Het is niet zo alsof we A. leven in een wereld waarin er nog niks bestaat en B. jij de eerste in de wereld bent die naar die plek wilt
Voor het systeem om te werken moet je uitgaan van een situatie waarin er nog geen wegennet bestaat. Immers heeft het gecentraliseerde belastingsysteem gezorgd voor het wegennet zoals het er nu ligt. Alleen als je dat wegdenkt, dan kan je zien of het geprivatiseerde systeem écht werkt.
En het kan heel goed, dat ik de enige ben, of dat er maar weinig mensen zijn die naar een specifieke plek willen. In dat geval is er dus géén ondernemer die reeds heeft gedacht: "laat ik eens een weg aanleggen". Sterker nog, veel wegen zouden niet rendabel zijn omdat er maar heel weinig mensen wonen bijvoorbeeld. Als ondernemer wil je rendement zien.
Inderdaad, net zoals dat iedere winkel op dit moment allemaal hun eigen betaalsysteem... hmm.
Jij denk écht dat er een wereldwijd PIN systeem was geweest, en een Europese munt, zonder belastingen? Zeker ook weer een ondernemer die dat ff organiseert?

Of is belasting daar dan wel goed voor, maar niet voor het wegennet?
Maar goed, daar doel ik dus niet op en dat snap je best. Als je voor ieder stukje weg bij een tolpoortje moet pinnen, dan wordt het een beetje een drama denk je ook niet? Met betaalsysteem doel ik op een transpondersysteem, zodat je daadwerkelijk vlot kan doorrijden.
De markt. Wie het beste aansluit op de vraag en het beste product voor de beste prijs levert, die wint.
Ja dat snap ik. Wat voor wegennet ontwerp denk je dat je daarvan krijgt? Meerdere concurrerende routes op grote verbindingen, en geen aansluiting van minder lucratief grondgebied. Met name de 3-baans snelweg die uit de gratie raakt omdat er een concurrerende 6-baans langs is gelegd wordt vrij schrijnend. Flink wat grondgebied en NOx uitstoot bij de aanleg verspilt aan een weg die niet meer gebruikt wordt.
Nee, je hebt er juist baat bij om aan je "concurrent" aangesloten te zijn. Want bij hoe meer concurrenten je aangesloten bent, hoe beter jouw weg, en hoe meer mensen er gebruik van zullen maken. Wegen zijn een netwerk, net als het internet. En voor netwerken geldt: hoe meer verbindingen, hoe beter.
Als kleinere partij heb je baat bij het aansluiten op een grote partij. Als grote partij heb je er baat bij om je concurrent vooral niet aan te sluiten, en zelf een weg naar de betreffende locatie aan te leggen als het jou uit komt. Maar dat kan wel even duren, want er zijn meer lucratieve plekken in Nederland die voor gaan.
Je doet alsof er iedere keer als een weg gebruikt wordt hij op is en er continu nieuwe wegen aangelegd moeten worden ofzo...
Nee ik heb het over niet-lucratieve zones omdat er weinig verkeer komt. Hier liggen dus géén wegen omdat het niet loont om te investeren in een weg uit economisch oogpunt. Maar vanuit dienstverlening oogpunt bijvoorbeeld voor ambulances is het wél noodzakelijk.
Als je wil dat een ondernemer die wegen aanlegt, dan moet het geld ergens vandaan komen. Het komt niet van het dagelijkse verkeer. Dus dan moet de ambulancedienst betalen voor de weg?
Makkelijker misschien wel ja. Maar moreler en kosteneffectiever?

Ach ja. Kijk vooral even naar de zorg die geprivatiseerd is. Lonen zijn zo ver gedaald dat er geen personeel meer te krijgen is, en de vroegere 500% overcapaciteit voor calamiteiten is simpelweg verdampt. Ook niet belangrijk toch? Als er zich weer eens wat ernstigs voor doet ga je gewoon allemaal 1.5 jaar binnen zitten en dan redden we het net. Of net niet. Of helemaal niet. Tegen die tijd betalen we gewoon een ondernemer om aan de vraag te voldoen.
Mijn punt is dat je met privatisering vooral versnippering en daling van kwaliteit bereikt. Winstoogmerk doet dat. Er zullen vast wegen zijn. Maar gebruiksgemak, uniformiteit, kwaliteit en landelijke dekking zullen ver te zoeken zijn. En dat zijn wel dingen die we van een wegennet verwachten. Natuurlijk kunnen we terug naar de pre-historie, maar er zijn maar weinig mensen die blij worden van dat kwaliteitsniveau.
[Reactie gewijzigd door tss68nl op 24 juni 2021 12:42]