Verschillende partijen werken samen om het eerste programmeerbare quantumnetwerk in de Randstad op te zetten. Zo'n quantuminternet moet veiligere verbindingen bieden. Volgend jaar moet een simulatie gereed zijn waarmee programmeurs kunnen oefenen.
Komt het eerste volledige quantumnetwerk ter wereld in Nederland? Als het aan Stephanie Wehner van QuTech's Quantum Internet Division ligt wel. Die onderzoeksgroep is samen met KPN, SURF en OPNT een project gestart om verschillende quantumprocessors over een langere afstand in een Nederlands netwerk te verbinden. Uiteindelijk moet er een volledig functioneel en schaalbaar quantumnetwerk ontstaan, dat 'gewoon' over glasvezelkabels werkt. En op dat netwerk moeten bruikbare software-applicaties draaien. Bij de zoektocht naar welke applicaties dat zijn en hoe die er uit zien, kunnen ontwikkelaars volgend jaar helpen. Dan moeten een gesimuleerd netwerk en een sdk beschikbaar komen.
Demonstraties van quantumnetwerken zijn er al jaren, maar daarbij ging het vrijwel altijd om point-to-point-verbindingen voor 'quantum key distribution'. Hierbij wordt gebruikgemaakt van qubits, meestal fotonen, om veilig cryptografische sleutels uit te wisselen. Partijen wisselen dan door middel van een relatief eenvoudig quantumkanaal sleutels uit en die gebruiken ze voor de encryptie van communicatie via een regulier kanaal. KPN zelf test al sinds 2016 met qkd-verbindingen.
Het project van QuTech, KPN, SURF en OPNT richt zich op een volledig functioneel quantuminternet, legt Wehner uit. "We werken toe naar een volledige quantuminternetstack. We bouwen een software development kit zodat programmeurs zelf toepassingen voor een quantumnetwerk kunnen ontwikkelen. Daarbij kan het om quantum key distribution gaan, maar ook om totaal andere toepassingen."
Man-in-the-middle
De basis van het quantumnetwerk dat in de Randstad aangelegd moet worden, ligt bij de verstrengeling van qubits. Dit quantummechanische effect maakt dat een meting aan het ene deeltje perfect overeenkomt met de uitkomst van een meting aan een verstrengeld deeltje, ook al is deze uitkomst niet van tevoren vastgelegd. Dit is het geval ongeacht de afstand tussen de deeltjes en de uitkomst zal altijd hetzelfde zijn. De beveiliging van quantumnetwerken berust op het feit dat qubits niet gekopieerd kunnen worden en elke poging daartoe te detecteren is. Met andere woorden, de verstrengeling is niet te delen met een derde qubit en ultiem privaat; een man-in-the-middle-aanval is inherent onmogelijk en het opent toepassingen voor het genereren van encryptiesleutels en identificatie. Maar er zijn meer toepassingen, volgens Wehner.
/i/2004036518.png?f=imagenormal)
"Anders dan wel gedacht wordt, maakt verstrengeling niet de overdracht van informatie sneller dan het licht mogelijk, maar je kunt wel gebruikmaken van maximale coördinatie op grote afstand. Dit opent de weg naar toepassingen als extreem accurate kloksynchronisatie of het met elkaar verbinden van telescopen op aarde."
Omgekeerd kunnen de nodes van een quantumnetwerk ook alleen op grote afstand functioneren als er al hele nauwkeurige synchronisatie wordt toegepast. Om dat met conventionele technieken mogelijk te maken is OPNT, Optical Positioning Navigation and Timing, aangehaakt. Dit is een spin-off van de VU Amsterdam. Dat bedrijf is gericht op diensten rond accurate tijdssynchronisatie, zonder op gps te willen vertrouwen. "Wij kunnen met onze technieken al tijdssynchronisatie met een accuraatheid van onder de picoseconden leveren. Je krijgt dit netwerk niet draaiend zonder die synchronisatie. Met name bij het vergroten van de afstand tussen de nodes in een quantumnetwerk, neemt het belang van accurate synchronisatie toe", vertelt Marco Gorter, mede-oprichter en COO van OPNT.
Volgens hem zijn de meeste op timing en lokalisatie gebaseerde diensten nog altijd gebaseerd op gps, terwijl die afhankelijkheid risico's voor verstoring met zich mee zou brengen. "Het belang van tijdssynchronisatie voor de telecommarkt, de financiële markten en energienetwerken is enorm, terwijl gps te jammen en te spoofen is met een software defined radio-kit. Een robuuster en accurater alternatief is welkom."
CERN's witte konijn
Die heeft het bedrijf gevonden door van White Rabbit van CERN gebruik te maken. Die techniek breidt het Precision Time Protocol uit en werkt via ethernet. Het is volgens Gorter dan ook eenvoudig te integreren in het beoogde quantumnetwerk, aangezien die verbindingen over bestaande glasvezelkabels zullen lopen. Omgekeerd is het voor OPNT interessant bij de ontwikkeling betrokken te zijn, omdat quantumnetwerken de potentie hebben nog accuratere synchronisatie binnen handbereik te brengen en een extra beveiligingslaag mogelijk te maken.
Een andere toepassing voor een quantumnetwerk is het verbinden van quantumcomputers die op verschillende plekken staan. Zo kan een groot quantumcomputingcluster met meer rekenkracht ontstaan. Zo ver is het nog lang niet. De weg naar een werkend netwerk ligt nog bezaaid met obstakels. Wehner beschrijft dat een quantuminternet weliswaar via glasvezelkabels kan werken, maar dat er speciale repeaters, switches en end-nodes in het netwerk nodig zijn. Die end-nodes kunnen eenvoudig zijn, van simpele systemen om qubits te meten, tot complex, waarbij ze bestaan uit hele quantumcomputers.
De ontwikkeling is aan de andere kant minder problematisch dan die van een quantumcomputer. Nodes met een enkele qubit zijn al voldoende voor veel applicaties en errorcorrectie van quantuminternetprotocollen kan via de klassieke weg verlopen. De eerste netwerken zullen nog trusted repeater networks zijn, met minstens twee endnodes die via repeaternodes verbonden zijn. Die tussenliggende nodes moeten betrouwbaar zijn, aangezien ze encryptiekeys uitwisselen. De volgende stap is een upgrade met measurement device–independent qkd, een protocol waarmee ook de inzet van nodes waarvan niet zeker is dat ze betrouwbaar zijn mogelijk wordt, met behoud van veilige sleuteluitwisseling.
Nederland maakt volgens Wehner een goede kans om als eerste een werkend quantumnetwerk te krijgen, ondanks dat China en de VS zich ook op het ontwikkelen van een quantuminternet hebben gestort. In Nederland is er volgens haar grote expertise op het gebied van quantumtechnologie, met teams met verschillende achtergronden.
De coronacrisis heeft de planning om die hardware in het laboratorium verder te ontwikkelen flink in de weg gezeten, zegt Wehner. Eigenlijk was het plan om al dit jaar een demonstratie te kunnen geven van verbonden quantumprocessornodes in Delft, Den Haag, Leiden en Amsterdam. Wanneer we de eerste werkende verbindingen tussen de vier steden te zien krijgen, durft ze niet te zeggen. "We hopen dat we volgend jaar verstrengeling kunnen laten zien. Ook willen we volgend jaar een gesimuleerd netwerk opzetten, zodat programmeurs er vast mee aan de slag kunnen. We hebben de keuze gemaakt om eerst het netwerk toegankelijk te maken voor gebruikers, voordat we straks meer steden met een quantumnetwerk gaan verbinden."