Samsung investeert 175 miljard euro in onder meer robotica en halfgeleiders

Samsung is van plan in de komende drie jaar omgerekend 175 miljard euro te investeren in biofarmaceutica, kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en robotica. Driekwart van die investeringen wordt in Zuid-Korea besteed, en er moeten 10.000 nieuwe werknemers bij komen.

Met de nieuwe investeringen van 240 biljoen Koreaanse won hoopt Samsung zijn marktpositie te versterken in deze markten, onder meer door het doen van overnames en fusies. Het bedrijf geeft geen details over deze overnames. Samsung noemt het een 'overlevingsstrategie', schrijft persbureau Reuters op basis van een statement van het bedrijf.

Het merendeel van de investeringen, driekwart, zal gedaan worden in Zuid-Korea. Daarnaast worden er tienduizend nieuwe werknemers aangenomen. De investeringen omvatten een eerdere investeringsaankondiging van omgerekend 125 miljard euro tot 2030. Die waren vooral gericht op de ontwikkeling van nieuwe chips.

Die investeringen zijn onderdeel van een groter plan van de Zuid-Koreaanse overheid om fors in de chipindustrie te investeren. De overheid doet dat door flinke belastingvoordelen aan te bieden. Naast Samsung kondigde destijds SK Hynix aan uit te breiden in Zuid-Korea en ook ASML draagt bij aan de uitbreiding van de chipindustrie in Zuid-Korea.

Met de nieuwe investeringsronde wil Samsung zich richten op meerdere sectoren. Onder meer biofarmaceutica, kunstmatige intelligentie, halfgeleidertechnologie en robotica. Het nieuwe driejarenplan is 33 procent groter dan het vorige. In 2018 maakte Samsung bekend 180 biljoen Koreaanse won te investeren in drie jaar tijd. Dat was destijds omgerekend 138 miljard euro.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

24-08-2021 • 13:14

35 Linkedin

Submitter: edeboeck

Reacties (35)

35
33
15
5
1
11
Wijzig sortering
Waar blijven we in Europa met investeringen op dit en andere gebieden. Begint er meer op te lijken dat we links en recht al ingehaald zijn of gaan worden door vele andere landen.
Dat is wel heel algemeen gesteld: "Dit en andere gebieden "
We hebben Airbus als grote vliegtuigbouwer. Een grote autoindustrie, het CERN, de ESA en ons eigen GPS systeem Galileo. Het is niet alsof we als Europa alleen maar achterlopen.
De VS steekt veel geld in ruimtevaart en in het leger maar de infrastructuur in het land is flink aan onderhoud toe en de criminaliteit is er erger dan hier. Het zijn ook keuzes waar je geld aan besteedt.
Ben met je eens, als je naar de VS kijkt is er zoveel armoede en past het op veel lijstjes prima tussen een derde wereld land. Maar toch, we moeten oppassen dat niet straks al het hoog opgeleide werk naar naartoe verplaatst. - zoals al best veel gebeurt nu -
Auto-industrie moet de slag naar EV nog maken en de vraag is hoe ver ze daarmee geraken. EV heeft veel minder componenten dus bij toeleveranciers zullen ontslagen gaan vallen.
Het hele ecosysteem van connected auto's loopt EU achter, welke techreus hebben we. Daar lopen USA en China mijlen voor.

De tegenstellingen zijn voor een "rijk"land als de USA idd heel groot maar qua BNP nog steeds de grootste economie op aarde, met nadruk op nog. China loopt snel in.

Tech is de toekomst en daar lopen we dus erg achter.
Tech Reus: ja hoor!
NXP!

Die jongens en meisjes hebben alles van radar en camera's tot de processortjes die overal in de auto belanden. Ze zijn ook zeer actief met communicatie tussen auto's en auto's en de vaste wereld.
Wat staat er in europe tegenover google, apple, microsoft amazon en in China Tencent, Alibaba.
nxp leuk net als asml maar daar win je de hele economische oorlog niet mee. Het gaat om het groter geheel en in het groter geheel dus meerdere sectoren gaat europa een probleem hebben. Niet voor niets gebruiken zowel China, USA, en andere landen verdeel en heers toe naar individuele EU landen.
Anoniem: 421923
@bbob24 augustus 2021 13:37
omdat de EU nog steeds geen federatie is die zelf zaken stimuleert zoals China of de VS.
We zijn nog teveel landjes ieder voor zich.
Denk dat veel mensen een Silicon valley plus 5-jaren plan wel zouden willen maar dat komt te communistisch en federalistisch over.

De EU is nog niet volgroeid genoeg om hier serieus mee aan de slag te gaan vanuit een centrale mogendheid.

Nadeel is dat tegen de tijd dat de EU er misschien wel aan toe is, het eigenlijk al te laat is en Rusland/China/VS ons al ver vooruit is.
Mede in dat licht vind ik bijv. het verhaal van Battlefield 2042 wel ironisch en zelfs schrijnend.
Het is de EU die uit elkaar valt na de ineenstorting van Duitsland. Over China hoor ik niet zo veel maar het is dan vooral weer Rusland vs Verenigde Staten.

Betekent dat we in de ogen van de wereld (en fictie-schrijvers) als EU gewoon nog steeds niet overtuigend genoeg zijn als machtsblok en niet meetellen als robuuste entiteit die tegen een stootje kan.

In het licht daarvan inderdaad wel jammer dat we hier in Europa de boel niet draaiend hebben. Veel verder dan ASML wordt hier dan ook niet genoemd.

Weet iemand of er Silicon-valley achtige projecten zijn in Europa die indrukwekkend genoeg zijn om noemenswaardig te zijn of blijft het bij een paar bedrijven een universiteitscampus waar wat leuke ideetjes vandaan komen?
Federatie kan verwijzen naar: Confederatie, een verzameling van onafhankelijke staten die op basis van een gezamenlijk verdrag een geheel vormen. Federalisme, een staatsvorm waarbij geen centraal staatsgezag wordt voorgestaan.
Mijn eigen kijk op het geheel:

Waarom de huidige EU mijns inziens niet werkt, is dat het uiterlijk vooral een moralistische gebeuren is dat in praktijk in het neoliberalisme zijn grondvesten heeft verankerd. Daarmee probeert het geen sterke autonome beschermde binnenmarkt te vormen, maar heeft de deuren juist wagenwijd opengezet voor Amerikaanse multinationals die hier een enorme kaalslag hebben veroorzaakt.

Niet toevallig zijn de neoliberale grondslagen in de VS ontwikkeld als The Washington Consensus. Zo wordt Europa bewust in een afhankelijke rol gehouden van de VS, en mag geen onafhankelijkheid ontwikkelen. Dat wordt erg gevaarlijk als je ziet welke kant het in de VS nu opgaat, zeker met iemand als Trump. Feitelijk is Europa bezig zijn invloed in de VS te verliezen.

EU is daardoor niet iets dat door de bevolkingen van Europa gedragen wordt, maar iets dat ze opgelegd wordt. De manier waarop de EU deviante staten strafmaatregelen oplegt om landen te dwingen in de maat te lopen maakt het alleen maar erger, en maakt het een aantasting van de soevereiniteit van landen.

In een echte federatie is er een vrijwillige samenwerking. Federaties zijn niet zwak door verschillen maar juist heel sterk. Maar de EU wil met veel dwang die verschillen juist verminderen, wat ze heel tegenstrijdig "harmonisatie" noemen. Maar Harmonie is afstemming op elkaars verschillen, niet ze glad proberen te strijken. Dat is geen harmonisatie, maar egalisatie.

Nee de EU moet niet allemaal regeltjes opleggen om Europa tot een egale markt te maken die voor Amerikaanse multinationals zo prettig is, maar juist de lokale Europese bedrijven sterk maken. Dat doe je niet door ze grootschalig door Amerikaanse investeerders en corporaties te laten opkopen. Wat zo geschapen is, is iets dat weerloos is en gemakkelijk te manipuleren door de VS.

Nee de kracht van een federatie bestaat juist uit haar diversiteit, niet uit haar uniformiteit. Vrijwillig samenwerkende landen zijn veel sterker dan landen die je tegen hun zin in een uniform dwingt. Economieën die een groot aantal kleinere bedrijven hebben zijn ook veel sterker en innoverender dan landen die rusten op multinationals. We hebben nu multinationals zoveel macht gegeven dat ze eerst geld eisen voor ze hier een investering doen ondanks dat ze miljarden winsten hier maken zonder belasting te betalen.

Het idee van Europese samenwerking is goed, maar de hele uitwerking is verkeerd. Wij zijn geen Verenigde staten van Europa en evenmin zijn we een culturele natiestaat als China. Hoe meer men zijn best doet om de culturele verschillen tussen landen af te breken door massamigratie hoe meer men de unieke kracht van de landen loopt uit te hollen. Eigenheid is een kracht geen zwakte. Als je dat kan bundelen komt er grote kracht uit voort. Kijk naar de vingers van een hand, allemaal verschillend maar samen een vuist.

De EU voelt meer aan als een soort proeftuin voor het wereldrijk dat grootkapitalisten aan het ontwikkelen zijn. Het voelt aan als een sociaal experiment dat ingebeelde intellectuelen op de bevolkingen los laten alsof ze dieren lopen kruisen en lopen uitzoeken wat het beste standaardvoer is en de beste standaardbehuizing. Dat is het ware racisme, het racisme dat de elite zich verheven doet voelen boven het gewone volk. En dat is historisch ook altijd zo geweest. In feite zit de elite de burger alleen maar dommer, onmondiger en slaafser te maken, voor eigen doelen.

Misschien dat er nog mensen zijn die het gevoel van enorme vrijheid hebben, maar ik heb dat niet. Volgens mij bestaat de vrijheid hier vooral uit de steeds herhaalde troostgedachte dat anderen het elders slechter hebben, niet dat we hier nu zelf zo vrij voelen. Ik denk dat we gewoon stevig achteruitgeboerd zijn. Dat is jammer want het idee van Europese federatie is helemaal niet verkeerd. Maar die zou alleen buitengrenzen moeten beschermen niet binnengrenzen afbreken. De EU doet net het omgekeerde. En die zou niet moralisme moeten bedrijven en politieke en economische systemen moeten opleggen, maar landen daar juist in respecteren. Sta volkeren een eigen aard toe.

Een federatie moet geen ideologie opleggen waarin iedereen hetzelfde moet denken, en dezelfde ideologische waarden moet delen. Dat lijkt meer op een theocratie. Je kan heel goed een sterk handelsblok of militair blok vormen zonder alle landen in hetzelfde keurslijf te dwingen. We zien ook al een hele tijd dat het niet goed werkt. En de oplossing is steevast? We moeten de landen meer in een keurslijf dwingen! Een centrale bureaucratie zal ook nooit iets anders verzinnen, dan eenheidsworst, meer regels en meer papieren oplossingen.

Het zijn niet de critici die het gevaar zijn voor dit systeem, dat zijn de blinde en dove leiders die onverdroten op de verkeerde weg door gaan. Een systeem dat weigert af te stemmen op zijn bevolking, ze alleen maar wil meer wil indoctrineren als ze kritiek ontmoet, zal nooit sterk zijn.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 24 augustus 2021 15:26]

En ik vind jouw eigen kijk erop kul, stemmingmakerij van het Wilders niveau, en een blik vanuit een bubbel.

Zoals altijd hebben mensen een totaal verkeerd beeld van wat de EU is. 1. Diepgaande Economische samenwerking en bescherming van de Europese markt. 2. Symbolisch verbond om overleg in plaats van oorlog te voeren. 3. Verdediging van de rechten van de mens, (vertegenwoordigde) democratie, vrijheid en zelfontplooiing.
Bij alle drie deze punten doet de EU verdomt goed werk. Dat betekend niet dat het perfect is, maar het doet een verdomd goeie zaak en is voor veel landen (buiten onze noord-westelijke kring) een enorme drijfveer geweest zich te verbeteren.

laat me specifiek ingaan op jouw betoog
Waarom de huidige EU mijns inziens niet werkt
"twijfel", en volledig onderhevig aan wat je invult als de taak van de EU.
Daarmee probeert het geen sterke autonome beschermde binnenmarkt te vormen, maar heeft de deuren juist wagenwijd opengezet voor Amerikaanse multinationals die hier een enorme kaalslag hebben veroorzaakt
en die bescherming, dat doet het juist. Er is namelijk nog veel meer dan alleen Amerika. Kijk naar de bescherming van staal en zonnepanelen dumpen door China. En welke kaalslag heb je het in hemelsnaam over? volgens mij alleen maar de ICT multinationals die vrijwel monopolie posities bezitten. En weet je hoe dat komt? doordat Amerika monopolie posities toelaat en er een enorm durfkapitaal is. Men krijgt bij het minste of geringste gehypte idee miljarden te investeren. Daar heeft de EU niks mee te maken, maar de mentaliteit van investeerders. Dit levert een enorm voordeel op voor Amerikaanse bedrijven zoals Uber (maar nadeel voor de burgers) die in de VS schaalvergroting toe kunnen passen en vervolgens uitbreiden naar Europa door de vergrote slagkracht. Elk bedrijf in de EU heeft een veel groter probleem om investeerders mee te krijgen. en een veel problematischere schaalvergroting door de kleinere slagkracht dankzij de verschillen tussen de landen. De EU geeft juist door hun "egalisatie" kansen aan deze bedrijven, zonder EU zouden ze helemaal geen kans hebben en waren het ook sowieso de Amerikanen geweest die de cake konden eten.

En wat betreft de kaalslag: als je het hebt over automobielen bijvoorbeeld zijn wij en Japan juist degene die kaalslag in Amerika veroorzaken. Dat je verwacht dat "Europese bedrijven" door Europeanen beheerd worden is een enorm autoritaire instelling. (uitzonderingen daargelaten betreffende veiligheid) Wij van Europa hebben geen recht om te eisen dat iemand zijn eigendom enkel mag verkopen aan een Europese nationaliteit. En als je denkt dat er geen rijke Europeanen aandelen bezitten in Amerikaanse bedrijven, heb je het behoorlijk mis. Het ding is, deze mensen met eigendommen boeit de nationaliteit van bedrijven niks. Dus dat je daar waarde aan hecht is net zo stupide om te zeggen dat "wij" 36 medailles gewonnen hebben op de OS. Nee het waren de individuen die het gewonnen hadden, niet het volk.
Dat wordt erg gevaarlijk als je ziet welke kant het in de VS nu opgaat, zeker met iemand als Trump. Feitelijk is Europa bezig zijn invloed in de VS te verliezen.
haha hier heb je me effe dubbel liggen. Wij, invloed? dat hebben "wij Europeanen" niet meer al sinds de Boston Tea incident. Als aparte landen zouden we wel invloed in Amerika hebben? Kijk naar het gemodder tussen Boeing en Airbus over de staatsteun. Het is enkel dankzij de EU dat wij hier enigszins invloed op hadden om Airbus te beschermen en in de geschiedenis overeind te houden. Nee, Trump heeft juist de onafhankelijkheid van de EU versterkt. De EU is de laatste jaren juist veel kritischer geworden over de privacy en monopolie posities dankzij Europese commissies en het Europese Hof. En de EU is allesbehalve aan het dansen naar de pijpen van Amerika wat betreft China. Het is juist Amerika die invloed in Europa aan het verliezen is, invloed dat sinds WOII vrijwel een vereiste was voor wederopbouw onder het Marshallplan.
EU is daardoor niet iets dat door de bevolkingen van Europa gedragen wordt, maar iets dat ze opgelegd wordt. De manier waarop de EU deviante staten strafmaatregelen oplegt om landen te dwingen in de maat te lopen maakt het alleen maar erger, en maakt het een aantasting van de soevereiniteit van landen.
Elke poll wijst nog steeds op een brede steun van de EU door het volk in elk land van EU. Haha, strafmaatregelen, want die onthouding van steun zijn een strafmaatregel? Omdat een lid dat een akkoord is gegaan met de basisprincipes van EU (zie boven), zich er niet aan houdt dan is zo'n onthouding meer dan terecht. Als het lid zich bedonderd voelt, is hij vrij uit de EU te stappen en onafhankelijk verder te gaan. Dat is hoe een samenwerking werkt, buddy. Wat jij propageert, is een samenwerking zonder vereisten en omlijsting. Zo'n constructie is altijd gedoemd.
In een echte federatie is er een vrijwillige samenwerking. Federaties zijn niet zwak door verschillen maar juist heel sterk. Maar de EU wil met veel dwang die verschillen juist verminderen, wat ze heel tegenstrijdig "harmonisatie" noemen. Maar Harmonie is afstemming op elkaars verschillen, niet ze glad proberen te strijken. Dat is geen harmonisatie, maar egalisatie.
Nogmaals, elk land is vrijwillig bij de EU gekomen, en kan er vrijwillig uit. En elk land is akkoord gegaan met deze "egalisatie", want het bevorderd de kansen om de handels- en arbeid-markt, en verbeterd en beschermt de levensstandaard van burgers. En het is wel degelijk harmonisatie. Waar eerst ieder land zijn eigen deuntje en instrument bespeelde, en het een kakofonische chaos was, begint nu iedereen op dezelfde melodie te spelen en een orkest te vormen. Egalisatie zou een orkest met allemaal dezelfde instrumenten zijn, en dat is toch wel duidelijk niet in de EU aan de gang (gelet op alle economische verschillen en invulling van sociale standaarden).
Nee de EU moet niet allemaal regeltjes opleggen om Europa tot een egale markt te maken die voor Amerikaanse multinationals zo prettig is, maar juist de lokale Europese bedrijven sterk maken. Dat doe je niet door ze grootschalig door Amerikaanse investeerders en corporaties te laten opkopen. Wat zo geschapen is, is iets dat weerloos is en gemakkelijk te manipuleren door de VS.
Al beantwoord
Wij zijn geen Verenigde staten van Europa en evenmin zijn we een culturele natiestaat als China.
Klopt, daarom hebben landen veto recht en is niemand verplicht onderdeel te zijn van de EU.
Hoe meer men zijn best doet om de culturele verschillen tussen landen af te breken door massamigratie hoe meer men de unieke kracht van de landen loopt uit te hollen.
Niks wordt er afgebroken. Er word juist opgebouwd. Ik vermaak me prima met al mijn buitenlandse collega's en niemand is verplicht hun cultuur op te geven. Integendeel. Iedereen begint juist waardering voor hun eigen cultuur te krijgen, maar net zo goed waardering en begrip voor de ander. Die Italianen zijn verrekte dramatisch, wat ik kan waarderen omdat ze hun gevoelens een principiële plek geven. En ik waardeer op mijn plek mijn Hollandse nuchterheid omdat het mij productief laat zijn. Het is niks meer en niks minder dan leven en laten leven. Oh en welke krachten van landen worden afgebroken dan? Naar mijns inziens bevorderd de EU specialisatie van de markten juist, en dat doet het niet met de zwakke kenmerken van de individuele markten. Juist dankzij die "egalisatie" zijn die kansen er te specialiseren en te schaalvergroten van niche markten. Oh, en dan ook nog: in jouw diversiteit is er enkel een voordeel omdat het de zwakke laat vallen, en blijven enkel de fittere over. Zoals evolutie. De EU zorgt juist ervoor dat degene die afvallen een kans krijgen zich aan te passen, in plaats van burgers in een economisch gat te storten als een corrupte leiding het in het verleden verkloot heeft.
De EU voelt meer aan als een soort proeftuin voor het wereldrijk dat grootkapitalisten aan het ontwikkelen zijn. Het voelt aan als een sociaal experiment dat ingebeelde intellectuelen op de bevolkingen los laten alsof ze dieren lopen kruisen en lopen uitzoeken wat het beste standaardvoer is en de beste standaardbehuizing. Dat is het ware racisme, het racisme dat de elite zich verheven doet voelen boven het gewone volk. En dat is historisch ook altijd zo geweest. In feite zit de elite de burger alleen maar dommer, onmondiger en slaafser te maken, voor eigen doelen.
De EU is niets meer en niets minder dan een project van verregaande samenwerking, en staat of valt bij de gezamenlijke goedkeuring van de individuele lidstaten. En onze enige kans om ons te beschermen tegen andere grootmachten in deze geglobaliseerde wereld. Mensen in de IT zouden zich hier erg bewust van moeten zijn, met de complexe samenwerkingen en afhankelijkheden die nodig zijn tussen Aziatische landen en Westerse landen.
In feite zit de elite de burger alleen maar dommer, onmondiger en slaafser te maken, voor eigen doelen.
Juist, wat enorm slaafs en dom worden we gemaakt, met alle academische uitwisselingsprogrammas en recht op onderwijs dat elk mens geniet in de EU.
Misschien dat er nog mensen zijn die het gevoel van enorme vrijheid hebben, maar ik heb dat niet. Volgens mij bestaat de vrijheid hier vooral uit de steeds herhaalde troostgedachte dat anderen het elders slechter hebben, niet dat we hier nu zelf zo vrij voelen.
Misschien moet je maar eens op vakantie gaan en je zolder uit komen, naar Italië of Frankrijk ofzo, beetje zon op je bol genietend van een lokaal wijntje of biertje, zonder ook maar enig visum te hoeven aanvragen....
Een federatie moet geen ideologie opleggen waarin iedereen hetzelfde moet denken, en dezelfde ideologische waarden moet delen. Dat lijkt meer op een theocratie.
Ideologische waarden kennen geen grenzen. De EU landen zijn al eeuwen nauwelijks ideologisch gescheiden. Zo'n beetje sinds de renaissance, als je bij geschiedenis een beetje opgelet hebt.

Ik denk dat ik mijn mening wel zo duidelijk gemaakt heb. In het kort vind ik je niks minder dan een fobist. Iemand die in een bubbel leeft van dat alles duidelijk en vertrouwd moet zijn. Iets dat compleet niet de werkelijkheid is. Het leven is complex. Samenwerkingen staan niet in vaste lijnen omschreven, en macht en politiek is smerig en oneerlijk waar niks aan te doen is. Alleen het kiezen voor de lesser of evils heerst. En het enige wat daartegen werkt is flexibel zijn, communicatie zoeken, pragmatisch denken, begrip tonen en optimisme, niet bang zijn fouten te maken en elkaar wat gunnen. En dat is alles waar de EU voor staat, anders dan wat de media jou voeren die juist dat fobisme in ieders geest proberen aan te wakkeren om lekker clicks te verkopen. En wil je kritiek leveren? dan moet je ook met oplossingen komen, en niet met dat soort souvereine Brexit bullshit wat niks minder is dan een fata morgana, een leeg hulsel van een gevoel.

Oh en ik ben het zeker met je eens dat de EU ver van de gewone burger af staat. maar net als met computers: het politieke systeem heeft lagen van abstractie. Het is knullig om te denken dat de EU op het niveau van bits en bytes werkt.
Ik snap verscheidene van je statements toch niet hoor.
EU is daardoor niet iets dat door de bevolkingen van Europa gedragen wordt
De data zegt iets anders: https://www.pewresearch.o...10/14/the-european-union/
Voor Brexit waren er in heel wat landen partijen die ook een exit wilden, nu bijna allemaal hun kar gekeerd.
In een echte federatie is er een vrijwillige samenwerking.
Die is er toch? Ieder land, tot het kleinste toe, kan veto stellen op een beslissing. Iedere beslissing moet unaniem genomen worden.
Om even enkele andere voorbeelden te nemen: USA: meerderheid beslist, dunbevolkte staten kunnen wil opleggen in de Senaat, UN: 5 vaste leden hebben veto recht, de anderen niet. Dan vind ik de EU veel democratischer!

Vorig jaar was er veel gedoe over waarom de EU niet meer deed ivm Covid. Wel, omdat de EU die macht niet gekregen had van de landen. Zo simpel is het.
Het is niet de EU tegenover de landen. Het zijn de landen die samen de EU vormen. Er wordt geen enkele Europese richtlijn voorgesteld die niet door een land is ingediend. Sommige landen hebben dit zeker smerig gespeeld, door bvb wetten die in hun eigen land werden afgekeurd, in Europa voor te stellen, daar goedkeuring voor krijgen in de commissie en dan in eigen land in te voeren onder het mom van: "we moeten van Europa". (ja, UK, jullie)

Misschien vind jij harmonisering iets slechts. Ik vind het in essentie niet slecht en als het iets minder positief zou zijn, vind ik het aanvaardbaar om met mekaar zaken te kunnen doen. Ik vind het leuk om als Belg gemakkelijk in Nederland te kunnen gaan werken of trainingen te geven in Zweden, Ierland, Estland zonder allerlei formulieren te moeten invullen.

Ik begrijp niet welke ideologie je denkt dat de EU je oplegt. Kan je dat toelichten?
Misschien dat er nog mensen zijn die het gevoel van enorme vrijheid hebben, maar ik heb dat niet.
Natuurlijk heb je minder vrijheden dan 50 of 100 jaar geleden. Iemands vrijheid stopt ook waar iemand anders zijn vrijheid begint. We zijn nu met veel meer mensen dan toen, dus meer raakvlakken tussen mensen, dus meer conflicten. Daarom moeten er meer regels zijn. West-Europa is nu eenmaal dichtbevolkt, dus moeten er meer regels zijn.
Wil je misschien minder regels?
Om je niets aan te trekken van het milieu? bvb autobanden te verbranden in je achtertuin, of vuil water lozen in beken en rivieren, spuitbussen spuiten zodat het gat in de ozonlaag terug groter wordt, wil je terug zure regen?
Om je niets aan te trekken van de gezondheid van andere mensen? bvb antivries in wijn mengen, of motorolie in kippenvoeder, of vee karkassen vermalen en in vee voeder mengen?
De lijst is eindeloos.

Iedere regel die gemaakt is niet gemaakt omdat een bureaucraat dacht: "nu zal ik ze eens goed hebben!"
Die zijn gemaakt omdat er mensen teveel vrijheid namen en daarmee het milieu, de gezondheid, de economie of andere zaken verziekten. Zijn die uitwerkingen altijd perfect? Natuurlijk niet, de opstellers zijn ook maar mensen die fouten maken.

En sorry, maar 'de elite'.
Ja, de 1% heeft teveel macht. Maar ik denk dat in de EU dit nog veel meer in evenwicht is dan in de US, Rusland, China, India of Brazilië bvb.
Bedrijven hebben ook teveel macht. Lobbyen moet nog meer aan banden worden gelegd. Maar ook hier is veel beter dan in de US vind ik.
Maar jij kan ook opkomen om een belangrijke rol te spelen in de EU. Ik denk dat het veel gemakkelijker is om lid van het Europese Parlement te worden dan lid van het US Congress of Senaat.
Een federale overheid is ook niet zo simpel met oude machtsblokken en rijke historie.
Ik denk alleen dat het als geheel juist sterker maakt op lange termijn, een sterke leider is zelden in landsbelang.

Als economisch machtsblok is de EU maar al te duidelijk naar GB geweest en qua milieuplannen is er doelmatigheid.

Los van het feit dat ik bepaald niet gecharmeerd ben van sommige poppetjes bij de EU.
Twee zaken waar ik aan denk:
Iter (Frankrijk) is momenteel het grootste bouwproject ter wereld.
Er wordt 100 miljard geïnvesteerd in waterstof door de EU. In de Noordzee zijn meerdere megaprojecten gepland.
Je kan het ideetjes noemen, maar als het wat wordt liggen we ineens ver voor op de rest van de wereld.
Verder zijn er ook 7 "gigafactories" in aanbouw voor elektrische batterijen.
ik refereerde naar het verhaal van Battlefield 2042 waar een korte tijdlijn is verzonnen waarin dat zinnetje staat. Geen glazen bol maar vind het stiekem best realistisch.
Ondanks dat de EU een goed idee is, hoeft er maar weinig te gebeuren of de boel valt uit elkaar.
Wat een belachelijk bedrag zeg. Astronomisch hoog. Heeft europa heeft hier een antwoord op?
Samsung is een bedrijf, Europa is een continent. Aangezien we in Europa geen "reuzen" hebben wat dit betreft gaat het zeker niet gebeuren.
Wat een belachelijk bedrag zeg. Astronomisch hoog. Heeft europa heeft hier een antwoord op?
Samsung is zowat zelf een stad, het antwoord is inderdaad nee.
175 miljard. Alsof je een glas melk omgooit.
Dat er überhaupt zo veel geld is. Laat staan 1 bedrijf die het heeft. Bizar!
Anoniem: 421923
@ggj8724 augustus 2021 17:03
mwah ze doen er drie jaar over he, en Samsung is groot. Noem iets en ze maken het :P

Maar een paar honderd miljard is zo'n beetje het GDP van Zuid Korea zelf.
Forse investering dus.
Dat maakt die term 'overlevingsstrategie' wat ironisch.
Samsung investeert vooral in Zuid-Korea.
TSMC investeert vooral in Taiwan.
Intel investeert vooral in de Vernenigde Staten.

EU..... stil. Het is wel duidelijk dat de wens van de EU om meer computerchips op eigen grondgebied te maken een zeer ambitieuze EU nodig heeft die bereidt is zo 250 miljard te investeren om deze industrie op te zetten.
Anoniem: 421923
@Rudie_V24 augustus 2021 14:20
beste manier is dan toch echt om een serieus EU-leger op te tuigen.
Danwel nog meer investeren in ESA.

Als de drang er is volgt de technologie vanzelf.

Maar de EU is niet protectionistisch genoeg ben ik bang. In de handel natuurlijk wel fors wat afspraken ten gunste van de EU zelf maar we willen toch nog steeds graag handelen en halen onze chips dus uit Azie ipv zelf maken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 24 augustus 2021 14:21]

Ben zelf geen fan van legers, maar je ziet wel dat de US veel technologie heeft omdat er veel geld vloeit van leger/luchtmacht/zeemacht naar ontwikkeling van nieuwe gevechtstuigen.
In Europa is dit veel beperkter omwille van 2 redenen:
- we geven gewoon minder van ons BNP uit aan militaire macht (vind ik niet slecht) (US geeft meer uit dan de 6 volgende landen samen!!!)
- we zijn meer versnipperd: Frankrijk doet iets, probeert Duitsland, Italië en UK mee te krijgen, maar dan valt er toch weer 1 of 2 af, etc. Zo bereik je gewoon minder met je geld.
Dus minder budget en meer versnipperd, zorgt ervoor dat je technologie bedrijven minder steun krijgen.

Vraag is eigenlijk ook: kan je een economische unie vormen zonder een militaire unie te vormen? Ik denk dat we nu toch echt tegen de grenzen van dat model aanlopen. Je ziet ook dat er meer en meer samenwerkingen zijn. Bvb BE en NL die gezamenlijk luchtruim beveiligen.
Gezondheid en militaire macht zijn natuurlijk de zaken die je als land zo veel mogelijk in eigen beheer wil houden. Ik denk dat door Covid misschien gezondheid toch ook meer gedeeld gaat worden. Misschien ook net helemaal niet omwille van hoe de EU de aankoop van vaccins heeft geregeld in het begin. Militaire macht komt wel denk ik omwille van hoeveel het allemaal kost.

Ik denk ook dat we in Europa gewoon wat voorzichtiger zijn met ons geld. Durfkapitaal is er gewoon minder aanwezig dan in de US.
In China steunt de staat zeer veel startende initiatieven.

Een leger is natuurlijk ook een goede ondersteuning voor de waarde van je munt.
Sadam wilde in 2000 gaan betalen in Euros ipv Dollars, daarom moest hij in de 2e Golf oorlog afgezet worden. Om aan iedereen duidelijk te maken dat de Dollar de wereldmunt is, niet de Euro.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 24 augustus 2021 16:25]

beste manier is dan toch echt om een serieus EU-leger op te tuigen.
EU leger komt niet zolang de landen NIET daadwerkelijk zijn verenigd.
en dus ook geen sterk economisch front. Het is juist het voordeel van landen als China dat ze dit soort constructies tot stand kunnen brengen.
We zijn hier te verdeeld en te weinig visie. Er is wel visie maar dat strandt te vaak door bureaucratische rompslomp.
Da's dan weer het voordeel van autoritaire overheden en regimes.
In welke mate verenigd?
Bedoel je dat er geen België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, ... meer is, enkel nog de EU?
Dat lijkt me te ver te gaan.

We werken nu toch al decennia samen op militair gebied via de NAVO?
België en Nederland patrouilleren toch mekaars luchtruim? Ik denk niet de landen moeten verenigd zijn (als in 1 land), maar wel dat er voldoende vertrouwen moet zijn (wat ook een vorm van verenigen is)
Ik zie het toch wel gebeuren binnen 20 jaar, misschien zelfs vroeger. Waarschijnlijk door externe factoren (Rusland, China, misschien ook US)
Anoniem: 421923
24 augustus 2021 13:20
biofarmaceutica, kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en robotica
deze opsomming klinkt behoorlijk als 'we gaan een android maken' :)

Of misschien gaan ze de neurolink voor Musk maken? Heb me er niet echt in verdiept maar wel leuk om te lezen.
Dit soort dingen zijn gewoon de toekomst dus prima overlevingsstrategie.
Ik denk echt dat je hier te veel in zoekt, een android is nog een verre toekomstdroom. Realistischer is het gebruik van kunstmatige intelligentie en robotica on het ontwikkelen van medicatie te versnellen. Halfgeleiders voor betere chips om die AI aan te sturen?
Anoniem: 421923
@Rezania24 augustus 2021 13:25
twas dan ook vooral bedoeld als glimlach. Het is allemaal nog een toekomstdroom maar de opsomming leek me 1+1=2 met pun intended, vandaar de smiley.

Chips inderdaad. Ik denk dan al vrij snel aan neurolink.
Sowieso de robothonden.
Kan me prima voorstellen dat de Zuid-Koreanen wel te porren zijn voor een leger robothonden/spinnen behangen met machinegeweren voor grensbewaking aan hun noordgrens.
Wat een enorm hoeveelheid geld, €175 miljard is wel enorm veel geld, wat een macht die dit bedrijf wel niet heeft, met zo veel geld krijg je zo goed als alles voor elkaar.
Dat was te verwachten.
Dit betekend dat Samsung in z'n eentje in 3 jaar het GDP van Noord Korea over 10 jaar investeert. Hopelijk worden ze niet te jaloers daar.
Als Apple het doet dan is het normaal ?
Ik denk dat je als bedrijf een probleem hebt als de wereld je prima kan missen. Samsung heeft namelijk ivm bv een Google, Microsoft, ARM, ASML niks te bieden wat de industrie zou kunnen missen. Het gat wat Samsung zou creëren zal binnen no-time door derden gevuld worden. Dat is iets wat je bv niet kunt zeggen van Google's Android of de machines van ASML. Die oledschermpjes, geheugen chips, QLED tvs etc etc dat zijn zaken die binnenkort geen waarde meer zullen hebben, omdat andere fabrikanten met gelijkwaardige alternatieven zullen komen die net zo goed of beter zijn. Dat Samsung van een overlevingsstrategie spreekt is dan ook begrijpelijk.

[Reactie gewijzigd door choi99 op 25 augustus 2021 13:06]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee