Apple houdt ontwikkelaarsconferentie WWDC weer online vanaf 7 juni

Apple houdt zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC dit jaar van 7 tot en met 11 juni en net als vorig jaar gaat het om een online evenement. De sessies zijn gratis bij te wonen voor alle ontwikkelaars.

Apple zegt voort te borduren op het succes van de eerste online conferentie vorig jaar, waar een recordaantal deelnemers bij waren. WWDC20 werd online gehouden vanwege het coronavirus. Dit keer noemt Apple dat niet als reden, maar het is aannemelijk dat dit nog steeds een rol speelt.

WWDC21 zal deelnemers 'unieke inzichten' geven in de toekomst van iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS, schrijft Apple in de aankondiging. Het is de verwachting dat Apple tijdens het evenement onder andere iOS 15 zal aankondigen. Vorig jaar kondigde Apple op de WWDC de overstap van Intel- naar eigen Arm-processors aan.

In de aanloop naar de ontwikkelaarsconferentie zal Apple meer details bekendmaken over WWDC21. Dat gebeurt via de Apple Developer-app en -website en via e-mail. Studenten en scholieren kunnen zich vanaf dinsdag ook aanmelden voor de Swift Student Challenge.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

30-03-2021 • 16:02

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Hopelijk info over de MBP 16". Als dit al niet eerder zal gebeuren in april.
Onthullingen over nieuwe hardware worden eigenlijk al jaren niet meer gedaan op de WWDC.

Als er iets aangekondigd wordt, zou ik eerder een AR-bril verwachten. Dan hebben ze de kans de developers te hypen zodat men software ervoor wil maken.
Persoonlijk denk ik dat de reflectie in de bril wel eens een hint hiernaar kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Shunt9 op 30 maart 2021 16:53]

Onthullingen over nieuwe hardware worden eigenlijk al jaren niet meer gedaan op de WWDC
Pardon?

https://en.wikipedia.org/...ide_Developers_Conference

WWDC 2017:

Hardware announcements included updates to iMac, MacBook and MacBook Pro, as well as the new iMac Pro, 10.5-inch iPad Pro and smart speaker HomePod.

WWDC 2019

3rd generation Mac Pro, and the Pro Display XDR

WWDC 2020

Prototype ARM-based Mac for developer use
Even 2017 hierbuiten gelaten, zijn de Mac Pro en de ARM Based Prototype vrij belangrijke items voor developers. Eerstgenoemde voor de realisatie van hoogwaardige software en media, de tweede om de software te preppen voor toekomstige hardware (Zie @Shunt9 over de AR-bril).

Het gebeurt zelden dat nieuwe hardware wordt genoemd, maar hierbij heeft het dan wel de focus op de professionele tak en niet de consumentenmarkt. Ik schat het daardoor onwaarschijnlijk dat we een nieuwe 16" MacBook gaan zien en eerder een AR prototype.

Al zal je mij niet horen klagen als ze een nieuwe 16" Pro aankondigen, want die staat in principe al in mijn winkelwagentje. (Nee, nog niet gezien. Maar ik wil een vervanging voor mijn 15" en de Mx processoren zijn veelbelovend. De 16" is de top-of-the-line mobiele apparaten van ze, dus tegelijkertijd weinig keus..)

[Reactie gewijzigd door Sjeefr op 30 maart 2021 17:50]

“Professionele markt” is ook de macbook Pro 16” he? Die koop je niet ff voor je privé.
Ben benieuwd waarom niet ;-)
Nouja kan wel natuurlijk, maar is niet het segment waar ie in zit. Het idee van “pro” achtervoegsel is natuurlijk afkorting van “Professional”. Juist een machine die voor WWDC in aanmerking zou komen aangezien er heel veel devs ook met specifiek dat apparaat werken.
HP gebruikt ook Probook maar daar is dan weer de Elitebook of Zbook de hogere segment ;)
Gaat ook niet per se om het prijssegment, maar de markt.

Ook de probook is voor de zakelijke markt bedoelt. Budgetvriendelijke optie voor mkb.

Iig een werkpaard, geen netflix/FB machine.
Die heeft Apple ook niet echt. Ja de iPad maar Apple is altijd al meer gefocust geweest op het creëren van media ipv het consumeren.
Exact. En daarmee kom je dus ook heel snel in het gebied waar een apparaat ook direct voor diezelfde mensen gebouwd is. De pro 15” en 16” is mijn go-to voor dev werk. Gezien ze in twee jaar over willen zijn op ARM moeten ze ook een beetje gas geven en juist voor devs heel snel met rappe hardware op de proppen komen.

Ik hoop dan ook dat ze tijdens wwdc een nieuwe mbp aankondigen met support voor virtualisatie.
Ik ben benieuwd of Apple op deze WWDC, of i.i.g. dit jaar, een AR headset gaat aankondigen (en vernieuwingen voor ARKit/RealityKit) zodat developers aan de slag kunnen met het ontwikkelen van AR apps. AR applicaties ontwikkelen binnen een desktop omgeving lijkt mij redelijk lastig dus mogelijk weer hand in hand met een developer kit, net als bij de M1 Mac Mini afgelopen jaar?
Het lijkt alsof Apple er in dit plaatje wel op hint. Kijk maar eens goed naar de bril die het jongetje draagt.
Kan toch ook de weerspiegeling van de dock zijn op MacOS? Hij staart immers naar een Mac en je ziet het schermlicht ook reflecteren op het gezicht.

Bovendien is een van de icoontjes van Xcode. No way dat dat op een bril gaat draaien natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door xFeverr op 30 maart 2021 18:06]

Apple doet meestal wat hints naar de belangrijkste onderwerpen van de WWDC in dit soort promotie plaatjes. Vandaar dat ik denk dat dit een hint naar AR is en mogelijk zelfs een AR bril.

Zie ook: https://www.theverge.com/...ent-invitations-and-hints

Daarnaast, ieder mannetje heeft in deze advertentie heeft een bril op:
- https://developer.apple.c...lenge/images/bg_phone.jpg
- https://developer.apple.c...wdc21-hero-small_2x.jpg?1
- https://developer.apple.c...wdc21-hero-small_2x.jpg?1
- https://developer.apple.c...wdc21-hero-small_2x.jpg?1

[Reactie gewijzigd door MacWolf op 31 maart 2021 01:52]

Je hebt zeker een punt, ik denk dat de kans reëel is.

Maar, even om de hype niet al te veel op te blazen: die bril kan gewoon en manier zijn om te tonen waaromd en poppetjes blij zijn: je ziet in de weerspiegeling wat er op hun scherm staat: iets met een datum, en xcode.

Het kan een hint zijn op een ar bril, maar ook gewoon een manier om te tonen wat er op hun scherm staat.
De datum (start WWDC) is de Calendar app. Er staat een spraakwolkje boven wat kan hinten op een VoiceOver verbetering, met name als je de hearing aid erin betrekt.

Er gaat ook iets met de Terminal gebeuren, rechts naast de Calendar icon. En ik zie dat Playgrounds wordt aangeroepen in Swift. Playgrounds is een scripting omgeving voor kinderen.
Waar blijven de nieuwe airpods pro???
Er zit wel wat wits in zijn oren
Een gehoor apparaat:D
Dat zou meer iets zijn voor Google, kunnen ze je helemaal continue afluisteren ;)

Ze hebben wel vorig jaar iets aan iOS14 toegevoegd voor gehoortoestellen dus kan idd zijn dat ze daar nog verder mee gaan nu
Als je goed kijkt zie je dat het gehoorapparaten zijn; er loopt ook een buisje over de rand van zijn oorschelp naar de achterzijde van zijn oren.
Leuke afbeelding.. Hint Craig. :D
En weten we al iets over de aankondigingen van deze maand (of april)? Nieuwe iPad Mini bijv.
Ik denk dat er alleen software aangekondigd zal woordenbrij deze conferentie, en de hardware zoals een nieuwe iMac en MacBook Pro 16” aan het einde van het jaar.

Ik hoop eigenlijk dat er vooral gefocust zal worden op iOS 15 en macOS 12, want als Big Sur, Catalina de toekomst van macOS is....

Ik ben benieuwd en we gaan zeker weer live kijken }:O
Wanneer lanceren ze nu eindelijk de Apple Watch bandjes en nieuwe iPhone hoesjes van de lente- / zomercollectie. Ze hebben dit al 5-6 jaar na elkaar telkens eind maart gedaan. Normaal gezien hadden ze dit vorige week moeten doen (zoals in de voorbije jaren) maar dit jaar niets? Je gaat me toch niet zeggen dat het een gevolg is van de chiptekorten of zitten er nu chips in die siliconen bandjes?! 😀😡
Geef het nog even, er zou binnenkort nog een event kunnen zijn, prima moment om de spring summer bands te tonen.
Maar normaal gezien doen ze dit via press releases. Gewoon lanceren zonder event...
Ben al jaren van plan om een keer in het echie te gaan, maar moet zeggen dat ik het digitale en vooral gratis format vorig jaar prima vond. Scheelt toch weer een 4000 euro en proberen ingeloot te worden.

Voor iedereen die meteen in de comments klimt over 'saai' en 'boeie' dit is natuurlijk een conference voor developers door developers. Dus niet de plek voor spannende nieuwe hardware ofzo. Verwacht eerder dat Apple een hololens achtige AR bril hier lanceert dan een nieuwe MacBook of iPad bijvoorbeeld. En die AR bril ook alleen aan developers voor wat je als consument een absurde prijs vind beschikbaar stelt.

Wij developers hebben vorig jaar ook 600 dollar betaald om een Mac Mini met ARM chip te mogen lenen :)
Wij developers hebben vorig jaar ook 600 dollar betaald om een Mac Mini met ARM chip te mogen lenen :)
Beetje kort door de bocht en niet geheel waar. 600 euro was een investering die je grotendeels terugkrijgt in de vorm van krediet bij Apple.
"krediet bij apple".

Ja, leuk. Je hebt als ontwikkelaar geen keus als je wil dat je software up to date is. Er werd gewoon een ontwikkelkit verkocht.
Je kreeg voorrang op vele anderen... dan moet je dat zien als een investering.
Nutteloze info wat mij betreft
Dat kan niet; Informatie is per definitie gegevens die je kennis vergroten. Gegevens worden pas informatie na interpretatie. En wat voor de een informatie is, is voor de ander nutteloze data of nutteloze gegevens.
Alles is mogelijk. Ik kan me wel vinden in wat je zegt over het begrip informatie. Maar kennis vergroten is niet per definitie nuttig. En dat was mijn punt. Ik vond de informatie nutteloos. Daar kun je niet tegenover stellen dat dat onmogelijk is. Dat is gewoon zo.
Dan was het geen informatie voor je,maar nutteloze data/gegevens.
Nee hoor het was informatie die ik als nutteloos kwalificeerde. Mijn kennis werd ermee vergroot, namelijk over wat het met de poster in kwestie financieel allemaal deed en wat ze van Apple hadden geleend. Maar die informatie diende mij niet tot een bepaald nut. Vandaar dat ik het nutteloos vond. Ik denk echt dat je het begrip informatie van de waardering ervan moet scheiden. Net zoals bijvoorbeeld een 'nutteloze discussie'. Een discussie bestaat als je inhoudelijk op wat een ander zegt reageert en je stellingnamen of meningen daarin verwerkt. Het is meer dan het wisselen van woorden, wat ook zou kunnen wanneer twee baby's om de beurt iets zeggen. Dat is geen discussie. Maar ook al vind ik het nutteloos om met iemand (jou bijvoorbeeld) te discussiëren, wil dat niet zeggen dat we plotseling geen discussie maar een woordenwisseling hebben. Het is en blijft een discussie wat mij betreft.
tldr; ga het de vanDale vertellen. Success.
Oke hahaha de shark bijt niet meer.
Je hapte anders lang geneg :)
Ik hapte er wel op los ja haha. Helaas had de bait uiteindelijk weinig inhoud.
Het zou mooi zijn als je zonder halsbrekende toeren of grote limitaties een SwiftUI only app kunt bouwen. Ik hoor verhalen links en rechts van apps die per sé SwiftUI only gebouwd moeten worden en gewoon maanden uitlopen omdat hele simpele dingen soms ineens onmogelijk zijn of heel ingewikkeld.
Ik werk zelf met SwiftUI, maar het is logisch om af en toe UIKit te gebruiken. Samen zijn ze een gouden duo, apart zou ik SwiftUI voor ingewikkelde UI's niet aanbevelen.
Ik hoor verhalen links en rechts van apps die per sé SwiftUI only gebouwd moeten worden en gewoon maanden uitlopen omdat hele simpele dingen soms ineens onmogelijk zijn of heel ingewikkeld
Niet mijn ervaring, SwiftUI (iOS14) is prima geschikt voor zeer complexe views/
De enige drie ontbrekende features waar ik tegenaan ben gelopen zijn het zoomen van een ScrollView, pull to refresh en rich text views maar daar zijn workarrounds voor.
Laatste keer dat ik keek (paar weken terug) was het nog onmogelijk om een textfield programmatisch te focussen. Rondom navigatie en navigatiebars kan ook lang niet alles wat met een navigationviewcontroller kan. Redelijk basic spul.
Klopt SwiftUI heeft (nog) geen officiële methode om de first responder te zetten
Maar ook daar zijn een eenvoudige oplossingen voor.

SwiftUI: How to make TextField become first responder?

btw Er zijn uitzonderingen maar over het algemeen is het programmatic focussen van een invoerveld een slecht idee!
Die oplossing ken ik en die wrapt gewoon een UITextField. Dan klopt het toch dat je zonder UIKit nauwelijks een app kunt bouwen?
AOD display in ISO15 :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee