Razer introduceert bril met ingebouwde speakers, microfoon en blauwlichtfilter

Razer heeft de Anzu aangekondigd, een bril met aanraakgevoelige bediening, speakers die in de pootjes verwerkt zijn, microfoon en glazen die blauwlicht filteren. De Anzu-bril komt voor 210 euro op de markt.

De speakers met 16mm-drivers zijn verwerkt in de pootjes van de Anzu en ook de omnidirectionele microfoon voor stembediening is in het frame van de bril geïntegreerd. De verbinding met de app verloopt via Bluetooth 5.1 en via die app is de aanraakgevoelige bediening in te stellen. Standaard maakt een enkele tap op de zijkant bijvoorbeeld dat een binnenkomend gesprek opgenomen kan worden of de muziek op pauze gaat. De app voor de bril werkt in combinatie met Android 8.1 of latere versies en met iOS 12 of nieuwe versies.

Laden verloopt via pinconnectors aan de onderkant van de pootjes. Het duurt volgens Razer anderhalf uur voordat een Anzu volledig is opgeladen en vervolgens kan deze meer dan vijf uur gebruikt worden. Standaard bevat de bril lenzen die 35 procent blauwlicht filteren en optioneel zijn er gepolariseerde lenzen die tot 99 procent UV-licht filteren. De bril is bestand tegen spatwater zoals regen, maar het product is niet volledig waterbestendig. Het gewicht ligt op zo'n 48 gram. De adviesprijs bedraagt 210 euro en voor 35 euro zijn vervangende lenzen verkrijgbaar.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

05-03-2021 • 13:20

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
https://www.bose.nl/nl_nl/products/frames.html

Bose probeert het ook al een tijdje. Lijkt niet echt aan te slaan
Tien jaar geleden werd ook 3DTV geprobeerd te verkopen met brillen, dat flopte ook. Blijkbaar wil de massa inderdaad geen bril opzetten voor entertainment.
3DTV [...] met brillen, dat flopte ook
Lag dat aan de brillen dan ? :)

Persoonlijk leg ik daar de schuld bij een te vroege uitrol gebouwd op techniek die er nog niet klaar voor was. Het is te vroeg begonnen - en gestopt. De nadelen destijds waren (o.a.):

Passieve 3DTV:
 • Minder helder beeld.
 • (Horizontale) Resolutie beeld gaat door de helft.
 • Relatief beperkte beeldhoek door de polarisatie filters.
Actieve 3DTV:
 • Lage refreshrate zorgt voor donker en knipperend beeld.
 • Crosstalk van het voorgaande frame bij LCD.
 • (Dure brillen en vaak te weinig brillen met de TV meegegeven)
Nu hebben we 4K HDR 120hz TV schermen, resolutie, frames en helderheid ten overvloede, en met OLED zou je haast nul crosstalk hebben tussen frames, maar ondertussen is 3DTV van het toneel af. 8)7

Mijns inziens had passive 3D met hedendaagse TV's best goed gewerkt, en voor brildragers zou voor thuisgebruik (en bioscopen) een passieve clip-on bril ook geen groot pijnpunt moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 5 maart 2021 14:30]

Lag dat aan de brillen dan ? :)
De brillen droegen bij aan een te hoge drempel om het te gebruiken. Dus ja.

Zie ook je lijstje met oplossingen voor 3D TV, waar elke oplossing enkel kan met een bril.

Een ander probleem met een bril voor 3D beeld is voor brildragers. Dat is gewoon geen fijne oplossing. Ja, je kan een bril op sterkte nemen, maar dat maakt de hindernis nog hoger dan dat die al is.

Verder over actieve brillen, veel mensen vinden deze onnodig zwaar. Als je niet gewend bent om een bril te dragen dan kan dat pijn doen aan je neus. Nog iets dat de drempel verhoogt.

3D TV was de gimmick was waar niemand op zat te wachten. En het is niet alsof er te weinig televisies met 3D ondersteuning zijn verkocht. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 maart 2021 16:57]

Daarbij was het 3D effect natuurlijk ook niet echt indrukwekkend. De voordelen van deze zeer beperkte 3D wegen gewoon niet op tegen de nadelen van het bril dragen (plus nog alle problemen zoals hier genoemd wordt).

Met VR en AR moet men die brug ook over. Echter is het eindresultaat daar veel indrukwekkender en de usecase natuurlijk ook. Maar ook daar is gewicht en grote nog de grootste vijand.
En @The Zep Man

Kip ei verhaal.

Weinig studios die goed investeren in 3d omdat er te weinig afnemers zijn. Weinig afnemers omdat er weinig aanbod is (plus alle bovengenoemde problemen en nadelen, natuurlijk).

Ik heb best wat 3d films in de bios gezien en ik was er eigenlijk maar van 1 echt onder de indruk, dat was de eerste 3d film die heb gezien Avatar. Die film was dan ook gemaakt met specifiek 3d in het achterhoofd.
Somme animatie films (Pixar enzo) zijn ook wel aardig, aangezien het voor de productie niet zo vreselijk moeilijk is daar een 3d versie van te maken.

Maar meerendeel aan films zijn semi 3d gemaakt in post productie (de beelden zelf in ieder geval niet stereoscopisch opgenomen). En dat voelt altijd wat slap aan.

Dus ook al was 3d helemaal top, alle bovengenoemde problemen opgelost, dan nog moet er fatsoenlijke content zijn die het ook de moeite waard maakt.

Gedoemd te falen ...

Volgens mij is de enige reden dat de bios nog steeds 3d pushed, omdat het een excuus is voor een duurder kaartje. Ik zie de films liever in normaal 2d, maar heb daar vaak geen keus in.
Maar meerendeel aan films zijn semi 3d gemaakt in post productie (de beelden zelf in ieder geval niet stereoscopisch opgenomen). En dat voelt altijd wat slap aan.
Ligt er natuurlijk ook aan hoeveel moeite erin is gestoken, Terminator 2 Judgement Day in 3D is wel top :Y, maar daar komt James Cameron ook weer om de hoek kijken.
Volgens mij is de enige reden dat de bios nog steeds 3d pushed, omdat het een excuus is voor een duurder kaartje. Ik zie de films liever in normaal 2d, maar heb daar vaak geen keus in.
Tip: vraag naar of investeer in een 2D bril. Dat zijn brillen met 2x hetzelfde glas, dus je ziet maar één beeld. ;)
Ik zou geld bijleggen om bioscoopfilms gewoon in 2D te kunnen zien. Al die pogingen tot 3D leveren een hinderlijke ervaring op, waardoor 3D minder immersive is dan 2D (voor mij). De bril vind ik de kleinste ergernis van 3D.
Tja, ik zet een zonnebril of een 3D-bril in de bios gewoon over mijn bril heen op. Al die extra bril licht is, is dat geen probleem.
Net zoals hun website zo te zien. :P
Nee, beetje logisch ook - natuurlijk is het soms handig om een zonnebril op te hebben.

Maar om nu lenzen te nemen of je ogen te laten laseren en dan vervolgens weer een bril op te doen... :?
Contactlenzen voor veraf en dan een leesbril voor dichtbij is niet zo vreemd..

Of een bril dragen voor computerwerk zodat je ogen minder vermoeid raken, sowieso heel fijn.
da's waar - maar mij ging het er meer om dat we toch wel liever niets op onze neus willen zetten.
Off-topic: ben ik de enige die enigszins nostalgische gevoelens krijgt bij het zien van een URL die eindigt op “frames.html”? :+ :9 ;)
En wat als je zelf al een bril draagt...?
Je kan er glazen op sterkte bij nemen. Zorg wel voor een "normale" bril om te gebruiken terwijl deze oplaadt ;)
Razer is excited to partner with Lensabl who is extending 15% off prescription lenses for corrective eyewear customers who purchase Razer Anzu. Lensabl is the one-stop shop for all vision care products online, offering a best-in-class lens replacement service. Online vision test options allow customers to purchase, renew and extend their glasses prescriptions through a PC or smartphone from www.lensabl.com.

[Reactie gewijzigd door -Mous- op 5 maart 2021 13:25]

Iets zegt mij dat als je echt wilt je hier ook gewoon glazen op sterkte in kan zetten.
De lenzen die in deze bril zitten bevatten namelijk helemaal geen smart functionaliteit.

Vraag is of je dat wilt, het is al een relatief zware bril, icm (dik) glas op sterkte kan het zomaar zijn dat het niet comfortabel word om te dragen.

[Reactie gewijzigd door Puc van S. op 5 maart 2021 13:26]

Moderne brillen op sterkte hebben doorgaans niet zulk zwaar "glas" hoor. Misschien zelfs wel lichter dan wat hier standaard in zit.

Mijn huidige bril (met titanium frame) weegt iets meer dan 17 gram en mijn vorige (ook titanium, nagenoeg zelfde scherpte) was zelfs maar iets meer da 14 gram.
Je hebt wel gelijk dat ie daardoor relatief zwaar is, hoewel die van mij ook wel weer relatief licht zijn. Maar ik zie niet zo goed waarom "glazen" op scherpte zoveel verschil maken.
Wat het verschil is tussen "normale" glazen zonder sterkte en moderne glazen op sterkte zou ik niet direct weten (gezien ik alleen maar ervaring met met de moderne glazen op sterkte :) )

Ik weet alleen dat de laatste keer mijn opticien mij waarschuwde voor de iets grotere monturen omdat in verhouding tot het voorbeeldglas wat in het montuur zat mijn echte glas (en dat zou al zo dun mogelijk worden) de bril zwaarder zou maken dan het proefmontuur.

Uitgaande van hetzelfde materiaal is dat ook logisch, want glas op sterkte, moet een minimale dikte in het midden hebben (voor bijziende mensen) en word dus dikker hoe groter het montuur word.

Glas wat niet op sterkte hoeft te zijn kan over het hele formaat dezelfde dikte hebben, wat je bij veel sportzonnebrillen ook ziet omdat daar de vervangbare lenzen +- 1 mm dik zijn.

Het is op de bijgevoegde foto's/renders niet heel goed te zien of hier dikker glas inzit of niet, maar als je bv: deze render bekijkt (uit de perskit van Razer) lijkt het daar ook een hele dunne lens te zijn.

Zie ook: https://www.zeiss.nl/visi...lichte-brillenglazen.html (Dunne en lichte brillenglazen)
Doordat het niet vlak is, zal inderdaad het volume relatief sneller toenemen bij een groter oppervlak. Zeker als je een hoge sterkte hebt.

Ik heb geen idee of het duurdere "glas" (de mijne zijn kunststof) nog een lager soortgelijk gewicht heeft dan het spul dat in zo'n vlakke zit.
Moderne brillen op sterkte hebben doorgaans niet zulk zwaar "glas" hoor.
Nou, daar betaal je dan flink extra voor hoor. Zelfde mbt titanium frame.
Ze zijn op sterkte te verkrijgen:
Can I replace the included lenses with a prescription lens?

Yes! Razer has partnered with Lensabl to offer 15% off premium replacement prescription lenses. Choose your custom made lenses at Lensabl.com/Razer and use code RAZER15 at checkout.
Waarschijnlijk kan je lokale opticien dit ook gewoon doen.
Ik vraag mij af wat is de meerwaarde als je geen bril draagt? Ik snap het concept niet helemaal, maar speakers naast je oren lijkt mij niet fijn of werkt het met bone conduction?
Ik geloof eerlijk gezegd niet dat dit type producten veel succes gaat hebben. De meerwaarde van deze bril tegenover een set oordopjes is heel beperkt. De bril kan ook blauw licht en UV licht filteren, maar dat kan een zonnebril van €10 ook... In een professionele omgeving en met toevoeging van een of andere vorm van AR lijkt het me nuttig. Voor een reguliere consument... minder.
Op AliExpress zijn dit soort gadgets al langer te verkrijgen. Ik heb wel eens iemand met een zonnebril met ingebouwde oordoppen gezien, maar voor wie geen bril draagt zijn dit ondingen tov oortjes en voor brildragers zijn het ondingen omdat je ze niet als bril kan gebruiken als de oortjes opgeladen moeten worden.
Dat is natuurlijk met elke nieuwe techniek, het moet ergens beginnen.

Ik als brildrager die niet elke dag zijn bril op hoeft en geen muziek oordopjes gebruikt kan het best interessant zijn, ik vind het nu nog iets te jong in zijn schoenen staan maar voeg hier inderdaad zoals @Dionos zegt iets van simpele AR toe zodat je ook kan zien wie er belt en krijg die pootjes iets dunner en dan kan het wel iets worden.

Daarnaast is dit ontwerp ook niet mijn stijl maar er komen vanzelf wel verschillende modellen.
Dit is geen nieuwe techniek. Dit soort brillen bestaan al sinds de tijd van de mp3 spelers, al zat er toen nog een kabeltje aan.
Met bluetooth vebinding is de techniek ook niet jong meer. Op aliexpress is er nu al keuze genoeg. https://nl.aliexpress.com...rchText=bluetooth+glasses Als je zonnebrillen zoekt met oortjes (al dan niet met draad) kan je er nog meer vinden. Volgens mij is het meer een gebrek aan belangstelling waardoor de vraag naar dit soort brillen niet groot genoeg is om er serieus in te investeren. Bose heeft het geprobeerd met zonnebrillen (https://www.bose.nl/nl_nl/products/frames.html), maar ook die heb ik nog niet in het wild gezien.
Klopt je hebt gelijk, daar komt het inderdaad op neer. Er moet grootschalig geïnvesteerd worden dan kan het serieus wat worden. Maar inderdaad als het al zolang bestaat zonder grote vraag dan is het maar de vraag of dat snel zal veranderen.
Wel flink aan de prijs. Als er genoeg hardcore razer fans en wat streamers adverteren kun je met beperkte verkopen mogelijk al wat verdienen.
Maar ja, ontwikkelingskosten? Productie ?

Dat gezegd.... zal me worst wezen. :+
Heb een bril, dit niet nodig etc .
Toch merk je echt verschil tussen een zonnebril van 10 euro of eentje van 150 euro.
TL;DR: Wie koopt dit? Laat het alsjeblieft weten als je dit een goed product bent en leg me uit waarom want ik snap het niet. Naar mijn mening: Als je normaal een bril draagt is het niet handig, als je normaal geen bril draagt is het niet handig en het geluid is slechter dan een goede koptelefoon van hetzelfde bedrag...

Zijn er mensen die hierop zitten te wachten? Het is een oprechte vraag van iemand die zich dat niet voor kan stellen... Het is een oncharmante bril vanwege de afmetingen, en zwaarder dan normaal dus minder comfortabel. De twee voordelen zijn ingebouwd geluid en blauwfilter.

Voor brildragers: blauwfilter wordt vaak in duurdere glazen al meegenomen, en als je 200+ euro voor een gimmick bril over hebt, dan heb je waarschijnlijk ook al een chiquere bril. ]

Voor mensen zonder bril: Serieus, ga je voor je lol een bril dragen? Dan lijkt me een donker thema op je PC praktischer. Ik draag zelf een bril maar dat is omdat ik anders rustig de gangkast in loop in plaats van de WC zonder het door te hebben... :D

Voor iedereen: Met degelijke oortjes/koptelefoon heb je toch voor veel minder geld veel beter geluid?

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 5 maart 2021 15:06]

Er zijn best kantoorwerkers die een beeldschermbril (met blauwfilter) dragen en dit zouden willen om bijv online te vergaderen. Toch de privacy van oortjes maar geen grote warme koptelefoon of oortjes waardoor je omgevingseluid niet/minder goed hoort.
Dus ja, ik denk dat er wel een markt voor is. Ik denk alleen dat de prijs te hoog is.
Ik draag een bril met blauwlichtfilter en vergader veel online, maar op kantoor heb ik gewoon oortjes in en thuis een koptelefoon op.

Kan me echt niet voorstellen dat er ook maar één persoon op aarde is die de aankoop van zo'n bril kan verantwoorden, want de audio (zowel input als output) zal niet denderend zijn en de bril zelf zal ook niet bepaald van hoge kwaliteit zijn.

Als het nou een Google Glass idee was waar je ook daadwerkelijk meerwaarde hebt die je bij een gewone bril met een set goeie oordoppen niet zou hebben, dan was het misschien nog een interessant product, maar dit is gewoon echt een gimmick.

[Reactie gewijzigd door Oon op 6 maart 2021 01:03]

Ik zeg toch ook heel specifiek dat ik het me niet voor kan stellen?

Er is geen meerwaarde t.o.v. een bril van hogere kwaliteit, oortjes van hogere kwaliteit en een microfoon van hogere kwaliteit. Het zit dan misschien in één pakketje, maar de kwaliteit van alle drie zal niet erg hoog zijn Razer kennende, dus dan moet je al écht heel graag een 3-in-1-oplossing willen om er iets aan te hebben, zeker voor die prijs.
Zelfde concept als de nieuwe bril van Amazon.
Ik vind er niks aan, zie niet echt de toegevoegde waarde over bijvoorbeeld smart earbuds..

Er moet minimaal een HUD en AR in zitten vind ik om interessant te zijn. Maar ik zal de enige zijn wellicht.
Was er recent niet aangetoond dat blauwlichtfilters helemaal niet zo goed zijn als gehyped werd en dat het uiteindelijk helemaal niet zo'n slim iets is om te gebruiken?
Een batterijduur van 5 uur is wel erg weinig. Mijn bril draag ik de hele dag door en dan is dus het grootste deel van de dag dit een zware normale bril.
In principe hoef je natuurlijk niet hele dag naar muziek te luisteren. En als je vooral er soms mee belt zal hij het vast stuk langer uithouden, maar het is inderdaad wel een dingetje. En de vraag is hoe de geluidskwaliteit is, ik vermoed belabberd, maar wie weet.

Overigens uit nieuwsgierigheid ter vergelijk net mijn redelijk normale bril op de weegschaal gelegd: 25 gram. Deze is dus bijna twee keer zo zwaar.
Ben benieuwd of je deze bril ook op wterkte kunt krijgen.
Leve de (prulletjes) voorruitgang.
Razer introduceert: Een object dat geen enkele andere functie heeft boven oordopjes behalve je examens frauderen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee