Kioxia brengt UFS 3.1-flashopslag van 1TB uit voor smartphones

Kioxia stelt samples van zijn UFS 3.1-flashgeheugenmodule met een capaciteit van 1TB beschikbaar aan smartphonefabrikanten. Volgens Kioxia is de chip de dunste in zijn soort, met een hoogte van 1,1mm.

De 1TB-geheugenmodule gebruikt Kioxia's BiCS-nandflashgeheugen en een eigen controller. Volgens de fabrikant worden daarmee leessnelheden tot 2050MB/s en schrijfsnelheden tot 1200MB/s gehaald. Kioxia introduceerde een jaar geleden al een serie van UFS 3.1-geheugenmodules voor smartphones en sprak toen ook van een 1TB-versie.

UFS 3.1-flashopslag wordt in veel smartphones gebruikt. Er zijn al smartphones die UFS-chips met een opslagcapaciteit van 1TB gebruiken, maar dat gaat om enkele exemplaren. Zo had Samsung ten tijde van de Galaxy S10-serie een model met 1TB opslag, maar bij de Galaxy S20- en S21-series is de maximale opslagcapaciteit 512GB.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-03-2021 • 08:51

55 Linkedin

Reacties (55)

Wijzig sortering
Dat zijn echt serieuse aantallen, vraag me wel af wat je met zoveel data op je telefoon wil, lijkt me dat je dat dan ook minstens ergens geback-upt wil hebben?
Tja, dat dachten we ook toen we van floppy naar CD gingen.
Maar goed, (serieuze)gaming wordt steeds interessanter op mobile platforms, er zijn ook mensen die heel veel filmen/fotograferen op hoog kwaliteit via hun mobiele telefoon.
Maar ook als vervanging van een externe harde schijf/usb stick, aangezien voor sommige mensen hun documenten en fotos prima op een smartphone kunnen staan.

Voor een doorsnee gebruiker inderdaad erg veel, maar mogelijkheden zat.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 3 maart 2021 11:07]

Ik denk dat niet veel mensen fotograveren, oftewel het graveren van foto's. Fotograferen zal vaker voorkomen op mobieltjes :)
Moah, als je de krassen ziet op sommige schermen, waag ik dat te betwijfelen ;)
Ja dat blijf ik ook bijzonder vinden. Er zijn maar weinig dingen waarmee je op gehard glas een kras kunt zetten...
Jammer genoeg is zand één van die dingen. En zand zit zo'n beetje overal, en dus ook in no-time in een broekzak of whatever.

Screen protector FTW!
Video's. Er zijn steeds meer mensen die dagelijks dingen filmen met hun telefoon. Zelfs op YouTube zie je dat terugkomen. Veel vloggers gebruiken hun telefoon daarvoor. De kwaliteit van de camera is tegenwoordig dusdanig hoog dat je vaak het verschil tussen een camera en de smartphone nauwelijks kan zien.

En over back-up: Dat klopt, maar dat wil je volgens mij met vrijwel al je data. Een simpele OneDrive/Google Drive sync doet daarin wonderen. Maar je kunt het ook naar je NAS back-uppen. Veel NAS'en hebben daarvoor gewoon een app voor.
Ik ken ook moeders die letterlijk iedere scheet op video willen hebben van de kleine, wat ook snel oploopt zeker als er niets verwijderd wordt.
Raampje open zetten kan geen kwaad dan.
Een simpele (One)Drive sync is makkelijker gezegd dan gedaan met 1TB :)

Je ziet trouwens wel een duidelijk verschil tussen telefooncamera's en propere camera's. Vooral het verschil in de kwaliteit en mogelijkheden van de lens zal *nooit* gelijkgetrokken kunnen worden, telefoons zijn daar simpelweg niet groot genoeg voor. Daarbij hebben telefoons geen mechanische danwel optische stabilisatie, en ook dat is vaak goed te merken.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 3 maart 2021 09:53]

Als je het hebt over professionele video-opnames dan zal je wel degelijk verschil zien, maar de gemiddelde vlogger of huismoeder gebruikt alleen maar de optie "auto" en misschien het inzoomen/uitzoomen. Voor dat soort mensen zal een professionele camera alleen maar functies hebben die, als ze er aan gaan zitten, het beeld zal verslechteren omdat ze niet weten wat ze doen.

Een sync van 1 TB is veel inderdaad, maar je hebt ook niet in één moment 1 TB op je telefoon gefilmd. Als je dat geleidelijk doet is dat prima uit te houden.
Ik heb het ook niet over de vaardigheden van de vlogger, alleen over het verschil dat je als kijker kunt zien :)

Over de sync, ik bedoel meer dat dat geld kost. 15GB is gratis, terwijl 1TB al gauw een tientje per maand kost. Meer dan 1TB is ook heel redelijk als je het gebruikt om niet alleen te syncen, maar ook om van je telefoon verwijderde filmpjes ergens te stallen. En dat wordt heel snel heel duur.

Als je op je telefoon filmt, heb je wrs geen supergroot budget om die filmpjes op slaan als ze op je telefoon "toch ook prima staan" (dus het argument dat een backup overbodig is, waar veel mensen nog steeds in geloven).
Ik heb nu een muziek library van ongeveer 200gb op een microsd, 1tb opslag zou het niet meer nodig maken om deze te converteren naar opus.
Of bied ruimte om dit over tijds uit te breiden. In ieder geval zou ik voor mijn volgende telefoon ofwel weer een micro-sd of minstens 400gb opslag willen hebben.

Snap dat ik in de minderheid ben, maar heb zeker op mobiel gewoon zo veel mogelijk lokaal.

[Reactie gewijzigd door qlum op 3 maart 2021 09:24]

mja als je net zo een idioot ben als ik , ik heb aan 1tb niet genoeg omdat ik veel flac audio heb, en veel anime kijkt onderweg, heb een anime libary dat 30tb is, tuurlijk ken ik streamen vanaf mijn home nas, maar heb het liever lokaal op mijn telefoon zodat ik geen lag sppikes krijg of moet wachten tot het laad, zelfs met t-mobile 5g en het beste wat ik ken krijgen op de kabel 65Mbit upload speed gaat het tog niet vlekkenloos
Of je gebruikt de opslag in je telefoon juist als back-up.
Bijvoorbeeld op vakantie de GoPro beelden syncen met je telefoon
Zelf film ik alles in 4K/60. Dus loopt vaak aardig snel op.
Voor mensen die veel in 4K of 8K video's schieten?
Het is vloeken in de kerk op Tweakers maar er zijn mensen die geen computer meer hebben maar alles op hun telefoon doen.
Hangt er vanaf wat voor data je erop zet.

Hoge-resolutie kaarten als je offline wil navigeren kost een berg. Of als je weer lange-afstandsvluchten kan maken, even je telefoon volladen met je favoriete Netflix-series. Geen backup nodig, data kwijt = jammer maar geen punt.

Daarnaast hebben sommige apps (WhatsApp o.a.) de neiging om een archief van alle foto's en filmpjes die ooit naar je geappt zijn eeuwig te bewaren, met een paar overactieve groepsapps kan dat ineens een nare aanslag op je storage doen (je kan het ook instellen om dit niet te doen, maarja).

1 TB is een hoop, maar op de PC heb ik dat zo vol, en er zijn mensen die tegenwoordig steeds meer hun smartphone als hoofdapparaat gebruiken.

En zoals al gezegd, foto's en video's. De megapixelrace daar zorgt ook dat je zo je opslag vol kan krijgen, als je niet standaard nabewerkte lage-resolutievarianten opslaat maar bronmateriaal wil. Stel je zou daadwerkelijk uncompressed 8K 24fps kunnen schieten (de huidige telefoons die 8K doen, gooien er zware compressie op), dan heb je met 1 TB genoeg voor ongeveer 25 minuten film, geen rekening houdend met dat je ook andere dingen op je telefoon wil.
Dat doe ik dan ook :+ Backup naar de NAS en van daaruit een backup naar de cloud.

Probleem wordt eerder dat als het zo door gaat de lokale opslag op je telefoon sneller groeit dan de opslag die je bij veel cloud-diensten kan krijgen. Want dat stopt vaak bij 2TB
het ptobleem is, foto's videos maken met een 108mp camera, dat vult echt snel de 1tb op, en een backup is makkelijk gemaakt , gewoon een usb-c kabeltje naar een externe 2.5" hdd/ssd, of als je net zo als ik unlimited heb van t-mobile en unlimited google cloud, heb misntes 52tb op google cloud nu , daarom hebben we meer ruimte nodig op onze apparaten, gaames ook die zijn niet klein, tegenwoordig op android zijn de games ook al tegen de 10gb, en niet te vergeten, android os woord ook steeds groter, ik begon met een rom van 1.8gb, nu zitten we al op 6gb roms, 1tb is echt niet zo veel as mensen denken
Mijn muziekverzameling is al 350 GB
UFS 3.1-flashopslag zou je dit ook op een pci kaart kunnen doen?

Oftewel meerde telefoonflash kaarten op een pci kaart, dan kan je een behoorlijke opslag bouwen.
Eventueel voor een nas. Dus op een pci 4/6 van die UFS 3.1-flashopslag. Dan heb je tussen 4/6tb.
dit geheugen is te traag voor een pc of opslag. en wat je zoekt bestaat al, het heet M.2 voor reguliere pc's of als je diepe zakken hebt: E1.L
Hoezo te traag? 2GB/s lezen en 1,2GBs schrijven. Mijn harde schijven halen dat niet hoor.
Kijk nu eens naar het aantal cyclussen en de random read en write snelheden.
Dacht ik ook ja. Snel zat voor bijna alles.
Het mag van mij nog wel een heel stuk trager zijn, als daardoor de prijs zakt en de capaciteit omhoog kan.
de levensduur is te kort en de random snelheden zijn te laag. zon chip zal je binnen een jaar kapotdraaien in een reguliere windows 10 machine.
Waarom is het dan wel goed genoeg voor een telefoon? Die wil je toch ook niet in een jaar, of in 3 jaar, kapotdraaien?
een telefoon schijft een fractie van wat een pc doet en heeft ook veel lagere eisen. een blanco windows 10 is al 15GB, met office erbij zit je al ruim over de 20. android is ongeveer 1GB totaal.
nu zeg je het HDD's maar een ssd haalt dat makkelijk, zelfs micro sds woorden steeds sneller
Van de M2 weet ik het al.

Ik dacht telefoonflash word veel meer geproduceerd dan m2 geheugen. Dus is dat goedkoper.

Maar helaas te langzaam
Vind het een beetje een raar iets. Meer en meer gaat alles naar cloud achtige diensten. Streaming zoals netflix,deezer en spotify maar ook bestanden zoals onedrive, google drive, etc .... en dan nog dit soort grote opslag op je toestel.
Zal wel een markt voor zijn maar dit zal een zeer tijdelijk iets zijn tot alles in de cloud kan opgeslagen worden tegen snelle access tijden.
Al die cloudopslag- en diensten kosten wel geld. En lang niet iedereen zit te snakken naar 5 abonnementen bij streamingdiensten om een compleet aanbod van de favoriete series & films te krijgen.

Als je dan toch op je mobiel een serie kijkt, dan snap ik wel dat het makkelijker is om die te downloaden en op de device te zetten. Dan heb je geen gerommel met abo's voor Amazon Prime, Netflix, Hulu, Ziggo, en Youtube TV met alle kosten van dien, alleen maar omdat geen enkele aanbieder een compleet aanbod heeft.
tot alles in de cloud kan opgeslagen worden tegen snelle access tijden
Dat kun je op je buik schrijven, want er zijn altijd momenten, plekken, of situaties waarin dit niet kan. Ook als je een daarvoor geschikt mobiel abonnement hebt, en in een land leeft waar voldoende dekking is.
Als je je foto library alleen maar in de cloud hebt, wordt het vanaf je telefoon veel langzamer om er doorheen te zoeken / scrollen.

Stel dat je 100GB aan foto's hebt staan, zelfs met een snelle cloud verbinding scroll je daar niet zomaar even doorheen als je wat zoekt :)
Wel eens Google Photos gebruikt? Dat werkt als een tierelier :Y) op je telefoon heb je natuurlijk niet 12/50/100MP nodig om door je foto's te bladeren.

En de zoekfunctie is goddelijk zo goed. Een alternatief zou echter wel welkom zijn :+
Nee ik gebruik niks van Google. Wel heb ik (betaalde, zakelijke versie) OneDrive maar die laadt of veel te kleine thumbnails of hele grote foto's. Ik wist niet dat er andere oplossingen waren die dat beter doen. Maar Google is voor mij geen optie ivm privacy.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 maart 2021 16:16]

als of onedrive privacy goed is , ik vind die net zo slecht als google, gewoon een nas met eigen cloud thuis is beste privacy optie
Ik heb de zakelijke versie, daar verwacht ik wel wat meer van aangezien bedrijven hier meestal garanties over moeten hebben ivm GDPR enzo. Ik heb O365 vooral voor de email maar omdat OneDrive er toch al bij zit zou ik het ook maar beter gebruiken.

Maar inderdaad heb ik de echt prive zaken nog wat meer ge-encrypt met cryptomator erbovenop.
vreemd genoeg woorden bedrijven altijd gehackt en persoons data uitgelekt tog?
Ja maar wanneer is dit nou te herleiden naar OneDrive? Meestal is het gewoon een brakke applicatie die te lang niet geupdate is geweest, of een admin die ergens een bestand met de hele wereld heeft gedeeld in een fileshare (zoals OneDrive of een S3 bucket ofzo). Dat is niet een fout van het platform maar van de beheerder. Op je eigen NAS kan je net zo goed iets te veel open zetten.

Wat ik met cloudopslag wel als probleem zie is mogelijke datamining, vandaar dus de zakelijke variant want dit gebeurt vooral met de gratis consumentenvarianten (je betaalt met je data). Maar ik heb nog geen hack gezien die echt het platform trof van de grote cloudsystemen. Als het al gebeurde was het misconfiguratie aan de kant van de klant.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 3 maart 2021 17:23]

maar je vergeet, google photos maak van een 100mb foto een 10mb foto, of zelfs 1mb
en de verloren data krijg jij niet trug in je foto
Je kan ook het origineel gewoon opslaan hoor. Kost alleen meer opslag.

Nog los van hoeveel data je verliest met een smartphone :+

[Reactie gewijzigd door Waah op 3 maart 2021 17:15]

Dat is een mooi iets, 1tb, maar voor mij voldoet een 64gb opslag +64gb microSD kaart vooralsnog.

Nu heb ik een sony xz1 met usb C 3.2 gen 1 (5Gb/s).

Veel (betaalbare) telefoons hebben echter "pas" usb C 2,x dus dan kan je interne opslag snel zijn. Data gaat via de kabel dan alsnog traag toch?
ik gebruik wifi om dat op of af de telefoon te halen, die gaat sneller dan de kabel.
dan gebruik jij zeker geen usb 3.x, standaard kabels zijn sloom, en meestal usb 2.0
ik gebruik het wel, de telefoon echter niet.
je ken zien als je apparaat met een windows pc verbind of het via usb 2.0 of 3.x is verbonden
Die chip ziet er niet groot uit. Kunnen er een stuk of 8 op een M.2 SSD tegen een schappelijke prijs?
Wat heeft die 5G reclame te maken met UFS-chips? 8)7 Leuk marketingtermpje zeker.

De enige telefoon die ik met 1TB heb gezien was een Smartisan Nut R1 en ik ben niet verbaasd dat er niet meer zijn. Het nut van 1TB op een smartphone lijkt mij erg nichè.
ik ben naast mijn 'gewone werk' ook kunstenaar en filmmaker. Met de laatste generaties mobiele telefoons kan je uitstekende video's maken. het kost echter wel veel ruimte, zeker als je veel slow-motion en 4K filmt, zoals ik. Hoe meer opslag, hoe beter, dus.
Dit is voor heel veel muziekliefhebbers een hele uitkomst.
Veel audiofielen willen naast streamen ook locale muziek voorraad op hun telefoon of DAP hebben zodat ze niet alleen maar online moeten zijn om van muziek te kunnen genieten.
Ik heb aan 1 TB microSD al bijna niet genoeg en dan heb ik het over MQA tracks en FLAC. Niet MP3 want dat is niet audiofiel. ;)
ik heb 1tb micro sd in mijn samsung s9 , en veel lossless audio , ook veel anime dus ja voor mijn een goede uitkomst
ik ben eigenlijk wel blij met dit en ik hoop dat we het meer in de apparaten zien

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee