Toyota roept 2,4 miljoen Prius- en Auris-modellen terug om softwarefout

De Japanse automaker Toyota heeft een terugroepactie van hybride Prius- en Auris-modellen aangekondigd. Die moeten een software-update ondergaan om te voorkomen dat ze in bepaalde gevallen stilvallen. In totaal gaat het om 2,4 miljoen voertuigen.

De BBC schrijft dat ongeveer 290.000 auto's in Europa onder de terugroepactie vallen. Het gaat om modellen die gemaakt zijn tussen 2008 en 2014. Een woordvoerder zegt tegen de omroep dat de update ongeveer veertig minuten in beslag neemt. Op een pagina over de problemen bij de Amerikaanse Prius-modellen schrijft Toyota dat de auto's in sommige gevallen niet naar een 'failsafe driving mode' overgaan en stilvallen. Hoewel de remmen en de stuurbekrachtiging het dan wel blijven doen, zou dit verschijnsel een verhoogd risico op een aanrijding met zich meebrengen.

Op diezelfde pagina meldt Toyota dat het om modellen gaat, die in februari 2014 en juli 2015 al eerder waren teruggeroepen. Die eerdere terugroepacties zouden 'niet op de nieuwe problemen hebben geanticipeerd'. Het bedrijf zegt dat het getroffen autobezitters op de hoogte zal stellen. De actie volgt op een eerdere terugroepactie in september, die meer dan een miljoen Toyota-voertuigen betrof.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

05-10-2018 • 17:27

133 Linkedin

Reacties (133)

133
117
38
4
0
44
Wijzig sortering
Aiaiai, dat zijn flink wat voertuigen. 2,4 miljoen voertuigen die 40 minuten een update moeten draaien.. dat kost bij elkaar opgeteld zo'n 183 jaar! Ben benieuwd hoe ze dat doen...

@Panoroma ja natuurlijk met meerdere auto's tegelijk. Maar alsnog lijkt me dat een hele klus. Auto aansluiten, weer afkoppelen, contoleren of het goed verlopen is, de registratie erachter... En ik weet niet hoeveel auto's er tegelijk in een garage aan de update kunnen, en hoeveel er zich tegelijk zullen melden, daar zal wel e.e.a. van afhangen.

Sowieso gaat dit een duur geintje worden voor Toyota.

[Reactie gewijzigd door LankHoar op 5 oktober 2018 17:37]

Denk dat lang niet alle voertuigen langs zullen gaan komen.
Het is nu inderdaad sinds een tijd dat rdw dit allemaal bijhoudt. Nu nog wetgeving dat mensen dit verplicht moeten laten maken. Wordt het misschien weer iets veiliger van.
Dat zeker anders moet je eigenlijk apk afkeuren. 2,4 miljoen misschien moet de minister ze maar weren van de weg. Doet ze ook met stints. Zijn al die priusen met fout in rem ontwerp allemaal gedaan zowel hard als software en gaspedaal dat bleef hangen hadden ze meen ik ook last van. Toch gek dat als het om auto's gaat met vele aantallen ze gewoon van de rdw op de weg mogen blijven. Zelfs met valse type goedkeuring ( VAG soemelelen) kom je ook mee weg maar doe je als kleine fabrikant van ev bakfietsen mogelijk iets niet goed word je van de weggehaald zonder te weten wat de oorzaak is en de boel nog onderzocht moet worden. Best wel beetje vreemd dat met 2 maten meten.
Denk dat lang niet alle voertuigen langs zullen gaan komen.
Bij de eerstvolgende APK moet dat wel.
In NL, maar er zijn genoeg landrn die niet zo strikt of goed georganiseerd zijn denk ik
Toyota is de fabrikant met de meeste terugroepactie. Die mannen hebben ervaring genoeg in deze materie.

Niet dat de kwaliteit slecht is van hun wagens. In tegendeel, elk probleem dat ze tegenkomen wordt grondig geanalyseerd en als blijkt dat er ook maar het kleinste risico is roepen ze wagens binnen, gewoon om hun eer te redden.
Jammer is dan natuurlijk wel weer dat ze daarmee telkens negative publiciteit over zich heen halen.
Beter dan stug ontkennen en mogelijke schade afschuiven op de klant.
Dit beschouw ik eerder als een consistent beleid over meerdere landen. Ipv Volkswagen per regio het minst mogelijk te doen adv de lokale wetgeving (dieselgate us vs eu, denk dat ze in Duitsland zelfs X euro terug betaalde en, in BE en NL niet.
Ach, ik denk niet dat het veel af doet aan de Toyota's goede naam. De Prius is een oerdegelijke auto. Ik bezit inmiddels mijn tweede Prius. En het is de beste auto die ik ooit heb gehad. Ook als ik op autoweek kijk bij rubrieken als 'occasionaankoopadvies' of 'klokje rond', dan zijn het altijd zeer goede autos, de ANWB laat een zelfde beeld zien.

Toegegeven, ik heb nooit zoveel terugroepacties met een autotype meegemaakt, maar eigenlijk voelt het voor mij alleen maar beter. Omdat ik nooit ellende heb meegemaakt met een Prius maar wel met andere autos waarbij geen terugroepacties waren, lijkt het alsof de standaarden bij Toyota gewoon enorm hoog zijn.
Tesla doet voortdurend updates, alleen hoeven die auto's daarvoor niet terug naar de dealer.
Inderdaad jammer dat dit als negatief wordt gezien. Als software gepatcht wordt in verband met bugs of lekken wordt dat als positief gezien ten opzichte van verzwijgen en negeren, zelfs (of zeker) als dit al een paar jaar oud is. Waarom het bij auto's dan als negatief bekend komt te staan is mij onduidelijk.
Waarom het bij auto's dan als negatief bekend komt te staan is mij onduidelijk.
Omdat er een veiligheidsrisico is waar je dan inmiddels al jaren lang mee in het rond hebt gereden. Kan me voorstellen dat je hier niet heel erg vrolijk van wordt, zeker als het niet de eerste keer is.
Nou helemaal eerlijk zijn ze niet altijd geweest. Daar hebben ze in Amerika nog een hele dikke boete voor gehad.
Tja de Amerikanen geven buitenlandse automakers altijd torenhoge boetes. Alleen maar om de eigen auto industrie te redden. Terwijl die toch al lang niet meer te redden is.
In dat artikel van Rebelwaclue staat dat Toyota tot een settlement is gekomen van 1.2 miljard. Er staat ook dat er een onderzoek loopt naar GM. De uitkomst? 0.9 miljard. Minder, maar veel scheelt het (relatief) niet.

De schijn heeft de VS er wel van, geef ik toe. Maar ik vind dat bij zo een uitspraak een goede onderbouwing hoort.

[Reactie gewijzigd door klonic op 6 oktober 2018 00:00]

Het is natuurlijk een lastig te onderbouwen claim (immers zijn al dit soort zaken nét even anders) maar ik kan me ook niet aan dezelfde indruk onttrekken. Bijvoorbeeld Apple-Samsung met een enorme boete voor afgeronde hoekjes.
0,9 om 1,2 miljard is trouwens wel even een derde hoger, da's nog best aanzienlijk.
In de EU lijkt (ja, lijkt. Ik durf hier ook geen hele stellige bewering te doen) het beter te gaan, in bijvoorbeeld kartelvormingszaken, zoals Philips met z'n LCD prijsafspraken.
Dat doen Toyota en Honda zeker, al is er geen risico bij sommige modellen willen ze alles alles terugroepen in een actie als voorbehoedend. Eer en status zijn bij deze merken namelijk van groot belang.
Benzine misschien wel, maar Honda Civic Hybrids zijn een drama, en die hebben ze toch echt heel lang gemaakt. Ze hebben flinke problemen met de accu, waardoor gebruikers keer op keer weer op kosten worden gejaagd.
Heb zelf een Honda Civic uit 2009 gereden auto was in prima staat met de accu, er waren modellen geproduceerd die het kwaaltje van de accu wel hadden dat die kapot was of het niet meer deed. Dit viel gewoon onder de garantie en je krijg dan een nieuwe accu bij de Honda Dealer met garantie erbij.
En hoe lang geleden was dat? Want inmiddels ben je gewoon de sjaak. Een auto moet gewoon 20 jaar mee kunnen bij normaal gebruik en hoeveelheid kilometers. Die Civics halen dat niet, de kosten van het vervangen van de accus is dan hoger dan de waarde.

Tevens is 2009 1 van de grootse probleem gevallen. 2008 tot 2012 is erg slecht.
Degene die de auto bezit krijgt de brief dat hij de accu onder een bepaald periode (meestal 3 jaar) kan laten vervangen onder de garantie nadat het probleem is gepubliceerd. De bouwjaar maakt dus niet uit. Het is uiteraard de keuze van de eigenaar of hij dit gaat doen en niet pas na een x aantal jaren als je problemen ondervindt en de periode voorbij is. Honda informeert de eigenaar doodmiddel van een brief naar alle Civic gebruikers waar het probleem zich misschien kan voordoen. Daarnaast heeft Honda ook een fabrieksgarantie die een aantal jaar ook toepasselijk is. Genoeg Honda Civic's met 5 ton op de teller.
En nog veel en veel meer Civics met kapotte accus door overhitting, en nee dat los je niet op met een vervangende accu. Civic rijders raden zelf de Civic af en raden een Prius aan.

Ze doen het simpelweg echt heel slecht, en dat is een probleem zonder oplossing, alleen een tijdelijke pleister.
Genoeg Civic rijders die hem ook weer aanraadden. Gebruikersfouten dienen onderscheiden te worden van productiefouten ten eerste. Ten tweede Honda is oprecht genoeg en publiceert alle problemen. Daarbij kijkt Honda naar een oplossing daar vervanging van de onderdelen of controle op veiligheid. Het is aan de gebruiker zelf of hij dit wel of niet doet. Honda heeft zijn woord gedaan zwart op wit. Voordat ik de Honda Civic heb gekocht heb ik ook gekeken naar de problemen die zich voordeden en je vind op marktplaats genoeg auto's waarbij onder garantie alles is vervangen en je verzekerd bent daarop. Daarnaast genoeg modellen die het kwaaltje niet hebben.
Hoeft geen probleem te zijn wanneer je als gebruiker zelf updates kunt uitvoeren. Zoals Tesla die regelmatig updates over the air toepast.
Bizar. Ik ben nog verantwoordelijk geweest voor een wagenpark van 180 tal wagens. Dat was een mix van Renault, Fiat, Citroën, Peugeot, Opel en Chrysler.
Die Citroëns en Peugeots waren respectievelijk de C1 en 107, welke gemaakt waren in samenwerking met Toyota(Aygo). Merendeels van de mechaniek van die wagens was van Toyota. En laat nu net de C1 en 107 de wagens zijn waar we nu net het minste mechanische problemen mee gehad hebben.

Om te zeggen dat Japans spul wordt overgewaardeerd is toch wel een brug te ver.
Het relateren van aantal storingen aan de samenwerking met Toyota gaat mij wat ver; de C1 en 107 zijn in basis ook veel simpelere auto's en er kan dus gewoon minder aan stuk gaan.

Auto's is wat dat betreft een schitterend onderwerp: iedereen heeft een mening op basis van eigen ervaringen. Wat ik om me heen zie is een Toyota een goede auto is, maar van de bekende merken doen ze het bijna allemaal wel goed. Een keer een slechte ervaring kunnen mensen hebben, en dat wordt dan vaak meteen op het hele merk geprojecteerd.

Zelf hou ik van Franse auto's, voornamelijk vanwege het comfort - iets wat ook erg persoonlijk is. Ook daar heb ik een paar slechte exemplaren tussen gehad, maar ik heb bijv. ook een Volkswagen vanuit m'n werk gereden, en dat was een rampauto - niet alleen bij mij maar ook bij m'n collega's vaak dezelfde problemen. Maar om nu Volkswagens als slechte auto's af te schilderen - er worden er al jarenlang veel van verkocht, en dat houden ze echt niet vol als het zulke slechte auto's zijn. En dat geldt voor elk "gevestigd" merk.
Lol franse auto zijn een drama,

Kijk die c4 bijvoorbeeld, ding barst van de ontwerp fouten. Motorkap verkeerd uitgesneden hierdoor schrspen de ruitenwissers letterlijk de lak er af en kunnen niet omhoog. Deuren lopen regelmatig los, versnellingsbak kan niet in achteruit zonder extra kopeling, raam rubbers vallen er uit, middenscherm tja traag, en kom op 6-10 actie per change nodig met 2a3 sec response tijd.
Japanse auto's zijn een echt drama.

Dit had ik in ca 2,5 jaar met een Avensis diesel:

Elk jaar trillende voortrein door kromme schijven; irritante schurende stuurbekrachtiging; matige remmen; haperende achterruitwisser; problemen met motorkapvergrendeling; problemen met gordels achterin; lekkende verwarmingsradiator; roest; brillenkoker die naar beneden viel; deurbekleding die spontaan losliet; kapotte accu: kapotte koppakking (en dan had ik nog "geluk" dat de kop niet gescheurd was volgens de garage).

En dan hebben we het nog niet over slechte zittingen, veercomfort en wegligging.

Eens maar nooit weer.
Die 107's zijn idd heel wat beter dan die Avensis die ik had. Het zijn ook wel wat eenvoudiger autootjes. En daar wil je ook niet mee naar Italië rijden.

Maar in het algemeen vind ik dat Japans spul te hoog gewaardeerd wordt.
Neem de JVC autoradio die ik laatst aangeschaft heb. Alles wat je kunt bedenken zit erop. Maar niet alles werkt goed.
En die gebruikersinterface... Daar moeten dronken mensen aan gewerkt hebben!
Europese merken hebben dat veel beter voor elkaar.
Om het nog niet te hebben over Japanse luidsprekers vs Europees.
Europese autoradio's, help even... Blaupunkt ?
Je hebt het over Europese autoradio’s. Hij vroeg om voorbeelden. Dat is toch een normale vraag? Ik ben ook wel benieuwd, aangezien mijn kennis in die markt beperkt is. Dan weet ik wat ik wel moet kopen.
Blaupunkt is idd een Europees merk.
Heb je nog meer merken?
Duidelijk, je kunt je eigen opmerking niet onderbouwen.
Op welke onderbouwing doel je?
Jij zegt dit:
Maar in het algemeen vind ik dat Japans spul te hoog gewaardeerd wordt.
Neem de JVC autoradio die ik laatst aangeschaft heb. Alles wat je kunt bedenken zit erop. Maar niet alles werkt goed.
En die gebruikersinterface... Daar moeten dronken mensen aan gewerkt hebben!
Europese merken hebben dat veel beter voor elkaar.


En als jij weet welke Europese merken dat beter voor elkaar hebben, dan kun je die toch gewoon noemen?
Blaupunkt en Philips.

Dat was vroeger al het geval met videorecorders. Bijvoorbeeld een Mitsubishi in vergelijking met Philips / Erres / Aristona.

Philips: consistente, eenvoudige afstandsbediening.
Mitsubishi: toetsenbord vol met knopjes met 3-letterige afkortingen.

En mijn JVC radio is geen haar beter. Onlogische interface met verborgen functies.

[Reactie gewijzigd door andreetje op 8 oktober 2018 14:01]

Je moet ook geen 14 jaar oud sloopmodel kopen ...
Oh dat valt reuze mee. Heb n neef die een Renault Espace diesel had. Die vloog spontaan in de fik.
Weet nog dat een oom van me de eerste mazda 6 kocht met alles elektrisch. de ramen, de stoelen noem maar op. Iedereen verklaarde hem voor gek. Jonge dat gaat allemaal binnen de kortste keren naar de knoppen. 14 jaar lang nog nooit ook maar 1 elektrisch componentje kapot gehad.
Fijn dat je met je n=1 ons wel even komt vertellen hoe kut Toyota is :X
Zeker, het is n = 1.
Alleen vertelde de Toyotamonteur dat de meeste van mijn klachten heel gebruikelijk waren. Hij had ze zelf ook.

Het waren ook hele vreemde problemen die ik bij andere merken nog nooit ben tegengekomen.

En die wegligging en comfort... Dat is écht niet exemplarisch.

Maar ieder zijn ding. Ik vertrouw meer op Europees spul. En als er wat kapot is, betaal je je niet blauw aan onderdelen.

Zoals bij de D4D dieselmotor van Toyota. Als de inspuiters bij 300k kilometers versleten zijn, is de auto total loss: reparatie kost tegen de 3K. Dan kun je maar beter een Franse dieselmotor hebben.
Of die ruitenwissermotor van Toyota: €800 excl. montage. Nee, dank u.

Ik was nog de kapotte koppakking van de Toyota diesel vergeten. En ik had nog geluk zei de garageman, want soms was de kop gescheurd en moest deze geheel vervangen worden. Rommel is het.
Nou, de Volkswagens zijn ook niet meer wat ze waren. Kwaliteit gaat flink achteruit. Rijd lekker, als de auto niet bij de garage staat. Mijn eerste Volkswagen (1998) heb ik letterijk nooit problemen mee gehad. De huidige staat 1-2 keer per jaar bij de garage vanwege problemen, te maar op die kosten. Ik ben pro Europees. Maar Franse auto’s van collega’s hebben ook steeds rare dingen. Volgende keer word het waarschijnlijk een Koreaan
Inderdaad. Duitse auto’s zijn minder betrouwbaar dan vroeger. Er is een type Mercedes bijvoorbeeld dat voor ieder wiel een aparte CPU voor de aansturing/vering heeft. Deze CPU’s klappen er regelmatig uit. Kosten: 1200 dollar per CPU.

Ook zag ik laatst op een youtubekanaal een Mercedes van 10 jaar oud die nieuw 120000 dollar kostte. Deze had de youtuber op een veiling gekocht, inclusief onderhoudsgeschiedenis. Het ding had in tien jaar tijd voor 60K aan onderhoud gehad en sommige onderdelen waren wel 5 keer vervangen omdat ze gewoonweg iedere twee jaar kapot gaan. Dat is geen Duitse kwaliteit imho, maar tranentrekkend slecht.

Moderne auto’s worden erop gebouwd dat iedere reparatie de hoofdprijs kost en na 10 jaar gaan ze naar Afrika omdat ze economisch total loss zijn. Tweakerspubliek merkt dit niet omdat ze gloednieuwe leasewagens rijden die ze na twee jaar wegflikkeren. Een ander zit dan met de dure reparaties 😉

Als je mensen met verstand van auto’s moet geloven dan zijn Koreaanse en Japanse auto’s kwalitatief het beste.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 6 oktober 2018 16:38]

Welke mensen hebben verstand van auto's? Koreaanse en Japanse merkendealers? Iets van wij van wc-eend?

Ik vind de bouwkwaliteit van een Toyota Avensis tranentrekkend slecht. Ja, alles is van zwaar materiaal gemaakt, maar het lijkt wel of Toyota 5 jaar achterloopt qua constructie op Europa.

Het enige waar altijd over geroepen wordt is hoe vaak iemand langs de kant staat met zijn auto. Dat gegeven is echter van totaal ondergeschikt belang, want het komt bij gewone modale auto's nauwelijks meer voor. Dus waarom zouden we ons er druk over maken of je 1x in de 4 jaar of 1x in de 5 jaar langs de kant staat?

Ik wil zonder pijn in de rug uit een auto stappen. En met alle respect, dan valt de Aziatische meuk gewoon al af.
Toch gek, want Toyota is in iedere test, op ieder youtubekanaal, op ieder forum dat je leest het beste merk ter wereld.

Wat je niet moet vergeten is dat alle auto’s slechter zijn geworden. Veel teveel computeraansturing en onderdelen zijn niet meer makkelijk te vervangen. Dit kan betekenen dat je voor een kleine reparatie soms duizenden euro’s kwijt bent. Auto’s waren eind jaren 90 op hun best.
Toch gek dat dan niet iedereen in een Toyota rijdt, nietwaar? :+
Dat komt omdat in autobladen etc. Toyota's altijd afgeschilderd worden als "saai".
Ik heb liever een "saaie" auto waar ik járen geen rare kosten aan heb, dan een zogenaamde "sportieve" familiebolide waarmee ik om de haverklap naar de garage moet en waarvan bijv. de banden maar 25.000 Km meegaan vanwege een bijbehorende rijstijl.
Mijn huidige auto (Toyota) zou op papier 190 KMh moeten halen, maar ik zou niet weten waar ik hier in de buurt tegenwoordig nog zo hard mag rijden.
Natuurlijk kun je ook een Oerdegelijke Toyota aan flinters rijden.
Ik ken iemand die z'n Toyota na krap 70.000 Km, uiterlijk nog puntgaaf, naar de sloop kon brengen omdat ie niet meer door de APK kwam. 8)7
Als Toyota een beetje opschiet met de ontwikkeling van elektrische auto's met een acceptabele actieradius (>500 Km) is mijn volgende auto wéér een Toyota.
Hoeft geen 190 Kmh te kunnen en in 3,5 seconden naar de 100 te accelereren.
Onzin!
Ik hoef ook zeker geen snelle auto, maar wel één waar ik zonder rugpijn uit kom. En dan kom ik toch, met alle respect, bij een Europese auto uit.
Mijn vrouw kocht in 2003 een Toyota Yaris.
14 jaar later en na ruim 330.000 Km heeft ze hem met pijn in het hart "verkocht" ... aan onze dochter. Die rijdt er nu weer bijna 1000 Km per week mee. De enige kosten in al die jaren waren een nieuwe koppeling, (niet vreemd na 290.000 Km met veel stads- en file werk) nieuwe schokbrekers, accu, remblokken en dat soort slijtage artikelen.
Start altijd de eerste keer, rijdt nog als een speer en is súper betrouwbaar gebleken. Nogal belangrijk voor een arts!
Alle auto's slechter??? Wat een onzin. Auto's zijn nog nooit zo betrouwbaar geweest als tegenwoordig. Het enige probleem is dat als er een keer wat mee is, het meteen kassa is omdat het complexer is om te repareren.
Slechter bedoel ik op meerdere manieren. Minder makkelijk en veel duurder in reparaties is ook slechter. Drie kwartier kutten om een voorlamp te vervangen ipv vijf minuten is ook slechter. Bovendien zijn lang niet alle automerken betrouwbaarder geworden de afgelopen jaren 😄
Zoals bij Toyota en Honda, waar de onderdelen drie keer zo duur zijn als bij Opel en Peugeot.
Dat is niet mijn ervaring.
Mijn eerste auto heb ik nooit problemen mee gehad, de huidige staat 1-2 jaar bij de garage voor het één of ander dat kapot is (beide Volkswagen)

En zoals @marhalm als zegt: lampje vervangen: vroeger even fitting losmaken, lampje verwisselen, fitting vastmaken. Nu moet je eerste de hele koplamp module uitbouwen (oppassen dat je er geen krassen op maakt) voordat je iets kunt.

Lekker als je niet verder mag rijden met een kapotte lamp. In sommige landen moet je het namelijk ter plekke vervangen.

Dat is ook niet beter.

[Reactie gewijzigd door gjmi op 6 oktober 2018 12:41]

Aaah een diesel. Ja Toyota is daar meer en meer afscheid van aan het nemen. Verder twijfel ik aan het verhaal van die monteur. Check een paar Toyota videos op autoweek, en Toyota reviews van de ANWB en dan zie je toch een andere kant.
Rav4,
Prius 3,
Aygo,
Yaris.

En ter vergelijking: Golf olie issue? dat is ook al 10 jaar een probleem!
E klasse,
208,
Corsa

In veel betrouwbaarheidsonderzoeken wordt overigens niet gegeken naar hoe vaak men problemen heeft. Maar naar de gemiddelde prijs om de auto te repareren x het aantal reparaties. Dat de prijs hoog is, is niet perse erg, als er niet vaak iets kapot gaat. Mijn autohistorie:
Peugeot, Mercedes, Skoda, Toyota, Toyota

Van een exvriendinnetje van me:
Audi, Citroen, Toyota

Beide zijn we verknocht aan de Toyota omdat hij relatief betrouwbaar is. Wij hebben beide veel minder problemen met onze Toyota's dan met andere autos.

Ik ga vroeg of laat hoe dan ook overstappen naar een ander merk. Maar ik denk dat ik even bij Aziatische merken rond blijf hangen.

[Reactie gewijzigd door klonic op 6 oktober 2018 01:00]

Bij Tesla is het 1 druk op de knop en alle auto's krijgen een over the air update zodra de eigenaar deze aanzet.

Kunnen ze bij alle andere auto fabrikanten veel van leren.
Laten we echter wel wezen, als daar een software fout in zit, waardoor een kwaadwillende over the air de motormanagement software kan wijzigen, dan ben je nog heel erg veel verder van huis.
De update push voor firmware updates komt vanuit Tesla zelf, en in geen enkele geval kun je een Tesla remotely updaten of aanpassingen doen zonder hier zelf input voor te geven en de auto hier meerdere nacontroles voor doet voor deze update geinstaleerd wordt. Door de constante verbinding met internet is kwaadwillig software extreem makkelijk te herkennen en zou juist Tesla hier makkelijk beveiligingsupdates voor kunnen pushen. Hier zijn zo extreem veel barieres voor gecreeerd, ook werkt de auto op een eigen ontwikkelde OS wat bij hackers minder goed bekend is.

En om dan nog een stap verder te gaan zijn de gebieden van software en afstellingen gescheiden van de drive train wat het lastig maakt om enkel meer wijzigingen te maken dan instelingen van het touchscreen zoals hackers dat in een competitie ooit probeerden bij een Tesla waar dagen aan mocht worden gewerkt bleek uiteindelijk met veel moeite alleen de temperatuur bij een aangesloten laptop te kunnen worden gewijzigd. 2 dagen later en er kwam een beveiligingsupdate die de lek weer dichtte en de hackers kregen een beloning. Ik geloof dat ze zelfs zijn aangenomen bij Tesla. Dit was in 2012 of 2013 geloof ik. De software bij Tesla gaat heel ver en is extreem veilig.

Helaas is de techniek voor sleutel kopies alleen iets te simpel.
Allemaal mooi en aardig totdat dit gebeurt:

https://cleantechnica.com...en-sabotaged-by-employee/


En tesla gebruikt Linux als OS als ik het goed begrijp? Toch wel bekend bij hackers. En dan gaan ze (delen van) de source ook nog openbaar maken.

https://www.zdnet.com/art...urce-linux-software-code/

[Reactie gewijzigd door gjmi op 6 oktober 2018 12:49]

Als kwaadwillende kan ik ook je remleidingen doorknippen. Echter, om bv. Tesla af te persen zou het natuurlijk wel gevaarlijk zijn.
Maar je kan niet een miljoen remleidingen tegelijk doorknippen. Het probleem is niet tegen een enkel doelwit, want zoals je schrijft, fysiek de handel aanvallen is waarschijnlijk veel eenvoudiger. Maar het gevaar is dat een kwaadwillende groepering ineens bij alle auto's van een merk het kan doen.
Totdat er een kwetsbaarheid wordt gevonden, zoals bij het sleutelloos starten van auto's.
Totdat er een kwetsbaarheid wordt gevonden, zoals bij het sleutelloos starten van auto's.
Die kwetsbaarheid was vanaf dag één natuurlijk wel te verzinnen ....
Iedereen kent het wel van 'thuis' een wifi repeater doet exact hetzelfde, het signaal opvangen en doorsturen naar de volgende locatie
Grappig dat je precies dit zegt. Want juist Tesla heeft met software updates dit probleem vrijwel verholpen en geeft je verschillende opties met daarbij de waarschuwingen voor gebruik van die opties weer. Ook kun je een pincode instellen waarbij de auto niet gaat rijden totdat jij de pincode invoert en komen er met elke update ook beveiligingsupdates wat je niet over andere auto's kan zeggen.
De “fix” is dat je kunt instellen dat je een pincode in moet typen voordat je kunt rijden. Dat is een pleister, er is geen echte fix.

Een echte fix is een nieuwe sleutel met ander type codering. Maar dat is natuurlijk niet zo even gedaan.
Het zou wat zijn als er een keer zo'n OTA update komt, een half miljoen mensen die tegelijk installeren en dan blijkt dat al deze auto's niet meer starten ofzo :D
Langs andere kant kun je daar falende updates krijgen waarna je wagen niet meer wilt starten, totdat het hopelijk uiteindelijk lukt.
BMW heeft dat ook hoor. Was iemand niet zo blij mee, dat het remgedrag van zijn auto spontaan was veranderd...
A connected car offers the advantage of over the air (OTA) vehicle software updates. What is BMW’s plan for OTA updates?

We are still working on our strategy. We are deciding which pieces of software can be updated over the air and how – at home using your local LAN or using the SIM embedded in the car. The advantage is clear: Your vehicle is constantly updated without having to take it to the dealership. There are also some clear risks, not only cybersecurity but how to buffer memory in the car to store the update before you overwrite the existing software. For functions such as engine management software, we are talking about several gigabytes of data. An update this large could have a significant effect on your mobile phone data plan.

So, no OTA updates for BMW yet?

We are currently only using OTA to update navigation system maps.

Frappant dat dit zoveel geheugen inneemt, de engine management software...

Bron: http://europe.autonews.co...with-over-the-air-updates
Maar daar heb je weer de nodige mechanische problemen. :) Ik weet verder niet of daadwerkelijke alles OTA geüpdatet kan worden? Verder zijn in een Tesla wat implementaties qua software die niet realistisch zijn voor de prijsklasse van een Prius of Auris.
Nou dat weet ik niet.

Toyota is een bedrijf dat daadwerkelijk winst maakt en voor elke tesla worden heel veel priussen en aurissen verkocht dus die kosten kan je ook veel beter uitsmeren.

Zal geen kwestie van geld zijn maar meer dat tesla als een softwarebedrijf werkt en Toyota als een autobedrijf.

Toyota zet zo een fabricagelijn voor een paar duizend auto’s per dag neer waar dat tesla heel veel pijn en moeite kost maar tesla heeft de softwarekant super voor elkaar en kan updates ota sturen.
Wat van leren hoe onveilig het is.

Heb liever een terugroep actie dan OTA.
Graag zie ik die mening wel even geargumenteerd. Uiteindelijk is het effect van de terugroepactie hetzelfde als de OTA...
Bij Tesla moet je ook op "update" klikken voor hij een update doet, dus je auto blijft niet spontaan staan. Tegelijkertijd is het wel fijn dat je niet naar de garage hoeft, dat is voor mij altijd een lastige zaak.
Het is duidelijk te zien dat je geen idee hebt waar je over praat. Een update voor je auto wordt nooit automatische uitgevoerd. Dat doe je wanneer je thuis bent en naar bed gaat want je zal zoals in de auto ook staat een uur lang je auto niet kunnen gebruiken wat absoluut geen probleem is als je toch naar bed gaat en thuis bent. Bij een afspraak inplannen ben je een hele dag aan gezeik en eventueel een leen auto kwijt. Vreselijk veel gedoe met afspraken inplannen en dan ook langs gaan bij de dealer voor de upgrade en dan uren wachten voor je je auto weer hebt. Nee dankje...

Een terugroepactie bij de dealer daar kun je juist geen rekening mee houden, een simpele OTA software update is 1 druk op de knop en een uur later is die klaar. Daar kun je rekening mee houden. Ik zou voortaan eerst even de informatie opzoeken voor je jezelf tegen spreekt. Want je hebt de werelden compleet andersom staan nu.
En design ook wel een beetje.
Met meerdere auto's tegelijkertijd, lijkt me.
Hoe ze dat gaan doen? Nou, gewoon een aantal tegelijkertijd doen. Het is niet alsof die 2.4 miljoen auto's allemaal bij dezelfde dealer terecht komen, het is verspreid over de hele wereld.

Sowieso zal natuurlijk niet iedereen tegelijk komen, maar gespreid. En een heleboel mensen zullen sowieso niet op komen dagen omdat ze het niet belangrijk genoeg vinden of er geen tijd voor willen vrijmaken. Dan wordt het meestal bij de eerstvolgende beurt of reparatie sowieso meegenomen.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 5 oktober 2018 17:38]

Ik citeer:
''Een woordvoerder zegt tegen de omroep dat de update ongeveer veertig minuten in beslag neemt''
Staat letterlijk in het artikel:
Een woordvoerder zegt tegen de omroep dat de update ongeveer veertig minuten in beslag neemt.
Het betreft 290.000 voertuigen en meer dan 3.000 dealers in Europa, en de update kost 40 minuten.
Dus in theorie zouden ze de hele vloot kunnen updaten in 290.000/3.000*40/60=64 uur.
(natuurlijk halen ze dit niet, maar ter indicatie).
Gelukkig kunnen ze meerdere auto’s per keer aan 😋
Ooit mijn Honda moeten binnen doen voor nieuwe airbag. Waren ook enkele miljoenen auto's. Werd gewoon gedaan tijdens onderhoud. De ene persoon het onderhoud de andere deed ondertussen de airbag. Zo heb je ze allemaal gedaan op een jaar :)
Toch een risico met voertuigen waar zo veel electronica in zit.. Ik houd het lekker bij mijn oude japanner uit 1998, geen boordcomputers en ander geneuzel, en 10 jaar rijden voor minder dan 500 euro aan onderhoud ;-).

Natuurlijk ligt het met electrische modellen wat lastiger, toch zou ik zelf liever weer wat simpelere modellen zien zonder al die poespas.

Natuurlijk wel fijn voor Toyota, een softwareupdate is voor hen wel aanzienlijk goedkoper dan een hardware defect.
Toch een risico met voertuigen waar zo veel electronica in zit.. Ik houd het lekker bij mijn oude japanner uit 1998, geen boordcomputers en ander geneuzel, en 10 jaar rijden voor minder dan 500 euro aan onderhoud ;-).
In 1998 hadden een hoop auto's volgens mij ook al een boordcomputer voor het motormanagement, de katalysator etc etc etc :)

En terugroepacties kwamen ook vroeger gewoon voor hoor. Alleen dan voor andere zaken. Nieuw zijn terugroepacties zeer zeker niet.
Ik ben het helemaal met je eens qua elektronica. Tegelijkertijd mis je nu ook de veel veiligere constructies van auto's, wat wel zo fijn is bij een ongeluk. Zo rond de eeuwwisseling is er gewoon iets magisch gebeurd wat de kreukelzone flink heeft verbeterd voor veel auto's. Zie bijvoorbeeld dit crash test filmpje op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=emtLLvXrrFs

Minder elektronica juig ik wel degelijk toe, was er maar de keuze voor dergelijk auto's (normale middenklasser met weinig elektronica).
Dat magische is NCAP crashtests waardoor fabrikant en ineens aan de slag moesten om hun auto's een stuk veiliger te maken ipv alleen te roeptoeteren hoe veilig ze zijn. Zo blijkt zo'n Volvo dus helemaal niet zo veilig op zaken die destijds niet werden getest. Hetzelfde zag je dit decennium met de small overlap tests in de VS. Alle 5 sterren autos zakken door de mand als je de crash test iets verandert.
Toch een risico met voertuigen waar zo veel electronica in zit.. Ik houd het lekker bij mijn oude japanner uit 1998, geen boordcomputers en ander geneuzel, en 10 jaar rijden voor minder dan 500 euro aan onderhoud ;-).
Mijn ex-schoonvader was ook zo iemand ...
Kocht in '90 een nieuwe auto, bij de dealer destijds nog het 'wensformulier' invullen met opties ..
Het enige wat hij "erbij nam" was de autoradio, zelfs de elektrische ramen wilde hij niet hebben.
"Kon allemaal kapot gaan!" was zijn commentaar.

De man rijdt nu in een Tesla model X .... de ironie :+
Anoniem: 562971
5 oktober 2018 17:44
Dat gaat over een paar jaar gewoon met een upgrade via je PC of iMac, bestandje op een USB stick of je mobiel parkeren en upgraden maar. Of een update via satelliet.... :)

Roep maar wat hoor :P
Voor de infotainment aan boord zie je het nu al. Renault heeft met zijn R-Link2 bijvoorbeeld een systeem wat de user zelf kan updaten middels een USB-stick idd.

Voor wat betreft een update voor het systeem van de auto zelf zie ik dat niet zo snel gebeuren ivm gevaren en zaken als aansprakelijkheid etc. Weet ook niet of je dat zomaar door mensen zelf wil laten doen eerlijk gezegd...
Anoniem: 310408
@wildhagen5 oktober 2018 17:56
Voor wat betreft een update voor het systeem van de auto zelf zie ik dat niet zo snel gebeuren ivm gevaren en zaken als aansprakelijkheid etc.
Geen probleem hoor, de 2019 Mercedes doet het en Tesla doet het al 7 jaar.
Het kan veilig zo lang encryptiesleutels voor deze updates niet worden onderschept. Zo lang je auto maar kan detecteren of de update compleet is en echt afkomstig is van de fabrikant lijkt het mij geen probleem.
Denk eerder gewoon over the air. Ff ok klikken en klaar...
Of een update via satelliet.... :)
Of gewoon zoals Tesla het nu al doet met meer dan een half miljoen voertuigen! Ik heb net V9, hele grote update die de UI geheel veranderd en ook veel nieuwe features toevoegt. Denk dat Toyota daar nu HEEEEEL jaloers naar kijkt.
[...]


Of gewoon zoals Tesla het nu al doet met meer dan een half miljoen voertuigen! Ik heb net V9, hele grote update die de UI geheel veranderd en ook veel nieuwe features toevoegt. Denk dat Toyota daar nu HEEEEEL jaloers naar kijkt.
Ach, Toyota heeft een paar jaar geleden zijn laatste aandelen Tesla juist verkocht dus ik denk dat ze gewoon stilletjes aan hun eigen toekomstvisie werken.
Ik zou overigens niet zo blij zijn met een OTA die mijn hele ui omgooit. Ik vind het bij mijn computer en telefoon al irritant, laat staan mijn auto. Sterker nog, ik moet er niet aan denken!

http://www.mazda.com/en/i...ers/jinba-ittai-ideology/
Jinba Ittai!
Ik ben benieuwd of dit ook geld voor de Lexus CT200h, aangezien de software voor zover ik weet identiek is.
Ook wel benieuwd of de Lexus ct200h daar ook onder valt. Onderliggend dezelfde aandrijflijn, ook dezelfde software?

(rij er zelf een die in deze leeftijdsgroep valt dus wel benieuwd naar 😁)
Luxe hoor
Luxe hoor
Niet als flame of negatieviteit bedoelt, maar 90% van deze auto's uit die jaren zijn ex-lease en destijds alleen maar gereden vanwege de lage bijtelling.
Toen afgelopen jaar die bijtelling weer naar 'normaal' ( duscutabel ) peil ging, werden ze massaal genegeerd in de zakelijke lease
Net als die Mitsubishu PHEV en Volvo Hybrides

( blijven mooie auto's, met inderdaad luxe )
Maar wel veel te vinden tegen acceptabele prijzen.
[aluhoedje]

Blij dat Toyota er eerder achter komt dan een groep kwaadwillenden. Zou toch wat zijn als er ergens in de spits ineens alle 290.000 auto's stil komen te vallen op de snelweg
[/aluhoedje]

Zelf ben ik niet echt voorstander van software in auto's. Het moet gewoon ouderwets rijden.
De meeste auto's gebruiken een vorm van software voor minimaal het injectiesysteem. Zonder software kom je terug bij de carburateur, maar volgens mij is die minder efficiënt dan een injectiesysteem.

Bij het HSD-systeem van Toyota is het gebruik van software helemaal onontbeerlijk, omdat dat het hele systeem van elektrische motor, generator (eigenlijk ook een elektrische motor) en brandstofmotor regelt. Zonder een vorm van aansturing wordt het heel lastig om dit systeem goed werkend te krijgen, laat staan zo zuinig als het systeem nu is. :)

En beveiligingssystemen zitten ook vol met software. Ik weet niet of je dat ook achterwege wilt laten? ;)
Het software gedeelte wat voor de infotainment etc werkt en dat wat nodig is voor de auto zelf moet gewoon volledig gescheiden zijn van elkaar, ook op hardware gebied.

Dan is de zorg voor kwaadwillenden er ook niet.
Tja zo blijkt maar weer dat niet alles van te voren te testen is, in ieder geval niet software matig. Of moeten we hier ook maar meteen met de #gate gaan gooien?

Nee, rant modus uit, goed dat ze het probleem erkennen, al is de vraag hoe lang het al bekend was, en dat ze een oplossing bieden voor alle modellen die geraakt zijn met dit probleem!
Volgens mij is er al eerder zoiets geweest en werd er geschreven over de verschrikkelijke staat van de Toyota software...

Edit: http://www.safetyresearch...9Cspaghetti%E2%80%9D-code
Edit2: volgens mij heeft de editor last van encoding issues

[Reactie gewijzigd door crisp op 9 oktober 2018 15:55]

En dan de slogan: Ziet u ook zoveel Toyota's de laatste tijd..
Nou nu niet meer dus :+
Mijn broer heeft de lexus ct200h, dat is eigenlijk een luxe auris toch? Moet die dan ook terug?
Nee de lexus ct200h staat op het onderstel van een auris. Dat is wat anders dan dat het dezelfde auto is.
Mijn Auris Hybrid valt hier ook onder, binnenkort maar eens laten updaten tijdens de beurt, ik ben wel benieuwd wat ze aan gaan passen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee