Microsoft gaat maximale bestandsgrootte voor OneDrive verhogen naar 250GB

Microsoft 365, waar OneDrive onder valt, krijgt ondersteuning voor het uploaden van bestanden met een maximale bestandsgrootte van 250GB. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de huidige situatie.

Microsoft zegt dat de maximale bestandsgrootte van 100 naar 250GB wordt verhoogd. Deze ondersteuning voor het uploaden van de grotere bestanden komt naar Microsoft 365 en geldt naast OneDrive ook voor SharePoint en Teams. Het bedrijf zegt dat het deze verhoogde maximale bestandsgrootte heeft bereikt door de opslag voor de uploadprestaties te optimaliseren.

De nieuwe limiet van 250GB is momenteel nog niet van kracht. Microsoft zegt dat het tegen het einde van deze maand begint om het beschikbaar te maken. Dat moet tegen het einde van het eerste kwartaal van dit jaar zijn afgerond, zodat alle gebruikers er in ieder geval eind maart gebruik van moeten kunnen maken. De komende verhoging naar 250GB geldt zowel voor zakelijke als voor particuliere gebruikers.

Tot die tijd is de limiet nog 100GB. Die situatie is grofweg een half jaar van kracht. In juli vorig jaar verhoogde Microsoft de limiet naar 100GB, waar dat daarvoor maximaal 15GB was. Daarbij zei Microsoft toen dat de verhoging naar 100GB het gemakkelijker moet maken om bijvoorbeeld mediabestanden of cad-ontwerpen te delen. Volgens het bedrijf maakt de verhoging naar 250GB het nu beter mogelijk om bijvoorbeeld 3d-modellen van een nieuw gebouw of 8k-video's te uploaden.

Door Joris Jansen

Redacteur

14-01-2021 • 13:19

61

Submitter: TheVivaldi

Reacties (61)

61
61
39
3
0
17
Wijzig sortering
Nog niemand heeft het gezegd, dus laat ik maar de knuppel in het hoenderhok gooien:

- Hoe werkt dit met synchronisatie? Maakt One Drive een diff-berekening op de achtergrond en upload/download hij alleen de gewijzigde delen, of moeten grote bestanden elke keer op en neer?

Dat wijst natuurlijk ook op een fundamenteler probleem: Zulke grote bestanden zijn vaak een teken van slechte asset en/of project management. Al zou jij al je klant data in spreadsheets willen stoppen, en dat is gigabytes aan data, dan kun je dat beter in losse bestanden doen en door middel van lookups koppelen.

Blender kan dit bijvoorbeeld doen met links en appends. Je kunt dan tientallen verschillende bestanden hebben, welke door verschillende mensen tegelijk bewerkt kunnen worden, en die kun je vervolgens samenvoegen tot een groot project.
- Hoe werkt dit met synchronisatie? Maakt One Drive een diff-berekening op de achtergrond en upload/download hij alleen de gewijzigde delen, of moeten grote bestanden elke keer op en neer?

Precies mijn vraag. Dat moet toch haast wel als het zo groot wordt !
Ik zie het soms Delta-sync genoemd worden.
Toch is volgens mij alleen Dropbox daar toe instaat.
Vroeger zag ik DB deel-bestanden downloaden, en daarna samenvoegen. Ik meen 4mb ofzo.

Ik wil een groot Veracrypt volume kunnen maken, zonder steeds het hele ding te syncen.
DropBox doet dat nu prima, na afsluiten ca. 10GB doorlopen op wijzigingen, daarna 15 seconden data en klaar.
(Ik zoek een alternatief, want wil een wat groter volume gebruiken, maar heb geen zin te updaten naar 2Tb bij DropBox....)

[Reactie gewijzigd door SCS2 op 22 juli 2024 18:32]

Een aantal zaken staan eigenlijk in het bronartikel welke ook nog eens ingaat op de diff sync.
Mmh. Dat lijkt me nog best lastig om goed te doen. Laat ik bijvoorbeeld het .docx formaat nemen.

.docx is een zip bestand met daarin alle resources: Afbeeldingen, xml markup, en dergelijke. Als je dit opslaat, dan worden alle resources bij elkaar gehaald en ingepakt. Het zou dus prima kunnen dat het verschuiven van een afbeelding een compleet nieuwe zip zou kunnen opleveren. Daarom ook dat hun voorbeeld waarschijnlijk goed werkt: .bmp is een redelijk plat formaat.
Als CAD ontwerper vraag ik me glijk hetzelfde af: als je boven de 2-3 GB komt met een model in Autodesk Revit, is het onbruikbaar traag. Autodesk Civil 3D bovend e 500MB al. Een Recap puntenwolk is tot een GB of 8 nog wel hanteerbaar.

Wat voor software maakt er in s hemelsnaam bestanden van dergelijke formaten EN houdt het bruikbaar?
Denk aan bijvoorbeeld een database of een 8k RAW video
Dat hebben ze dan stiekum al een tijdje geleden gedaan: vorige week nog een backup bestand van 118 Gb op m'n Onedrive gezet: ging probleemloos.
In mijn ervaring rolt Microsoft dit soort dingen uit in een soort van beta op kleine schaal uit om vervolgens het groter uit te rollen. Dat zorgt voor erg interessante situaties waar ik bijvoorbeeld functionaliteiten heb die mijn collega's niet hebben.

Dit kan ook liggen aan mijn ICT afdeling, maar het is in ieder geval wat verwarrend. "Oh, bij mij werkt dat wel" is een veel gebruikte zin sinds de uitrol van Office 365 in maart.
Er zijn voor klanten maar 2 ringen en in de first release moet je bewust zelf voor kiezen, dat gebeurt niet vanzelf en al vaak niet bij werknemers van hetzelfde bedrijf.
Volgens mij is het beide. Uitrol van nieuwe functionaliteiten worden niet in 1 keer gedaan, maar vaak 'gradually' verdeeld over geolocaties/groepen tenants/typen licenties. Dus naast de mogelijkheid om je aan te melden voor de ring op jouw tenant, zodat je previews krijgt (targeted release on tenant / als de admin het toelaat), bestaat er dus ook de mogelijkheid dat je branchecollega bepaalde features op zijn tenant eerder heeft dan jij. Want zij zitten in Ierland (bewust of onbewust) en jij staat in Amsterdam. Zelfs binnen 1 datacenter kan er verschil zijn. OneDrive personal zal dan denk ik net zo in elkaar zitten (want zelfde techniek, andere host), maar daar heb ik geen ervaring mee qua releases bijhouden.

[Reactie gewijzigd door Botmeister op 22 juli 2024 18:32]

Dat is dan knap, want de limiet is volgens het nieuwsbericht nog niet verhoogd:
Deze nieuwe limiet van 250GB is momenteel nog niet van kracht. Microsoft zegt dat het tegen het einde van deze maand begint om het beschikbaar te maken.
Of het is al wel beschikbaar maar nog niet volledig uitgerold? Dat is wel typisch iets voor MS...
Dat is iets wat vreselijk veel bedrijven doen en zeer slim om te doen.
Je geeft een SLA op een bepaald limiet en communiceert deze. Wie erboven gaat en ondersteuning wilt als het faalt kan je wijzen op het feit dat het niet ondersteunt wordt, werkt het wel, zoveel te beter voor de gebruiker en ideaal voor jou om te meten "of het gaat" en "of er vraag is".
Je kan het ook even stilzwijgend toelaten met als doel je klanten als testpubliek te gebruiken (met identiek dezelfde redenering erachter om te weten of het werkt en of er vraag naar is).

Wij hanteren in onze applicatie voor veel limieten hetzelfde principe. Wij communiceren dat je maximum x aantal rekening mag hebben, maar hebben klanten die er zeer hoog boven zitten. Op die manier weten we of er effectief vraag naar is en weten we meteen ook of het performantiewijze werkt. Zo weten we bijvoorbeeld dat voor het aantal rekeningen het officieel limiet te beperkt is, maar onze bestandsgrootte die we communiceren ruim voldoende is (het grootste bestand is niet eens de helft van wat we officieel toelaten).
Praktisch al onze performantie limieten zijn zo ingesteld.

Uiteraard, een "hard" limiet (zoals bv het bestandlimiet op een FAT harde schijf) zullen we natuurlijk echt blokkeren.
Niet typisch voor MS maar voor alle bedrijven die wereldwijd iets nieuws moeten uitrollen. Het is domweg niet mogelijk om dit overal tegelijkertijd aan te bieden.
Niet slim :p Zeker wel mogelijk
Hoezo niet slim? Je wilt updates eerst over een kleine groep verspreiden, mocht het misgaan kun je makkelijk stoppen en tijdelijk sneller teruggaan. Als het wel goed gaan kun je langzaam de update naar een grotere groep uitbrengen en ga zo maar door.
Hij bedoelt dat het inderdaad niet slim is om iedereen in een keer de update te geven, maar dat het wel mogelijk is.
Zeker wel, de OneDrive admin heeft gewoon in z'n dropdown menu de optie filesize limit 250GB staan met een checkbox apply to all users :o
Dat is bijna standaard. Vaak wordt dit gefaseerd en al voor de aankondiging gestart met uitrollen. Ik heb 4 Office 365 tenants en de sharepoint versie op allemaal verschilt bijvoorbeeld
Gefaseerd & daarnaast is er een groep gebruikers welke in preview of insider branch zitten.

Heb het zelf ook al een tijdje.
Same. 107GB zonder problemen.

Ook gedownload om te testen.

Wel via de app. Weet niet of het ook via de browser kan. Hun pagina maakt het niet veel duidelijker. Bij Windows 10 staat niet echt een limiet vermeld.
https://support.microsoft...43-4b16-9212-de00ef02b586

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 22 juli 2024 18:32]

Goed zo, nu nog de ban op .pst bestanden opheffen en folderstructuren en bestandsnamen met meer dan 256 tekens toestaan :P
Het is de bedoeling dat je de inhoud in het bestand zet en niet in de filenaam :P :D
;) ha ja je staat verbaasd hoe vaak ik documenten krijg met zeer lange bestandsnamen, en in combinatie met veel subfolders lukt het dan niet om zo'n bestand op te slaan op OD4B.
Omdat ook Windows er niet mee overweg kan. Het is te zeggen, Windows zelf kan er wel mee overweg, maar vele legacy APIs en software kunnen het niet waardoor Windows het zelf standaard ook niet toestaat.
Niets belet je toch om die zelf te hernoemen?

Overigens zou ik het nog kunnen begrijpen mocht je een lang bestandspad bedoelen, maar een bestandsnaam van meer dan 255 tekens 8)7
Er zit geen ban op PST bestanden. Die kun je gewoon uploaden naar OneDrive.
Je mag geen OST uploaden.
Zal vast zijn omdat je mail vanuit MS365 of IMAP toch weer kunt cachen.
Waarom zou je zon achterhaald format nog willen gebruiken en zeker in een cloudoplossing? PST files zijn nog instabilier dan een stukje splijtstof.
Oke, wat is het alternatief voor een mail backup?
.pst in .zip :+ maar serieus, ze comprimeren heel goed, dus zonde om dat niet even te doen.

.pst actief gebruiken is alleen ondersteund vanaf een lokale schijf, dus vandaar de ban denk ik.
backup van oude e-mails uit compliance-overwegingen die ik ook niet paraat hoef te hebben in Outlook.
.pst files zijn anders nog steeds het standaard export/archiveringsformaat! Nog nooit geen problemen mee gehad.
3d modellen van een nieuw gebouw?

Ik ben benieuwd wat voor gebouwen ze voor ogen hebben
Als we kijken naar bijvoorbeeld Revit, is het programma niet vooruit te branden als het model meer dan een paar honderd mb is. Dan gaat men spelen met gelinkte modellen, wat de bestandsgrootte per stuk weer kleiner maakt.
Coloured Pointclouds met gelinkte 360 foto's.
Bij BIMt hangt de grootte trouwens erg samen met het gekozen opslagformaat/applicatie (REVIT, IFC etc) en ook de gelinkte informatie en textures en niet zozeer met welke vector informatie er in gezet is. Een model van een enkele sprinklerkop kan even groot zijn als van een heel flatgebouw met alle muren/plafonds en sprinklers erin, afhankelijk van de gemaakte keuzes en info.
Combinatie tussen Revit met pointcloud data ernaast ingeladen, iets wat in onze markt (ingenieursdiensten) heel normaal is. Zelfs een relatief klein gebouw is al zo 50GB.
Ik weet dat bij twinmotion 20gb geen uitzondering is :+
Ik vraag me af wat voor aanslag dat soort grote bestanden zijn op processor en/of batterij. Het zal op Windows ongetwijfeld een stuk beter loper, maar de OD client op mijn Mac (ook nog niet beschikbaar in ARM binary trouwens) loopt een hele week te syncen om 20GB aan bestanden (2~4gb ieder) netjes in de cloud te krijgen. En dat ligt niet aan mijn verbinding; zowel thuis als op de uni is de upload minimaal 100mbit.

Constant met een strijkijzer + lader op pad, of de OneDrive client (tijdelijk) uitschakelen. Maar da's natuurlijk niet echt de essentie van een cloud service...
ik weet niet of dat dit aan de grote ligt of aan het aantal bestanden.
maar als ik mijn complete onedrive lokaal laat indexeren dan komt die daar nooit meer uit en blijft die synchroniseren.. deze gebruikt dan altijd heel veel cpu.
als ik maar een paar directories selecteer loopt het veel beter.
ik dacht altijd dat dit komt omdat er na een bepaald aantal bestanden er gewoon iets mis gaat.
dit natuurlijk icm een 32 bit applicatie die gelimiteerd is in geheugen.
aanslag op de processor is het uploaden toch bijna niet? Een hele week syncen om 5-10 bestanden van n2-4gb in de cloud te krijgen, denk ik toch echt dat je eens moet nagaan of er niet een probleem is met je mac. De onedrive client doet niets zolang de data niet veranderd. Dus tenzij jij elke 5 minuten die bestanden volledig aanpast zal het inderdaad wel een probleem geven, maar anders gebeurd er niet veel. OneDrive is ook al tijden geleden aangepast om alleen maar delta's te versturen.
Bijvoorbeel om een tijdelijk een ‘share’ over te kunnen zetten, is best handig. 250GB. Om zoveel in de cloud te krijgen ben je al snel wat documenten verder. Met video kom je als bedrijf al snel tot de limiet.

Jammer dat Microsoft geen insta, betaalbaar, abonnement heeft voor particuliere gebruikers. Een differentiatie model zou een mogelijkheid zijn. Particulier. Zakelijk klein, mkb, middel, groot, groter, grootst.

Neem ook de zelf opgezette cloud in achting.

[Reactie gewijzigd door DefaultError op 22 juli 2024 18:32]

Onedrive moet echt over naar een fijnere client. Want als thuisgebruiker erger ik me er gigantisch aan hoe vaak het vastloopt en meldingen geeft. Een simpel bestand van 25GB is geen enkel probleem. Maar het moment dat je kijkt naar een foto album ziet hij zelf door de bomen het bos jammer genoeg niet meer.
zelf geen issue’s met vastlopers op meerdere systemen.

Alleen issues met snelheid & stabiliteit als er te weinig bandbreedte of slechte router aanwezig is.

Wel vaak issue’s met de vault, CMD blijft vaak openstaan.
Over dat probleem was ik jaren geleden al aan het klagen. Vandaar dat ik terug naar Dropbox ben gegaan.
Spijtig dat ik nu office365 en Dropbox moet betalen maar zolang Onedrive zijn programma niet in orde krijgt blijf ik bij Dropbox.
De huidige client is hemels ivm. wat ze hadden voor OneDrive for Business. Ze gebruiken nu dezelfde client voor beide.
Anoniem: 30722 14 januari 2021 13:35
250GB, dat zijn me nog al excel sheets zeg... Of is dat zo'n vreselijke powerpoint vol foto's en filmpjes? :+
Met de paashaas, en dan zo'n fantastische animatie erin, een heerlijk muziekje. Oh. vergeet niet de overgangen van de ene naar de andere foto!


Maar serieus: het zijn wel echt gigantische bestanden. Vroegah knipte je grote bestanden nog gewoon in kleine partjes, tegenwoordig is het 'een grote container' waar alles in zit opgesloten. Dat voorbeeld hierboven: de kop van een sprinkler-installatie kan net zo groot zijn qua bestand als een compleet flatgebouw, inclusief alles. Dat kan natuurlijk tesamen ook gewoon een mapje zijn met verschillende bestanden erin.

Ook bij een video (of een videostream) hoeft 't toch geen probleem te zijn om het bestand in partjes te hakken?

Nu, ik begrijp, bestanden worden steeds groter, en als je nu zegt: partjes van 5GB per stuk, dan zeg je over 4 jaar: dat is niet werkbaar, want dan zijn het 20 bestanden die per seconde moeten worden gelezen,.. Maar op dìt moment zou 't toch de software bouwers sieren als ze wèl enigzins de grenzen aan houden die de huidige systemen redelijkerwijs aan kunnen? Bestanden van 100GB+ groot zijn ook op huidige systemen gewoon onpraktisch groot: voor desktops, spelcomputers, servers, bandbreedte etc.

#ComputerNoob
Anoniem: 30722 @JayPe14 januari 2021 14:15
Bestanden worden groter ja, maar onedrive, dat is van office toch?
Een excel, powerpoint of word van 5GB is al onwerkbaar groot voor de gemiddelde kantoortuinbewoner ;)
Dus die laptop gaat bij het idee al door zijn hoeven, laat staan dat je er dus een 3d model van 100GB op moet bewerken. Daarbij, zover ik weet zit er geen 3d modeling software in office ;) (kan heel goed zijn, ik office nooit)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 30722 op 22 juli 2024 18:32]

Paint 3D bestaat :D

Maar naast office kan je OneDrive ook gebruiken als 'cloud opslag' voor van alles en nog wat.

(Vroegah had je gewoon 50 rar bestandjes voor een Warez download van een iso.)
Anoniem: 30722 @JayPe14 januari 2021 14:30
Paint 3D? Really 🤦‍♂️
En dat je hem als cloud-drive kan gebruiken, weer wat geleerd :)
(Niet dat ik dat nu ga doen, maar toch)
OneDrive is eigenlijk een file hosting sharing service net zoals dropbox en google drive. Het biedt alleen een betere integratie met office producten, maar voor de rest kan je er vrijwel net zo veel mee als met vergelijkbare file hosting services.

Heb je office 365 abonnement dan krijg je daar al 1 TB erbij. Het is dan echt niet nodig om een aparte service te nemen. Bij zakelijke abonnementen ga je al meer richting de 5 TB aan beschikbare ruimte. Maar...dan is het wel handig om een aparte service te nemen voor je persoonlijke spullen (tenzij je de eigenaar bent van het zakelijk abonnement natuurlijk). Persoonlijk gebruik ik google drive voor prive en onedrive zakelijk voor werk gerelateerd.

En ja, je kan er ook in Linux mee werken ;)
Ik blijf me toch verbazen dat applicaties enorme bestanden nodig hebben. Bij media bestanden kan ik me dat voorstellen (al zou je daar ook standaarden voor kunnen bedenken), maar bij 3d ontwerpen en dergelijke niet. Dit soort bestanden backuppen is een drama, al helemaal naar een cloud dienst. Data moet veel meer modulair weg geschreven kunnen worden, daarmee kun je veel makkelijker incrementele backups maken en is een backup naar de cloud ook een stuk eenvoudiger.

Ik moet meteen denken aan vroeger met die VM(ware) bestanden.... Overzetten naar een andere schijf, na een paar uur een foutmelding, kon je weer helemaal opnieuw beginnen.... drama.
Onedrive is niet alleen voor office hé, of gebruik je dropbox om alleen drop in te bewaren, of googledrive voor je zoekopdrachten? :+
250 GB is natuurlijk heel handig om je foto-library naar weg te schrijven. Maar ik ben zelf zoals @david-v al zegt aan het afstappen van de grote bestanden die vaak ook een single point of failure zijn.

Op de Mac is het me al te vaak voorgekomen dat de fotobibliotheek van 50+ GB onleesbaar beschadigd is geraakt. Als je bestanden gaat uploaden, synchroniseren en weer downloaden is me dit een te groot risico.

Ben wel eens benieuwd hoe andere tweakers dit doen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.