Apple komt met betaalde dienst in Podcasts

Apple gaat een betaalde dienst introduceren in zijn Podcasts-app. Daarmee moeten gebruikers kunnen betalen om podcasts vroegtijdig of zonder advertenties te kunnen luisteren. De betaalde dienst komt volgende maand uit.

De betaalde dienst komt in de vernieuwde Podcasts-app, claimt Apple. Die bevat onder meer een gewijzigde interface met meer nadruk op de graphics bij een podcast. Daarnaast komen er meer manieren in om meer podcasts te vinden zoals die je aan het luisteren bent.

Er zijn nog weinig details over de nieuwe dienst. Apple kondigde de nieuwe versie van de Podcasts-app dinsdagavond aan tijdens het eigen digitale evenement Spring Loaded. De nieuwe Podcasts-app en de de betaalde dienst komen volgende maand uit. Betalingen zijn mogelijk in 170 landen, dus de kans is groot dat Nederland en België daar ook tussen zitten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-04-2021 • 19:13

59 Linkedin

Reacties (59)

59
56
13
4
1
37
Wijzig sortering
Ik vraag me wel af hoe dit gaat werken met derde partij apps, zoals Overcast. Als het een feature gaat zijn die alleen werkt in Apple's eigen podcast app, ben ik er als podcastmaker eigenlijk meteen al niet meer zo in geïnteresseerd namelijk.
Ik vraag me af of het nog wel podcasts zullen zijn. Spotify heeft eigenlijk geen ondersteuning voor podcasts, de vraag is of de betalende apple's podcasts dat wel zullen zijn.

Om even te verduidelijken: podcasts zijn basically rss feeds die verwijzen naar audio bestanden. Spotify heeft server-side een systeem dat deze download en beschikbaar stelt aan de spotify gebruikers als de podcast publisher zelf kiest om deze toe te voegen aan de spotify podcast index, maar je kan zelf geen podcast/rss feeds toevoegen. De client zelf is dus geen echte podcast client omdat dus die optie ontbreekt om zelf een rss feed toe te voegen.

Omgekeerd ook: een spotify exclusive podcast is geen echte podcast, want je kan die niet opendoen met een andere podcast app. Spotify zou dit perfect technisch kunnen mogelijk maken door rss feeds te publishen, eventueel private url's voor betalende users, maar kiest ervoor om dit niet te doen zodat je in het ecosysteem van spotify moet blijven.

Dit is vervelend voor mensen die een private/betalende podcast willen maken, want op een betalende/private feed kan je met een podcast applicatie wel subscriben, maar gezien spotify dit niet kan kan je daar dus je eigen betalende podcasts niet vermarkten.

Om deze redenen vind ik niet dat spotify mag zeggen dat het podcasts ondersteund, maar spijtig genoeg is dat moeilijk duidelijk te maken aan de algemene bevolking....

Om terug te komen op het apple verhaal: Ik hoop dat apple dus wel een open standaard gebruikt voor de betalende podcasts zodat we het nog steeds podcasts kunnen noemen, dat het effectief rss feeds blijven. De betalende mogen achter een private/betalende link steken, zolang het maar met elke podcast app te beluisteren valt...
Om terug te komen op het apple verhaal: Ik hoop dat apple dus wel een open standaard gebruikt voor de betalende podcasts zodat we het nog steeds podcasts kunnen noemen, dat het effectief rss feeds blijven. De betalende mogen achter een private/betalende link steken, zolang het maar met elke podcast app te beluisteren valt...
Maar waarom zou je Apple betalen als er meerdere goede alternatieven zijn? Ik gebruik Podcast Guru. Prima app, keurig updates van de podcasts
die ik volg, mogelijkheid voor downloaden en het maken van playlist. Waarom zou ik Apple dan gaan betalen?
[...]


Maar waarom zou je Apple betalen als er meerdere goede alternatieven zijn? Ik gebruik Podcast Guru. Prima app, keurig updates van de podcasts
die ik volg, mogelijkheid voor downloaden en het maken van playlist. Waarom zou ik Apple dan gaan betalen?
Je moet helemaal niets. Als je er voor kiest deze dienst te gebruiken levert je dat early access en reclame vrij luisteren op. Als je dat niet boeit, dan betaal je niet. Kun je nog steeds de app gebruiken overigens.
Ik luister nu ook reclame vrij dus ik snap het probleem niet. Apple wordt in dit geval denk ik belangrijker gemaakt dan dat ze zijn.
Je hoeft het niet te gebruiken als je de meerwaarde niet ziet.
Gelukkig maar
Het gaat em mij hier over de content. Als ik een liedje wil luisteren doe ik dat of met spotify, of met apple music of met deezer of nog een andere streaming dienst. Omdat al die streaming diensten kwasie met dezelfde labels afspraken maken, en je dus basically (ja er zijn veel uitzonderingen) dezelfde muziek overal hebt.

Maar met podcasts is dat (op dit ogenblik) anders. Als ik bv de "podcast" van joe rogan wil volgen dan kan ik dat niet tenzij ik bij spotify ga vanwege de exclusiviteit. Als apple zijn betalende podcasts heeft en die zijn niet op een open protocol, ga ik dan diezelfde podcast nog terugvinden op andere diensten?

Het draait em mij allemaal over de vendor-lockin, dus de keuzevrijheid van de eindgebruiker...
Yep, het idee van podcasts komt nog echt uit Web 2.0, waar alles netjes met alles moest kunnen praten, en de meeste bedrijven online niet groot genoeg waren (of dachten te zijn) om hun eigen standaarden niet te delen. Adoptie was toen ook geweldig, want voor iedereen goed te doen.

Met dit verhaal kan dat wel eens op de schop zijn, en Apple is daar soms niet vreemd van.

Maar eens afwachten.
De graphics bij een podcast is toch wel het minst belangrijkste van alles bij een podcast.
Maar ik snap wel de introductie van een betaalde podcast. Als ik zie hoeveel moeite sommige podcasters stoppen in hun podcast mag daar best wel een goed verdienmodel tegenover zitten. Helaas zal Apple natuurlijk wel een substantieel deel afromen.
Tja als ik als podcaster bijvoorbeeld zelf 10.000 euro kan verdienen of via Apple 20.000 euro maar dan bijvoorbeeld 6.000 euro af moet staan aan Apple ben ik nog altijd 4.000 euro beter af met Apple dan zonder...

Als Apple dit interessant kan maken voor podcasters, waarom dan niet?
Eindelijk een keer een nuchtere reactie, ipv “boehoeeee ze bieden een platform aan wat geld kost maar mogen niks verdienen!!1!”.

Als Apple er niks aan mag verdienen, moet je het platform niet gebruiken. En dan kijken of je er beter aan toe bent.
Mooi, nu Spotify nog! Ben de advertenties ondertussen wel beu dus ik heb er wel wat geld voor over om nooit meer "Listen on iHeartRadio, Appe Podcast or wherever you get your podcasts" te horen.
Dat is er. Dat heet Spotify Premium.
Met Premium krijg je helaas nog steeds advertenties op podcasts, alleen muziek is advertentievrij.
Dan zit het in de podcasts zelf. Als ik podcasts van klara luister zit er nooit reclame in.
Dat klopt, maar ze worden dacht ik ook door Spotify toegevoegd bij exclusieve podcasts.
Dan zit het in de podcasts zelf.
Ik hoor bij Apple alleen maar reclame in de podcast zelf. Ik hoop dat Apple het aanbieders van podcasts gaat verplichten een versie zonder advertenties aan te leveren aan betalende gebruikers, maar dat ze hier wel voor gecompenseerd worden. Hoe dat eerlijk zou moeten gebeuren weet ik (nog) niet.
Helaas, Spotify podcasts kunnen dynamische advertenties bevatten ondanks dat je met een Premium abonnement luistert. Podcast-makers kunnen ervoor kiezen om het Spotify Audience Network (advertentie marketplace van Spotify te gebruiken om hun content van reclame te voorzien.

Maar Spotify gebruikers zijn het er net als @fj78 niet mee eens en uiten hun kritiek al een tijdje op het Spotify forum. Oa in deze discussie. Het idee-topic om hier verder met Spotify over in gesprek te gaan is ondertussen helaas gesloten.

Spotify heeft het idee dat ze hier duidelijk in zijn door op de abonnement/prijzen-pagina te zeggen: "Geniet van advertentievrije muziek", maar het zou ze sieren als ze wat meer duidelijkheid gaven over het feit dat sommige podcasts (en dat zullen er niet minder worden de komende jaren) alsnog advertenties kunnen bevatten. Of ze bieden de mogelijkheid om een Premium+ abo te nemen, zodat je echt van alle advertenties af kunt komen.

Ik ben benieuwd op welke manier Apple dit gaat monetizen. Dwz, wat voor abonnements-vormen of luister-tegoed opties ze beschikbaar gaan stellen. Spannende tijden voor de podcast-makers & luisteraars.
Oh echt? Ik zat laatst te denken om maar eens een premium abonnement te nemen omdat ik best veel podcasts luister, maar dat hoeft dus niet begrijp ik. Althans niet om van de advertenties af te komen.
Klopt zo irritant
Huh in de paar podcasts die ik wel eens luister heb ikzelf geen reclame meegemaakt. Momenteel de free versie. Dan is het wat icecreamfarmer hierboven aangeeft denk ik toch afhankelijk van welke podcast je luistert.
De meeste podcasts die ik luister hebben geen traditionele reclame, zo van “NU bij de Gamma!”, maar ‘sponsorships’, waar het de presentatoren van de podcasts zelf zijn die een verhaaltje vertellen over het product van de sponsor.

Doorgaans aan het begin of helemaal aan het einde, dus redelijk makkelijk te skippen, soms ook nog eens tussendoor.

Een minuutje voor een sponsor per half uur trek ik nog wel. Helemaal als de presentatoren er iets leuks van maken.
Patreon. Tenminste die ik luister lijkt het.
Ik heb zelfs maar de gratis versie en heb geen reclame in de podcast die ik luister. Dus lijkt me te liggen aan de podcasts die je luistert
Heb nog nooit reclame gehoord (Spotify Premium).
Hij bedoelt in podcast.
Die ga je bij Apple nog altijd krijgen. Podcast makers moeten op een bepaalde manier hun sponsors laten horen.

Op Youtube heb je ook nog altijd ads door de youtubers zelf voor, midden of aan het eind van filmpjes. En anders heb je zelfs nog erger... gesponsorde producten in je filmpje of podcast featuren alsof ze niet gesponsord zijn.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 21 april 2021 02:47]

Tenzij Apple de rol van sponsor over neemt voor podcasts die ze interessant genoeg vinden.
Als de voorwaarden niet toe laten dat je over sponsors mag praten wellicht. Maar ik denk niet dat dat practische mogelijk is als Podcasters 10 verschillende sponsors hebben die minstens een keer gehoord willen worden op de show. Het is natuurlijk mogelijk om simpelweg alle sponsors de deur uit te sturen en alleen op Apple te rekenen, maar je zult als podcast maker nog altijd op alle andere platformen jezelf moeten laten horen. Niemand zal op de PC Apple podcast luisteren als het gewoon via Spotify of youtube kan en android gebruikers zul je ook niet snel Apple podcast zien gebruiken.

Persoonlijk vindt ik dit walgelijk. Alweer een abonnement erbij voor een dienst wat gratis was. Je hebt werkelijk overal abonnementen voor tegenwoordig. Bij films, games en muziek kan ik het snappen. Daar krijg je enorm veel voor terug. Maar podcasts zouden net als bij Spotify gekoppeld moeten worden aan je Apple Music abonnement. Ik vind het nu al een walgelijk idee dat straks mijn favoriete podcast allemaal 1 dag eerder een episode via Apple podcast uitzenden voor premium leden en dan 1 dag later pas voor de rest van de wereld. Ook zie ik nog altijd niet het nut van het betalen om maar geen advertenties te zien of horen. Youtube Premium is enorm duur, een markt waarin mensen letterlijk worden gedwongen om te betalen om maar niet lastig gevallen te worden is gewoon absurd. Als we even daar goed over nadenken. Waarom betalen voor rust als we eigenlijk alleen zouden moeten betalen voor iets wat werkelijk goeie dingen bied. Als een Netflix abonnement 8 euro per maand kost en een podcast abbo straks 4 euro. Zet dat eens in perspectief. Netflix bied je wellicht het 1000 voudige aan content, gemak en waar voor je geld. En toch betalen we 4 euro simpelweg om niet naar reclame te hoeven luisteren.

Advertenties zouden eigenlijk door de EU moeten worden aangepakt. Voor het hele internet en de TV industrie zijn advertenties echt een tikje te ver aan het gaan in onze maatschappij. Mensen zouden simpelweg het recht moeten krijgen om niet telkens gestoord te worden door ongewilde reclame en gewoon weer betalen voor producten waar je echt achter staat door de meerwaarde ervan. Apple Podcast zal je niet meer bieden dan Spotify, Youtube en TuneIn al gratis voor je kunnen of met abo. Bij spotify krijg je er tenminste nog muziek bij(of eigenlijk andersom ;), podcast bij de muziek.)

Edit. De TV industrie is al helemaal een gekke. 60 euro per maand betalen en dan nog reclame blokken van 20 min en maar 10 min programma(overigens vaak ook met reclame en sponsors in beeld) We lijken wel idioot allemaal als maatschappij om dit nog te pikken zo.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 21 april 2021 13:02]

Tja je hoeft al die abonnementen niet te nemen hè.

Mijn leven is helemaal prima zonder Netflix en spotify premium en Disney+ en weet ik veel wat nog meer.

Ik luister best veel podcasts en wil misschien best betalen voor een goede dienst die de podcasts die ik graag luister reclamevrij aanbiedt.

Als het model is dat je mag betalen om een dag eerder te luisteren en je nog steeds reclame krijgt dan is dit gewoon de zoveelste dienst die ik niet nodig heb om me prima te vermaken.
Ja klopt zeker wat je zegt. Ik vindt het alleen gek dat wij als mensen gewoon maar gestoord kunnen blijven worden met reclame en dat dat als normaal gezien wordt. Tegenwoordig koop je een smart TV en krijg je advertenties in the Smart Hub. Koop je een apple product krijg je al helemaal om de 5 min een advertentie op je telefoon om een Apple dienst te nemen.

En dan betalen we enorm voor TV krijg je alleen maar reclame blokken. Vindt het persoonlijk een verouderd model, en erg jammer dat ook Youtube, Facebook, Instagram, Podcasts en ga zo maar door allemaal van gratis advertentie vrije diensten over zijn gegaan op diensten waar je je rot stoort aan advertenties. Whatsapp gaat ook die kant op en dan maar abonnementen aansmeren als je daar niet aan mee wilt doen. Ik doneer liever een show of eventueel merchandise dan dat ik reclames moet zien van dingen die mij niet interesseren en helaas is dat een wereld waar we steeds verder weg van gaan dan juist heen. Men wilt constant onze aandacht trekken met alles wat wij doen of luisteren en in mijn ogen is het te ver aan het gaan. Bijna alsof je gestalkt wordt maar dan door reclame.
Ik denk niet dat dat gaat stoppen.

Die inkomsten zullen hoger liggen dan wat Apple gaat betalen aan de podcasters. Misschien dat een enkeling er mee stopt. Maar wat doe je als een fabrikant 4000 euro bied om zijn naam in de eerste minuten van de podcast te noemen??
In dezelfde redenering heb je nu ook al Apple Music.

Ook zij trekken het mooi uit elkaar.
Nee, met Spotify Premium krijg je gewoon nog advertenties in je podcasts, hoor ;)
Prima, maar geef de podcaster de ruimte hier vrij mee om te gaan. Niet weer zo’n Apple verdienmodel(lees eenvoudige melkkoe).
Apps mogen toch ook nog steeds gratis aangeboden worden? Staat podcast makers waarschijnlijk vrij om te blijven doen.
Precies, hoop dat dat nu ook zo is...indien deze keuze uitsluitend aan de Apple/gebruikerskant is schiet de creatieve postcaster er weer bij in...
Beetje off-topic, maar had liever gelezen dat Apple Fitness+ nu in Nederland officieel beschikbaar zou zijn als dienst....
Gaan jullie hier als podcast makers ook iets van zien of verdwijnt 99% in de grote zak van Apple? Anders zou ik als maker meer in patreon zien. Als gebruiker van ‘het internet’ word ik wel een beetje moe van alle abonnementen die je maar aangesmeerd worden tegenwoordig.
Patreon neemt ook een deel he? En Apple neemt geen 99%
Er zijn genoeg podcast apps, waarom zou je beslist die van Apple willen gebruiken?
De app is vooraf geinstalleerd op iOS en macOS, en is verder advertentievrij en relatief simpel in gebruik voor podcast-makers en luisteraars. Met fijne podcast-specifieke features en integratie met oa Siri is het gewoon een handige app.
Ik gebruik Podcast Guru. Ook advertentie vrij en ook podcast specifieke features. Dus waarom zou je gaan betalen?
Ik gebruik zelf Apple podcasts op mijn iPhone, ik betaal er niet voor. Apple podcasts is compleet gratis: de betaalde dienst beschreven in het artikel is een aanvulling op de app zodat je een podcast kunt beluisteren zonder ingebakken advertenties (advertenties die de podcast-makers zelf in hun opname plaatsen, a la LinusTechTips).

"This podcast is sponsored by **, check out their new *** by heading over to ..., I use it all the time, ..."

[Reactie gewijzigd door Oaknut op 21 april 2021 09:15]

Ok, duidelijk. Dan heb ik waarschijnlijk de mazzel dat ik podcasts luister die dat niet doen.
Dus weer een dienst van Apple waar een concurrent met een gelijksoortige dienst in de AppStore wel 30% moet afdragen en Apple niet. Hoe heet dat ook alweer, oh ja iets met oneerlijke concurrentie
Op zich vind ik het een voordeel dat het geen verplichting wordt. Zoals het gedachte Apple Podcast+. De keuze uit een stream met reclame en een zonder is prettig. Nu moet je vaak via een aparte RSS feed een dergelijke podcast binnen halen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee