PlayStation 5 haalt lagere maximale bandbreedte van 32Gbit/s via HDMI 2.1

De PlayStation 5 blijkt momenteel een maximale bandbreedte van 32Gbit/s te ondersteunen via de HDMI 2.1-standaard. Dat is lager dan de 40 of 48Gbit/s die benodigd is om 4k-beelden met 120fps weer te kunnen geven zonder chroma subsampling.

De constatering van een bandbreedte van 32Gbit/s werd eerder al door gebruikers op verschillende fora gemeld, zoals die van NeoGaf, en inmiddels heeft televisiereviewer Vincent Teoh dit bevestigd aan de hand van een oproepbaar game-informatiescherm van de LG CX-oled-tv. Daar wordt aangegeven dat er sprake is van 4 lanes met 8Gbit/s, en dus een totaal van 32Gbit/s.

Dit blijkt ook uit het instellingsmenu van de PlayStation 5, waarin alle ondersteunde verversingssnelheden in Hz genoemd worden, te weten 24, 25, 30, 50, 60 en 120Hz. Daarbij valt op dat bij de optie van 120Hz 'YUV422' wordt vermeld. Dat betekent 4:2:2 chroma subsampling en dus een wat lagere kleurresolutie om bandbreedte te besparen.

De combinatie van een 4k-resolutie met 120fps en 4:2:2 chroma subsampling maakt dat 32Gbit/s aan bandbreedte nodig is. Als er geen verlaagde kleurresolutie zou zijn gebruikt, kortom 4k, 120fps en 4:4:4, dan komt dat wat de bandbreedte betreft nog uit op 32Gbit/s bij een 8bit-kleurdiepte, maar dan is er geen hdr. Bij 4k, 120fps, 4:4:4 chroma subsampling en 10bit-kleurdiepte zit de bandbreedte op 40Gbit/s.

De chipset in de PlayStation 5 zou gewoon 40 of 48Gbit/s mogelijk moeten kunnen maken. Het is niet duidelijk of dit huidige maximum van 32Gbit/s een beperking is in de software of de hardware. Daardoor is niet met zekerheid te zeggen of deze beperking is weg te nemen middels een toekomstige firmware-update.

De toepassing van 4:2:2 chroma subsampling betekent dat de kleuren er iets fletser uit kunnen zien in vergelijking met 4:4:4. Ook kunnen er bij 4:2:2 beeldartefacten zichtbaar zijn. Het idee hierbij is dat er kleurresolutie wordt opgeofferd en er dus kleurinformatie verloren gaat, maar dat dat bij de meeste natuurlijke beelden niet opvalt, omdat de resolutie van het helderheidssignaal behouden blijft.

Deze beperking tot 32Gbit/s is overigens alleen een factor voor spelers die hun PS5 combineren met een HDMI 2.1-scherm. Verreweg de meeste gebruikers zullen nog een televisie met HDMI 2.0 hebben, waarbij de bandbreedte maximaal 18Gbit/s bedraagt. Bij deze televisies is 4k, 60Hz met 4:2:2 het maximaal haalbare, uitgaande van 10bit-kleurdiepte.

De Xbox Series X en S hebben een maximale bandbreedte van 40Gbit/s en passen daardoor geen verlaagde kleurresolutie toe. Overigens is er in zekere zin ook sprake van een beperking bij de Xbox Series X. Als in de grafische instellingen van deze console de verversingsfrequentie handmatig op 60Hz wordt gezet, schakelt de console over op de HDMI 2.0 specificatie en met een bijbehorend maximum van 18Gbit/s. Dat betekent dat 4k, 60Hz, 4:4:4 en een 10bit-kleurdiepte niet mogelijk is, omdat daar 20Gbit/s voor nodig is. Aldus wordt teruggevallen op 4k, 60Hz, 4:2:2 en 10bit. Dit is overigens te voorkomen door bij het gebruik van een HDMI 2.1-televisie de instelling in de Xbox gewoon op 120Hz te laten staan, en eventueel in een game te kiezen voor 60Hz. Op dat moment blijft de console gewoon van de HDMI 2.1-standaard gebruikmaken en is er bij 60Hz geen sprake van chroma subsampling.

PlayStation 5

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

20-11-2020 • 17:34

190 Linkedin

Reacties (190)

Wijzig sortering
Volgens dit draadje op: https://www.resetera.com/...x-series-x-40gbps.329750/ wordt dit in de toekomst verholpen door een update van de firmware. Dit is ook bevestigd door een insider die ook actief is op dit draadje. Kortom dit wordt gewoon gefixed door Sony.
Heb even door dat draadje gescrolled en degene die aangeeft dat er een update komt, wordt daar kennelijk beschouwd als een industry insider en een moderator zegt dat ze hem gekeurd/onderzocht hebben. Nou ja, dat is in ieder geval iets, al is het wel tikkie mager/vaag om daar meteen conclusies aan te verbinden en iets van een eta is er ook nog niet. Overigens kan ik me ook niet voorstellen dat dit niet geüpdatet wordt. Alleen vraag je je af waarom niet gewoon vanaf dag 1 het maximum van de bandbreedte van HDMI 2.1 wordt gehaald.
Om extra cpu/gpu vermogen vrij te maken?
Ja dat zou kunnen, dat was ook ongeveer de verklaring die LG gaf toen ze moesten uitleggen waarom hun 2020-tv's met hdmi 2.1 geen 48 maar 40gbit/s haalden. Of het is iets met de software.
Een algemene opmerking. Laat dit een les zijn voor legitieme publicaties (zowel print als web) w.o. Tweakers, dat bij videokaarten van AMD en NVIDIA (en alles met een HDMI 2.1-aansluiting) ook de HDMI 2.1 kenmerken worden getest. Werkt ALLM, VRR, eARC, QFT, QMS zoals het zou moeten?
Ik blijf het vreemd vinden dat geen enkele publicatie deze specificaties test en zonder meer aanneemt dat ze werken zoals geadverteerd en dat is vermoedelijk ook een van de redenen waarom Sony hierover (nog steeds) geen officiële mededeling heeft gedaan, vermoedelijk om dat geen publicatie dit poogt vast te stellen.
'HDMI 2.1' zegt eigenlijk niets meer, omdat fabrikanten zelf kiezen welke functionaliteiten ze ondersteunen. Vroeger wist je als je HDMI 2.0a had, dat gewoon alle functionaliteiten aan boord waren en werkte.
Kan toch te maken hebben met testen. Misschien was het om een of andere reden nog niet stabiel? En ik weet niet of de compatibiliteit met verschillende TV's ook met software, al dan niet met een firmware update, verholpen kunnen worden. Maar dat zou ook een reden kunnen zijn dat ze het lager op de prioriteitenlijst lijst hadden staan voor de release date. Vind ik niet heel gek.
VRR komt er ook nog aan via een update; ik heb gewoon erg het vermoeden dat men bepaalde features even heeft uitgesteld. Sony had het in hun jaarcijfers al over dat Covid-19 'uitdagingen' bracht voor het o.a. testing en de productielijnen. Dit is natuurlijk geen directe verklaring maar ik vind het niet ver gezocht dat men mogelijk bepaalde features even heeft uitgesteld/uitgeschakeld ivm andere prioriteiten.
Misschien handig om te weten dat 48Gbps niet heel veel nut heeft, omdat geen enkele consumenten tv een 12 bit display heeft. 40Gbps is voldoende om het maximale uit een 10 bit display te halen op 4K.

Verwacht dat ze dit in de toekomst nog wel fiksen, maar het is wel slordig zo bij de launch.
Je kan het beste ook naar een bron linken: https://en.wikipedia.org/...cy_limits_for_HDR10_video

Voor 4K op 120 Hz met HDR10 heb je ongeveer 33 Gbit/s nodig.
Sterker nog, in theorie kan je zelfs met 40 Gbit/s 4K op 144 Hz gamen.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 20 november 2020 18:15]

Volgens deze tabel van hdmi.org heb je juist 40.1Gbps nodig voor UHD 4k/120p 4:4:4/RGB 10 HDR.
dat is nogsteeds 40 Gbit/s
Exact, maar dus geen 33
Ja en die 4:4:4 heb je dus niet nodig voor games.
Nou... Felle elementen met harde lijnen of grote egale vlaktes kunnen langs de randen zeker artifacts krijgen. Natuurlijk ligt het eraan hoe statisch of bewegend dat is, maar tekst in spellen of een hud, of langzame spellen zijn zeker situaties waar je het kunt merken. Zeker op een grotere tv net niet zoveel afstand.
32.27 Gbit/s om precies te zijn, ben ook benieuwd of die gerapporteerde 32Gbit/s eingelijk neerkomt op 32(.27) Gbit/s.

Dan zou het genoeg zijn voor 4k 120hz HDR10.
Ik had het afgerond. Is makkelijker te lezen, zie bron.
Dat is niet het maximale eruit halen, daarvoor wil je 4:4:4 + 10 bit kleuren (HDR) met games.
Dolby Vision is toch 12bit? Xbox Ondersteund dat gewoon en de TV's met Dolby Vision dus ook neem ik aan.
Dolby Vision is inderdaad 12bit, maar de panelen in tv's zijn maar 10bit dus dat Dolby Vision 12bit is doet er niet toe omdat je scherm het sowieso niet weer kan geven.
Waarom blijf je dat toch herhalen? Is gewoon onjuist. Extra "headroom" in de vorm van hogere bitrate kan zeker zinvol zijn bij de interne processing van een weergever. Kan zorgen voor minder banding bijvoorbeeld.
Dat kan je dus ook bij je bron fixen. Als je bron slechter is dan je tv kan het inderdaad beter zijn om de conversie in je tv te doen.
Ik heb het niet over kleurruimte conversie. Dat is afhankelijk van de weergever waar dat het beste kan gebeuren.
Nee dingen als witbalans, cms en alle andere handelingen gebeuren altijd in de weergever zelf. Heeft de bron niets mee te maken. Dit proces heeft wel baat bij een signaal met hogere bitrate als input.
Dan ga je er vanuit dat die intern ook op 12 bit werkt en de conversie niet daarvoor plaatsvind. Ik weet niet of dat waar is?
Processing gebeurt vaak op hogere bitdiepte dan de daadwerkelijke bron.
Ik ga er van uit dat je met conversie kleurruimte conversie bedoelt.
Conversie is zoals ik zei afhankelijk van hoe het display werkt. Sommige doen de aanpassingen in RGB anderen in YUV. Sommige zullen dus bijvoorbeeld altijd de input intern terug zetten naar 4:2:2 om aanpassingen te doen alvorens het weer naar RGB om te zetten en naar het paneel te sturen. Als je dan je speler op RGB zet zit je met een extra conversie stap.
Maar dit heeft niets te maken met het aanbieden van een hogere bitdiepte. Niet op de manier die jij bedoelt.

[Reactie gewijzigd door Sjaak2k op 21 november 2020 12:06]

Dit is correct.
Blijkbaar hier op tweakers niet gewaardeerd door betweters.
Klopt, nu niet. Maar een console gaat zo’n 7 jaar mee (pak en beet), dan is die 48 Gbps wel handig. :)
Maar ook over 7 jaar gaan deze generatie consoles geen 4K - 120FPS - 10Bit - HDR doen. Hoe meer de consoles op een PC gaan lijken, hoe minder prestatieverbeteringen er zullen plaatsvinden in de levenscyclus van consoles.
Verreweg de meeste gebruikers zullen nog een televisie met HDMI 2.0 hebben, waarbij de bandbreedte maximaal 18Gbit/s bedraagt. Bij deze televisies is 4k, 60Hz met 4:2:2 het maximaal haalbare.
Dit is niet helemaal volledig lijkt me, dat is enkel zo bij 10-bit. Bij 8-bit is RGB/4:4:4 het maximaal haalbare.

[Reactie gewijzigd door Kwiebus89 op 20 november 2020 22:40]

je bedoelt dat 4K 60 HZ met 8 bit haalbaar is op HDMI 2.0 ?

ik ben in de war door je RGB wat betekent dit hier?
In het artikel wordt gezegd dat bij televisies met HDMI 2.0 4k 60Hz met 4:2:2 subsampling het hoogst haalbare is. Dat is iets te kort door de bocht zonder daarbij de bitdiepte te vermelden. Dit is namelijk alleen zo bij 10-bit. Bij een kleurdiepte van 8-bit is 4:4:4 sampling of RGB mogelijk.

RGB is een andere manier om kleuren te decoderen. Bij RGB wordt de kleurcombinatie vertegenwoordigd door een combinatie van rood groen en blauw. Bij YUV is dit helderheid en twee chroma signalen.

Ik weet overigens niet zeker of de PS5 RGB ondersteunt of enkel YUV. De Xbox series X ondersteunt dit wel.

[Reactie gewijzigd door Kwiebus89 op 20 november 2020 18:44]

aah duidelijk dankjewel nu is het helder
Ja dat is waar, maar ik ging daar uiteraard uit van 10bit. Voor volledigheid zal ik dat nog even toevoegen.

[Reactie gewijzigd door Koekiemonsterr op 20 november 2020 20:35]

PS5 ervaring:
Direct aan mijn TV ( LG SM9000 serie met 5.xx.xx FW) (4K120Hz) jeej HDMI2.1 "support", maar enkel 2.0 Stereo voor geluid over E-ARC...
wanneer in LPCM mode voor audio.
Zet ik geluid op van "TV" op "Receiver" met 7.1 en LPCM, nog steeds 2.0 stereo door de TV naar de receiver. (Bitsteam op Dolby of DTS zetten komt niet verder dan 5.1)
(Xbox series X : met dezelfde HDMI poort, geluid gewoon 7.1 en zelfs ATMOS via de app naar mijn receiver)
Dus mijn PS5 zit gewoon direct via de receiver 4K60Hz, maar wel met 7.1 LPCM. Jammer geen 4K120Hz...

[Reactie gewijzigd door tikimotel op 20 november 2020 20:21]

Dat is wel heel slordig. EARC is er juist voor audio in de hoogste kwaliteit door te kunnen geven, zodat je je console aan de tv kunt hebben zodat het beeld niet eventueel door je AVR beperkt wordt.

Dat zulke zaken na release aan het licht moeten komen voor een apparaat dat als “HDMI 2.1” wordt verkocht is stuitend en misleidend. Broddelwerk van Sony.
Net zo kansloos als het kastje dat je voor de PSVR moest aansluiten, waarin geen HDR passthrough ondersteund werd terwijl dat toen al helemaal hot was in TV-land.
Ik snap je niet goed. De PS5 stuurt over E-ARC geen surround door naar je receiver?
Dus E-ARC zorgt ervoor dat je stereo krijgt? Geen LPCM..?

Wat belachelijk. Waar gaat het mis dan?
Heb het gevonden!!! (kost je wel een weekend..)
Het ligt niet aan de PS5, maar aan het "auto" detectie systeem van de LG FW.
Onder settings en dan geluid, moet je de optie op "altijd passeren" zetten ipv "automagisch".
Blijkbaar is de LG niet instaat de PS5 HDR 4K uitvoer in combinatie met 7.1 LPCM automatisch te detecteren en bitstream "Dolby"of "DTS" wel.
Het klonk al zo raar ook. De E-ARC functionaliteit heeft niks met een PS5 te maken. Die wordt puur als bron gebruikt. De TV en de receiver delen de signalen zelf op in beeld en geluid vervolgens.

Dus instellen op passthrough is de oplossing bij een LG TV? Wellicht handig om ook in het forum te plaatsen. Dit artikel zal weinig mensen helpen die dit probleem hebben.
Bij mij lijkt dat wel gewoon te werken.

Misschien dat dat instelling bij tv is, digital audio out ook op passthrough?

In combinatie met LG GX heb ik multichannel audio over eARC met die LCPM ingesteld (5.1)

Dit is met een sharc en een oude Denon 2311 receiver.
Ik zou je bekabeling controleren zoniet vervangen met gecertificeerde kabels. XO platinum doet hier wonderen in een vergelijkbare opstelling.
(Offtopic)

Zou je voor mij na kunnen gaan of beide consoles Dolby TrueHD Atmos ondersteunen als je er een externe harddisk op aansluit via USB en mkv bestanden afspeelt? Ik heb dit helaas nog nergens beantwoord gezien op de Tweakers website. Op Youtube zag ik al wel dat dit lukt via de bluray speler van de PS5

Bezit zelf een LG GX & Sonos Arc 5.1.2 set en overweeg de PS5 aan te schaffen als game console en mediaspeler in 1 i.p.v. bijvoorbeeld een Nvidia Shield Pro.
De chipset in de PlayStation 5 zou gewoon 40 of 48Gbit/s mogelijk moeten kunnen maken. Het is niet duidelijk of dit huidige maximum van 32Gbit/s een beperking is in de software of de hardware. Daardoor is niet met zekerheid te zeggen of deze beperking is weg te nemen middels een toekomstige firmware-update.
Ik snap echt niet dat ze een Next-Gen zo kunnen uitbrengen. De mensen die er op azen hebben waarschijnlijk een mooie TV thuis staan. Stel je hebt een dikke OLED met 120hz dan wil je toch dat de games er vloeiend alles uithalen. Daarnaast nog alle games die volgend jaar pas een oppoetsbeurt krijgen voor finaal betere beelden. Vrij vaag en jammer. Gemiste kans. Daarnaast met de X-Box dus blijkbaar net zo. Erg gemiste kans van beide kampen. Dan toch maar aan de RTX haha.

Ik wou pre-orderen, blij dat ik even afwacht tot een revisie.

[Reactie gewijzigd door Kecin op 20 november 2020 17:39]

Wat is er bij de xbox net zo? Ik heb het gewoon ingesteld op 4k 120fps met hdr op 4:4:4 dus ik zie niet wat daar het probleem is.
Komt door een nieuws item van afgelopen week. Hierbij kwam een "fout" aan het licht . Dat als je de console instelt op 4k/60 dan gebruikt het de hdmi2.0 protocol ookal heb je de console in een hdmi 2.1 poort. Zoals jij je console goed heb ingesteld en de game de 60hz laat kiezen i.p.v het te forceren vanuit de console instelling.
De xbox kan je op 4k/120 laten staan dan gebruikt de console de hdmi 2.1 standaard. Alleen als je 4k/60hz gebruik schakelt het terug naar de hdmi 2.0.
Dat heeft met instellen te maken dat is geen beperking
Klopt. Het is waarschijnlijk een keuze geweest van Microsoft. Ze gaan er vanuit dat meer mensen 2.0 tv hebben en daarom de 4k/60 instelling gebruik maakt van 2.0. Alleen mensen met een 2.1 tv zien de 4k/120 in de instelling en daarom hebben ze daar alleen de 2.1 protocol gebruikt. Console is voornamelijk gericht op gebruikersgemak.
Het is een beetje krom, net als het ssd expansie slot wat ook nog uitgeschakeld is. Het komt er allemaal wel via firmware updates, maar het valt tegen dat het beide niet vanaf het begin is.
Sony heeft ietwat gerushed om hem nu uit te brengen.
+1Anoniem: 390145
@Xfade20 november 2020 18:20
Maar als er nog geen ssd is die er voor gevalideerd is waarom zou je dan het expansieslot open gooien. Waarschijnlijk zou je daar meer kwaads mee kunnen doen dan goeds.

Maar dat de software niet helemaal 100% is klopt als een bus. Had verwacht dat ze toch iets minder problemen zouden hebben. Als ze het in een paar maanden gladgestreken hebben vind ik het prima. Ze moesten het uitbrengen want met achterstand beginnen is altijd lastig maar ik denk dat ze met de nieuwe ui mss meer hooi op de vork hebben genomen dan ze hadden gedacht.
Maar als er nog geen ssd is die er voor gevalideerd is waarom zou je dan het expansieslot open gooien. Waarschijnlijk zou je daar meer kwaads mee kunnen doen dan goeds.
Waarschijnlijk vraagt hij zich net als mij en een hoop anderen af waarom dit niet voor de release al is goedgekeurd. Er zullen vast wel ssd's op de markt zijn die aan de eisen van Sony voldoen.
Waarom niet ? Is toch logisch sinds de meerderheid het achteraf patchen al zo lang slikt wanneer het om gaming gaat, dus waarom nu niet wanneer het de console zelf betreft...
Alles draait om geld, daarbij is er altijd wel wat met de launch van nieuwe console's, het gaat allang niet meer om "de gamers".

Ik wacht wel totdat alles gefixt is, hardware en software matig, ipv direct te gaan rennen om bij de eersten te horen...
"Het" heeft nooit om "de gamers" gedraaid, maar altijd om geld. Dat is nl. wat bedrijven (moeten) doen, geld verdienen.
Niet mee eens, voorheen had je vaak nog dedicated server mogelijkheden zoals in SOF2 bijvoorbeeld en dik 7 jaar gehost werd door de gamers zelf, zo ook wanneer het gaat om mods.
Dat is voor een behoorlijk deel verdwenen, kijk naar RDO met gare p2p systeem, het mag allemaal niets meer kosten, winst maximalisatie is het toverwoord tezamen met MTX .

En dus het volle pond betalen voor niet afgemaakte en zeer buggy games, nu dus ook de consoles.
"ze" kopen het toch wel...

Vroegah had je "de rijken", miljonairs, nu zijn het zelfs miljardairs en de winsten en beloningen zijn gewoon vulgair geworden, ja natuurlijk werd er altijd al geld verdiend en dat is normaal, maar nu zijn we dat "normaal" allang voorbij.
Het is niet aan "ons" om te bepalen wat "normaal" is en wat niet. Dat bepaalt de markt. Zolang de gevraagde prijs betaald wordt heeft de markt de prijs geaccepteerd en dan is dat, op dat moment, het nieuwe "normaal". Ik blijf me verbazen over het aantal mensen dat denkt dat bedrijven er zijn om klanten te pleasen of om mooie producten te maken. De kille waarheid is dat bedrijven er zijn om geld te verdienen. Voor velen kennelijk een koude douche en het klinkt een stuk minder romantisch dan te roepen "wij zijn er voor de gamers!" Tegen de mensen die daar toch graag in willen geloven zou ik zeggen: Sla een eens economieboek open.....
PS4 backcompat terzijde, zijn er genoeg games op de PS5 natively uit om de SSD meteen vol te proppen dan dat je meteen staat te springen om een nieuwe te kopen ? Voor de 400 mensen in NL die er 1 hebben nog wel te verstaan.

Beetje non-issue op het moment. Er zijn geen gecertificeerde drives, en alleen gecertificeerde drives gaan werken, dus dat die poort uitstaat vind ik zo gek niet. Zo voorkom je alleen maar potentiele issues van mensen die het toch gaan proberen. Zo moet je het ook zien namelijk.

Wat de eisen van Sony zijn, weten we niet. Dus kunnen we ook niet stellen dat er SSD's op de markt zijn die er wel/niet aan voldoen.
Ja er missen nogal wat dingen. Dat van het SSD-slot begrijp ik eigenlijk wel, Sony had al gemeld dat men eerst zelf geschikte SSD-drives wil certificeren/goedkeuren; en men verwacht dat begin 2021 gedaan te hebben. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat als men dat niet doet en zaken niet werken er veel meer boze reacties zijn.

Maar goed; de ervaring leert met de PS3 en PS4 dat er nog flink wat OS-updates zullen volgen met features. Een wereldwijde pandemie ook niet helpt momenteel.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 20 november 2020 19:37]

Aan de andere kant vraag ik me altijd af: gaan mensen dit nu echt merken? Als ik iemand een beeld laat zien op een TV zonder hen de instellingen te vertellen, wat is de kans dat zij gaan kunnen zijn of er 4:2:2 wordt toegepast?
Best groot. Yuv422 laat duidelijke artefacten bij randen van objecten zien. Wellicht niet op kijkafstand, maar het verschil is wel degelijk duidelijk te zien. Op mijn 4k computer monitor zie je het verschil iig duidelijk en is het bijzonder storend.
En daar zeg je het: kijkafstand. En dan zit er nog verschil in of je tekst of (snel) bewegende beelden hebt. Tekst wil je absoluut op 4:4:4 hebben Uitstekende videocamera's zitten vaak op 10 bit 4:2:0 intern of 4:2:2 extern en om nou te zeggen dat het beeld vol met artefacten zit.....
Denk bijna niemand. Pas wanneer je 2 naast elkaar zou zetten en zelfs dan zullen de meeste het niet zien. En tijdens gamen merk je er waarschijnlijk zowiezo niets van. Je bent dan gefocust op de gameplay. Op de momenten dat je ff aan het kijken bent hoe mooi alles er uit ziet zal een geoefend (tweakers) oog het zien, maar de meeste zullen gefascineerd kijken en afhankelijk van de game alleen maar kunnen zeggen.. whow wat ziet dit er gaaf uit!
Ik ken mensen die het verschil niet zagen tussen een VHS-band en een DVD. Hoe hoog leg je de lat?
[...]
Ik wou pre-orderen, blij dat ik even afwacht tot een revisie.
Nog beter is wachten op een 2e serie (slim/pro) dan weet je echt (bijna) zeker dat ook echt alle kinderziektes eruit zijn. Sony heeft een gedrocht van een 'spelcomputer' op de markt gebracht die gewoon niet af is.
Ik heb om deze reden een Xbox s gekocht. Over 2 jaar koop ik wel de Xbox of ps5 net niet 8k editie.
Nog beter, wachten op de PS6. Dan heb je de remasters van games die nu nog niet uit zijn en dan haal je hoe dan ook het maximale eruit qua speelervaring...

De PS5 is net uit. Ja ze laten bepaalde features nog voor wat het is, maar ik kan me goed voorstellen dat ze de release ook als een soort bétatest zien, die ze alleen kunnen doen als een flink aantal mensen dat ding daadwerkelijk thuis hebben staan en combineren met tal van televisie- en AV-receivercombinaties.
ik kan me goed voorstellen dat ze de release ook als een soort bétatest zien
Gaaf zeg; waar kan ik me inschrijven om vanuit Sony zo'n ding opgestuurd te krijgen; en hoeveel krijg ik van ze daar bovenop betaald om hun werk voor ze te doen? /s
Van de gekken toch en die fanboys praten het goed!
Klanten laten beta-testen door een product als nieuw en af op de markt zetten. Dat noem ik een half-fabrikaat op de markt zetten en hopen dat het geslikt wordt. Vreemd genoeg wordt tegenwoordig deze praktijken ook daadwerkelijk geaccepteerd, want men blijft het kopen.

Ne als die paper-launches... zet het dan nog niet op de markt als je gewoon niet kunt leveren en dat heeft niets te maken met schaarste crieeren...
Dat is overal zo. Jou tesla eerste model was ook sowieso een test proef. Geloof me het is niet makkelijk. Bij de een komt het snel naar boven dan bij de concurrent.
Ze moesten het afraffelen en haasten vanwege de concurrentie van Microsoft
Het is altijd zo geweest sinds de x360. Het klopt dat er field testen zijn en dit is altijd zo. Ook er pc’s of Windows zelfs.
Nog beter, wacht op de PS6 Slim/Pro. Dan heb je de remasters van games die niet uit zijn en zijn de kinderziektes van de PS6 release versie er ook uit.
Punt van de opmerking was dat het wel een erg makkelijke stelling is om te stellen dat je moet wachten op een revisie van een product dat maar net uit is.
Ik heb niet eens een Playstation en game puur en alleen op de PC. Het is vooral simplistisch ingegeven om te janken over fanboysschap. Hetzelfde argument zou ik gebruiken voor de Xbox. Ik zou ook nog wat denigrerende opmerkingen kunnen maken over speelgoed, maar dat doe ik dus niet omdat ik puur op basis van rationele argumenten een gesprek aanga.

Ze laten 'dingen' voorlopig iig voor wat het is. Maar tegelijkertijd hebben ze wel de specs voor hetgeen in plaats gebracht. Ik denk dat het dan redelijker is om aan te nemen dat het nog komt dan dat het nooit meer komt, anders hadden ze daar wel op kunnen besparen.

Ik ben iemand die nooit op basis van beloftes iets koopt en anderen altijd aanraadt hetzelfde te doen, dus als het gebruiken van een dergelijke spec je norm is, zou ik op het moment geen aanschaf van een PS5 aanraden.

Feit is echter dat Sony bepaalde dingen alleen kan testen wanneer ze massaal gebruikt worden, en dus tijdens de eerste verkoopfase deze mogelijkheid pas heeft. Dat is helaas de realiteit waar de techconsument mee te maken heeft. Dit, of een veel duurder apparaat omdat de R&D om de betreffende zekerheiden te krijgen veel duurder is.
Zoals iemand het hier zo enorm goed zei:
R4gnax
@Ryatzu • 20 november 2020 19:09
Games waarbij de installatie normaal doorloopt. Dwz een installatie die niet blijft hangen op een manier die enkel te verhelpen is met een kale fabrieksreset. Een reset waarbij je alles kwijt bent wat je tot dat punt op het ding gedaan had.

Zou dat wat zijn?

En ga alsjeblieft niet proberen te verkopen dat ze dat niet geweten hebben.
Het komt in het wild meteen op de eerste dagen na de lancering al zo veelvuldig voor, dat het binnen interne tests ook aan het licht gekomen moet zijn. Maar wss. hebben ze het gewoon met dat probleem als acceptabel risico gelanceerd, omdat alles al klaar stond en come hell or high water het kerstseizoen van 2020 gehaald moest worden.

Dezelfde reden waarom er nog features ontbreken of uitstaan, zoals het SSD expansie-slot.
Waarom er met hoge snelheid een half-bakken duidelijk incomplete nieuwe versie van de PSN webstore gelanceerd moest worden om compatible te zijn met het aankopen van PS5 games.
En zoals nu dus blijkt: waarom zaken zoals de HDMI 2.1 ondersteuning ook nog niet op orde zijn.

Sony heeft de PS5 gewoon te vroeg de markt op gegooid omdat ze nog snel tijdens de feestdagen knaken wilden scoren en natuurlijk omdat ze niet de nieuwe XBox van MS een monopolie voor console-gaming gerelateerde aankopen gedurende de feestdagen wilden geven. Van iedereen die eerst een XBox koopt, neemt natuurlijk de kans dat ze daarna ook nog een PlayStation kopen, drastisch af.
Ik sta hier 100% achter en je kan alles testen en voorkomen want xbox heeft dus wel hun zaakjes op orden. Het komt allemaal puur en alleen door het haasten en niet goed testen van zaken omdat ze xbox niet de monopolie op de markt willen geven! Schandalig en die het gaan goedpraten vallen voor mij onder de fanboys, want een normaal denkend persoon haalt het niet in zijn hoofd dit allemaal goed te praten!
Ben het 100% met je eens!
Jammer dat de overstap naar 4K HFR gaming zo slordig verloopt. Ik zie echt de gekste dingen voorbij komen zoals Sony TV's die een wazig beeld genereren op 4K120 en de LG C9/CX reeks die na inschakelen van VRR flickering veroorzaken. Elke keer is het de vraag of en zo ja wanneer dit soort problemen worden opgelost.
https://youtu.be/XOhV0jCB6YU de vrr stutter lijkt te zijn opgelost voor lg cx
De huidige tvs zijn dan ook beta/test/pre-release versies van de 2021 reeks. Komt allemaal goed, maar voorlopig kunnen ze zich beter focussen op 4K@60 met alle mogelijke toeters en bellen ingeschakeld.
Ja daarom voor mij volgend jaar pas upgraden. Weinig zin om proefkonijn te zijn en dit jaar maken televisies een flinke stap.
Ik koop pas iets als het werkt en vertrouw niet meer teveel op de beloftes van de fabrikant dat ze het wel gaan fixen. Het komt te vaak voor dat het gewoon toch hardwarematig niet haalbaar te zijn of dat de fabrikant de prioriteiten verlegd en je uiteindelijk met het probleem blijft zitten. Ook heb ik soms het idee dat de marketingafdeling roept dat het later opgelost wordt om de ergste kritiek maar kwijt te zijn. Als de storm is gaan liggen volgt er later vaak niets meer of een klein berichtje dat het toch niet komt. Iedereen is er dan al aan gewend en dan is de heisa een stuk minder.
Ik neig steeds meer naar de x-box. Ik heb een Qled met HDMI 2.1 en soundbar met Dolby Atmos aanschaft om lekker te gamen... de stroom negatieve berichten over de PS5 zorgt ervoor dat de PS4Pro (nog) niet door de PS5 zal worden vervangen.... Daarnaast neemt Microsoft ook steeds gamestudio’s over, waarbij het aanbod beter zal zijn dan in het verleden.
Dolby Atmos is ook hoe de Xbox geluid uitstuurt, op de ps5 heb je tempest, wat best wel lijkt op Atmos, maar een eigen implementatie is die dus niet gaat werken met je hardware.

Xbox heeft voor bekende en breed gedragen standaarden gekozen, zoals Dolby Vision. Dat helpt aanzienlijk in de compatibility zonder dat ze onverwachte beperkingen opgooien.

Overigens is 4:2:2 niet zo'n ramp. Kleuren gaan ook zeker niet fletser zijn dan in 444, dat is een misvatting die ook door dit artikel verspreid wordt. Wat het enige verschil is, is dat er per twee beeldlijnen één beeldlijn kleur is, dus scherpe felle elementen (felrode tekst bijv.) kan een raar soort aliasing krijgen omdat Tv's dat moeilijk kunnen vertalen van 422 naar kleur per pixel. Bij 420 heb je per horizontale en verticale beeldlijn 1 lijn kleurinformatie. Bedenk ongeveer per 3 pixels 1 kleurcode, bij 422 per 2 pixels 1 bekende kleur. Nu is dat niet exact zo, want er zit een verschuiving in de lijnen, zodat de uiteindelijke kleur beter te berekenen is met een algoritme. Maar dat is alles wel heel simpel gezegd.
Op mijn C9 zie ik heel duidelijk verschil tussen 4:4:4 of 4:2:2. Zeker in games, kleuren zijn echt beter.

Het verbaast mij echt dat Sony toch best wat zaken laat liggen, geen VRR, geen ALLM, geen Atmos, geen Dolby Vision. Daarbij heeft de XH90 ook nog steeds problemen met 4k 120fps. Wat is er aan de hand?

MS lijkt het wat dat betreft toch beter voor elkaar te hebben.
ALLM werkt wel op PS5 en mijn Panasonic oled met HDMI 2.0b schakelt automatisch over naar game mode bij inschakelen PS5 en omgekeerd ook uit.
Heeft blijkbaar te maken met de HMDI kabel die Sony meelevert met de PS5.
Moet een goeie kabel kan er Chroma 4/4/4 uitgestuurd worden.

https://www.youtube.com/watch?v=6FuIpHTAbDc
En dan lees je de comments en zie je dat het probleem blijft al wisselen ze 10 kabels. Gewoon een beperking van de PlayStation die kan de 40 niet aan.
Nu hebben ze het enkel over beeld. Maar behoeft audio dan ook nog bandbreedte? Want dan kom je nog meer "tekort"..
De benodigde bandbreedte voor audio is verwaarloosbaar.
Waarom enkel 2.0 stereo als ik LPCM kies? Chipset brak of bandbreedte op...
Veel tv's ondersteunen alleen 2.0 pcm. Zeker als je via arc het signaal naar receiver stuurt. Tv's met earc kunnen dat wel.
Het lag dus aan de LG FW en de "auto" detectie.
Als "Altijd passeren" wordt gekozen onder geluid instellingen, heb ik en 4K120Hz en 7.1 LPCM.
De auto optie, kan wel het Xbox series signaal detecteren, maar blijkbaar niet de PS5 uitvoer in combinatie met LPCM.
Ook met Dolby Atmos?
Zelfs een Dolby Atmos blijft onder de 20Mbit, nog geen duizendste dus van de beschikbare bandbreedte.
Dat zit al in het hdmi signaal.
Dat snap ik, maar als alleen beeld dus dergelijk bandbreedtes nodig heeft, komt het geluid daar dan niet nog eens bij ? Audio is nl variabel en dat zie ik in deze vaste waarden niet terug..
Een beetje audio codec, bv. Dolby TrueHD doet hooguit 18Mb/sec. Dat is een complete afrondingsfout vergeleken met de hoeveelheid beeldinformatie.
Afgelopen jaar zat ik te spelen met het idee om een nieuwe TV aan te schaffen met het oog op de next gen. Maar ben toch echt blij dat ik nog mijn 2008 Full HD dumb Panasonic heb gehouden. Man man man wat een gedoe is TV/Console land tegenwoordig. Maar eens kijken waar TV land in eind 2021 staat, en dan wellicht een TV met fatsoenlijk support voor alle features.

Langzamerhand gaat de fun van een console hebben wel een beetje verloren. Met mijn PS2 was het echt ideaal, schijfje erin en spelen maar. Met de 360 was het al iets minder want de eerste patches en DLC's kondigde zich aan. De PS4 maakte het al een stuk minder leuk. Games die gewoon niet af op het schijfje staan, gigantische downloads, de introductie van loot boxes en micro transacties etc.

En eerlijk gezegd ziet het er niet uit alsof het beter wordt deze generatie. De consoles komen uit met wat je nu al kunt voorzien veel te weinig opslag ruimte. Twijfelachtige claims over 4k, 8k of 120fps gaming, technische onduidelijkheden en zijn zo groot als een f*cking video recorder.

Dan krijg je ook nog gedoe met het zelf kiezen tussen prestatie modus vs grafische pracht, wtf het is een console het is aan de maker om te testen en voor mij die keuze te maken.

Al met al, het wordt steeds meer PC achtig. En daar sta ik echt niet om te springen.

[Reactie gewijzigd door MenN op 20 november 2020 17:58]

Nou... Het grote voordeel van de consoles bij deze keuzes is dat de ontwikkelaar ze getest heeft een ook echt zullen werken. Bij de pc hangt het van vele factoren af.

Maar je hebt wel een beetje gelijk.
De consoles komen uit met wat je nu al kunt voorzien veel te weinig opslag ruimte.
Ik denk dat dat de prijs van de console geen goed zou doen.
Of de console zou met nog meer verlies worden verkocht.....of hij zou (schat ik ) 100 euro duurder moeten kosten.

Maak uw keuze..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee