General Motors roept nieuwe Chevrolet Bolt-EV's terug wegens brandgevaar accu

Amerikaanse autofabrikant General Motors start een terugroepactie voor alle Chevrolet Bolt-EV's, met inbegrip van recente modellen. Dat doet het bedrijf vanwege brandgevaar met de accu. De auto wordt in Europa verkocht als de Opel Ampera-e.

General Motors meldt dat de accu's uit de Chevrolet Bolt-EV's een fabrieksfout kunnen bevatten, die 'onder zeldzame omstandigheden' tot brand kunnen leiden. De problemen kwamen eind vorig jaar aan het licht nadat verschillende Bolt-EV's in brand waren gevlogen. De fabrieksfout zou zijn gemaakt in een Zuid-Koreaanse fabriek van LG.

"Na verder onderzoek naar de fabricageprocessen bij LG en het uit elkaar halen van accu's, ontdekte GM fabricagefouten in bepaalde accucellen die in LG-fabrieken buiten de fabriek in Ochang werden geproduceerd", aldus het bedrijf. LG en GM werken samen aan een oplossing en General Motors probeert naar eigen zeggen toezegging van LG te krijgen voor een vergoeding voor de genomen maatregelen.

Aanvankelijk werden alleen oudere Chevrolet Bolt-modellen teruggeroepen. De uitbreiding van deze week is hiermee de derde terugroepactie voor de Bolt, schrijft ook TechCrunch. In juli riep General Motors al Chevrolet Bolt-EV's terug die tussen 2017 en een deel van 2019 zijn geproduceerd. In totaal zijn er ruim 140.000 auto's teruggeroepen en GM vervangt de accu's daarvan op eigen kosten.

De terugroepactie omvat in Nederland nu ook Opel Ampera-e-modellen uit 2019, laat een woordvoerder aan NU.nl weten. Eigenaren krijgen onder garantie een nieuwe accu, net zoals bij de oudere modellen het geval was. Eigenaren kunnen ook een software-update krijgen, waarmee eventuele problemen sneller kunnen worden geconstateerd.

Vorige maand werden al ruim 3000 Opel Ampera-e-modellen teruggeroepen in Nederland, schrijft Automotive. Daarbij werden eigenaren ook aangeraden om hun voertuig niet 's nachts op te laden, de auto buiten te parkeren en de accu niet volledig op te laden of leeg te rijden.

Opel Ampera-e
De Opel Ampera-e. Afbeelding via Opel

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

21-08-2021 • 13:11

181

Submitter: WhizzCat

Reacties (181)

181
171
81
12
0
56
Wijzig sortering
GM heeft heel dit traject rampzalig aangepakt. De accucellen zijn in dezelfde fabriek geproduceert als deze van de Hyundai Kona MY2019 en zowel Hyundai als GM dachten het eerst met een eenvoudige softwarefix te kunnen oplossen.

Kort na de fix bij Hyundai vatte er weer enkele wagens vuur waarna Hyundai, onder druk van de Koreaanse overheid, uiteindelijk vrij snel is overgegaan tot het opstellen van een plan waarbij alle getroffen accupakketten zouden vervangen worden.

GM daarentegen bleef geloven in een softwarematige oplossingen. Maar dit soort van hardwarematige fouten waarbij een scheidingslaag foutief is aangebracht in de batterij, kan je nu eenmaal niet oplossen met software. Je kan met software ook niet voorkomen dat de batterij in brand vliegt. Maar toch heeft GM het alsnog geprobeerd.

En toen na de tweede, finale, update er weer een wagen in vlammen opging die alle softwareupdates gekregen had is GM weer eens gaan nadenken hoe ze dit zo goedkoop mogelijk zouden kunnen oplossen. Nog altijd niet inzien dat, meer dan een jaar na de ontdekking van het probleem, de volledige vervanging van het batterijpak de enige oplossing is. Want waar zijn ze toen mee afgekomen? Ze gingen een diagnose laten uitvoeren van de verschillende modules zodat ze konden achterhalen welke batterijmodules slechte cellen zouden bevatten en dan enkel die modules wisselen.

Wat blijkt nu? GM is niet in staat om de slechte van de goede modules te onderscheiden dus hebben ze eindelijk de beslissing genomen om de batterijmodules te gaan wisselen. En ja, enkel de modules, niet het volledige pack. Garages gaan dus zelf de vloeistof gekoelde packs moeten ontmantellen om tot aan de modules te komen zonder goed getraind personeel omdat GM denkt dat dit goedkoper is dan batterijpacks in zijn totaliteit te verschepen en op een centrale plaats te refurbishen.

En om het feest helemaal compleet te maken is er enkele dagen terug voor het eerst een Bolt EV MY2020 in brand gevolgen, de eerste Bolt die zelf ontbrand met een batterij die niet in Korea is gemaakt, maar in de VS. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, al hoop ik voor GM dat het niet de start is van problemen met de in Amerika geproduceerde batterijen.
Als ik het goed begrepen heb gaat het om een niet geïsoleerde clip op iedere cel.
Dat kan je natuurlijk ook niet softwarematig oplossen.
Ik kreeg als advies om niet meer dan 90% te laden, wat natuurlijk maar een fractie zal schelen.
'clip' is wel erg generiek.. Maar meestal gaat het om het materiaal dat de anode van de kathode moet scheiden dat op een of andere manier beschadigd raakt. Als dat niet helemaal goed ligt, dan kunnen er problemen ontstaan. Eigenlijk zijn het 3 lagen materiaal op elkaar, waarbij de anode en de kathode materialen elkaar niet mogen raken. Gebeurt dat wel, dan krijg je thermal runaway omdat er in feite interne kortsluiting ontstaat.

Dit gaat met name nogal eens mis bij de aansluiting die naar buiten geleid wordt (de plus en min pool). Het solderen/lassen van de ader van de plus of min pool maakt het pakketje daar wat dikker, waardoor de kans aanwezig is dat het membraan dat de anode van de kathode moet scheiden daar scheurt of doorgeprikt wordt.

Dat was ook de reden waarom de Note 7 telefoons in de fik vlogen. De originele cellen van Samsung SDI bood onvoldoende ruimte in de cel behuizing voor de aansluiting van de anode, waardoor door uitzetten het membraan gepenetreerd zou kunnen worden. Vervolgens werdt geswitched naar cellen van CATL, en die hadden het probleem dat - na verluid doordat er ineens enorme vraag was vanuit Samsung er de kantjes vanaf zijn gelopen - de kathode niet netjes gesoldeerd was en er puntjes op zaten, die door het membraan materiaal konden prikken.

Een laatste optie zijn zogenaamde 'dendrites'. Door het laden, specifiek bij het laden op een hoge C-waarde, ontstaan een soort van harde kristallen in de cel. Ook die dendrites kunnen door het scheidingsmembraan prikken, met als gevolg wederom thermal runaway.

Een kortsluiting tussen de beide lagen is ook eigenlijk het enige dat thermal runaway en dus brand kan veroorzaken. De accu minder vol laden kan helpen, omdat bij lagere SoC de temperatuur lager blijft doordat de interne weerstand minder hoog is. Lagere weerstand = minder warmte = minder thermische uitzetting. Aanvullend zorgt een hogere SoC (= meer energie in de cel) ook dat de kans op brand groter is, omdat er simpelweg meer kracht is om de boel in de hens te zetten. Een volledig lege batterij heeft immers geen energie om zichzelf te laten ontbranden.
Veel mensen rijden in een elektrische auto uit milieu- of idealistische overwegingen. Wat zullen die mensen denken, nu ze weten dat hun auto waarschijnlijk de vervuilendste auto ooit is met al die vervangen en weggegooide accu's.
Niet om je roze bril kapot te maken, maar 90% van de EV's heeft maar 1 selectiecriterium: lage bijtelling...
De meeste nieuwe Ampera E's van de laatste tijd zijn gewoon particulier gekocht. Zo ook die van mij. Heeft dus niets met bijtelling oid te maken. Dat geldt met name voor andere EV's dus.
Die van mij heb ik met name gekocht vanwege de rijeigenschappen van een EV, maar daarnaast ook echt wel vanwege de duurzaamheid tov van een ICE.
Hoe kom je er bij dat die accu's weggegooid worden? Accu's kunnen allereerst voor vrijwel 100% gerecycled worden. Vrijwel geheel cradle2cradle. Het is alleen relatief kostbaar, en daardoor gebeurt het nu te weinig.

Maar gezien de druk op LG/GM verwacht ik niet dat deze accu's op de stort belanden. Daarvoor zijn ze bovendien veel te kostbaar. Zou enorme kapitaalvernietiging zijn.
Vrijwel alles kan 100% gerecycled worden. Maar zoals je zelf zegt:
Het is alleen relatief kostbaar, en daardoor gebeurt het nu te weinig.
Oftewel wordt vaak gewoon begraven, geëxporteerd naar het buitenland om daar heerlijk in de natuur terecht te komen, en/of verbrand.

Het zou een verplichting moeten zijn om grondstoffen zo-goed-als volledig te recyclen. Daarmee voorkom je een groot gedeelte van de vervuiling waar de wereld last van heeft. Het recht van produceren, zou ook de plicht van recycling (de producent, niet consument) moeten hebben.
Nou, plastic bijvoorbeeld is bijzonder slecht te recyclen. Maar dat is een ander verhaal.

Accu's worden nu vaak ingezet als ' stationary storage ' omdat recyclen te duur is. Bijvoorbeeld de Arena hangt vol met oude Mitsubishi accu's, waar ze de stroom uit PV in opslaan. En ook op eBay gaan Tesla batterij modules als warme broodjes over de toonbank.
Nou, plastic bijvoorbeeld is bijzonder slecht te recyclen. Maar dat is een ander verhaal.
Plastic kan probleemloos gerecycled worden. Moet je het alleen wel netjes sorteren, en daar gaat het (vooralsnog) compleet mis.
Accu's worden nu vaak ingezet als ' stationary storage ' omdat recyclen te duur is. Bijvoorbeeld de Arena hangt vol met oude Mitsubishi accu's, waar ze de stroom uit PV in opslaan. En ook op eBay gaan Tesla batterij modules als warme broodjes over de toonbank.
Klopt inderdaad, op zich goed dat dit soort tussenoplossingen er zijn, en beter dan niets, maar zo zonde dat dit alleen gedaan wordt "omdat het te duur is". 'Verspilling' is goedkoper dan recycling voor bedrijven, zie ook het hele iPad shredding debacle bij Amazon.
Plastic kan probleemloos gerecycled worden. Moet je het alleen wel netjes sorteren, en daar gaat het (vooralsnog) compleet mis.
Dat is zelf niet het probleem. Het is gewoon te goedkoop om nieuw plastiek te maken, dan te recycleren. Hierdoor heb je het effect dat men enkel in de EU de "beste" plastiek recycleert en de rest naar landen zoals China stuurde ( wat kon omdat men veel lege schepen had dat teruggingen naar China voor goederen op te halen ) . Tot China de deur dichtdeed hiervoor.

En recycleren in 3de wereld landen is vaak de "beste" plastiek eruit halen en de rest verbranden / dumpen.

Als we het woord recyleren horen, denk je een high tech fabriek maar in de praktijk is het vaak dumpgronden vol met vervuiling, uitgevoerd door 3de wereld mensen dat een hoge sterf cijfer hebben. Aka, je recycleert eigen levens.

Vaak is de actuele recht uit de grond halen minder levens kostend, dan recycleren. Vaak wegens de industriële schaal / zware machines ( met uitzondering in Afrika in de vele illegale mijnen ).

De realiteit is, dat een hoop bedrijven eigenlijk verantwoordelijk zijn voor deze rommel. Vroeger had je glas flessen dat constant hergebruikt werden. Maar dat koste geld voor de bedrijven. Plastiek is goedkoper want lichter en daarna is het een gemeenschap probleem om op te lossen. Als bedrijven verantwoordelijk zijn voor hun plastiek, zal je ze snel naar glas zien teruggrijpen. Maar dat betekend politieke moet hebben! En zo lang bedrijven kunnen omkopen ( VS - Lobbyisten ) en hun invloed naar de EU toe......

En wat maakt het uit dat we "recycleren" als de rest van de wereld hun voeten naar smijten. Veel beloven, weinig doen. In de realiteit: We are fucked. Er is geen oplossing buiten mensen "goed" doen voelen met recyclage op hun nek te duwen, terwijl de bedrijven bakken met winst ophalen. En o nee, ze moeten filters gebruiken, alle, prijzen omhoog. Zien dezelfde toestand in Duitsland. Elek van 0.24 naar 0.36 in nog geen 4 jaar tijd. Zien de bedrijven hun winst niet dalen hoor ... Ze financieren de milieu overgang op de burgers nek, niet op hun winst...
Je gebruikt veel lettertjes om een simpele boodschap te brengen, maar je hebt een punt: recyclen zal alleen op gang komen als het economisch voordelig is. Dat betekent dat er een keten moet worden opgezet van verzamelen, verwerken en (vooral) afzet van de gerecyclede batterijen (of onderdelen).
Dat betekent bijvoorbeeld ook dat er bij productie van de batterijen rekening moet worden gehouden met recyclen (iets dat op dit moment nog niet echt gebeurd).
Het betekent in ieder geval dat de overheden hierin een grote rol moeten spelen middels subsidies en het stimuleren van onderzoek om nieuwe of betere technologieen te ontwikkelen. Dat gebeurt overigens al wel.
En het kan: Lood-accus uit auto's worden al decennia lang voor bijna 100% gerecycled (althans, in het westen).
recyclen zal alleen op gang komen als het economisch voordelig is.
In welke wereld is frisdrank flessen door consumenten terug laten brengen economisch voordelig?

Recycling gaat er alleen door dwang van overheid komen.

Daarnaast is het onjuist om de verantwoordelijkheid van recycling bij de consument neer te leggen.

Het recyclen van (vervuilende / niet in de natuurlijk afbreekbare) materialen zou een eis moeten wordt voor de fabrikanten van goederen aan consumenten (en bedrijven).

Leg de verantwoordelijkheid neer bij de partij die geld verdient, niet bij de partij die geen enkele invloed heeft op het productie en verpakkingsproces. De fabrikant lijmt plastic en paper aan elkaar, laat hen zelf uitvogelen hoe je die weer makkelijk los van elkaar krijgt. Is dat te lastig, wellicht is het dan tóch beter om een minder verspillend verpakkingsmateriaal te gebruiken ;)
Drang van de overheid is zeker nodig als het niet anders kan. Maar autoslopers worden ook niet gesubsidieerd of gedwongen. Oude laptops worden opgeknapt en weer verkocht. Ik had een toekomst voor ogen waarbij auto-batterijen uit auto's gehaald worden, opnieuw verpakt en verkocht als huis-accu's.

Bovendien is het niet of-of. Je hebt als overheid meerdere instrumenten om recyclen te stimuleren. Je kunt om te beginnen onderzoek stimuleren naar het hergebruik van batterijen. Je kunt via subsidies startups faciliteren, je kunt via dwang de productie van batterijen zo sturen dat ze recycle-vriendelijk worden geproduceerd, je kunt via subsidies de tweedehands batterijen interessant maken voor de consument.
Dat is zelf niet het probleem. Het is gewoon te goedkoop om nieuw plastiek te maken, dan te recycleren.
Niet alleen dat, het is niet verboden om op die manier te vervuilen. Als er een recycling plicht was voor fabrikanten, dan was het ook een heel ander verhaal geweest, los nog van de kosten van nieuw plastic.
Zien dezelfde toestand in Duitsland. Elek van 0.24 naar 0.36 in nog geen 4 jaar tijd. Zien de bedrijven hun winst niet dalen hoor ... Ze financieren de milieu overgang op de burgers nek, niet op hun winst...
Klopt, vrij pijnlijk. Het is evident dat 'de industrie' vele malen meer verantwoordelijk is voor allerlei vervuiling, dus de kosten vervolgens bij de consument neerleggen met de boodschap dat het door de consument komt is nogal achterbaks.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Tozz22 augustus 2021 13:19
Accu's worden nu vaak ingezet als ' stationary storage ' omdat recyclen te duur is.
Als ik google lijken dit echt de uitzonderingen te zijn ipv de regel. Philipsfan heeft hier wel een punt.
Ze worden weggegooid, ga daar maar rustig vanuit. Als er een fabricagefout in zit en ze kunnen niet goed bepalen welke cellen het defect (kunnen gaan) vertonen, dan gaat GM zijn vingers daar ECHT niet aan branden. Zitten ze straks met een nieuwe terugroepactie omdat de 'goedgekeurde' cellen uit die accupacks toch niet zo heel goed.

Het is waarschijnlijk ook veel te duur om een straat in te richten om (handmatig) die accu's uit elkaar te gaan halen. Bovendien: niemand zal een auto willen kopen waar deze batterijen in zitten. Recyclen is wel een mogelijkheid, maar ik vraag me bij recyclen wel altijd af wat dat precies betekent. Volgens mij mag je in NL al iets recyclen noemen als je een teleurstellend klein deel van de gronstoffen opnieuw gebruikt.
60 kWh per pack a grofweg 100 dollar per kWh. Is 6000,- per accu. En dat keer, wat? 250.000 ofzo autos? Dat is een enorm kapitaal dat ze dan weggooien. Dat gooien ze echt niet zomaar op de stort.

Er is een verschil tussen een EV die gewoon economisch niets meer waard is en op de sloop beland en een fabrikant die ineens 250.000 accu's op de plank heeft liggen. Daar zal GM echt wel iets mee gaan doen qua hergebruik of recycling.

Die straten om de accu's uit elkaar te halen zijn er gewoon. Maar nogmaals, het is relatief kostbaar. En dat kan misschien niet uit voor een oude auto die naar de sloop is gebracht, maar waarschijnlijk wel als je van 250.000 accupacks weer nieuwe kunt maken zonder defect.
Je onderschat heel erg de prijs van high-density high-current lithium cellen, dit zijn packs die duizenden euros kosten om te maken en gaan voor meer dan drie dubbel die prijs de deur uit.

Alleen al de hoeveelheid ruwe metalen die hier in zitten maakt het niet logisch om deze te verbranden, begraven of wat je ook suggereert. Dit is niet de equivalent van een gemiddelde telefoonaccu.. (En zelfs die zijn relatief goed recyclebaar)

Helemaal als je deze batterijpacks gestandaardiseerd hebt qua dissassembly, kan je voor de 100.000+ auto's waar dit bij moet gebeuren gewoon een fabriek inregelen of een paar recycle bedrijven inhuren en trainen.
GM heeft hier idd niks aan, maar ik hoop de fabrikant wel: LG..
Worst case scenario zal het break even point wat later liggen, maar nog steeds ruimschoots binnen de levensduur van de auto.

https://www.allego.eu/nl-...inking--carbon-footprint#
Het betekent wel dat een elektrische auto meer vervuilend is in de eerste 2½ jaar na aanschaf met een gemiddelde consument als eigenaar.

Dat is natuurlijk wel een beetje zuur om je te realiseren, als je een splinter nieuwe elektrische auto gekocht hebt, maar niet zo veel kilometers rijdt.

Overigens moeten we in dit geval dus de vervuiling van deze Bolts/Ampera's verhogen, omdat er auto's in de fik gaan, er nu allerlei hardware fixes gemaakt gaan worden, en er wellicht op termijn besloten gaat worden de hele packs toch te vervangen (wanneer het vervangen van cellen zoals te verwachten veel lastiger, tijdrovende en minder effectief blijft van verwacht). Op dat vlak doen andere (EV) fabrikanten het gelukkig beter, want het is natuurlijk vrij teleurstellend dat een auto die juist minder uit moet stoten zo faliekant faalt.
Beetje voorbarig niet waar? Ik neem aan dat GM een stel techneuten in dienst heeft die ietwat meer inzicht en kennis hebben van batterijen dan menig Tweaker. Deze techneuten zullen hebben aangedragen dat met een software update de mogelijkheid daar is om het probleem op te lossen. Nogmaals, ik (net zoals jezelf) ben geen batterijspecialist maar het lijkt me niet onrealistisch dat ze dachten dat ze bijvoorbeeld een stuk konden uitschakelen zonder verdere gevolgen. Dat helaas de techneuten niet aan het rechte eind zaten tot tweemaal toe is niet uitzonderlijk, dat is gewoon de realiteit. Hadden ze dit niet kunnen doen, lijkt het me sterk dat GM overgaat naar een software update om een probleem op te lossen.

Dit is gewoon de realiteit van nieuwe techniek. Dit zien we ook terug bij andere EV's zoals Tesla zelf. Dat GM nu een global recall doet, ook dat is niets bijzonders, dat doen autofabrikanten nou eenmaal.

Dus om hun manier van aanpak af te doen alsof het een stelletje kneuzen zijn lijkt me vergezocht. We hebben hier van doen met mensen die hun leven hebben toegewijd aan het ontwikkelen van dit soort producten. Helaas maken zij ook fouten.
Of beslissen “de accountants” en is de poging het met software op te lossen meer financieel gedreven?
Ja.
Het is iets dat bv 1:100000 keer voorkomt.
Wat is duurder.schikken met nabestaanden of terugroep actie?

Er is als het goed is een documentaire over, ik heb die ik jaren geleden 10-20 jaar wel eens gezien.
Dat was o.a. een geval met een stuurslot of sleutel waarbij niet fixen goedkoper was.
De Ford Pinto is ook een berucht voorbeeld.
Die kon ook in brand vliegen doordat een afscherming van de benzinetank 'te duur' was. Schikken was goedkoper dan aanpassen.

Helaas voor de slachtoffers

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 22:49]

Je bedoelt neem ik aan ‘de boekhouders’? Bijzondere accountant als die op de stoel van de onderneming gaat zitten, heeft hij gelijk een tuchtrecht zaak aan zijn/haar broek.
Welnu accountants doen veel meer dan het auditen van de jaarrekening.
Mijn ervaring met accountantskantoren is dat iedere mogelijkheid om veel uren te schrijven gretig wordt opgepakt, dus ook voor advies en analyse.
Maar dan is het toch nog steeds het management wat een besluit neemt? Die accountant maakt alleen meerdere scenario’s zichtbaar.

Dit zie je ook vaak bij gemeentes: ze hebben te weinig expertise dus huren die in (financieel, juridisch etc), maar uiteindelijk is het echt de gemeenteraad die een besluit neemt.
Maar die besluiten worden door genomen op basis van een advies. Fout advies + blind vertrouwen => ellende
Het is in mijn ervaring vaak nog erger: het management geeft aan waar het advies ongeveer op uit moet komen.
"Deze techneuten zullen hebben aangedragen dat met een software update de mogelijkheid daar is om het probleem op te lossen'". Dat is speculatie, en naar mijn gevoel een ongeloofwaardige. Die ingenieur zal, van nature, proberen het probleem grondig en efficiënt op te lossen. De riedel daarna, marketing, management, enz. die zal kijken of het ook goedkoper kan, en ze daarmee weg komen.
Mee eens, een ingenieur zal de technisch beste oplossing aandragen en geen softwarematig lapmiddeltje, maar je kunt als manager dat voorstel wel sturen door alleen de softwareafdeling te vragen om een oplossing of een budget te stellen voor de oplossing, waardoor de ingenieurs geen andere keuze hebben dan een lapmiddeltje dat eigenlijk vrijwel zeker niet werkt.

Het probleem van veel bedrijven en de Amerikaanse auto-industrie in het bijzonder is dat er vooral naar de korte termijn gekeken wordt, onder druk van (groot)aandeelhouders. Daarom verkopen ze liever goedkope troep dan duurdere kwaliteit. Daarmee bouw je na verloop van tijd een (slecht) imago op, maar op de korte termijn maakt dat niet uit en zodra dat uitlekt, ben jij met je aandelen al lang ergens anders in gedoken voor de korte winstjes.
Is gewoon een kostenafweging.

Hoeveel mensen zullen er na de update weer komen klagen.

Als dat binnen een bepaalde marge is gaan ze echt niet alles vervangen. Alleen beseffen ze te weinig wat het risico daadwerkelijk is. Een accu die in brand vliegt tijdens oplaadproces wat vaak of thuis is of garage is niet iets wat je op naam wilt hebben.

Dat proces gebeurt met een benzineauto sporadisch met het rijden of als je net uitstapt. Andere gevallen zijn nog zeldzamer.
Het is vrij algemeen aangenomen dat softwareoplossingen zelden helpen tegen fysieke accuproblemen. Samsung kwam daar ooit al achter met telefoons, en Hyundai was er al achter met precies dezelfde accupakketten voor auto's.
Kopt helemaal!
GM heeft veel te lang een afwachtende houding aangenomen.
Vooralsnog is de brand van de in US gefabriceerde batterij nog de enige en moet onderzoek uitwijzen wat daar de oorzaak van is geweest.

Kortom, voor GM een regelrecht drama en dan hebben we hier ook nog eens Opel Nederland die niet erg cummunicatief is naar hun klanten..

Uiteindelijk geloof ik dat het wel goedkomt en ben ik nog steeds zeer tevreden over mijn Ampera-e.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 23 juli 2024 22:49]

Opel heeft altijd achteraan mogen aansluiten, de nadruk van GM lag bij de eigen, Amerikaanse markt. En hoewel GM zijn verplichtingen nog nakomt naar Opel toe sinds de verkoop kan ik me inbeelden dat ook Opel gewoon telkens moet afwachten om te zien wat GM beslist.
Opel is reeds in 2017 verkocht, het overgrote aandeel van deze auto's is dus onder stellantis gebouwd, deze terugroepactie waar dit bericht over gaat handelt om auto's uit 2019. Opel/Stellantis moet helemaal niet afwachten wat GM beslist maar zelf het voortouw voor haar eigen auto's nemen.
De Ampera-E is ontwikkeld en wordt/werd gebouwd door General Motors in samenwerking met LG. Sinds de overname door PSA heeft Opel deze auto's kant-en-klaar van het voormalige moederbedrijf afgenomen, ze zijn ze niet zelf gaan produceren.

Primair is General Motors dus verantwoordelijk voor het oplossen van het probleem, voor al hun klanten inclusief Opel.
Dan heb ik de grote denkfout gemaakt dat de Ampere in eigen fabrieken van Opel/Stellantis zou zijn geproduceerd na het afronden van de overname. Heb me even beter ingelezen en je hebt inderdaad groot gelijk, Alle Ampere's zijn door GM in Orion, Michigan gemaakt.
Of GM verantwoordelijk is, hangt af van de garantieafspraken die ze met Stellantis gemaakt hebben.
klopt, maar de high end modellen zijn tot en met 2020 door GM gebouwd, waaronder de Insignia.
Helaas zal dat de echte laatste Opel zijn, Ik rij al mijn hele leven opel Maar mijn huidige Insignia B (2020) zal mijn laatste Opel zijn helaas.
Waarschijnlijk word het hierna dan Mercedes want die Franse troep wil ik nooit weer hebben (hier reed mijn vrouw in, en wat een problemen)
Uh, je weet dat de kleinere Mercedes modellen (A-Klasse, B-Klasse) gewoon op een Renault platform staan met Renault motoren?
Dat weet ik, Zoals heel veel modellen, over een aantal jaar is er geen enkele op zich staande merk meer en zijn ze afhankelijk van en met elkaar. Uit welke kwade kies je dan?
één ding is zeker bij mij, een BMW komt er nooit hier!! ik wil niet geassocieerd worden met de meest arrogante, zelfingenomen, asociale rijders op de Nederlandse wegen. (wat al jaren blijkt uit onderzoek)
Ik heb nu net mijn Insignia 2020 en kan in principe nog wel 10 jaar vooruit. Maar dan?
We houden uiteindelijk niet zo veel meer over. En om een merk nou te laten staan vanwege andere berijders, da's wel erg subjectief en kort door de bocht.

Overigens hier nu een Mondeo Mk4. Volgende zal wel een plug-in iets worden. Gezien het vereiste van stationcar is het aanbod dan redelijk beperkt en zal het vermoedelijk een Passat GTE worden, al heeft Kia ook een plugin in het D-Segment. Dingen als een V60 oid vind ik gewoon te duur.
Ik snap je reactie wel, maar ik heb zeer slechte ervaringen met BMW rijders. paar keer gehad dat ze me bijna van de motor reden omdat ze er langs moesten maar geen ruimte was. Het bumper gekleef van die lui. Het denken dat de weg alleen van hun is. Nooit richting aangeven enzo enzo.. Nee daar wil ik niet bij horen bij dat asso groepje.

We zien wel wat de volgende auto word maar een paar merken wil ik zeker niet. :D
Zal dat niet ook te maken hebben dat GM inmiddels Opel heeft verkocht aan Stellantis? Dat zal de afhandeling niet makkelijker maken.
Klopt. Dat was ook het moment dat we OnStar kwijtraakten.
GM heeft Opel verkocht aan PSA in 2017.
Maar de ampera-e is nog door GM gebouwd.

[Reactie gewijzigd door catfish op 23 juli 2024 22:49]

GM gaat voor sommige typen alle batterij modules vervangen. Zie https://electrek.co/2021/...o-avoid-chevy-bolt-fires/
Garages gaan dus zelf de vloeistof gekoelde packs moeten ontmantellen om tot aan de modules te komen zonder goed getraind personeel
Ik weet niet hoe het zit in Nederland, maar in België is een HEV3 - opgeleid persoon wel in staat om dit te doen.
Tja, makkelijk praten zo van de zijlijn, maar als jij CEO was geweest had je ook niet zomaar alle modellen laten terugroepen, ook eerst gekeken of het niet op een andere manier op te lossen is. Het gaat hier niet om een componentje van een paar euro, wat dan ook al gigantisch veel geld zou kosten om te vervangen.
Een klant van wie de auto ooit in brand gevlogen is, of zelfs een die naar zijn gevoel aan het lijntje gehouden is, koopt daarna een ander merk auto.

Steve Letho (lemon law advocaat in Michigan) heeft daar ook een filmpje over gemaakt dat ik toevallig vanmiddag zag. Traditonele Amerikaanse fabrikanten hopen dat je je volgende auto van hen koopt. Andere fabrikanten hopen dat je je volgende 5 auto's bij hen koopt en investeren daar dus ook in.
Klopt, ontploffende auto's kosten geen merkschade, en doen niets aan jouw positie als CEO. /s
Interessant.

Wel acht ik dit niet uitvoerbaar:
Garages gaan dus zelf de vloeistof gekoelde packs moeten ontmantellen om tot aan de modules te komen zonder goed getraind personeel omdat GM denkt dat dit goedkoper is dan batterijpacks in zijn totaliteit te verschepen en op een centrale plaats te refurbishen.
Als ik zie welke kennis en werkruimte, veiligheidsmaatregelen en vooral ook tijd nodig is, acht ik het totaal onrealistisch dat een dealer dit gaat uitvoeren.
Ik ken de auto business verder niet goed, maar wat me hoogstens haalbaar lijkt is dat de nationale importeurs deze opdracht krijgen en dit uitbesteden aan een (nog op te leiden) gespecialiseerd bedrijf.

Zie hier de uiterst interessante uitleg van Professor Kelly, van de Weber University.
https://youtu.be/ssU2mjiNi_Q
Mijn Ampera-e heeft ondertussen drie terugroepacties ondergaan.

1. Om de laadlimiet tijdelijk op 90% te zetten om het gevaar te verminderen.
2. De zgn. "Final Fix" waarbij de 90% limiet werd verwijderd en de volledige capaciteit weer werd hersteld en er diagnostische software werd geïnstalleerd die defecte cellen aan het licht zou brengen, wat uiteindelijk niet lukte, want daarna gebeurden er in de US gewoon opnieuw branden na deze fix.
Tegelijkertijd een update van de remverdelermodule.
3. Opnieuw een update die de laadlimiet opnieuw op 90% moet zetten in afwachting op vervolgstappen, wat waarschijnlijk het vervangen van de batterijmodules zal inhouden.

Helaas is Opel Nederland niet echt informatief naar hun klanten toe en haal ik de meeste info van het Amerikaanse ChevyBolt Forum.

De Ampera-e is in Nederland verkocht van 2017 tot 2020, maar die van 2020 waren in feite 2019 voorraadmodellen die in 2020 op kenteken zijn gezet waartoe o.a. die van mij behoort en hebben allemaal het gewraakte accupakket.

Dit is te controleren aan de hand van het label wat op de accubak onderaan de auto is geplakt.
Begint de derde regel met "6883" dan betreft het het problematische pack welke is gefabriceerd door LG Chem in Zuid Korea.. Begint het nummer met "0808" dan is het pak gemaakt in de US Michigan en heeft niet dit probleen. Dit nieuwere 64kW pack werd toegepast eind 2019. Voor zover ik weet zijn alle Nederlandse en Europese Ampera-e's gezegend met het "8663" pack.

Als we een nieuwe accu krijgen, dan krijgen we de nieuwe 66kW, wat een pleister op de wonde is, ook omdat de Europese rijders vorig jaar OnStar al kwijtraakten als gevolg van de overname van Opel door Stellantis (PSA-groep).

Het is voor ons afwachten op bericht van Opel Nederland.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 23 juli 2024 22:49]

Hoe zit dat eigenlijk nu Opel niet langer van GM is maar van Stellantis? Draait GM nog steeds op voor de wagens geproduceerd onder hun 'legislatuur'?
Ik denk dat Opel de rekening uiteindelijk wel bij GM zal neerleggen omdat die ze natuurlijk gebouwd heeft. De Ampera-e is letterlijk een Bolt met een ander logo. Op hun beurt zullen zij de rekening weer bij LG leggen, die de fabrikant is van de cellen.
Opel is in Augustes 2017 verkocht aan PSA (wat door een fusie nu onderdeel van Stellantis is), denk niet dat ze de rekening bij GM neer kunnen leggen en dat Opel dit zelf maar met LG moet oplossen.
De nieuwe packs worden in US Michigan gemaakt en heeft GM ook de expertise dus ik denk dat zij de terugroepactie wel zullen coördineren, uiteraard in samenwerking met Opel/Stellantis die het eerste aanspreekpunt zal zijn voor de Ampera-e eigenaars. Hoe ze het financieel regelen is de vraag maar voor de EU klant feitelijk niet belangrijk. Als de garantieafhandeling maar netjes wordt geregeld.
Oh natuurlijk trekt men samen op hierin want men heeft hetzelfde probleem. Maar uiteindelijk zijn zo goed als al die Opel wagens gebouwd onder PSA/Stellantis, en de aansprakelijkheid voor wat Opel heeft gebouwd en geleverd ligt in beginsel natuurlijk bij Opel zelf. Moet wel erg raar gaan wil je een paar jaar na een overname nog bij de vorige eigenaar terecht kunnen.
Wettelijk gezien kocht je het product van het moederbedrijf. Geen fabrikant zal zou gek zijn alle lasten en baten tegen finale kwijting over te nemen.
GM vraagt ondertussen in de VS ook om de batterij niet onder de 40% te ontladen tenzij absoluut noodzakelijk.
Niet boven 90 en niet onder 40, dus je kan maar de helft gebruiken. Goed bezig.
Ach, wie moet er nou meer dan 150km rijden met hun splinternieuwe auto.. :'(
Lijkt me niet echt duurzaam die accu's vervangen..
Wel als je ze recycled, of voor andere doeleinden in kan/gaat zetten.

En de kans dat het (minimaal) één van deze twee opties wordt is uiteraard groot.
Ik hoop het eigenlijk wel maar denk niet dat deze batterijen heringezet worden als ev batterij. Blijft over terugwinnen van grondstoffen of inzetten als stationaire batterij. Dat heeft echter de milieuschade van de productie van een vervangende batterij net op…
Een terugroepactie is natuurlijk nooit ' duurzaam '. De miljoenen zo niet miljarden Takata airbags die zijn vervangen is ook een milieu-nachtmerrie natuurlijk. Maar soms heb je geen keus.

En deze weggenomen accu's zullen wel opnieuw worden ingezet. Die gooien ze echt niet weg. Als laatste optie kun je ze altijd nog voor vrijwel 100% recyclen.
Wel relaxed als je uiteindelijk een nieuwe accu krijgt, maar wat een gedoe allemaal zeg, als ik de zeer uitgebreide reacties lees van Blokker en Tranquility. Vond het overigens wel een ondergewaardeerd model, ding heeft gewoon een goede range voor een goede prijs, ruim van binnen. Maarja, geen VAG/PSA badge dus weinig europeanen wilden er 1.
In het begin was de Ampera-e veel te duur en verkocht nauwelijks en was bovendien ook slecht leverbaar. Uiteindelijk verlaagde Opel de prijzen en werd het zo'n beetje de betaalbaarste EV met een dergelijk groot accupakket van 60kW. De mijne kocht ik met hoge kortingen van de dealer als voorraadauto. Ik had een 24kW Leaf en was op zoek naar een gebruikte Ampera-e en met die hoge kortingen op de voorraadmodellen kon ik voor hetzelfde geld een nieuwe kopen.
Ik ook begin juni 2020 gekocht. Met korting en de subsidie.
Nog steeds erg blij met deze auto.
Hier ook eind juni vorig jaar prive een nieuwe gekocht. Nog steeds heel erg blij met deze auto. Ik heb er al 20k kilometers mee gereden en nog steeds een grote blij op mijn gezicht als ik erin rijd.
De keuze ging vorig jaad tussen de ID3 en de Ampera E. Ondanks alles heel blij dat ik voor de Ampera E gekozen heb. Ik heb er ook vertrouwen in dat alles gewoon goed wordt opgelost.
Wat minder relaxt als je een tijdbom op de oprit hebt staan tot je aan de beurt bent ;)
Dat kan in principe met elke auto (elektrisch of niet) gebeuren. Hier wat verder is een splinternieuwe elektrische Audi of Volvo ook beginnen roken deze week... wordt meteen 24 uur in een container met water gedropt en je auto is meteen afgeschreven :'(
Bij nagenoeg elke autobrand is je auto totalloss, elektrisch of niet
Gebeuren autobranden evenveel bij elektrische en diesel/benzine auto's?
Brandstofauto's vliegen aanzienlijk vaker in de fik dan elektrische auto's. Het verschil is zelfs vrij fors in het nadeel van de brandstofauto.
Toch heb ik de indruk dat het bij ice branden vaak gaat om oudere auto’s en bij bev om jongere auto’s
Is dat je indruk of is dat meer een wens in de hoop dat ev's falen?

Is een beetje lastig inschatten tegenwoordig, conformation bias bij ev nieuws is nogal groot.
Lijkt er meer op dat je zelf een bias hebt?
Het is inderdaad zo dat een benzine auto veel vaker in de fik vliegt. Ook niet heel verwonderlijk met zo'n grote tank lichtontvlambare vloeistof. Het komt alleen nooit in een krant of op het journaal, tenzij er slachtoffers bij vallen.
Om een indruk te geven een aantal spontane autobranden in mijn regio (kan je nagaan hoevaak dat landelijk gebeurt):


https://112apeldoorn.nl/p...sen-deventer-en-apeldoorn

https://112apeldoorn.nl/p...BMqHQ9owrtLH09O78jYrWkVI0

https://112apeldoorn.nl/p...-we1Jx-ly1hk26iIaBQmZB0gA

https://112apeldoorn.nl/p...7fqX7uXfZfMGFoJQAw0ZJBbzc

https://112apeldoorn.nl/p...zfxwFMbH38l48ILXrGDdWLEtA

https://112apeldoorn.nl/p...3YaQQHaEWt-2PgVPXyAUbcokM

https://112apeldoorn.nl/p...ixjTsQGfNx-V6BX3-WI83hphA

https://112apeldoorn.nl/p...7SZn9xIlnt5ATIE5x7pZcC-J0

https://112apeldoorn.nl/p...U3PF1X6yDpAR71toXWQPyo4OA
Uit je stelling volgt nog niet of dit ook zo is wanneer gecorrigeerd wordt voor de verschillen in aantallen. Is dat zo?
Kunnen deze gerecycled worden?
Wat ik niet snap: er zijn ongeveer 19 Bolt EVs in de brand gevlogen en 112.000 verkocht. Dat komt uit op 1 brand per 5900 voertuigen.

Ondertussen zijn er in 2019 in de VS 189.500 voertuigen in de brand gevlogen op een totaal van 276 miljoen voertuigen. Dat komt neer op 1 brand per 1450 voertuigen.

Wat maakt deze branden anders dan andere voertuigbranden?

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 23 juli 2024 22:49]

Een benzine brand is snel geblust een accu brand zeer zeker niet die kunnen dagen laten nog intern nasmeulen of opnieuw in de fik vliegen. Daarnaast zijn waarschijnlijk nul van de gevallen van benzine branden uit het niets ontstaan terwijl de auto stil stond terwijl ev accu pakketten letterlijk in je huis (garage) de fik in kunnen vliegen.

De kan op dood door brand is dus vele malen groter bij een ev als bij een benzine auto.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 22:49]

Het klopt dat een accu brand moeilijker te blussen is, maar ook benzine en dieselauto's kunnen spontaan in de brand vliegen. Er zijn hiervoor in het verleden ook auto's voor teruggeroepen omdat dat bij die auto's vaker voorkwam. Kan nu zo snel even geen linkje vinden.
De kan op dood door brand is dus vele malen groter bij een ev als bij een benzine auto.
hoe kan de kans op dood groter zijn bij een EV, wanneer de kans op brand kleiner is?

Een benzine brand is snel geblust, maar er is weinig over van je auto. Dat overleef je echt niet wanneer je er nog in zit.
Maar de kans dat een benzine auto af fikt terwijl hij in je garage staat en jij ligt te slapen is zo goed als nul in tegnstelling tot een ladende ev.
Hoeveel EV's worden er in de garage opgeladen en hoeveel EV's zijn er ondertussen al in de fik gevlogen in de garage?
Achtergrond: vrijwel alle auto's in Nederland staan buiten, ook bij mensen die een garage hebben. Ik ken persoonlijk helemaal niemand die zijn auto binnen zet, terwijl vrijwel iedereen een garage heeft. Iedereen die ik ken met een EV, inclusief ikzelf, heeft een laadpaal buiten aan de muur.
Achtergrond 2: Zo lang ik geen duidelijk risico-analyse krijg die mij verteld hoe groot het risico van brand in een EV tijdens het laden, zo lang ik geen cijfers krijg van het aantal brandende EV's dat een huis in de fik heeft gestoken, relatief t.o.v. het aantal EV's, is dit allemaal bangmakerij. Mensen bang maken op basis van foutieve informatie is aardig gelukt bij vaccinaties en dat is vreselijk genoeg. Laten we kijken of we dat bij EV's kunnen voorkomen.
Tesla heeft cijfers gepubliceerd voor hun wagens, conclusie is dat een ICE auto statistisch gezien 10 keer meer kans heeft om in brand te vliegen.
Vrouw en kinderen in de auto, even benzine tanken, auto in de fik... De kans dat dit met een EV gebeurt is nul.

En in de garage heb je imho altijd een brandmelder geïnstalleerd, ongeacht de aandrijving.
Vrouw en kinderen in de auto, even benzine tanken, auto in de fik... De kans dat dit met een EV gebeurt is nul.

En in de garage heb je imho altijd een brandmelder geïnstalleerd, ongeacht de aandrijving.
Wie gaat die brandmelder horen?
[...]

Wie gaat die brandmelder horen?
Uitstekende vraag! Maar ik denk dat je het antwoord wel weet, want een brandmelder is er voor gemaakt om alles en iedereen er op te attenderen dat er een alarm afgaat. Daar zijn (ook in NL) gewoon normen voor, normen die blijkbaar goed werken. Mocht je het er niet mee eens zijn, meld je dan bij de instanties die deze normen opstellen.

En uiteraard heb je de diverse melders met elkaar verbonden, zodat een alarm van melder 1 ook bij melders 2 en 3 tot een alarm leidt. En van 85 decibel wordt je echt wel wakker
[...]

Uitstekende vraag! Maar ik denk dat je het antwoord wel weet, want een brandmelder is er voor gemaakt om alles en iedereen er op te attenderen dat er een alarm afgaat. Daar zijn (ook in NL) gewoon normen voor, normen die blijkbaar goed werken. Mocht je het er niet mee eens zijn, meld je dan bij de instanties die deze normen opstellen.

En uiteraard heb je de diverse melders met elkaar verbonden, zodat een alarm van melder 1 ook bij melders 2 en 3 tot een alarm leidt. En van 85 decibel wordt je echt wel wakker
Een brandmelder maakt herrie en als zo'n ding in je huis af gaat, dan word je daar wel wakker van, maar ik vrees dat je hem buiten niet hoort.
Zo ook in de garage, hij zal herrie maken, maar in huis of buiten zal ik hem niet horen.
Dan heb je ze blijkbaar niet gekoppeld. Bij mijn zijn alle melders in de diverse gebouwen op hetzelfde terrein gekoppeld en heb je dat probleem niet.
Als een accu gaat branden is er geen houden meer aan, dan heb je dus met een brandmelder hopelijk tijd genoeg om te maken dat je weg komt
Het kan zo zijn dat heftigere branden vaker tot de dood lijden

Of dit bij Elektrische auto's ook daadwerkelijk het geval is weet ik niet
Het kan zo zijn dat heftigere branden vaker tot de dood lijden
Wel eens een uitgebrand autowrak gezien? Dat overleef je niet. Je hebt een paar seconden (minder dan een minuut) om uit de auto te komen en dat was het dan. Vriend van mij heeft het ooit eens gehad, rook uit de ventilatieroosters, zet de auto stil op de vluchtstrook, zag vlammen, sprong uit de auto, en rukte beide kinderen uit de kinderstoeltjes, en zag achter zich de auto verdwijnen in de vlammen. Als je hem er naar vraagt, begint hij weer te huilen van het trauma, ondanks dat er niemand gewond is geraakt.
Of dit bij Elektrische auto's ook daadwerkelijk het geval is weet ik niet
Geen vloeistof zoals benzine of diesel, dat zou kunnen schelen bij het verspreiden van de brand. Maar je krijgt hooguit een paar seconden extra, de rook zal je bedwelmen.
[...]

[...]
Geen vloeistof zoals benzine of diesel, dat zou kunnen schelen bij het verspreiden van de brand. Maar je krijgt hooguit een paar seconden extra, de rook zal je bedwelmen.
Bij een brand in het accupack van een EV zal de brand zich traag verspreiden van cel naar cel en module naar module. Je hebt dus veel minder kans op een snelle explosieve brand.
De kan op dood door brand is dus vele malen groter bij een ev als bij een benzine auto.
Doe dat eens onderbouwen?

https://dtvnieuws.nl/nieu...n-in-vlammen-op-in-vinkel
Brandstofauto's vliegen vooral in de fik tijdens gebruik (rijden) of vlak daarna. Heel soms komt kortsluiting voor, maar meestal is het een defect in de motor waardoor de boel in de fik vliegt. Dan fikt je auto dus meestal af op de vluchtstrook. Vervelend, maar niet veel meer dan dat. Ook betreft het over het algemeen oudere auto's die een defect hebben.

Bij een EV is de kans groter dat het gebeurt tijdens laden. En als je dan een garage hebt of de auto naast je woning staat dan is de kans op letsel groter doordat bv. de kans dat je woning ook de fik in gaat groter is. En dit kan dus ook gebeuren met je Bolt die je net uit de showroom hebt gereden.

Het geeft wel een tikkeltje een onveilig gevoel als je 's nachts je auto wil laden.
Het onveilige gevoel snap ik. Dat neemt niet weg dat dat het bij een brandstofauto veel groter is, die ook altijd na gebruik in de garage wordt gezet. De schade is en blijft ronduit vervelend.

Rij al 6 jaar EV en maak totaal geen zorgen.
Daarvoor Audi en maakte me meer zorgen over de volgende onderhoudsbeurt.
Eens, met mijn Tesla maak ik mij ook geen zorgen. Maar als ik een Ampera-E zou hebben zou dat toch wel een tikkeltje anders zijn. En voor ICE-rijders kan ik mij voorstellen dat het algehele beeld van EVs nu niet positiever zal worden.
Het is jammer dat de berichtgeving nogal gekleurd wordt gebracht. Goed voor de kliks en de aandacht. Maar slecht voor de beeldvorming. Ze zouden de berichten in een relativeringsperspectief moeten plaatsen.
Heb je hetzelfde vergelijk al eens gemaakt tov ICE’s uit 2017-2019?
Snap ook niet zogoed waarom er nu vol op elektrisch wordt ingezet als er nog zoveel veiligheidsproblemen zijn.
"Zoveel"? Welke dan precies en hoe groot is het risico per probleem, vergeleken met andere risico's? Waarschijnlijk heb je het antwoord niet en roep je maar wat, maar misschien verras je me :)
eeehhmm, 140k auto's die in principe elk moment in de fik kunnen vliegen en daarbij je garage/huis ook nog eens mee kunnen nemen.
en dat is slechts 1 type auto.
weenie hoeveel potentiele bommen voor jou "zoveel" kwalificeert?
de ratio tussen brandstof en EV zal heus wel redelijk gelijk liggen maar je kan niet ontkennen dat het toch zeker de wereld niet veiliger maakt
De ratio is 1:50 waarbij voor elke EV in de fik, 50 fossiele in de filk vliegen:

https://www.greencarrepor...other-evs-vs-gas-vehicles
Opzicht is het ook lastig om 1 op 1 berekening te maken omdat maar een klein deel elektrische auto's zijn en fossiele auto's al een ruime tijd bestaan. De toekomst zal ons aantonen wat de veiligere en betere optie is.

De grootste probleem met elektrische auto's is het uitblussen voor de brandweer omdat ze nog opnieuw in brand kunnen vliegen. Ik denk wel dat het in de toekomst veiliger wordt voor de elektrische auto's, immers is het nog steeds volop in ontwikkeling.
Dat is helemaal niet lastig. Er zijn allang onderzoeken en statistieken dat ICE veel sneller fikken dan EV's.
Zie ook:
https://www.businessinsid...ernational=true&r=US&IR=T


Dat een EV moeilijker te blussen is, is helaas een feit
Je geeft geen antwoord op mijn vraag en dat had ik ook wel verwacht. Ik vroeg om cijfers en jij komt met het aantal EV's in Nederland en verder wat stemmingmakerij ("bommen"? Serieus?).
Geen cijfers over het aantal branden waar een EV bij betrokken is, vergeleken bij het aantal branden waar geen EV bij betrokken is. Geen cijfers over het aantal EV's dat binnen wordt opgeladen, vergeleken met het aantal EV's dat buiten wordt opgeladen.
Met andere woorden: je weet het niet, je roept maar wat.
Maar ook niet onveiliger. En je vergeet even alle andere voordelen van een EV mee te nemen. Zeggen dat we niet moeten inzetten op een alternatief omdat er een zeer klein risico is, een risico dat ook bij het huidige alternatief bestaat, is gewoon dom
Iemand is vergeten op wat voor brandbare stof een normale wagen rijdt. Elke wagen kan """plotseling""" in de fik vliegen.

[Reactie gewijzigd door Clevergyno op 23 juli 2024 22:49]

Een "normale" wagen heeft de oxidator niet voorgemengd met de brandstof. De lucht zit buiten de brandstoftank, zeg maar.
Bij accu's zitten die in 1 omhulsel, gescheiden door een heel dunne folie, waar ze stevig tegenaangeperst zijn.
De nuance die je brengt is feitelijk onwaar.

[Reactie gewijzigd door Clevergyno op 23 juli 2024 22:49]

Feitelijke onjuistheden uitkramen is niet hetzelfde als nuance aanbrengen.

En daarna het onbegrepen slachtoffer gaan uithangen maakt het niet echt beter.
Zijn er niet. Dit lijkt door de media aandacht op elektrische auto's in verhouding tot normale. EV zijn zelfs veiliger
In de VS zijn er elk jaar 189.000 voertuigbranden. Je hoort daar niet zoveel over omdat dat inmiddels 'gewoon' is geworden, maar dat betekent wel 20 (!) branden per uur.

Gek genoeg komt een EV brand wel in het nieuws, juist terwijl deze naar verhouding veel minder vaak in de brand vliegen. Maar ja, een artikel over een EV brand trekt blijkbaar meer mensen...
Die zijn er niet. Er zit gewoon een productiefout in deze cellen van deze specifieke auto van een specifieke accufabrikant. De techniek an sich is prima.

De note 7 vloog ook in de fik door fabricagefouten. We gebruiken nu toch ook nog gewoon smartphones?
Het alternatief is in de toekomst helemaal geen auto meer. Daarvoor is autorijden te leuk, ook al zal dat natuurlijk in de toekomst voor slechts een beperkte groep mogelijk blijven.
Dit was volgens mij ook een GM Bolt die laatst in de brand vloog in Groningen.
https://www.oogtv.nl/2021...n-net-op-tijd-uitstappen/
Vreemde berichtgeving vaak rondom brand met elektrische auto's. Als het een Tesla is die in de brand gevolgen is staat het er bij, elke andere elektrische auto wordt niet met naam genoemd vaak.
Dat is een VW ID.3

En oogtv is zeer regionaal en krijgen vaak foto's die ze via twitter overnemen of van lokale lui die snel met de fiets heen scheuren om een foto te scoren voor een paar tientjes (maximaal) en iemand op kantoor die er totaal niet bij was typt er dan snel een kort berichtje bij. Voldoende andere bronnen die wel het type erbij vermelden.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 22:49]

er was laatst een aanrijding hier bij mij in de straat in oosterpark
nog voor de ambulance er was 3 van die lui die foto's maakten en snel via hun laptop of telefoon gingen uploaden/verzenden
zou bijna denken dat het de moeite waard is als je die gasten ziet racen
Het is ook een stukje scoringsdrang om jouw naam op de site te krijgen :)

Jaren met iemand gewerkt die dit ook deed, en het was echt iets om voor de lol erbij te doen. Soms kun je geluk hebben zoals met die elektrische auto in Groningen wat door veel bronnen (inclusief buitenland) gebruikt wordt en er staan ook geen 20 personen omheen die foto's verkopen. Maar doorgaans mag je blij met zijn met wat tientjes.
https://dvhn.nl/groningen...rand-vliegt-26919402.html De Opel Ampera-e van deze mevrouw was al 3 keer in brand gevlogen.
"slechts" 2 keer. Eerst vloog haar schuur in de brand door een slechte electrische installatie waardoor haar Nissan Leaf total loss raakte. De tweede keer was het wel een Amperae maar kennelijk geen accupackprobleem maar iets in het boordnet (slordige assemblage?). De derde keer was het ook een Amperae en misschien een accupackprobleem.
Anoniem: 159816 21 augustus 2021 15:56
Ik ben geen kenner van EV's, maar het lijkt mij slecht design als je software wil gebruiken om brand te voorkomen. Neem aan dat je hardware-matige beveiliging wilt om brand te voorkomen, en dat je software zorgt dat je niet op het punt beland dat de hardware nodig is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 23 juli 2024 22:49]

In onze branche wordt precies hetzelfde gedaan. HP heeft onlangs een softwareupdate uitgerold zodat bepaalde laptopaccu's niet meer dan 80% kunnen worden opgeladen omdat er brandgevaar ontstond.

En waarom wil je matige beveiliging voor je hardware? (sorry, de taalNazi in mij kon het niet laten).
Standaard manager gedrag, hoe kunnen we het zo goedkoop mogelijk "fixen", want ja, anders kost het teveel geld.

Uiteraard ga je niet alles en iedereen terug roepen, maar als je weet dat de fout in het accu pakket zit, dan zit er maar 1 ding op, terughalen.
Ik zie nog niemand hier de financiele effecten van dit probleem heeft toegelicht. Ze hebben al 800 miljoen dollar uitgegeven en nu nog 1 miljard dollar gereserveerd voor dit probleem. Veel van mijn info komt van teslarati.com een goede site voor EV nieuws, Tesla en SpaceX highlights. https://www.teslarati.com...blem-battery-recalls/amp/
Over een week of 4 hier ook een ev anders en niet van de zaak en die paar duizend subsidie kwam ik later pas achter dat dat potje nog niet leeg was.

Maar blijf vooral een ongefundeerde hekel aan ev's hebben, blijf jij lekker in die brandstofwagen rijden zal over 20 jaar ook vast nog kunnen. Rijden wij een in comfort en 3x het vermogen gewoon rondjes om je heen.


Kunnen de ev rijders ook nog eens lachen over 10 jaar. _/-\o_
Vreemd, hier staat toch echt een EV voor de deur die niet van de zaak is en die ik zonder subsidie ook zou hebben...
Voor mij geld hetzelfde.
Na een Hybrid Diesel. Nu een EV. Heerlijk rijden.
Hier idem. De subsidie zou me niet weerhouden hebben mijn huidige Ampera-e te kopen. Geen moment spijt van gehad, ook nu met de batterijperikelen niet.
Ik heb vrijwillig mijn EV's gekocht. Lang voordat er subsidie op was of dat het "hip" werdt. Geen auto's van de baas gewoon van mezelf.
BRANDstof auto rijden is de echte ramp (Het zit al in de naam). We moeten zo snel mogelijk over.
Ik rij prive en geheel vrijwillig een EV en will iedereen aanmoedigen dit doen.
Jouw reactie is wat genuanceerder dan die van @renecl , die kennelijk graag boude uitspraken doet zonder te weten waarover hij praat. Zonder subsidie zouden verkopen inderdaad minder zijn maar dat is natuurlijk precies waarom de subsidies er zijn: EV's zijn goed voor het klimaat en subsidies zijn één manier om het klimaat te helpen. Overigens zijn er wel degelijk mensen die een EV aanschaffen of leasen omdat ze vinden dat ze de aarde voor een volgende generatie netjes achter moeten laten. Ik ben er daar één van.
Mijn huidige Ampera-e is mijn tweede EV. Helemaal zelf gespaard en gekocht. Met weliswaar leuke dealerkorting omdat het een van de laatste voorraadauto's was en halve overheidssubsidie (voor tweedehands EV's) omdat deze voor de wet niet als nieuw werd beschouwd omdat hij al een paar maanden eerder op kenteken was gezet toen ik hem nieuw kocht.

Daarvoor heb ik kennis gemaakt met elektrische rijden met een tweedehands Nissan Leaf 24kW die ik er op heb ingeruild. Het bereik van deze was door de kleine batterij erg beperkt maar daarnaast was het verder een erg prettige kennismaking. Nu wil ik niet anders meer. Ik heb de Ampera-e nu een jaar en ben nog steeds heel tevreden mee en de problemen worden vast wel opgelost. 8 jaar/160.000km garantie op de batterij dus dat zit wel goed.
Van subsidies wordt meestal de autorijder niet beter van.
Eerder de producent en de dealer.
Dan zie je vreemd genoeg volledig over het hoofd dat subsidies er al jaren voor zorgen dat mensen een veel duurdere en luxere auto kunnen rijden.
Daar zijn subsidies niet voor bedoeld, om ervoor te zorgen dat je duurdere en luxere auto's kan rijden.
Subsidies zijn bedoeld dat iedereen een normale auto kan rijden, niet alleen de manager die van zijn werk een leaseauto ter beschikking krijgt in de door jou genoemde klasse.
Jij zei dat de autorijder er meestal niet beter van wordt. Als dat niet is wat je bedoeld, dan moet je je anders uitdrukken. Subsidies zijn goed voor de autorijder en daar zijn voorbeelden van: de enorme aantallen Mitsubishi Outlanders die je nu ziet zijn een gevolg van een (idiote) subside op hybride auto's. Er rijden heel wat mensen in dikke Outlanders rond die ze zonder subsidie niet hadden kunnen betalen.

Subsidies zijn ook niet bedoeld om te zorgen dat iedereen een normale auto kan rijden. Subsidies zijn niet meer dan stimuleringsmaatregelen, die er voor zorgen dat mensen vrijwillig iets doen dat de overheid graag wil. Dus bijvoorbeeld "schone" LPG rijden. Of schone EV's rijden. Of hun oude diesel naar de sloop brengen. Of zonnepanelen op het dak leggen. Of hun huis isoleren.
"Zonder te weten waarover hij praat" zei ik letterlijk.
Dat blijkt:

Er zijn meerdere grote studies gedaan naar EV's en hun impact op milieu en klimaat. Als het gaat om klimaat (dus met name CO2 uitstoot) zijn EV's altijd beter dan brandstofauto's. Zelfs in China, met hun kolencentrales. Ik zou linkjes kunnen posten, maar dat heb ik in de afgelopen maanden al ontelbare keren gedaan, je gaat zelf maar op zoek.

Als het gaat om milieu is de winning van olie heel erg belastend. Daar komt nog bij dat je die olie dus eerst wint, transporteert, verwerkt en vervolgens het mooie eindproduct verbrand. Denk je zelf dat dat schoner is dan de productie van een accu?

Accus gaan jaren mee, volgens de laatste cijfers zelfs langer dan de auto zelf. Daarna kunnen ze hergebruikt worden in andere toepassingen. En als ze dan uiteindelijk echt op zijn, dan kunnen ze gerecycled worden. Nu nog niet, althans niet goedkoop, maar er worden miljarden gepompt in technieken en onderzoek naar recyclen van auto-batterijen. Exact zoals dat ook gebeurt bij het recyclen van lood-accu's die nu in auto's zitten en die wel maar een paar jaar meegaan.....

Kinderarbeid: dat is voornamelijk een probleem bij de winning van Cobalt. Cobalt wordt al veel langer gewonnen met kinderarbeid en daar maakt men zich al langer druk om. Cobalt wordt ook in de olie-industrie gebruikt bij het verwerken van ruwe olie.

De capaciteit van ons stroomnet: een probleem zien in het gebruik van de koperleidingen die stroom transporteren is wel heel, heel vergezocht, gezien het gebruik van dezelfde materialen in vrijwel alles, echt alles, waar licht uit komt, knoppen op zitten of dat geluid maakt.

Waterstof is een strak georganiseerd PR verhaal van de olie-industrie (over in PR verhalen trappen gesproken). Een waterstof-keten is inefficient, niemand zit te wachten op drie windmolens per auto in plaats van één windmolen per auto, dat is ongeveer het effect van de inefficientie. Blauwe waterstof, dat gewonnen wordt uit fossiele brandstoffen (natuurlijk gas) is de belofte op dit moment, maar is een groter probleem dan kolen vanwege de methaan-emissies in de hele productieketen. Waterstof heeft op zijn best toepassing in specifieke gebieden (scheepvaart, luchtvaart, zwaar en lang transport). Hier wil ik nog wel een linkje plaatsen met ontzettend interessante informatie.

Dus, mooi dat je de tijd genomen hebt om uitgebreid te reageren, dat verdiend ook een uitgebreid antwoord. Maar als je echt een onderbouwde mening wil vormen, dan zul je je toch echt in de materie moeten verdiepen.
Spot-on! Altijd komt dat kinderarbeid/cobalt verhaal weer tevoorschijn bij discussies over EV's waarbij inderdaad wordt vergeten dat ditzelfde materiaal ook wordt gebruikt voor de raffinage van benzine en diesel. En een moderne dieselauto is inderdaad vrij schoon, maar aleen als deze nieuw is. Na een tijdje wordt deze steeds vuiler door interne vervuiling van de motor en het roetfilter wat langzaam volloopt. Daarnaast wil je niet weten wat een roetfilter allemaal weer uitbraakt bij het regenereren. Hoe dan ook naderen we met rasse schreden het einde van het fossiele tijdperk.
Aanvulling: een EV wordt alleen maar schoner naarmate hij ouder wordt, simpelweg door het feit dat de energieproductie schoner wordt.
Hoe dan ook naderen we met rasse schreden het einde van het fossiele tijdperk
Een zeer interessant filmpje dat dit soort transities beschrijft en dat in dit geval specifiek die van de energieopwekking: klikkerdeklik
Het beschrijft hoe dit soort ontwikkelingen vaak onverwacht snel verlopen door enerszijds een positieve terugkoppeling voor de nieuwe technologie en een negatieve terugkoppeling voor de oude technologie. Het filmpje is wat amerikaans, simplistisch, maar heeft (min of meer) de zegen van Auke Hoekstra, een zeer aanwezige onderzoeker van hernieuwbare energie.
Het is leuk en aardig dat wij allemaal elektrisch willen rijden voor het "milieu" echter wordt er vergeten dat auto's tegenwoordig vrij schoon zijn. Grootste vervuilers zitten op zee wat nog steeds zware stookolie verbruikt. Zelfs de tesla's komen per containerschip aan, die heeft wel de hele levensduur van zo een tesla uitgestoten
Heb je enig idee hoeveel energie het kost om olie op te pompen, te vervoeren en vervolgens te raffineren tot bruikbare brandstoffen? Van die weggegooide energie kan je vele miljoenen elektrische auto's op laten rijden.
Ik bedoelde juist meer dat het grootste probleem elders ligt. https://www.theguardian.c...ersized-pollution-problem

Als zelfs 1 cruise schip al co2 uitstoot heeft van 84000 auto’s dan maakt het nog niet uit als wij met ze allen elektrisch rijden. Grootste vervuilers zijn op zee en ironisch genoeg wordt de meeste zuurstof door het leven in de zee geproduceerd.

[Reactie gewijzigd door Ntr- op 23 juli 2024 22:49]

Schepen op zee zijn inderdaad echt grootvervuilers. Daarom ook moeten auto's op benzine verboden worden. Die olietankers verbruiken zoals ik zei nogal wat.
Je zegt twee dingen
- Moderne auto's zijn ook schoon. Daarmee impliceer je dat het geen nut heeft een EV te rijden. Dan verwijs ik je nog even naar wat ik zei: "Er zijn meerdere grote studies gedaan naar EV's en hun impact op milieu en klimaat. Als het gaat om klimaat (dus met name CO2 uitstoot) zijn EV's altijd beter dan brandstofauto's. Zelfs in China, met hun kolencentrales. Ik zou linkjes kunnen posten, maar dat heb ik in de afgelopen maanden al ontelbare keren gedaan, je gaat zelf maar op zoek.".En dat ik zeg ik niet zelf, dat blijkt (dus) uit meerdere grote onderzoeken van gerenommeerde onderzoekers.
- Grote vrachtschepen vervuilen enorm. Klopt. Maar niet alleen EV's worden per vrachtschip geleverd.... Dus in de vergelijking EV <> ICE valt dat aspect weg.
Dat er tweedehands minder verkocht worden mag niet verbazen aangezien ze ook nieuw nog altijd geen meerderheid van de markt uitmaken. Het aanbod op de tweedehands markt is dan ook enorm klein. Je moet eerst het aandeel van nieuw verkochte wagens op pijl krijgen voordat deze op die tweedehands markt terecht kunnen komen voor aanvaardbare bedragen. En ja, dat zal nog wel wat jaren duren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.