Razer gaat Project Hazel-mondmasker met rgb-verlichting in productie nemen

Razer gaat zijn Project Hazel-mondmaskerconcept in productie nemen. Volgens de ceo van het bedrijf zullen mondmaskers nog voor een lange tijd nodig zijn en wil het bedrijf daarom het 'slimme' mondmasker alsnog op de markt brengen.

Razer toonde een concept van het masker tijdens de virtuele editie van CES 2021. Het bedrijf vermoedt dat het een relevant product zal blijven in de nabije toekomst en gaat het masker in productie nemen. “Wegwerpmondmaskers zijn niet milieuvriendelijk, maar mondmaskers zullen nog steeds nodig zijn nadat de pandemie is afgelopen. Daarom gaan we dit slimme mondmasker in productie nemen”, aldus de ceo van Razer Min-Liang Tan in een interview.

Razers mondmaskerconcept dat de naam Project Hazel meekreeg, bevat naast ingebouwde rgb-verlichting ook verwisselbare ventilators die dienstdoen als versterkers van het stemgeluid, in combinatie met ingebouwde microfoons. Het masker is bovendien gemaakt van gerecycled en krasvast plastic met een transparante voorzijde, zodat gezichtsuitdrukkingen beter af te lezen zijn. Bij het concept hoorde ook een opbergdoos die het mondmasker via UV-lampjes moet steriliseren.

Razer heeft bij zijn aankondiging nog geen releasedatum of prijs bekendgemaakt. Of het productiemodel daadwerkelijk identiek zal zijn aan het concept, is niet duidelijk. Als het bedrijf net zoals het Project Hazel-concept het masker geclassificeerd wil zien als een N95-mondmasker waarbij een filter 95 procent van de ingeademde lucht filtert, dan moet het toelating vragen aan de Amerikaanse Federal Drug Administration en andere Amerikaanse overheidsagentschappen.

Door Jay Stout

Redacteur

26-03-2021 • 13:07

147 Linkedin

Reacties (147)

147
130
42
5
0
54
Wijzig sortering
Ik zou balen als het een 1 april grap zou zijn. Zeker voor personen die een bril dragen is een beslagen bril best prut. Dus een actieve afvoer zou ideaal zijn.
Ik was ook al aan het denken "Het is nog net wat te vroeg voor 1 april grappen!"... Maar ze zijn serieus...
Wegwerpmondmaskers zijn niet milieuvriendelijk maar mondmaskers zullen nog steeds nodig zijn nadat de pandemie is afgelopen
But why?
Eh, omdat niet iedereen zich gaat laten inenten tegen COVID-19?

Daarbij werden mondkapjes ook al voor andere doeleinden gebruikt vóórdat deze pandemie uitbrak - zie alleen al het veelvuldige gebruik in Aziatische landen.
Maar is het niet zo dat in Aziatische landen het gebruik van mondkapjes het gevolg is van het niet willen oplossen van het andere probleem. Luchtvervuiling?
Volgens mijn Japanse collega, zijn de mondkapjes juist gebruikt (voor de Corona zooi) als je verkouden of hoest zodat je anderen niet kan aansteken. Meer dus om te denken aan anderen in je omgeving en ov.
Dan zijn deze maskers dus waardeloos. Ze beschermen namelijk enkel de drager want het masker heeft actieve ventilatie. Als je ziek bent besmet je dus iedereen om je heen.

Om deze reden zijn face shields en mondkappen met ventilatie filters niet toegestaan in bijvoorbeeld ziekenhuizen.
De actieve ventilatie gaat hier ook via filters. Wat niet toegestaan is, is een uitlaatventiel omdat dat ongefilterd uitblaast.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 maart 2021 15:14]

Dat klopt maar ik kan nergens vinden dat dit dan ook garandeert dat je net zo actief filtert uitgaand.
Het enige wat in de video wordt vernoemt is dat warmte en CO2 afgevoerd wordt. Niets over uitgaande filtering. Het kan dus prima zo zijn dat het hier ook gewoon om een uitlaatventiel gaat.

Van the verge:
Razer claims Project Hazel will use active disc-type ventilators, filtering air that’s breathed in, as well as the CO2 that’s being exhaled.
Ademen is: zuurstof inademen, CO2 uitademen.
Als die CO2 dan gefilterd wordt wil dus zeggen bij uitademen
In tegenstelling tot de stukjes papier die we nu opdoen. Die filteren natuurlijk wel goed alles weg? :)
Bij correct gebruik wel, daar wordt de lucht door de filters geduwd bij in en uit ademen.
Dus de papieren maskertjes die we van de regering moeten gebruiken, doen goed hun werk? Ondanks dat de enige serieuze onderzoeken naar chirurgische maskers en zelfs N95 maskers aantonen dat ze geen effect hebben op de verspreiding van Covid-19?
Niet de propjes die sommige mensen misschien in hun zak hebben maar serieus met maskers omgaan beperkt het risico bijna naar nihil.

btw de meeste blauwe maskers die je ziet zijn na 3uur niet meer betrouwbaar en laten we het maar niet hebben over de fashion maskers met logos.
Ja maar dat was alleen Japan. In andere landen zoals China, India enz werden ze alleen gebruikt tegen de vervuiling. Die daar ook echt enorm is, in de grote steden als Beijing en Delhi zit de vervuiling echt zwaar boven de normen van welk land dan ook :) In Delhi vooral tijdens het seizoen als de boeren hun rietvelden verbranden, in Beijing is het vanwege het verkeer.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 maart 2021 15:17]

Korea ook, Hong Kong ook.
Na het zal vast niet alleen de vervuiling zijn. Gezien de Aziatische toeristen hier ook mondkapjes droegen voor corona. Het luchtvervuilings statement gaat niet op in de frisse lucht buiten de randstad om. Het zal een combi zijn. Vergeet niet dat er in Azië al een epidemie geweest is met sars wat ook een corona variant is.
In India is het dan wel erg plaatsgebonden: In Hyderabad heb ik geen enkel mondmasker gezien 2-3 jaar geleden.
Volgens mij meer een sociaal dingetje. Als we in Nederland verkouden zijn gaan we vaak gewoon nog aan het werk enzo, zonder er bij na te denken dat we anderen aan kunnen steken op die manier. In bepaalde landen is het heel gewoon om dan een mondkapje te dragen.
In de landen waar ze al langer maatregelen nemen tegen het verspreiden van ziektes, is COVID ook veel beter onder controle.

Wij zijn hier gewend om lekker asociaal elkaar aan te steken, gewoon de trein of bus in te stappen en naar werk te gaan. Juist doordat we het virus altijd zo hun gang laten gaan, krijgt het meer kansen te muteren en het jaar erop (of eerder) weer terug te komen.

Je mag in Nederland eigenlijk niet aan het werk gaan als je een verspreidbare ziekte hebt, verkoudheid en griep vallen hier ook onder. Maar bijna niemand blijft in zulke gevallen thuis, want daar wordt nog best wel op neergekeken van "Je kan toch prima werken?". Ik hoop echt dat door corona het allemaal wat serieuzer genomen wordt en we wat meer moeite gaan stoppen in het niet verspreiden van zulke virussen.
Niet alles is zo sociaal, in Japan is het klik geluid van de telefoon camera altijd aan (kan niet zomaar uit), omdat er weleens foto's werden gemaakt van meisjes in het openbaar onder hoeken die niet heel sociaal zijn.
Dat staat er natuurlijk volledig los van, maar dat zou kunnen.
Dan heb je het nog niet over de treinen waar enkel vrouwen in mogen.
En niet ziek willen worden vanwege werk
Niet helemaal; de chirurgische maskers sluiten niet 100% af, vaak draagt men het ook om de kans op het krijgen of doorgeven van een verkoudheid te verkleinen terwijl men naar bijvoorbeeld het werk gaat.
In Japan worden mondkapjes al jaren gedragen om jezelf of andere te beschermen voor allerlei ziektes die zich via de lucht verspreiden zoals verkoudheid en de griep. Niet heel gek natuurlijk, maar thuis blijven is altijd beter in het geval dat je klachten hebt.

BoNeZ99 was me voor :)

[Reactie gewijzigd door Okerpaars op 26 maart 2021 13:31]

Dat is een goed punt. In Japan is het ook 'not done' om je ziek te melden als je niet doodziek bent, omdat dat oneerbiedig zou zijn voor de werkgever, dus vandaar dat ze ook vaker op pad gaan met mondkapjes.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 maart 2021 15:18]

Nee hoor, ook om bijv. niet ziek te worden, in ieder geval in Japan en China dan.

Maar ik zei toch al "voor andere doeleinden"? Dus luchtvervuiling zou inderdaad ook kunnen want is "een ander doeleinde". Ik snap je reactie daarom ook niet helemaal.
Zoals BoNeZ al aangeeft is dat niet altijd waar. In sommige landen is het vanwegen vervuiling.

Maar in Japan dragen mensen die zich niet 100% voelen het uit voorzorg om andere minder snel aan te steken. Dus bij een verkoudheid of zo dragen ze die in het openbaar.

Vaak wordt gedacht dat men dit doet omdat ze smetvrees hebben of bang zijn voor anderen maar het is juist andersom.

Het zou helemaal niet vekeerd zijn als wij dit na covid ook blijven doen als we ons niet 100% voelen. Op die manier gaat de verspreiding van griep ook wat minder snel.

Maar sowieso is het gewoon beter om het huis niet uit te gaan als je niet 100% bent en dan boodschappen te bestellen of het even uit te stellen als dat kan.
Dar deden heel veel mensen voor corona niet dan gingen ze gewoon ziek toch nog naar de winkel of naar het werk. Heel onverstandig want dan kan je andere ook aan steken.
Het is niet altijd direct mogelijk. China, en ook Zuid-Korea hebben naast smog ook last van zand uit de woestijnen in het binnenland van China (dat zorgt voor gelige mist). De Chinese overheid doet er alles aan om dat te voorkomen (bijvoorbeeld door miljoenen bomen te planten) maar de verwoestijning gaat hard helaas.
Ik denk niet dat deze mensen staan te popelen om een mondmasker te gebruiken.
Dat is dan hun eigen risico vind ik. Ik ga niet eeuwig met die dingen lopen omdat mensen zich niet willen laten inenten..

Ik vind dat het na de pandemie gewoon weer een kwestie van 'naar eigen inzicht' moet worden. Dus om jezelf te beschermen, niet anderen. Ik vind het prima als mensen er graag mee blijven lopen, maar dring het niet op.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 maart 2021 15:19]

Je beseft toch dat het dragen van een mondmasker net anderen beschermt en niet jezelf als je een griep/verkoudheid hebt.
Je vangt de druppels op die je hoest zodat anderen deze niet inhaleren.
Maar zelf kan je perfect het virus krijgen als je een masker draagt.
Alle inkomenden lucht wordt nauwelijks tegengehouden met zo'n maskers.
Ja snap ik. Maar als iedereen de kans heeft zichzelf te beschermen met een vaccin dan moet het gewoon over zijn. Sowieso is het effect van de mondkapjes niet zo erg groot.
Okee dan heb je verkeerd begrepen, mijn excuses.
Nodig is misschien een groot woord maar ik denk dat er steeds meer mensen met mondkapjes in het openbaar blijven lopen, zeker als zij verkoudheidsklachten hebben. Ik ben het afgelopen jaar niet ziek geweest en dit komt naar mijn idee voornamelijk doordat ik in het openbaar mondkapjes draag (en natuurlijk minder mensen zie etc.)
De gewone verkoudheid is überhaupt verdreven door het coronavirus, het is al vaker voorgekomen dat virussen elkaar doen uitsterven. Heeft niet per sé iets te maken met mondkapjes of afstand houden.
Het gewone verkoudsheidvirus is niet verdreven of uitgestorven.
De maatregelen tegen corona zorgen er voor dat de verspreiding van het influenza virus niet zo hard gaat als normaal, omdat:
a) mensen met verkoudsheidklachten of hoestbuien thuis moeten blijven
b) als ze toch de weg op gaan ze een mondkapje moeten hebben in gebieden waar veel mensen bij elkaar komen en het zich daardoor minder makkelijk verspreidt (bij hoesten wordt het niet de hele winkel doorgestuurd)
c) mensen veel vaker hun handen wassen en elkaar geen handen meer geven

hierdoor is de griepgolf niet op gang gekomen. Zo gauw we weer beetje richting normaal gaan en bovenstaande met zijn allen weer gaan negeren (want ja, ik geloof niet dat mensen ooit thuis gaan blijven bij klachten, want velen negeren dat nu ook al) dan komt het influenza virus komend najaar gewoon weer terug.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 26 maart 2021 13:35]

https://epistat.wiv-isp.be/influenza/

Influenza is er niet in het "normale" seizoen doorgekomen, maar vroeger.
En zoals je zei, inderdaad minder hard.

Bijkomend is nu ook dat veel mensen niet zijn gevaccineerd tegen influenza.
(Quasi geen bedrijven die vaccinaties uitdelen, mijn werkgever included).
Hierdoor zie je dan weer dat de grafiek voor 2020/2021 meer constant blijft.

Ook raar om te zien, https://epistat.wiv-isp.be/dashboard/
De rest van de "Belgian Infectious Diseases" ligt nog steeds in lijn met de voorgaande jaren.

Fijn, die grafiekjes.
Natuurlijk ook met een korrel zout te nemen in België.

Indien je tegen 200KM/h tepletter knalt, maar positief test op COVID, ben je namelijk geen verkeersdode :-)
Bovendien, zo'n 10 procent van de mensen wordt positief getest. Een hele tijd lang kon je je niet laten testen zonder symptomen. Dus waarom hadden die andere 90% van de mensen dan hoest en/of koortssymptomen? Dus toch iets als kou of griep... Echt weg is het niet.
De gewone verkoudheid is überhaupt verdreven door het coronavirus, het is al vaker voorgekomen dat virussen elkaar doen uitsterven. Heeft niet per sé iets te maken met mondkapjes of afstand houden.
In dit geval lijkt het eerder andersom te zijn: verkoudheid verdrijft corona.
In de eerste golf werden geen mondkapjes gebruikt in NL en kregen we het er net zo snel onder als landen waar het wel verplicht was. Dat laat toch zien dat als er al een effect is het zeer minimaal zal zijn. Lijkt me sterk dat we dit vaker gaan gebruiken hierna, ik in ieder geval niet.
Er zal altijd wel een doelgroep zijn, net als dat er genoeg mensen homeopatische producten kopen zonder dat de werking ervan bewezen is. Of een bepaald merk omdat dat beter zou zijn, terwijl daar geen bewijs voor is. En ga zo maar door. Dus ook al zouden mondkapjes nauwelijks helpen, dan nog zal er een doelgroep zijn die er in gelooft, en doelgroep = markt.
Serieus .... Als een mondmasker correct gedragen wordt (wat bij velen al een probleem is, enja ik draag zelf een bril en slechts heel af en toe aangedampte bril) zal het de mogelijke virusuitstoot een pak minder maken, waardoor moest je besmet zijn, je veel minder gemakkelijk overdracht zou kunnen doen. Dat is het doel van mondkapjes. Dat heeft niks te maken met geloven of dit werkt of niet. Het is een feit dat het helpt. Het is wel niet 100% zaligmakend uiteraard. Waarom dalen de cijfers minimaal ? Omdat mensen zich gewoon niet aan de regels houden en hun eigen zin doen. Als iedereen de regels zou naleven zou het een pak minder zijn. Het probleem situeert zich voornamelijk in grote/kleine ruimtes, waar de overdracht vlot verloopt. In aziatische landen is het gewoon normaal dat je een mondmasker draagt als je ziek bent.
Maar dit gaat ook grote ewaste worden, en je moet nog altijd de fitlers regelmatig vervangen, lijkt me een nobel concept, maar gaat het veel uithalen, ik denk het niet
Wetenschappers in een recente onderzoek denken daar toch anders over, en betwijfelen zelfs het effect van medische maskers; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33205991/
Ze waren wel creatief bij het onbegrijpelijk maken van onderzoeksresultaten. :+
Toen TU Delft kort voor de invoering van de mondkapjesplicht in Nederland, in opdracht van Kassa een onderzoek deed, naar welke niet medisch commercieel verkrijgbare mondkapjes het beste werken was er een vrij duidelijke uitslag. Ze werken allemaal niet. Dan kunnen we daar nog zoveel boerenwijsheden op los laten als we zelf willen, maar het antwoord vanuit professioneel onderzoek is gewoon veelzeggend. Dan kunnen we allemaal wel weer lekker de amateurviroloog gaan uithangen, maar het punt is gewoon dat er betere producten moeten komen die wel echt werken.
Je betoog had je beter kunnen richten aan de persoon boven mij, want die zei dat mondkapjes niet werken. Ik zei "ook al zouden mondkapjes nauwelijks werken", waarmee ik dus in het midden liet of ze wel werken. De persoon boven mij had dus meer profijt gehad van je betoog.
Sorry daarvoor weet niet goed hoe dit gebeurd is
Oké, kan gebeuren! :)
Ik betwijfel het effect van mondmaskers desondanks wel. Tuurlijk, als jij kucht in een supermarkt terwijl er iemand bij je in de buurt staat, dan krijg je meer verspreiding van het virus dan wanneer je een mondkap op had. En als jij het aan je handen krijgt en daarna aan je neus jeukt (wat mensen vaak doen) is de kans groter dat je jezelf besmet.

Desondanks gebeuren de meeste besmettingen in huiselijke kring, dus tenzij we 24/7 mondkapjes gaan dragen (aub niet!) dan is het effect beperkt.

Bovendien, weeg het effect eens af tegenover de keerzijde ervan, het verzet wat je ertegen hebt, de handhaving die er nodig is om het kracht bij te zetten, de milieuvervuiling ervan, het gebrek aan persoonlijk contact hierdoor. Dit tegenover het beperkte effect zou ik pleiten voor geen mondkapjes in het publieke domein, maar goed, ik maak de regels gelukkig niet. :)
Ja en vanwaar komt het in de huiselijke kring ? Van het werk/school/bus/tram/trein.
De persoon die vroeger al niet in zijn schouder nieste trekt nu even zijn of haar masker af. Maar hopelijk heb je gelijk en is hun aantal verminderd. :)
Ik betwijfel het effect van mondmaskers desondanks wel.
ik geloof niet dat een mondmasker jezelf niet beschermt. ook inkomende lucht wordt gefilterd en aerosolen worden dus ook langs de buitenkant tegengehouden, vandaar ook dat je het masker zo weinig mogelijk moet aanraken en liefst dan enkel aan de rekkers.

En ook al zou het waar zijn dat je jezelf niet beschermd, dan is het nog steeds dwaas om dit te verkondigen, laat de mensen in de waan dat ze daardoor beter beschermd zijn en ze zullen ze ook meer dragen.
Maar een mondkapje is geen kledingstuk. Bovendien staat er heel duidelijk:
1. Het is verboden om in het openbaar vervoer en in gebouwen en bijbehorende erven van onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en zorginstellingen kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, dan wel onherkenbaar maakt.

2. Het eerste lid is niet van toepassing, voor zover kleding als bedoeld in dat lid:

[...]

b.noodzakelijk is ter bescherming van het lichaam in verband met de gezondheid of de veiligheid
Dus zelfs al zóu het kleding zijn, dan nog valt het onder "noodzakelijk in verband met de gezondheid".

En voor evenementen als Elfia, Comic Con en Kwaku is er ook een uitzondering:
d. passend is in verband met het deelnemen aan een feestelijke of een culturele activiteit.
Bron: https://wetten.overheid.nl/BWBR0041161/2019-08-01
Moet je eerst de noodzaak aan kunnen tonen. Als de Corona voorbij is, dan is de noodzaak verdwenen.
Ik bedoel, je moet nu ook de noodzaak bewijzen als je niet zo'n ding op hebt in de winkel. Dus dan draaien we het weer om.

Evenementen had ik het niet eens over. Maar daar is inderdaad een uitzondering voor.
Maar als je bijv. (dus uitgaande van ná de crisis) verkouden bent of mensen in jouw omgeving zijn verkouden terwijl je afweersysteem niet zo goed is, dan is er volgens mij voldoende noodzaak. Maar goed, we horen het vanzelf wel een keer van een rechter, want het zal ongetwijfeld een keer voor de rechter gaan komen ;)
In de eerste golf werd dan ook al netjes vermeld dat het effect van mondkapjes niet bewezen is en dat het om bewustwording gaat.
Ik ben het afgelopen 10 jaar niet ziek geworden en daarvan droeg ik er 9 geen mondkapjes. We moeten ook niet al te hypochondrisch worden hiervan. Op die manier worden we ook veel minder resistent. Dit soort pandemieen komen gemiddeld een keer in de 100 jaar voor. Binnenkort hebben we het weer gehad voor onze levensduur en dan moet het ook echt over zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 maart 2021 15:12]

Ik ben ook niet ziek geweest. Maar als ik moet kiezen tussen af en toe ziek zijn. Of een mondkapje dragen. Kies ik af en toe ziek zijn.
Een mondkapje draag je niet voor jezelf, maar voor anderen. Als je niet ziek bent geworden door een mondkapje zal het zijn doordat anderen deze dragen.
Anoniem: 1041541
@mjz2cool26 maart 2021 15:07
Als je zo redeneert moet je ook niet in een auto stappen.
Hoezo? Een mondkapje beschermt jou niet zozeer, maar het zorgt er juist voor dat je anderen minder snel besmet. In een ziekenhuis dragen ze ook geen mondkapjes tijdens een operatie om zichzelf te beschermen, maar om juist om de patiënt te beschermen.
In een ziekenhuis tijdens een operatie doen ze het zeker wel om zich zelf te beschermen. Het laatste wat je wil is bloed of andere sappen in of rond je mond.
Het is allebei verwacht ik. Zoals je zelf zegt de sappen in de mond/neus van de dokters. Maar ook denk ik dat de patiënt beschermt is tegen bacteriën van het uitademen en speeksels tijdens het praten. Die wil je namelijk ook niet in de wond krijgen.
Nee, zeker niet. De tandarts, ziekenhuismedewerkers, etc, doen het vooral voor de hygiene van de patiënt. Bloed in je mond is niet fijn, maar who cares. Speeksel van iemand in een open wond kan daarentegen wel vervelende gevolgen hebben.
Niet fijn? Ik zou HiV en virale hepatitis wel iets hoger zetten als niet fijn.
Een N95 masker beschermt anderen niet van jou, maar beschermt jou van anderen. Het filtert inkomende lucht, niet de uitgaande.
En laat je die nou net niet mogen gebruiken als ik dat goed heb gehoord.
Als je je mondkapje weken gebruikt en steeds in je jaszak stopt werken ze niet nee. Als je het juiste mondkapje gebruikt op de juiste manier, helpt het dus wel naar anderen toe.
Prima dat ze een specialist zijn, maar ze doen niks met mondkapjes zie ik, dus ik zie niet helemaal de link.
In mijn werk heb ik ook veel met filtratie te maken, maar de enige kennis van mondkapjes moet ik hebben van VCA en zelf informatie opzoeken.
Ik neem aan dat je zelf ook weet dat dat virus in waterdruppeltjes vliegt die veel groter zijn.

Waarom kom je dan hier met zulke drogredenen?
Mondkapjes of mondmaskers worden al jaren gedragen in Aziatische landen. Niet vanwege virussen, maar vanwege de luchtvervuiling daar.
De afzetmarkt voor mondkapjes/maskers zal na Corrona wel veel minder zijn, maar de markt zal zeker blijven waar deze ook al was voor Covid.
Het is binnenkort 1 april, en het jaar erop opnieuw :z
My thoughts exactly
https://giphy.com/gifs/s239QJIh56sRW/html5

[Reactie gewijzigd door Ntr- op 26 maart 2021 13:14]

lucht vervuiling in steden, in de grote steden als Beijing en Delhi loopt iedereen met maskers.

de volgende stap is een bluetooth verbinding met je telefoon zodat je kunt praten met je masker op en geintegreerde oortjes. Dier RGB verlichting is bullshit natuurlijk.
daarom

regels gaan nog een hele tijd blijven staan. gaat van pandemic naar endemic en dan pas exit. duurt ff.
Er zijn nog steeds heel wat beroepsgroepen die regelmatig een mond of stofmasker gebruiken. In Aziatische landen is het al veel langer een normaal gebruik om buiten een mondkapje te dragen. Naast virussen bestaat er ook nog zoiets als luchtvervuiling. De kans dat er opnieuw een pandemie ontstaat is niet denkbeeldig. We zijn met steeds meer mensen en dieren in kleine gebieden gaan wonen en dat maakt het gemakkelijk voor een nieuw virus om snel een groot aantal dieren te besmetten en de kans dat er dan ook een mutatie ontstaat die naar de mens overslaat is groot.

We hebben de laatste jaren al heel wat potentiele pandemiën langs zien komen: Sars, MERS, Mexicaanse griep, Vika vurus, Ebola...
In Hong Kong, Taiwan, Japan en nog een paar landen is/was het dragen van een mondmasker heel normaal.
Al ver voor elke pandemie.
Dat het daar “normaal” is wil niet zeggen dat het hier ook “normaal” moet worden want het is dus niet normaal.
Ik gebruik er op het werk bij chemische stoffen. In de industrie zou dit wel eens serieus kunnen doorbreken.
Er is al enorm veel geluid bij ons, niet kunnen liplezen maakt het soms zeer moeilijk, waarbij foutieve info nefast kan zijn bij chemische halffabricaten.
We hebben sowieso allemaal een bril op, de meeste van plastiek maar mensen met aangepaste glazen hebben vaak glazen Il sterkte welke extra aanslaan door het mondmasker
In de gewone werkomgeving is t soms ook nodig om een masker te dragen.
En dat zijn nu nog 'simpele' mondmaskers.
Zo'n actief apparaat op je muil zou een hoop schelen in veel gevallen.
Omdat virussen blijven, en meer worden.
De wereld heeft aangetoond dat het niet klaar is voor een virus. Als je ziet wat Covid19 heeft veroorzaakt, en die valt nog wel mee in vergelijking met ander mogelijke virussen.

[Reactie gewijzigd door Schway op 26 maart 2021 13:48]

We zijn er wel klaar voor, alleen niet klaar voor om de zwaksten te laten sterven.
wtf is er mis met jou? Zeg je nou echt dat we mensen moeten laten sterven?
Nee, lees het even opnieuw.
Ik denk dat het wel de meest realistische oplossing is. Als we bij ieder virus vanaf nu hetzelfde gaan doen heeft niemand ooit meer een leven.
Waarom niet?

Het is toch te hopen dat we op grote schaal geleerd hebben van deze pandemie, en meer richting de Aziatische stadscultuur gaan waar iedereen gewoon netjes een mondkapje draagt als ze verkouden zijn of wanneer het snotterseizoen vol op gang is.

Kwalitatief goede mondkapjes werken heel goed, voorlopig zelfs beter dan de vaccinaties omdat we daar nog lang niet de dekking hebben die nodig is, en die vaccinatie gaat ook niet voor altijd blijven werken tegen een muterend virus.
Kwalitatief goede mondkapjes werken heel goed
Heb je daar een bron voor? Want in Azië hebben ze nou niet per sé minder last van griep & verkoudheid.
Mondkapjes of mondmaskers worden al jaren gedragen in Aziatische landen. Niet vanwege virussen, maar vanwege de luchtvervuiling daar.
Ik heb 2 jaar in Japan gewoond en luchtvervuiling? Nee daar dragen mensen het absoluut niet voor. Het is voor hooikoorts seizoen wat daar flink heftig kan zijn. En idd als je ziek bent en/of loopt te snotteren in publiek. https://www.iqair.com/world-most-polluted-countries Als je naar deze link kijkt dan staat NL op bekant hetzelfde niveau van luchtvervuiling als Japan.

Dus dat betekent dat jij hier nu ook in NL je hele leven een mondkapje draagt vanwege de luchtvervuiling? (Immers Japan zit in Azie dus dit valt ook onder jou redenatie)
En daar doen die maskertjes helemaal niks tegen.
Nou dat is ook weer niet zo. Het is geen volledige oplossing, niet voor het allerfijnste fijnstof en zeker niet voor gasvormige verontreiniging. Maar het houdt wel een hoop tegen.

Een jaar of 2 geleden, voor corona liet een Indiase collega me een keer zijn masker zien. Dat was duidelijk een stuk donkerder geworden aan de buitenkant. Al die shit was dus niet zijn longen ingekomen. De lucht was daar ook echt super goor.

Ze gebruikten daar vooral FFP filters met uitlaatfilter trouwens, die doen juist voor Corona niks tegen verspreiding.
Al die shit was dus niet zijn longen ingekomen.
Dat klopt, maar dat hoeft niet te betekenen dat het anders wel in zijn longen was gekomen. Je neus houdt bijvoorbeeld ook grote deeltjes tegen.
Wat je zegt is een beetje vergelijkbaar met wat mensen wel eens zeggen over grote stofdeeltjes op een HEPA filter van een airpurifier. Je hebt zo'n apparaat niet als hulp voor je stofzuiger, maar juist om PM2.5 te vangen.

Trouwens als we het over Aziaten met maskers hebben moeten we wel onderscheid maken tussen de reden waarom ze gedragen worden. Er zijn inderdaad mensen die ze tegen de luchtvervuiling dragen, maar wat je vaker ziet zijn de dunnere 'chirurgie' maskers die men draagt als ze net ziek zijn geweest en niet het hele kantoor willen aansteken. Of dat echt werkt weet ik ook niet, maar het is in ieder geval courtesy daar (iig China).
Ik vind je reactie krankzinnig.
Wat is de effectiviteit van zo'n UV lamp? Ik snap dat het leuk is qua marketing maar betwijfel of dit écht goed werkt.
UV lampen worden in de medische wereld gebruikt om dit soort beestjes te doen. Het probleem ligt em in het nogal algemeen woord UV licht.

is het uva, uvb of uvc. (in labo's wordt dan nog specifiek UVC-far gebruikt) Dat laatste is het beste om virussen en bacteriën te doden. Dat doet het door molecules te beschadigen. Maar dat doet het ook met andere weefsels dus je wilt er niet zelf (lang of veelvuldig) aan blootgesteld worden. Anderzijds is uit onderzoek wel gebleken dat UVC-FAR de huidlagen niet penetreert, maar dat is men nog wat onderzoeken voor aan het doen.

UVA en UVB (het grotendeel van het zonlicht als ik mij niet vergis) zijn veel minder goed hiervoor.

Verder, als ik mij niet vergis, zitten er in de meeste UVC lampen nog best giftige stoffen zoals OZON en kwik. Dat wil je denk ik ook niet op je gezicht :-). (zoals hieronder al aangeven maakt dat bij dit concept niet uit, de lampen zitten niet in het masker :-) )
quote: voorbeeld van de Xenex LightSTrike
The Xenex LightStrike, shown here set up inside (a) a hospital room and (b) a hotel room, is stationary during use, but the “head” moves up and down, and its xenon lamp pulses many times a second with UV light that spans the spectrum from 200 to 315 nm. Credit: Xenex, with permission.

Xenex is one of at least 30 companies making UV disinfection equipment. And not just for hospitals. Another company, Dimer UVC Innovations of Los Angeles, CA, USA, markets a cart with UV lamps, called GermFalcon (Fig. 2 ), that it claims can disinfect a whole airplane in 3 min [4]. UV light is also being used to disinfect and re-use hospital face masks [5].
edit:
@SacredRose en @loki504 hebben gelijk, in dit concept zitten de lampen niet in het masker maar in een behuizing waar je het masker in steekt

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 26 maart 2021 14:50]

Maar je doet het doosje toch ook niet op je gezicht? Dit is net als die LG oordopjes. Die ook een uv reinigings case hebben.
Als ik het goed begrijp zitten de UV lampen in de opbergdoos niet het masker zelf dus de blootstelling hieraan zou heel erg mee moeten vallen.
@loki504 en @SacredRose

Neen dat klopt, ik was meer algemeen aan het antwoorden en was dat even vergeten :-). Ik pas mijn initiële reactie even aan.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 26 maart 2021 14:49]

Dit gaan natuurlijk geen serieuze UV lampen zijn. Die dingen gebruiken hoogspanning en zijn redelijk fors. Die kwik enzo komt er niet uit hoor, maar in een produkt als dit past het gewoon niet.

Dit gaan gewoon UV ledjes zijn die niet geweldig effectief zijn. Beter gewoon schoonmaken.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 26 maart 2021 17:14]

UV-C blijkt het virus te kunnen doden, maar ik vraag me dan af of een 'gewoon' UV-lampje in een consumentenproduct in de buurt komt van de testapparatuur van wetenschappers
For instance, H3N2, 2009 H1N1, and other strains of influenza exhibit sensitivity to local temperature and specific humidity. Furthermore, related strains of coronavirus and influenza are inactivated by ultraviolet (UV) radiation, and a recent laboratory study suggests a similar role whereby UV of a similar spectral distribution to sunlight inactivates SARS-CoV-2 on surfaces . The influence of environmental conditions on population-level COVID-19 transmission, however, remains largely unknown . Importantly, population-level effects capture human behavioral responses that are typically omitted from laboratory studies.
bron
UV licht dood zeer effectief bacteriën. :)
"een N95-mondmasker waarbij een filter 95 procent van de ingeademde lucht filtert"

N95 filtert niet 95% van de lucht, maar 95% van de deeltjes uit de lucht.
Klein detail.

Verder wel geinig hoor zo'n mondsetje van razer, misschien leuk bij esports als branding.
Als ie nou ook nog gassen zou filteren dan kon je zonder problemen naast ongewassen, ruftende nerds zitten, zonder dat je wat rook. Misschien in v2?

Maar om mondkapjes als de "nieuwe normaal™" te zien en accepteren, gaat mij iig veel te ver. Dat zou een teken zijn dat er iets significant stuk is in de wereld, dat we allemaal rondlopen alsof we in een ziekenhuis werken.
Opzich een geinig product dit ja, benieuwd wat het prijskaartje gaat worden. Waarschijnlijk zal ik nooit zoiets absurds (ja dat is mijn mening over dit Razer masker) aanschaffen. Zelf onderneem ik binnen de voedingsmiddelen branche, waar het al jaren normaal is om een 'medisch' mondmasker te dragen. Ik weet niet anders, dus. De heavy duty maskers die wij gebruiken in onze productiefaciliteiten draag ik ook gewoon buiten werk sinds de pandemie. Nog nooit een opmerking over gekregen van ome agent of wie dan ook.

Het nieuwe normaal.... Er is ook wel degelijk iets significants stuk in de wereld. Neem Beijing en andere gebieden waar veel smog is. Daar is het heel normaal dat je een mondmasker draagt. Als wij met z'n alle zo doorgaan, dan kunnen we hier in Nederland wellicht over een x aantal maanden/jaren ook beter (voor ons eigen welzijn) met een mondmasker rondlopen. 'Het nieuwe normaal' Wat jij benoemt, is wellicht dichterbij dan je denkt.... Toch zullen we er niet met z'n alle bij lopen alsof we in een ziekenhuis werken. In mijn fabriek wel, maar buiten heeft het voor jou en mij geen zin om met zo'n schort en haarnet op te lopen :)
Naar werken in de ICT, gamen, etc doe ik ook aan modelbouw waar je some met chemische stoffen zoals lijm, verf en epoxy werkt, waar je some spuit uit spuitbus of airbrush. Het zou mooi zijn als dat er allemaal iitgefilterd kan worden en danook nog eens hergebruikt kan worden.
Het probleem met het filteren van 'chemische stoffen' is dat dat met 'chemische' filters wordt gedaan door middel van chemische reacties in het filter. De reagens die in dat filter zitten raken na verloop van tijd op en dan kan je niet anders dan ze vervangen met nieuwe.

Met stoffilters heb je iets meer opties, maar ook daar geldt dat als je een P95 of beter filter wil je nergens een uitwasbaar modelletje gaat vinden. Het verschil met 'chemische' filters is wel dat stoffilters voor professionele maskers in de vorm van een adapterplaat, met een retainer deksel en een los filter element komen. Dus je gooit eigenlijk alleen een papieren filter weg. Het plastic deel gebruik je opnieuw.

En het is niet eens echt heel erg duur. Voor 50 euro heb je een 3M masker met 1 paar adapters, 1 paar retainers en 10 paar filters. Voor oplosmiddelen in verf of epoxy is het iets duurder, die filters gaan zeg 8 uur mee en kosten zo 10-25 euro (afhankelijk van wat je wil filteren) per paar.

Wellicht dat het voor bio-filters anders is en dat die gemakkelijker herbruikbaar te maken zijn, maar voor partikelfilters en 'chemische' filters zie ik dat niet zo gemakkelijk gebeuren.
Opzich fijn alternatief van de stoffen kapjes, deze heof je, met de UV doos, dus niet te wassen. Hopelijk kost het ook niet een godsvermogen, en is er een mogelijkheid omde RGB uit te zetten :)
Werkt die ook met Synapse 3.0 ?
Anoniem: 30722
26 maart 2021 13:11
Soms vraag je je echt af waarom bedrijven bepaalde dingen bedenken, dit is zo'n moment... ;)
Totdat je naar de datum kijkt en Razer een lijst aan 1 april grappen heeft. :*)
Dit is in januari al gemeld, lijkt mij sterk dat ze er dan een 1 april grap van maken.
Anoniem: 30722
@Juliuth26 maart 2021 13:20
Ach jee, is het weer zo ver? 🙄🙈
Dat ze het hier dan posten verbaast me... O-)
Tsja, ik vrees dat het net als Sony's nekkoeler een serieus project is hoor.

Mijn gok is dat dit soort producten in Azië wel eens populair kunnen worden. In Nederland kan je je natuurlijk niet vertonen met zo'n ding, maar culturen verschillen. En in Azië is er ook nog markt voor als straks het gros van de bevolking gevaccineerd is, omdat daar mondkapjes al heel normaal waren voor deze hele epidemie.
Een vriend van me werkt bij een audicien en was behoorlijk enthousiast over dit product. Vooral de microfoons/speakers en het doorzichtige plastic (t.b.v. liplezen) kan, in zijn geval, veel helpen in communicatie met slechthorende mensen.

Maar dat is wel een erg niche markt, en een markt waar Razer zich niet direct op zal focussen... :+
Dit lijkt mij echt iets wat vooral op de Aziatische markt zal worden verkocht en gebruikt. Moet zelf zeggen dat ik nog niet dood gevonden wil worden met dit ding :P
Die markt is behoorlijk aanzienlijk dus dat is wel te verantwoorden ;)
Luke, i am your father

Nee gekkigheid.

Ik zou hem best willen hebben. Past goed bij mijn anti-5G paraplu

[Reactie gewijzigd door PRR op 26 maart 2021 13:25]

de quote is:

No, I am your father.

Geen Luke dus.
:)
Eisenfunk flashbacks

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee