'Audio ar'-zonnebril van Bose komt in januari op de markt

Audiofabrikant Bose brengt in januari een slimme zonnebril op de markt. Je kunt ermee bellen, naar muziek luisteren en in conclaaf gaan met je favoriete spraakassistent. Voor 2019 belooft Bose ook nog een aantal 'audio augmented reality'-toepassingen voor de Frames, zoals de bril heet.

De Bose Frames laat zich nog het best omschrijven als een zonnebril met subtiel geïntegreerde bluetoothluidsprekertjes en een microfoon. In plaats van uit een stel oortjes komt het geluid uit de poten van de bril die, ondanks alle technologie aan boord, slechts 45 gram weegt. Op de rechterpoot zit een multifunctioneel knopje waarmee je de zonnebril ‘inschakelt’ en pairt, telefoongesprekken aanneemt of je muziek pauzeert. Je bedient er ook je spraakassistent mee, waarbij je de keuze hebt tussen Siri en de Google Assistent. Met de bijbehorende Bose Connect-app installeer je mettertijd verbeterde firmware en voeg je nieuwe functies toe, zoals Bose AR.

Gelijktijdig met de Frames introduceert Bose namelijk ook zijn 'audio augmented reality platform'. In tegenstelling tot andere ar-brillen voegt de Frames geen beelden toe aan wat de drager ziet, maar zorgt het gadget waar nodig voor een extra audiolaag. Dankzij de verbinding met de gps-functie van je iPhone of Android-smartphone kent de zonnebril te allen tijde je exacte locatie. Sta je bijvoorbeeld bij de Eiffeltoren of in het Rijksmuseum voor de Nachtwacht, dan kan de Frames daar allerlei extra informatie over oplepelen. Alleen krijg je die informatie niet te zien, zoals bij een ‘gewone’ ar-bril, maar te horen. Dit soort Bose AR Experiences zijn volgens de fabrikant momenteel volop in ontwikkeling.

Er verschijnen twee uitvoeringen van de Bose Frames, allebei in matzwart: de Alto en de iets kleinere Rondo, met rondere glazen. De zonnebril komt in januari op de Amerikaanse markt en krijgt een prijs van 199 dollar. Over de verkrijgbaarheid in andere landen is nog niets bekend.

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

05-12-2018 • 11:19

60 Linkedin

Reacties (61)

61
61
17
3
0
41
Wijzig sortering
Zit je daar met je enorme zonnebril waar allemaal tech in is ingebouwd, terwijl je voor dat tech gebeuren ook gewoon je oordopjes in kan doen...en lekker je favoriete, lichtere, minder lompe zonnebril bij kan opzetten. Ik zal de doelgroep wel niet zijn...
Nee niks doelgroep, je hebt gewoon gelijk. Dit slaat helemaal nergens op. Je kan inderdaad net zo goed gewoon oordopjes in doen verbonden met je mobiel. En waarom moet dit een bril zijn? Het doet verder niets visueel, alleen maar lastig in het donker.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 5 december 2018 11:38]

Ik vind dit persoonlijk toch wat kort door de bocht. In bijvoorbeeld warme landen waar je sowieso al veel een zonnebril draagt lijkt me dit een prima oplossing. Naar mijn mening zien de draadloze oortjes die je tegenwoordig ziet er niet uit. Lijkt me een strakke zonnebril toch wat subtieler en vele mate handiger.
Het is misschien geen kleine jongen maar innovatie moeten we omarmen. We kunnen overal wel negatief over zijn,
Jij vindt handiger dat telkens als je muziek wil luisteren ook meteen je zicht geblindeerd moet worden ipv gewoon wat oortjes in doen?

[Reactie gewijzigd door ro8in op 5 december 2018 11:57]

Je kan er toch ook glazen op sterkte in zetten? Mocht de zon toevallig schijnen dan lijkt me dat sowieso wel handiger. Twee vliegen in 1 klap
Met oortjes heb je alle vrijheid om te bepalen wat je dan wel niet erbij voor je ogen doet. Ik snap echt niet hoe dit beter kan zijn. Het enige concrete argument wat ik heb gehoord is dat je draadloze oordopjes makkelijk kwijt raakt en dit dan wat minder snel omdat het groter is. Wat nou niet een heel sterk argument is verder.

Dit is mijn inziens echt een gevalletje van we gooien ergens maar wat tech in en dan vinden mensen het cool en kopen ze het wel.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 5 december 2018 13:01]

Maar wat maakt het uit dat Bose dit wil proberen?

Laat ze toch lekker, als er 10.000 mensen zo bril kopen zijn ze weer gelukkig. Koopt niemand die brillen, weten ze gelijk dat het niet aanslaat.

Ik ga in de zomer wel eens in de achtertuin liggen op een mooie ligbank met een zonnenbril op en oortjes in, probleem vind ik altijd dat als ik op mijn zij wil liggen dat oortje na een tijdje toch pijn gaat doen.
Misschien blijft deze bril liggen, ik weet het niet :D
Ik vind het in ieder geval zo gek nog niet.

Als de multivlaai een frikandellentaart ontwikkeld hoor je er niemand wat over zeggen.
Tech in spullen slaat nou eenmaal aan.
Ik snap je reactie. Maar het feit dat jij het niet snapt wil niet zeggen dat dit een slecht idee is. Je hoeft het natuurlijk niet te dragen. Ik vind het bij voorbaad altijd jammer dat veel innovatie hier gelijk de grond in word geboord zonder persoonlijke ervaring op te hebben gedaan. Het zal niet de eerste keer zijn dat iets stom lijkt op papier en in de praktijk een uitkomst bied.

Ik zie het echter ook alleen slagen als het echt een uitkomst bied en de brillen in meerdere vormen en maten leverbaar kunnen zijn. Neemt niet weg dat leuk is dat ze iets nieuws proberen. Als tech liefhebber wil je niets anders lijkt me.
Hey, je kunt ook een zonnebril op sterkte opzetten en oordopjes in doen. Als je dan naar binnen gaat en muziek wil blijven luisteren, loop je niet voor lul met een zonnebril op je hoofd binnenshuis :P Ik vind het echt een volslagen belachelijke combinatie van twee dingen die niks met elkaar te maken hebben. Oortjes combineer je met iedere willekeurige (zonne)bril die je kunt bedenken, die geven je dus op beide fronten (oortjes en montuur) de volledige keuzevrijheid. Die werken ook als het donker is of binnen, waar een zonnebril onpraktisch is, etc.

En dat staat nog los van mijn mening dat dit een heel lelijke zonnebril is :o

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 5 december 2018 19:11]

Ik vind dit persoonlijk toch wat kort door de bocht. In bijvoorbeeld warme landen waar je sowieso al veel een zonnebril draagt lijkt me dit een prima oplossing.
In welk warme land dragen de locals vaak een zonnebril? Volgens mij zijn het toeristen die zonnebrillen dragen. De mensen die er wonen hebben dat niet nodig omdat die gewend zijn aan het felle licht.
Met de trend dat oortjes nu ineens allemaal draadloos moeten zijn (apple's earpods enzo) vind ik dit nog niet zo'n gekke ontwikkeling. Die draadloze oortjes vind ik veel te pielerig, raak je makkelijk kwijt enzo. Dit is dan toch een soort vermomde headset, afhankelijk van hoe goed het geluid is dat er komt natuurlijk en hoe fijn hij werkt als zonnebril.
Heb wel eens eerder een "speaker-zonnebril" mogen proberen en die was echt erbarmelijk qua geluid.

Puur als voor die geluid-ar (wat een debiele term trouwens, is gewoon een narrator) vind ik het inderdaad een nutteloze gimmick. Maar als een alternatieve headset zou het best kunnen werken, zeker voor mensen met niet-standaard-gevormde oren en daarom moeite hebben met een hoop oortjes maar ook niet met van die schelpen om hun oren willen lopen.

Desalniettemin zou het ook niks voor mij zijn, denk een niche markt.
Praten in 'gelijk' is wellicht wat onzinnig. Wellicht is de free-publicity alleen al top wat ze hier mee krijgen. Wellicht is er een doelgroep die dit wel ziet zitten. Wellicht pionieren ze en is dit een eerste market-test. Wellicht.... Weet jij het?
Inderdaad een raar product.

Je hebt nog een andere bril (met lichte glazen nodig) om muziek te luisteren als de zon niet schijnt.... Is veel handiger dan oordoppen die je overal kunt gebruiken en een aparte zonnebril.

[Reactie gewijzigd door Paulus73 op 5 december 2018 13:14]

oordopjes werken tegenwoordig niet op die ''high end'' telefoon toestellen ^^
Zo enorm is die bril nu ook weer niet. Hier zit tenminste nog wat design in, in tegenstelling tot de google glasses destijds. Het is toch fijn om een keuze te hebben, net zoals mensen een keuze kunnen maken tussen headphones, oortjes, draadloze oortjes etc. Als je deze dingen kleiner en in meerdere designs kan krijgen lijkt mij dit een prima oplossing en een fijne keuze.
en toch - met oortjes heb je alle vrijheid om zo vaak van bril te wisselen als je wil, hem binnen af te zetten zonder al je tech gelijk ook af te zetten, of uberhaupt de functionaliteit gebruiken zonder bril op. Ik begrijp het gewoon echt niet ;)
Over smaak valt te twisten natuurlijk en misschien ligt het aan het model, maar ik vind dat ding spuuglelijk. Het voegt niks toe tov een normale zonnebril, het zal veel kleiner moeten. Alsmede vind ik het raar om een zonnebril te hebben die dit doet, aangezien je hem dus alleen buiten kan gebruiken. Een headset in mijn normale bril zou ik wel zien zitten als het niet zo lomp groot zou zijn.
Of jouw favourite minder lompe zonnebril juist af doen.
Doelgroep lijkt me dan ook niet de gemiddelde consument, maar instellingen zoals museums, pretparken, bioscopen etc.
Vooral omdat het geen in-ear of on-ear is, is dit een stuk geschikter om te hergebruiken en schoon te maken.
Een museum die ipv een headset je forceerd een bril te dragen? Zodat brildragers een issue hebben met sterkte, en niet brildragers oppeens een bril moeten opzetten? Ook dat lijkt me een vreselijke usecase tbh.
Je bent nog nooit naar een 3d film in de bioscoop geweest?
Ik heb toevallig met het prototype van deze Bose Frames getest, en dit artikel laat een feature achterwege. In de bril zitten namelijk ook sensoren die de bewegingen van je hoofd volgen. Hierdoor is het samen met de microfoons en speakers in de Frames bijvoorbeeld mogelijk om op bepaalde geluiden te focussen door ernaar te kijken. Handig als je in gesprek bent met iemand waar er veel achtergrondruis is.
De speakertjes zelf zijn trouwens prima gericht in je oor, dus niet iedereen kan meegenieten. Ik dacht zelf in eerste instantie dat het binnenkwam door jawbone technologie.

Grote voordeel van een bril ophebben versus oortjes in/headphones op is dat je jezelf niet isoleert van de buitenwereld. Ik ben prima aanspreekbaar met bril op, maar oortjes in betekent meestal 'niet storen, zit in mijn eigen wereldje'. Het is dus daadwerkelijk 'augmented reality', waar oortjes/headphones meer te vergelijken zijn met 'virtual reality'.

Het prototype wat ik had getest had overigens überhaupt geen glazen (alleen maar een 'Frame' ;) )
Kijk, dat is handige aanvullende info. Zo klinkt het alsof het weldegelijk iets kan toevoegen. Ben nog altijd niet enorm overtuigd, maar het klinkt al als een beter doordacht product.
Kan ik dit meer zien als een smart bril (zoals de smart-watch)? Het geeft alleen data door? Zit verder geen eigen systeem in.

Zoals deze: https://www.zungleinc.com

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 5 december 2018 11:25]

Het is een audio I/O apparaat (mic + speakers) dat afhankelijk is van je smartphone voor al z'n functies, meer niet. Staat ook in het artikel trouwens, alhoewel niet zo direct. Er staat al dat het een verbinding nodig heeft met je smartphone om daarmee je positie te bepalen. En dat het integreert met je assistant, en nog een heel beperkte keuze ook (alleen Apple of Google). Niks smart aan dus, gewoon een verkapte bluetooth headset met een extra knopje om een specifieke Bose-app mee te besturen.
Mooi verwoord! Daar wordt het toch allemaal minder spannend van. Zal net als bij de luidsprekers van Bose te veel bass in zitten 8-) , trilt die bril van je neus af.
Volgens mij hebben die kleine speakertjes hier wel een voordeel van te veel bass. Aangezien ze niet in je oren zitten maar een stukje er buiten zal er weinig overblijven van de bass als ze die niet te hard zetten. :+
Kan iemand mij vertellen waarom ze niet gekozen hebben voor bone conduction ipv een luidspreker?
Ik vermoed omdat Bose zelf geen Bone conducting apparatuur heeft of ontwikkeld.
Zal waarschijnlijk zijn om de kosten te drukken bij ontwikkeling en als het aan slaat zal de velgende waarschijnlijk wel Bone conductie hebben.
Dus het zijn bluetooth oordopjes met een microfoon en een knop (maar dan in zonnebril vorm)?
Geen idee wat de toegevoegde waarde is van de bril, maar lijkt alsof met een degelijke app op je telefoon je dit al zou kunnen bereiken met alle bt oordopjes.
Maak al die techniek nog iets kleiner en het kan in de pootjes van de bril die toch al de hele dag op mijn hoofd staat. Kan ik muziek luisteren zonder oortjes mee te hoeven nemen...
alleen heb je geen oortjes in, want geluid komt uit de pootjes. Lijkt me voor de goede muziek ervaring toch niet echt ok.
Ook gaat alle geluid langs je oren, en dus in de omgeving..net zo ergerlijk voor de omgeving als die mensen die denken dat ik met hun muziek wil mee luisteren en volume op telefoon op 100 zetten zonder koptelefoon/oortjes
Niet helemaal waar.

Als ik kijk hoe de Ocolus Go dat voor elkaar gekregen heeft vind ik het toch best knap!
En de ervaring met het geluid uit een Ocolus Go vind ik meer dan prima. :)
Ze weten van gekheid niet meer welke hype woordjes ze op hun producten moeten plakken? Smart, AI, blockchain.. nu maar AR? Omdat het nu een zonnebril is waar toevallig audio in zit, wordt het maar 'augmented'?

Dus als ik zoiets koop
https://www.dhgate.com/pr...th-headset/414909194.html
voor 5 euro, daar een MP3 op afspeel over 1 of ander gebouw waar ik voor sta, heb ik ook een 'AR zonnebril'? :D

Nog even en ze gaan de Viewmaster opnieuw uitbrengen onder de 'AR AI 3D HDR visor XL Plus premium'.
Tjah als jij ervoor kunt zorgen dat de audio contextueel aanvullend is dan is dat idd AR. Al lijkt me dat lastig; je geeft al aan zelf een mp3 te moeten zoeken en op het juiste moment af te moeten spelen. AR audio speelt die audio af afhankelijk van de context; waar je je bevindt, waar je naar kijkt etc.
Nergens gelezen dat deze bril kan zien waar je heen kijkt. Het ding kan echt niet bepalen of je naar de nachtwacht of het schilderij ernaast kijkt, of dat je de andere kant op kijkt. Of in de kamer ernaast bent.
En ik ben ook wel benieuwd hoe het ding wil bepalen wanneer het je info over de Eiffeltoren gaat geven.
Dit is gedemonstreerd in een controlled environment waarbinnen dus exact bekend was wat je ziet o.b.v. waar je bent (gps) en wat je kijkrichting(gyro) is. Technisch niet heel moeilijk. In de praktijk vraag ik me alleen af hoe goed het in het wild zou werken. Dan zou je er haast een laser of 3d scanner bij nodig hebben om te bepalen waar je exact op focust in je zichtveld om echt goede info te geven obv waar je echt naar kijkt.
Er zijn apparaten die kunnen bepaken waar je ogen op gericht zijn, maar die zijn veel te lomp voor een mode ding. Daarnaast heb je gyro + compas nodig lijkt me. En is GPS niet accuraat genoeg voor binnenshuis.

Dus ja, tuurlijk kan het in een controlled environment met meer sensors dan hierin zitten, maar dan moeten ze niet meteen ook al gaan marketen voor real world applications :p
Ik verwacht eigenlijk dat dit meer een proof of concept is die tevens te koop gaat zijn dan dat dit een serieuze poging is van Bose om zelf dit soort product op de martkt te zetten. Ik zie het eerser voor me dat ze op een toekomstige succesvolle bril of andere wearable van een ander wachten en dan graag hun techniek te koop aanbieden ter integratie.
En de kamer waar de nachtwacht hangt is al zo donker dat je niets aan een zonnebril hebt:)
Er verschijnen twee uitvoeringen van de Bose Frames, allebei in matzwart: de Alto en de iets kleinere Rondo, met rondere glazen.
Ik gok dat het hippe model het 'kleinere' Rondo model op heeft? Grappig initiatied, dat wel, Augmented Radio!
Wat?! Zonder AI ... gemiste kans :+ :X

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 5 december 2018 11:23]

Heb toch altijd een beetje het vermoeden dat straks met alle luidsprekers van iedereen, mocht het allemaal doorzetten, dat we straks net een kleuterklas worden; iedereen wil boven de ander uitstijgen om zichzelf te kunnen horen...
Ja, erger me nu al aan mijn ouders die altijd op de speaker bellen, met de tv hard aan.
Net als Facebook dus, maar dan met audio :+
Maar Facebook kan ik nog afsluiten oid, geluid wordt lastig... :)
Hahaha, moet wel eerlijk bekennen dat ik de Bose QCII heb. Dus zelf ook donders goed weet dat het wel een soort van kan. :9
Tjah... audio AR vind ik opzich geen slecht idee, maar om dat nu in een bril te verwerken... Liever zie ik dat de Airpods worden uitgerust met sensoren (gyro) waardoor ze weten welke kant je op kijkt. In connectie met je telefoon is ook je locatie te bepalen dus is in te schatten waar je naar kijkt. Ik zit niet te wachten op een dedicated AR zonnebril voor audio.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 5 december 2018 12:01]

Ah fijn, alleen muziek luisteren wanneer de zon schijnt of eruit zien als een aso.
Dan is er toch wel een behoorlijke markt tegenwoordig. Denk maar aan die *** groep die met speakers en al in de tram staan omdat hun hiphop zo hip is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee