Investeerdersgroep neemt securitybedrijf McAfee over voor 12 miljard euro

Securitybedrijf McAfee wordt overgenomen door een investeerdersgroep. Dat maakt het bedrijf op maandag bekend. De groep investeerders betaalt omgerekend 12 miljard euro voor het securitybedrijf.

Het consortium investeerders bestaat uit zes partijen en wordt geleid door de Amerikaanse firma Advent International. Met de overname wordt McAfee, dat momenteel nog een beursgenoteerd bedrijf is, volledig privaat. Dat meldt het securitybedrijf in een persbericht. Als onderdeel van de overname worden alle uitstaande McAfee-aandelen door de investeerdersgroep overgenomen voor ongeveer 22,40 euro per aandeel. Het totale bedrag van 14 miljard dollar, omgerekend 12 miljard euro, wordt in een all-cash-transactie betaald. Naar verwachting wordt de overname in de eerste helft van 2022 afgerond.

McAfee werd in 1987 opgezet door de Amerikaanse ondernemer John McAfee, die eerder dit jaar overleed. Het was het eerste bedrijf dat commerciële antivirussoftware op de markt bracht. John McAfee verliet het bedrijf in 1994 en het securitybedrijf werd in 2010 overgenomen door Intel. In 2014 werd de naam gewijzigd naar Intel Security, maar enkele jaren later stootte Intel een meerderheidsbelang van het bedrijf af, waarna het wederom verderging onder de naam McAfee. Het securitybedrijf maakte eerder dit jaar bekend zich alleen nog op software voor consumenten te richten, en verkocht daarop zijn zakelijke divisie. In oktober 2020 ging McAfee naar de beurs, schrijft CNN, maar na de overname worden aandelen van het bedrijf niet langer publiek verhandeld.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-11-2021 • 19:08

64

Reacties (64)

64
62
30
3
0
21
Wijzig sortering
Kan iemand uitleggen waarom de software zo gehaat wordt? En dan constructief in plaats van napraten, dan hebben we er allemaal nog wat aan.
Zie mijn eerdere reactie. Ik kan uiteraard enkel over mijn eigen ervaringen spreken. McAfee is echt niet compleet slecht. Er zitten goede dingen in, maar tegelijkertijd is het echt een gedrocht van een applicatie. Het veroorzaakt problemen waarvan je nooit zou denken dat een McAfee module het zou kunnen veroorzaken.
Let op: Dit is allemaal op een zakelijke omgeving.
- Op onze oude Dell laptops die we nog gebruikte in 2018 leek het wel een vliegveld met alle fans permanent op 100%.
- Wil je iets troubleshooten of McAfee upgraden / de-installeren kan het zomaar zijn dat je opnieuw mag imagen omdat je McAfee er gewoon niet meer af krijgt. Dit was absoluut niet op alle machines zo, wat het juist zo vervelend maakte.
- Virus samples naar McAfee versturen moest toen nog middels een boot cd/usb. Geen idee of dat nu al veranderd is.
- Wij hadden ook full drive encryption via McAfee, en het was een collega zowaar gelukt om met 1 druk op de knop op de server (waarschijnlijk wel iets meer clicks, maar you get my point) een task te starten die alle 5000+ workstations decrypten. Het was een project van langer dan een jaar om alles encrypted te krijgen, en dat was allemaal in een uurtje ongedaan gemaakt door een fout van een engineer. Is waarschijnlijk een rechten kwestie die deze engineer helemaal niet zou moeten hebben, maar dat het zo makkelijk mogelijk is vind ik al schokkend.

Verder kan ik vast nog wel meer dingen bedenken. Dit was allemaal een beetje top of my head.
Verder voegt McAfee eigenlijk niets toe. Windows Defender scoort net zo goed al dan niet beter, en Windows komt met eigen ondersteuning voor full disk encryption. Microsoft heeft ook beheertools voor alles.

McAfee is voor bedrijven waarbij de cultuur heerst dat als je (extra) betaald, dat het alleen dan goed kan zijn. Je kent het wel, grote organisaties waarbij ze nog steeds vastzitten aan producten zoals WinZip omdat men te bang is om bijvoorbeeld 7-Zip te gebruiken. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 06:32]

Microsoft Defender for Endpoint is ook niet gratis hoor.
Als je meer wilt dan de basis, dan klopt dat. In die situatie zou ik echter sowieso niet gaan voor McAfee producten.
Ja en nee, sinds Defender met ATP sinds kort bij MS365 business premium zit inbegrepen zien veel bedrijven dat wel zo. Daar kan je eigenlijk niet omheen als je met sharepoint/onedrive, office en teams wil werken. Ik werk bij een MSP en we zien veel klanten die nog aparte AV producten gebruiken vragen waarom men daar nog voor betaald en of ze niet overkunnen naar Defender.

Als men alleen de basis AV functionaliteit, icm bitlocker en authenticator willen is daar ook vrij moeilijk iets tegenin te brengen. Wanneer men méér security features wil, zoals bijv. mobile protectie en EDR/XDR diensten dan is er nog wél genoeg reden om voor een third party oplossing te kiezen.

Voor ons als beheerder is Defender ook fijn, scheelt weer een extra beheeromgeving, koppeling met de monitoring e.d. voor de AV. Alles kan vanuit de Endpoint Manager bij MS worden geregeld.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 23 juli 2024 06:32]

Klopt helemaal. Daarbij moet ik wel zeggen dat wij McAfee in 2018 hebben uitgefaseerd. Dit was dus nog voor de tijd dat Microsoft zijn tools echt op en top heeft gemaakt. Onze volledige security op clients is nu via Microsoft, Cisco Umbrella, Carbon Black.en nog een aantal andere vendors die wel weten wat ze doen.
Carbon black is wel een goeie maar die hebben een jaar of 2-3 terug echt een zwaar jaar gehad met de 1 brakke client na de andere. Nu gelukkig over naar ATP.
Ja, Windows 10 upgrades werden ook niet echt netjes afgehandeld door CC. De helpdesk queue stond bij de uitrol van 1809 ook vol met mensen die geen screenshots meer konden maken. De concurrentie deed het ook niet veel beter helaas. En als je kijkt naar McAfee DLP dan is het de nummer een oorzaak van Outlook problemen.

Als je kijkt voegen vele in deze sector niet echt veel toe of kosten gewoon bakken aan geld om ze aan de praat te houden. Als je kijkt naar Defender is het voorlopig de enige die echt proces isolatie heeft tegenwoordig om bepaalde escalaties te voorkomen. De signature databases zijn al jaren nutteloos, want ze lopen altijd achter of je moet reactief iets willen bekijken.

Onder aan de streep is het zinvoller om te investeren in oa fatsoenlijk patch management en een IAM tool, maar ook om alles te gaan bijwerken naar de hedendaagse stand van de techniek en eens te kijken of je manier van werken nog wel acceptabel is.
Off-topic:
Volgens mij moet je dat soort informatie niet zomaar het internet opslingeren. Als jouw tweakers-account op wat voor manier dan ook gelinkt kan worden aan je werkgever, geef je gevoelige informatie over jullie beveiliging prijs. Dat maakt het zoeken naar gaatjes een stuk makkelijker. Wees dus voorzichtig.
Je geeft inderdaad aan zakelijke omgeving.
Maar waarom hoop mensen afgeven op consumenten pakket is omdat het standaard mee geleverd en geïnstalleerd wordt, (Net als Norton) Tevens gebruikte McAfee veel recourses waardoor je PC hard aan de slag moest om alles te scannen en andere taken minder snel werden uitgevoerd.

Waarom dan zo veel waard?
Ze hebben nu 18 miljoen rechtstreekse subcripties rechtstreeks lopen. (2.8 mil meer dan vorig jaar)
Vooral in Noord Amerika is deze markt erg groot.
Meer cijfers:
https://www.businesswire....3-Consumer-Revenue-Growth

Dan nog over de prestaties, gelukkig hebben meerdere partijen daar goede vooruitgang in geboekt.
Nu doen de meeste het erg goed:
https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/
Als je wilt weten wanneer McAfee daar drama scoorde op performence was dat in 2013, vanaf de 2014 versie hebben ze enorme stappen gemaakt(zie archief). Dit is ook destijds doorgezet in de zakelijke markt, vanaf 2015 hebben ze ENS 10.x uitgebracht welke dus getest en gebasseerd was op de consumentenmarkt. Waarom hoop mensen nog klagen over McAfee Enterprise is omdat een hoop nog VSE 8.8 draaien. Maar dat is net zo gammel als momenteel windows XP draaien. En ePO blijft nog steeds leading als management.

Dan nog aanvullend, je geeft aan dat het niet mag om met 1 knop alles te decrypten.
Maar dit vind ik toch echt prutswerk van een systeembeheerder.
Al is dit wat je overal ziet... 96% van de breaches zijn human errors.
Mcaffee is net als Norton een lompe aanval op je Windows systeem die zich door je systeem nesteld en toch doet het zijn werk en zijn beide ook goede beschermingen, maar het vertraagd altijd mijn systeem en was erg aanwezig en er zijn beter security apps zoals bitdefender.

Wel is het zo dat veel mensen zo gewend zijn aan Mcafee of Norton voor jaren en het wel zo goed vinden en dat snap ik ook. Het is zoals ik al zei het werkt.
Is al weer een aantal jaren geleden dat ik McAfee gebruikte als consument, maar wat ik er vervelend van vond is dat het ding erg aanwezig was. Veel popups en meldingen van wat het allemaal wel niet voor me gedaan had. Ik wil dat een virusscanner stil en betrouwbaar werkt op de achtergrond en meld wanneer het niet goed zit.
Ook begon McAfee een half jaar voor het verlopen van de licentie te melden dat de licentie binnenkort verliep.
Het is best wel een aantal jaren een goede virusscanner geweest, maar wel een luidruchtige.
Ik vond Eset en Kasperski prettiger.
Deze troep is de grootste bedreiging voor Linux servers die ik ken. Weet de vetste servers onderuit te halen. Door naambekendheid blijft het blijkbaar verkopen maar had al lang Kodak achterna moeten gaan.
Kan je dan misschien eerst uitleggen wat je onder troep verstaat? Zoals je in het artikel kan lezen is het een securitybedrijf dat wel meer doet dan 'iets' doen wat volgens jou een bedreiging voor Linux servers is.
Als je consumenten-McAfee op linux servers gaat zetten dan is er iets niet helemaal goed. Ik vermoed dat het hier om zakelijk gebruik gaat in de vorm van ENS for linux. Dat draaide tot voor kort nog op de V2 DAT's en engine gebaseerd op VirusScan Enterprise (waar John McAfee ooit mee begon). Het was gewoon een port van VSE naar linux en is dat jarenlang gebleven.
ENS for linux kàn, mits niet goed geprofileerd, inderdaad linux-servers onderuit trekken, maar eerlijkheidshalve geldt dat voor vrijwel elk product.
Zowel met VSE als ENS te maken gehad. Inderdaad was VSE redelijk zolang je geen incompatible nieuwe kernel draaide. ENS levert soms hoge cpu of disk load maar het ergste is dat het 100% van het geheugen kan pakken of dat nou 8 of 128 GB is en daarmee de applicaties wegdrukt.
Ik ben niet heel bekend in de enterprise-antiviruswereld, helemaal niet op Linuxservers, maar jij lijkt er verstand van te hebben. Wat voor endpoint security-product zou jij tegenwoordig aanraden?
Hoe vaak is die toko nu al van eigenaar veranderd?
Kun je zo tellen, alle overnames e.d. staan in het artikel.
Ook nog een keer veranderd in Network Associates Incorporated (soort fusie).

McAfee is eigenlijk de slet van de anti-virus bedrijven :+ :o
Als je het artikel leest twee keer in 2010 naar Intel en nu dus naar die investeringen club :P
Een investeerdersgroep die een antivirus merk overneemt...dan gaan bij mij al de nekharen omhoog staan. ik zou die zes partijen even nader moeten onderzoeken, maar het voorspelt voor de consument niet veel goeds. Dat weet ik nu al. Nu nog eens kijken wie die zes partijen zijn.
Nothing of value was lost. :+

Maar echt. Hoe is dit 12 miljard waard? Geen zakelijke divisie, en ik gok dat de userbase die er nog is letterlijk aan het uitsterven is.
Tja zolang Dell die meuk blijft voor installeren op hun systemen...
Vorige week een Lenovo gekocht, stond ook standaard McAfee op... Gelijk maar clean install gedaan :)
Hier dezelfde ervaring. Maar als ik eerlijk ben zou ik nu niet weten wat een goede AV/firewall combo is.

Vroeger had ik Avira en Comodo, maar of dat nog wat is. Geen idee.
Ik kan iedereen Malwarebytes aanraden! Echt top en efficient.
MBAM doet het inderdaad weer goed, maar ze hebben een aantal brakke jaren achter de rug.
Malwarebytes is inderdaad wel prima. helemaal omdat je real time beveiliging simpel kan uitschakelen waardoor er geen achtergrondprocessen actief zijn van het programma als je het niet gebruikt.
Malwarebytes heeft een geweldige UI. Simpel en begrijpelijk programma dat je met rust laat.
Daar krijg Dell geld voor van McAfee hè
En kopen ze data voor.
Zolang het in trialvorm op zowat elke prebuild PC of (windows) laptop meekomt en in meerdere installers van ongerelateerde software als standaard aangevinkt ongewenst mee wordt geïnstalleerd.

Het zal ongetwijfeld waarde hebben als het op zoveel systemen geïnstalleerd staat. Voor mij is het jaren niks anders als bloatware

[Reactie gewijzigd door !mark op 23 juli 2024 06:32]

McAfee was vroeger nog redelijk "mean and lean". Norton, dat was pas een log pakket dat je PC traag maakte ... :X
Ik werk bij 'n zeer groot globaal bedrijf waar McAfee op zowat elke pc geïnstalleerd is. Op onze site staan er al een kleine 7000 computers en er zijn in België al 'n 4-tal sites (wel lang niet allemaal zo groot). Geen idee wat de licenties kosten maar ik vermoed dat dat aardig oploopt.
Gelukkig was McAfee al niet veel goeds, dus zoveel slechter zal het niet worden. Ik zeg dit niet omdat het de hype is om alles omtrent McAfee af te kraken, maar omdat ik er zakelijk bijna 10 jaar ervaring mee heb.

In 2018 zijn wij er eindelijk vanaf gestapt. Sommige dingen werkte zeker wel goed, maar wat een gedrocht van een applicatie die de meest rare issues / symptomen veroorzaakte op een cliënt waar je absoluut niet aan EPP / CTP als de oorzaak zou denken, en niet te vergeten de ongeveer permanente 100% fan speed op een toen nog Dell E73 en E74 reeks.
Je bent bang dat er een fantastisch product verloren gaat?
Wie gebruikt deze rommel nog?

Mijn nieuwe HP laptop was er ook mee volgestouwd, had hem bijna teruggebracht, net malware
Mcafee is niet alleen anti-virus. Het is wel meer. Ze zullen ongetwijfeld een shitload aan IP's hebben wat het die 12 miljard (nog) waard maakt.
Nou ... rommel. Zo erg is het niet maar 12 miljard betalen voor een club die software schrijft is wel wat overdreven naar mijn idee.
Het gaat om de legacy contracten, IP en het verkopen van onderdelen. Er zijn meer bedrijven die dit business model hebben voor hun producten en investeringen, omdat ze bepaalde langdurige contracten hebben die niet zomaar kunnen wisselen. McAfee is een beetje de Fluke van het IT-landschap, maar er komt een moment dat het stopt. De vraag is dan ook hoelang ze de operationele kosten onder de exit kosten kunnen houden en in dit geval geldt ook "vertrouwen regulators andere partijen ipv McAfee".
Gisteren toevallig nog bij iemand in de familie hetzelfde gedaan. McAfee troep er van af, zat in de paar minuten die ik aan de laptop zat ook continu te zeuren.
Doet me een beetje denken aan de rotzooi reclame folders. Niemand zit erop te wachten, iedereen krijgt het dus iemand betaalt ergens de rekening.

Per definitie de consument die ongevraagd betaalt voor iets wat die niet wil. Da's volgens mij de definitie van reclame. En dat is dus wat McAfee nog is. Een product wat je niet nodig hebt maar zo opgedrongen wordt dat er alsnog mensen overgaan tot aankoop.....
Lol word nu het een na de ander bedrijf over genomen?

Avg antivirus door Avast
avast door nortonlifehack
Mcafee door investeerders groep
Voor consumenten is anti-virus steeds minder nodig sinds Windows standaard al een anti-virus heeft ingebouwd. En met alle mobile devices die standaard al beveiligd zijn.
Dus dan verkopen de mensen die er verstand van hebben hun aandelen en kopen investeerders het die denken dat het nog veel voorstelt. Beetje als de Telegraaf die toen Hyves kocht.
Voor zakelijke klanten is het iets anders, daar blijf je behoefte hebben aan beheersoftware.
Symantec naar Broadcom is ook al geen success...
Haha die stopten letterlijk met het verkopen van licenties na de overname. 1 van de grootste wtf momenten uit mijn carrière.
Idd SEP, SMG's , Symantec.Cloud, allemaal de versnipperaar in of support onvindbaar. Absurd !
Blij toe, konden we eindelijk van dat contract af en een fatsoenlijke endpoint protection inschakelen.
12 miljard?? Haha.. ik koop ‘t voor 5 tientjes!
Ik wil het niet eens als ik vijf tientjes mee krijg....
Bijzonder dat het zakelijke deel maar 4 miljard waard was en consumenten deel nu 12 miljard.
Wie betaald er nou weer 12 miljard voor McAfee, waar is dat op gebaseerd?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.