De generatie van mijn ouders (babyboom) hebben in de RK-traditie allemaal minimaal 3 of 4
Mijn voorbeelden hadden er 3, bewust allebei J.J.M. Wat ook voorkwam is dus Johannes Barend Maria en Barend Johannes Maria, of ook varianten met Maria in het midden.
Die 4 voornamen kwamen voor, maar minder vaak dan 3, eigenlijk alleen maar in bepaalde groepen.
Maar ook dan kun je 4 gelijke voorletters hebben.
Ook bij protestanten was het vernoemen naar de grootouders trouwens gebruikelijk.
voornamen, waarvan met name de 2e en 3e naam verwijzen naar de grootouders.
Bij mijn weten vooral de eerste naam, en dan ofwel de tweede, ofwel de derde want de andere was bij een echt goede katholiek natuurlijk Maria.
De eerste voornaam mag echt wel afwijken en een 'eigen' naam zijn.
Ja vanaf het derde jongetje of derde meisje, maar eigenlijk alleen als dat dan al het 5e kind was.
Wat natuurlijk wel veel voorkwam is dat Jan senior het liefst zijn zoon "Jan junior" noemde,
Daar heb ik nooit veel van meegekregen. Ja de laatste vijf jaar als er dergelijke personen in het nieuws kwamen, en er dus een referentie was naar vader en zoon. Ik denk dan aan personen zoals Arie Luyendyk en Arie Luyendyk jr., Max Moszkowicz Sr. en Max Moszkowicz Jr. maar ook aan criminelen die het nieuws haalde. Het blijven echter uitzonderingen, vernoemen naar opa (en voor meisjes naar oma) was de norm, al waren er ook altijd die dat niet wilden.
maar ook toen waren mensen al gevoelig voor naamtrends en koos men (voor die tijd) moderne voornamen, mits hij/zij maar enigszins leek op een naam uit de bijbel.
Als men een naam koos die niet al voorkwam in de familie, dan is dat is iets dat de kerk vervolgens oplegde. Dan zag je dat er bij de gemeente en bij de kerk verschillende namen geregistreerd waren.
Dat laatste werd ook nog wel omzeild door te kiezen voor een doopnaam en een roepnaam. Zo ken ik een "Anna Petronella" roepnaam "Nadine", om het ingewikkeld te maken
Ja dat kwam ook wel incidenteel voor. In de kerk werd dan echter steevast de doopnaam gebruikt, de roepnaam thuis en op school - mits die school dan geen katholieke was.