Instagram bestaat tien jaar en introduceert functie om pesten tegen te gaan

Facebook-dochterbedrijf Instagram bestaat dinsdag tien jaar, zo heeft het bedrijf laten weten. Het bedrijf markeert de verjaardag met een nieuwe functie om pesten tegen te gaan, door mensen die bepaalde reacties willen plaatsen, erop te wijzen dat die reacties verwijderd kunnen worden.

Wanneer mensen herhaaldelijk proberen om reacties te plaatsen waarvan Instagram denkt dat ze beledigend zullen zijn, waarschuwt het bedrijf die gebruikers dat het die reacties vermoedelijk zal verwijderen. Dat moet het plaatsen van zulke reacties ontmoedigen. De bedoeling is dat door realtimefeedback te geven, gebruikers even opnieuw lezen wat ze wilden posten om te kijken hoe dat over kan komen.

De komst van de functie valt samen met de tiende verjaardag van Instagram, op dinsdag. Kevin Systrom en Mike Krieger brachten de iPhone-versie van de app, toen nog alleen gericht op het delen van foto's, uit op 6 oktober 2010. Instagram volgde Burbn op, een app om in te checken op locaties en te kijken waar contacten zich bevinden.

De app bood alleen de mogelijkheid om vierkante foto's te uploaden met een resolutie van 640 pixels, de breedte van het scherm van de toen courante iPhone 4 en 4S, met 960x640 pixels. Bovendien konden gebruikers filters toevoegen om te verbloemen dat hun telefoon niet enorm scherpe of mooie foto's maakten.

De Android-versie volgde pas in 2012. Facebook nam in dat jaar Instagram over voor een miljard dollar. Toen werkten er twaalf mensen bij het bedrijf. Groei kwam vooral doordat bekende mensen de app gingen gebruiken en hun fans er daardoor toe aanzetten om het ook te gebruiken.

Systrom en Krieger werkten tot 2018 bij Instagram, dat lange tijd relatief zelfstandig functioneerde binnen Facebook. In die jaren voegde Instagram mondjesmaat reclame toe aan de app om geld te verdienen, in eerste instantie een goedgekeurde advertentie per dag. De bekendste toegevoegde functie is Snapchat-kloon Stories. Niet alleen de functies zijn overgenomen van de concurrent, maar ook de naam.

In de afgelopen jaren heeft Facebook de touwtjes in handen genomen bij Instagram. Het moederbedrijf pusht nu meer advertenties en heeft de diverse berichtendiensten met elkaar geïntegreerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-10-2020 • 08:05

70 Linkedin

Reacties (70)

70
68
40
7
0
23
Wijzig sortering
Gisteren toevallig (samen met FB) van mijn telefoon gemieterd na het zien van The Social Dilemma (Netflix). Sta op het randje om alle social media richting /dev/null te doen. Wat een enge ellende ..

Alleen zo jammer dat het ditchen van WhatsApp lastiger is (iedereen gebruikt het en weigert naar iets anders over te stappen)

[Reactie gewijzigd door ISaFeeliN op 6 oktober 2020 09:39]

Ik ga al enkele maanden tevreden door het leven zonder Facebook en Instagram. Nadat ik de documentaire "The Social Dilemma" op Netflix had bekeken werd mijn besluit opnieuw bevestigd.
Was dat de zelfde die vorig jaar op TV was te zien? Daar was een Amerikaanse dame aan het woord die haarfijn uitlegde wat FB en anderen alleen maar jouw gegevens willen hebben en wat ze er mee doen.
Wellicht bedoel je de aflevering 'De Grote Dataroof' van Tegenlicht?

En de dame in kwestie prof. Shoshana Zuboff? Die dame zit ook in 'The Social Dilemma' en wordt ook aangehaald in Je Hebt Wel Iets Te Verbergen.

[Reactie gewijzigd door SindaPaus op 6 oktober 2020 20:44]

Inderdaad, ik refereerde aan dit VPRO-programma. Ik kon hem niet meer terugvinden omdat ik geen titel bij de hand had.

Bedankt.
Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk het niet want de film is gemaakt door Jeff Orlowski in 2020.
Klopt.

Hoewel met de Facebook pixel op bijna iedere site er toch een redelijk accuraat beeld van je kan worden geschetst en opgemaakt. Hoewel het "officieel" dan niet jouw naam heeft, maar alle kenmerken van je zijn opgenomen. Waarschijnlijk op de achtergrond heeft het wel jouw naam - zo ergens in een verborgen (sequel) veldje; dit zou denk ik nooit toegegeven worden vanwege de AVG....
Dat klopt, maar ik gebruik een PiHole in mijn netwerk en buitenhuis verbind ik mijn telefoon via VPN naar de PiHole. Zo wordt het merendeel van advertenties en “fetchers” geblokkeerd.

Ik gebruik WhatsApp en LinkedIn nog dus daar zouden ze altijd informatie van kunnen “gebruiken” en koppelen aan mijn netwerkverkeer.
Wat zou je als alternatief voor WhatsApp aan willen dragen dan?
Ik snap dat WhatsApp van FB is, en dus voor veel per definitie slechter is dan alternatieven. Maar wat maakt Signal bijvoorbeeld dan beter? Want je kan bij geen van deze apps controleren wat er achter de schermen plaatsvindt toch?
Signal is gewoon open-source. Daarmee kun je dus gewoon achterhalen wat de app zelf doet. De servers zijn wat lastiger (wel open source, maar je kunt natuurlijk niet zeker weten dat de software daadwerkelijk in die exacte vorm op hun servers draait) maar Signal maakt daar tenminste geloofwaardige beloftes over terwijl FB je gewoon in hun privacybeleid zegt dat ze al je data bij elkaar stoppen om een zo compleet mogelijk profiel te krijgen.

En ook Threema gaat binnenkort open source.

Je kunt ook eens hier kijken voor een vergelijking (en waarom WA bijvoorbeeld geen goed idee is)

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 6 oktober 2020 18:01]

Bij WA is de data end-to-end encrypted, maar dát en wanneer er dataverkeer plaatsvind is wel bekend bij WA. Bij Signal is ook wanneer er berichten uitgewisseld worden niet bekend.
Ja of Telegram. Niet zo mooi als Signal, maar stuk minder erg als WA ..
Telegram is een populair alternatief. Het is ook open source.

[Reactie gewijzigd door Bas.Bas.Bas op 6 oktober 2020 13:59]

Persoonlijk gebruik ik grotendeels iMessage met mijn omgeving
Die andere functie van de smartphone, hoe noem je het ook alweer, oh ja... bellen, of ga er eens langs.
Ik ga al sinds de overname door Facebook zonder WhatsApp door het leven. Is prima te doen. Ik gebruik signal en anders SMS. Meeste mensen gaan vanzelf signal installeren als ze t sms'en zat zijn. Zakelijk gaat de overstap wat moeizamer, maar ook hier zie ik dat steeds meer mensen signal gaan gebruiken.
Ik heb veel positieve verhalen gehoord van mensen die anderen vragen Signal naast whatsapp te gebruiken. Veel mensen vinden dit geen probleem. Dat is heel iets anders dan vragen over te stappen.
Als ze nu ook eens wereldwijd het aantal Likes onzichtbaar maken, gaan ze de goede kant op. In bijv. Australië zie je al geruime tijd het aantal niet meer i.v.m. de anti-pest policies in het land. Vooralsnog is het inconsequent qua landen en het zou mooi zijn als er één lijn in wordt getrokken vanuit Instagram zijnde (er zullen ongetwijfeld veel belangen aan hangen?).

Het hele doel van Instagram was/is om mooie foto's te delen, maar nu kan men het wellicht laten aangezien men bang is relatief weinig likes te krijgen (in vergelijking met vriend/vriendin, klasgenootjes, etc.), wat gelijk het hele oorspronkelijk doel van Instagram voorbij laat schieten.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door rickertsnaak op 6 oktober 2020 10:48]

Dus alleen een waarschuwing? Oftewel, een blacklist van woorden waardoor Instagram getriggerd wordt om een melding te geven? Dat zal wel heel veel moeite hebben gekost.
Moet dat veel moeite hebben gekost dan? Het is trouwens wel iets ingewikkelder dan een blacklist van woorden. Woorden op zichzelf zeggen niet zoveel. Het gaat om de context.
Moet dat veel moeite hebben gekost dan?
Gezien de schaal van het probleem en hoe lang het al speelt is een dermate simpele aanpak wel erg teleurstellend. Het is niet alsof deze situatie een maand geleden ontstond en men in alle haast er iets tegenover moest zetten om te voorkomen dat het uit de hand loopt. Het is al lang uit de hand gelopen en instagram heeft jarenlang toegekeken zonder actie te ondernemen.
Aan de andere kant, is dat de verantwoording van Instagram? Het probleem van dit soort dingen is dat ergens bepaald moet worden wat wel en wat niet mag. Als je actief posts en reacties gaat verwijderen gaat het hoe dan ook gebeuren dat er ook veel onterecht verwijderd wordt. Dit vind ik eigenlijk wel een goede oplossing, het probeert mensen bewust te maken.
Aan de andere kant, is dat de verantwoording van Instagram? Het probleem van dit soort dingen is dat ergens bepaald moet worden wat wel en wat niet mag. Als je actief posts en reacties gaat verwijderen gaat het hoe dan ook gebeuren dat er ook veel onterecht verwijderd wordt. Dit vind ik eigenlijk wel een goede oplossing, het probeert mensen bewust te maken.
Ik zeg ook niet dat ze zomaar actief posts moeten verwijderen. Maar ze hebben zich letterlijk jaren de tijd genomen om iets te verzinnen en komen vervolgens met iets aanzetten dat waarschijnlijk nauwelijks verschil gaat maken.

En ja, het is de verantwoordelijkheid van Instagram op het gedrag op hun platform toe te zien. Zij zijn de enige met de nodige toegang en middelen op het platform om excessen op te sporen en aan te pakken. Het zou verstandig zijn als wij wettelijk vereisten stellen aan de manier en kwaliteit van die aanpak maar zelfs zonder zo'nk wettelijk verplichting hebben ze een sociale verplichting op te treden.

En laten we even eerlijk zijn, er zijn al menig dingen bij die ze wel enorm streng optreden. Denk aan fotos van borsten en andere (volgens de amerikaanse context) aanstootgevende materialen. Het is eigenlijk schandalig dat ze niet minsten even hard tegen sociaal wangedrag optreden. De schade die een kind (of volwassen mens) oploopt door een naakte borst te zien is nul, terwijl de schade die mensen oplopen door deze online pesterijen enorm is om maar niet te beginnen over de schade die onze samenlevingen leiden als gevolg daarvan (aggressies/aanslagen, depressies, medische kosten, ziekteverzuim, overgewicht, annorexia, en ga zo maar door).

Als de sportvereniging om de hoek ruimte biedt voor structureel misbruik van leden en mensen in hun omgeving zou ook iedereen eisen dat die vereniging optreedt of wordt gesloten. Waarom zouden we sociale media van deze verantwoordelijkheid ontzien?

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 6 oktober 2020 09:27]

Helaas wordt er overal in onze omgeving op sociaal wangedrag bijna niks gedaan. Vroeger op school "pesten is niet oké" maar in het huidige gebruik van social media is het bijna niet tegen te gaan. Ik zou mijn kinderen het liefst niet zo vroeg bloodstellen aan de dingen die we zo snel kunnen tegenkomen op insta ofzo. Al zagen wij het in de jaren 80 en 90 ook, alleen naar mijn idee niet zoveel en zo makkelijk (kan het mis hebben natuurlijk) En nee ik ben echt geen snowflake.

Een voorbeeld; Een paar dagen terug zag ik een comment op een youtube filmpje van iemand die zei dat hij helaas nooit meer zo zou kunnen gamen door zijn linkerarm. Niemand had er op gereageerd, ik vroeg naar wat meer info. Bleek het iemand te zijn die een hersenbloeding had gekregen uit t niets, en er echt veel aan had overgehouden. Verlamde arm en gezicht etc.

Ik vertelde hem dat ik het in mijn naaste omgeving helaas ook van dichtbij meemaak, en probeerde diegene een beetje op te fleuren, na een paar comments gaf ik die een tip om op het insta account te kijken van mijn vriendin, om met meer mensen in contact te komen met soortgelijke mensen. Dit heeft ze opgezet omdat het zo lastig was om tips etc uit te wisselen. Of te kunnen praten met mensen die echt begrijpen waar ze doorheen gaan. Ze is aangereden door een auto op een zebrapad met flink wat restschade. Dit is uitgegroeid in een korte tijd tot een paar duizend mensen die echt heel veel voor elkaar doen.

Bleek het een jongen van 15 te zijn, en na een paar berichtjes stuurde hij screenshots van gesprekken die hij ontving van klasgenoten. Of gewoon groep-apps met tientallen mensen die echt hele zieke dingen zeiden over hem en zijn aandoening.

Ze deelt verhalen van mensen die wensen of vragen hebben, en zo komen ze allemaal in contact met elkaar. En binnen 24uur had hij een paar mensen die hem echt uit zijn zelfmoord gedachtes hebben gehaald.

Het idee dat je 24uur bereikbaar bent door zo'n zieke pestkoppen... fucked up!
Ja het is opvoeding, maar toch. Al zou ik zo niet kunnen invullen wat nou een echt goed systeem zou zijn vanuit die tech giganten.
Als je kijkt naar die Netflix docu over de orginele bedenkers...

Lange reactie, excuses.
De oplossing nog niet zo ingewikkeld. Dwing menselijke controle (door de platforms) bij wet af (geen bots of algoritmes, want die zijn gewoon bij lange na niet in staat om goed toezicht te houden). Zet perken aan wat wel en niet mag op basis van bestaande wetgeving omtrent deze dingen (je mag iemand op straat ook niet willekeurig uitschelden of midden in de nacht lastig vallen). Zorg voor boetes zowel voor te zwak als te sterk optreden van het platform (en voor laagdrempelige toegang tot een onafhankelijke toezichthouder hiervoor). Verplicht platformen om herhaalde openlijke overtreders zelf aan te geven bij de politie en bewijsmateriaal voor de vervolging te leveren en verplicht ze bij legitieme klachten van slachtoffers de slachtoffers bij aangiftes te ondersteunen (met bewijsmateriaal bijvoorbeeld). Zorg voor steekproefsgewijze (menselijke) controle van publieke posts (ook zonder meldingen van gebruikers) en snelle interventie bij melding van misbruik door gebruikers (ook in priveberichten).

De reden dat het probleem zo uit de hand is gelopen is dat men jarenlang niks heeft gedaan en gebruikers (kinderen EN volwassenen) hebben geleerd dat op online alles mag doen en zeggen wat je wilt zonder repercussies. Het is echt een wilde westen geworden en deze straffeloosheid zorgt ook voor een belangrijk deel voor de steeds onvriendelijkere interacties tussen personen in het echte leven. Mensen die zich online volledig laten gaan, vinden het na verloop van tijd namelijk steeds moeilijker goed in te schatten wat gezond sociaal gedrag is als ze echte interacties hebben met mensen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 7 oktober 2020 09:23]

Probleem met al deze zaken is, inclusief de sportclub.
Hoe weet je zeker dat iemand schuldig is?
Hoe weet je zeker dat iets wel of niet mag?

Zowel de sportclub als Instagram zijn geen rechter, en hoe lastig ook. Of we moeten het internet verbieden of het moet bij een rechter komen te liggen.
Hoe we dat precies willen doen weet ik niet, maar beslissingen nemen of iemand schuldig is of iets illegaal is hoort niet bij bedrijven of particulieren te liggen.

Het probleem is dat die bedrijven wel de informatie hebben. Dus hoe je dit wil oplossen is wel een probleem.
Probleem met al deze zaken is, inclusief de sportclub.
Hoe weet je zeker dat iemand schuldig is?
Hoe weet je zeker dat iets wel of niet mag?
De politie gaat ook niet eerst aan de rechter vragen of het zeker niet mag voordat ze je arresteren als jij op straat iemand uitscheld of met de megafoon voor hun huis gaat staan. Die treden gewoon op (terecht). Soms maken ze inderdaad fouten en worden ze teruggefloten door de rechter maar in het gros van de gevallen hebben ze het gewoon bij het juiste einde. Als het bijna altijd goed gaat en er een degelijke bezwaarprocedure is met desnoods de mogelijkheid om beroep te doen op een rechter dan zijn al die vragen gewoon opgelost. En zo is dat trouwens al opgelost bij de sportclub. Treedt die niet zelf op tegen misbruik, doet de politie nav aangiftes of tips zelf onderzoek en zal waar nodig ingrijpen. En als het dan toch aan het verkeerde einde hebben zal de rechter de politie/OM terugfluiten. Zo werkt dat in een rechtsstaat.
Zowel de sportclub als Instagram zijn geen rechter, en hoe lastig ook. Of we moeten het internet verbieden of het moet bij een rechter komen te liggen.
Hoe we dat precies willen doen weet ik niet, maar beslissingen nemen of iemand schuldig is of iets illegaal is hoort niet bij bedrijven of particulieren te liggen.
Ik zei nooit dat de sportclub of instagram voor eigen rechter moeten spelen. Ze moeten bij milde overtredingen intern optreden (tijdelijke bans, schorsing uit de vereniging en dergelijke. Je hebt immer geen recht op een instagramaccount of lidmaatschap in een vereniging dus daar hoeft geen rechter aan te pas te komen) en bij zware en/of herhaaldelijke overtredingen de politie/het OM inschakelen. Het gros van de gevallen zullen overduidelijke overtredingen zijn en dat zijn nou juist de gevallen die we het dringenst weg moet hebben. Bij echt grenswaardige dingen kan een beschuldigde dan altijd nog de rechter erbij halen (in de duidelijk gevallen natuurlijk ook maar dat heeft zelden zin).

Wat jij hier doet is allemaal valse dilemmas opwerpen en mijn stelling verdraaien. Dat zijn drogredenen en die hebben in een objectieve discussie niks te zoeken.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 6 oktober 2020 17:54]

Als je actief posts en reacties gaat verwijderen gaat het hoe dan ook gebeuren dat er ook veel onterecht verwijderd wordt.
Daar moet inderdaad wel voor worden opgepast. Maar ja, helemaal ontkom je er niet aan dat er wel eens iets onterechts gebeurt. Een boete wordt ook wel eens verworpen omdat achteraf bleek dat de politie de boete onterecht uitschreef, kinderen krijgen ook wel eens onterecht straf van hun ouders of leraren, etc. Maar ja, je moet toch iets doen? Je kunt niet zeggen "oké, we doen niks totdat we een jaar lang onderzoek hebben gedaan naar de daadwerkelijke dader en/of context". Dan krijg je precies de situatie die de recherche nu heeft m.b.t. internetoplichting: tegen de tijd dat ze een oplichter willen arresteren, is de vogel al gevlogen omdat het onderzoek te lang duurde.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 6 oktober 2020 12:02]

Sinds wanneer boeit FB context?
Sinds dat letterlijk is waar ze hun geld mee verdienen. Alle data die ze verzamelen is nutteloos zonder context, het gaat juist om het koppelen van deze gegevens aan een profiel en zoveel mogelijk metadata verzamelen (om later iets mee te doen).

Dit zie je terug in bijvoorbeeld de afbeeldingsherkenning die Facebook gebruikt, die vrijwel gelijk is aan die van Google (terwijl het bij Google om een betaalde API gaat en bij Facebook om iets dat eigenlijk alleen intern gebruikt wordt). Zo kan/kon je zoeken op 'foto's van vrouwelijke vrienden in bikini' om ook daadwerkelijk die foto's te zien (dit voorbeeld puur omdat het een tijd geleden in het nieuws was).

Heeft niet veel te maken met het stoppen van pesten, maar Facebook is juist één van de partijen die wèl om context geven
Sinds ze bestaan. En ook in dit geval boeit dat, want ze kunnen niet zomaar triggeren op losse woorden. Alleen afgaan op een reactie die nog verstuurd moet worden gaat ook niet werken. Sterker nog, al heb je de hele context, dan nog is het lastig om te bepalen of het wel of geen pesten is.
Het woord blacklist kan ook als kwetsend ervaren worden dus het lijkt mij niet dat ze daarmee gaan werken :Y)

[Reactie gewijzigd door AOC op 6 oktober 2020 08:58]

Een blacklist van woorden zal het niet zijn. Wat als je foto's deelt van Shitterton (een echt bestaand dorp). Of je maakt foto's van hanen (cocks), of ezels (asses).

Of je publiek spreekt een taal die Instagram niet spreekt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 oktober 2020 10:33]

Instagram is sinds een recente update echt zo achteruit gegaan imo.. Ik ben nu meer aan het scrollen door reclames en "suggested" foto's/accounts, dan daadwerkelijk content van mensen die ik volg.
Dat viel mij de laatste tijd ook op. Reclame reclame. Ik gebruik het nu ook veel minder daardoor. Net als Facebook en YouTube
Mijn Facebook account heb ik jaren geleden opgeheven. Instagram een paar maand geleden. Ik gebruikte het voor mijn fotografie hobby maar daarvoor vind ik het niet geschikt. Ben weer teruggegaan naar Flickr.

De reclame op YouTube begint idd ook de spuigaten uit te lopen. Echt jammer dat er zoveel content op staat mbt fotografie anders had ik dat ook wel links laten liggen. Een reclamefilmpje voor het gewenste filmpje vind ik prima maar niet ook nog eens hinderlijk tussendoor.
Ik gebruik Youtube Vanced op Android. Geen reclame meer te zien gelukkig. Voor de desktop heb ik nog niet actief gezocht naar een alternatief maar er zal hoogstwaarschijnlijk wel een oplossing zijn
voor de desktop: uBlock Origin addon
Welke youtube vanced heb je geinstalleerd, ik zie er heel veel in de appstore.. maar waarom staat zoiets in de appstore.. dat zou google nooit goedkeuren lijkt mij
Klopt, is mij ook opgevallen. Alsof er een paar weken geleden ineens een knop om ging. Tot die tijd was het vrijwel uitsluitend materiaal van vrienden en kennissen en dat vond ik juist het aantrekkelijke er aan. Een fijne manier om nog een beetje te weten wat er in het leven van vrienden speelt die je niet regelmatig kunt zien.

Nu is het eigenlijk een soort Facebook geworden. Oorspronkelijk een manier om in contact te zijn met je vrienden werd het ineens een bron voor nieuws en vooral reclame.

Ik begrijp het wel. Het in de lucht houden van zo’n platform kost veel geld en als mensen niet betalen moet het ergens anders vandaan komen maar het is toch jammer dat niemand nog een manier heeft gevonden om een echt sociaal netwerk te ontwikkelen dat alleen om je vrienden en kennissen draait.

Ik ben nu een beetje aan het experimenteren met Mastodon. Dat heeft een aantal problemen opgelost door heel decentraal te werken (waardoor er bijvoorbeeld niet één partij is die alle kosten moet dragen) maar heeft tot nu toe eerder iets weg van Twitter dan van FB of Instagram. Hoewel het misschien wel uit te bouwen is tot iets anders, daarvoor heb ik nog niet genoeg gekeken.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 6 oktober 2020 08:59]

Precies dat.

Ik heb Facebook van al mijn apparaten verwijderd net zoals de snelkoppelingen in mijn browser, het is tegenwoordig echt troep waar ik niet vrolijk van word.

Je merkt heel erg dat ze willen dat je zo lang mogelijk op Instagram blijft en content consumeert, en zo dus geld in het laatje brengt.
Ik moet zeggen, de Ads van Instagram zijn het minst erge. Ik heb er talloze nieuwe mooie hike en vakantie locaties mee ontdekt. Ze zijn best relevant. Op YouTube en Facebook zijn ze nutteloos.
Ik gebruik de webclient op PC. Geen reclame, geen sponsered spul. (misschien door mijn ad blocker?)

Anyway, ik gebruik de app dus zelden. Bevalt me prima zo :).
Verbaast het je?
Facebook was in het jaar voordat ik het ophief ook zo. Ik ging nog aangeven of ik dingen wel of niet interessant vond maar het werd erger en erger. Toen ben ik er mee opgehouden.
Instragram is nu aan de beurt.
En welke app komt daarna...? Whatsapp!

Ik begrijp best dat het vermaak is maar tegelijkertijd zijn het allemaal enorme hersen dodende platformen (ook Twitter, TokTok, ..) waar haat opbloeit en iedereen denkt met het zelfde dansje weer uniek te zijn. En niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen voor wat er gebeurd.

[Reactie gewijzigd door iAR op 6 oktober 2020 11:26]

Op Android heb je in ieder geval wel de mogelijkheid om gebruik te maken van alternatieve clients. Het is niet helemaal "zuiver" maar zorgt er wel voor dat je geen reclame meer ziet.
Niet de app gebruiken maar de webapp op je startscherm toevoegen.
Adblocker op je telefoon en eindeloos scrollen zonder reclame.
Die suggested dingen zijn recentelijk toegevoegd voor als je aan het eind van je feed kwam. Bedoel je dat? In dat geval zou je niks missen namelijk.

Reclames zijn wel irritant en meestal ook irrelevant. Vooral tussen stories door.
Klinkt als hetzelfde wat ze dus al een tijd in Facebook hebben. Waar zelfs het sorteren op 'meest recent' gewoon niet werkelijk meest recent is en je alsnog door hopen reclame moet scrollen.

Is dan ook de reden dat ik er nooit meer op kijk. In feite is het voor mij gewoon een veredelde verjaardagskalender geworden.
Bij FB niet anders.
Bloed irritant dat hun bepalen wat ik leuk vind en je dat niet kan uitzetten.
door mensen die bepaalde reacties willen plaatsen erop te wijzen dat die reacties verwijderd kunnen worden
Dat zal ze leren, die pestkoppen! Not.

Enige tijd geleden dreigde Facebook en Instagram nog hun apps uit de EU te halen. Misschien moeten ze eens daad bij het woord voegen en zo een echte slag maken tegen digitaal pesten.
Dat is natuurlijk geen oplossing tegen pesten. De apps zijn niet gemaakt om pesten te faciliteren, maar worden gebruikt om te pesten. Er zal geen product manager of developer een feature hebben bedacht om te kunnen pesten. Het zijn de gebruikers (de lafbekken in dit geval) die nu durven te pesten terwijl ze dat in real life niet durven. Als het geen social media is hadden die figuren ook gewoon email of SMS kunnen gebruiken. Het probleem is niet het medium.
Social media is idd niet gemaakt om mee te pesten. Wat we het afgelopen decennia hebben gezien is dat het wel massaal wordt gebruikt om digitaal mee te pesten. En dat het de spuigaten uitloopt, ook leidt tot zelfmoord onder kinderen.

Wat ik Instagram nou trots zie aankondigen is een lullige waarschuwing voor pesters dat hun reactie verwijderd zou kunnen worden. Dat zet geen zoden aan de dijk. Maar Instagram heeft waarschijnlijk niet de wens om pesters echt aan te pakken ivm ledenaantal. Terwijl ik denk dat als je wel vol inzet op een veiliger klimaat je juist aantrekkelijker wordt voor gebruikers.
Het probleem is niet het medium, maar het medium hoeft het probleem niet te tolereren. Dat is het probleem wat Facebook ook al een tijd heeft, het probeert een open platform te zijn (lijken) maar dat wordt vervolgens misbruikt.
Waar ik de intentie goed vind, vrees ik dat het niet gaat werken. Daarnaast is "pesten" altijd subjectief. Zoiets is natuurlijk erg lastig. Maar wat de ene pesten vind noemt de ander een discussie.
Misschien wel een voorbeeld wat vrij recent is met het #Ikdoenietmeermee.
Als je mensen die (als ze echt dat als mening hebben) zo pest dat ze "sorry" moeten zeggen. Daarnaast ook nog werk verliezen is dat dan pesten?

Als dat echt de mening van iemand is moet je die respecteren, of je het er nu mee eens bent of niet. Zelfs als het (het meest kutte woord uit de Nederlanse taal) influencers zijn. Mensen moeten eens zelf gaan nadenken.
Het verschil is of je slachtoffer of "dader" bent, een dader zou zeggen "ik wil alleen maar een discussie" maar blijkbaar zijn de methodes kwetsend.

"Ik doe niet meer mee" heeft niks met pesten te maken volgens mij, denk dat je dat beter uit moet leggen. Dat is een protest tegen corona-maatregelen door types die sowieso verwijderd van de realiteit zijn.
Die omschrijving van types is precies wat Kevinp bedoeld. Jij vindt dat ze verwijderd van de realiteit zijn, terwijl ze alleen een mening geven in een discussie. Wellicht niet best onderbouwde mening, maar dat hoeft ook niet.

Door het gedrag en zulk soort reacties van mensen op die mening, zijn ze in het verdomhoekje gestopt. Dat is mijn inziens een vorm van pesten. Dat talkshows vervolgens aan de haal gaan met die influencers voor de kijkcijfers is dat ook. Maar goed, dat is de waan van de dag natuurlijk tegenwoordig.
Influencers zijn ook mensen he. Ik vond #ikdoenietmeermee ook behoorlijk dom. Wat mij betreft volledig terecht dat die mensen daarop gewezen zijn en dat ze het (grotendeels) weer hebben teruggenomen.

Maar dat dat gepaard ging met tientallen doodsbedreigingen en de meest verschrikkelijke verwensingen is absoluut niet ok en is zeker een ernstige en schadelijke vorm van pesten.
Maar drillraps en foto's van machetes publiceren blijft natuurlijk gewoon toppie joppie.
instagram is zelf ook een aardige pestkop ( als het op dataverbruik aankomt )
Afgelopen week maar besloten om mobiele data uit te zetten voor deze app, deze verbruikt zo belachelijk veel.
Je haalt massa's foto's op met het gebruik van Instagram. Dus ja: veel data.
Reacties gewoon uitzetten. Geen interactie.

Als ik foto's wil delen dan doe ik dat. Als iemand er echt per se een mening over wil ventileren, dan weten ze me wel te vinden. En zo niet, dan pech.

Of eigenaars van foto's toestaan om reacties op die foto te verwijderen, gebruikers te bannen, etc. Beetje hetzelfde als op Youtube dus. Of hier op T.net.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 oktober 2020 10:38]

Als je intentie is iemand te kwetsen met je reactie en de app vertelt je vervolgens "pas op: dit is wel heel kwetsend" zou dat dan werkelijk leiden tot het niet posten van de reactie?

Ik betwijfel het. De dreiging met acties van Instagram/Facebook misschien wel, maar dan moeten die opgevolgd worden met directe en resolute actie en mijn ervaring met de moderatie is niet dusdanig dat ik daar grote dingen van verwacht.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 6 oktober 2020 13:36]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee