Officiële Killzone-website sluit de deuren en Shadow Fall verliest clan-functies

Het Amsterdamse Guerilla Games heeft de website voor Killzone zo goed als offline gehaald. Wie erheen gaat, krijgt alleen nog een korte mededeling dat de site de deuren sluit, dat in de toekomst de url doorverwijst naar PlayStation.com en dat Shadow Fall geen clans meer ondersteunt.

Uit de beslissing valt op te maken dat Guerrilla Games in ieder geval op dit moment geen interesse heeft in het uitbrengen van een nieuwe game in de franchise. De laatste game in de franchise, Killzone Shadow Fall, is alweer meer dan zes jaar oud. Op de Sony Worldwide Studios-pagina staat Guerrilla ook genoteerd als zijnde de ontwikkelaar van Horizon Zero Dawn, maar niet die van Killzone, ondanks het bestaan van zes voor Sony exclusieve games met die naam.

Het aanmaken en beheren van clans voor Shadow Fall ging via de website van Killzone, en is nu dus geen mogelijkheid meer. Onduidelijk is hoeveel mensen die game nog in multiplayer speelden; Sony geeft geen statistieken prijs. "Multiplayermodi, spelersstatistieken en ranglijsten voor Killzone Mercenary en Killzone Shadow Fall blijven wel werken", stelt de studio.

Tegenwoordig gaan de ontwikkelingsmiddelen van Guerrilla in ieder geval naar de Horizon-franchise. Horizon Zero Dawn kwam in 2017 uit voor de PS4 en augustus jongstleden voor Windows. Een vervolg, Horizon Forbidden West, moet ergens in de tweede helft van dit jaar op de PS4 en PS5 verschijnen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

10-01-2021 • 13:25

71 Linkedin

Reacties (71)

71
70
30
1
1
31
Wijzig sortering
Merkwaardig dat deze game nog steeds niet een PlayStation Plus game is geworden.
Bedoel je niet Playstation Now?
Maar ik meen echt te herinneren, dat Killzone Shadow Fall vroeger ook op Playstation Plus stond, 1 maand lang gratis te downloaden.

De Killzone games staan gelukkig wel op Playstation Now.
Playstation Now pagina bestaat niet mee, maar via google heb ik een game overzicht van Playstation Now toch gevonden:
https://www.playstation.c...w-games/#all-ps-now-games
Alle Killzones games staan op Playstation Now.
Nee bedoel echt PlayStation Plus. De multiplayer is wel eens gratis speelbaar geweest voor PS+ members. https://blog.playstation....-free-28th-31st-december/

Maar de volledige game is tot nu toe nooit een PS+ game geweest.

[Reactie gewijzigd door WhySoSerious? op 11 januari 2021 12:00]

Zo.. Ik voel me ineens heel erg oud, dit was de launch title voor PS4 en was oprecht een leuke game. De tijd gaat snel..
PS4? Ik moet aan de PSP denken bij kill zone. Over oud zijn gesproken. ;(
Ik heb de PS2 beta nog gespeeld, toen je nog Beta Trial discs thuisgestuurd kreeg van SCEE (toen beta’s nog écht beta’s waren), maar de game was eigenlijk online bij voorbaat al mislukt. De beta was tijdens het hoogtepunt van SOCOM 2, daar kon de game niet tegenop. Ik schat dat zeker 75% van de PS2 Online spelers SOCOM spelers waren.
Ja jammer dat Socom en Zipper Interactive zo'n stille dood gestorven zijn. Socom 2 waren echt gouden tijden destijds. Het verval begon op de Ps3 met Socom Confrontation.
"MAG" van Zipper interactive vond ik ook echt super geniaal op de PS3 destijds. Maximaal 256 (!!!) man op 1 map, 128 vs 128. En dat werkte gwoon goed. Die strafing runs van straaljagers op bepaalde straten waren ook angstaanjagend. Ben de naam v.d map kwijt maar er was een map waar 1 v.d 2 partijen een toren moet verdedigen, waar de tegenpartij een bom in moest planten. Dat was altijd een spannende map.

Dat daar nooit een PS4 (of better yet, PC) vervolg op gekomen is , is gewoon een schande.
MAG idd zo vet toen der tijd! _/-\o_

En om op je laatste zin te reageren:
Het is idd een schande die game of de opvolger had mooi gepast tussen het hedendaagse Battle Royale geweld :*)
256 in 1 mega map, dat deed novalogic (niet zo heel lang geleden overgenomen door THQ Nordic geloof ik) ook al met de Joint Operations Franchize. (Uren met zoet geweest). Toch? Of was dat 64x64?
Ja dat had ik ook! SOCOM was ook echt vet, heb dat vroeger zelfs nog in een online clan gespeeld!
PS2 killzone, leuke co-op game :) deed het altijd tegen mijn broer, deatchmatch met NPC. Die waren nog best goed.
Ik heb speciaal voor Killzone 2 nog een netwerk adapter gekocht zodat ik dit spel online kon spelen op de PS2. Wat een topgame was dat :)
Dat was nog gewoon Killzone 1 hoor. 2 was op de Ps3 dus denk niet dat je daar een aparte adapter voor gekocht hebt XD
Dit inderdaad! killzone was de eerste online console shooter die ik gespeeld heb. op ps2 met netwerk adapter inderdaad. Maarja de meeste van ons zijn inmiddels ook erg oud :P (30+)
Ow haha, zo zie je maar dat vanaf 30+ je geheugen je langzaam in de steek begint te laten :P
Op de PS Vita nog steeds een van de mooiste games :)
Door dit bericht heb ik daar wel weer eens zin in, was een leuke game en de graphics (voor de Vita) waren fenomenaal voor z'n tijd.
heb net mijn Vita weer in de lader gestoken
Toevallig is de vita (gekocht op Launch day in Japan) net opgedoken uit een verhuis doos. Tijd om vanavond wat op te starten :)
Op de PS4 is Shadowfall ook nog steeds 1 van de mooiere games. Was echt lekker next-gen bij de PS4 release. Performance was niet optimaal, maar ik vond het echt een gave game.
De PS2 versie niet te vergeten :9

Maar goed, ik was er al bij sinds het NES tijdperk....
Toen noemde ze killzone nog gewoon duckhunt ;-)
Toevallg net mijn psp te koop gezet inclusief originele killzone. Killzone was op de playstation echter wel een stukleuker dan op de psp,
PS4? PSP?

*Kijkt naar Killzone op de PS2*

...Ik word oud...
En de tijd dat ik hem in game mania voor 20EUR kocht op PS2 :*) ...
Back in the days... ;) (Inflatie even niet mee geteld.)
Je moet wel erg jong zijn, wil je zoiets zeggen. PS4, dat is gisteren! ;)

Volgens mij is de originele killzone van PS2? Ik ken Guerilla Games nog als Lost Boys Games. Volgens mij was de oprichter daarvan eens gastspreker tijdens mijn studie aan HHS toen. Weet ik niet meer precies, geheugen laat me in de steek. Dan mag ik me wellicht enigszins oud voelen, toch? ;).
Arjan Brussee? Ultraforce - Vectordemo, Orange Games (Jazz Jackrabbit), LostBoys, Guerilla. Ik ben dan ook geen 30 meer. 8-)
Oud? Ik ken "Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards" nog :*)
En zelfs heel lang daarvoor Pong. Op mijn eerste 'spelcomputer' :?

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 10 januari 2021 14:14]

Space Invaders en Missile Command op de Atari :) mijn eerste spelcomputer _/-\o_
Oud? Ik ken "knikkeren" nog :*)
En zelfs heel lang daarvoor hoepel rollen. Op mijn eerste 'straat' :?
Straat? Een luxe! Wij leefden in een gat in de grond en speelden met modder! (Sorry, moest denken aan die Monty Python sketch)

[Reactie gewijzigd door King of Snake op 10 januari 2021 15:50]

Oud? Ik ken "Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards" nog :*)
En zelfs heel lang daarvoor Pong. Op mijn eerste 'spelcomputer' :?
Ja, precies, ik ken en heb veel C64 spellen, die ik gekocht heb toen ik een kind was, en kopieën van heb, zo als Blasteroids, en ADDICTA BALL, en Arac, en PAC-LAND, en Ghostbusters, en Krakout, en Paperboy die ik ook voor me Sega CDX/Multi-Mega heb, en Fist II, en Antiriad, en nog veel meer fantastische C64 spellen, ach is dan wel leuk dan dat Jhonna zich dan oud opeens voelt.
Oh Paperboy, een van mijn favoriete spellen op de nes als kind!
Oh Paperboy, een van mijn favoriete spellen op de nes als kind!
Ja precies, was ook helemaal gek van Paperboy op de C64, de music is echt fantastisch, vind de music het beste op de C64, en Paperboy 1 vond ik veel mooier op de Sega Genesis/Mega dan de NES, maar de Sega Genesis/Mega was ook wat nieuwer, en vind de gameplay en zo van Paperboy 2 beter op die van Sega Genesis/Mega dan op die van SNES, betere geluidseffect en je hebt stemmen in de spel, ik heb heel veel uren verspilt aan Paperboy op de C128D, en later op de Amiga 2000, en heb hem pas begin vledejaar voor mij Sega CDX/Multi-Mega gekocht, heb zelf nooit een Sega of Nintendo gehad vroeger toen ik klein was, dus heb ik zelf maar een Sega CDX/Multi-Mega en SNES gekocht, me vrienden en familie hadden er wel een waar ik vaker bij speelde, maar Paperboy was gewoon een heerlijke jaren 80 spel, heb hem nog gespeeld een maand terug op me Sega CDX/Multi-Mega, blijft leuk.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 10 januari 2021 18:34]

Maar wat heb je nou? een Multi-Mega of een CDX ? ;-) Sega Multi-Mega is wat exclusiever volgens mij. Zijn er niet veel van in Europa volgens mij.
Maar wat heb je nou? een Multi-Mega of een CDX ? ;-) Sega Multi-Mega is wat exclusiever volgens mij. Zijn er niet veel van in Europa volgens mij.
Ik heb de Sega Multi-Mega versie, de Pal versie is dat, had de Genesis versie, en heb hem weer verkocht, wou de Mega versie hebben.

Ja ze zijn zeldzaam, daarom zijn ze ook zo duur €500+, er zijn ongeveer 5.000 CDX-eenheden uitgebracht in Noord-Amerika, dus ja zijn zeldzaam, ja de Sega Multi-Mega zal wel zeldzamer zijn, zie meer Sega CDX dan Sega Multi-Mega, heb ook de Sega Mega Drive II met Sega Mega CD II, maar gebruik me Sega Multi-Mega het meeste.

https://retroconsoles.fandom.com/wiki/Sega_CDX/Multi-Mega
Ik ken hem, heb er zelfs 2 waarvan 1 boxed ;-)
Blijft alleen moeilijk achterhalen hoe zeldzaam die europese Multi-Mega nou echt is, vandaar dat ik je even wilde uithoren. Ik gebruik de multi-mega ook het meest, maar hoe verstandig doen we daaraan.....betreft toch een juweeltje ;-)
Ik ken hem, heb er zelfs 2 waarvan 1 boxed ;-)
Blijft alleen moeilijk achterhalen hoe zeldzaam die europese Multi-Mega nou echt is, vandaar dat ik je even wilde uithoren. Ik gebruik de multi-mega ook het meest, maar hoe verstandig doen we daaraan.....betreft toch een juweeltje ;-)
Ja maar ook als je elektronica niet gebruikt gaan ze achteruit, zo als de caps en meer, en ik geniet er liever van, dan dat het ergens ligt stof te happen, of op zolder of zo ligt stof te happen.

Me neefjes vinden de spellen ook erg leuk.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 11 januari 2021 16:57]

Daar heb je een punt, zal mijn boxed eens van stal halen😊
Daar heb je een punt, zal mijn boxed eens van stal halen😊
Hoop dat je veel plezier weer zal beleven, het blijft leuk, vooral als je het met meerdere kan spelen.
Leisure Suit Larry Goes Looking for Love in Several Wrong Places....
Als je de introductie van pong nog kan herinneren dan weet je dat je een halve eeuw achter je hebt liggen.
En launch title voor de Xbox360
Beste launchtitel was toch Resogun :)

Kreeg Killzone bij het 2 controller pakket en een nooit gebruikte camera :+ , maar kon niet in Kilzone komen helaas.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 10 januari 2021 20:39]

Zonde, vond de wereld die ze hadden neergezet erg tof. Uiteraard waren eht gewoon space nazi's in grote lijnen maar het hele aesthetiek eromheen was gewoon zeer sterk. Dit zie je wel een beetje terug komen in Horizon Zero Dawn betreft de mechanische ontwerpen.

Maar het waren ook gewoon heerlijk zware shooters, alles voelde gameplay wise erg sterk aan. De warzone mode was ook erg tof, 1 grote map en constant wisselende objectives. Jammer dat geen andere shooters dit hadden opgepikt. Hopenlijk misschien toch nog in de toekomst een echte Killzone game.
Uiteraard waren eht gewoon space nazi's
Het was gewoon 1:1 'gejat' van ' jon-rho: the wolf brigade', en zij hebben zich laten inspireren door uniformen van het duitse leger van WOII.
Je kun hier zien hoe buiten de meer sci-fi setting van killzone de hellghast in principe gewoon deze soldaten zijn.

Edit: desalniettemin killzone is wel een hele toffe serie, heb killzone 3 altijd met veel plezier bij een vriend van me gespeelt (had geen ps3).

[Reactie gewijzigd door toekie op 10 januari 2021 14:22]

Jin roh is 1 van mijn favoriete anime's maar afgezien van de rode ogen vond ik het vrij weinig lijken op het verhaal en concept van Jin roh. Ze zullen vast wel wat elementen van 80s Anime meegepakt hebben en de manga waar Jin Roh op gebasseerd is "Kerberos Panzer Cop" maar afgezien van het Nazi uniform esthetic en rode helm ogen vind ik Killzone toch meer zijn eigen ding. Wel echt een anime ding inderdaad.

Jin Roh leent heel erg qua omgeving uit het Tokyo van de jaren 60. Killzone heeft dan weer wat weg van Dune qua landschap en toekomstige cyberpunk invloeden voor de steden.

[Reactie gewijzigd door Sn0wblind op 10 januari 2021 14:46]

Ik snap niet dat ze bij Guerilla-games / Sony niet zien dat grafisch de games van Guerilla Games echt top is. Maar de gameplay, naar mijn idee gewoon minder fun is. Ik heb Killzone voor de PS3 en PS4 gespeeld, Horizon Zero Dawn... maar het voelt gewoon allemaal net niet zo fun aan als dat ik gehoopt had. Ondanks dat het grafisch gewoon uitmuntend is...

Toevallig gisteren van Digital Foundy een video gekeken waarbij nog even teruggeblikt wordt naar GoldenEye en Perfect Dark. Zo mooi wat ik zelf ook altijd ervaarde, was dat de besturing heel erg goed klopte, het gaf het gevoel dat de speler ook echt gewicht had in de virtuele wereld. Dit is ook wat ze in de video aangeven. En dat mis ik af en toe best wel... De auto-aim bij deze twee games vindt een menig persoon misschien als cheaten, voor mij voelde het juist enorm prettig aan en meer realistisch. Zo klunkerig huidige shooters op consoles hard hun camera draaien... er zit totaal geen gevoel in, en ik zie ook nooit iemand in het echt zulke harde bewegingen maken met een wapen...

Ik had gehoopt dat Guerilla Games naast graphics ook gewoon dat stukje gameplay net iets plezierig wist te maken... dan hadden ze echt goud in handen...

Video van digital foundry: https://www.youtube.com/watch?v=Cx3_beBwsZ0

Edit: En nee ik heb het niet over klassiekers vanwege nostalgie...

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 10 januari 2021 14:04]

Ik vind de gameplay nou juist heel goed bij de games van guerrilla. Ik vind killzone 2 de beste shooter ooit gemaakt. Speelt enorm goed! Vroeger heel vaak gespeeld online.

Maar ook horizon vind ik zeer goed spelen, dus wellicht moet je het nog eens proberen?
Nah het voelt meer als huiswerk, al de dingen die ik kan doen in het spel. Nogmaals mooi gemaakt... Maar fun? Nah..
Dat kan, dan zijn de spellen niks voor jou. Ik vind zelf killzone toch echt een hele goede shooter.

Ben wel benieuwd wat jij wel een goede shooter vind dan.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 10 januari 2021 19:01]

Qua console shooters... Time splitters kon ik aardig goed waarderen.

Voor de rest kan ik mij niet zoveel shooters herinneren die ik echt veel gespeeld heb op de consoles. Call of duty heb ik vooral overgeslagen. Dat was te lineair voor mij in het level design...
Jammer maar begrijpelijk, shadow fall was een launch titel voor de PS4, dus al best oud.

Hopelijk zien we in de toekomst meer Kill Zone games, het zijn altijd leuke games geweest.
Ik hoop ergens dat op het minst Shadow Fall een PS5 patch krijgt. De game is nu al te spelen op PS5 door BCT, maar een propere patch zou mooi zijn.*

*Ik noem bewust alleen Shadow Fall daar het omzetten minder moeite zal vergen dan KZ2/KZ3 die voor PS3 waren ontwikkeld. Ook al heeft GG ook een PC versie van zijn engine, toch lijkt mij een overzetting van die twee titels meer moeite te vergen dan een patch for SF.
Ik heb het spel nooot gespeeld. Ik vraag me af hoeveel kosten ze hiermee nou zullen besparen. Ik verwacht niet zo heel veel aangezien het maar om een kleine functie gaat. Die functie kan ook op een gedeelte van de servers waar nog wel de statistieken enzo wordt bijgehouden. Zelfs al is het een oude spel het betekent niet dat er niet meer gespeeld wordt. Er zijn nog genoeg oudere online games die nog gespeeld worden. Daarom vind ik het jammer dat er geen statistieken vrijgegeven worden. Dan lijkt de besluit misschien iets logischer.
Ik zou zeggen, geef het aan de community. Voor de windows machines kan je makkelijk een patch doorvoeren en voor de consoles lijkt het mij prima met een DNS record op te lossen.
Heb de eerste game kapot gespeeld op mijn inmiddels verstofte PS2, prachtige game. Ik kan me nog wel herinneren dat je helemaal een weg naar de spawn van de enemy kon sluipen via de heuveltjes. Ik heb Killzone wel op de PSP gehad ook prachtig die top down action maar Killzone 2/3 en Shadowfall nooit kunnen spelen aangezien ik daarna aan het PC gamen ben begonnen en geen moderne PS heb gehad.

Ik heb overigens niet getwijfeld bij het kopen van Horizon Zero Dawn die draait bij mij dan minder goed maar dat is verder off topic.

Jammer dat ze de deuren van Killzone sluiten voor nu. Wie weet komen ze over een jaar of 4 met een keiharde comeback.

[Reactie gewijzigd door DaniGeus op 10 januari 2021 14:10]

Je moet je afvragen of games nog echt een eigen site nodig hebben tegenwoordig en niet alles gewoon onder de website van de fabrikant/uitgever kan vallen? Dit zie je al steeds meer namelijk, sinds de meeste games op de PS site een eigen "portal" hebben.

Ik verwacht dat we nog wel meer van Killzone gaan zien in de toekomst, maar dan een volledige reboot van de serie, of open world multiplayer game. Guerrilla's 2e dev team schijnt namelijk te werken aan een online multiplayer shooter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee