Myanmar blokkeert sociale media en land heeft internet-black-outs - update

Myanmar heeft te maken met flinke onderbrekingen van zijn internetverbinding met de rest van de wereld. Volgens NetBlocks viel op zaterdagochtend de connectiviteit van het land terug tot 16 procent van wat gebruikelijk is. Ook laat de regering sociale media blokkeren.

De black-outs worden gemeld door NetBlocks, een organisatie die opkomt voor internetvrijheid. Begin deze maand daalde de connectiviteit van 100 procent naar rond de vijftig procent van wat gebruikelijk is, maar daarna krabbelde dat niveau weer op. NetBlocks stelde bij de constatering van de eerste dip dat 'het verstoringspatroon duidt op een centraal uitgegeven black-out-bevel'.

Wat echter wel duidelijk is, is dat de nieuwe regering van Myanmar, geïnstalleerd na de militaire coup van 1 februari, sociale media laat blokkeren. Dat begon met Facebook, enkele dagen geleden, en nu is ook het bevel afgegeven om Twitter en Instagram te blokkeren. Daarmee trad de Noorse telco Telenor naar buiten, die in het land opereert. Op Twitter en bijvoorbeeld de Myanmar-subreddit wordt veel gepost over de blokkades, black-outs en de protesten tegen het nieuwe regime.

Update, 23:14: observaties NetBlocks over mogelijke oorsprong black-outs toegevoegd.

Update, Zondag: de connectiviteit in het land krabbelt volgens NetBlocks weer terug, maar volgens de organisatie is het onduidelijk of dat aanhoudt en zijn sociale media onverminderd geblokkeerd.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

06-02-2021 • 10:30

92 Linkedin

Reacties (92)

Wijzig sortering
Gisteren al besproken in verband met de Signal ban in Iran, dus hier even een citaat uit eigen werk:
Laatste paar dagen veel gelezen over Briar en eigenlijk is het Signal on steroids. Het is volledig decentraal en het werkt via een mesh-network. Via wifi, bluetooth of tor kunen gebruikers een peer-to-peer netwerk opzetten zodat ook zonder actief internet gechat kan worden. Je kunt het via F-Droid ook gewoon van telefoon tot telefoon overgeven.

https://briarproject.org/

Signal is goed zolang je in een rechtstaat leeft. Briar is het antwoord voor als de rechtstaat stopt.

Super slim bedacht een ook nog eens open source en ge-audit:
- https://briarproject.org/how-it-works/
- https://briarproject.org/...-released-security-audit/
-- Eonfge in 'nieuws: Signal roept gebruikers op tls-proxies aan te maken voor I...

Dit is dus precies wat Myanmar nodig heeft. Als je genoeg mensen in de grote steden kunt overtuigen om de app te installeren, dan kun je met elkaar blijven communiceren zonder centrale server of zelfs zonder DNS of ISP verbindingen.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 februari 2021 11:34]

Helaas heb je hier niks aan met iPhones. Dat is dan wel weer jammer. :/ Want het project/concept is goed.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 6 februari 2021 13:07]

Gisteren, ook al een opmerking over gemaakt in een ander artikel, dus hier nog even de tldr:

Privacy en vrijheid zijn aan elkaar gerelateerd. Een platform zonder vrijheid is ook een platform waar jouw privacy elk moment kan worden ingetrokken. De controle die Apple heeft over jouw telefoon, en de politieke druk die op Apple kan worden uitgeoefend, is de zwakte in Apple's 'privacy bewuste' houding. Je hebt met een iPhone alleen maar privacy zolang dat mag van Apple of politici.

Met een Android heb je redelijke controle over welke software er op jouw toestel staat, ongeacht de politieke implicaties. F-Droid, een third-party store voor Android, bied bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om apps via nfc en bluetooth uit te wisselen.

Als het leger in Myamar Apple zou opdragen om Briar weg te halen, dan zou Apple dat ook direct doen, getuigende Apple's houding in China.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 februari 2021 16:05]

Ik denk noet dat apple een niet democratisch gekozen bestuur dat sen coup houdt zo makkelijk zou volgen.

China, wat je ook vindt is duidelijk onder controle van de CCP en ja net als elk ander bedrijf moeten ze de lokale wetten volgen, is logisch ook moeten ze hier ook, stel je voor hoe wij zouden reageren als apple denkt hier boven de wet te staan.

Maar een tumultueuze coup gaan ze echt niet ondersteunen hoor. Zouden het iig rekken dmv een rechtzaak of wat dan ook. Totdat het duidelijk is wie echt de leider wordt in dat land.

En ja als dan de coup slaagt en ze maken wetten, dan kan je als bedrijf 2 dingen doen, je kan heel cool principieel weglopen, of je volgt ze maar probeert ze positief te beinvloeden en maakt tools die niet tegen de wet zijn maar privacy beschermen. Tis niet zo zwart wit, en apple doet heel veel voor provacy en beschermt veel users in bijv landen als iran tegen overheids tracking.

Ja ze kunnen de wet niet overtreden maar ze doen hun best hun users te beschermen, en dat respecteer ik wel.

Ik geef we toe dat apples ability om software te blokkeren een 2zijdig zwaard is, meestal is het goed verwijderen van gecompromitteerde software, niet toelaten malware etc. Zijn positieve kanten.
Dit een potentieel negatieve.

[Reactie gewijzigd door freaq op 6 februari 2021 19:02]

Apple’s houding in China zegt helemaal niks over Apples houding in Myamar. Apple heeft anderhalf miljard redenen om voor Chineze druk te zwichten. In Myamar wonen slechts 50 miljoen mensen die in de regel een stuk minder kapitaalkrachtig zijn
Briar is een prachtig voorbeeld van een communicatiemiddel dat prima werkt zonder een vorm van centrale controle.
Het is wel naïef om te denken dat een regime in Myanmar controle op-of niet zal gaan handhaven als apps al Briar werkelijk voet aan de grond krijgen en bijdragen aan weerstand of illegale activiteiten.

Dan zal een verbod op het bezit van mobiele telefoons zonder toestemming ook een mogelijkheid zijn of mogelijk alleen bepaalde telefoons uit China met beperkingen... of bepaalde toevoegingen.
Inderdaad, Apple. Geroemd om hun privacy. Wanneer het echt ergens over gaat, kom je er achter dat het voornamelijk schijn is :).

Typo

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 6 februari 2021 17:42]

Anoniem: 159816
@slijkie6 februari 2021 15:01
Je kiest bij Apple er specifiek voor dat je geen controle hebt over de hardware die je koopt. Als je het belangrijk vindt dat je alle software kan draaien die je zelf wilt dan koop je geen Apple.
Probleem is alleen dat Apple dit niet vooraf communiceert. Dus de gemiddelde consument weet dit dan ook niet. Die vragen zich achteraf pas af waarom het niet kan.
De gemiddelde consument weet niks van beperkingen door Apple.
Facebook, Whatsapp, de mailserver van de zaak, selfies schieten en een beetje bellen doet het toch?
Helaas heb je hier niks aan met iPhones.
Ik denk niet dat dit in Myanmar een probleem zal zijn gezien het inkomen van de gewone bevolking.
Briar is idd eleganter, hoewel het wel meer tot zijn recht NADAT mensen gemobiliseerd zijn en bijelkaar gekomen zijn. Niet om mensen op afstand te mobiliseren.
Je zou het kunnen combineren met Matrix, waarmee je zowel een wereldwijd netwerk als federation beschikbaar hebt. Daarnaast verschillende clients, waaronder webclients, en bridges naar zowat elk denkbaar netwerk.
Maar hoe ga je dat downloaden als ongeveer al het internet afgesneden is?
Ik kan via Bluetooth of NFC gewoon apps van mijn toestel naar een ander toestel sturen. Het is ook mogelijk om F-Droid App direct vanaf mijn toestel beschikbaar te stellen aan een ander, en F-Droid biedt ook de mogelijkheid om jouw telefoon als lokaal software-center op te zetten zodat meerdere mensen tegelijk apps vanaf jouw toestel kunnen downloaden.

Natuurlijk betekend dit dat je Briar, Tor en F-Droid al op jouw toestel moet hebben staan voordat het leger een Coup pleegt, dus begin vandaag met digitaal preppen ;)

https://f-droid.org/en/

Wel trouwens iets om eens te oefenen, want bij mij vindt hij de toestellen af en toe niet. Bluetooth blijft matig.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 februari 2021 16:03]

Ja maar dat is dus het punt. Heel die adoptie valt en staat bij de beschikbaarheid.

Als je pech hebt en in een dorp woont waar niemand op tijd Briar binnengehaald heeft én slim genoeg is om het te kunnen delen, gaat het al lastig worden.

Dan kan je beter een ladinkje portofoons gebruiken met een open veld bereik van 5km...

Die dingen kosten geen bal meer tegenwoordig en is compleet “offline”, daarbij heb je er zat waar je zo veel kanalen en lockout mogelijkheden hebt, dat je je ook geen zorgen hoeft te maken over wie er meeluistert.

[Reactie gewijzigd door 1nsane op 6 februari 2021 19:28]

Ehm....
suu-kyi-aangeklaagd-voor-bezit-illegale-walkietalkies
https://www.volkskrant.nl...le-walkietalkies~b577ddad

[Reactie gewijzigd door Vaan Banaan op 6 februari 2021 20:44]

Om bij de eerste controle in de cel gegooid te worden of erger. Omdat je een app hebt die de staat ondermijnt.
De app is natuurlijk alleen een middel.

Een militaire coup beantwoord je immers niet met alleen vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, een coup beantwoord je met vuurwapens en IEDs. Als de bevolking vrijheid wilt, dan moeten ze bereid zijn om een asymmetrische oorlog te voeren.

Net zoals Het Verzet of de IRA die gebruik maakte van koeriers om vijandige locaties te communiceren, zul je Briar ook zo moeten inzetten. Waar zijn de vijandige troepen, waar kun je snel een hit-and-run uitvoeren en waar kun je vervolgens schuilen.

Ik zie Briar dus wel als goede toevoeging maar inderdaad, gepakt worden als koerier betekend waarschijnlijk een spoedige dood.
Een militaire coup beantwoord je immers niet met alleen vrijheid van meningsuiting en persvrijheid, een coup beantwoord je met vuurwapens en IEDs. Als de bevolking vrijheid wilt, dan moeten ze bereid zijn om een asymmetrische oorlog te voeren.

Net zoals Het Verzet of de IRA die gebruik maakte van koeriers om vijandige locaties te communiceren, zul je Briar ook zo moeten inzetten. Waar zijn de vijandige troepen, waar kun je snel een hit-and-run uitvoeren en waar kun je vervolgens schuilen.
Hoewel het succes van opstanden erg afhankelijk is van de complexe lokale verhoudingen, lijkt het er sterk op dat geweld het minst effectief is -> https://news.harvard.edu/...-social-political-change/

Briar zou goed kunnen passen in het organiseren van een algemene staking of dergelijke geweldloze acties.
Ergens is dat wel een comfortabele gedachte.

Voorbeelden zoals de IRA zijn natuurlijk lastig, want daar was natuurlijk ook een heel duidelijk politiek beleid. Het loonde om de Engelsen uit te dagen: Elke keer als de Engelsen ene bloedbad aanrichtte, dan kwam dat wereldwijd in het nieuws. Zelfde als India, die wisten zich ook toe ontdoen van het Engelse juk middels relatief vredige middelen.*

Toch denk ik dat het in sommige situaties nog steeds niet mogelijk is. Zoals John F. Kennedy ooit zei: " Those who make peaceful revolution impossible will make violent revolution inevitable"

Uiteindelijk moet je ook naar beide streven, want eenmaal onafhankelijk/democratisch moet je ook op vredige voet verder kunnen leven. Als de cyclus van geweld te groot wordt, dan eindig je in een neerwaartse spiraal. De balkan is hier een treurig voorbeeld van, maar ook de recente annexatie van Artsakh laat dat zien.

Dus ja, gebruik stakingen, maar wees ook bereid om een staking op te volgen met een overval op het lokale stadhuis. De Februaristaking zorgde immers ook niet voor onze onafhankelijkheid.

* Relatief vredig. Het geschatte aantal Engelse slachtoffers in de strijd voor India's onafhankelijkheid licht ergens tussen de 3 en 35 miljoen, afhankelijk van hoe je telt.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 februari 2021 16:04]

"onafhankelijkheid licht ergens tussen de 3 en 35 miljoen, afhankelijk van hoe je telt."
hypercorrectie? ligt. Het produceert geen fotonen of zo.
Vergelijkingen met regimes in relatie tot wereldwijde machtsverhoudingen 20-30 jaar geleden zijn lastig. Er zijn geen 2 wereldmachten meer maar 5 (althans die zich zien als wereldmacht) en dan heb je nog een groepje landen in Europa die gezamenlijk ook nog wel eens vingertje opsteken en mee mogen spreken.

Losstaande van de geo politieke belangen die op de achtergrond spelen en de invloed van China op het militaire regime. Myanmar ligt niet in de directe invloed- en belangensfeer van het westen (lees VS/EU)
Ik zie direct gerichte sancties op personen/bezittingen/buitenlandse tegoeden als goede toevoeging. Briar werkt alleen goed met voldoende gebruikers en dat zal betekenen risico op verbod van mogelijk alle mobiele communicatie als Briar of vergelijkbare apps succesvol worden.
Zou mooi zijn als er een 'gebruik je eigen icon dan de standaard' ingebouwd wordt.
Om bij de eerste controle in de cel gegooid te worden of erger.
Als je gecontroleerd wordt in dit soort regimes ben je sowieso al de klos. Zo niet, zijn er natuurlijk ook manieren om applicaties te verbergen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 februari 2021 14:11]

Tuurlijk, en dan wordt de volgende stap.het verbieden van mobiels. het wordt dan van kwaad maar erger. Of gaan ze radio jamming toepassen.
Ik denk niet dat het verbieden van mobiele telefoons te handhaven is als je het zou dicteren of daadwerkelijk ook maar zou werken voor je. Voor veel mensen is de mobiel ondertussen de enige mogelijkheid van communicatie (geen tv, radio vaste tel, laptop etc) hoe ga je als machthebber je wil communiceren als niemand het ontvangt?Trouwens heb je wel de middelen om dit te borgen vergeet niet het leger bestaat ook uit mensen ;)

Jammen: dit werkt prima op kleine schaal, maar niet op landelijke schaal want even afgezien van de immense kosten om elke vierkante meter te jammen, moet je ook alle freq's jammen om zeker te zijn dat er niks doorkomt. Helaas kun je zelf dan ook niet echt meer handig communiceren via iets anders dan een vaste lijn.

Verwacht dat de imternet ban niet heel lang duurt is denk ik om de eerste commotie een beetje te bedaren en voor het nieuwe bewind een manier om tijd te rekken om hun macht te verankeren.
Ik denk niet dat het verbieden van mobiele telefoons te handhaven is als je het zou dicteren of daadwerkelijk ook maar zou werken voor je.
Je zet het netwerkverkeer vanaf zendmasten voor de mobiele telefoons uit, en gebruikt de zendmasten om mobiele telefoons op te sporen.
Voor veel mensen is de mobiel ondertussen de enige mogelijkheid van communicatie (geen tv, radio vaste tel, laptop etc) hoe ga je als machthebber je wil communiceren als niemand het ontvangt?
Je gaat uit van rationaliteit, en alsof er geen manieren zijn om bepaalde mobiele telefoons toe te staan en bepaalde mobiele telefoons te blokkeren.
Trouwens heb je wel de middelen om dit te borgen vergeet niet het leger bestaat ook uit mensen ;)
Die hebben hun eigen communicatiemiddelen.
Anoniem: 551631
@Eonfge6 februari 2021 12:40
Ik kende dit helemaal niet.
Echter is dit inderdaad voor dat soort gebieden en toch ook weer te noemen criminelen een bijzonder goede oplossing.

Wel vraag ik mij af hoe goed/stabiel dit blijft als er veel gebruikers zijn.
Want je draagt dus eigenlijk andermans data mee.
Denk dat als je op een dag een paar 1000 andere users tegenkomt je telefoon snel vol begint te raken met data waarvan je niet eens weet wat er in staat.

om de -1 maffia te voorkomen, dit is een ongefundeerde mening. heb behalve de website mij niet verdiept in deze applicatie
Natuurlijk. Wil niet meteen de hele filosofische boekenkast erbij halen, maar handelingen en dingen hebben geen morele waarde, alleen morele interpretaties. Een handeling of ding is niet goed of slecht, we beoordelen zelf of we iets goed of slecht vinden. Briar of Tor is dus niet per definitie 'goed'. Het gebruik van Briar of Tor is goed of slecht, afhankelijk van hoe wij het gebruik beoordelen. En ook die beoordeling is natuurlijk subjectief.

Ik vindt het dan ook vrij naïef van mensen om nu elkaar via Telegram aan te moedig om geweld te plegen. Telegram is immers niet anoniem en Telegram groep-chats zijn niet beveiligd. Sterker nog, in januari hielp Telegram ook al met het opsporen van groepen relschoppers en deze actief de mond snoeren.

Hoe het schaalt? Moeilijk in te schatten. Waarschijnlijk nog best aardig want het aantal mensen dat je dagelijks zult spreken, zal wel meevallen. Briar ondersteund ook geen data-intensieve dingen zoals beeld en geluid.
Kan zijn dat bluetooth alleen lokaal in een klein gebied gebruikt wordt, zodat tijdens een protest bv. waarschuwingen tegen politie gestuurd kunnen worden. Als het meeste verkeer via een nabij wifi het internet in gaat zou het kunnen werken, misschien. Maar opschalen klinkt inderdaad moeilijk.
Dit is dus precies wat Myanmar nodig heeft. Als je genoeg mensen in de grote steden kunt overtuigen om de app te installeren, dan kun je met elkaar blijven communiceren zonder centrale server of zelfs zonder DNS of ISP verbindingen.
Ik heb momenteel een collega in Myanmar zitten, die verteld mij dat ze hier al gebruik van maken. Volgens die collega is letterlijk de hele stad aan het protesteren daar en dankzij de app kan er weinig tegen gedaan worden.

Alle taken van de overheid liggen momenteel stil omdat personeel weigert hier aan mee te werken, als dit lang genoeg aanhoudt hoopt de bevolking dat het leger opgeeft.
Het beperken van de vrijheid van meningsuiting is natuurlijk één van de eerste stappen om een democratie, voor zover er hier al sprake van was, te ontmantelen.

Hier ligt de focus en de discussie op sociale media waarbij men zich denk ik onvoldoende realiseert dat het hier niet gaat om katten filmpjes maar zo'n beetje het enige medium wat de bevolking tot zijn beschikking heeft om zijn mening te uiten.

En dat het buitengewoon effectief is blijkt wel uit het gebrek aan aandacht voor landen waar die met succes is ingezet zoals Jemen, Wit Rusland etc.

Geen nieuws is slecht nieuws.
Erg pijnlijk voor de bevolking. Dan zou een wireless verbinding ala Starlink erg welkom zijn. Hopelijk is het betaalbaar.

[Reactie gewijzigd door NoUser op 6 februari 2021 11:01]

Starlink werkt in ‘cells’ waarin ze de ‘lokale’ wetten moeten volgen. Dus dat zou ook blockades opleveren.

Je zou niet een starlink kit besteld in New York hier kunnen gebruiken (wat ik wel verwachte).
Starlink satellites are scheduled to send internet down to all users within a designated area on the ground. This designated area is referred to as a cell.
Your Starlink is assigned to a single cell. If you move your Starlink outside of its assigned cell, a satellite will not be scheduled to serve your Starlink and you will not receive internet. This is constrained by geometry and is not arbitrary geofencing.
Bron: Starlink.com

Edit: en dan nog een leuk kaartje van de cellen.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 6 februari 2021 11:33]

Het piepkleine Nederland is alleen al 4 cellen. Dat beloofd wat. "U wilt uw internet ook in Brabant gebruiken? Dat kost extra..." Al mijn vakantiebestemmingen vallen ook meteen af. Wat dan wel weer een pluspunt is. Het laatste wat ik wil op vakantie, is bereikbaar zijn.

Tot slot, internationale bedrijven zullen er alles aan doen om zoveel mogelijk legaal te zijn in alle contrijen. Starlink zal dus ook echt wel meewerken aan internet censuur omdat ze anders zichzelf in de vingers snijden. Hier al vast een tool om de censuur op Starlink te indexeren:

OONI: Open Observatory of Network Interference
https://ooni.org/

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 6 februari 2021 11:42]

De ShortCircuit video van LinusMediaGroup geeft aan dat die cells enkel tijdens de beta zijn.

Waar haal jij jou informatie vandaan?

Edit: link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Remy_uut_Twente op 6 februari 2021 11:45]

Het laatste wat ik wil op vakantie, is bereikbaar zijn.
Er zit een uitknop op een smartphone, hij hoeft zelfs niet uit, airplane mode of gewoon een blocklist voor periode x.
Ik gebruik mijn smartphone genoeg op vakantie. Superhandig om restaurantjes te zoeken een supermarkt en een auto te huren, en zo kan ik ik nog wel 100 dingen verzinnen


En sssht, niet doorvertellen, maar een buitenlandse mac is zelfs een uitje :Y)
Het piepkleine Nederland is alleen al 4 cellen. Dat beloofd wat. "U wilt uw internet ook in Brabant gebruiken? Dat kost extra..."
Daar gaat de EU korte metten mee maken.
Ah, dus iemand die met een zeilbootje de Atlantische oceaan overgaat kan het helaas dus niet gebruiken.
In theorie wel, vliegtuigen zullen het ook gaan gebruiken, maar de ‘consumenten’ abbo’s zijn locked. Er zullen vast luchtvaart/maritieme abbo’s komen die niet gelocked zijn, maar die zullen denk ik ‘ietsje’ duurder zijn. ;)
Op dit moment zijn ze locked, maar de plannen zijn om het gewoon helemaal open te gooien.
Op dit moment zijn ze locked, maar de plannen zijn om het gewoon helemaal open te gooien.
Dat is het mooie van plannen, als de politiek / perceptie verandert, zo ook het plan
Dat verdelen in cellen was me echt ontgaan. Hopelijk zijn de cellen dusdanig groot dat je dan als alternatief een adres in een naburig land kan opgeven.
Satelliet internet bestaat al, alleen is dat onbetaalbaar voor het gros van de bevolking en starlink gaat niet zoveel goedkoper zijn
Vergeleken bij mobiel internet is in Myanmar zo'n beetje iedere andere vorm van internet duur, traag, en/of onbetrouwbaar. Het 4G-netwerk in steden is wel redelijk in mijn korte ervaring in het land. Stukken beter dan veel landen in Afrika. In echte grote steden is er ook wel fiber, maar als westerling lig je niet wakker van de prijzen van 4G. Voor een doorsnee Birmees is ook 4G redelijk aan de prijs natuurlijk.

Maargoed, daar heb je niets aan als er vanalles geblokkeerd wordt.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 7 februari 2021 01:32]

Voor Westerse begrippen is satelliet internet helemaal niet bijzonder duur, voor de gemiddelde persoon daar wel inderdaad. Starlink zal niet goedkoper gaan zijn idd. De bandbreedte, en vooral ook latency, zal veel beter zijn. Maar dat is niet bijzonder relevant voor die situatie.

Verder moet je bij beide een antenne op je dak hebben, dus het is ook niet bepaald onopvallend.
Satelliet internet bestaat al, alleen is dat onbetaalbaar voor het gros van de bevolking en starlink gaat niet zoveel goedkoper zijn
Nee hoor... de meeste bestaande two way sat verbingingen zijn zelfs duidelijk goedkoper dan de $99 van Starlink. Ze zijn echter in mijn ervaring vrijwel onbruikbaar de laatste 12 jaar. Daarvoor werkte het gewoon prima, nu is het volledig overboekt.
Ik ben zelf meerdere malen in Myanmar geweest. In de hoofdstad en langs de Thaise/Indiase grenssteen is het nog wel te doen. Maar daar buiten stap je echt in een tijdmachine. Ongelovelijk veel militairen, complete steden van hout, geen asfalt, geen stromend water of electriciteit.
Ik vraag mij af wat voor impact de boycot gaat hebben op de gehele bevolking.
Aangezien een groot deel van de bevolking heeft nog geen telefoon of geen internet.
een groot deel van de bevolking is trouwens opgegroeid onder de militaire junta van het toenmalige Birma.
Dit is heel zuur voor die mensen daar. :(

Hopelijk lukt het met ad-hoc mesh netwerken om toch nog een beetje te communiceren.
Slechte ontwikkeling... Wat je ook van Social Media vindt, het verslechteren van internet connectiviteit is altijd een slechte zaak.
Het was me trouwens helemaal ontgaan dat er in Myanmar een coup gepleegd was.
Jij bent niet de enige die het ontging.
https://www.youtube.com/w...jViicE&ab_channel=BBCNews Haar ontging het ook.
Klopt, onze locatie is sinds 3 uur en 20 minuten down. Apart dat er niet in het artikel staat dat dit voor (voorlopig) de komende 48 uur is.
Wat ik mis in dit artikel is hoe de militairen het internet blokkeren. Is dit enkel op dns niveau of haalt men echt de backbone van ISP neer?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee