'Huawei werkte mee aan vier surveillancesystemen met etniciteitherkenning'

Huawei heeft behalve het camerasysteem dat Oeigoeren herkent nog vier surveillancesystemen mede ontwikkeld, waarmee overheden etniciteit van voorbijgangers kunnen vaststellen. Huawei promootte die tot voor kort op de eigen site.

Huawei ontwikkelde de systemen met vier verschillende bedrijven, meldt The Washington Post. Promotiemateriaal voor de projecten was te vinden op sites van Huawei zelf. De eerste is een systeem dat Huawei maakte met Beijing Xintiandi Information Technology voor luchtfotografie, waarbij overheden in 3d bezoekers van steden kunnen volgen en hun identiteit, waaronder hun etniciteit, kunnen vaststellen.

Een systeem dat Huawei maakte met SenseTime moet voorkomen dat Chinese burgers 'illegaal' naar een hogere overheid stappen om verkeerde beslissingen van lagere ambtenaren aan de kaak te stellen; die lagere ambtenaren kunnen dat systeem gebruiken, maar het is onbekend hoe het precies werkt.

Met iFlytek maakte Huawei een systeem om aan de hand van stemgeluid iemand te identificeren en op die manier etniciteit vast te stellen. Het bedrijf iFlytek biedt de dienst aan en die zou dan draaien op hardware van Huawei. De Amerikaanse overheid zei eerder dat iFlytek een van de bedrijven is die de Chinese overheid in de arm heeft genomen om Oeigoeren in de gaten te houden. Het vierde bedrijf is Yitu; Huawei werkt daarmee samen op het gebied van de ontwikkeling van 'smart cities', met daarin onder meer projecten op het gebied van gezichts- en stemherkenning.

Huawei reageerde vorige week op het bericht dat het een camerasysteem testte om Oeigoeren te tracken, met de mededeling dat de test lijnrecht inging tegen de waarden die Huawei als bedrijf aanhangt. Huawei onderzoekt deze nieuwe bevindingen van samenwerkingen bij projecten die overheden helpen etniciteit via surveillance vast te stellen. Het bedrijf ontkent systemen te ontwerpen die als doel hebben om etniciteit vast te stellen. "We keuren het gebruik van onze technologie om leden van een gemeenschap te discrimineren of te onderdrukken niet goed", aldus Huawei.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-12-2020 • 11:54

247 Linkedin

Reacties (247)

247
184
102
16
2
40
Wijzig sortering
Ondanks dat dit enigszins verwacht was (in ieder geval door mij) vind ik dit echt vreselijk om te lezen. Ik neem tegenwoordig ook bedrijfsethiek in acht bij aanschaf van een product, en heb echt spijt dat ik een Huawei tablet had gekocht.

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 14 december 2020 13:20]

Ethisch aankopen is eigenlijk de grootste macht die je als consument hebt, maar dan moeten we wel met velen zijn.

Je hebt sites als
https://www.ethicalconsumer.org/how-to-shop-ethically
https://thegoodshoppingguide.com/
https://www.ethical.org.au/3.4.2/

Hier is het echter nog vaak obscuur wat de bronnen achter de criteria zijn, maar het is in elk geval een begin. Helaas is het voor de alledaagse consument moeilijk en ondoorzichtig.

We kunnen als tweakers wellicht meer betekenen om de gewone consument het wat makkelijker te maken. Ik ga's op GoT kijken vandaag.
T-Mobile geeft o.a. Huawei producten bij haar abonnementen. Afgelopen week al contact opgenomen en een 'officiele' klacht ingediend en gevraagd of ze willen overstappen naar een leverancier die zich hier niet schuldig aan maakt.

Als er meer suggesties zijn die je als consument kan doen, reageer dan vooral op dit bericht.
Grof gezegd hebben jullie ze allebei wel te pakken denk ik: je mening kenbaar maken en stemmen met je portemonnee/voeten.

Eventueel daar aan toe te voegen: anderen duidelijk maken dat dit soort acties wel degelijk zin heeft. Er zijn helaas mensen die bij voorbaat denken dat er te weinig medestanders zijn en hun handelen daarom geen zin heeft. Maar dat is natuurlijk een self-fulfilling prophecy die we moeten zien te doorbreken.
Het wordt tijd dat Europa de productie van Electronica weghaalt uit China en investeert in de eigen industrie. Op de lange termijn is zogenaamd goedkoop duurkoop o.a door kennis diefstal en door de EU weg te concurreren met gekopieerde producten met initiële dumpprijzen.

[Reactie gewijzigd door invic op 14 december 2020 16:16]

China heeft letterlijk geen vrije pers. Alle content die uit China komt is door overheidswegen te beïnvloeden.
Journalisten raken er 'kwijt', en "social media personages" worden tot aan hun familie tot onder druk gezet als ze 'niet juiste' berichtgeving verspreiden.

En dan kom jij met een pro-china verhaaltje?
Maar zelf wel de propaganda van China geloven 8)7
Er is geen twijfel, China onderdrukt sinds jaren mensenrechten. De Tibetanen , Oeigoeren en alle politieke tegenstanders worden al jarenlang stelselmatig in de gevangenis gezet of monddood gemaakt. blijkbaar geloof je nog steeds in sprookjes.
Hmm, Chinees troll ilee is weer bezig wat krom is recht te trekken. Grappig jij zou zo een vriend van Trump kunnen zijn door bewezen feiten te ontkennen..
beste elefant: ga even voor de spiegel zitten en kijk heel diep naar je zelf.
Ja, er is propaganda. Ook hier in het westen.
Als je beseft dat er propaganda bestaat hoe kun je het bij jezelf verantwoorden om de youtoube video hier te delen?
Die lijkt zo uit het propaganda boekje te komen. De hoeveelheid drogredenen die daar worden geetaleerd zijn stuitend.
eenieder mag zelf bingo spelen met de volledige lijst: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_fallacies
De video lijkt niet alleen op propaganda, het is het ook. CGTN is een Chinese staatszender, vroeger beter bekend als CCTV (China Central TV) met filialen over de hele wereld en in allerlei talen.
CGTN, formerly known as CCTV-9 and CCTV News, is an international English-language news channel based in Beijing owned by China Central Television, a state-owned broadcaster.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/CGTN_(TV_channel)

[Reactie gewijzigd door sampoo op 15 december 2020 06:14]

Inderdaad en toch geloof je hun propaganda 8)7
Grappig, is dit nu olifant met een extra account of wil je graag grote broer spelen.
Tuurlijk mag je reageren, :) Er is wel een wezenlijk verschil. Ik hoef anderen niet bij te staan bij hun conversaties en ik kaap ook geen conversaties van anderen. Van Elefant is bekend dat, wanneer het China betreft, hij/zij graag de 'andere kant' (no pun intended) van het verhaal belicht echter doet die dat met mooie lange betogen, die heeft jouw hulp niet nodig.
Je kan trollen wat je wilt, tweakers hebben hier gelukkig een gezond verstand en waarderen de vrije pers.

Ga je heel diep schamen.
Ben jij een ambtenaar van de Chinese overheid? Man je hebt niet een steen voor je kop maar de hele Chinese muur man!!!
Op dit soort websites vind je helaas wel informatie vanuit een bepaalde richting. En dat is jammer, want zeker in de huidige tijd is het heel goed als je weet wat je koopt.

Zelf vlieg ik bijvoorbeeld zo min mogelijk (of eigenlijk: dus niet meer) omdat ik dat qua vervuiling niet ethisch vind. Maar ik heb geen geitewollen sokken, eet graag een stukje vlees (wel van het lokale slachthuis af) en ben voor kernenergie.

Bij de keuze vliegen of de trein zijn de argumenten makkelijk. Maar bij een keuze tussen techproducten is dat vaak veel minder duidelijk terwijl dat wel erg mee zou moeten spelen. Hoop dus, dat er meer initiatieven komen.
Een goede app die hierbij kan helpen is de ''buycott app''. Het is gratis en je kan vrijwel alle producten scannen of opzoeken in de database. Daarnaast presenteert het je in sommige gevallen een alternatief en
je kan als gebruiker zelf aanvinken aan welke campanges je wil mee doen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Buycott.com
Ethisch aankopen is eigenlijk de grootste macht die je als consument hebt, maar dan moeten we wel met velen zijn.
Mooi gesproken, dus:
 • geen Boeing vliegtuigen meer kopen (connecties met US leger)
 • boycot van Israëlische spullen (onderdrukking Palestijnen)
 • geen Sisco routers , etc (banden met US leger)
 • geen MS spullen zoals Windows en Xbox (banden met US leger)
 • geen Google, Android, Playstore, etc. (werkt nauw samen met Darpa (US leger),
 • enz.
Bij het maken van ethische keuzes moet je wel proberen om consistent te zijn om de benaming huichelaar te voorkomen.
Ah dat scheelt, ik heb al jaren geen Boeing vliegtuig meer gekocht.

Wellicht is 'inconsistent' iets vriendelijker als 'huichelaar'. Het lijkt me vooralsnog beter dat je tenminste probeert ethisch te kopen dan helemaal niet, toch?
Ethisch kopen bestaat niet. Dat is een hip idee wat je aangepraat wordt.
Een bedrijf kan hooguit sturen op zelf verbetering maar je moet het hele plaatje bekijken.
Beetje zoiets als groene stroom. Het bestaat niet. Er is maar 1 soort stroom wat je uit de muur trekt. Alles wat je als groen en grijs beschouwt wordt gewoon op een hoop gegooid waar iedereen gebruik van maakt.
Enkel de regels van een overheid kunnen invloed hebben en niet jou persoonlijke portemonnee.
Maar denk je werkelijk dat alle ander surveillance soft/hardware dit niet ook allang doet of iig kan?

Alleen bij Huawei is het nieuws.
Whataboutism; 'ja maar andere bedrijven en overheden doen misschien ook wel X?'

Natuurlijk is het mogelijk dat er andere soft/hardware is die dit ook kan of doet, echter is er hier sprake van een uitgebreid artikel met bewijs dat aantoont dat Huawei hier op het moment actief mee bezig is. Daarnaast is dit onderdeel van een veel groter verhaal dat zich al langere tijd ontwikkelt, namelijk de grootschalige uitroeiing en 'herscholing' van Oeigoeren; natuurlijk is dit nieuws.

Het heeft geen zin om te beginnen over wat anderen misschien wel een zouden kunnen doen als reactie op een artikel met harde bewijzen met betrekking tot één specifiek bedrijf, dat overigens met reden verdomd vaak voorbij komt ( https://en.wikipedia.org/wiki/Criticism_of_Huawei )

Ik vind het een goede zaak dat Skunkopaat aangeeft dit soort informatie mee te wegen in aankopen en denk dat dit ook met gelimiteerde kennis bij kan dragen aan een betere wereld.
Mag je natuurlijk vinden! Anyhoe, had 't wel een interessant punt gevonden als je een aantal gevallen had aangekaart waarbij andere bedrijven dit soort technologie op vergelijkbare schadelijke manieren gebruiken.

Zou best een interessant onderwerp kunnen zijn voor een langer Tweakers artikel waarin meerdere gevallen worden behandeld.
Want stel je voor dat iemand je aanspreekt op je magere manier van argumenteren. Blijf dan uit een discussie weg als je er niet tegen kunt dat je weerwoord krijgt op onzin.
Ik kan geen inschatting maken op basis van informatie die ik niet heb. Als hetzelfde blijkt voor Samsung, dan zal ik Dat meenemen in mijn overweging. Ik weet wel dat dit soort dingen wijdverspreid voorkomt, maar ik weet simpelweg niet wat en zou mijn keuze niet snel laten beïnvloeden door vermoedens.
Nee maar je moet dus op passen om willekeurig inschattingen te gaan doen als je eigenlijk kan nagaan dat je maar de helft van de info hebt.

Huawei en China zijn op zijn minst niet de zuiverste zakenpartners te noemen.

Maar ik krijg een beetje het "koude oorlog" gevoel hierbij. Het westen zoekt weer een gezamenlijk vijand want dan verstomt de interne kritiek tenminste weer een beetje.
Dat koude oorlog gevoel lijkt mij een beetje ver gezocht. Er is China gewoon een genocide gaande en je hoort er hier zeer weinig over. In ieder geval zie ik geen politici naar China wijzen en zie ik het kritiek op eigen overheid niet afnemen.
De vraag is natuurlijk of het allemaal wel om die zogenaamde genocide draait. Wat bij voorbaat al zwaar aangedikt is, aangezien een genocide volgens een hele andere betekenis heeft en wij daar nog geen bewijzen van hebben gezien, maar goed. Het feit dat men China niet wil zien groeien en het westen met name Amerika er alles aan doet het land onder de duim te houden en de Chinese economische groei te beschouwen als een bedreiging dat vind ik heel raar en niet te rijmen, want waarom zou een land niet mogen groeien en net zo rijk worden als de vele landen in deze wereld, die bovendien ook niet bepaald democratisch zijn ingesteld en waar je tevens nooit iets over hoort.
Dat is echt geen vraag meer.
Een cultuur uitroeien, zelfs als je alle beoefenaars in leven laat is gewoon genocide. Nu kun jij wellicht vinden dat dat woord iets anders betekend, maar dat is gewoon onzin.

De gedwongen 'heropvoedingskampen die overduidelijk zichtbaar zijn op satellietbeelden zijn een 2e vorm van Genocide, wederom toegespitst op 1 bevolkingsgroep, met het verhinderen van een hele generatie als doen.

Als het een Wij versus Hunnie propagandaverhaal was geweest dan had de westerse wereld er *juist* veel meer propaganda over gemaakt, maar dat gebeurt niet om de goede vrede maar te bewaren en de Chinese handelspartner niet te veel voor het hoofd te stoten. ook hadden we dan dat zelfde wel over India gehoord de afgelopen 20 jaar, net zo'n sterke groeier, en ook een grote bedreiging voor onze economieën.
exact, @choi99 als je denkt dat deze verhalen puur komen om Chinese economische groet te dwarsbomen, dan zit je wel erg verkeerd. Daarvoor is hier veel ste weinig aandacht voor, gemiddelde persoon zal geen idee hebben waar dit over gaat. Ook zijn er genoeg grote Amerikaanse bedrijven die China maar al te graag te vriend houd.

Als het echt zo zou zijn zoals jij schetst, dat het daadwerkelijke propaganda zou zijn, zou je er veeeel meer over horen, in zijn huidige vorm totaal niet efficient. Dus die complottheorieën kan je gewoon achterwege laten.
die laatste is een bekende drogreden:
dat het ene land fout zit maakt nog niet dat een ander land goed zit.
Gekke china troll dat je bent:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cultural_genocide
https://en.wikipedia.org/...he_group_to_another_group

https://www.theguardian.c...s-in-xinjiang-study-finds
Ze hebben inderdaad 380 kampen gebouwd, en daar mensen vrijwillig heen gebracht om ze daarna er niet uit te laten. Vreemd dat de mensen die er uit ontsnapt zijn het niet met jou narative eens zijn, maargoed jij weer het natuurlijk beter omdat jij wel daar bent geweest?
als jij daar geen bewijzen van hebt gezien is dat omdat je niet gekeken hebt:
https://www.aa.com.tr/en/...uyghurs-genocide-/2014654
https://www.theguardian.c...-world-chinese-government

even terzijde: we moeten ons als wereldburgers niet laten leiden door de belangen van machthebbers en de superrijken waar dan ook. Dezen hebben er belang bij om de situatie te laten zoals die is omdat dat in hun (kortzichtige) voordeel werkt. Dat doet men door zich voor te doen als verdediger van hun stamcultuur. Dat is een bewezen recept om aan de macht te komen en als dictator te keer te kunnen gaan terwijl de bevolking mee gaat in geweld, moord, huisuitzettingen en zelfs massaoorlogen.
de geschiedenisboeken zijn rijk gevuld met voorbeelden.
Als wereldburgers moeten we keihard werken om te voorkomen dat dit voordeel in het nadeel is van wat ik maar even 'de zwakkeren' noem. Of dat nu joden, moslims, uyguren, palestijnen, hutu's of tutsi's zijn doet er niet toe. Als we dat niet doen lopen we het risico ooit zelf tot de zwakkeren te behoren en kan niemand ons redden.
Ik vemeld met opzet geen enkel land. Eenieder mag dat zelf invullen.
de zaak is niet geaccpeteerd omdat China geen onderdeel is van het ICC.
"But the office of prosecutor Fatou Bensouda said it was unable to investigate the matter because China is not a signatory to the ICC, Agence France-Presse reported. "
U kunt heel makkelijk mijn oproep naar de prullenbak verwijzen, dat is uw goed recht, maar weet wel dat alle oorlogen, genocide, etc altijd over de hoofden van het volk gevoerd worden ten faveure van een select gezelschap dat er geld en macht door krijgt. Willen we dat stoppen dan is er toch iets wat we moeten veranderen als burgers.
Misschien dat u pro-china bent maar ik probeer verder te kijken dan de stam waar ik vandaan kom.
ik heb bewust geen land genoemd. Ik ben geen Trump aanhanger, geen Xi aanhanger, geen Putin, Rutte, of wie dan ook.
Wat ik duidelijk probeer te maken is dat wij naar daden moeten kijken en voorkomen dat er door een paar individuen en groepen ellende wordt aangericht op grote groepen. U kunt wel naar andere landen wijzen dan china (india, USa etc) maar bent niet in staat de misdaden van een paar chinese bestuurders te benoemen.
Mijn opmerkingen zijn niet gericht tegen het chinese volk. Die worden al net zo voorgelogen als in sommige andere landen die u hebt opgenoemd.
kortom: stap uit uw 'stam' bubble en probeer mensen met een blinddoek te beoordelen zoals ut het voorbeeld van vrouwe justitia.
De stomste opmerking sinds jaren. Is het ooit wel eens tot je doorgedrongen dat die "koude oorlog" van onze kant volkomen terecht was?

Of heb je soms niet opgelet toen na de val van de muur de oorlogsplannen van het Warchau pakt gepubliceerd werden. Compleet met nucleaire vernietiging van steden en corridors die teveel weerstand boden?

Misschien dringt het ooit tot je door dat het westen wel degelijk gevaarlijke vijanden heeft, en je maar 1 partij nodig hebt om een oorlogssituatie (warm of koud) te creeren. Je kan dan kiezen: weerstand bieden (zoals we in de "koude oorlog" met de USSR gedaan hebben zodat het qua kosten/baten verhouding voor de agressor niet loonde om aan te vallen) of jezelf over laten nemen en er dan maar het beste van hopen.
volg uw eigen advies op: kunt U de zaak bekijken vanuit het perspectief van de minderheden die nu in de verdrukking zitten?
of wilt U alles ontkennen?
Die informatie heb je wel tot je beschikking. tegenwoordig hebben we internet en vrij veel is te vinden en bronnen zijn te bevestigen via dat medium.

andere partijen die etniciteit gebruiken:
Samsung, Cisco, Microsoft, Apple, Google, faceapp, facebook, overige smartphone en tablet makers, etc.
Ik wens je succes met je ethische aankopen.

Of denk je echt dat gezichtsherkenningssoftware geen verschil kan zien (en gebruikt in zijn deep learning Algoritmes) tussen etniciteit? Het is een vereiste voor gezichtsherkenning. De structuur van gezichten verandert afhankelijk van de afkomst. Qua uiterlijk zijn we duidelijk niet allemaal hetzelfde en gezichtsherkenning moet daarop inspringen.

WIJ, het verheven westen, doen dit trouwens ook. Op iedere luchthaven wordt geprofileerd.

Het probleem is niet de tech of het bedrijf dat die tech maakt. het probleem is de overheid(of andere instantie) en wat die ermee doet en of die de gegevens bewaard.

ik wordt een beetje moe van het gezeur over Huawei. Zeur over China, niet over Huawei. of zeur over ALLE Chinese bedrijven. Of zeur over alles UIT China. Maar hou op met dit gedoe.

wat de lopende man "Flagg" hieronder (of boven) zegt:
Maar ik krijg een beetje het "koude oorlog" gevoel hierbij. Het westen zoekt weer een gezamenlijk vijand want dan verstomt de interne kritiek tenminste weer een beetje.
Zodra ik meer informatie heb, pas ik mijn bereidwilligheid om een merk/product te kopen daar op aan. Dat process stopt niet. Echter ga ik mezelf niet kwellen en heb ik ergens noodzaak aan, dan schaf ik dat aan als ik dan toch moet kiezen uit "2 kwaden"

Ik zeur over Huawei, omdat dit artikel daar over gaat. Om ethische redenen gebruik ik ook geen Google, geen Facebook, maar daar gaat het nu niet om. Huawei komt uit china en heeft duidelijk banden met de overheid. Natuurlijk word er dan over Huawei en china gezeken onder een artikel over Huawei en China.

Mocht er informatie over een Nederlandse partij naar buiten komen die onethisch handelt, dan zal ik bij bijvoorbeeld een aanschaf van een artikel die informatie ook meenemen.
Volgend jou mag je geen kritiek hebben op bewezen feiten op de misdadige praktijken van de Chinese overheid en de bedrijven die Er meewerken? Helaas ontpopt China zich de laatste jaren als een onderdrukker in eigen land maar ook als agressor richting zwakke Aziatische landen door onjuiste claims te maken op zee grenzen. Het wordt tijd dat het westen wakker wordt en de afhankelijkheid van Chinese producten in eigen hand neemt en zo de nationale productie stimuleert.
Probleem wat je hierbij hebt is dat huawei niet zelfstandig als bedrijf opereert maar dingen doet op aangeven van de Chinese staat. En daar zit hem het probleem denk ik. Huawei kan niet weigeren en moet meewerken. Daarom ligt huawei onder vuur.
Of het alleen bij Huawei nieuws is weet ik niet. Maar Huawei is wel een voorbeeld waarbij je als consument bewust een keuze kunt maken. Sowieso verandert de mogelijke onvermijdelijkheid van iets niet dat ik er niks mee te maken wil hebben.
Natuurlijk kan elk tech-bedrijf het ontwikkelen. Het beschikbaar stellen voor mensenrechtenschending door de Chinese overheid is denk ik hier het probleem.

[Reactie gewijzigd door Marrtijn op 14 december 2020 13:29]

Ja maar als intertech surveillance b.v. dat al 5 jaar lang doet krijg je het nooit te weten.

Een behoorlijke journalist zou dat dus gaan uitzoeken IPV makkelijk wat clicks genereren omdat Huawei in de titel staat.
Omdat iemand anders wellicht *ook* foute dingen doet moet een journalist meteen ook die partijen allemaal onder de loep nemen?

Wellicht is beginnen met melden dat het niet goed zit bij partij A wel een goed begin, om daarna partij B, C en D te onderzoeken.
Ik verwacht dat de meeste surveillance software niet ontwikkeld is met het herkennen van etniciteit als doel. Bovendien, als je naar de vele problemen kijkt met gezichstherkenningssoftware die alleen maar gebouwd lijkt te zijn rond witte mensen dan kun je hooguit verwachten dat je het kunt instrueren om mensen in te delen in 'wit' en 'de rest'.

In die zin lijkt gezichtsherkenningsoftware die speciaal gebouwd is om etniciteit te herkennen mij redelijk uniek.
Waarom is dat uniek denk je?

Denk je dat de Chinezen de enige zijn die dat kunnen of denk je dat het westen veel te ethisch is om dat ooit gedaan te hebben, of nog steeds te doen?

Serieuze vraag.
Ik denk dat het niet een kwestie is van technisch kunnen maar een kwestie is van ethiek, ja. De meeste landen die dit wel graag zouden willen (Hongarije?) kunnen het niet en de meeste landen die dit wel zouden kunnen willen het niet. China is daar een uitzondering op.

Vijftig jaar geleden had het in het Westen ethisch wel gekund maar kon het technisch niet. Nu kan het hier ethisch niet meer.

Zelfs de Verenigde Staten, die dit én zouden kunnen én er een apartheidssamenleving op nahouden, zie ik op dit moment niet zo diep zakken dat je er op hoog niveau ooit goedkeuring voor zou kunnen krijgen. Je kunt in de VS misschien hooguit zien dat een schurkenbedrijf als Palantir zoiets ontwikkelt en aan dubieuze bedrijven in de private sector verkoopt. Maar ook daar, als dat ontdekt wordt zal het verboden worden. In China niet.
Bovendien, als je naar de vele problemen kijkt met gezichstherkenningssoftware die alleen maar gebouwd lijkt te zijn rond witte mensen
Is dat wel zo? Naar ik begrijp is het juist in China waar men nu al met het gezicht betaalt. En ik denk ook niet dat de Apple iPhone gezichtsherkenning het alleen maar doet als je buitenkantje wat lichter dan gemiddeld is.
Eigenlijk is alle software die aan stem of gezichtsherkenning doet in staat om de etniciteit van een persoon vast te stellen. Als van voldoende mensen in de database de etniciteit bekend is, is het verder niet zo moeilijk meer om een "berekende gok" te doen. Een 100% betrouwbaar resultaat kan je niet verwachten, want groepen mensen hebben nogal de nijging om onderling genen uit te wisselen. Bij gemengde genen wordt het toch wat lastiger om de "bron" rassen in te schatten.

In hoeverre Huawei bewust heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van dit gebruik van de hard en software is onduidelijk. In China wordt al langer op grote schaal gebruik gemaakt van gezichtsherkenning en men dit ook tegen de Oeigoeren zou gaan toepassen was een kwestie van tijd.

Het is wel een duidelijk teken dat het (massaal) gebruik van machinale herkenning gevaren met zich meebrengt. Ik moet er niet aan denken dat figuren als Hitler over dit soort mogelijkheden zouden beschikken. Wat China precies met de Oeigoeren doet is nog steeds niet duidelijk, maar het is wel een vorm van staatsterreur tegen een bevolkingsgroep, die (voor zover wij weten) geen bedreiging voor de staatsveiligheid vormde. Daarmee Is wat China met de Oeigoeren doet niet veel beter dan wat Nazi Duitsland voor en tijdens de tweede wereldoorlog tegen de Joden deed.
dit is te gek voor woorden, 21'st eeuw...
Zou eerder zeggen dat dit typisch is voor ons tijdperk.
Dat hangt er een beetje vanaf wat @MelmHQ bedoelde.
Als het om het onderdrukken van de Oeigoeren gaat dan is dat inderdaad te gek voor woorden. De vorige eeuwen zijn er voldoende voorbeelden geweest waaruit bleek dat het niet alleen zinloos en onverstandig is om hele bevolkingsgroepen uit (proberen) te roeien en/of te onderdrukken, maar vooral ook onmenselijk.

Maar als het om de techniek gaat dan is dat wel van deze eeuw ja.
Nieuwe technische mogelijkheden worden nooit uitsluitend voor goede zaken gebruikt. Als je verkeerd gebruik wilt uitsluiten moet je niets nieuws op de markt brengen. Als er iets nieuws op de markt komt moet al heel snel het verkeerd gebruik met regels en wetten beperkt worden. Als een staat nieuwe techniek wil misbruiken moet je zorgen dat ze dat niet in handen krijgen. Als het in het land zelf ontwikkeld wordt, begin je er niets tegen.

Welkom in de 21e eeuw, de eeuw van reclame en surveillance (door tech-giganten en staten).
Bizar dat hier als topic het als een soort rassen haat overkomt. Het zal vast worden toegepast om verdachten op te sporen daarbij helpt dit soort informatie. Vraag me af wat de bedoeling hier is. Ati Huawei beleid ?
Bizar dat er nog steeds mensen zijn die dit zeggen over china waar allang lang en breed duidelijk is dat dit soort systemen niet gebruikt wordt voor verdachten maar oeigoeren op te sporen.
Hier is toch niks mis mee? In Nederland hebben ook 80.000 van de 160.000 jaarlijkse criminaliteits verdachten een allochtone achtergrond, het is wel effectief om op etniciteit te filteren als er gefilterd wordt, dit kan de pakkans aanzienlijk vergroten, versnellen, andere slachtoffers voorkomen en onjuiste verdachten besparen.
Totaal niet te vergelijken, volgens mij ben je niet op de hoogte van de kwestie China-Oeigoeren?
Waarom reageer je elke keer namens een ander die een reactie krijgt op een comment?
Het lijkt in alle gevallen te gaan om systemen die identiteit vaststellen. Als de indentiteit gekoppeld is aan etniciteit dan komt dat mee, dat lijkt me niet zo gek.
Het lijken systemen te zijn die zeggen, daar loopt Pietje Puk en volgens de database is dat een oeigoer. En lijkt niet om systemen te gaan die zeggen; geen idee wie het is maar het is in ieder geval een oeigoer.
Exact, en pas als de gebruiker van het systeem hierop gaat profileren en er acties aan hangt die enkel op een bepaalde etniciteit is er een probleem, lijkt me?
Geef één goeie reden waarom je etniciteit überhaupt zou moeten weten. Dat is enkel om te discrimineren, d.w.z. onderscheid maken.
Aanklagen en meteen veroordelen op basis van verdachtmakingen.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in een ander geluid: Een verslag van een Brits-Australische politieman. "Xinjiang: From the eyes of an Australian British who cycled across China"
Ah ja een verslag van een fietser in China getoond op de Chinese staatstelevisie. Wij van WC-Eend zeggen dat er niks aan de hand is en hier een westerse man die ook zegt dat er niks aan de hand is. Nu zal het wel kloppen! Want een Westerse blanke man zegt dit, dus nu moet je wel geloven!

Hoe naief kun je zijn. Of niks anders dan een stelletje chinezen die op tweakers propagenda aan het voeren zijn, want ik kan me bijna niet voorstellen dat je naar het filmpje kijkt en denkt van "Ja, alle andere landen wereldwijd hebben ongelijk en deze fietser op de Chinese staatstelevisie heeft gelijk".

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 14 december 2020 13:27]

Tja dan heeft een verdachte voor een rechtbank ook geen recht meer op weerwoord, want het in zijn belang om te liegen.

Hoor en wederhoor wordt vrolijk afgeschaft door propagandisten, die gelijk van verdachtmaking naar veroordeling en bestraffing overgaan. Maakt dit ze betrouwbaarder en geloofwaardiger? Ik vind persoonlijk van niet.
Nee hoor, er zijn genoeg bewijzen dat er wreedheden begaan worden dan dat deze fietser gelijk heeft. Je hebt besloten om selectief te zien in wie jij gelooft, om maar een argument te maken van dat er geen bewijzen zijn en alleen maar verdachtmakingen.
Zo grappig dat overal waar olifant op zijn plek gezet wordt, jij 'te hulp' schiet. Geeft niet hoor, het valt gewoon op.
Ander geluid, haha grappig, "CGTN wordt deels of volledig gefinancieerd door de Chinese overheid" staat er onder de video. Niet serieus te nemen als 'wederhoor'.
China mag zich zeer zeker verdedigen, er gaan genoeg verslaggevers naar China. Maar ze worden allemaal in de gaten gehouden, ze worden allemaal gevolgd door mensen van de Chinese overheid. En als je dan iets 'verkeerds' vraagt, wat in principe een critische vraag is, wordt de verslaggever en de camera geblokkeerd, waarna je weg dient te gaan. China is gewoon mensenrechten aan het schenden, dit valt niet te ontkennen.
Google en Apple zijn anders dol op deze gegevens.

Bekijk het document van Apple b.v. https://www.apple.com/diversity/ of dat van Google https://kstatic.googleuse...91ac6e516a650ecebf0e3f866

In Amerika is het best hip om dat soort cijfers te verzamelen en reken maar dat we dit in Europa ook gaan krijgen (en dat is er al, zie bijvoorbeeld de database van de NOS met hun Divi bokaal

Lijkt erop dat Martin Luther voor niks is gestorven of lees ik zijn uitspraak verkeerd: "I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character."
Om te zien of minderheidsquota gehaald worden.
Ik neem aan dat @Mishter_Jingles sarcastisch is ;)
En treffend ook.
Je kunt het gebruiken om te discrimineren, primair met profileren. Voor opsporing kan het wel helpen, dan weet je aan de hand van bijv. een getuige dat het hoogst waarschijnlijk gaat om een etniciteit x, y of z. Dan ben je mijns inziens niet bezig met discrimineren maar traceren.
Daar heb je geen etniciteit voor nodig. Opsporen kun je ook prima doen op basis van kenmerken van de verdachte.
Dat klopt, echter is het wel duidelijk en is het dus van de context afhankelijk of het discriminerend is.

Dus: Alle (of veel) <insert etniciteit> zijn crimineel = discriminerend
Maar: De verdachte is van <insert etniciteit> komaf != discriminerend.
Volgens mij is etniciteit een kenmerk, deze kan alleen misbruikt worden. Als ik een man met een zwarte broek zoek en toevallig is dit een donkere man is te toch wel handig om dit erbij te vermelden met opsporing tevens ook als het een blanke man betreft. Daarmee verklein je je zoek gebied en heeft het niks met discriminatie te maken.
Een overval wordt ook altijd gepleegd door "een man van [insert niet-Nederlandse] afkomst" of door "een man van ## jaar". De media werken hier feilloos aan mee.

In dit geval lijkt het er inderdaad op dat Huawei goede gezichtsherkenningssoftware heeft (dat je voor heel veel goeds kunt gebruiken, denk aan al die mensen die het gebruiken om hun telefoon te unlocken) dat ook negatieve consequenties heeft. Dat is het enge aan de moderne tijd:

1. Je kunt soms niet overzien of jouw nieuwe techniek ook voor slechte zaken gebruikt kan worden.
2. Als je het wel kunt overzien en gewetensbezwaren hebt, zal er altijd iemand anders zijn die minder moreel besef heeft en de techniek toch ontwikkelt.

Ik snak soms best naar de tijd dat je je nog in het openbaar kon begeven zonder overal gefilmd en getrackt te (kunnen) worden. Maar ja, dan moet je ook veel moderne gemakken inleveren en ik denk dat we te verslaafd zijn om dit echt terug te draaien. De aversie voor de privacy-inbreuken is nog niet groot genoeg.
Het goedpraten begint al....

"Met iFlytek maakte Huawei een systeem om aan de hand van stemgeluid iemand te identificeren en op die manier etniciteit vast te stellen. Het bedrijf iFlytek biedt de dienst aan en die zou dan draaien op hardware van Huawei."

Kortom, er wordt gericht op etniciteit gezocht.
Gericht zoeken op etniciteit. Dat doen de media en reclame/campagne makers al jaren :+
Zullen we dan ook maar ASML in het verhaal meenemen, die zorgen er voor dat we moderne high tech oorlogen hebben. Hoe ver wil je gaan ?
Ter info:

"WASHINGTON, Dec 8 (Reuters) - Republican Senator Marco Rubio and Democratic Representative Jim McGovern on Tuesday sent letters to Intel Corp INTC.O and Nvidia Corp NVDA.O seeking information on the sale of advanced computer chips allegedly used by China to conduct mass surveillance on Uighurs in the country's remote Xinjiang region."

https://www.nasdaq.com/ar...against-uighurs-2020-12-0
Een beetje erg naief die redeneertrant. De Chinese overheid is al tientallen jaren beducht voor alles wat naar massabeweging zweemt en niet door henzelf geleid wordt. Nationalisme bij Oeigoeren, Tibetanen, en Taiwanezen is voor hen heel bedreigend, en wordt simpelweg uitgeroeid. Idem voor godsdiensten als de Islam (correleert sterk met Oeigoer zijn). Een sekte als Falun Gong is ook subiet de kop ingedrukt, want staatsgevaarlijk.

In een dergelijke situatie is het herkennen (en oppakken en naar een 'heropvoedingsconcentratiekamp' sturen) van loslopende etnische oeigoeren een doel op zich. Of je dat nou over de boeg 'etnische herkenning via identificatie en database' dan wel 'oeigoers voorkomen' gooit.
Jaja, Siena slecht. :O
Het gaat me er om dat het lijkt erop dat er een andere technologie wordt beschreven dan er lijkt te zijn. We zitten op een techsite, dus een accurate beschrijving van de tech lijkt me op z’n plaats.
Dit is onjuist. Volgens het eerdere WAPO artikel is het systeem in staat mensen de detecteren die de uiterlijke kenmerken van een Oeigoer hebben. Of het daadwerkelijk een Oeigoer is, en om welke Oeigoer het dan gaat staat hier los van.
Toch apart om te zien dat in de gemiddelde supermarkt in de randstad veel mensen op jacht zijn naar producten van Israël om hier vervolgens een sticker op te plakken of hierover te klagen bij de manager. Dat op de Dam permanent een activist staat (met een heuse roulatie schema) met een anti Israël vlag, Dat bepaalde landen die mee doen aan het WK en de olympische spelen weigeren om tegen Israël te spelen. Maar over China is iedereen selectief stil. Terwijl dat wat met de ''broeder Oeigoeren'' in vele malen erger is (zowel in absolute en relatieve vergelijking met Palestina en Xinjiang).
Wij gebruiken nog steeds met ze alle massaal producten, elektronica en onderdelen van China terwijl we inmiddels weten wat we daarmee indirect steunen.
Ik wil niet hypocriet doen. Ik heb zelf ook een behoorlijk assortiment aan Xiaomi producten thuis, maar door deze berichtgevingen ben ik toch sterk aan het overwegen om over te stappen naar een ''gewoon'' Westers , Japans of Koreaans merk. Ik ben vooral benieuwd of er vele andere zijn die overweging (portemonnee vs mensenrechten) ook maken. De groei van een Xiaomi en Huawei laten het in ieder geval nog niet zien.

[Reactie gewijzigd door AlphaWierie op 14 december 2020 12:22]

We kankeren graag op een land zoals Israël omdat het een makkelijk doelwit is die eigenlijk ook niets kan doen tegen ons. Het is niet alsof een handelsboycot van Israël onze economie zal schaden. Echter, onze nek uitsteken om liberale en democratische normen en waarden te verdedigen tegenover een tegenstander die wel slagkracht heeft, dat is ons natuurlijk iets te serieus. Ook Israël maakt misstappen, en we moeten ook vooral kritiek blijven geven op het illegaal bezetten van bepaalde gebieden, maar ondertussen zijn we natuurlijk laffe honden als het aan komt op China.

Ik heb al eerder gepleit voor een totaal handelsverbod met China, en dat wordt hier altijd maar matig ontvangen. De angst dat je daadwerkelijk ongemak moeten ervaren om principes te verdedigen is groot onder ons.
Totaal handelsverbod klinkt wel lekker stoer, maar dan begrijp je dus gewoon niet waar je het over hebt.

75% van de producten gaan dan hier uit de schappen en de rest kan niet meer geproduceerd worden.

Succes.

Wij, en dan bedoel ik wij de consumenten, make no mistake, hebben decennia lang alle productie het westen uit gejaagd omdat we alles goedkoper wilde hebben en het vieze werk niet meer wilde doen.

Dus nu verontwaardigd gaan lopen doen is te hypocriet voor woorden. We zijn nu aan het oogsten wat we gezaaid hebben. En daar hebben we mee te leven.
Leuk standpunt heb je. Dat heet nou defaitisme.

Zo van: we kunnen Chinese producten niet vermijden dus ... we geven het maar helemaal op om ergens nog iets van te vinden en het maakt totaal niets meer uit of je wel of niet bedrijven steunt die zich schuldig maken aan het faciliteren van etnische profilering in China (die inmiddels meer dan 3 miljoen Oeigoeren in concentratiekampen gebracht heeft).

En dat woord 'hypocriet' klinkt wel leuk maar je gebruikt het volstrekt ten onrechte. De globalisering ervoor gezorgd dat China zich uit de achterlijkheid en de armoede kon verheffen. Dat was een unieke prestatie waar we allen aan hebben meegewerkt (al was het maar uit eigenbelang). Daar is niets 'hypocriets' aan. want het werkt beter dan welke ontwikkelingshulp dan ook.

Helaas was daar nog de dictatoriale Communistische partij van China, waar een onfrisse potentaat de macht gegrepen heeft. Eentje die nu etnische zuiveringen uitvoert, probeert een enorm stuk open zee in te pikken, zijn buurlanden bedreigt met een oorlogszuchtige opstelling, etc. Jammer. Dat hadden we niet kunnen voorzien.

Maar nu weten we het (op de geheide ontkenners na dan) en het lijkt inderdaad wel tijd om een een nieuw plan te trekken voor onze houding tegenover China.

Tenminste als je de goegemeente meekrijgt die subiet en reflexmatig tegensputtert als je bijvoorbeeld zegt dat je China niet moet vertrouwen, geen spul van Chinese makelijk in je communicatienetwerk moet stoppen, heel voorzichtig moet zijn als je met een Chinees bedrijf zaken doet, en erop bedacht zijn dat ze alle IP stelen die ze tegenkomen.
Een handelsverbod gaat misschien ver, maar zouden we niet als overheid een lijst moeten bijhouden met bedrijven en landen die ethisch onverantwoord zijn en indien er de keus is tussen in dit geval Huawei of Alcatel dat we voor de laatste gaan? Huawei is een extensie van de Chinese overheid, het is toch niet verwonderlijk dat dit gebeurd? Sterker nog Huawei was er trots op, totdat men inzag dat dit wel eens negatief voor de pers zou kon overkomen en toen verwijderde ze het snel. Net zoals hoe Huawei zaken deed met Iran terwijl wederom dit verboden was, en toen ze dit inzagen ze via een subsidary verder gaan. Dit is geen bedrijf met enig ethisch besef, als overheid dien je je daar ver vanaf te houden. Sterker nog wil je inderdaad vanuit een ethisch oogpunt willen positioneren dat je hier iets over kunt zeggen, ben je verplicht je verre van Huawei te houden. Ik snap zelf dan ook niet hoe het nog mogelijk is dat de Nederlandse overheid hier nog een oogje voor dichtknijpt goed wetende dat dit een bedrijf gebacked door een overheid die concentratiekampen erop na houdt. Dit is niets anders dan Rohingya in Myanmar die worden verdreven, Nuer in Sudan of Darfuris in Suden. Echter daar zijn talloze NGO's druk mee bezig en maakt onze overheid graag een miljoentje over om hier support te bieden.

En we weten hoe China reageert wanneer je dit recht voor z'n raap zegt, maar op z'n minst kun je als overheid je neutraal opstellen en simpelweg zeggen dat je geen zaken wilt doen met x bedrijven en y personen. Dan maar geen zaken met Huawei of fam. Ren/Meng.
Ow, ik verwijt het mijn ouders net zo goed als mijn buren. Globalisering en voor een dubbeltje op de eerste rang zitten heeft zo zijn morele prijs.
Precies Incl. 95 procent van alle geneesmiddelen....succes ermee...
Jij bent hypocriet. We zijn de op 1 na grootste landbouw (voedsel) exporteur van de wereld. Ga nou niet doen alsof we hier niks meer te eten hebben.
Veevoer is tot daar aan toe, maar groente en fruit wordt ook nog zat geproduceerd in NL.
Leuk dat je wil overstappen naar een westers, Japans of Koreaans merk, maar al eens gekeken waar die het merendeel laten fabriceren? Een iPhone? Made in China. Die TVs van LG? Made in China. De nieuwe Playstation? Made in China.

En waar komt je kledij vandaan? Want we hebben het nu wel over tech in China. Maar ga eens op zoek naar waar de meeste, goedkope fast fashion wordt gemaakt en in welke omstandighaden. Neen, het is niet China, daarmee vergeleken zijn de omstandigheden in China vaak nog goed te noemen.
Mijn Philips TV is made in Poland. Als je selectief koopt en naar winkels gaat, onderzoek doet naar wat je koopt kan je heel goed China vermijden (op zijn minst voor grote uitgaven).
Het is waarschijnlijk geassembleerd in Poland, want de meeste IC/PCB worden toch wel gemaakt in China. Zo heb ik bij een bedrijf gewerkt die de IC/PCB in China laten maken en wij schroefden ze weer in elkaar. Kreeg een mooi stickertje met made in the Netherlands. Ja de PCB design, coaten, testen en schroeven wordt gedaan in Nederland, maar het PCB met alle componenten erop wordt toch echt in China geassembleerd en gemaakt. In hun verdediging waren ze destijds al bezig om deze producten in Oost-Europa te maken. Hierdoor ging niet alleen de tijd tussen productie en verzending omlaag, maar ging de kwaliteit ook omhoog. En scheelde ook nog eens geld, want China is niet de goedkoopste meer. Ze kregen ook subsidie van de EU om fabrieken aldaar te zetten, dus het is niet helemaal zo dat de EU niets doet.

Er zijn natuurlijk wel fabrikanten die alles in Nederland zelf doen, was laatst bij een leverancier en die maken de PCB zelf op locatie. Voor de chips zelf die zorgen voor o.a. aansturing worden wel in China gemaakt, maar in theorie zouden we die ook desnoods in (Oost-)Europa produceren. Zoals ik al zei de design wordt gewoon gemaakt in Nederland (Europa).
Ik heb vroeger nog voor de Philips gewerkt voor de medische apparatuur. Alles werd volledig in NL geproduceerd, alle smd componenten op pasta geplaats en de oven in.

Maar als ik daar aan terugdenk denk ik dat de Chinezen/Aziaten dat een stuk beter kunnen dan de klagende NL'ers die vinden dat ze altijd te weinig krijgen en teveel moeten doen.
de Chinezen/Aziaten dat een stuk beter kunnen dan de klagende NL'ers die vinden dat ze altijd te weinig krijgen en teveel moeten doen.
Ik dacht dat dat een van de grootste reden van EU was om Oost-Europa in te lijven? Goedkoop arbeidskracht vanwege de vergrijzing van (West-)Europa en tegelijkertijd een markt voor EU producten. Op die manier zouden producten uit EU alsnog kunnen concurreren met Azië, zonder geld 'kwijt' te raken aan Azië door het daar te produceren.
Vergeet niet dat als je wél iets in de EU maakt, de grondstoffen vaak uit China komen. :9
Haha grapjas, je tv is in china gemaakt en de laatste stap wordt in Polen gedaan zodat ze dat op de doos kunnen zetten.

Je bent al net zo goedgelovig als de Amerikanen die "fabricated in America with globally sourced parts" op de doos zien en denken dat het daadwerkelijk een Amerikaans product is. _/-\o_

You made my day. :D
Ja ik snap ook wel dat het niet 100% gemaakt in Polen is, en dat de PCB's daar niet aan de boom groeien, maar je moet toch ergens beginnen.
Geassembleerd in polen.
Voor heel veel typen komen de componenten en schermen gewoon uit China.
Wellicht heb jij de duurste gekocht, daar zit minder China in.

video: Elke twee seconden een nieuwe tv - Bezoek aan de Philips-fabriek in Polen
Dat het gemaakt wordt in China of een ander dubieus lage lonen land is nu eenmaal de realiteit, maar dan alsnog kun je kiezen voor een merk uit een ander (Westers) land om in ieder geval het idee te hebben dat er meer waarde gehecht wordt aan ethiek in ontwikkeling en productie. Als burger heb je gevoelsmatig in ieder geval meer te zeggen over de praktijken onder Philips dan Xiaomi. Je moet uiteindelijk ergens beginnen als je je niet bij de status quo wilt neerleggen. Ikzelf koop om die reden geen Chinese merken. Ik vrees dat die race to the bottom niet goed zal uitpakken voor landen als Nederland.
Leuk dat je een 'kritische noot' wilt laten horen.

Als ik je goed begrijp wil je helemaal niets doen met deze informatie en graag producten van technologie reus Xiaomi blijven gebruiken? Omdat veel andere hardware ook in China geproduceerd wordt? Mogelijk bij bedrijven die wel in China produceren maar zich toevallig niet schuldig gemaakt hebben aan het helpen van etnische vervolging?

En misschien even zoeken naar een telefoon die niet China geassembleerd is wil je dan ook niet? Want die zou misschien wel eens een onderdeeltje kunnen bevatten dat in China gemaakt is?

De logica van: niets doet er meer toe want alles kan je wel iets aanwrijven?
Omstandigheden zijn in veel landen inderdaad nog altijd erbarmelijk. Maar ethisch zie ik toch wel belangrijke verschillen tussen het voeden van mensen in armoede (ondanks alle corruptie daar omheen), en het - nu bewust - meebetalen aan een etnisch vervolgingssysteem.
Ik doe dat al bewust. Al is het erg moeilijk om Chinese producten/diensten direct te ontwijken; indirect is vaak zelfs onmogelijk. Het gaat er om dat je de juist keuze maakt, wanneer je de optie hebt. Het begint bij een ieder van ons als consument.
Ieder heeft recht op zijn mening, maar praten over acties zonder de schuldvraag goed te onderzoeken is een truc om mensen impliciet schuld als bewezen te laten aannemen.

Mensen die wel hoor en wederhoor willen toestaan moeten ook hier eens kijken.

Lees ook mijn andere posts in deze draad eens en vraag je af waarom die naar -1 worden gemod. Zo gaat men om met een tegengeluid.
Die Youtube-video die je linkt doet precies hetzelfde als waar je anderen van beschuldigt. "Most of the Western countries' rethoric on Xinjiang comes from one person - Adrian Zenz". Dat is een aanname, geen feit.

Wat je hier doet is geen haar beter dan al die Facebook posts die beginnen met "Onderzoek wijst uit.." of "Deze man was 5G-monteur", maar deze claims vervolgens nergens staven.
Je lijkt hier vooral een verhaal op te hangen dat het allemaal wel mee valt hoe Israel Palestijnen behandelt dan dat je jezelf erg druk maakt wat China met de "broeder Oeigoeren" doen, alsof alleen moslims in het bijzonder zich moeten laten horen als China andere moslims onderdrukt. Moslims zijn overigens nog steeds de grootste groep die zich druk maken als het over de Chinese behandeling van de Oeigoeren gaat, al volgen de leiders van islamitische landen hen daarin niet.

Hier in Nederland zijn we ook selectief vrij stil over China maar is de ophef over Hongarije, Polen, Qatar, Saudi Arabie en Turkije bijzonder groot. Misschien is dat omdat we denken dat we bij die kleinere landen meer potten kunnen breken dan bij China.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 15 december 2020 23:10]

Maar jij kan als individu dit wel doen, maar het haalt echt niks uit. Zolang er niks op wereld niveau gebeurt houdt dit aan. Dit geldt voor klimaat, oorlog(en), hongersnood etc. Ook het Corona-virus hoort hierbij. Nou als we dan één flink voorbeeld hebben waarin we hebben gezien hoe het leiderschap op wereld niveau is --> k-u-t. Slecht leiderschap, slecht management en ga zo maar door.

Ik moet altijd denken aan de film "Arrival" met Jeremy Renner (Hawkeye voor Avengers fans). Dit in verhouding wat Ronald Reagan zei over "Aliens" - mensen verklaarde hem voor gek, maar hij gaf aan hoe snel de Aarde al hun verschillen achter hun lieten en gingen samenwerken als "ze" op Aarde zouden landen. De film "Arrival" laat het tegenovergestelde zien.

Wat ik bedoel te zeggen: Zolang wij op aarde continu verdeeldheid hebben, geen leiderschap tonen met samenwerking, dan houdt het een keer op met deze planeet (voor de mens dan). De verdeeldheid tussen bevolkingsgroepen, religie etc. blijft bestaan als er van bovenaf (leiderschap) niks gedaan wordt. Dan kunnen we op individu niveau wel "iets" doen en hopen dat "iedereen" dit gaat doen, maar van onder naar boven werken - denk niet dat het wat op lost. Behalve dan je portemonnee die harder wordt geraakt.
Zolang die merken voor een stuk minder dezelfde al niet betere kwaliteit neerzetten zullen ze denk ik blijven groeien, de meeste mensen hebben nou eenmaal niet veel te besteden dus zoeken ze het meeste waar voor hun geld, de koopkracht staat op het niveau van in de jaren 70, er komen steeds meer arme mensen bij.

https://economie.rabobank...rland-staat-vrijwel-stil/
Het is natuurlijk ook niet uitgesloten dat er een informatie oorlog is waarin bedreigingen van buitenaf worden gedemoniseerd.

Om nu Israël af te schilderen als slachtoffers in relatie tot China en dan de suggestie wekken dat de westerse beschaving zich niet schuldig maken aan mensenrechtenschendingen is opmerkelijk te noemen.

Voorbeelden zoals o.a. Venezuela en in zekere mate de rest van Zuid-Amerika, Cuba, Iran en het in de puin leggen van het Midden Oosten geven mijns inzien wel een goed beeld van het leed waar ‘wij’ schuldig aan zijn.

We hebben iig hier wel de vrijheid om te kiezen welk leed in stand te houden;
- onderdrukking van de Moslims, Venezolanen, Arabieren door het Westen.
- onderdrukking van de Moslims, Tibetanen en andere minderheden door het verre Oosten.
;)

Japan en Korea, Ben er niet zo bekend mee maar ik heb een donkerbruin gevoel dat hier ook vast wel misstanden zijn. Schijnt mijns inzien mens eigen te zijn ongeacht cultuur, religie, stroming, afkomst of ras.
Nieuwe nazi's = China

Ik volg ook Europeanen in China en ze hebben erg veel anti-buitenlandse regels.

Als een Chinees jou in elkaar slaat. Jij doet vervolgens niks . Kan jij alsnog jarenlang de cel in!
Omdat jij geen Chinees bent. De politie...regering alles is corrupt daar.

Laat staan dat Oeigoeren verplicht slavenarbeid moeten verrichten...naar nazi achtige kampen worden gestuurd....dat vrouwen onvruchtbaar gemaakt worden...

en wij als EU doen handel met zo een land. Verschrikkelijk!

[Reactie gewijzigd door ThaddeusX op 14 december 2020 12:07]

Nieuwe nazi's = China
Ik zou je aanraden het ene leed niet met het andere leed te vergelijken. Je wint niet aan helderheid en beledigt een hoop anderen, zie:
Why the escalating use of Holocaust images in the Hong Kong protests is deeply offensive.
Alhoewel ik zelf niet zo snel een Godwin ( https://en.wikipedia.org/wiki/Godwin%27s_law ) zou gebruiken, is de vergelijking van ThaddeusX wel op zijn plaats.

Feiten:
- China heeft concentratiekampen om Oeigoeren te 'heropvoeden'.
- Martelingen, moord, geforceerde sterilisatie en met als uiteindelijke doel culturele genocide.
- Aparte registratie op basis van godsdienst/etniciteit voor minderheden zoals de Oeigoeren (en/of Nepal).

Je kan nog wel beargumenteren dat de Chinezen voorzichter te werk gaan en niet zoveel doden als de Nazi's op hun geweten hebben, maar de praktijken die plaatsvinden komen gewoon overeen.

Tevens, het artikel waar je naar linkt is weer een op zichzelf staand issue en staat los van de behandeling van de Oeigoeren.
Je kan ze dan beter vergelijken met China in Mao periode, die hebben nog meer doden op zijn naam dan het hele nazi regime. CCCP is vele malen dodelijker qua aantallen.
Maar moeten ze dan specifiek met de nazi's vergeleken worden?
Net als de voormalige Sovjetunie is China een totalitaire staat die geen andersdenkenden duldt.
Islamitische Oeigoeren zijn dan een ideologische vijand niet omdat Oeigoer zijn maar omdat ze een andere religie/ideologie aanhangen.
En zowel China als de Sovjetunie hebben een verleden van het in kampen heropvoeden danwel vernietigen van andersdenkenden.
Je kunt ze dan beter voor communist uitmaken.
Bekijk eens wat er bij de Oeigoeren gebeurt https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51520622. Dat kan volgens mij prima met nazi praktijken worden vergeleken. Wat in Hong Kong gebeurt is natuurlijk ook niet best.
Ik heb dit stuk met een raar gevoel in mijn maag gelezen. Er wordt een land geannexeerd waardoor (verwesterde) burgers hun nationaliteit verliezen en niet meer kunnen rekenen op hun normen, waarden en wetten. Ondertussen zijn wij hier aan het discussiëren of de vergelijking wel helemaal goed gemaakt wordt. Heb half het idee dat de HongKong free press niet meer zo "free" is..
Wat een vervelio ben jij, maar wil best uitleggen wat ik bedoel ipv meteen je conclusie te trekken.

Hong Kong is inderdaad middels een 'land lease' concept in handen gekomen van het VK in 1898. Dit zou 99 jaar duren tot het in 1997 weer officieel in handen was van China. Er zijn daar wel een aantal afspraken gemaakt over de teruggave aan de PRC. Het land zou na teruggave hun eigen regels en vrijheden behouden voor de komende 50 jaar (2047, voor de wat minder bedeelden).
Dit is ook een tijd goed gegaan, totdat China toch meer macht wilde uitoefenen over de regio van Hong Kong. Inmiddels verdwijnen er belangrijke/ rijke figuren, die weer boven komen drijven in gevangenissen in China.

Hong Kong wordt dus inderdaad niet geannexeerd, alleen hun vrijheden, normen en waarden en rechten worden afgenomen. Maar blijkbaar vind jij dat heel normaal.
Afspraak is dat HK hun kapitalistische systeem voor 50 jaar behoudt en dat is ook zo gebleven:
https://en.wikipedia.org/...stems#Hong_Kong_and_Macau
Dit is tot 2047, en betreft zeker niet alleen het kapitalistische systeem. Je vergeet hier de eerste zin die je selectief weglaat uit je verhaal:
The socialist system and policies shall not be practiced in the Hong Kong Special Administrative Region
Kapitalisme is een economisch systeem waar socialisme een maatschappelijke vorm is. Officieel is Hong Kong een (het woord dat je waarschijnlijk zoekt) democratie, maar als je je even inleest hoe de democraten worden weggewerkt in het parlement, dan had je wel begrepen dat de democratie in Hong Kong nogal een 'wassen neus' is
Ga even lezen waarom er nooit een volledige democratie voor de tijd is ingevoerd, maar dit wel met stapjes die richting op ging. China hing, en hangt, er altijd boven...

Alsof ik met een Chinese propaganda bot aan het praten ben, dit is dus ook mijn laatste bericht. Het feit dat je willens en wetens dit goed probeer te praten baart mij tot op een zekere hoogte zorgen.
Je hebt gelijk man, china #1
Helemaal mee eens, dit was mijn eerste gedachte ook. Huawei wordt al een tijdje zwart gemaakt door de amerikaanse regering, terwijl ze zelf niets beter zijn.

Tevens kan je jezelf afvragen of face-recognition niet inherent ook gewoon etniciteits-recognition is.

Dit soort concentratiekampen zitten overal op de wereld, in Myanmar/Birma werd een paar terug nog een deel van de inheemse bevolking uitgemoord.

Waarom je bericht een -1 krijgt is me onduidelijk. Dit is een prima toevoeging op de discussie.
Concentratiekampen zijn uitgevonden door de Britten tijdens de Boeren-oorlog.
Ach. Het leert ons ook om onze eigen grootouders beter te begrijpen. Wat deden onze grootouders toen de Nazi's in Duitsland aan de macht kwamen? Goedkoop Miele wasmachines kopen!
Mijn grootouders namen wat onderduikers in huis.
En daar waren 2 Duitsers bij die verplicht waren om de oorlog in te stappen.
Dat mijn moeder op 15 jarige leeftijd ( door verraad ) heeft gezien dat 1 van die Duitsers op de vlucht is doodgeschoten is maar een detail.
Eer aan je grootouders, maar ze zijn de uitzondering. Nederland was redelijk braaf en gehoorzaam aan de bezetters. Niet zo ergs als de Denen (De Deense bezetting heette het slagroom-front onder de Duitsers) maar 'als volk' waren we weinig opstandig.

En inderdaad, we gingen ons pas afvragen of de Nazi's wel goed waren in 1941.... schromelijk laat om in te grijpen. In 1933 riep Winston Churchill al op dat The Kindgom zich moest gaan voorbereiden op oorlog, en tot aan '38 riep hij op om niet weg te kijken van de Nazi misstanden.

Om deze WO2 analogie terug te brengen naar de huidige situatie, gaan wij zoals Churchill nu aan de bel trekken en actie ondernemen, of wachten we tot 1941?
Enig idee hoeveel Nederlanders als vrijwilliger in de Duitse Waffen-SS gediend hebben? Het aantal Nederlanders die als SS-vrijwilligers vechtend voor de Duitsers zijn gesneuveld is aanzienlijk hoger dan het aantal gesneuvelde Nederlandse militairen die tegen de Duitsers vochten.
Er zijn zat Nederlanders die in het verzet gingen. Dan nog de soldaten die tegen beter weten in de Duitse opmars probeerden te vertragen. Vergeet deze helden niet.
Tevens @Opa73

Volgens overleving zou mijn eigen opa ook in het verzet gezeten hebben... Alleen, en nu ga ik even heel hard zijn... Schijnheiligheid zit Nederlanders diep in de genen en het is achteraf makkelijk roepen dat je bij de winnende club zat. Tenzij er ergens bewijs kan worden opgedoken, kijk ik vooral naar de grote getallen: Nergens zijn zoveel Joden gedood als hier, nergens anders behalve België gingen zoveel mensen bij de Waffen SS, en uiteindelijk zijn er zo'n tweeduizend Nederlanders gesneuveld in de strijd tegen de Duitsers. Ter contrast, in Warschau alleen waren er al 20.000 Polen gesneuveld. We hebben zeker wel wat gedaan, maar het moest ook vooral niet te bloederig of risicovol worden.
Misschien zijn er wel meer Nederlanders die verzet hebben gepleegd, ouderen praten er niet graag over. Zo hebben mijn opa en oma ook onderduikers gehad, maar zelf hebben ze daar nooit over gepraat. Hoeveel Nederlanders zullen er zijn waar niemand van heeft geweten dat ze zich verzet hebben tegen de Duitsers?
Veel Nederlandse bedrijven hebben destijds goed geld aan de Duitsers verdiend. Transport, bouw en zelfs de Nederlandse overheid hebben een aardige cent aan die gemene Duitsers verdiend.
Denk je nu echt dat wij dat de westerse wereld dat niet doen. In China wordt er veel openlijker me omgesprongen, in het westen doen ze dat in het geniep. Maar blijkbaar is het wel goed als de mensen het niet weten. Het begint er al mee dat de overheden altijd weet waar ieder Mobile telefoon uit hangt, dat maakt dat gezichts-herkeningen al een stuk minder waardevol.
Hoera, China doet het openlijk. Wat goed van die gasten dat ze openlijk mensen steriliseren. 8)7 |:(

Whataboutism is geen argument. Het gaat hier nu om China.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 14 december 2020 13:19]

Hoera wij doen het in het geniep, wat is dat nou voor een reactie
Artikel gaat over China en niet over wie wat in het geniep doet. Bij de les blijven en minder wijzen naar anderen om de wreedheden van een andere regime goed te praten.
foutje

[Reactie gewijzigd door kobus71 op 14 december 2020 17:51]

..dat vrouwen onvruchtbaar gemaakt worden...
Dit is door Nederland ook gedaan, na WW2 en voor sommige minderheden, wordt dit ook in Nederland om gevraagd. Gelukkig nog geen wet.

[Reactie gewijzigd door wica op 14 december 2020 12:34]

Gedwongen sterilisatie stond tot 2014 wel in de wet, maar is er toen uitgehaald.
D66 vond het ooit een goed idee om (vrouwen?) gedwongen te steriliseren als de bevolkingsgroei doorzette.

https://tweakers.net/i/p5...Bl6P0TI9.png?f=user_large
Dat is een beetje kort door de bocht.

Toevallig kan ik me die discussie herinneren: dat was een bijdrage van een werkgroep die het verkiezingsprogramma (m.i. terecht) niet heeft gehaald. Het verkiezingsprogramma (pagina 11) beperkte zich tot voorlichting en stimuleren van voorbehoedsmiddelen.
Ja, ben er nu wel klaar mee met dat bedrijf. Voor mij geen huawei (gelieerde)producten meer. Done.
Ben benieuwd waarin dit systeem anders werkt dan de systemen die hier in het westen in ontwikkeling zijn?
Object, patroon herkenning + labeling + logica.
Zou je dit ook met bijvoorbeeld een tesla of via amazon alexa kunnen doen?
In combinatie met de juiste code/regels.

Why Amazon’s Ring and facial recognition technology are a clear and present danger to society:
https://thenextweb.com/ar...resent-danger-to-society/
Artificial intelligence model detects asymptomatic Covid-19 infections through cellphone-recorded coughs:
https://news.mit.edu/2020...-cellphone-detection-1029
https://www.tesla.com/autopilotAI
Stilaan tijd dat we een antwoord bieden op corrupt China. Als we blijven consumeren zal dit het machtigste land worden en al onze technologie in handen krijgen... Hebben binnenkort niets meer te zeggen, alleen ja te knikken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee