Studententeam TU/e doet mee met autonome Formula Student-race in Barcelona

University Racing Eindhoven gaat meedoen aan de autonome klasse van de Formula Student-competitie. Daarvoor gebruikt het team zijn elektrische raceauto die ook autonoom kan rijden. De competitie vindt plaats van 2 tot 8 augustus.

Het is voor het eerst dat University Racing Eindhoven meedoet met de klasse voor autonome racewagens. Volgens het team haalt de URE15 die daarvoor is ontwikkeld zonder coureur een snelheid van 115km/u op rechte stukken en 50km/u in de bochten. Het Eindhovense team gaat de strijd aan met veertien andere internationale teams op het Formule 1-circuit van Barcelona.

Bij de competitie worden teams op verschillende punten beoordeeld, waaronder bochtsnelheid, acceleratie, uithoudingsvermogen en een kwalificatieronde. Ook het designproces wordt beoordeeld door een jury met leden uit de auto-industrie. Teams moeten ook een kostenoverzicht maken en een winstgevend businessmodel opstellen rondom hun racewagen. Twee jaar geleden wilde URE al meedoen aan een autonome race, maar het team kwam toen niet volledig door de technische keuring.

URE15 van University Racing EindhovenURE15 van University Racing EindhovenURE15 van University Racing Eindhoven

Volgens teammanager Dennis Gubbels staat autonoom racen nog in de kinderschoenen en zijn er amper wedstrijden, waardoor de race in Barcelona een grote uitdaging is. Wel denkt hij dat het team een kans heeft om te winnen.

Het team uit Eindhoven gebruikt zijn URE15 voor de autonome race. Dat is de vijftiende elektrische racewagen van het studententeam en de tweede die zowel geschikt is voor een bestuurder als voor autonome races. De auto weegt 200kg, is ongeveer drie meter lang en doet de sprint van stilstand naar 100km/u in 2,3 seconden. De URE15 heeft vier custom elektromotoren, goed voor maximaal 140kW en 4x 400Nm aan koppel. Verder is er een 7,5kWh-accu aan boord.

URE heeft met URE15 al deelgenomen aan andere elektrische racecompetities, waar niet autonoom gereden wordt. Eerder in juli behaalde het team op het TT-circuit in Assen een tweede plek. Dertig teams deden aan die wedstrijd mee. Voor de autonome races worden de voor- en achtervleugel vervangen door een computer en sensoren.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-07-2021 • 15:55

17

Reacties (17)

17
17
11
4
0
5
Wijzig sortering
Racen de auto's individueel, of zijn ze tegelijk op de baan en moeten ze dus ook inhalen etc.?
De autonome race werkt iets anders dan gebruikelijk is in de autosport. “De autonome auto’s staan niet allemaal tegelijk op de baan. Zij rijden een voor een over het parcours. Uiteindelijk worden de rondetijden met elkaar vergeleken en komt er een winnaar uit”, vertelt Gubbels. De studenten proberen de auto zo optimaal mogelijk over het circuit te laten rijden. Daarbij zoekt de auto net als een coureur naar de ideale lijn om zo snel mogelijk een ronde te kunnen afleggen.
https://innovationorigins...jn-beter-dan-een-coureur/
Dat dacht ik al. Desalniettemin zullen ze crashen etc. dus alsnog enigszins spectaculair. Het wordt natuurlijk pas echt leuk als ze gezamenlijk autonoom gaan racen inclusief inhalen etc.
Het ontwerpproces, en hopelijk het eindresultaat zijn wel gaaf/interessant, maar mij lijkt de race zelf saai om naar te kijken... Het mist toch een ziel zonder rijder. Persoonlijk zou ik de race gaver vinden als het een trackmania-achtige baan zou zijn, alhoewel ik me kan voorstellen dat autonome daarvoor momenteel nog te veel in de kinderschoenen staat.
alhoewel ik me kan voorstellen dat autonome daarvoor momenteel nog te veel in de kinderschoenen staat.
Autonome rijden is al behoorlijk volwassen:
https://www.youtube.com/watch?v=yjztvddhZmI (Veritasium)
Waarom dan een zitplek en traditioneel ontworpen wagen?
De details van de competitie in Spanje weet ik niet uit m'n hoofd, maar ik vermoed dat er onder de 2020 regels van Formula Student Germany gereden wordt. Die regels vereisen dat je autonome auto nog altijd geschikt is om door een mens bestuurd te worden zonder dat er aansturing mechanisch ontkoppeld moet worden. Ook onder de nieuwe, nog niet definitieve, 2022 regels moet er in ieder geval een 95th percentile mens in alle auto's passen. De Driverless divisie bestaat onder die regels niet echt meer, dus elektrische auto's moeten aan een set regels voldoen, ongeacht of er een menselijke bestuurder of een computer bepaalt hoe de auto beweegt.

Bron: ik kan de regels wel dromen :)

EDIT: vermoedelijk is dit niet het antwoord waar je naar zoekt. Waarschijnlijk bedoelde je te vragen waarom de regelementen zo opgesteld zijn. Daarvoor moet je bij de Duitse autoindustrie zijn; die hebben doorgaans een sterke invloed op de Formula Student Germany regels. Naast de argumenten die @ElConejito al noemde, speelt ook mee dat de entry requirements voor meedoen aan de Driverless Cup hiermee lager liggen; je kunt immers ook met een 'gewone' elektrische Formula Student auto meedoen aan de DC. Veel teams bouwden auto's van voorgaande jaren om naar Driverless modellen, zodat ze niet vanaf niets hoefden te beginnen. Als het niet nodig was om een mens in de auto te kunnen passen, dan zou een team dat vanaf niets begint, een veel kleinere/lichtere (en daardoor wellicht snellere) auto kunnen bouwen. Op deze manier blijft de competitie dus laagdrempeliger, zonder dat het voor sommige teams onmogelijk wordt om te kunnen concureren.

De doelstelling van de competitie is ook niet om auto's te bouwen die sneller zijn dan F1, het gaat ook om het toepassen van kennis door (technische) studenten zodat ze leren hoe het in de (auto)industrie werkt. In die zin heeft het dus geen nut om de bestuurdersstoel en het stuurwiel weg te halen, want dan wordt het ontwerp simpeler en leren studenten minder :P

[Reactie gewijzigd door GeneralX op 22 juli 2024 16:48]

"URE heeft met URE15 al deelgenomen aan andere elektrische racecompetities, waar niet autonoom gereden wordt."

En wellicht trainen ze de AI (mag je het zo noemen?) door het 'voor te doen' of in te grijpen indien nodig (vooral in het begin)

[Reactie gewijzigd door ElConejito op 22 juli 2024 16:48]

Ik denk (en hoop) voor de mogelijke doorontwikkeling naar personenvervoer.
Ze doen ook nog in de normale competitie mee met dezelfde auto, op een paar sensoren na plus een coureur.

https://www.nu.nl/tech/61...er-coureur-kan-racen.html

[Reactie gewijzigd door M_a_r_k op 22 juli 2024 16:48]

Wauw vet filmpje. Dat ding gaat nog rap autonoom door de bochten! :D
Een computer is natuurlijk altijd sneller dan een mens en maakt ook geen fouten :-)

Dus een kwestie van tijd dat dit straks overal standaard is :-).

Als de mens de juiste software kan schrijven maar AI is ook al bezig zichzelf te verbeteren.
Dat is denk ik wel te kort door de bocht. Computers maken dan misschien geen fouten (hoewel dat ook discutabel is), het computer-vision algoritme kan prima foute inschattingen doen of slecht presteren in onvoorziene situaties.
0 en 1tjes doen dat niet :-)
Gaaf. Ik ben benieuwd waar ze mee op de proppen komen. Solo kan zo'n machine natuurlijk precies de ideale lijn volgen zonder moe te worden en exact genoeg gas/remmen om zo snel mogelijk te zijn. Ik vraag me af hoe ze daarop trainen: simulaties, of gewoon veel rondes doen.

Nog leuker wordt het als ze gaan 'vechten' op de baan als ze hopelijk ooit met meerdere auto's op de baan rijden. Want in de praktijk moet je natuurlijk ook rekening houden met dirty air van je voorganger, het afsnijden van de ideale lijn van de opponent, soms juist een suboptimale keus maken om verder op in de race juist als winnaar uit de bus komen.

[Reactie gewijzigd door Michael_OsGroot op 22 juli 2024 16:48]

Geen dirty air, ze gaan een voor een over het parcour rijden... ;(
Ik zag je eerdere reactie. Dat is wel jammer inderdaad. Dit is ook mooi, maar in principe is de ideale lijn berekenen niet zó spannend voor een programmeur en het hele spannende van zelfrijdende auto's is nou juist het omgaan met andere weggebruikers en onvoorspelbare wegen. Een parcours is zo voorspelbaar als wat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.