Samsung-topman Lee Kun-hee is overleden

De voorzitter van de Samsung-groep, Lee Kun-hee, is overleden na jarenlang ziek te zijn geweest. Kun-hee was jarenlang de hoogste baas van het conglomeraat, maar was ook omstreden en werd beschuldigd van fraude en corruptie.

Kun-hee overleed in het ziekenhuis, waar hij al jaren lag na te zijn getroffen door een hartaanval in 2014. Alhoewel hij dus al jarenlang ziek was, bleef hij formeel de leider van de Samsung-groep, al was in de praktijk zijn zoon de hoogste baas. Kun-hee is 78 jaar geworden.

In 1987 werd Kun-hee de leider van het conglomeraat, na het overlijden van zijn vader die de Samsung-groep van bedrijven heeft opgericht. Onder leiding van Kun-hee werd Samsung een grote speler op de elektronicamarkt, onder meer met smartphones en tablets. Hij gold daardoor als een succesvolle leider, maar kwam in 2008 onder vuur te liggen na beschuldigingen van corruptie en later ook van belastingfraude.

Niet alleen Kun-hee werd beschuldigd van corruptie; de gehele Samsung-top kreeg hiermee te maken, en de beoogde opvolger, zoon Lee Jae-yong, werd tot vijf jaar cel veroordeeld wegens corruptie, onder meer vanwege steekpenningen die aan de toenmalige president van Zuid-Korea zouden zijn betaald. Directeur Kwon Oh-hyun, stapte in datzelfde jaar op vanwege de naar eigen zeggen 'ongekende crisis' waar het bedrijf in was beland. Eerder dit jaar gaf Lee Jae-yong aan dat hij het eigendom van Samsung niet wil overdragen aan zijn kinderen.

Door het overlijden van Kun-hee en de problemen bij de opvolging, is momenteel niet duidelijk wie de volgende hoogste baas van Samsung wordt. Omdat er niet langer binnen de familie wordt overgedragen, zal voor het eerst iemand van buiten aan het roer komen te staan bij Samsung.

Door RoD

Admin Mobile

25-10-2020 • 10:03

79 Linkedin

Reacties (79)

79
75
43
8
0
9
Wijzig sortering
Als je op Tweakers Samsung hoort dan denken meeste aan de drie dochters die zich bezig houden met elektronica en mobiele communicatie. Samsung is onder leiding van deze man veel groter geworden als dat. Samsung is s; werelds eerste echte mega corporation en na het VOC s'werelds tweede. Ze hebben hun vingers in zowat alles zitten waar je aan kan denken. Van civiele techniek, defensie, petrochemie tot mode, airconditioners, IoT. Bedenk het en Samsung heeft er wel iets mee te maken.
Ik zou het niet werelds eerste noemen, het is een bekend fenomeen in Azie, denk aan de Japanse Zaibatsu's (Mitsubishi bijvoorbeeld). DIt is dan iets wat de regeringen ook tegen willen gaan, want Samsung heeft bijvoorbeeld in Korea gewoon krankzinnig veel macht en overstijgt de politiek. Iets wat MItsubishi bijvoorbeeld ook doet. Bedrijven die too bgi too fail zijn. De landen worden gedragen door deze megacorproations.

Maar de Japanse Zaibatsu's gingen Samsung dus voor met vele decenias.
De term megacorp heeft niet direct betrekking op hoe groot een bedrijf is, maar wil zeggen dat het zo groot is dat het onafhankelijk kan zijn van welke regering dan ook. Bijvoorbeeld, het VOC had zijn eigen leger, zijn eigen havens, eigen burgemeesters en zijn eigen floot. Maar, was niet onafhankelijk van de Nederlandse Koning. het VOC bepaalde wat de wetten waren in zijn kolonies overzee en had de macht om die wetten zelf te handhaven.

Mitsubishi is een groot bedrijf en bijvoorbeeld Apple ook. Maar al die bedrijven concentreren zich in 1 land waardoor ze afhankelijk zijn van dat land en dat land afhankelijk van hun.

Samsung heeft zoveel takken en zoveel investeringen lopen dat het onafhankelijk kan zijn van welke regering dan ook. Ze hebben hun eigen scholen, hun eigen campussen en hebben zelfs hun eigen private beveiliging die hun eigen regels handhaven. In sommige landen is het zelfs zo dat ze hun eigen regels kunnen opleggen en handhaven. Het is zelfs zo dat ze in Zuid Korea een soort CITO toets hebben en aan de hand daarvan wordt bepaald wat jou positie gaat zijn in bedrijven als Samsung en LG.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 25 oktober 2020 11:55]

Welke koning? Nederland was een republiek in die tijd.
Inderdaad door de staten generaal in 1795 genationaliseerd en opgeheven 1798 en in 1800 helemaal verdwenen.

Nederland kreeg pas een eigen koning in 1815. Dan rekenen Koning Napoleon, broer van Keizer Napoleon (1806) maar even niet mee. Konijn van Holland.
Van Nul tot Nu van kaft tot kaft gelezen? :+
Dat ook.
En uitgebreid gehad tijdens mijn docenten opleiding.
Ik had als bijvak geschiedenis.

Gewoon uit interesse.
Ze hebben soortgelijke divisies in soortgelijke regios. Samsung wordt dan ook in sommige kringen de kopie van van Mitsubishi genoemd. Samsugn is machtig maar niet enorm buiten Zuid Korea jusit daarom is dit een probleem voor Korea, maar ook met soortgelijke bedrijven in andere landen. Want hun hele infrastructuur leunt er op.

De VOC daarintegen, gaat zoals je zelf aangeeft extreem ver. Samsung heeft die status nog niet en hopenlijk komt er geen enkel bedrijf meer met die macht.
De opzet van de chaebols en keiretsu's zijn enigszins vergelijkbaar, maar niet helemaal. Zo is de Zuid-Koreaanse variant erg gebaseerd op familie en is het in de praktijk zo dat men in Zuid-Korea een stuk pragmatischer/rationeler is, waar in keiretsu's minder moeilijk gedaan wordt over bijv. veranderende voorwaarden, zoals hogere prijzen van een toeleverancier en een grotere capaciteit die benodigd is door een afnemer. Keiretsu's vallen ook niet per definitie onder dezelfde paraplu (één houdstermaatschappij) waar dit bij chaebol's wel het geval is.

Het lijkt me dus niet dat ze het systeem gekopieerd hebben omdat de opzet heel anders is (eigenlijk meer vergelijkbaar met de zaibatsu's maar die waren er tijdens de opkomst van de chaebols dus niet meer) . Er is in Azië echter een geschiedenis van allianties tussen verschillende groepen en dat heeft zijn weg gevonden in de manier waarop netwerkorganisaties gerund worden.
Pragmatischer ja, maar vaak ook wel tegengehouden door de familie structuur. Beide bedrijfs vormen zijn dan ook een beetje restanten van iets dat niet echt meer kan werken maar omdat het al bestaat werkt het (als dat een beetje sense maakt). Ik heb ooit voor een incubator subdivisie voor 1 van de Chaebols gewerkt en merkte in die 5 jaar wel een enorm stugge cultuur, een log apparaat met zoveel lagen. Als het een nieuw opgerich tbedrijf betrof kon het nooit overleven.

Maare ze houden du sook elkaar ins tand. Al deze mega corporaties hebben wel iets van joint ventures ergens met elkaar. Zelfs Koreaanse x Japanse collaboraties dat terwijl er in Korea nogsteeds een enorm anti Japans sentiment heerst (iets dat bewust aangewakkerd wordt door de Koreaanse regering).
Zoals dus inderdaad bedrijven als Mitsubishi.

Daewoo is een andere uit ZK
Daewoo bestaat al een aantal jaar niet meer
Oh jawel. Er bestaan nog een kleine 7-8 bedrijven die als losse onderdelen verder zijn gegaan na het faillissement van Daewoo group.

- Daewoo Electronics
- Daewoo Engineering & Construction
- Daewoo International
- Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering
- Tata Daewoo
- Zyle Daewoo Commercial Vehicle
- Daewoo Express

Meer info kun je hier vinden:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Daewoo
Ah, thnx dat wist ik niet
Denk dat je ervan uit mag gaan dat hij doelde op de personen auto's, wat Chevrolet werd.

[Reactie gewijzigd door Armselig op 25 oktober 2020 19:28]

Ook in Korea heeft dit type bedrijven een naam. Chaeobol. Samsung is de grootste, maar ook LG en Hyundai zijn geen kleintjes.

En Samsung is zeker nog niet zo lang enorm groot. De echte groei van het bedrijf is er pas in de jaren 90 gekomen.
Heb voor 1 van de bedrijven uit dat rijtje gewerkt ;)

Klopt inderdaad dat ze relatief nieuw zijn, Denk dat weinig mensen zich beseffen dat het huidige korea in 20 a 30 jaar gevormt is tot wat het is na de enigzins Park dictatuur wat er op ingesteld was om het land te veranderen.
LG bestaat al veel langer dan dat. Wij hadden vroeger (ik praat dan over bijna 50 jaar geleden) een Goldstar draagbare radio. Die naam werd later veranderd in LG Electronics.
Klopt, maar Korea is pas recentelijk een wereldspeler geworden, hiervoor was het gewoon een fabriek voor het westen zoals China dat ook nog steeds is.
En de moderne versie, Keiretsu - samenwerkingsverbanden tussen bedrijven die allemaal van elkaar afhankelijk zijn, en elkaars aandelen bezitten

https://en.wikipedia.org/wiki/Keiretsu
Maak je geen zorgen om Samsung , de familie heeft een gigantisch probleem. Belasting moet nu betaalt worden het gaat om miljarden dus ik denk dat de staat of andere mensen nu eigenaar kunne. Worden van samsung ..
Idd. Samsung, die wij hier kennen van SSD's, telefoons, memory, e.d. is veel en veel groter dan menigeen beseft:
https://en.wikipedia.org/wiki/Samsung#Affiliates

De lijst met overgenomen bedrijven en divisies is schier eindeloos. :)
 • Samsung Electronics
 • Samsung Engineering
 • Samsung Everland
 • Samsung Fine Chemicals
 • Samsung Fire & Marine Insurance
 • Samsung Heavy Industries
 • Samsung Life Insurance
 • Samsung Machine Tools
 • Samsung Medical Center
 • Samsung SDI
 • Samsung Securities
 • Samtron
 • Shilla Hotels and Resorts
Waarbij Samsung alleen al één van 's-werelds grootste scheepsbouwers is! En boorplatformen, enzovoorts...
En Samsung Engineering zich bezig houdt met o.a.:
Industrial & EnvironmentalIT, Manufacturing, Pharmaceuticals, Sewage Treatment, Wastewater Treatment, Water Treatment, Water Reuse, Desalination, Ultra-pure Water, Air Pollution Prevention, Waste Treatment

En de lijst gaat maar door... }>
Vergeet ook niet dat ze een hoop samenwerking hebben. Renault wordt in Zuid Korea en een paar andere landen verkocht onder het merk Samsung. Of ja Renault Samsung Motors, maar staat gewoon Samsung logo op. Samsung is ook hofleverancier van elektronica aan Renault overigens.

Samsung Aerospace Industries wilde ooit onze eigen Fokker overnemen, maar dat liep een beetje in de soep omdat er her en der wat bezwaren waren.

Ze zijn de enige en grootste investeerder van merk FUBU.

En lang voor de Apple Card en Apple Pay bestond had Samsung al de Samsung Card, die opereert in de Koreaanse markt en concurreert met Visa en Mastercard.
Alleen is Renault Samsung Motors geen eigendom meer van Samsung. In de jaren 90 wilde Samsung in de auto industrie stappen, maar net op het moment dat ze klaar waren om hun eerste wagens te lanceren brak er in Zuid-Oost Azië een economische crisis uit die de autoverkopen deed kelderen. Renault heeft toen dat bedrijfsonderdeel overgenomen, maar de Samsung naam behouden omdat die nu eenmaal bekend klinkt in Korea.
Ik zeg volgens mij ook nergens dat het eigendom is van. In de beginnende zin zit het woord: "samenwerking". De daarop volgende zin is: "Renault wordt in Zuid Korea en een paar andere landen verkocht onder het merk Samsung." en daarna link ik nog eens naar een site van Renault Group. Waar jij het vandaan haalt dat ik zou suggereren dat RSM eigendom is van Samsung is voor mij een raadsel.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 25 oktober 2020 12:15]

dat ze een hoop samenwerking hebben.
Tegenwoordige tijd... en daarmee zeg je dat Samsung nu nog steeds deels eigenaar is.
Dat ze een samenwerking hebben wil niet zeggen dat ze eigenaar zijn van, het wil alleen zeggen dat er een wederzijds bevorderlijke deal is. Het is maar afhankelijk van hoe het contractueel en juridisch is geregeld.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 26 oktober 2020 19:26]

Grappigste vind ik dat ze zelfs artillerie bouwen (de K9 Thunder).
En dan te bedenken dat Zuid Korea in de jaren 60 straat arm was..... :) Juist toen de boomers van nu geboren waren. Echt absurd dat bedrijf.
Je moet ook heel even lezen hoe dat is ontstaan en waarom:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chaebol

Dit is een methode om de economie van een land snel te laten groeien, maar stuit ook weer zo tegen zijn eigen issues op decennia later.

Edit: Dit is trouwens ook wat er gebeurt in China, beter goed afgekeken bij Japan en Zuid-Korea dan zelf slecht bedacht.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 25 oktober 2020 13:12]

Boomers? als je de babyboom generatie bedoeld, die zijn geboren tussen 1945-1955.
Fun fact: hij is zelfs overleden in het Samsung's eigen medisch centrum in Zuid Korea.
Als je op Tweakers Samsung hoort dan denken meeste aan de drie dochters die zich bezig houden met elektronica en mobiele communicatie.
Ik denk meteen aan lekke bloatware en spyware (op al hun Android Smartphones, ergste van alle merken) en Samsung TV's die mensen in de huiskamer afluisteren :P

Blijkbaar zijn ze ook nog eens aardig corrupt en ontdoken ze vaak belasting leer ik van de comments hier. Waarom verbaasd me dat niks? :P

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 25 oktober 2020 13:57]

Gok dat er hier wat informatie ontbreekt waarom meneer zolang ...... levend was maar niemand hem gezien heeft voor al die jaren...

By the time we make this video, LEE KUN HEE, the president of SAMSUNG, will have spent more than 4 years hidden in a South Korean hospital, and nobody dares to reveal if he is dead or alive. The reason? His son will get an inheritance that goes between $10B and $15B… and he will have to pay a 65% tax on this.

https://www.youtube.com/watch?v=gRi_ZoKjMRc

Het verhaal op youtube begint pas bij : 8:07 dus als je geen zin hebt in een heel lang verhaal :)

[Reactie gewijzigd door Zyphlan op 25 oktober 2020 11:23]

Of hij lag gewoon in een coma al die jaren. Je kan het rekken, maar als hij dood is dan zal de erfenis vroeg of laat toch gegeven moeten worden, inclusief de succesierechten.
Misschien is het beter nieuwe frisse figuren in het bedrijf. Al kan het ook natuurlijk verkeerd vallen.

Maar hij was dus jarenlang in zijn eigen ziekenhuis blijven liggen als ik Wikipedia mag geloven. Hij wou geen andere?
Dat vind ik best een goede compensatie. Er zijn een hoop bedrijven (en overheden) die hun verantwoordelijkheid niet genomen hebben.
Prachtig hoe alles recht wordt gepraat, Samsung heeft veel vreemde fratsen gehad hoor. Er zijn zaken geweest dat ze studenten In huurden om slechte reviews voor htc producten op blogs, etc te zetten, die corruptie in dit artikel, en dan die zaak met compensatie waardoor er 200 medewerkers ziek zijn geworden(70 gestorven), omdat ze bewust een risico hebben genomen in hun productieprocessen.
Bedrijfsspionage mbt omkopen van medewerkers van de concurrent in de chip sector, etc.

Maar valt mee bij Samsung idd.
Ze krijgen behoorlijk wat meer krediet dan andere bedrijven . Als die een poort weglaat, dan is dat groot nieuws en komen er miljoenen negatieve reacties met behoorlijk wat “ grove” taal.
Ik ben het niet eens met je uitspraak. Ze nemen gewoon hun verantwoordelijkheid en ontkennen niet dat het is gebeurd, dat is niet recht praten maar gewoon accepteren dat het is gebeurd. Als jij daar wrok om wilt houden en je hele leven boos wordt als je Samsung ziet, dat is je goed recht, maar om dan te zeggen dat dat de enige manier is. Want in jouw logica zou geen enkel bedrijf goed bezig zijn, want alle mensen maken fouten en vooralsnog zijn bedrijven gewoon groepen mensen.
Maar als er fouten worden gemaakt is er wel degelijk een verschil in hoe je het op pakt. Je kunt het ontkennen of je kunt het erkennen, opgelost worden gaat het namelijk toch niet. Lullig, maar 200 mensen is nu eenmaal niet zo heel veel, zeker niet in onze overbevolkte wereld. Dus nee het had niet moeten gebeuren, het is wel gebeurd, let it go en zorg dat het niet nog een keer gebeurd.
Tjonge,
Wat een verhaal. Excuses hoor. Het is maar een bedrijf, pak het niet zo persoonlijk. Ik heb niets tegen Samsung . Dus voel je aub niet aangevallen. Zulke zaken gebeuren. MAAR:
Ik vind de vergevingsgezindheid richting Samsung veel hoger dan bij andere bedrijven en zeker mbt 1 bedrijf .
En dat van die gezondheidsklachten is maar 1 ding van de zaken die ik heb benoemd. Bedrijfsspionage, corruptie, etc heb ik ook als voorbeelden genoemd.
Het is prima als jij een fan bent, maar sta op zijn minst open voor andere meningen en feiten.
Ik dacht dat in Zuid Korea het ook eigenlijk verboden is om het van vader op zoon te laten gaan. Volgens mij waren er hele rare constructies nodig om je zoon de eigenaar van het bedrijf te laten worden.
Ik weet niet waarom je reactie gemod wordt als off topic, maar het klopt wat je zegt inderdaad. Als ik tweakers mag geloven tenminste:

nieuws: Topman kondigt aan dat hij eigendom van Samsung niet wil overdragen a...
Er is toch niets raars dat een vader zijn bedrijf doorgeeft aan zijn zoon?

Beetje zoals Philips en Heineken (vroeger)?
Tja dat is dus wel het geval in Zuid Korea.
Waarom zou je zelf niet mogen bepalen wat je doet met je eigendom?
Waarom zou ik niet iemand mogen vermoorden? In de tijdspan van na de supernova van onze zon maakt het geen bal uit. Want, de tijd dat het leven op aarde bestaat is maar een heel klein momentje in de tijd dat ons universum bestaat. We bestaan ook maar uit wat atomen die zich op een deterministische manier gedragen.

Zelfde redenering. Het gaat erover het compounding effect gereguleerd zou moeten worden omdat anders rijke mensen generatie op generatie rijk blijven. Terwijl de armen arm blijven. Met geld kun je gemakkelijk meer geld maken. Het klinkt wel raar, en ik snap deels wel dat ik een -1 krijg.

Het is toch in een spel ook niet eerlijk als iemand begint ineens met de beste armor en wapens. Het leven is als een soort spel. Elke deelnemer zou een gelijke eerlijke start moeten hebben. Gratis school, etc. Geld zou geen limitering moeten zijn waarbij rijke mensen nu een goede studie voor hun kinderen kunnen veroorloven, terwijl arme kinderen een gigantische lening aan moeten gaan. Waardoor ze door het compounding effect een ENORME achterstand op hun toekomstige welvaart hebben.

Het is gewoon meer een puntje om over na te denken. (Heb zelf niks te klagen, heb het prima voor elkaar)

[Reactie gewijzigd door Immutable op 26 oktober 2020 19:13]

Zelfde redenering? Het ene is jouw eigendom, het andere is iemand zijn leven. Lol.
De familiestructuur heeft ook wel weer iets. Als je kinderen hebt die al vele jaren nauw betrokken zijn met het bedrijf. Dat kan meer waarde hebben dan een zooitje aandeelhouders en duurbetaalde korte-termijns CEO.
Zuid-Korea ís Samsung, net zoals bijvoorbeeld Maranello Ferrari is. Dat praat corruptie en belastingontduiking natuurlijk niet goed, maar ik kan mij wel voorstellen dat er de nodige druk op (lokale) overheden staat bij bepaalde dossiers. Zeker als het gaat om een familiebedrijf, wat is uitgegroeid tot een wereldspeler. Daar zijn al meerdere documentaires over gemaakt en het overlijden van Lee Kun-hee is ongetwijfeld aanleiding voor meer aandacht daarvoor. Terecht, m.i.
China heeft zo'n zelfde model, de CCP is als een octopus welke al zijn armen in allerlei kapitalistische bedrijven heeft. En daardoor de globale wereld markt kan manipuleren naar zijn wil. Omdat overheid en bedrijven niet gescheiden zijn. Zo is Zuid Korea ook groot geworden ongeveer.
Vind Samsung echt de mooiste tech bedrijf samen met Sony. Alleen jammer dat Sony niet meer mee doet op de smartphone markt.
Samsung is de meest doortastende bedrijf die ik ken.

Ik heb ik Zuid Korea gezeten en ik kan zeggen dat je in feite je hele leven kan leiden zonder maar een product te gebruiken van de concurrent dwz.

Je staat op in je Samsung appartment, je eet je ontbijt gekocht van samsung, kijkt naar samsung tv, gaat met de samsung auto (tegenwoordig Renault) naar je werk (ook waarschijnlijk samsung), je gaat lunchen bij een samsung cafe en betaald met je samsung creditcard. In de avond ga je naar de samsung bioscoop, of lekker chillen in een samsung sauna, of lekker shoppen in een samsung shopping mall. in de weekend ga je lekker naar de Samsung Pretpark.

NB.. Samsung staat niet bekend als de beste werkgever van zuid korea
https://www.dw.com/en/sam...ing%20workers'%20children.
Samsung is een van mijn favoriete bedrijven.
Ondanks corruptie, waarom gewoon niet aan je kinderen doorgeven? Het namelijk 80 jaar traditie, en je kinderen kunnen het gewoon opschonen door goed gedrag etc?
Het staat er gewoon, het mag niet van de wet, en deze man is juist in het zadel geholpen door zijn vader door her en der met smeergeld te gooien.
Persoonlijk vind ik heel gewoon dat een vader aan zijn zoon het bedrijf doorgeeft.
In mijn ogen moet dat gewoon kunnen.
Tja dat zijn de wetten van dat land, hier denken we over heleboel dingen anders, soms goed en soms slecht.
Vanuit het perspectief dat elke mens die geboren wordt op aarde eigenlijk gelijke kansen zouden moeten hebben niet. Zowel financieel, als educatief. Waarom zou iemand die geboren wordt op aarde een voorsprong moeten krijgen omdat hij of zei geboren wordt in een rijke familie? Wat is daar logisch aan.
Ik kan je heel goed begrijpen en zo had ik eerlijk gezegd ook niet gedacht. Ik bedoelde meer van vader op zoon tov voorrang etc.

Deels kan ik je zeker goed begrijpen, daar heb je deels gelijk in. Maar, als je een slimme man bent en je bent succesvol, waarom gewoon niet delen?

Meestal gaat binnen de familie beter dan wanneer het buiten de familie valt. Kans dat het wordt wordt overgenomen door een ander bedrijf is dan groot en is niet zo speciaal meer.

Maar dat terzijde, ik hoop dat je mijn perspectief begrijpt. Ik probeer geen haat te zaaien etc, ik geef eerder een idee wat ik denk.
Nee snap het heel goed. Het is ook een hersenspinsel. Ik heb het zelf absoluut niet slecht, en we hebben het goed in Nederland. Een bedrijf overgeven aan je zoon hoeft niet altijd goed af te lopen, omdat ze niet opgegroeid zijn om op de centen te letten maar rijk zijn opgevoed. Zo was er in mijn familie een grote rederij die compleet failliet is gegaan bij het overgaan naar de zoon. Juist omdat die een gat in zijn portemonnee had.
Tja, en nu weer terug naar de realiteit. Waarom zou iemand die zijn bedrijf uit niets heeft opgebouwd niet mogen bepalen aan wie die het over doet?
Omdat die familie er eigenaar van is? Waarom zouden ze dat weg moeten geven aan een ander? Wat een onzin.
Volledig mee eens.

Net als het hele verhaal van erfbelasting. Waanzin. Er is al belasting over dat geld betaald, meerdere keren waarschijnlijk, en dan nog een keer?

In ieder geval in NL zijn er wegen om de erfbelasting te voorkomen trouwens. Die door veel rijke families ook worden gebruikt.
Aan erfbelasting heb ik niets eens aan gedacht, ik bedoelde juist in de zin van gewoonte. Ik bedoel, als ik nu een klein tech bedrijfje heb en mijn zoon wilt het graag overnemen, dan mag dat toch gewoon?

Of zeg ik nu iets geks?
In nederland zijn genoeg bedrijven die over gaan van vader op zoon. In meeste gevallen is het zo dat vader het opricht, risico neemt, onderneemt, veel weg is van huis en constant werkt. De zoon neemt het over en in veel gevallen kent het bedrijf tot op het detail en laat het bedrijf groeien. Om een familiebedrijf te noemen, Zeeman.
Voor ze ver ik weet niet voorkomen, je kan het bedrag wel enorm laag maken via constructies.
Juist ja, zaken als erfbelasting is gewoon pure roverij van de overheid. We blijven maar belasting betalen, wanneer je het krijgt betaal je belasting, wanneer je het op je rekening laat staan betaal je belasting en wanneer je het uitgeeft betaal je belasting...
Snap niet dat jouw reactie naar beneden wordt gemod, vindt het een valide opmerking.
Bedankt voor je reactie, ik snap het eerlijk gezegd ook niet zo goed. Het is gewoon een mening, ik bedoel je hebt altijd 2 perspectieven.

Ik zie dat jouw reactie ook naar beneden is gemod.. : (

Ik had eerst +1 en nu opeens 0. Ik verspreid toch geen haat? Ik geef alleen een mening wat ik denk dat juist is, natuurlijk heeft men altijd andere gedachten, die hoor ik graag.

[Reactie gewijzigd door Frans v Huizen op 25 oktober 2020 12:44]

No worries, het houden van een bedrijf in de familie heeft ook voordelen. Het is net alsof je een eigen huis hebt waarvoor je heel goed zorgt en onderhoud want het is van jouw. Mensen die eigenaar zijn van hun bedrijf die gooien meestal hun hart en ziel erin.

Heb zelf meegemaakt dat een familiebedrijf op een gegeven moment werd geleid door iemand die het volledig naar de afgrond heeft gebracht. Die persoon zag het meer als een taak niet zozeer als een missie.

[Reactie gewijzigd door maximillian20 op 25 oktober 2020 14:08]

Tweakers is nog altijd tweakers maar jij hebt het natuurlijk slechter gemaakt door je gedrag en constant uitkramen van je frustraties tegen Apple. Je moet dringend naar de dokter.
“Ziek” is zacht uitgedrukt. “Lee leidt nu het bedrijf, omdat zijn vader sinds 2014 in coma ligt.” aldus een vorig Tweakers artikel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee