er iets mis is met het registreren/documenteren van familiegebeurtenissen (geboorte, verjaardag, eerste stapjes, diploma halen, vakantie, huwelijk e.d.), of wereldgebeurtenissen.
Vergis je er echter niet in te denken dat een foto niet liegt, niet kan liegen. Een foto is altijd slechts het bewaren van een moment, een beperkte tijdseenheid, meestal een fractie van een seconde. (en ja er zijn foto's met een belichtingstijd van een jaar). Daarnaast is het altijd een uitsnede. Er worden iets getoond, maar nog veel meer weggelaten. In die zin liegt een foto eigenlijk altijd een beetje.
De cd heeft de lp verdrongen, mp3 en streaming hebben de cd verdrongen, en de platenspeler is teruggekeerd als niche product.
De platenspeler is nooit helemaal weg geweest. Inderdaad is het een nicheproduct, net zoals schilderkunst, of vele andere zaken.
De videoband is verdrongen door de dvd, en deze is niet verdrongen door de bluray disc, maar door streaming / on demand video. De VHS videoband zal nooit terugkeren als niche product.
De videoband is voorafgegaan door film, 8mm amateurfilm (single-8, dubbel-8, super-8) 16mm-film (semiprofessioneel), 35mm film en 70mm film (IMAX) en dat wordt nog steeds gebruikt. VHS zal denk ik inderdaad niet terugkeren, maar magnetische banden worden in andere toepassingen nog steeds gebruikt. DVD is inderdaad nu behoorlijk niche, maar bluray is eigenlijk nooit boven niche uit gekomen. En de media-industrie is heel hard bezig om streaming/on-demand onaantrekkelijk te maken waardoor het waarschijnlijk ook naar niche zal afglijden.
Geef eens wat grootschalige voorbeelden van bijvoorbeeld zeilboten als vervoermiddel en schilderkunst als methode om taferelen vast te leggen. Dat gaat je niet lukken, dit zijn hobby's of kunstuitingen.
Kunstuitingen worden nog steeds grootschalig gebruikt in de reclame-industrie. Zeilboten als vervoersmiddel zie je op dit moment niet veel, wel als sport, maar er lopen diverse studies om windkracht terug te gebruiken voor transport overzee, al is het maar om brandstof te besparen. Feitelijk is het nl zo dat de containerschepen tegenwoordig (ook al voor corona) langzamer varen als de zeilschepen in hun hoogtijdagen. Om brandstof te besparen, varen ze nu zo langzaam mogelijk.
Is dat dezelfde flat earth bijbel? :)
Jesaja 40:22
Statenvertaling Hij is het, Die daar zit boven den kloot der aarde, en derzelver inwoners zijn als sprinkhanen; Betekenis van kloot: bal
Herziene Statenvertaling: 22Hij is het Die zetelt boven de omtrek van de aarde, waarvan de bewoners als sprinkhanen zijn.
Naardense vertaling: Hij die zetelt boven de boog van de aarde -en wie op haar zitten zijn als sprinkhanen-

Job 26:7
Statenvertaling: Hij breidt het noorden uit over het woeste; Hij hangt de aarde aan een niet.
Herziene SV: Hij strekt het noorden uit over het ledige; Hij hangt de aarde op aan het niets.
Naardense : bij hem die de noorderhemel uitspant over de oervloed,- de aarde ophangt boven het niets

"1 En weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken.
2 Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig,
3 zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, kwaadsprekers, onmatig, wreed, zonder liefde voor het goede,
4 verraders, roekeloos, verwaand, meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God.". (2 Timoteüs 3:1-4)

"13 en zij die een zwelgpartij overdag als een genot beschouwen, zullen het loon van de ongerechtigheid ontvangen; schandvlekken en smetten zijn het, die zwelgen in hun bedriegerijen, als zij met u de maaltijd gebruiken.
14 Hun ogen zijn vol overspel en zondigen onophoudelijk; zij verlokken onstandvastige mensen en hebben hun hart geoefend in hebzucht; kinderen van de vervloeking zijn het." (2. Petrus 2:13-14)
Maar ik vrees dat je gelijk hebt, men wil geen stappen terug doen, "the only way is up".
In deze wereld draait alles om geld en macht. De laatste 30-40 jaar zien we dat de rijken steeds rijker worden, en dat in verhouding de gewone man en vrouw minder heeft.
Maar als we allemaal een snelle zuinige computer (dus met 64 bits ARM processor) nemen en de oude stroomvretende bakbeesten milieuvriendelijk laten recyclen, dan gaat het iets minder snel bergafwaarts met de mensheid.
De meeste energie zit meestal in de fabricage. Nog een beetje langer ermee doen is meestal beter dan vroeger weg doen, tenzij het echt grote slurpers zijn. Ja, energiebedrijven en overheden preken voor eigen parochie. Als jij je apparatuur vervangt voor zuinigere, hoeven zij minder stroom op te wekken (maar denk maar niet dat je stroomrekening daarvan daalt, dat wordt wel gecompenseerd met een evengrote prijsverhoging, welliswaar nog niet op individueel niveau - dat komt later ook nog - maar wel over alle klanten samen). Daarnaast is het feit dat jij nieuwe apparatuur koopt, voordelig voor de winkel waar jij koopt, en dus via de BTW en de belasting op de winst van die winkel (vennootschapsbelasting, of winstbelasting) voordelig voor de overheidsinkomsten. Maar dus vooral zelf je eigen berekeningen.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 1 september 2021 12:19]

Zo, jij houdt van uitgebreid off-topic! :)
Als je antieke bouwsels* bezoekt, kom je er achter dat men al in het Neolithicum veel kennis had van de sterrenhemel, en waarschijnlijk eerder al.
Men wist vroeger meer dan wij nu denken. We evolueren langzaam, dat houdt in dat we duizenden jaren geleden ook al vrij intelligent waren. Het verschil met vroeger is dat we nu elektronische speeltjes ontwikkelen die sommige dingen beter en nauwkeuriger kunnen dan mensen.
Vastleggen, registreren, documenteren, reproduceren. Ja, dat kan tegenwoordig bijna iedereen mits de juiste apparatuur voorhanden, fotografie gaat echter heel wat verder.
Je hebt "kiekjes maken" en fotografie. dat zijn 2 aparte zaken. En fotografie kan ook nog worden uitgesplitst naar bijvoorbeeld documentatie en kunst.
DVD is inderdaad nu behoorlijk niche, maar bluray is eigenlijk nooit boven niche uit gekomen. En de media-industrie is heel hard bezig om streaming/on-demand onaantrekkelijk te maken waardoor het waarschijnlijk ook naar niche zal afglijden.
Ja, door de versnippering (iedereen wil maximaal verdienen) bereiken ze het tegenovergestelde, "men" gaat weer illegaal films downloaden. Illegale muziek is vrijwel verdwenen dankzij Spotify, waar bijna 100% van de muziek te vinden is, maar dankzij Netflix, HBO, Amazon, Apple, Videoland, Disney, Disney, Disney (opzettelijk 3 keer, want ze hebben submerken die ze waarschijnlijk gaan opsplitsen voor gehoopte winstmaximalisatie), Hulu, ..., worden mensen "gedwongen" meerdere abonnementen te nemen, wat vrijwel niemand doet. Nieuwsgroepen worden dan weer aantrekkelijk!
De meeste energie zit meestal in de fabricage. Nog een beetje langer ermee doen is meestal beter dan vroeger weg doen, tenzij het echt grote slurpers zijn.
Klopt. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld antieke wasdrogers en koelkasten. De rest verdien je niet terug door minder stroomverbruik.

Een andere uitzondering zijn apparaten die je zelf graag wil vervangen omdat ze niet meer voldoen door hogere eisen, zoals computers. Als je toch een computer gaat vervangen, let dan op het stroomverbruik, en koop een zuinige terug.

Doe je alleen licht werk met een computer, overweeg dan een iPad. Of een nieuwe iMac, die is ook vrij zuinig, mede dankzij de ARM CPU die erin zit.

Oude auto's zijn niet zuinig, maar je bespaart niet (euro's / CO2 / stikstof) door die te vervangen door een nieuwe,
Zo, jij houdt van uitgebreid off-topic! :)
Naarmate je ergens op ingaat wordt een thread geleidelijk meer offtopic, volgens mij is dat is dat een grotere wetmatigheid dan Godwins Law (maar nu leg ik weer een ankertje voor een volgende offtopic-subthread als je hier weer op ingaat).
Men wist vroeger meer dan wij nu denken. We evolueren langzaam, dat houdt in dat we duizenden jaren geleden ook al vrij intelligent waren. Het verschil met vroeger is dat we nu elektronische speeltjes ontwikkelen die sommige dingen beter en nauwkeuriger kunnen dan mensen.
De moderne mens heeft onze voorouders heel lang graag afgeschilderd als onontwikkelde barbaren.
Vooral de middeleeuwen heeft een gigantische terugval veroorzaakt (dat is al sinds de 1453 bekend) al kun je argumenteren dat dit vooral tussen 632 en 750 gebeurde ( Rashidun Kalifaat, Umayyad Kalifaat) dan rond 476. Minder bekend is de terugval op de overgang van bronstijd naar ijzertijd. Die was waarschijnlijk nog gigantisch veel groter. Dat gebeurde niet zozeer omdat ijzeren wapens sterker waren dan bronzen, maar vooral omdat ijzererts veelal eenvoudiger (lokaal) te verkrijgen. De grondstoffen voor brons moest vanuit de uiteinden van Europa en het Perzië komen, maar de handelsroutes waren weggevallen als gevolg van het ineenstorten van Myceense, Hettitische, en andere grote beschavingen door de rooftochten van de "Sea peoples" wat dan weer het gevolg was van hongersnoden, misoogsten, aardbevingen, enzovoorts. Deze oorzaken zijn nog niet geheel bekend. Als het je interesse heeft:
1177 BC: The Year Civilization Collapsed (Eric Cline, PhD)
1177 B.C.: When Civilization Collapsed | Eric Cline

Als je dat soort effecten meeneemt, dan hebben we nu wel meer geavanceerde technologiën, maar waren die beschavingen toch minstens net zo hoogstaand. Genetisch gezien zijn we waarschijnlijk niet aan het evolueren, maar eerder aan het degenereren.
Je hebt "kiekjes maken" en fotografie. dat zijn 2 aparte zaken. En fotografie kan ook nog worden uitgesplitst naar bijvoorbeeld documentatie en kunst.
Dat bedoel ik dus. Die smartphone uit jouw voorbeeld is prima voor dat kiekjes maken, slechts een enkeling kan daar iets uit halen dat de daar bovenuit stijgt, zelfs met de computational algorithms die daar aan toegevoegd zijn om scherptediepte te simuleren, kleurdiepte te optimaliseren enzovoorts.
Ja, door de versnippering (iedereen wil maximaal verdienen) ...
Dat wilde ik even aanstippen, meer niet. Dat past dan weer wel in de profetiën over de hebzucht en het einde van de wereld. Maar ja, ook die Bijbel wordt dus nog steeds - en steeds meer - afgedaan als een achterhaald sprookjesboek. Feit is wel dat er de afgelopen jaren steeds meer archeologische ontdekkingen gedaan worden die de inhoud van bepaalde Bijbelteksten bevestigen, zaken die sinds ongeveer Darwin steevast werden afgedaan als niet-historisch. De algemene strekking van de wetenschappelijke wereld was, dat er van alles wat er in de Bijbel stond geen woord waarheid was.
Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld antieke wasdrogers en koelkasten.
Daar is het effect echt groot.
De rest verdien je niet terug door minder stroomverbruik.
Lampen misschien, leds ipv halogeen en gloeilamp. de klassieke PL "spaarlamp" echter ... Maar het verschil tussen die twee is in percentages verbruik misschien spectaculair, in totaal verbruik is het verschil niet zo groot (ja met veel lampen telt het toch op) en daar komt bij dat je met gloei- en halogeen een continue spectrum hebt, met PL en TL zeker niet, en met led alleen met de betere (recentere of duurdere) types.
Een andere uitzondering zijn apparaten die je zelf graag wil vervangen omdat ze niet meer voldoen door hogere eisen, zoals computers.
Klopt.
Doe je alleen licht werk met een computer, overweeg dan een iPad.
Daar kan toch een heleboel niet mee wat met een echte laptop of desktop wel kan.
Oude auto's zijn niet zuinig, maar je bespaart niet (euro's / CO2 / stikstof) door die te vervangen door een nieuwe,
Als je een oude auto inruilt krijg je er meestal bijna niets meer voor terug maar je moet wel de volle mep betalen. Voor €20.000 kan je aardig wat jaartjes rondrijden in een 10-15 jaar oude auto, mits deze uiteraard qua veiligheid (doorroesten) nog voldoet en het onderhoud niet door versleten onderdelen uit de klauw loopt.
Was dit niet de reden dat er een Windows 10X zou komen? Dat er 1 versie van Windows met legacy shit zou zijn en 1 met deze legacy zooi eruit gesloopt.

Nu Windows 11 en er is nog steeds geen enkel zicht op het verwijderen van WoW64. Mag toch wel een keertje komen?

[Reactie gewijzigd door MrFax op 29 augustus 2021 17:20]

Het overgrote deel van alle applicaties maakt nooit gebruik van 4Gb geheugen of meer. Maar een 64 bits instructieset heeft wél bijna dubbel zoveel ruimte nodig voor elk adres. Het maakt daarmee de software onnodig groot en zwaar.

Kijk bijv. hoe lang het duurde voordat webbrowsers in 64 bits uitgebracht werden: ze werden gewoon te lomp en te traag.

De belangrijkste winst van de amd64 architectuur tov de i386 is dat de processoren opeens véél meer registers kregen, waardoor alles veel efficiënter kon draaien (veel minder memory swaps).
Het overgrote deel van alle applicaties maakt nooit gebruik van 4Gb geheugen of meer.
Dat klopt. En als ze geen 4 gigabit gebruiken, dan al helemaal geen 4 gigabyte!
Maar een 64 bits instructieset heeft wél bijna dubbel zoveel ruimte nodig voor elk adres.
Een 64 bits adres is precies 2 keer zo groot als een 32 bits adres. Echter, adressering is anno 2021 zelden absoluut, het is in de moderne CPU architectuur waar een proces slechts toegang heeft tot een beperkt stuk geheugen vrijwel altijd relatief, en relatief adresseren kan bijna altijd met 32 bits., of minder (ik ken de AMD x64 instructieset niet uit m'n hoofd).
Het maakt daarmee de software onnodig groot en zwaar.
Adressen (en referenties daarnaar) vormen een klein deel van een applicatie, instructies zijn gelijk. Een 64-bits applicatie is iets groter dan een 32-bits applicatie.
Kijk bijv. hoe lang het duurde voordat webbrowsers in 64 bits uitgebracht werden: ze werden gewoon te lomp en te traag.
Dat heeft er niks mee te maken. MS dwong niet, de noodzaak was er niet, dus de ontwikkelaar deed niks.

Kijk naar Apple, die kondigde in 2014 aan dat er vanaf een iOS versie in de toekomst (dat bleek later iOS 11 uit 2017 te zijn) alleen nog maar 64-bits apps zouden worden ondersteund. Alle software was voor die tijd aangepast (behalve van bedrijven die niet meer bestonden).

Apple zorgde voor noodzaak, developers gingen meteen aan de slag.
MS zorgt niet voor noodzaak, developers doen niks.
De belangrijkste winst van de amd64 architectuur tov de i386 is dat de processoren opeens véél meer registers kregen, waardoor alles veel efficiënter kon draaien (veel minder memory swaps).
Dat zorgt voor een enorme winst, dat klopt. Maar geheugens werden steeds groter, en met meer dan 4GB aan RAM moet je met 32-bits processoren trucs uithalen (memory bank switching, kost veel tijd), of je moet overschakelen op 64-bits CPU's. En als je toch 64-bits CPU's hebt, laat ze dan ook in de 64-bits stand draaien.
De hardware is eigenlijk 32-bit met 64-bit extensies, maar dat is mierenneuken :+

Feit is idd dat het grotendeels zonde is om nog tijd te steken in 32 bit software.
Je hebt op beide punten helemaal gelijk.
Misschien wordt het wel tijd voor 64-bits ARM, dat is al de architectuur voor mobiel en Apple, x86 en x64 kunnen alleen via emulatie draaien, ontwikkelaars zullen dan misschien wat meer motivatie voelen om bij te blijven.
Idd, ook zonde dat Intel's Itanium het uiteindelijk niet gehaald heeft. Daar zat echt wel potentieel in. Native x64. Met de kracht van nu ahdden ze legacy ook kunnen emuleren
Er is nog steeds ontzettend veel software die vandaag gereleased wordt met alleen een i386 build. Het is vrij onzinnig om vanwege purisme opeens backwards compatibility bij het grofvuil te zetten.

DOS was trouwens altijd al 16-bits, en 64-bits versies van Windows hebben nooit een regel code bevat van MS-DOS.

[Reactie gewijzigd door field33P op 28 augustus 2021 18:17]

Er is nog steeds ontzettend veel software die vandaag gereleased wordt met alleen een i386 build. Het is vrij onzinnig om vanwege purisme opeens backwards compatibility bij het grofvuil te zetten.

DOS was trouwens altijd al 16-bits, en 64-bits versies van Windows hebben nooit een regel code bevat van MS-DOS.
Het is niet erg logisch dat 2 decennia na AMD's introductie van de x64 instructieset en bijna 2 decennia na Intel's eerste Core CPU er nog steeds x86 (i386) code wordt gemaakt.

De 8086, 80186 en 80286 zijn allemaal (min of meer) 16-bits CPU's, de eerste DOS PC had een 8088, wat een 8086 was met een 8-bits databus. Maar de instructieset was gelijk aan die van de 8086.

Windows is gebaseerd op 16-bits DOS, Windows NT is gebaseerd op (volgens de legendes) VMS, en is opnieuw ontwikkeld op de 32-bits Intel architectuur. Alleen vanwege compatibiliteit hebben ze het hele DOS er ook nog bijgestopt.

Ik weet niet hoeveel DOS er nog in Windows 10 en het aanstaande Windows 11 zit, maar ik zou niet kunnen garanderen dat er geen regels DOS code in zitten.
Het is niet erg logisch dat 2 decennia na AMD's introductie van de x64 instructieset en bijna 2 decennia na Intel's eerste Core CPU er nog steeds x86 (i386) code wordt gemaakt.
Tuurlijk wel, ergens zal wel een potentiële gebruiker zijn die nog op een x86-versie van Windows werkt. Als je programma bovendien weinig RAM-honger heeft is er ook niet echt een zeer dringende reden om x64-only te gaan.
Windows NT is gebaseerd op (volgens de legendes) VMS, en is opnieuw ontwikkeld op de 32-bits Intel architectuur
Hooguit lichtelijk geïnspireerd op VMS omdat de projectleider (Dave Cutler) afkomstig was van DEC. NT was oorspronkelijk ontwikkeld op de i860 en later geport naar i386, Alpha AXP, MIPS en latere architecturen.
Ik weet niet hoeveel DOS er nog in Windows 10 en het aanstaande Windows 11 zit, maar ik zou niet kunnen garanderen dat er geen regels DOS code in zitten.
NTVDM en WoW zijn in 64-bits versies van Windows eruit gehaald, dus Windows 11 wordt de eerste clientversie van Windows zonder DOS-code. (serverversies sinds 2008 R2 bevatten al geen NTVDM)
NTVDM en WoW zijn in 64-bits versies van Windows eruit gehaald, dus Windows 11 wordt de eerste clientversie van Windows zonder DOS-code. (serverversies sinds 2008 R2 bevatten al geen NTVDM)
Dat klopt, dat is de theorie. Oude DOS .exe's draaien er niet meer op zonder zoiets als DOSbox, dat is een feit. Maar mijn vraag is meer of er niet nog ergens een paar regels DOS code zitten, al dan niet actief gebruikt.
WoW64 had een tijdelijke oplossing moeten zijn voor oude software, niet om nog nieuwe software op te bouwen. Het word tijd dat er plannen komen om dit uit te faseren. Niet in één keer stopzetten, maar aan geven dat het op een gegeven moment toch echt gedaan is en dat software native moet gaan draaien.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 augustus 2021 11:35]

Er is geen reden waarom het niet permanent zou moeten zijn. Het onderhouden ervan kost nauwelijks moeite (de API is hetzelfde, er hoeven geen instructies vertaald te worden), in tegenstelling tot de verschillende APIs en architecturen op Mac OS X.
Mag toch hopen dat een sync clientje niet 1GB aan RAM gaat verbruiken, laat staan meer dan 4GB :+
Komt uiteindelijk neer op dat 32bit applicaties op 64 bit Windows wat vertragingen en beperkingen oplevert om al het 'legacy' spul te ondersteunen.
Nou zal deze 64 bit OneDrive niet sneller zijn en 1 32 bit applicatie minder maakt ook geen verschil, alle 32 bit software moet er uit om de 32 bit legacy eruit te kunnen laten wat wel prestatie-winst oplevert.
Hm.
Ik ben geen expert, maar voor wat ik begrepen hem start windows 10 voor een 32-bit app een emulator op. Als dat klopt ligt de 'legacy burden' aan de 32-bits kant en is het 64-bits OS voor een belangrijk deel gevrijwaard van die rommel.
Dat component heet WoW64, het is een compatibilitietslaag en geen emulator. Het zijn een aantal .dll files die 32bit system calls vertalen naar iets dat je 64bit systeem kan begrijpen en andersom.
Er worden geen calls vertaald, omdat een x86_64-processor in long mode zonder vertraging een i386-instructie kan draaien. Het enige wat afwezig is is de virtuele 8086-modus - daarvoor moet de chip uit long mode gehaald worden.

[Reactie gewijzigd door field33P op 28 augustus 2021 09:37]

Weet je dat van die long mode zeker? Want op Wikipedia staat:
The addition of VT-x has added back the ability to run virtual 8086 mode from x86-64 long mode, but it has to be done by transitioning the (physical) processor to VMX root mode and launching a logical (virtual) processor itself running in virtual 8086 mode.
https://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_8086_mode

(en ja, ik weet het: Wikipedia is geen feitenbron - daarom vraag ik het even ter bevestiging aan jou)
Dat bevat volgens mij wel een tussenstapje, ik weet niet zeker of een NTVDM-achtige setup haalbaar zou zijn via VT-x.
Dat doet hij nu al met grote regelmaat (veel geheugen gebruiken). OneDrive is een enorme resource hog. Ook de CPU.

[Reactie gewijzigd door FalconerHG op 27 augustus 2021 23:36]

Vooral op Mac. Ook de threading is niet goed ingesteld, waardoor de UI af en toe helemaal vast loopt als er 100+ bestanden gesynchroniseerd moeten worden.
Vooral op Mac. Ook de threading is niet goed ingesteld, waardoor de UI af en toe helemaal vast loopt als er 100+ bestanden gesynchroniseerd moeten worden.
En dan te weten dat het onder MacOS al 64bit is. Elke keer als ik een folder wil toevoegen of weg halen in de sync ben ik minuten kwijt via de UI die lijkt vast te lopen maar dat net niet doet.

[Reactie gewijzigd door xavalon op 28 augustus 2021 22:41]

Ik heb inderdaad weinig hoop dat de 64 bit client op Windows echt heel veel beter zal zijn.,..
Dat leek me ook al raar inderdaad, bedankt voor je toelichting. Die prestatiewinst zal dan niet heel groot zijn lijkt me, maar wel mooi dat alles versimpeld en gestandaardiseerd wordt (ooit).
Legacy spul ondersteunen geeft geen vertraging maar compressie en checksum software werkt nu eenmaal efficiënter met zaken die komen kijken bij de een 64-bit versie van de gebruikte libraries en platform functies! De overhead van 32 bit in een "puur" 64 bit systeem is nauwelijks aan de orde, niet zoals 16 bit dat voor 32 was vanwege virtualisatie en emulatie mogelijkheden van nu.
Als Onedrive daar veel voordeel van heeft mag die van mij gerust 4gb+ gebruiken, we zitten nu wel in de tijd waarbij mainstream pc,s 16gb werkgeheugen hebben en budget pc,s nog 8 GB.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 29 augustus 2021 17:50]

OneDrive gebruikt een synchronisatiestrategie waarbij het meerdere bestanden gelijktijdig synchroniseert. Dit kun je ook zien als je via je webbrowser naar OneDrive uploadt: vaak zie je dat een stuk of 8 bestanden tegelijk worden geüpload. Als videobestanden van een paar honderd MB per stuk worden gesynchroniseerd, helpt het als OneDrive die bestanden allemaal in zijn werkgeheugen kan laden, zodat het niet telkens de harddisk of SSD moet aanspreken. Met een 32-bit applicatie is de geheugengrens van 2 GB dan behoorlijk beperkend, terwijl dit bij een 64-bit applicatie geen probleem is.
Zolang de hard disk sneller is als je bandbreedte maakt het weinig uit, zeker bij ssd. Als ze zo graag hard disk lees access willen beperken kunnen ze beter de zoekindex optimaliseren. Vruuger met mechanische hard disks bleef dat ding maar ratelen tenzij je de index service uitschakelde.
Er word gewoon gestreamd dus een bestand van 10 GB uploaden kost vrijwel evenveel geheugen als een bestand van 100 MB, hoe zou je anders meer kunnen synchroniseren dan je werkgeheugen? Swappen? 8)7
Chunk upload is wat je bedoelt.
Het uploaden gebeurd inderdaad in delen maar een bestand word als zogenaamde file stream geopend, niet "lees hele bestand naar geheugen" wat @Tomatoman suggereerde.
Het gaat er om dat er een compatibility laag weg gaat (ook al is die hardware geaccelereerd)
Ik weet niet hoe het bij Windows zit, maar bij Macs is het weldegelijk voordelig om alleen maar x64 apps te draaien (je kan ook niet anders meer sinds een paar versies terug) omdat je geen dubbele paging meer hoeft te doen.
Hoe zorgt 64-bit ondersteuning voor meer snelheidswinst? OneDrive gebruikt niet meer dan 4gb geheugen?
Compressie en checksum libraries werken iets efficiënter in 64-bit uitvoering, geheugen is een standaard opmerking bij 64-bit maar is zelden de echte reden van prestaties.
De 4GB limitatie bij 32 bit is op zichzelf al een beetje artificieel (Linux heeft dit limiet niet).

Ook kan je in Windows prima 2x de 4GB aanspreken met je 32 proces.
Was dat niet omdat men voordat er 64bits CPUs kwam je 36bits Intel CPUs had (ipv 32bits CPUs), die feitelijk 64GB RAM konden adresseren maar waarbij één geheugenblok niet groter dan 4GB kon zijn?!
Linux heeft die limiet ook gewoon, omdat 2^32 nu eenmaal 4GB is. Met wat foefjes is het iets meer te maken, maar de beperking is verder keihard.
Ik heb zelf geen goed antwoord, link hieronder verklaart veel beter wat ik bedoel:

https://superuser.com/que...b-page-file/367525#367525
Er worden in dat artikel wel een paar dingen door elkaar gehaald.

Per proces is de limiet voor 32-bit processen 4GB, domweg omdat de geheugen administratie in 32-bit moet passen. Een 32-bit OS kan gezamenlijk wel meer dan 4GB pakken, bijv. met een foef als PAE. Analoog aan het voorbeeld waarnaar je verwijst: proces = auto, je OS bevat een garage (bijv actieve processen ). En het OS is 'eigenaar' van alle processen, ook de niet-actieve. Waar de som van gebruikt geheugen best over de 4GB kan gaan, maar niet tegelijk actief is (= in de garage staat).

Overigens kunnen 64-bit processen in de praktijk niet 2^64 bytes adresseren, omdat een moederbord minder adreslijnen heeft (fysiek dus) dan 64.

Je hebt in alle gevallen te maken met de procesadministratie waar nooit grotere adres pointers in passen dan het aantal bits van je proces (32 of 64). Dat het OS voor de procesadministratie slimmigheden toepast, helpt niets voor de hoeveelheid beschikbare geheugen per proces.
Hoe rolt de update uit? Via Windows Update? En is dit voor zowel de Business OneDrive als personal? Sowieso goede vooruitgang!
Van de 'business' versie voor OneDrive weet ik dat de client dit zelf regelt via het interne update-mechanisme van OneDrive. Zou me niets verbazen als de 'personal' versie dit ook op die manier regelt.
Klopt, wanneer er een update is zie je het icoontje even weggaan en dan weer terugkomen in de taskbar. Dropbox doet dit trouwens ook op deze manier.
Er is maar één client. De OneDrive for Business client bestaat al een tijdje niet meer.
Ik heb nog steeds twee verschillende icoontjes nochtans. Een voor business en eentje voor personal.
Dat klopt, ik heb er 4, 3 bedrijfsaccounts en 1 personal. De personal ziet er net iets anders uit, maar dezelfde client. Elke account wat je toe gaat voegen geeft dus een extra icoon
Onedrive for business bestaat ook nog gewoon. Alleen voor alles gebruik je nu dezelfde client.
Misschien eens werk maken van de 255 character limit....
Heerlijk om te migreren van een omgeving waar eindgebruikers tien niveau's mappen hanteren.
Anoniem: 435630
@Impuls27 augustus 2021 23:34
Ja joh, vroeger ook heel vaak last van gehad met nieuwsgroepen. Ging het weer fout met uitpakken omdat het maximale aantal karakters behaald was.
Dit was precies de reden dat ik alles liet uitpakken in een map in de Root folder van me harde schijf (of ssd). Zeker vroeger duurde uitpakken werkelijk een eeuwigheid (arme student had geen knaken voor dure hardware)
Daar heb je geen tien mappen diep voor nodig hoor. In Excel zijn het zelfs maar 218 karakters.
Ze mogen wel wat meer aandacht besteden aan de mac osx client want dat werkt echt niet goed. Zo goed als Dropbox werkt op alle OS-sen (en ook Google Drive); zo slecht werkt de Onedrive client op *.* OS-en (minus windows). Op Linux is er niet eens een Onedrive sync tool.
Klopt. Ook op de iPhone werkt ie beroerd. Synct vaker niet dan wel.
Op de mac is de tool extreem traag en vreet resources. Alsof er geen gebruik gemaakt wordt van native osx libraries.
Inderdaad. Ook verdwijnt de tool niet als app in the toolbar, maar heeft nog steeds een icoon op de taakbalk nodig. Dat waren alleen apps uit 1990 die dat hadden.
Gelijk gecheckt, mijne is ook al 64-bit, vlotte uitrol.
De uitrol is al een tijdje gaande onder de bestaande 32 bit clients. Ik zie al sinds eind juli de 64 bit versie opduiken, maar wat nu bepaalt of een 32 bits client wordt bijgewerkt naar de 64 bits versie is me nog niet helemaal duidelijk, lijkt totaal random.

Twee weken terug was er ook nog geen 64 bits installatie bestand te vinden om in plaats van 32 bits meteen de 64 bits versie te installeren. Kan hem nu ook nog niet zo snel vinden. Maakt het uitrollen en detecteren er niet makkelijker op in een organisatie.
Bij mij is ie gewoon via automatische updates gekomen. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat alles omgezet is. Detecteren zou niet te moeilijk moeten zijn toch? Er is vast wel via PS een versie van een bestand oid op te halen.
Het is niet onmogelijk, maar het is iets ingewikkelder. Je doet namelijk een uitrol van de 32 bits client op een collectie. Die collectie was eerst simpel... alle systemen zonder OneDrive, maar dat was gebaseerd op de succesvolle installatie van de 32 bits client. De 32 bits clients gaan upgraden naar de 64 bits client waardoor je detectie niet meer klopt. Bestandsversie checken had gekund, maar die veranderd als de 32 bits client wordt bijgewerkt naar de 64 bits versie en wat je absoluut niet wilt is dat je 64 bits client weer wordt overschreven door de 32 bits installatie. je wilt uiteindelijk dat iedereen op de 64 bits versie zit.

Ik heb het opgelost door twee collecties te maken. De ene collectie bevat clients met de 32 bits versie van OneDrive, de andere collectie bevat clients met de 64 bits versie. Beide collecties zijn weer lid van een andere collectie waarmee je dus één collectie hebt van alle systemen met OneDrive. Deze collectie is vervolgens uitgesloten van de collectie waar de 32 bits installatie van OneDrive naartoe wordt uitgerold en zo kunnen we dus OneDrive uitrollen waar het nog niet aanwezig is en de clients waar het wel aanwezig is laten we met rust en deze worden vanzelf 64 bits clients.

Dus ja... lang antwoord op je vraag maar het is mogelijk :)
Lol, heb nog nooit het woord collectie zoveel in een paar zinnen voorbij zien komen..
Een collecties van collecties :P

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435630 op 27 augustus 2021 23:53]

Niet zo vlot met het oog op hoe lang de 64-bit architectuur al vrijwel standaard is op Windows :)
Daar vergis je u in.
Hoewel windows al lang 64 bit ondersteunt is er nog heel veel 32 bit.
Je ziet nu wel langzaam de verschuiving naar 64 bit van steeds meer Microsoft producten (zoals Visual Studio) en deprecation van oude 32 bit software waarvoor een opvolger is (zoals Lync/Communicator/Skype for Business —> MS Teams).

Ik heb me er niet in verdiept maar het zou me weinig verbazen als er van Windows 11 geen 32 bit versie meer uitkomt. Er waarom zouden ze ook? Het is alleen nodig voor backward compatibility met 16 bit software en wie daar nog mee bezig is zou zich dingen moeten gaan afvragen. Dat is trouwens alsnog prima op te lossen met een VM.
Windows 10 wordt vanaf vorig jaar al niet meer in de 32-bit uitvoering geleverd aan OEMs.
Dat betekent overigens niet dat je geen 32-bit applicaties kunt draaien. Dat wordt gewoon ondersteund via Wow64.
Ondanks dat er geen 32bits versie van Windows meer zal worden uitgeleverd wil dat nog niet zeggen dat er geen 32 bits software meer draait zoals Apple dat bv met iOS heeft gedaan.
Daarom zegt GekkePrutser ook dat het niet erg vlot is, De introductie van Windows 64 bit was al in 2005:

nieuws: Microsoft introduceert 64-bit edities van Windows

Dus eigenlijk best vreemd dat het zolang duurt voordat alles 64 bits is. Vraag mij af hoe dit op andere OS'en is, bij bijvoorbeeld OSX en Linux.
Dus eigenlijk best vreemd dat het zolang duurt voordat alles 64 bits is. Vraag mij af hoe dit op andere OS'en is, bij bijvoorbeeld OSX en Linux.
Bij Apple is alles al heel lang 64-bits, macOS Catalina (oktober 2019 ) ondersteunt geen 32-bits applicaties meer, en hetzelfde geldt voor iOS / iPadOS.
True, maar je ziet wel vaker dat Apple oudere technieken laat vallen in de naam van vooruitgang; Microsoft maakt zich meer druk om backward compatibility.
Klopt. Maar uiteindelijk volgt iedereen wel:
- afscheid nemen van de floppy drive;
- afscheid nemen van aparte aansluitingen voor toetsenbord / muis / printer / ... en vervangen door USB;
- afscheid nemen van de optische drive (blueray geskipt, ook al hadden ze een licentie);
- afscheid nemen van oude processortechnologieën (MC68000 --> PPC --> Intel Core --> ARM / Apple M);
- ...

Ik weet niet of "de rest" volgt met de overstap naar ARM, maar mobiel zit al 100% op ARM, en er zijn ook Windows en Linux versies voor ARM, dus als er wat hardwareboeren over de brug komen, dan komt dat vanzelf. En als bonus ben je dan ook de 8-16-32-bits Intel 8088/Pentium legacy kwijt.
Ware het niet dat veel bedrijven nog oudere software gebruiken die niet 64bit zijn en ook niet simpel te upgraden zijn. Er is, zeker in de zakelijke wereld, nog zoveel 'legacy' software dat die niet over kunnen (en hoeven) naar een OS waarbij die software niet meer werkt. If it ain't broken, don't fix it, voor veep software heeft bv 64bit ook totaal geen toegevoegde waarde.
Stap 1 is het stoppen met maken en distribueren van 32-bits software.
Stap 2 is het alleen nog virtueel kunnen draaien van 32-bits software.

MS is bij stap 0.
32 bit software werkt ook prima op 64 bit, alleen 16 bit software moet zich zorgen gaan maken maar waarschijnlijk heb je heel andere problemen als je software gebruikt die sinds 1995 nog steeds niet de stap naar 32 bit heeft gemaakt.

En verder valt dat argument ook een beetje weg sinds Microsoft wél afscheid heeft durven nemen van IE, waar heel veel interne zakelijke websites nog steeds 100% op vertrouwen.
Zo'n afscheid heeft MS niet van IE genomen aangezien Edge nog steeds een IE modus heeft, juist vanwege dat probleem. Maar vergis je niet, er is nog gigantisch veel 32bits zakelijke software.
Dat klopt, maar wat ik niet helemaal snap is waarom MS ook zelf niet de toon zet door hun eigen apps pas zo laat (zoals nu met OneDrive) 64-bit te maken. Zo moeilijk is het ook niet. Meestal gewoon een vinkje zertten bij de compilatie.

Lang backwards compatibility gebruiken is een ding. Lang een duale situatie in stand houden met hun eigen software is een heel ander. Ze doen hetzelfde met het control panel / serttings menu, dat is ook al sinds Windows 8 een allegaartje met sommige opties verborgen in het ene en sommige in het andere. Er komt wel heel langzaam verbetering in maar het gaat mij veel te langzaam.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 28 augustus 2021 14:03]

Klopt, ik had de nodige applicaties die het daarna in eens niet meer deden. Terwijl hun 32Bits variant gewoon nog heel goed werkte.
Arch Linux heeft 2017 de stekker uit 32 bit getrokken. Ubuntu heeft ook al ff geen 32 bit versie meer, en probeerde in 2019 de laatste packages te verwijderen, maar heeft na community backlash wat oude 32 bit meuk laten zitten, vooral degene die nodig waren om oude games te emuleren.

Debian wil het iig tot 2024 nog ondersteunen.

Osx is rond 2019 gestopt met ondersteuning voor 32 bit.
Op macOS en de meeste distros is alles vrijwel volledig 64-bit. 32-bit software werkt nog wel maar het is eigenlijk niet nodig. Op Linux ook wel logisch, want alles wordt door de distro leverancier gecompiled en die pakken gewoon alles mee naar 64 bit. Op macOS worden 32-bit applicaties niet eens meer ondersteund!

Maar inderdaad dat bedoelde ik.
Ja maar dat zou niet moeten zijn. Dat is mijn punt. De 32-bit versie van Windows is allang geen gemeengoed meer (als die nog bestaat zelfs).
Een 32 bit virtuele server(vm) is nog steeds veel gebruikt.
Dit omdat 32 bit ook minder ram gebruikt dan 64bit.
Dus moeten de apps ook 32 bit compatibel zijn.
Soms is het ook een kwestie van backward compatibiity met oudere plug-ins of zo.

Windows 11 zou de eerste versie worden die enkel 64bit is.
kijk voor de grap eens hoeveel er nog in je %programfiles% staat
%programfiles(x86)% bedoel je. ;)
En hoeveel Windows apps daar in staan ...
Right, but you get me.
Gek, want op de supportpagina staat dat 21.150.0725.0001 de laatste is.
Anoniem: 211516
27 augustus 2021 21:27
Ik gebruik gewoon mijn nas die na onedrive synced 🤓
Als de makers van invoegtoepassingen voor Office nu ook eens gas geven op 64 bit dan kunnen we Office 32 bit ook eindelijk gedag zeggen!
Fijn dat ze dit doen maar ivm deze fratsen:
Microsoft account vergrendeld / geblokkeerd
Heb ik OneDrive na jarenlang gebruik voorgoed vaarwel gezegd. Het risico dat je al je Xbox/Store aankopen kwijt raakt en toegang tot je mail verliest is te groot. Bizar hoe de big tech 3 dadelijk gaan bepalen wat je wel en niet mag opslaan, zelfs Apple gaat nu je iCloud scannen :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee