Razer toont Project Sophia-conceptbureau met ingebouwde pc en 65"-oledscherm

Razer toont een 'modulair bureau'-prototype, Project Sophia. Dit bureau bevat een 65"-oledscherm, een ingebouwde pc en plek voor verwisselbare modules, bijvoorbeeld voor touchscreens. Het bedrijf kondigt ook een gamingstoel met haptische feedback aan.

Razer toont het prototype tijdens de CES. Daar meldt het bedrijf dat de pc en de verschillende modules magnetisch worden bevestigd aan de onderkant van het bureau. Razer voorziet het conceptbureau van een pc met 'de meest recente Intel-cpu en Nvidia-gpu. Het bedrijf gaat niet verder in detail, maar op afbeeldingen is een computer met laptopachtige koeling te zien, dus mogelijk betreffen het mobiele cpu's en gpu's.

Het bureau biedt verder plek voor dertien verwisselbare modules, die het bureau volgens Razer vrij aangepast worden voor verschillende gebruiksgevallen. Razer noemt bijvoorbeeld modules met een externe capture card, touchscreens waarop hotkeys ingesteld kunnen worden, een draadloze oplader, of een warmhoudmodule voor een mok.

Project Sophia is verder voorzien van Chroma RGB-leds en een ingebouwd 65"-oledscherm, dat functioneert als monitor. De hoogte van het bureau lijkt verder niet aanpasbaar te zijn en ook de positie van het oledscherm lijkt vast te staan. Engadget schrijft dat Razer mogelijk ook aan een 77"-model werkt, maar dat het nog niet duidelijk is of Project Sophia ooit op de markt komt.

Razer Enki Pro HyperSense-gamingstoel met haptische feedback

De fabrikant kondigt ook een Enki Pro HyperSense-gamingstoel aan. Het bedrijf heeft die stoel ontwikkeld in samenwerking met D-BOX. De Enki Pro HyperSense beschikt over een motor voor haptische feedback. Dat systeem wordt volgens het bedrijf ondersteund in 'meer dan 2200 games, films en muzieknummers' en noemt daarbij spellen als F1 2021, Forza Horizon 5 en Assassin's Creed Valhalla. Dat zijn games die ook compatibel zijn met de huidige haptischefeedbacksystemen van D-Box.

Het bedrijf spreekt ook over ondersteuning voor 'bijna alle populaire streamingdiensten' voor media. De stoel beschikt daarnaast over een hoofdsteun met rgb-leds. Het is niet bekend of Razer de Enki Pro HyperSense op de markt brengt en het bedrijf noemt dan ook geen adviesprijs.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-01-2022 • 22:17

37 Linkedin

Reacties (37)

Wijzig sortering
Voordat ik de zuurpruim ga uithangen, allereerst lof voor Razer die durft te experimenteren met ditsoort dingen. Innoveren kost geld, tijd en moeite en dat betaalt zich niet vaak terug.

Nu denk ik dat innovaties wel vaker op het eerste gezicht nutteloos of overbodig lijken, vooral door mensen die niet tot de doelgroep behoren. Maar [engage zuurpruim mode] dit lijkt mij nutteloos en ik vraag me af welke gamer hier gelukkig van wordt. Je zit super dicht op een mega scherm. Met zo'n setup een shooter spelen lijkt me heel irritant en voor racegames speel je liever in een racestoel (als je dan toch gaat investeren).

Ik ben benieuwd hoe dit in de praktijk ontvangen wordt.
Ik deel je mening wel, maar [engage relativeringmodus] het is en blijft ook een concept, in de meeste conceptcars wil ik ook geen 100km rijden in de flashy carbon fiber zetels (aw), de stunning 2mm dikke banden (nog meer aw), en we zwijgen over een yoke-stuur (you know who).
Soms is het enkel een aandachtstrekker en die hebben ze gekregen blijkbaar.
En er zijn genoeg consumenten die onhandige producten voor lief nemen voor de statusfactor, of gewoon vanwege cognitieve dissonantie :+ Als industrieel ontwerper verbaas ik me zeer regelmatig over bepaalde ontwerpkeuzes. Je zegt het treffend; Een Tesla met een yoke wordt gewoon verkocht... Terwijl het objectief een super onhandig stuur is voor een auto die op straat gereden wordt. Touchscreens in auto's zijn voor zaken als je airco echt compleet onhandig en veiligheidsverlagend. Maar ja. Touchscreens zijn onwijs cool. En geld verdienen > goed ontwerpen.

Tl;dr; gamers met geld kopen dit gewoon. En ik zie zelf eigenlijk wel een markt voor mensen die alleen anno en civilisation spelen :)
Dat komt denk ik ook omdat er geen tegengeluid is. Ik wacht op de dag dat een ander autobedrijf na zo'n yoke aankondiging dan een video post waarin ze uitleggen dat dit (ongetwijfeld) 50 jaar geleden al eens geprobeerd is en waarom het toen een k*t idee was en nu nogsteeds.

Dan toon je als bedrijf aan dat je weet waar je het over hebt, en dat Musk maar wat aankloot. Maargoed, [engage zuurpruim modus] dat zal ongetwijfeld niet leiden tot een betere marktwerking maar tot moddergooien en angst om te innoveren.

[Reactie gewijzigd door Sebben op 6 januari 2022 09:55]

Saab heeft ooit eens een fighter-jet joystick in een auto toegepast.. enorm geflopt. En niet-ronde sturen zijn vaker gebruikt en geflopt. Voor auto's die regelmatig op een circuit rijden; top idee, je verplaatst je handen toch niet. Maar op straat, waar je moet parkeren etc? Compleet idioot.

Dat wil inderdaad niet zeggen dat extravagante ideeën maar nooit in de markt gezet moeten worden. Als voorbeeld; het verwijderen van de 3.5mm jack... Iedereen schreeuwde moord en brand... Maar een groot deel van de mensen kocht een draadloze koptelefoon van 50 euro en ging verder met z'n leven... :+
De argumentatie dat er geen ruimte was voor de jack in een telefoon sloeg natuurlijk nergens op...
True, maar ik had het toch fijner gevonden als het een keuze voor de gebruiker was gebleven. Al die draadloze koptelefoons zijn uiteindelijk ook weer een waste of resources en maakt je nog meer batterij-afhankelijk. Bij mensen die enigszins normaal met kabels konden omgaan, zal hun koptelefoon nu beduidend korter meegaan. Maar duurzaamheid is geen prioriteit van Apple, in tegendeel waarschijnlijk [mopper].
Fair enough, dat het niet voor iedereen de beste keus is kan je best een discussie over voeren. Een yoke is voor mensen die alleen trackdays doen met hun Tesla een goed idee. Dat zijn er niet veel denk ik :'(
Tl;dr; gamers met geld kopen dit gewoon
Dat klopt. Gamers met geld hebben dezelfde koopgedrag als audiofielen met geld. Audiofielen kopen dan een audiophile-grade ethernet kabel van €2500.
Razer zijn concepten zijn vooral voor de coverage want tot nu toe zijn geen van de concepten ook daadwerkelijk uitgebracht.
Nouja.. nooit? Letterlijk 1 bericht eerder, mondkapje, dus wel blijkbaar. Leek mij ook beetje debiel ding, een jaar geleden, maar er zal een markt voor zijn... 8)7
Heel eerlijk waarschijnlijk inderdaad te bestellen, maar hun weten ook dat de prijs veel te hoog is en de meeste mensen hier echt niet mee zullen gaan lopen. Wellicht maken ze die paar orders die ze hebben gewoon zelfs zelf op hun kantoor met de hand. Maar de coverage die ze hebben gekregen hiermee is weer onbetaalbaar.
Zelfs een pro versie voor 50 euro meer 8)7 .. vind een mondkapje verder gezocht dan een gameburo, maar zie eerlijk gezegd in beide geen grote markt iddd..
IK bedcoel echt die grote concepten, zoals laptop met 3 schermen, modulair computer systeem met olie koeling, project LInda, een laptop welke een telefoon als trackpad heeft etc.

Al deze projecten worden uitgebreid gecovered maar wordt helemaal niks mee gedaan en gaat ook nooit gebeuren.
Het grootste nadeel vind ik nog de laptop hardware. Koop je zo'n groot ding, zit je nog met laptop hardware te draaien. Veel succes met de CPU of GPU vervangen. Dit probleem heb je met AIO's net zo. Best mooi een scherm met de hardware er in, maar wanneer de GPU niet snel genoeg meer is kan je er niets meer mee. Of je moet straks dure spullen van Razor kopen, of het het hele bureau is nutteloos geworden als je niet kan upgraden.
Innoveren kost geld, tijd en moeite en dat betaalt zich niet vaak terug.
Als je een goed innovatie proces hebt, dan hoeft dit helemaal niet het geval te zijn. Dat toets je juist al zeer vroeg in het proces het idee met gebruikers en gebruikersgroepen. Voordat je veel geld hebt uitgegeven is er dan al inzichtelijk hoe er op gereageerd wordt. De kans is dan ook groot dat er door Razer helemaal niets ontwikkeld is behalve dit prototype, maar toetsen ze op deze manier de reactie van het publiek. Afhankelijk daarvan kijken ze of er voldoende animo is om de volgende stap te zetten. Dat heeft ze dan nog betrekkelijk weinig gekost.
Google toetst er op los en gooit er ook veel geld naar, maar als je dit ziet:

https://gcemetery.co/

Toch zijn ze hartstikke goed in innoveren.
Innoveren is altijd risico zeker als het nieuw voor de consument is, die slikt niet zomaar alles, laat staan de boer niet kent, niet lust mentaliteit die bij genoeg mensen is ingebakken.
En je kunt niks op je bureau zetten want het staat gelijk in beeld. Ook gaat het vreselijk zijn voor je nek die positionering.

Het ziet uit als iets wat niet zou misstaan op de brug van een ruimteschip in een of andere sci-fi serie, erg cool... Maar niet praktisch inderdaad.

Het is natuurlijk ook maar de vraag of het wel de bedoeling is om praktisch te zijn, het zou prima alleen maar een showcase kunnen zijn voor marketing doeleinden.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 5 januari 2022 22:59]

Je hebt gelijk en ik zit de hele week al in zuurpruim modus dus kan dit er ook wel bij. Ik vind het concept beetje denken wat ze in de jaren 90 zouden bedenken als de game-omgeving van de toekomst. Ik zou het in deze tijd meer zoeken in VR/AR of in ieder geval iets mobiels en niet zo'n ouderwets statisch bureau...
Razer heeft nog veel meer van die concepten gelaunched die nooit op de markt zijn gebracht. Het zijn dan ook meer one-of-a-kind PR stunts dan producten
Waarschijnlijk zwaar overprijsd en dan heb je dit ook nog: "De hoogte van het bureau lijkt verder niet aanpasbaar te zijn en ook de positie van het oledscherm lijkt vast te staan".

Razer fanboys met geld gaan em toch kopen. 8)7
Dit klinkt ook meer vooral als: “kijk is wat we kunnen” in plaats van dat het als een serieus product de markt in wordt gebracht om hier dominant te worden. Tuurlijk zal het vooral om geld gaan, maar een beetje imago verbeteren is natuurlijk mooi meegenomen.
65" en er dan amper een meter van af zitten 8)7
En om het af te toppen: HDR gamen. Lasbril op en gaan 🤣

Maar goed, ik denk ook niet dat Razer er veel van verwacht te verkopen. Wel erg leuk dat ze durven te proberen!
Het is dus een 65 inch laptop op poten.
Meer alleen een Top :+
wat doet L3p tegenwoordig eigenlijk?
Ik dacht meteen hetzelfde. De L3pdesk is bijna legendarisch toch?
Ja.. omdat het kan, maar wie gaat dit kopen?
Handig, als dan je pc oud/kapot/versleten en moet worden vervangen dan moet je gelijk ook een ander bureau kopen.
48inch heeft minimaal 120cm al nodig. (Mijn ervaring)
Kan me geen voorstelling maken van 65inch op 100cm.

Ik sla deze in de toekomst oven over.
Tja ik moet hier ook een beetje skeptisch op reageren, maar meer omdat ik nog nooit gezien heb dat de (erg vette) projecten van razer het levenslicht zien. Ik weet nog de modulaire pc en nog een paar van die vette projecten. Erg jammer want ik denk zeker dat het wat had kunnen worden.
Zo'n groot scherm en zo'n korte kijkafstand is echt slecht voor je ogen. Daarnaar moet je mega veel je hoofd draaien. Was althans mijn ervaring met een 42" op vergelijkbare afstand. De stoel lijkt interessanter (de haptische feedback althans; niet het comfort).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee