Google maakt abonnement voor Android-games beschikbaar in Benelux

Het Google Play Pass-abonnement komt naar Nederland en België. Play Pass kost 5 euro per maand, of 30 euro per jaar. Via het abonnement krijgen leden toegang tot 'honderden games en apps' zonder advertenties of microtransacties.

Google Play Pass is sinds vorig jaar beschikbaar in de Verenigde Staten en een aantal andere gebieden. Google breidt het abonnement uit naar 24 nieuwe landen, waaronder Nederland en België. Alle toegevoegde landen en instructies staan op de supportpagina.

Play Pass is Googles variant op Apple Arcade. Het gaat om een abonnement waarbij gebruikers maandelijks of jaarlijks een vast bedrag betalen om toegang te krijgen tot een selectie aan games en apps. De selectie wordt geregeld aangevuld. Het abonnement ondersteunt gezinsgroepen. Beheerders kunnen de toegang tot Play Pas met maximaal vijf gezinsleden delen.

De games die beschikbaar zijn via Play Pass bevatten geen advertenties, microtransacties of andere in-gameaankopen. Het volledige aanbod is te zien via Android-apparaten. Op een promotiesite toont Google dat onder andere Star Wars: Kotor, Timbleweed Park. Limbo, Bridge Constructor Portal, Teslagrad, This War of Mine en Terraria onderdeel zijn van het abonnement. Die games zijn ook los te koop in de Play Store.

Gebruikers hebben een Android 4.4-toestel nodig om van Play Pass gebruik te kunnen maken. Het abonnement is af te sluiten via het hamburgermenu in de Google Play-app. Op het moment van schrijven is het abonnement nog niet voor alle gebruikers zichtbaar, blijkt uit een steekproef van Tweakers.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-10-2020 • 10:37

53 Linkedin

Reacties (53)

53
52
27
1
0
20
Wijzig sortering
Abbo's, de nieuwe dooddoener van microtransacties. 5 euro betalen voor reclame weghalen? Nee, voor 1,5 euro per maand halen we die nu weg. Premium komen voor 1000 coins (aka 20 euro)? Nee, dat is nu voortaan 5 euro in de maand.

Zijn het nu niveau AAA games waar de aanschaf in abbo zit.. heb je nog punt ter discussie tov winkelprijs. Mobiele games, zeker niveau 'wannabe populair' is gewoon copy&paste met andere skin, hoeveel van die 'hero turnbased games' zijn al uitgekleed en hebben letterlijk identieke code onder de motorkap met slechts andere graphics? (scifi, steampunk, 'gods and legends').

Wel tactisch dat jaar abbo zo goedkoper is dan de maandprijs, dat is meteen 6 maanden binnenharken met een grote kans dat na die tijd gros al niet meer speelt.
En niet alleen voor games, abbo's zijn hot, software, muziek, video, zelfs hardware en auto's. En ik begin me er meer en meer aan te ergeren.
Koffie, WC papier, maaltijden, verzendkosten... Voor alles is een abonnement! Vooral de 'probeer nu gratis!' acties zijn dingen waar je voor moet uitkijken.
Wat er vaak in verborgen tekst achter dit is 'en kom bedrogen uit'.

Probeer gratis 'en kom bedrogen uit'!
Vaak is de eerste maand gratis en dan moet je direct opzeggen anders zit je er nog een maand aan vast etc.
Bij auto's zitten daar vaak ook voordelen bij (verzekeringen, geen verkeerstaks, tankkaart,...)
Dat zit gewoon in de prijs verwerkt ;)
Correct maar het is gespreid, dat voordeel heb je anders niet (tenzij je natuurlijk een lening aangaat)
Ja ik begrijp je, maar zo voel ik het niet als ik 150 netto voor een nieuwe leaseauto per maand betaal. En ik tank al zeker 2-3x benzine per week a 50-70€ per keer. Dat zou alleen per maand al 500€+ zijn aan tankkosten... Ja wel of niet inbegrepen, geen idee. Maar het is wel voordelig omdat ik 55-60k km per jaar rij
Denk niet dat hij doelt op het leasen van een auto, maar meer op software features in b.v. Tesla auto's.
Tesla heeft al abbo en DLC diensten voor hun auto's.

Autopilot wordt waarschijnlijk/is al een abbo dienst (kan ik nog inkomen, hoop operationele kosten)
Wil je 100 KM verderder kunnen op 1 lading, dat is dan €xxx,xx. (geen eens een software update, puur een setting anders}
En voor software updates wat gevraagd (kan ik deels inkomen, komt alleen niet heel pro klant over)
Dat is bij andere automerken ook. Bv bmw met hun connected drive:
https://www.bmw-connected.../index.html#/portal/store
Software, music, games, films, series, office suites en productiviteit tools... as a Service.

Uiteindelijk zullen er twee soorten IT bestaan.
- Of jij hebt controle over de hardware en software, vaak verankerd in harde copy-left licenties om dit recht te waarborgen
- Of je hebt een minimaal apparaat in bruikleen en je streamt/huurt de functionaliteit op het ding, vaak omringt door allemaal arbitraire EULA

Ik zet in op optie 1, maar optie 2 zal voor vele een interessante optie zijn, ookal zullen ze uiteindelijk duurder uit zijn.
En zoals het gross... uiteindelijk kom je te zitten met een hybride oplossing omdat beide smaken niet alle oplossingen hebben waar jij je rendement uit kan halen zoals jij dat voor ogen hebt.
Jullie hebben allebei gelijk, maar ik denk dat apparaten tegenwoordig relatief betaalbaar, zodat het goed mogelijk is om er meerdere of zelfs vele van te bezitten.

Dus in plaats van het mixen van software op een enkel apparaat kun je gewoon meerdere apparaten gebruiken en op die manier meer controle houden over hardware en software en ook data afschermen, zodat deze zo veel mogelijk door de eigenaar te beheren valt vanaf het laagste hardware niveau.
Kunnen we dit gebruiken op de Google/Android TV met een controller (zonder de telefoon). Of zijn het daar weer aparte games (apps) in die store?

Anders zeker wel interessant i.p.v. een Xbox/Playstation/Game streaming dienst. En daartegenover ook goedkoper.
Mijn kinderen spelen met regelmaat aardig wat games op de tablet, als ik die stomme reclame weg kan halen en ze dan gewoon de games kunnen installeren ipv per spel de reclame af te kopen, wil ik daar best 30 euro per jaar voor uitgeven!
Pi-Hole, Adguard etc... er zijn wel wat oplossingen voor hoor.
5 euro per maand of 30 per jaar, das nog al een verschil zeg.
Feit, maar je ziet dit nog. Hier bijvoorbeeld ook 50% verschil: https://boardgamearena.com/premium
En toch verkoos ik een maand optie. Soms heb je gewoon tijdens de vakantie tijd voor zo een zaken. Dan moet het verschil al enorm zijn om u toch te overtuigen een jaar te nemen.
Ik kan dat ook niet verklaren met banktransactiekosten. Google zal toch wel een bankrekening in de EU hebben om de betalingen goedkoop te houden. De enige reden die ik zie is dat men de gebruikers willen laten wennen: na 1 maand kritisch een dienst bekijken haak je misschien nog af, maar bij een jaarabonnement 'wil je geld eruit hebben' en dus kunnen ze wat langer experimenteren met wat de gebruikers het beste bevalt.
Voor EA Access is er ook een groot verschil in prijs tussen maand en jaar abonnement. 4 euro per maand of 25 euro per jaar. Zullen ze wel doen om meer zekerheid en vaste klanten te hebben, aangezien het nog een vrij nieuwe service is.
sterker nog neem dan game pass waar ea play vanaf binnenkort standaard in zit. Kan je zelfs al die AAA games streamen naar je android

edit: ik bedoel XBOX game pass ;-)

[Reactie gewijzigd door Idleidol89 op 2 oktober 2020 12:37]

Ligt het aan mij of staat Play Pass nog niet in de app store? Ik zie hem niet staan (S20 met Play Store 22.0.16-21). Denk niet dat ik hem ga halen, maar wil wel even zien welke games erin zitten.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 2 oktober 2020 12:00]

Gebruikers hebben een Android 4.4-toestel nodig om van Play Pass gebruik te kunnen maken. Het abonnement is af te sluiten via het hamburgermenu in de Google Play-app. Op het moment van schrijven is het abonnement nog niet voor alle gebruikers zichtbaar, blijkt uit een steekproef van Tweakers.
Dat moet toch te combineren zijn met Stadia, denk je dan.
Heeft stadia mobile games dan? Als dat zo is dan is het maar een magere services. ;(
Nee dat heeft het niet, maar hij bedoeld (denk ik) dat je bijv die (mobile) games ook zou kunnen streamen via Stadia, naast het aanbod wat er nu al is.
Streamen in het midden gelaten, dit als een extra feature bij het toch wel povere aanbod van Stadia zou toch al wat goodwill kunnen genereren.
Nou een gedeelte van de indie-games op stadia kunnen wel interessant zijn voor de mobiele markt denk ik.
Denk aan games als Gylt, EMBR, Superhot etc.
Of het Youtube/muziek abonnement.
"De games die beschikbaar zijn via Play Pass bevatten geen advertenties"
Bevatten ze dan ook geen tracking meer? Er zijn genoeg apps waarbij je bij de reclame vrije versie net zo goed nog getracked wordt en jouw data dus net zo goed nog verkocht wordt.
Waarom zou je verwachten dat als je advertenties afkoopt je dus ook alle tracking af zou kopen die niet via advertenties loopt?
Zoals je zelf al aan geeft, tracking loopt niet alleen via advertenties. Dat er misschien het idee bestaat dat tracking alleen via advertenties zou lopen is een kwestie van onvoldoende kennis.
Dat zegt hij toch ook niet? Tracking is een manier om geld te verdienen aan een app door middel van een derde partij, net zoals bij advertenties. Als je maandelijks geld betaald is een dergelijk verdien model niet nodig. Vandaar terecht de vraag of je voor dat bedrag ook geen tracking meer hebt.
Als je maandelijks geld ontvangt om geen reclames te tonen is dat een alternatief verdienmodel. Maar dat wil niet zeggen dat je als bedrijf dan andere verdienmodellen, zoals via tracking, dus maar stopt.
Jij kan wel vinden dat het bedrijf waar je dat abonnement koopt dan genoeg zouden verdienen maar een bedrijf kijkt meestal niet naar wat jij meent dat genoeg verdienen is maar hoe ze meer kunnen verdienen.

Ik vermoed zelfs dat de inkomsten die ze uit de tracking halen zo veel waard zijn dat je eigenlijk niet zou moeten willen betalen maar dat je betaald zou moeten krijgen voor het gebruik van je gegevens via reclame of welke manier dan ook. Geen bedrijf heeft ooit laten zien waarom gratis redelijk is bij wat jij als klant levert en jij meer zou moeten betalen als je minder wil leveren.

[Reactie gewijzigd door kodak op 2 oktober 2020 14:28]

Als je maandelijks geld ontvangt om geen reclames te tonen is dat een alternatief verdienmodel. Maar dat wil niet zeggen dat je als bedrijf dan andere verdienmodellen, zoals via tracking, dus maar stopt.
Eens, daarom ook de vraag.
Jij kan wel vinden dat het bedrijf waar je dat abonnement koopt dan genoeg zouden verdienen maar een bedrijf kijkt meestal niet naar wat jij meent dat genoeg verdienen is maar hoe ze meer kunnen verdienen.
Mensen bepalen zelf of ze het product waard vinden om een bepaalde prijs te betalen, een advertentie te bekijken of getrackt te worden. Vandaar ook de vraag..
Ik vermoed zelfs dat de inkomsten die ze uit de tracking halen zo veel waard zijn dat je eigenlijk niet zou moeten willen betalen maar dat je betaald zou moeten krijgen voor het gebruik van je gegevens via reclame of welke manier dan ook. Geen bedrijf heeft ooit laten zien waarom gratis redelijk is bij wat jij als klant levert en jij meer zou moeten betalen als je minder wil leveren.
Ik vraag me af of tracking van een klant überhaupt wel geld oplevert als jouw platform die klant geen reclames meer voorschotelt. Je mag die informatie namelijk niet zomaar doorverkopen aan een google of facebook. Maar ik weet daar te weinig over.
De uitrol is denk ik weer in fases, want ik kan er op mijn telefoon nog niets van zien..
Weet iemand de kwaliteit van de games? Ik verwacht dat het hier vooral om de wat simpelere games gaat
Het lijstje wat er staat zijn vooral wat oudere games. Die hadden zowieso al geen ingame adds of microtransacties. Nog sterker; qua prijs waren ze ook niet echt duur (denk aan €5 per spel) dus niet echt een reden om een abonnement voor af te gaan sluiten (waarbij de game plots uit het abonnement kan vallen... wat niet kan als je het spel zelf aangeschaft hebt).

Dus nee, niet persé simpele games. Wel wat oudere games die zowieso al goedkoop zijn om aan te schaffen.
De genoemde games zijn al snel tussen de 5 a 10 euro. Als je een maandje tijd teveel hebt en veel games wil uitproberen, is dit wel voordelig.
Anoniem: 470811
@Croga2 oktober 2020 13:44
Daar lijkt het wel op.


If an app you use or game you play leaves Play Pass:

Free apps and games:
- You can still use the app or game, but you may start to get ads or have to pay for in-app items.

Paid apps and games:
- You can use the paid app or game for some time before you’ll need to buy the app or game separately, outside of Play Pass.
- You can also uninstall the app.

https://support.google.co...372265541-1050924766&rd=1
Ze geven als voorbeeld Star Wars: Kotor en Timbleweed Park, die staan nu voor 10,99 en 9,99 in de Play Store.

Dat zijn best stevige prijzen voor Apps. Ik speel ze zelf niet dus over de kwaliteit kan ik niets zeggen, maar het gaat dus zeker niet (alleen) over de 0,99 meuk.

En dan heb je een jaarabbo er al snel uit.

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 2 oktober 2020 11:05]

Timbleweed Park is geweldig als je van old-skool adventures houdt. Heb 'm zelf uitgespeeld op de pc. Zeker z'n geld waard.
Waarom zijn dat stevige prijzen? Dat zijn spellen die ook op steam en xbox te spelen zijn met vergelijkbare prijzen.

Het is toch niet dat het omdat het Android is het ineens niets moet kosten?
Dat zeg ik niet? Alleen is de Android markt simpelweg wel wat anders als je puur kijkt naar prijzen. Een spel uit 2003 opnieuw uitgebrengen voor 11 Euro op de Play Store, sjah, dat is mijn inziens prijzig. Maar inderdaad, als je het vergelijkt met andere platforms dan valt het reuze mee.

Er zijn genoeg degelijke games voor < 5 Euro te vinden. Voor de Android gebruikers die niet zoeken naar specifieke titels is dat wel relevant.
huh ik had dit al tijdenlang sinds ik in frankrijk zit met een NL account?

dat moet dan toch niet kunnen?

of werkt dit per land en niet zozeer waar je je account heb aangemaakt?
Er staat natuurlijk niet voor niets bij dat het in de BeNeLux beschikbaar komt.
Hoe Google vervolgens beslist dat jij bij een land hoort is hun keuzevrijheid. Dat kunnen ze zelfs wijzigen als ze willen.

[Reactie gewijzigd door kodak op 2 oktober 2020 12:58]

dat is zo maar het verbaasde me wel


nog niet wakker dan gok ik
Het is hoe dan ook geen gekke vraag want het uitrollen is hoe dan ook niet heel duidelijk voor gebruikers als ze het over landen hebben.

Wat ik me dan afvraag is wat het voor gevolg het kan hebben als je (al dan niet volgens google) zou verhuizen naar een land waar die abonnementen niet bestaan. Want als je het dan (verwacht ik) wel kan blijven gebruiken is er dus eigenlijk geen echte uitrol per land maar per selectief gekozen groep accounts. Dat landelijk is meer voor het (te) simpel uitleggen.
helemaal mee eens lijkt erop dat dat gewoon heel simpel is uitgelegd nu je het zegt
Toch heb ik liever een abbo dan reclame. Het wordt pas echt erg als ze een abbo met reclame gaan uitgeven. Dat je dan weer een premium abbo moet nemen.

Maar tja, alles steeds kopen is ook weer zo iets.

Konden we maar onszelf vermaken. Zou een hoop geld schelen.
Konden we maar onszelf vermaken. Zou een hoop geld schelen.
En ook een hoop geld minder opleveren wat andere mensen weer uit hadden kunnen geven...

Geld moet rollen! En nee ik doel niet op dat je alles maar uit moet geven, maar dat geld wat jij ergens voor betaald in theorie eindeloos van eigenaar wisselt (zou mooi zijn als bedrijven niet eindeloos veel geld kunnen oppotten of iig flink belasting betalen over vermogen), als niemand meer wat uit geeft heb je ook niks aan geld :Y)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 2 oktober 2020 13:31]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee