Gerucht: Apple en Sony overwegen podcastmaker Wondery over te nemen

Zowel Apple als Sony zouden plannen hebben om een bod neer te leggen voor podcastmaker Wondery. Beide bedrijven zouden gesprekken hebben gevoerd met Wondery, dat een bedrag tussen de 300 en 400 miljoen dollar wil zien.

Dat meldt het doorgaans goed ingevoerde persbureau Bloomberg. Het zou nog wel enkele maanden kunnen duren voordat er een overeenkomst is bereikt, waarbij het ook nog mogelijk is dat de deal afketst, zo stellen de bronnen van Bloomberg. Het is ook niet bekend wie van de twee bedrijven de grootste kans maakt op de overname.

Wondery is een van de grootste onafhankelijke podcastmakers ter wereld. Het heeft maandelijks ongeveer 8 miljoen luisteraars, met populaire podcasts zoals Dirty John en Dr. Death. De podcasts zijn nu nog op verschillende plaatsen te beluisteren, maar het is aannemelijk dat de nieuwe eigenaar op termijn de enige zal zijn die ze aanbiedt.

Als de deal doorgaat, dan wordt het een van de grootste overnames in de podcastwereld. De afgelopen tijd zijn veel grote contentbedrijven op zoek gegaan naar podcastmakers om over te nemen, om zo hun aanbod uit te breiden; onder andere Spotify heeft een aantal overnames gedaan voor zijn muziekdienst, en zou zelfs overwegen om een eigen podcastabonnement uit te brengen. Apple kocht kortgeleden ook al een podcastmaker.

Door RoD

Admin Mobile

08-11-2020 • 11:39

60 Linkedin

Reacties (60)

60
60
34
6
0
15
Wijzig sortering
Ik wist niet dat de wereld van podcast zo ontzettend groot was. Begrijp ook niet helemaal waarom het zo populair is. Kan iemand me uitleggen wat ik momenteel mis?
Als je de 'tech adoption lifecycle' als uitgangspunt neem, dan zit Podcasten zit nu in in de vroeg, of zelfs late 'majority'-fase, schat ik zo.

We hoeven niet te mysterieus te doen over podcasten, net zoals dat streaming media gewoon een vervanger/opvolger van lineaire TV is, zijn podcasts gewoon een opvolger voor lineaire radio.

Het grote voordeel is dat je veel meer keus en controle hebt als luisteraar. Jij bepaalt wanneer je luistert en je stelt zelf je verzameling aan podcasts samen, in plaats van dat je aan het aanbod van lokale zenders gebonden bent.

Een paar randvoorwaarden zijn in de afgelopen jaren vervuld: kwaliteit en gemak van mobiele audio (bluetooth audio is volwassen geworden), de integratie door dingen als CarPlay en allerhande slimme speakers (mensen luisteren veel audio in de auto!) en adverteerders hebben de podcast ontdekt als markt.

Daarmee is de markt echt goed volwassen aan het worden.
Een heel bedrag, maar op zich.....Radio 538 kostte John de Mol 15 jaar geleden ook 200 miljoen euro en zo'n nationale zender heeft een vergelijkbaar bereik van wekelijks zo'n 3 miljoen unieke bezoekers. 538 maakt jaarlijks ca. 20 mln. winst (incl. Kosten frequentie) dus wat dat betreft is deze overname financieel wel te onderbouwen....
Wekelijks 3 miljoen luisteraars? En dan mensen maar zeggen dat radio dood is 8)7
Q-music meldt een bereik van 2.8 mln. per week en die luisteren gemiddeld 3 uur. Datzelfde geldt natuurlijk voor al die YouTubers... Dylan, Enzo en Nikkie doen het misschien erg goed, maar het merendeel tipt niet aan de kijkcijfers van een Ivo Niehe of twee voor twaalf.
Dat klopt. Ivo Niehe en Twee voor Twaalf worden door zo'n 1.1-1.5 miljoen mensen per aflevering bekeken (en dan hebben we het alleen nog maar over direct op tv en niet over later terugkijken via bijv. NPO Start). Daar kan de gemiddelde Nederlandse youtuber niet eens aan tippen. En ook internationaal genoeg die alleen maar kunnen dromen van dat soort cijfers. Dus die 2.8 miljoen per week van Q-Music is voor hen al helemaal niet haalbaar.
Heel veel mensen die gedwongen meeluisteren op werk.
In mijn geval "luister" ik alleen naar de radio in de auto. Dit zorgt er bij mij voor dat ik in de realiteit blijf en niet op mentaal auto piloot ga rijden. Verder thuis heb ik nooit de radio aan. Dus ik zal vast wel onder de 1 van de luisteraars vallen maar ik zie me zelf niet als luisteraar ieder geval. Meeste weken kom ik geeneens aan een uur per week. En dat was dan voor de Corona tijdperk. Nu ben ik thuis en is het alleen af en toe eens tijdens boodschappen doen dat ik dus de radio hoor.
Waar zijn die cijfers op gebaseerd dat is de grote vraag.
Steekproefonderzoek onder bejaarden en dan extrapoleren naar de hele bevolking?

Ik geloof er in ieder geval vrij weinig van, onderweg in de auto zal het grootste publiek zijn geweest, maar wie gaat er nu nog naar radio (reclame, irritante dj's) luisteren als je gewoon kan luisteren wat je wil met Spotify e.d.
Waar zijn die cijfers op gebaseerd dat is de grote vraag.
Steekproefonderzoek onder bejaarden en dan extrapoleren naar de hele bevolking?
Dat zijn dan wel hippe bejaarden als ze naar 538 met al die moderne (vooral pop-, dance- en rap)muziek luisteren...
Denk dat markt eigenlijk jaren dood is podcast zatten rond het jaar 2000 op hun hoogte punt.
Ben het met @Camerman eens waarom is weer de interesse voor dit dode paard. Wat stamt uit de tijd van smorgens je podcasts naar cd of usb schrijven zodat je deze in de auto kon luisteren.

Podcast waren de voorlopers van Videoblogs en live streaming

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 november 2020 21:44]

Hoogtepunt 2000 is wel heel vroeg. Dat was echt een andere tijd en veel meer een niche markt, met ‘podfather’ Adam Curry.

De doorbraak van de moderne ‘massa-media’ podcast zou ik zelf op 2014 leggen. Dat is het jaar dat ‘Serial’ uitkwam, de podcast waar *iedereen* het over had.

Het is ook het jaar waarin Radiotopia, net netwerk van podcast-guru Roman Mars live ging en het jaar dat radio show (en oer-podcast) ‘This American Life’ doorging als zelfstandig geproduceerde show.

Sinds bleek dat het commercieel uitkon, zijn er enorm veel podcasts doorgebroken en heeft ook de ‘journalistieke’ podcast een vlucht genomen. (Denk aan ‘the daily’)
Anoniem: 501293
@xbeam8 november 2020 16:50
Denk dat markt eigenlijk jaren dood is podcast zatten rond het jaar 2000 op hun hoogte punt.
Ben het met @Camerman eens waarom is weer de interesse voor dit dode paard. Wat stamt uit de tijd van smorgens je podcasts naar cd of schrijven zodat deze in auto kon luisteren.

Podcast waren de voorlopers van Videoblogs en live streaming
In 2000 op het hoogtepunt en nu het dode paard? Je zou bijna andersom stellen. Rond 2000 wist ik en enkele vrienden van mij, wat een podcast was, mede door Adam Curry, maar verder had het overgrote deel van de mensen geen idee waar je het over had. Anno 2020 is podcasten juist een hot item.

Waarom denk je dat Tweakers een podcast maakt? Niet omdat het een doodpaard is.

Videoblogs en livestreaming is een hele andere hoek. Hier past podcasten totaal niet in.
Geen idee maar rond 2000 hadden radiozenders zoals 538 en alle bekende bekende Dj’s in die tijd al een podcast. Echt Mijn hele school luisterende toen podcast om dat daar de nieuwe muziek van je favo artiesten te vinden was. En daarna ben ik en mijn omgeving het echt veel minder gaan gebruiken ook is er heel veel verschoven naar diensten zoals soundcloud.

Vandaar dat ik misschien daardoor het idee heb dat de iPod (podcast) functie van 20 jaar geleden al een tijdje over zijn hoogte punt heen is.
Podcasts gaven radioamateurs een nieuw platform met een groter bereik. In 2005 bereikten podcasts gemaakt door hobbyisten een hoogtepunt.[6] De opkomende concurrentie van de professionele radiomakers - met de publieke omroep voorop - marginaliseert het aantal actieve hobbyisten.

In 2011 kan Radio538 — onder druk van het nieuwe uitzendrechtenstelsel van Buma/Stemra — zijn populaire podcasts niet langer gratis aanbieden, waarna veel luisteraars afhaken.[7] Eind augustus 2011 trekt Radio538 alle podcast-uitzendingen terug[8] om later met podcasts voor betalende abonnees terug te komen. Het aantal downloads van 6 miljoen per jaar, is tegen juni 2012 teruggelopen naar 18.000 betalende abonnees.[9]

In Nederland staat het medium podcast vooral bekend als middel om een uitgezonden radioprogramma terug te luisteren.
Waarschijnlijk komt het door huidige functie van de podcast en dat deze anders is dan 20 jaar geleden dat het voor mijn gevoel niet meer relevant is

[Reactie gewijzigd door xbeam op 8 november 2020 22:14]

Dan was je er vroeg bij. De iPod is pas in 2001 geïntroduceerd en de term en podcast kwam voor het eerst voor in 2004. Er waren wel losse audio files te downloaden voor die tijd, maar het geautomatiseerde rss downloaden (Abonnement) is pas in de vroege jaren 2000 ontwikkeld. Pas toen iTunes podcasts ging ondersteunen in 2005, kreeg het fenomeen momentum bij het grote publiek.
2000 zit in mijn hoofd. omdat ik toen begon met informatica.

Maar mp3 bestaat sinds sinds 1992 Dus zo extreem vroeg was dat niet.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 9 november 2020 10:00]

De door jou genoemde opvolgers hebben een visueel aspect waardoor het minder aantrekkelijk wordt om het te gebruiken dan een podcast tijdens bijvoorbeeld werken, autorijden en andere activiteiten waar je je ogen voor moet gebruiken. In die gevallen leiden livestreams en vlogs teveel af.
Ik moet ook eerlijk bekennen dat sinds ik een Tesla rij, welke direct podcast kan afspelen via de TuneIn app. Ik heel wat actiever luister naar podcasts. Podcasts nemen voor mij Radio vrij rap over. Vooral als je veel onderweg bent zul je al snel genoeg hebben van je Spotify playlist die je hebt grijs gedraaid of de eentonige smaak van radio zenders met alleen herhalende top 40 songs welke met de dag slechter lijken te worden.

Podcasts zijn heerlijk, zowel tech podcasts als die van Tweakers of MKBHD of podcasts als die van Reply All, met geweldige verhalen ook tech related. Daarnaast geweldig als je F1 fan bent voor podcasts als F1 aan tafel of sport, gaming/ politiek gerelateerd gepraat. Of inspirerende of innovatieve dingen als TED talks. Dat maakt het in de auto stappen eigenlijk ook iets om naar uit te kijken! En en niet te vergeten Joe Rogan podcast met zijn lange en unieke interviews met bekende of unieke personen.

Podcasts zijn in NL een beetje achter gebleven en de content in NL is eerlijk gezegd ook bizar slecht. Maar ik geloof dat in enkele jaren er zoveel goeie content te vinden zal zijn dat het radio al snel over neemt. Er is niks beters dan het volgen van je eigen interesses. Daar kan Radio niet tegen op. Dat is precies waarom websites als Twitter en Reddit zo goed werken gezien je de interesses die je volgt ziet. Of youtube met kanalen die je volgd. Daar kan Radio gemaakt voor de grote massa niet tegenop. Ik raak alleen maar geirriteerd als ik als maar muziek moet horen welke niet in mijn smaak past of gelach en gepraat over onderwerpen die mij niks interesseren. Zelfs 538 wat jaren mijn favoriet was voelt erg onsmakelijk en eentonig tegenwoordig. De ochtend show was voor mij compleet met Edwin Evers maar sinds hij weg is ook niet langer hetzelfde. Als ik de ochtend show van toen als podcast kon hebben dan had ik daar nog altijd naar geluisterd en dat is dus het mooie van podcasts. Los van het feit dat ze on demand zijn en je niet op een specifiek tijdstip naar de Radio moet luisteren kun je enkel en alleen de podcasts volgen die je daadwerkelijk interessant vind. Ik hoop ook dat in de toekomst alle auto's voorzien worden van minstens software om podcast apps te runnen of Carplay/Android Auto zodat meer en meer mensen podcasts kunnen ondekken en we betere podcasts krijgen in NL.

Kortom: Ik geloof dat podcast nog zelfs een stadium voor early adopters is momenteel en nog een flinke weg zal slaan als de massa het ontdekt. In Amerika zijn podcasts al groot maar in NL is het echt een achterblijver. Dat zal in enkele jaren wel anders zijn.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 8 november 2020 18:12]

Mijn moeder luistert al een jaar podcasts en als mijn moeder het omarmt is het vaak over zijn nieuwigheid heen en is het dik mainstream ;)
Pas maar op, straks zits ze ook op tweakers }>
Dan nog is jouw moeder er vroeg bij. Want podcasts zijn absoluut nog niet mainstream.

Er is nog altijd flinke stijging in de populariteit van podcasts en 3 kwart hiervan zijn jongeren en milenials tot 34 jaar. En enkel een kwart van die 5 miljoen die hier wordt geroepen volgt een podcast(subscribed) Dus men kan zeggen dat de 5 miljoen zeer overdreven is en slechts 1.5 miljoen mensen actief naar podcast luisteren. Dat is slechts 1 op 11 mensen op zijn best. In USA is dat 1 op 4 mensen die actief luisterd naar podcasts. Met iig 80% van de populatie die bekend is met podcasts en zo'n 100 miljoen net geen 1/3e die actief luistert maar ook zeer snel stijgt kan ik met bijna zekerheid zeggen dat het in NL nog lang niet mainstream is.

Geef het nog 5 jaar en al onze moeders luisteren podcasts. Die van jou heeft simpelweg wat ontdekt wat ze fijn vindt en dat hoeft niet gelijk mainstream te zijn dan. Je mag je moeder wel wat hoger inschatten dan dat.
Ik ben de laatste tijd ook steeds meer podcasts gaan luisteren in de auto. Het houd mij scherper dan muziek. Aangezien je moet luisteren om er iets mee te kunnen. Bij muziek zone ik sneller uit.

Als ik naar Nederlandse podcasts luister is het vaak van de VPRO/Radio1 die zijn ook wel zeer vermakelijk, maar dit zijn ook meer docu achtige casts.
Als ik het artikel zo lees dan proberen ze een usp te creëren om zo hun diensten beter te kunnen verkopen.
Als dit straks bij Apple terecht komt dan zou het zomaar kunnen dat je het straks alleen nog maar kunt luisteren wanneer je een iPhone hebt met airpods :X (zelfde zou je over de andere giganten kunnen zeggen hoor)
En dan dat eeuwige advertentiegebeuren. Zucht, krijg dat zo genoeg van; het is gewoon een behoorlijk verrotte bedrijfstak...
Wat een regels aan ongefundeerde speculatie bullshit aan elkaar hier, niet te zuinig.

Wanneer heeft Apple een dienst overgenomen die je vervolgens alleen maar met Apple-oordoppen kan beluisteren? Shazam is ook door Apple gekocht, en nog steeds beschikbaar voor Android, Beats-koptelefoons werken nog steeds op alles met BT/3.5mm, etc. Zelfs hun eigen toetsenborden, schermen, AirPods en andere apparaten werken op spullen van de concurrent.
Je hebt m'n smiley niet begrepen zoals ik het bedoelde, waar is de humor gebleven?

Het zal straks wél in Apple music worden opgenomen en dan heb je daar een abonnement op nodig om je podcasts te kunnen blijven luisteren die eerst gratis waren (en dat meen ik wel serieus).
Tegen dat laatste ageer ik en dat is niet iets dat Apple als enige doet, bij lange na niet.

Alles wordt maar als uniek in een dienst getrokken en dan ben je er als consument ineens meer voor kwijt dan ervoor.

Het zelfde met bijvoorbeeld Disney+; ineens betaal je 7 euro in de maand extra terwijl hun content daarvoor bij Netflix erbij in zat.

Maar ik hou wel op al hoor, het is ook best offtopic, deze discussie.
Apple Podcast is een losse app/site van Music met eigen functies, dus integratie met Music of ineens alles achter slot en grendel zie ik nog niet zo snel gebeuren. Je platform is zo goed als je content wanneer het gaat om streaming media en ik denk dat veel casters van je platform afgaan als je ineens een paywall opwerpt die 90%+ van je luisteraars eraf gooit. Daarbij valt het platform ook niet onder een abo/account, dus je kunt anoniem podcasts luisteren:
https://podcasts.apple.com/us/genre/podcasts/id26

Gebruik het zelf al maanden en werkt prima in de browser of app. Veel podcasters releasen ook hun podcasts op 2 of meer platforms, dus je hoeft denk ik nooit bang te zijn dat je show ineens achter slot en grendel zit.
Kun je mij dan nog uitleggen hoe Apple de geïnvesteerde $300-$400 miljoen denkt terug te verdienen?
Ze doen dit niet uit liefdadigheid neem ik aan.

Ik vergelijk het een beetje met de laatste ontwikkelingen mbt Google: voor extra effectjes, etc. in Photos moet je ineens ook een betaald Google account hebben. Ze halen je gewoon eerst binnen met mooie of unieke features waar je dan een soort van afhankelijkheid van gaat krijgen, waarna je er voor mag gaan betalen.
Informatie over een onderwerp, wanneer je wil. Deze content bevat dus geen (afleidende) visualisaties. (Soms een gemis).

Heerlijk in de auto op vakantie als afwisseling van muziek, maar ook bijvoorbeeld om te slapen of tijdens sporten
maar ook bijvoorbeeld om te slapen

Die snap ik effe niet om te slapen

1: Je kleed je uit/om in iets anders
2: Je gaat liggen
3: Je doet je ogen dicht en gaat de binnenkant van je ogen verkennen

En de telefoon niet naast je bed houden zodat je ook echt kan slapen, en niet nog allerlei dingen gaat doen zodat je niet tot rust komt.
Niet iedereen is zo gezegend om in slaap te vallen zodra je hoofd je kussen raakt. Veel, heel veel mensen hebben last van slapeloosheid, moeilijk in slaap komen, kopzorgen, uren wakker liggen 'snachts. En zo kan ik er nog wel meer verzinnen.
Dan kan het dus een uitkomst zijn om lekker rustig te liggen luisteren naar een podcast om je kop tot rust te brengen en zo in slaap te vallen of in ieder geval uit te rusten.
Ik kan je (uit ervaring) vertellen dat dat prima werkt.

Dat je dan direct toegang hebt tot een podcast die bij jou past zonder dat je eerst tal van radiozenders gaat afzoeken, is dan alleen maar (erg) makkelijk.
Weet je waardoor dat dan wel vaak komt, de computer / smartphone waar we tot moment dat we in slaap willen vallen achter blijven zitten.

Zeker de smartphone omdat zo makkelijk te pakken is, zo komt het hoofd nooit tot rust.
Ik heb zelf bij mij al ingesteld vanaf 21:30 of 22:00 gaat die op niet storen, ik pak hem dan ook niet meer(dus uurtje ofzo voor ga slapen).
Als dan naar bed ga blijft die ook in de huiskamer, gebruik oude iPod touch als wekker.

Niet bij iedereen zal dit geval zijn, maar bijn vele komt het wel door constante gebruik van de smartphone.
Zoals ik al aangaf, als dat je grootste probleem is, dan is dat erg fijn. Er zijn talloze andere redenen waardoor mensen niet of slecht kunnen slapen. Dat is niet altijd telefoon/licht gerelateerd. Je zou dan iets verder moeten denken als dat.
Als voorbeeld de huidige corona perikelen, maar ook andere (hele scala) gezondheid-, financiële, emotionele, sociale en weet ik veel wat voor een problemen kan je ook aan denken.
En om dan lekker onder een deken je gedachten te verzetten met een podcast van je keuze is heerlijk.
Zoals ik ook al zij het zal vast niet bij iedereen zijn, maar wel bij een grote groep.
Anoniem: 1463186
@Carlos0_09 november 2020 11:57
Tja, en zo is iedereen anders. Jij gaat liggen en hebt daar behoefte aan, anderen vinden het fijn om nog geluid te horen bijvoorbeeld. Natuurlijk is dat een kwestie van gewenning, maar dat dat verschil is er is betekent niet dat er één juiste manier is om het te doen toch?
Nee zeker is 1 manier niet de juiste manier, maar doorgaans komt moeite in slaap komen wel vaak door de telefoon(Bij veel mensen).
Hij ligt meestal naast je vele hebben geen geduld meer, liggen 2 min en pakken ze telefoon er maar weer bij(Want het lijkt een eeuwigheid te zijn dat ze in slaap willen vallen).

Er zullen ook genoeg niet in slaap kunnen vallen door omstandigheden, of misschien sowieso moeite hebben tot rust te komen in het algemeen. en daardoor misschien rustig muziekje of geluidje opzetten.
Het is content waarbij je je ogen en handen nog voor andere dingen kunt gebruiken, en het is vaak informatiever/vermakelijker dan radio of muziek omdat er specifieker aanbod is (plus 'on demand').
Dit. Ik gebruik het o.a. in de auto voor de WAN show of Tweakers podcast als ik s ochtends naar het werk rijdt.
Het is feitelijk wat vroeger praatradio was. Het is een van de weinige mediums waar je uitgebreid de tijd kan nemen om over iets geïnformeerd te worden, terwijl je nog steeds de optie hebt om deze informatie gericht uit te zoeken. Dus als je veel info wil over iets dat conform jouw overtuigingen is, is dit te vinden. Maar als je gewoon wat nieuws wil of out-of-the-box-informatie, dan is ook dat te vinden. En over bijna ieder onderwerp denkbaar. Dit terwijl het op zowat ieder moment van de dag te consumeren is en vaak te combineren met andere bezigheden. Je kan er specifiek voor gaan zitten, maar ook luisteren tijdens het werk, het koken, je dagelijkse commute, het gamen, etc. etc. Het is dus content die een centrale plek in je leven kan innemen.

Media-organisaties breiden hun portefeuille ook steeds meer uit met content. Muziek en video wordt al jaren om gevochten. Podcasts is gewoon een volgend ding.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 8 november 2020 12:09]

Veel podcasts worden oneindig uitgerekt. Soort commerciële tv.
Idd. Maar dat is tegenwoordig met alles zo.
Simpel en goed opzetten. Mensen aantrekken. Daarna uitbreiden en proberen geld binnen te harken.
Als je de goeie uitzoekt, volg zelf Lex Fridman, Joe Rogan, Hardcore History, De Blauwe Tijger, Weltschmerz. Zijn erg interessante gesprekken met heel erg interessante gasten. Radio is niet echt een goeie vergelijking moet ik zeggen. Dit zijn meer long form conversaties waar hele onderwerpen diepgaand behandeld worden.
Er is voor ieder wat wils maar zoals met iedere trend zijn er ook heel veel mensen die het om de verkeerde redenen doen en waar je dan ook enkel je tijd aan zal verspillen.
Persoonlijk vind ik het gewoon een hele fijne manier om bij het doen van andere activiteiten waar je normaal misschien muziek zou opzetten, enorm veel nieuwe kennis en andere meningen tot je te nemen.
Misschien vind je het gewoon niet leuk. Bijna iedereen in m'n omgeving luisterd podcasts. Dus krijg vaak tips. Dan luister ik 10 minuten en ben ik er al weer klaar mee. Het is echt niks voor mij en snap ook echt niet wat er zo leuk aan is.

Het lijkt alleen wel of het de afgelopen 4 jaar echt weer veel populairder is. Veel grote namen kan je ook terug kijken/luisteren op youtube wat ook bijdraagt aan de populairiteit denk ik.

[Reactie gewijzigd door Drumtherapy op 8 november 2020 17:02]

Podcasten is voor mensen die dagelijks veel tijd stuk te slaan hebben in een auto of trein en muziek een beetje beu zijn. Dan kun je een uur lang luisteren naar een soort van radio die gaat over iets wat je interesseert.

Ik heb zelf nog nooit naar een podcast kunnen luisteren. Vreselijk. Nog erger dan YouTube filmpjes in plaats van blogposts.
Ik snap ook niet dat mensen daar naar kunnen luisteren.als ze op de radio al te veel praten erger ik me eigen al aan laat staan als ik 1 uur lang naar alleen gepraat moet luisteren dan zou ik nog eerder luisterboeken nemen als zo iets.
Volgens mij is Podcast ook vooral groot doordat alle niet conformdenkers daar zitten. Op de radio hoor je nooit waarom Bitcoin zo hot is, wat Trump goed gedaan heeft. Dat niemand het over Twintower 7 in de berichtgeving had etc, etc. Daarnaast kan je met een gast 2 uur doorbomen ipv wat soundbytes af te vuren. En alles is bespreekbaar.

Radio is te commerciel geworden en Podcast is radio re-invented.
Ik vind het inderdaad qua content wel interessant maar met het medium heb ik gewoon moeite. Joe Rogan kan ik ook niet echt uitzitten. Ligt niet aan de gasten of aan hem.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 8 november 2020 23:38]

Ha ha ha, Ja Joe Rogan, is een hele lange zit
Ik moet zeggen dat ik begonnen ben met TV programma's te rippen á la RTL late night en die af te spelen in de auto. Dat beviel me beter dan radio
Nu doe ik dat vooral met Max Keiser report en Jensen. Een beetje het andere kant van spectrum aanhoren, zodat je beter een beeld heb wat er in de wereld aan de hand kan zijn.
Podcast is bij mij meer begonnen uit:
- Verveling door radio aanbod
- Tijd missen om in vrije tijd alles bij te houden
Eenmaal je je erin verdiept is het zo machtig.

Ik luister graag naar true crime verhalen, daarvan heb je er een aantal heel leuke (De Volksjury, Duister de podcast, Met voorbedachte rade,...).

Daarnaast ben ik grote liefhebber van het TV-programma Team Scheire, waarschijnlijk wel gekend bij vele tweakers.
Alleen mis ik wat detail info, daarvoor heb je dan de podcast Nerdland Maker Talk, dan gaan ze in gesprek met het hele team en krijg je heel wat extra info.

Als het eens wat luchtiger mag zijn, maar toch vermakelijk dan zijn er massa's goede verhalen te downloaden.
Vaak is het zo dat mensen het medium gewoon niet genoeg kennen als ze er niet naar luisteren.
Is dit de volgende ‘markt’ voor exclusiviteit en een veelvoud van abo’s? Dat was eerst videodiensten. Wat pogingen in muziek.

Ooit werd er op tv abonnementen gezegd dat het geweldig zou zijn als je alleen betaalt voor wat je nodig hebt. (Bijna een belofte dat je dan minder betaalt voor je tv abo als je niet naar bepaalde zenders kijkt.)

Echter lijkt het erop dat bedrijven idd zenders (content) weg halen, maar de prijs niet verlagen. En juist omzet verhogen, omdat je per content onderdeel extra gaat betalen. Spotify overweegt ook podcast apart te doen.
Het is helemaal niet zo dat content weg gaat. Het enige verschil is dat jij als gebruiker nu zelf bepaalt wie je geld krijgt en welke content jij daarvoor in de plaats krijgt. In tegenstelling tot voorheen waar de zenders dat bepaalden en jij ongeacht je voorkeur voor alle content moest meebetalen, inclusief reclame, herhalingen, en tot op zekere mate een bepaling op welke dag en welk tijdstip en in welke hoeveelheid je de content mocht consumeren.

Zo kan ik tegenwoordig anime kijken, zoveel als ik wil, wanneer ik wil, door voor die content te betalen. Vroeger kon ik in Nederland een handjevol series kijken, met Amerikaanse dubbing, en eventueel op DVD nog wat andere films en series. Ten slotte had ik nog de optie om een satelliet aan de muur te hangen en op het Duitse RTL2 nog wat additionele series te kijken (met Duitse dubbing). Daarnaast kon ik via Napster en later Kazaa e.d. nog wat bootleg in originele taal met fansubs krijgen.

Dat is het grote verschil. Ik bepaal nu zelf wat ik consumeer en krijgt daar een veelvoud aan toegankelijke content voor terug.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 8 november 2020 13:01]

Hopelijk niet, vooralsnog zijn Podcast van Gimlet Media wat door Spotify is gekocht nog te beluisteren via Apple.

Maar ik weiger om overal een abonnement voor te nemen, dan maar geen Podcasts meer.
Ik kan dit stuk niet helemaal plaatsen. “het is aannemelijk dat de nieuwe eigenaar op termijn de enige zal zijn die ze aanbiedt.” Bij Apple zal dit nog enigszins logisch zijn, want die hebben eigen diensten om het in te integreren. Maar Sony? Waarom zouden die dit doen. Sony is juist een “uitgever” van muziek en films, die op verschillende platformen te zien zijn. Wat zou voor hun de logica zijn om het platform exclusief te maken. Correct me if I’m wrong, maar zijn podcasts echt zo exclusief? Mij lijkt dat er dan voldoende alternatieven zijn. Hetzelfde zie je nu met Netflix, de meeste mensen kijken simpelweg wat er beschikbaar is. En heel misschien huren of downloaden ze die ene specifieke film die ze echt heel graag willen zien.
Het is wel iets wat Sony prima kan integreren in de interface van bijvoorbeeld de PS5 of de App.
Ze hebben al muziek, video, streaming etc, podcast past er prima tussen.
Gimlet media, ook een grote podcast speler, is vorig jaar door spotify gekocht voor een bedrag van €200M, er gaan dus best grote bedragen in rond...
Een zeer interessante podcast om te beluisteren is Startup, die gaat over de business kant (oprichting, management, overname,...) achter gimlet media.
Als dit zo door gaat en Podcast exclusief op een platform gepind gaan worden, zie ik het voordeel voor de consument niet!

Moet ik straks zowel Apple, Spotify, Google en Sony apps gebruiken voor al mijn Podcast?

Lijkt erop dat ook deze mooie techniek gekaapt gast worden door de ‘greed ’ van de Tech Monopolisten.

[Reactie gewijzigd door Drallas op 8 november 2020 14:30]

De grote bedrijven hebben de podcast dan uiteindelijk echt ontdekt.
Spotify is al een tijdje podcast-makers aan het werven om op Spotify te komen (een podcast beluisterd is voor hun goedkoper dan muziek met afdracht). En exclusives zoals Joe Rogan, meerdere zullen wel volgen.
Nu gaat Sony en ook Apple blijkbaar er meer naar kijken.

Toen het nog in de kinderschoenen stond, heeft Apple (Steve Jobs) Adam Curry uitgenodigd.
Ze wilden podcasts een plekje geven. Uit het gesprek kwam de deal dat Adam zijn data en index
overdroeg en Apple het beheer ging doen en zo eigenlijk de default 'telefoonboek' voor podcasts werd.
En dat hebben ze eigenlijk best goed gedaan. Echter....censuur.
Alex Jones werd in 1x van alle platformen gegooid. Pure censuur. Maar zo ook van Apple's lijstje.
En dat is een gevaarlijk iets, want zo was hij ook niet meer te vinden in de podcast apps van derden die gebruik maken van Apple's index.

Adam Curry is begonnen met een nieuwe index, maar niet alleen dat, meer features inbouwen voor podcasts. Wat ook erg belangrijk is, is de introductie van een betalingssysteem.
Zoals hij het noemt: ' Value for Value'. Jij bepaalt wat je het waard vindt. Niks? Is goed, blijk lekker luisteren. 1$? 3$? etc....geef wat je wilt en steun de maker die je wilt. Het syteem werkt. Er zijn namelijk al twee podcasts die op die manier zeer goed draaien: No Agenda Podcast en Moe Factz (beide met Adam Curry, dat wel!)
Heel interessante ontwikkeling en zeker niet onbelangrijk. Adam doet ook weer een podcast over deze nieuwe index. Prettig en interessant om naar te luisteren.

podcastindex.org

[Reactie gewijzigd door Californication op 9 november 2020 09:47]

Vervang podcast door YouTube video, kan je ook gewoon naar "luisteren" maar heb je nog wat prentjes of beeld bij. Binnenkort visuele podcasts dan maar?
Je bedoeld vodcasts ? Die bestaan ook al een aantal jaren.
Anoniem: 298637
8 november 2020 14:46
Dat is fijn
Het was zo mooi, een open protocol en zelf de app kiezen die je wil gebruiken. Jammer om te zien dat het podcast aanbod nu ook versplinterd gaat worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee