One-bundel van Apple-diensten kost 15 euro per maand

Apple heeft zijn One-bundel van diensten aangekondigd. Er zijn drie abonnementen, waarvan de duurste twee met maximaal zes gezinsleden gedeeld kunnen worden. De bundel komt dit najaar uit, zo laat de fabrikant weten.

In de goedkoopste variant, Individual, zitten de Apple-diensten Music, TV+, Arcade en 50GB aan iCloud-opslag, terwijl de familie-optie vijf euro duurder is en 200GB aan iCloud-opslag oplevert. Het Premier-abonnement bevat ook News+ en het nieuwe Fitness+, maar is niet in de Benelux verkrijgbaar.

De duurste versie is verkrijgbaar in Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dat zijn de regio's waar News+ beschikbaar is. Het nieuwe Fitness+-abonnement, met daarin work-outvideo's die te volgen zijn via iOS-apparaten en Apples smartwatch, wordt later dit jaar toegevoegd.

Update: Europrijzen en informatie over beschikbaarheid Premier-abonnement toegevoegd.

Individual Family Premier
iCloud 50GB 200GB 2TB
Aantal gebruikers 1 6 6
Music, TV+, Arcade Ja Ja Ja
News+ Nee Nee Ja
Fitness+ Nee Nee Ja
Prijs per maand 14,95 euro 19,95 euro 29,95 dollar (niet beschikbaar in Europa)

Apple One-abonnementen

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-09-2020 • 19:49

200

Reacties (200)

200
194
90
9
0
80
Wijzig sortering
Iemand nog zorgen over de monopolie positie van Apple? Het is echt een super goede deal maar met een dergelijk abbo zowel alle muziek, games, films, clouddiensten en nieuws tegen een prijs waar geen krant, NPO, Spotify, etc tegenop kan als ze het goed doen.

Apple wordt langzamerhand zo groot dat het op standard oil begint te lijken inclusief de toenmalige oplossing voor hun monopolie.

Ik hou steeds meer mijn hardware, gescheiden van mijn content, van mijn cloud diensten qua bedrijven. Zo houdt Spotify de motivatie om op alle platformen goed te zijn en een pc/chip fabrikant om een open systeem te supporten.
Uhm Spotify is ook goedkoop als je family haalt. Arcade is vrij nutteloos en bied je alleen maar een aantal exclusieve mobiele games volgens mij. News en Fitness+ hebben wij voorlopig nog niet in NL. TV+ heeft maar enkel op 2 handen te tellen shows momenteel en iCloud lijkt me voor de grootste gros gebruikers on nodig gezien er aanbieders zijn die het gratis doen.

We zijn in een tijd aangekomen waar het leven niet langer draait om 1malige aankopen maar om abonnementen.

Eerst in de muziek industrie met Spotify. Daarna met Netflix en inmiddels hebben we naast de eindeloos veel cloud storage diensten ook
Apple Music
News+
Apple Arcade
Fitness+
HBO
Youtube Premium
Youtube Music
Stadia
Disney+
Amazon Prime
Twitch Prime
Prime Video
EA Play
Uplay
Xbox Game Pass

Zelfs voor werk heb je nu Office 365 en Adobe Creative Cloud waar abonnementen aan vast zitten.

Er zijn tig diensten aanwezig. In geen enkele vorm heeft Apple hierin een monopoly of een marktaandeel wat hoger valt dan de rest van deze services. Wat wel gebeurt is dat die iPhones en iPad's die wij nu kopen niet alleen in aankoop duurder zijn geworden met het prijs kaartje en het missen van accessoires en een fast charger. De diensten worden ons net zo lang voor ons neus gedrukt om op basis van emotie ons te doen denken dat we wat missen (oftewel FOMO) om zo impulsieve aankopen te drukken.

Het probleem hier is niet het feit dat Apple een monopoly begint te worden want met nog altijd minder iPhones dan androids en Spotify, Netflix en Youtube als koning gaat dat voorlopig niet veranderen. Ook de fitness app voegt niet wat toe wat er al niet was via Youtube en tal loze andere apps of sites met coaching. Het probleem hier is het feit dat men steeds gebruik moet maken van maandelijks betaalde diensten en voor impulsieve aankopen door mensen die dat vaak niet eens kunnen afforden. Subscription prijzen lijken op papier lager dan ze eigenlijk zijn. Zo'n abonnement kost je 30 dollar per maand wat op 360 per jaar komt. Reken daar minstens 10% btw op in USA en het kost ruim 400 dollar per jaar wat je besteed voor enkel wat services waar je eigenlijk niet meer kan dan je gratis ook had gekund met Youtube, Storage, en free to play games en beter af bent bij de concurrent Spotify en Netflix voor een betere ervaring momenteel.

Ik wil graag geloven dat in 3 jaar tijd dit beter ontwikkelde services zijn maar op dit moment is zoals alles van Apple dit ook overpriced en meer schijn.

Ik snap vanuit een corperatie wat men probeert te bereiken. Er zit veel geld in diensten aanbieden. Maar het aanbieden van diensten puur om een nieuwe inkomsten revenue te kunnen creëren is niet hoe dat werkt. Kwaliteit eerst en dan komen vanzelf de klanten.

Ook recent met Microsoft met hun All Access plan voor 25 dollar (24 maanden) voor een Series S met GamePass is gemaakt voor de doelgroep impulsieve kopers die niet om kan gaan met geld en verder in de problemen zakt door hoe het systeem in Amerika werkt. Dat is het werkelijke probleem met subscription diensten die schijn en bedrog gebruiken als middel om een dienst aantrekkelijker te doen lijken dan het werkelijk is. Dit hele Apple plan is op Apple Music na compleet waardeloos tenzij je alles perse met een Apple logo wilt.

Edit: iCloud blijkt slechts 0.99 cent per maand te zijn mag ook wel want kwa features mis je alles, Arcade 4.99 en Apple music 9.99. Ik kom dus uit op 16 per maand voor de nuttige diensten waar je dus 1 euro zou besparen met het plan. Apple tv+ gaat voor een belachelijke 4.99 euro per maand en ik geloof dat niemand die los haalt gezien je 1 jaar gratis krijgt bij een aankoop van een Apple device en met maar slechts 10 shows momenteel zou dat weg gegooid geld zijn geweest. Wellicht als de gehele familie alles gebruikt dat het voordelig kan uitvallen maar een plan voor in je eentje daar bespaar je niet zoveel mee tenzij je echt alle diensten ook actief gebruikt. Ik schat die kans erg klein persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 21:28]

Helemaal eens met je betoog. Pricing is echt absurd van iCloud. De stap van 200gb naar 2tb zuigt, van overduidelijk te weinig naar overduidelijk teveel.

Zelf heb ik het 10 euro abonnement, ivm grote fotobibliotheek. Maar ik gebruik “maar” 500gb van de 2tb. Door slim cadeaukaarten in te kopen heb ik meestal 15% korting, maar nog...

Dit Apple one “aanbod” doet dan ook helemaal niets voor mij.

Tv+ is niet de moeite waard, net als arcade. Precies niet de content die je wilt. Netflix is beter, maar daar is de lol op den duur ook af.
Ik hoop dat Apple ooit nog mogelijk maakt digitaal series te kopen in Nederland. Ik beleef namelijk veel plezier aan het kopen van films daar: doordat bijna alle films beschikbaar zijn kijken we lekker wat we zelf willen kijken, ipv wat er toevallig beschikbaar is op streaming Netflix/tv+/Disney/ziggo
Ze deden jaren geleden heel stoer dat je nu 2 tb voor de -rijs van 1 tb kreeg maar ik heb het zelfde, ik betaal jaren lang voor 2 tb terwijl ik maar 300 - 500 gb gebruikte.
Betalen per 100 gb, met steeds een lagere prijs als je een hogere tier in gaat levert Apple natuurlijk niet genoeg op...
Soms denk ik wel eens, ik gebruik mijn NAS wel, totdat je er achterkomt dat vertrekken uit iCloud kut is (of al je foto’s opnieuw gecodeerd of originele versies. En dan kan Synology geen heic aan....
Je kunt alles origineel eruit trekken en dan met een scriptje alle Heic omzetten naar jpeg, is niet zo moeilijk

Maar je mist ook je albums en edits

Bovendien vind ik iCloud best goed werken voor fotos: leuke foto reminders, bewegende fotos, edits syncen naar computer, redelijk goede gezichtsherkenning, etc
Weet niet of symbology dat ook biedt
Maar als je die foto’s omzet heb je ook weer een encode. Dus dat is toch minder.

Foto’s werkt prima, maar is alles behalve een fijne app. Probeer maar eens een paar foto’s te bewerken op welk apparaat ook. De controls animeren van hot naar her, het is traag en nou ja goed, je mist Aperture op elk vlak.
En smart albums zijn nog geen ding op iOS. Dat is wel heel triest.
Als je veel dezelfde foto’s hebt en wat wilt verwijderen dan heb je daar niet erg fijne tools voor.
En de gezichtsherkenning is vreselijk. Ooit in iPhoto had ik alles keurig op orde maar met photos blijf ik nieuwe foto’s toekennen. Nieuw apparaat? Alles opnieuw scannen!

De momenten, de interface en dergelijke zijn leuk om je foto’s te beleven maar ik vind het allemaal wel gemiddeld.
Je kunt beter sowieso op jpeg schieten (is een instelling in iOS), ik vind de kwaliteit beter. HEIC kan beter zijn, maar Apple heeft het te agressief ingesteld m.i.

Er is van alles mis met Apple photos (sync, slechte kwaliteit bij delen, geen smart albums op iOS), maar het is voor mij de beste optie.
Het is beter dan handmatig fotobeheer (wat ik eerder deed)
TV+ heeft maar enkel op 2 handen te tellen shows momenteel
Oh god! Wat heb jij dan vreselijk misvormde handen dan... ;-)

Ik telde er hier 36, plus wat er nog binnenkort uitkomt:
https://www.macworld.com/...ews-actors-directors.html

Daarnaast je klaagzang over abo's, ik vermoed dat je gewoon nog niet lang genoeg meedraait om de oude situatie op waarde in te schatten en zeker al niet in het bedrijfsleven.

Vroeger moest je naar de bios voor een film te zien of wachten totdat deze op TV kwam en iedereen moest het vaste bedrag dokken voor radio/tv. Later kregen we oa. VHS (Beta we'll not mention), zelf films kopen kon in het begin bijna niet en als het kon was het super duur. Zelfs de videotheek was initieel niet goedkoop, een dag een nieuwe film huren, twee van die films in de maand en je kan er nu een Netflix Premium abo voor afnemen. En dan hebben we het niet eens over de kwaliteit van het beeld geluid omdat er tientallen voor je waren... Na jaren kon ik mijn VHS collectie weggooien! DVD houd het langer uit, maar daar wil spontaan ook wel eens een schijf sneuvelen (productie fout). Ik betaalde in het begin €100+ voor 1 seizoen (X-Files), soms echt top kwaliteit voor die tijd, maar regelmatig meuk waarbij de NL ondertitels ingebakken zijn, de beeldkwaliteit direct van VHS af lijkt te komen en eerst 15min waarschuwingen die je niet kan skippen. Veel gehannes met meuk die nog niet beschikbaar was in jou regio en als je ging importeren was dat ook weer een issue. Nu koop je de Joker op DVD voor €10 en op Bluray voor €15 (op Bol.com), voor die prijs heb je ook weer een Netflix abo... En hoe vaak ga je die film of serie kijken? Over de jaren zijn er maar een hele beperkte hoeveelheid films/series die ik (vaak jaren later) nog een keer kijk. Ga je nu nog een keer de Matrix op DVD (480p) kijken terwijl je die nu weer kan kopen voor €28 op 4k (2160p)? Ondertussen staan in sommige gevallen er kasten vol met CDs, DVDs en Blurays in woon/film kamers ruimte in te nemen...

Zakelijk is een Office 365 abo in 99,99% van de gevallen goedkoper dan het met vaste licenties doen (toen dat nog kon). Waarom het goedkoper leek is omdat men de kosten van support vaak niet meerekent tenzij men daar direct voor moet betalen, wat in de meeste gevallen niet gebeurt. Hoe vaak ik in het verleden (veel te) oude omgevingen draaiende moest houden wat enorm veel tijd=geld koste. Deze werden dan pas vervangen wanneer ze op omvallen stonden (of al waren omgevallen), vervolgens kosten migraties veel meer tijd=geld omdat je met een houtje-touwtje omgeving zit die veel aandacht nodig heeft om netjes gemigreerd te kunnen worden. Uiteindelijke verhaal is dat je veel meer geld kwijt was dan tijdig overgaan naar nieuwe versies en dan is oa. zo een Office 365 abo weer goedkoper. Hetzelfde gehannes met Adobe, klanten die zulke oude versies van Photoshop/Illustrator gebruikte dat ze niet meer ondersteund werden op de ondersteunde versies van het OS (Mac) en dat de draaiende OS versie al zo oud was dat deze ook niet meer ondersteund werd, incompatibel waren met nieuwe hard/software. Dat heeft de klant heel veel geld in support gekost, ook al gaf je aan het begin van het traject aan dat overstappen op de nieuwe versies het issue zouden oplossen. Einde van het verhaal was dat het zover was uitgesteld dat op een gegeven moment alles in 1x vervangen moest worden. Dergelijke abo's zorgen er voor dat je personeel met een recente versie kan werken, zijn super schaalbaar (mits je abo's correct afsluit) en een voorspelbare kostenpost.

En wat ik dus niet begrijp is dat iedereen doet alsof je 20 jaar vast zit aan die abo's, als je iets niet gebruikt, zeg je het op! Je betaald toch ook niet voor MMO X waar je al 10 jaar geleden mee gestopt bent? Waarom moeten mensen een abo hebben op 7 film/serie streaming diensten?
Beste Cergorach,

Mijn "klaagzang" zoals jij het noemt heeft niks te maken met het feit dat we abonnement diensten hebben. Het heeft te maken met de vorm waarin dat wordt gepresenteerd. Waar Netflix een waar verschil maakt in hoe wij films en tv kijken wat niet alleen aanbod neerzet maar ook geld bespaard voor iedereen en ons de reclame blokken van 15 minuten bespaard doet Apple arcade juist het omgekeerde. Games die anders maximaal 4.99 dollar hadden gekost voor een lifetime aankoop daar betaal je nu ineens 4.99 dollar per maand voor en die games zul je nooit houden. Zodra het abonnementje klaar is is ook het spelletje klaar. Ik ken niemand die 12 games per jaar op zijn smartphone speelt. Die zullen er vast zijn maar die zullen het verschil met Arcade en free to play of paid games niet merken. News+ een dienst wat ons het nieuws brengt. Tuurlijk, het kost geld als je de New York Times wilt lezen of andere bekende bladen. Maar je zal niet meer up to date zijn dan elk ander persoon met internet. Het zou magazine+ moeten heten misschien. Fitness+ een dienst gecreëerd puur om gebruik te maken van de groote hype die fitnessers brengen. Het bekijken van fitness programma's en coaches dat kan gewoon op youtube en tal loze andere apps maar Apple maakt daar een betaalde app van want weet dat het logo dit gaat verkopen.

Ik heb niks tegen abonnementen diensten in het algemeen. Maar ik heb wel iets tegen partijen die van elk klein dingetje wat eerst gratis was een abonnement variant maken om impulsieve kopers te doen denken dat ze iets missen.

Jou mening over hoe jij met een abonnement omgaat boeit niet. Jij kan misschien makkelijk stoppen met abonnementen en kan ze uitschrijven. Een ander heeft daar grote moeite mee. Of het nou komt door een stoornis, verslaving of gevoeligheid. Het is wetenschappelijk bewezen dat emotie invloed mensen impulsieve beslissingen dwingt die ze anders nooit hadden gedaan.

Er is een reden waarom roken niet langer is toegestaan in Hollywood films, waarom het laten zien van voedsel in films niet langer mag worden getoond met een logo. Die Mcdonalds burger die je op tv ziet in een film of die pizza van domino's is een psychologische bewezen misbruik om mensen te doen verlangen en was jaren een groot probleem in Amerika tot daar wetten voor kwamen.

Dit soort schijn abonnementen zijn hetzelfde. Ik ben open voor concurrentie maar wat Apple hier doet is abonnementen verzinnen voor services die al gratis zijn en dat is niet juist. Zoals ik al zei, is alleen Apple music de prijs wellicht waard en Apple TV+ kan je nog niet eens een service noemen met enkel een paar shows en films. Ik heb het geprobeerd en was er in 1 week doorheen al voor de trial voorbij was.
Zakelijk is een Office 365 abo in 99,99% van de gevallen goedkoper dan het met vaste licenties doen (toen dat nog kon).
Dat is absoluut niet waar. Als je goed zocht kon je altijd licenties vinden voor ruim onder de 100 euro. Soms maar 40 voor office 2016 enz. Dat was het natuurlijk ook dubbel en dwars waard! Nu moet je werkelijk moeite doen om überhaupt de éénmalig betaalde variant van office te vinden.
Hetzelfde gehannes met Adobe
Adobe mocht dan een tijdje de beste software op de markt hebben voor de creatieveling of voor het bewerken van PDF'jes. Maar ze zijn zo ontzettend overpriced nu, je kan er U tegen zeggen. Voor iemand die enkel en alleen Photoshop wilt gebruiken moest men al snel 300 euro neerleggen voor een al niet ondersteunde versie en dan heb je enkel het programma. Wil je PDF'jes bewerken kost het je ook al snel ruim 200 euro. Voor een programma wat inmiddels al 25 jaar bestaat en enkel nieuwe features toegevoegd krijgt met elke nieuwe versie was 300 euro veel te veel. In plaats van meer mensen de creatieve tools te geven is Adobe hebberig en willen ze het exclusief houden. Nu met creative cloud kun je niet eens de programma's kopen en ben je maandelijks meer kwijt dan je internet abonnement thuis. Gooi er gerust je kosten voor water en gas bij want wil je kunnen tekenen betaal je er nu een fortuin voor. Adobe is precies het type probleem waar ik over praat. Ze hebben goeie software dat is zeker waar. Maar het is hebzucht wat uiteindelijk slechter voor ons uitpakt en uiteindelijk deze tools niet in onze handen belanden. 300 euro of maandelijkse kosten van 30 euro per maand voor enkel software is in mijn ogen in alle vormen belachelijk. Op individuele basis bedoel ik uiteraard. Ik heb het hier niet over bedrijven die 500 licenties voor een fractie van de prijs kunnen kopen of studenten die het gratis krijgen met hun universiteit.

[Reactie gewijzigd door Nimac91 op 22 juli 2024 21:28]

Games die anders maximaal 4.99 dollar hadden gekost voor een lifetime aankoop daar betaal je nu ineens 4.99 dollar per maand voor en die games zul je nooit houden.
Dit inderdaad. Arcade heeft best een paar leuke games maar die had ik graag los gekocht. Ik gebruik arcade niet. Te duur, te beperkt. En helaas alleen exclusieve titels. Als Apple dat laat varen is de dienst ook verloren ben ik bang.
Sterker nog, Apple Arcade weerhoud miljoenen mensen van het spelen van die games. Anders hadden wij het gewoon los kunnen kopen op de Appstore en Playstore, maar nu moet met 5 euro per maand dokken om een limited time toegang te hebben voor een smartphone game? Dit is absoluut geen Xbox GamePass level van content die je krijgt. En als straks de makers van Chuchu Rocket zeggen, wij willen arcade niet meer ben je zelfs die toegang kwijt en al je highscores. GamePass bijvoorbeeld is een vergelijkbare dienst waar je werkelijk een enorm aanbod aan volwaardige games krijgt naast Xbox Live vers nieuwe games die direct te spelen zijn en veel andere goodies zoals EA access en gamen op PC en Console. Maar nog belangrijker, je kan de games nog altijd los kopen! Wil je gamepass niet, geen probleem. De game is gewoon los beschikbaar.

Ik heb vrij veel nostalgische gevoelens bij Chu Chu Rocket een game die ik enorm veel speelde vroeger op de Sega Dreamcast maar om daar een abonnement voor te moeten nemen dat is gewoon jammer. Die exclusiviteit zorgt ervoor dat mensen als ik die game nooit te spelen krijgen.
Miljoenen weerhoud? Dat klinkt heel dramatisch. Er zijn echt nog wel hele goede games in de store voor betaalbare prijzen. En die koop ik ook als ik ze goed vind.
Dat Arcade spellen niet los te koop zijn is volgens mij enkel en alleen omdat de dienst anders geen stand houdt. En het minder exclusief is.
Hoi Cergorach, je mag een andere mening hebben maar wil je aub letten op je taalgebruik. Er zijn ontzettend veel deskundigen en ervaren gebruikers hier op tweakers. Dus ik hoor absoluut niet graag van een ander dat ik de wereld niet blijk te snappen omdat zij vast zitten in een bepaald perspectief beeld of een perceptie hebben wat erg achterloopt. Het ontkennen van het bestaan van psychologische truukjes om jou om 23u 's nachts trek te geven in een pizza omdat je die groot op je tv scherm ziet is hetzelfde als ontkennen hoe jouw brein werkt.

Het is bewezen en het is inderdaad illegaal geworden om zulke reclames op de buis toe te laten. Reclames voor roken zijn verboden al sinds de jaren 70 door bedrog en door impulsief verkoop van sigaretten wat juist verslaving opwekt. Ongezond voedsel in de vorm van reclames in Hollywood films mogen niet meer omdat men na de film trek krijgt in dat specifieke product en hierdoor bewezen meer mensen ongezond gingen eten. Zelfs in de UK komt dit bij reclames voor 9 uur.

Het negeren van onze instincten en het ontkennen ervan om alleen goed te praten waarom iets niet is zoals het werkelijk zit is iets wat wij confirmation bias noemen. Dat is iets waar jij @Cergorach ook last van hebt. En dat is oke, we zijn allemaal niet perfect want ik zie duidelijk aan hoe jij in de verdediging zit dat er flink veel details worden genegeerd om zo jouw versie van het verhaal toe te passen maar de wereld is er al lange tijd over uit.

Bepaalde doelgroepen zijn gevoelig en kwetsbaar en die hoeven lang niet altijd verslavende gedachtes te hebben maar marketing door grote corporaties hebben hier altijd misbruik van gemaakt. Dat is bewezen en is een feit. Daarom zien we geen reclames van sigaretten, daarom leven we wereldwijd ongezonder dan we ooit hebben geleefd en zijn we als mensen ongezond, te dik, obesitas, diabethes, hartaanvallen. Allemaal te herleiden aan marketing op basis van impuls. Jij bent er ook slachtoffer van, ik ben het ook. Alleen snap ik echt waar het aan ligt en ben jij nog in de ontkenning.

Marketing door zulke multi mijarden corporaties is nooit gedaan voor de welzijn van de mens. Puur voor de welzijn van de financiële wensen van zo'n corporatie. En zo zijn abonnementen zoals die nu worden gepresenteerd onderdeel van een nieuwe golf wat over enkele jaren een enorm financieel probleem gaat zijn voor miljoenen mensen die straks nergens van meer kunnen leven. Als jij zo egoïstische bent om dan te roepen dat het zwakke mensen zijn zonder ruggengraat, snap jij niet hoe de wereld werkelijk in elkaar zit! Jij bent zelf ook slachtoffer geweest van impulsieve aankoop. Of het nou als kind was of gisteren dit is een ongoing probleem wat altijd maar weer mensen raakt. Als marketing altijd waar was had ik nu de beste auto op de markt en had ik de beste TV allertijden en waren de banden die ik aanschafte voor mijn auto de beste banden om mee te rijden. Feit is dat elk merk of bedrijf wat een product verkoopt altijd roept dat het het beste is wat jij nu nodig hebt. En Apple heeft het zojuist een stapje verder gebracht en ik zie dat maar jij bent daar blind voor en wilt liever in wonderland leven.

Ik heb veel ervaring met de zakelijke markt en OEM Windows draaien of office is niet illegaal. Dat zijn 1malige licenties die legaal verkocht worden. Zelfs de Lidl verkocht Windows 7 en Office. En dat was voor maar 20 euro. Jij moet gewoon je ogen open doen.
"Ga je nu nog een keer de Matrix op DVD (480p) kijken terwijl je die nu weer kan kopen voor €28 op 4k (2160p)?"

Dat klopt. Ik kan The Matrix nu op Netfilx streamen in 4K, maar dat kon een half jaar geleden niet.

Streaming werkt goed als je de app aanslingert en bepaalt wat je uit de lijst wilt zien. Streaming werkt niet goed als je eerst bepaalt welke films/series je wilt zien.

Er staat veel op Netflix, maar niet alles. Wat dat betreft is het aanbod op Bol.com veel groter.
Ik denk dat we hier gewoon te maken hebben met verschillende consument-types :)
En Apple is Spotify al jaren aan het treiteren, het is eigenlijk te ziek voor woorden dat dit maatschappelijk geaccepteerd wordt (zie website Spotify over Apple)
Er is niks dat Spotify tegenhoudt om zelf met een smartphone op de markt te komen en Apple te beconcurreren op haar eigen markt. Het is nu eenmaal een vrije markt. Het is al erg als andere bedrijven je gaan komen vertellen wat je als bedrijf wel en niet mag op je eigen toestellen. Als ze niet tevreden zijn moeten ze het maar doen met het resterende marktaandeel van ocharme maar 80%, wereldwijd dan nog
Komop man, zie wat Nokia/MS heeft geprobeerd, Linux phones, laatste blackberry's, het is in de praktijk gewoon onmogelijk om tussen het duopolie van iOS en Android te komen. of zijn er mensen die onder die steen leven

Jouw uitspraken over een vrije markt is leuk bij je lokale groenteboer maar op het mono/duopolische wereldtoneel gaan er heel andere zaken spelen

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 21:28]

Ik zeg niet dat het gemakkelijk zal zijn maar dat laat ook goed zien waarom die 30% gerechtvaardigd is. Inderdaad zelfs Microsoft is er niet in geslaagd dus spaar je wel heel veel geld en mogelijks een faillissement uit door dat gedeelte uit te besteden aan gevestigd waarden zoals Apple. Laat hen dat werk doen.

Maar ... wat Apple deed met de iPhone werd ook door iedereen in de telefoon industrie destijds (jawel datzelfde Nokia, Blackberry en Microsoft) als onmogelijk beschouwd. Apple had zogezegd niks te zoeken in de telefoonmarkt en zou snel met de staart tussen de benen vertrekken. En nu haal jij het voorbeeld aan dat het hen nooit gelukt is. Best ironisch. Om maar te zeggen dat niets onmogelijk is.
Zeker, maar dat waren andere tijden, ver voor de tijd waarin de functionaliteit van een telefoon voor verreweg het grootste deel door externe ontwikkelaars (apps) wordt verzorgd. Heeft niets met ironie te maken. Dat is het probleem van deze tijd, wat toen niet speelde (windows mobile was als OS bijzonder geliefd, maar die "verdomde" apps, en bewuste tegenwerking van Google...) Achja, het is hoe het loopt

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 22 juli 2024 21:28]

Mij bekruipt eerder een gevoel van een groot rijk bedrijf dat de concurrentie eruit wipt door diensten onder kostprijs aan te bieden.

En ik ben best fan van Apple hardware, maar alle diensten vind ik niet zo bijzonder vergeleken met de concurrentie.
Bedoelt gij misschien Amazon ?
Apple iets onder (of überhaupt maar in de buurt van de) kostprijs aanbieden? Dat is beslist niet de Apple die ik ken.
Maar die cloud storage is toch wel wat magertjes qua opslagruimte?!
Mij bekruipt eerder een gevoel van een groot rijk bedrijf dat de concurrentie eruit wipt door diensten onder kostprijs aan te bieden.

En ik ben best fan van Apple hardware, maar alle diensten vind ik niet zo bijzonder vergeleken met de concurrentie.
Precies amazon prime video kost nu maar 2,99/mnd en muziek op youtube vance of youtube++ kost helemaal niks en One drive en Google drive kosten ook helemaal niks. Apple is 5x zo duur en niet eens beter, niet voor windows en android gebruikers iig
Ik snap je betoog niet helemaal. Ik heb netflix, kost iets van 10 euro of zo. Onlangs bleek dat prime 3 euro per maand is. Er maar bij genomen. Niet dat ik netflix er nu uit gooi of zo. 3 Euro per maand, dat is een half pakje sigaretten. Het is niet mijn behoefte om als patser te klinken. Maar in mijn geval drukt amazon netflix niet uit de markt. Amazon heeft veel minder, ik zal eerder prime weer opzeggen.
nb verder ben ik blij dat ik 4 jaar geleden gestopt ben met roken.
Ten allereerst goed dat je gestopt bent met roken, ben zelf ermee bezig best pittig. Maar wat de bovenstaande (volgens mij) probeert te vertellen is dat de diensten(Apple tv, iCloud) etc niet echt een open platform zijn, je kunt ze niet gebruiken op bijvoorbeeld je eigen mediacenter of je android device, je moet daarvoor een iDevice hebben. Netflix of Amazon Prime daarintegen zijn multiplatform.

[Reactie gewijzigd door V1RT op 22 juli 2024 21:28]

Niet helemaal waar. Apple Music en Apple TV+ zijn multiplatform. Beiden zijn in elke internetbrowser te gebruiken. Voor Apple Music is volgens mij ook een Android app beschikbaar.
Je kan het! Ik ben ook een aantal jaar geleden gestopt en het is een beter leven zonder, hou vol!
Anoniem: 143912 @V1RT16 september 2020 09:46
In het eerste bericht wordt beweerd dat Apple echt een goede deal heeft maar dit lijkt met helemaal geen goede deal.
Laat ik stellen dat ik geen fan ben van welk grote bedrijf dan ook!

Maar het Apple verhaal is natuurlijk wel een iets ander verhaal dan de rest/concurrentie. Apple was niet de eerste smartphone maker, verre van, maar voor die tijd moesten we het doen met Windows CE/Mobile en dat zou nooit de markt penetratie hebben gehad van iOS/Android (natuurlijk hadden we ook Psion en BlackBerry OS, maar ook die bestaan eigenlijk niet meer). De iPhone heeft voor de smartphone markt gedaan wat het ook voor de mp3 markt heeft gedaan met de iPod, algemene consumenten acceptatie. Daarna is Google goed gaan afkijken met Android, maar heeft ook jaren geduurd voordat dit geen hobbyisten platform was (nog maar niet te spreken over de bergen bagger Android devices). Zo is dat ook gegaan met de Apple App Store, jaren lang verlies gedraait voordat het winstgevend werd, een goed voorbeeld doet volgen en nu wil iedereen een graantje meepikken. Hetzelfde hebben we gezien met Steam en oa. EA, nu is EA weer terug (met meer) bij Steam en begint Epic eerst te blazen naar Steam en nu naar de Apple App Store...

Zonder brede adoptie van smartphones en tablets zouden dergelijke abo diensten nooit van de grond zijn gekomen. En Apple is niet als eerste met Spotify gaan concurreren, maar Spotify is als eerste gaan concurreren met Apple iTunes... Het heeft een tijd geduurt voordat Apple ook een muziek abo aan ging bieden, maar heeft dat gezorgd voor een complete leegloop van Spotify? Nee en dat gaat ook niet gebeuren, tenzij Apple ook zijn diensten gaat aanbieden op andere platformen en daadwerkelijk kan concurreren met aanbod en featureset, iets wat momenteel nog niet het geval is...

In huis worden iPhones, iPads en Apple TVs gebruikt. Die laatste gebruik ikzelf eigenlijk nooit, maar ik hoef er amper naar om te kijken en zijn prima te gebruiken door oudere niet tech mensen die al een iPhone gewend zijn. Ik 'consumeer' beeld/geluid primair achter mijn PC, maar het is wel essentieel dat die diensten ook werken op die iPhone, iPad en Apple TV. Als dat niet het geval zou zijn, zou afhankelijk van het aanbod, dat kunnen betekenen dat ik overstap op een andere dienst of op andere hardware...

ps. Nooit beginnen is makkelijker dan later stoppen... ;-)
Dat doen de meeste grote bedrijven om marktaandeel te krijgen en/of te houden; kijk naar Microsoft O365 en Windows. Met O365 heeft MS een grote grip op ons onderwijs en bepaald dus voor een groot deel wat jij in de toekomst denkt nodig te hebben, daarnaast groot aandeel bedrijfsleven en bij de overheid, bijna gratis voor non-profit, etc, etc. Apple producten zijn een keuze; je kunt ook een Windows tablet/laptop nemen of Android, desnoods iets met Linux... maar het Apple ecosysteem blijft een keuze.
Met O365 heeft MS een grote grip op ons onderwijs en bepaald dus voor een groot deel wat jij in de toekomst denkt nodig te hebben
MS heeft al veel langer een grote grip op ons onderwijs en bepaald al heel lang wat voor software we gebruiken in het bedrijfsleven. 25+ jaar geleden kreeg je bij je HTS/HBO opleiding ook al standaard je MS works CDtje... Zo bepaalde Adobe en Quark ook wat we nu gebruikten in de grafische industrie, alleen toen zat je vast aan Apple in de grafische industrie...

Maar zo zijn er tegenwoordig zat scholen die kiezen voor Google voor hun email, storage, etc. Imho is dat een slechte keuze omdat het gros van de arbeidsmarkt in NL nog steeds primair een MS toko is voor oa. email en Office applicaties. Het is de functie van een school om een leerling/student voor te bereiden op de daadwerkelijke samenleving en niet zelf idealistische statements gaan maken wat betreft wat voor grip MS heeft op de samenleving.

Je Linux opmerking geeft heel erg weer wat je inzicht is in de realiteit van mensen en computers. ~10 jaar geleden een grote Windows migratie gedaan bij een hoge school die oa. IT opleidingen gaf. Leuke gesprekken gehad met leraren daar, maar bij de IT opleidingen met honderden leerlingen was er slechts een handjevol leerlingen (3) die ooit eens een command prompt hadden opgestart, laat staan dat ze wiste hoe dat werkte. Dat zijn jongelui die een IT opleiding begonnen! 15 jaar daarvoor op een HTS informatica waren er twee mensen op een klas van 30 die ooit een PC hadden opengetrokken. Op diezelfde hoge school waren er exact 2 Linus werkstations op 2500+ leraren en dan ook alleen naast de Windows desktops...
Je mening is vooral gebaseerd op hoe "de wereld" er toen uit zag, maar dat is natuurlijk nu helemaal niet meer van toepassing. Nu val je over een enkel woord "Linux", wat je blijkbaar triggert, maar als je goed leest dat ik heel bewust "desnoods" ervoor heb toegevoegd om dit soort filosofische discussies te vermijden. Punt van mijn opmerking was en blijft "keuze".

Dat leerlingen van een HBO ICT opleiding geen command line leren (leerden) zegt natuurlijk meer over een docent dan over de leerling zelf, maar zelfs als je (jouw) wereldbeeld beperkt is tot "Microsoft tenzij" kun je niet negeren dat bijna alles, zelfs soms enkel beperkt tot, ook in die wereld tegenwoordig gaat met Powershell. Vijfentwintig jaar geleden lachten ze om Linux en Netware met hun command line want alles moest grafisch, maar afgelopen jaren heb je natuurlijk ook een headless Windows en kan alles met Powershell. Microsoft schermt er zelfs mee dat ze de meeste Linux ontwikkelaars in dienst hebben, het meest bijdragen aan de Linux kernel en de helft van alle VM's op Azure zijn Linux. Kijk naar de cloud, bijna allemaal Linux (Google, Facebook, Amazon, Oracle, ... om maar een paar grote te noemen). Meeste mobiele telefoons draaien op Andoid, Chromebook heeft zeker in US een heel groot marktaandeel (met name ook op scholen).
Het is de functie van een school om een leerling/student voor te bereiden op de daadwerkelijke samenleving en niet zelf idealistische statements gaan maken wat betreft wat voor grip MS heeft op de samenleving.
Volgens mij is de functie van een school tegenwoordig heel anders dan vroeger, toen leerde je een vak en dat deed je de rest van je leven maar nu wordt je meer voorbereid op een leven lang leren in een snel veranderende maatschappij. Heb vroeger zelf allemaal zaken geleerd die al helemaal niet meer van toepassing zijn of dusdanig zijn veranderd dat wat op school is geleerd vrijwel niet meer relevant is. School is voor het leren van basis principes, een vak leer je pas in de praktijk.

Als je jouw mening doortrekt moet dus iedereen O365 gebruiken en vooral daarvan niet afwijken omdat volgens jouw wereldbeeld "iedereen dat doet". Maar moet dan:
* Iedereen ook dezelfde telefoon hebben, IOS of Android, of zou iedereen een Windows Phone moeten hebben? Ik ken nog de ICT'ers die jaren geleden tegen me riepen "Volgens jaar loop iedereen hier met een Windows Phone". Een jaar later trok MS de stekker eruit.
* Moeten alle scholen dezelfde boeken gebruiken, dezelfde methode hanteren, of mogen scholen op basis van hun eigen inzichten andere keuzen maken? Moeten alle leerlingen zich dus op dezelfde wijze ontwikkelen?
* Moeten alle leerlingen dezelfde fiets hebben? Dezelfde kleren?

ICT in het onderwijs is een hulpmiddel, geen doel op zich (mooi voorbeeld: de iPad school). Afhankelijk van het type opleiding kan dat natuurlijk afwijken, wanneer je een grafische of technische opleiding doet dan kan inderdaad een Adobe of Autodesk nadrukkelijker aanwezig zijn in het lesprogramma. Maar wat is er mis mee om gewoon te leren tekst verwerken of om te gaan met een spreadsheet of een presentatie te maken? Maakt het voor de inhoud van een verslag, opstel, e.d. iets uit of je MS Office, Apple Pages, Google docs of iets anders (LibreOffice) gebruik? Het enige argument dat ik over het algemeen bij scholen te horen krijg is in O365 of Google zitten is omdat het "gratis" is, vrijwel nooit het argument "omdat het bedrijfsleven dat ook doet".
Dat leerlingen van een HBO ICT opleiding geen command line leren (leerden) zegt natuurlijk meer over een docent dan over de leerling zelf
Dit zijn 'kids' van 17+, hoe oud waren jij en ik toen we voor het eerst een commandline voor ons neus kregen? Bij mij gebeurde dat al bij de C64, Amiga, DOS en pas later Windows. Hoe snel kreeg je de Terminal onder je neus als je bezig was met Macs?
Volgens mij is de functie van een school tegenwoordig heel anders dan vroeger, toen leerde je een vak en dat deed je de rest van je leven maar nu wordt je meer voorbereid op een leven lang leren in een snel veranderende maatschappij. Heb vroeger zelf allemaal zaken geleerd die al helemaal niet meer van toepassing zijn of dusdanig zijn veranderd dat wat op school is geleerd vrijwel niet meer relevant is. School is voor het leren van basis principes, een vak leer je pas in de praktijk.
Vroeger werden we al amper voorbereid op RL werk, dat is niet veranderd, het is nog steeds angstaanjagend hoeveel mensen er van school af komen zonder voorbereid te zijn op 'echt' werk. Ik heb het meegemaakt dat er iemand huilend naar huis ging na een ochtend te zijn ingewerkt op als helpdeskmedewerker de telefoon op te nemen (na drie keer de telefoon te hebben opgenomen, niets zeggen en dan weer ophangen)...
Als je jouw mening doortrekt moet dus iedereen O365 gebruiken en vooral daarvan niet afwijken omdat volgens jouw wereldbeeld "iedereen dat doet".
Right tool for the right job. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar voor email is O365 de 'beste' tool for the job. Als je niet goed op de hoogte bent hoe je MS Office moet gebruiken loop je flink achter bij veel bedrijven.

Binnen bedrijven is het gebruik van 1 type telefoon natuurlijk ook wenselijk, dat gebeurt trouwens ook nog veel. Maar omdat de wereld van smartphones in tweeën is gesneden, ontkom je er niet aan dat je de kosten die je bespaart met 1 model te hebben, weer doodleuk kwijt bent aan support doordat mensen niet weten hoe ze een Android moeten gebruiken als iOS gebruiker en vice versa.

Dezelfde boeken? Dezelfde stof. Nu geen Apples met Androids vergelijken! ;-)
ICT in het onderwijs is een hulpmiddel, geen doel op zich (mooi voorbeeld: de iPad school). Afhankelijk van het type opleiding kan dat natuurlijk afwijken,
<snip>
Maar wat is er mis mee om gewoon te leren tekst verwerken of om te gaan met een spreadsheet of een presentatie te maken? Maakt het voor de inhoud van een verslag, opstel, e.d. iets uit of je MS Office, Apple Pages, Google docs of iets anders (LibreOffice) gebruik? Het enige argument dat ik over het algemeen bij scholen te horen krijg is in O365 of Google zitten is omdat het "gratis" is, vrijwel nooit het argument "omdat het bedrijfsleven dat ook doet".
Er is niets mis, zolang de docent het zonder issues kan lezen. Het probleem is dat het gros van de mensen niet die flexibiliteit heeft die jij nu denkt dat het heeft. Ze zijn er natuurlijk wel, die kunnen prima uit de voeten met variatie. Maar er zijn er veel meer die dat niet kunnen en dat is het issue, the lowest common denominator... Flexibiliteit in denken/probleemoplossen leer je 17+ kinds niet meer aan.

Dat O365/Google super goede deals aanbieden voor scholen en non-profits is natuurlijk hardstikke waar en scholen zouden gek zijn als ze daar geen gretig gebruik van maken. Daarom is dat ook wat als eerste naar voren komt. Maar ik ben bv. nog geen scholen tegen gekomen die Apple mail standaard gebruiken... Ik heb wel zat andere oplossingen gezien die men allemaal bestempeld als 'goedkoper', maar dan alleen puur kijken naar het prijskaartje van de dienst/oplossing en niet alle kosten er om heen (zoals beheer en support).

Een keuze is reuze! Maar in het bedrijfsleven heb je je te houden aan industriestandaarden, daar kan je vanaf wijken om je zo te differentieren naar een niche groep klanten. Dat is echter risicovol en als werknemer/ondernemer niet de beste keuze om je daar op te concentreren.

De markt zal vanzelf veranderen, maar niet op die plekken die jij nu aangeeft. MS Office heeft ook de Wordperfect stranglehold weten te doorbreken. 3D pakketten hebben ook niet meer het prijskaartje van 20 jaar geleden. InDesign is nu de industrie standaard ipv. QuarkExpress... We betalen nu ook niet meer voor onze browsers, etc.

Sidenote: Google for Business was er eerder dan O365 en had alle kans om MS voorbij te strefen op dat vlak, maar na het gebruikt te hebben vanaf het begin, stap ik nu ook over op O365. Op verschillende vlakken is O365 'beter' dan de Google oplossing, ik zeg trouwens niet perfect.

Maar we dwalen heel erg af... ;-)
Maar zo zijn er tegenwoordig zat scholen die kiezen voor Google voor hun email, storage, etc. Imho is dat een slechte keuze omdat het gros van de arbeidsmarkt in NL nog steeds primair een MS toko is voor oa. email en Office applicaties. Het is de functie van een school om een leerling/student voor te bereiden op de daadwerkelijke samenleving en niet zelf idealistische statements gaan maken wat betreft wat voor grip MS heeft op de samenleving.
En door bewust niet te kiezen voor de Microsoft producten ontstaat de mogelijkheid om met het Microsoft patroon te breken. Er zijn gelukkig gratis of goedkopere alternatieven, waarmee je hetzelfde kunt bereiken. En voor wat betreft het onderwijs: ik heb liever dat iemand het concept "tekstverwerken" of "rekenblad" geleerd krijgt zodat hij/zij/het begrijpt wat de bedoeling is ipv dat je wordt aangeleerd dat als je dat ding met die W opstart dat je dan een brief kunt schrijven. Hetzelfde voor die grote E op het bureaublad van vele gebruikers: dat is volgens hun "het internet".

Dat Nederlandse bedrijven al jaren geloven dat ze door enorme bedragen aan Microsoft te geven beter af zijn begrijp ik dan ook niet omdat "we" over het algemeen zo praktisch en economisch zijn. Als ik een auto (ja heel ander ding maar in principe is een OS inmiddels ook maar een voertuig om je boeltje mee uit te voeren) zou moeten kopen onder de voorwaarden (geen garanties voor de werking noch voor (de levertijd van) updates, geen aansprakelijkheid, geen juridische bescherming anders dan de cross-licensed IP) die Microsoft biedt dan zou ik heel snel op zoek gaan naar een alternatief.
Dat Nederlandse bedrijven al jaren geloven dat ze door enorme bedragen aan Microsoft te geven beter af zijn begrijp ik dan ook niet
En dat ga je ook nooit begrijpen met dat voorbeeld... Als je dan toch je autovoorbeeld wil volgen de alternatieven rijden ook, maar hebben niet het lage verbruik, de lage onderhoudskosten, minder gebreken, minder stilstand, iedereen kan hem rijden en overal kan je wel terecht voor onderhoud, etc.

IT kantoorautomatisering heeft niet als grootste kostenpost de licenties, maar het personeel dat het moet onderhouden, het personeel dat support moet bieden aan het personeel dat het daadwerkelijk gebruikt en wanneer het personeel niet zo efficiënt of helemaal niet kan werken door een issue. Als je kan besparen op die tijd van personeel, vertaald dat direct in bespaarde kosten, je heb minder FTE nodig voor je KA beheer en dat tikt enorm aan qua kosten, daarnaast is de downtime over het algemeen minder groot als er issues op treden.

Dan gaan we het nog eens hebben over personeel, laten we de pools personeel eens naast elkaar zetten die ervaring hebben met Windows 10 werkplek ondersteuning of beheer en die ervaring hebben met Linux distro X qua werkplek ondersteuning of beheer. Aan de ene kant hebben we een Windows zee, aan de andere een plasje water met Linux. Doordat het minder beschikbaar is kunnen er ook hogere eisen worden gesteld qua salaris. Als er opeens eentje uitvalt of met zwangerschap verlof gaat, dan wordt er eentje inhuren een dure aangelegenheid. En als je groter wordt en meer personeel nodig heb, dan wordt dat een enorme klus en dus ook weer meer kosten. Inwerken kost meer tijd, omdat er geen 'standaard' oplossingen zijn. En als je niet meer wil betalen voor je personeel, dan zit je met het issue "Pay peanuts, get monkeys!", waar je alsnog mee opgescheept kan komen te zitten omdat je niet tijdig het juiste personeel kan vinden omdat het er niet is.

En als je denkt dat elke ITer dat kan, dan heb je de doorsnee ITer flink overschat. Je loopt al tegen issues aan met gewoon personeel dat bv. opeens voor een Mac kiest ipv. zijn normale Windows omdat het er zo mooi uitziet en alle cool kids het doen, maar vervolgens de balle verstand er van hebben. Nu heb je ondersteunend personeel dat alleen Windows gewend is en moet nu opeens Mac ondersteunen, dan heb je personeel wat er wel wat van bakt en wat er niets van bakt. Zelfs het personeel wat er wel wat van bakt heeft veel meer tijd nodig om iets op te lossen dan van een systeem waar ze al bekend mee zijn, beide hebben een hoop tijd/begeleiding nodig van personeel wat er wel al bekend mee is. En dat is nog zonder de Terminal aan te raken...

Jou uitspraken worden vaak geroepen door mensen die er geen jaren lange hands-on ervaring mee hebben, niet alle cijfertjes uit (verschillende) productie omgevingen bij elkaar hebben opgeteld en al helemaal de rekening niet hoeven te betalen.
Film zeer zeker niet, ooit Apple Tv+ gebruikt?
De prijzen van icloud opslag is als volgt:

50 GB: € 0,99
200 GB: € 2,99
2 TB: € 9,99

Om van 1 euro p/m naar 15 euro p/m, van 3 euro naar 20 euro en van 10 euro naar 30 euro te gaan dan moet er daadwerkelijk ook iets te halen zijn, die stap is gewoon te groot.

Streamingdiensten kop aan kop puur op prijs vergelijken is iets wat niet opgaat. Het gaat om de content en niet om de prijs, of ja de content bepaalt uiteindelijk de prijs. Als je een goedkope streamingdienst hebt maar waar 0 content in zit dan heb je er uiteindelijk nog niks aan.

Als je kijkt naar het aanbod van Apple dan is de content magertjes. Vooralsnog zie ik geen reden om extra bij te betalen.

Buiten dat heeft elke streamingdienst wel zijn eigen killer serie/show. Amazon heeft Picard, Top Gear (of hoe ze het ook noemen) en een hele reeks aan leuke shows. Disney+ heeft Star Wars en een hoop Disney films die de moeite waard zijn. NPO plus heeft het aanbod van NPO. Ze hebben allemaal wel iets speciaals waardoor ze net anders zijn en daardoor het betalen ook waard zijn. Die killer serie/show mis ik op TV+. Persoonlijk vond ik For all mankind wel leuk, maar na 10 afleveringen is daar een abrupt einde aan gekomen lijkt wel.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 21:28]

Dit is primair voor mensen die al meerdere zaken afnemen en zo of geld kunnen besparen (wat Apple ook doet door het samenvoegen van maandelijkse transacties) of voor weinig geld extra een stapeltje leuke extra's kunnen krijgen. Zeker in de VS is het abo veel interessanter.

Wat ik me afvraag is of bij een familie abo die storage voor ieder persoon geld (ieder 200GB) of voor de hele familie (samen 200GB), zeker in dat laatste geval is dat opeens wel interessant...
Het is totale hoeveelheid die je kunt gebruiken binnen je gezin. Dus 2tb is hard de max voor de hele groep ( die overigens maar uit max 6 mensen mag bestaan maar dat terzijde).
Daar bovenop, Family zal wel het familie abo zijn, maar wat is Premier dan? Is dat een abo die je met andere mag delen? En zo ja, hoe bepaal je wie hoeveel heeft of is het een grote pool? En als dat het is kunnen andere in mijn groep bij mijn bestanden en mijn backups?

Is maar even de vraag hoe de uitwerking gaat zijn.
Ik denk dat vooral content eigenaarschap en diensten uit elkaar getrokken moeten worden. De winst van Spotify was enorm brede dekking. Netflix haalt dit al niet meer. Als consument wil ik een one-stop-shop hebben. Dat kan alleen als exclusiviteit aan banden wordt gelegd.
Ze mogen iCloud eerst wel eens flink moderniseren zodat het een waardig alternatief is voor OneDrive, Drive, Dropbox, etc.
Wat mis je dan nu nog? Je kan via zowel Windows als macOS iCloud als reguliere map gebruiken die real time synct. Je kan ook share links aanmaken (zowel prive als publieke links), zoals Google Drive en Dropbox. En de mobiele apps werken feilloos op iOS. Daarmee kun je bestanden openen met een andere app bijvoorbeeld. Oh en ik trek gewoon mijn volledige gigabit glasvezel verbinding als ik iets via iCloud synchroniseer/download.

Dus wat moet er nog flink aan gemoderniseerd worden volgens jou?

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 21:28]

Wel eens geprobeerd je foto's uit icloud op een windows machine te downloaden? Dan capped hij de download speed op 7.5mbit, succes als je 1.5tb wil downloaden. Ik kan natuurlijk ook een mac kopen om het op volledige snelheid te kunnen doen maar dat is misschien een overkill om foto's uit je icloud te halen.
Dat doet is express zodat je niet een gehandicapte machine overhoud doordat je download vol zit. Ik ben overigens wel met je eens dat ze die cap wat dynamischer mogen bepalen. Dus even full tilt max aantikken en dan terug naar 80% oid. 1.5tb is ook met 1gbit/s een behoorlijke download. Ook op een mac haal je niet je volle snelheid in een volledige sync. Puur zodat je na setup niet 5 uur moet gaan zitten wachten voordat je eens een website kunt bezoeken.
Dat doet is express zodat je niet een gehandicapte machine overhoud doordat je download vol zit.
Dat is nu toch echt een absurd excuus? Alsof Apple het enige bedrijf op de planeet is dat downloads aanbiedt. Denken mensen nu echt dat het acceptabel is dat je maar aan enkele luttele procenten van je internetverbinding kan downloaden omdat Apple denkt dat je te dom bent om te checken of je wel genoeg plaats hebt op je computer?

Als je even gaat rekenen: 1.5TB aan 7.5mbit/s, is 18.5 DAGEN nonstop downloaden. Aan 100mbit/s is dat "maar" 33 uur. 33 uur is nog altijd heel lang, maar dat is wel een periode dat je een computer kan aan laten. Bijna 3 weken aan een stuk is toch echt niet te doen...
dat je te dom bent om te checken of je wel genoeg plaats hebt op je computer?
het gaat ook niet om plaats het gaat om internet gebruik.

Zoals ik zei die snelheid mogen ze dynamischer bepalen om dus hogere snelheden te kunnen halen, maar ook op een mac duurt het gewoon erg lang.
maar dat is wel een periode dat je een computer kan aan laten.
Wacht. Jij gaat 1.5TB als single download doen? Het gaat toch om een sync? Je kunt toch je computer gewoon uitzetten en dan later weer hervatten? Ik heb em nog nooit aangelaten voor een full sync.
Ik heb recent een volledige checkout gedaan van al mijn Google data. Dat was toch een paar honderd gigabyte. Ja dat doe ik "even" via de browser. Als ik het me goed herinner kon ik zelfs aanduiden hoe groot de individuele zip archives moesten zijn, zodat ik echt kon kiezen hoeveel ik per keer wou. 1.5TB zou ik niet in één gigantische download doen, maar eventueel wel in stukken van een paar honderd GB elk.
Ah oke. Ik denk niet dat ze die use case echt actief ondersteunen.

Zit hem denk ik ook in de manier van gebruik van iCloud.
Die use case is vereist bij wet, dat niet ondersteunen betekent een boete van de EU.
Ja maar daar zijn verder geen eisen aan gesteld mbt tijdsduur of snelheid. Als jij 1.5tb wil downloaden is dat jouw probleem en moet dat geen gevolgen hebben voor andere gebruikers of zelfs je buren (die daar ook hinder van kunnen ondervinden).

De hele lijn dichttrekken is veelal niet slim. Again. Iets meer snelheid dynamisch bepaalt is dan wel fijn, maar het is niet iets wat iemand dagelijks gaat doen. Dat terwijl een sync bij een nieuw apparaat of fresh install wel vaker voor kan komen. En dat is dan ook altijd gecapped. Ook op een Mac
Ja maar daar zijn verder geen eisen aan gesteld mbt tijdsduur of snelheid.
Het gaat daar over het recht op data-portabilitieit bij ontbinding van een overeenkomst. Richlijn EU 2019/770 gaat vanaf uiterlijk 2022 in en schrijft daarover:
De consument heeft het recht die digitale inhoud kosteloos, binnen een redelijke termijn, en in een gangbaar en machinaal leesbaar gegevensformaat op te vragen, zonder belemmeringen van de kant van de handelaar.
Dus actief de lijn cappen om het exfiltreren van je data langzamer te laten verlopen ist verboten.
[...]


Het gaat daar over het recht op data-portabilitieit bij ontbinding van een overeenkomst. Richlijn EU 2019/770 gaat vanaf uiterlijk 2022 in en schrijft daarover:


[...]


Dus actief de lijn cappen om het exfiltreren van je data langzamer te laten verlopen ist verboten.
Die richtlijn spreekt geweldig in dubbele tong.
Laten we Apple dan nemen, als bedrijf, die biedt je aan om je data te downloaden.
Ze leveren het aan in redelijk termijn ( geen idee, maar FB deed het in 4 dagen, Google in een paar uur )
Het is gangbaar en machinaal leesbaar opvraagbaar.
Hier worden geen belemmeringen gedaan.

De minimale snelheid waarmee opgehaald kan worden, staat NIET beschreven.
Die richtlijn spreekt geweldig in dubbele tong.
Ik had ook eigenlijk de originele engelse versie moeten citeren. Die is niet zo ambigu als dat bloemige derivatieve Nederlands:
The consumer shall be entitled to retrieve that digital content free of charge, without hindrance from the trader, within a reasonable time and in a commonly used and machine-readable format.
En wat betreft:
De minimale snelheid waarmee opgehaald kan worden, staat NIET beschreven.
Dat klopt. De richtlijn spreekt - zoals EU richtlijnen altijd pogen te doen - bewust in breed toepasbare termen waar mogelijk, zodat het cherry-picken van enkel gunstige eigenschappen niet gebruikt kan worden om een maas in de wet te maken.

Doet niets af aan het feit dat de snelheid bij grote downloads bewust knijpen zodat het praktisch gezien onmogelijk wordt gemaakt voor normale personen om hun volledige data binnen een redelijke tijd te exfilteren, wel degelijk gezien kan worden als hinderen en dat is het scenario wat @Blizz schetst.

Dan gaat het er niet om dat de snelheid laag zou zijn, maar specifiek dat de snelheid bij grote downloads bewust laag gehouden zou worden onder het mom van een fair use policy.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:28]

Doet niets af aan het feit dat de snelheid bij grote downloads bewust knijpen zodat het praktisch gezien onmogelijk wordt gemaakt voor normale personen om hun volledige data binnen een redelijke tijd te exfilteren, wel degelijk gezien kan worden als hinderen en dat is het scenario wat @Blizz schetst.
Nee, jij verward de redelijke tijd met de downloadsnelheid.

En dan heb je het over cherrypicking, dat is exact wat er nu gebeurt.
Er is geen belemmering in het verkrijgen van de data, alleen een trage verbinding.
Nee, jij verward de redelijke tijd met de downloadsnelheid.

En dan heb je het over cherrypicking, dat is exact wat er nu gebeurt.
Er is geen belemmering in het verkrijgen van de data, alleen een trage verbinding.
Nee; jij leest niet wat ik schrijf en gaat in op iets anders.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:28]

Over buiten context gesproken.

De richtlijn moet uiterlijk op 1 juli 2021 zijn omgezet in nationale wetgeving in de EU-landen. De EU-landen moeten de regels van de richtlijn vanaf 1 januari 2022 toepassen.

Het stuk wat jij aanhaalt valt onder:
Verplichtingen en rechten bij ontbinding van de overeenkomst
- Zodra de overeenkomst wordt ontbonden, moeten handelaren voldoen aan de verplichtingen inzake persoonsgegevens van Verordening (EU) 2016/679 (algemene verordening gegevensbescherming). Onder bepaalde voorwaarden moeten handelaren:
- - zich ook onthouden van gebruik van andere inhoud dan persoonsgegevens, die is verstrekt of gecreëerd door de consument bij het gebruik van de digitale inhoud of digitale dienst;
- - de consument ook in staat stellen om dergelijke inhoud kosteloos binnen een redelijke termijn op te vragen, zonder daarbij te worden belemmerd door de handelaar.
Het cappen van de snelheid zou in principe geen belemmering moeten zijn als dit binnen de normale dienstverlening ook het geval is, en zoals ik al zei, dat gebeurt op MacOS bij een sync ook gewoon.

Daarnaast kun je de zin ook uitlleggen als beperking op het aanvragen, dus moeilijk vindbare formulieren, veel nietszeggende foutmeldingen waardoor je er niet door komt, dingen via post op moeten sturen met bijbehorende kosten. Dat soort dingen. Als iemand niet jouw mogelijke downloadsnelheid kan bieden is dat niet direct een beperking. Ik zeg niet dat Apple dat niet kan, want dat kunnen ze wel. maar kijk naar een kleine partij. Als die gewoonweg niet meer dan 10mbit/s per klant geeft (want meer is nooit nodig behalve in dit specifieke scenario is het misschien wel handig) dan kan jij met je gigabit lijn hoog of laag springen, maar daar ga je juridisch nooit gelijk op krijgen. Niemand is verplicht een download aan te bieden op jouw maximale download snelheid.
Het cappen van de snelheid zou in principe geen belemmering moeten zijn als dit binnen de normale dienstverlening ook het geval is, en zoals ik al zei, dat gebeurt op MacOS bij een sync ook gewoon.
Onder die voorwaarde is het inderdaad niet een actieve hindering.
Maar dat is niet het scenario wat @Blizz schetst en waar ik op in ging.
Maar dat is niet het scenario wat @Blizz schetst en waar ik op in ging.
Maar dat scenario is kompleet niet waar. Ik heb er net nog even onderzoek naar zitten doen wat ze precies bedoelen en hoe, en het lijkt een bij elkaar geraapt zootje statements om ergens onderuit te komen want het klopt helemaal niet. Voor de AVG heeft Apple namelijk een dedicated website opgezet los van iCloud waar je al jouw gegevens netjes in 1 download op kan vragen. Je kunt heel precies aangeven wat je exact wil hebben (bijvoorbeeld informatie over al jouw reparatie verzoeken), je kunt je maximale download grootte opgeven (1,2,5,10,25 GB) en dat alles binnen 7 dagen.

Ik heb het net nog bekeken: privacy.apple.com

hier een uitleg van hoe het werkt: https://www.onemorething....google&utm_medium=organic

Ik weet niet hoe @Blizz en @Niosus hier aan komen, maar dit is absoluut niet een AVG verzoek.
Voilà. Dan heeft Apple het dus wel netjes geregeld.
Uiteraard. Lijkt mij ook meer dan logisch. Als enige tech gigant die nog wat om privacy geeft zou het wat zijn als se dit niet goed op orde hadden.

Maar goed. De originele usecase van deze thread is dus niet voor avg redenen, maar gewoon voor... ja waarvoor eigenlijk? Ik weet het niet.

Ik vind het heel jammer dat je in dit soort threads door de tweakers logica overspoelt wordt met foute moderaties terwijl de post waar je op reageert gewoon geen enkele basis van waarheid bevat. En dat krijgt dan een +2.
Ik kan helaas reacties op mn eigen post niet modereren, anders had ik jouw laatste een +2 gegeven, omdat die de juiste conclusies op basis van de juiste bron trekt. Dus helaas; je moet het met een virtuele thumbs-up doen. 👍
Ja helaas is niet anders;) je mag de rest wel modereren uiteraard, weet alleen niet of dat nog kan.

Ik mis in heel veel artikelen over Apple daadwerkelijk kloppende bronnen. Zie heel veel onderbuik reacties met hoge scores helaas en als je er dan wat van zegt wat daar tegenin gaat (ook al is het correct) krijg je een 0 of -1. Erg jammer.
Met de snelheid die eerder was genoemd is dat het praktisch onmogelijk maken, dit houdt geen stand als het onder de loep wordt genomen. En andere gebruikers lopen hier ook geen hinder door, dat excuus kan ook gelijk uit het raam. Er is geen smoes om dat goed te praten, het is een kunstmatige globale barrière dat nergens op is gebaseerd en niemand ten goede uitkomt.

Voor veel mensen overigens ook een reden om te betalen voor een Google Drive in plaats van een iCloud Drive, het komt Apple dus ook niet ten goede uit, die logica volg ik dus nog steeds niet.
Zo kan je alles wat krom is recht praten. Dus je vindt ook dat steam eigenlijk maar 7,5mbit zou moeten doen. Want stel je voor dat je anders niets meer zou kunnen doen terwijl je aan het wachten bent. Aan het wachten op een download die langer duurt omdat iemand bij Apple heeft bedacht dat je wel wat te doen moet hebben tijdens het wachten... Besef je wel wat voor een idiote redenatie dat is...
Er zal vast een reden zijn waarom ze het doen toch? Anders zouden ze het niet doen.

En in je voorbeeld met steam dat is exact waarom wij op lan parties vragen van te voren up te daten of je download te cappen. Anders zitten anderen met een waardeloze verbinding naar buiten.
omdat iemand bij Apple heeft bedacht dat je wel wat te doen moet hebben tijdens het wachten
Ja en dat klopt ook. Dit is exact de reden waarom een mac binnen 1 minuut na opstarten uit de doos gewoon werkt.


Maar goed we hebben het hiet over downloads vanaf een website onder windows. Als je icloud wil gebruiken en verder geen mac of iPhone dan denk ik dat je heel goed weet dat het daar gewoon niet voor bedoeld is.

Net als dat o365 op een mac gewoon niet werkt zoals andere applicaties op een mac. Is gewoon niet Specifiek gemaakt voor dat platform, maar voor een andere.
iCloud windows client is bijvoorbeeld een draak van een programma, geen fijne integratie in de verkenner zoals de andere genoemden. Daarnaast is het op m’n iPhone ook een onduidelijk zooitje. Foto’s in de foto app, bestanden in Drive? Waarom niet alles bij elkaar in één app? En de naamgeving van de foto’s en filmpjes, zie ik ook liever ala yyyymmdd etc zoals Dropbox.

Probeer voor de gein eens een maandje twee andere naast iCloud en ik kan me niet voorstellen dat iCloud je favo gaat zijn.
Ik gebruik iCloud Drive op zowel mijn Windows PC als Macbook Pro. Ik heb werkelijk geen issues met de verkenner. Alles wordt snel gesynct. Ik werk vanuit Illustrator en Photoshop ook uit iCloud Drive om bestanden rechtstreeks te editen en weer op te slaan.

Naast iCloud Drive gebruik ik ook Google Drive. Waar Google Drive prima werkt met iOS apps en de browser, is het bizar slecht op desktop. Je kan het niet prettig als een map gebruiken binnen verkenner. Hij download meteen alles wat in de map komt te staan, of je moet handmatig allerlei dingen uitzetten. Enig alternatief is Drive File Stream, maar daar heb je een bedrijfs/edu account voor nodig.
Daarnaast is het op m’n iPhone ook een onduidelijk zooitje. Foto’s in de foto app, bestanden in Drive bestanden?
FTFY. Maare. Hoe is dat onduidelijk? Jij had je foto’s ook onder bestanden gewild?
Probeer voor de gein eens een maandje twee andere naast iCloud en ik kan me niet voorstellen dat iCloud je favo gaat zijn.
Poh ik heb ze denk ik allemaal gehad? Dropbox, onedrive, google drive, Stack de reden dat ik voor icloud ben gegaan is dat de anderen allemaal windows georiënteerd zijn. en dus niet passen binnen een mac ecosysteem.

Dat werkt gewoon heel anders. Net als wat jij hebt mbt fotonamen. I couldn’t care less. Alles wordt op exif gegroepeerd
Ik werk vanuit de browser met mijn bestanden in Google Drive. Ik sync niets lokaal. Maar bij iCloud kun je niet eens een map in Bestanden slepen in de browser, daar heb je een Mac voor nodig. Dat is echt een gemis. Anders was One voor onze familie echt een goedkoper alternatief dan nu een stukje Google, stukje Apple...
Je kan niet een volledige map uploaden inderdaad. Je kan wel meerdere bestanden vanuit je map zo in een iCloud map via de browser slepen echter (zowel via Windows). Dus het enige wat je mist is dat je nu zelf een map moet aanmaken via iCloud om daar dan alle bestanden in te slepen. Als dat je enige reden is om niet over te stappen... hmm.
Toevallig vorige week gehad bij mijn ouders die volledig in het Apple ecosysteem zitten. Mijn vader had een zip met technische handleidingen (PDF bestanden). Uitgepakt een map met submappen. Die wil ik op mijn Windows 10 computer via zijn iCloud online uploaden om hem te helpen. Gaat dus gewoon niet omdat je geen mappen kunt uploaden via de browser. En om nu de hele mappen structuur met de hand eerst te maken en dan per map de bestanden erin te slepen? Dan was ik een uur bezig. Dus zo kort door de bocht denk ik niet zoals jij schetst. ;)
Goodreader gebruikte ik in Ios. Ftp, cloud sync, opend alle bestand typen en containers. Nu w10pro icm Android.
Zou het eens testen is echt een heerlijke app, kan je ineens via verkenner werkt ipv via apps.
Als je mappen in mappen hebt is het inderdaad niet te doen. Op het gebied van browser features kan iCloud zeker beter. Dat is echter wel een kleine doelgroep. Jouw situatie is niet de norm. Maar het moet zeker kunnen, ook via browser vind ik ook. De onderliggende feature set doet tegenwoordig echter niet echt onder meer (dus wat ik net aanhaalde).

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 21:28]

Submappen zouden in 2020 geen probleem mogen vormen.

De onderliggende featureset is niet relevant als je die niet kunt gebruiken.
Die kan je prima gebruiken, de meerderheid gebruikt namelijk gewoon de desktop/mobiel en niet de browser.
Sommige mensen dus niet.

Je kunt het je misschien niet herinneren, maar Apple was 20 jaar geleden heel erg voor "open". Het is jammer dat ze dat zijn kwijtgeraakt.
Je kunt het je misschien niet herinneren, maar Apple was 20 jaar geleden heel erg voor "open". Het is jammer dat ze dat zijn kwijtgeraakt.
Minder populaire mening: Apple is nooit voor 'open' geweest.
Toen de iPhone 1 lanceerde was het web dit; web dat -- omdat ze geen enkele andere zinnige manier hadden om applicaties op het ding gedistribueerd te krijgen. Het moment dat ze met hun app store op de proppen kwamen, waarmee ze zelf ook een flinke duit aan 30% commissie binnenharken, is het moment waarop Apple het web de middelvinger gaf en de rug heeft toegekeerd.

En voor de aluhoedjes bonus:
Je zou zelfs kunnen spreken van actief het web tegenwerken. Voornamelijk als je kijkt naar Apple's gedrag in de organisaties die over webstandaarden waken en hoe ze vaak, heee---l vaak, bewust voor standaarden zijn gaan liggen die het eenvoudiger zouden maken om web-based apps te maken. Of als je kijkt naar de oude situatie waar ze web views zoals door o.a. Cordova/Phonegap gebruikt wordt om packaged web-apps te maken, geen toegang gaven tot de JIT compiler voor JavaScript waardoor deze doelbewust veel en veel trager gemaakt werden dan native apps.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 21:28]

Je hebt hierin volkomen gelijk. Ik doelde echter meer op de tijd voor de iPhone toen ze druk met OS X bezig waren.
Maak een zip van je map. Upload de zip en tik hem aan op een van je iOS apparaten. Done.

Maar toegegeven alles werkt een stuk natuurlijker wanneer je niet van het Apple platform afwijkt.
Daar zeg je het al... Windows 10... |:(
Waarom is het probleem Windows 10? Kun je mij dat uitleggen? Want op een ChromeBook en Linux werkt het ook niet. ;)
Goed gezegd.
Waarom denk je dat het niet/moeilijk werkt? Dat heeft Apple lekker afgeschermd in de hoop dat je vanuit het oogpunt "gebruikersgemak" overstapt naar hun spulletjes...
Jij praat over een mapje met daarin geen submappen en slechts 200 bestanden.
We weten allemaal dat het soms wel anders is en techniek moet de mens dienen en niet anders om.
Het niet kunnen uploaden van een map met inhoud is anno 2021 (alweer bijna) gewoon achterlijk.
Het kan prima, maar niet via de browser. De meerderheid gebruikt iCloud Drive dan ook geïntegreerd. Dus voor de meeste mensen ook geen issue. En ik heb in mijn bericht erna al aangegeven dat het moet kunnen en niet van deze tijd iis. Dus ik snap niet wat jouw punt nu is?
de app werkt waardeloos op windows, de icloud website is ook vrij achterhaald. Allemaal heel beperkt en onoverzichtelijk vind ik.
Helemaal mee eens, belachelijk dat de 200gb niet jaarlijks geïndexeerd wordt. Toen ik dit iCloud abonnement begon 3 of 4 jaar geleden was het nog leuk, nu is 200gb te weinig. Voor hetzelfde geld zou ik nu meer ruimte verwachten, maar enige upgrade is gelijk naar 2TB. Bizar
Yup, same here. En deze nieuwe abo’s heb ik gelijk al niks aan. Ik zit (samen met mijn vrouw) aan 379gb iCloud. Dus dan houdt t alweer op. Gat tussen 200gb en 2tb is belachelijk...
Wij hebben een Spotify family abonnement. Kan iemand iets zinnigs zeggen over de verschillen in aanbod van Apple music en Spotify?
Er is geen echt verschil in aanbod, het kan iets per genre verschillen en valt het kwartje beide kanten uit.
Je moet het dus gewoon uitproberen, wacht dan even op IOS14 want daar heeft Apple Music echt een goede update gehad.
Over het algemeen is het net wat je prettiger vindt werken en het type luisteraar.

Kortom niemand kan dat beantwoorden, alleen jijzelf.
Spotify werkt op al je apparaten. Apple Music niet. Nu heeft mijn vrouw een Android dus zitten we nog “vast“ aan spotify.
Apple Music bestaat ook voor Android
Al bijna 5 jaar inderdaad.
En er is ook een browser versie...
Maar kan je ook apple music streamen naar smart speakers, sonos bijvoorbeeld ? En dan bedoel ik niet via bluetooth verbinden.
Ja dat kan ook zoals via Airplay en Sonos heeft gewoon in de Sonos app. ondersteuning voor Apple Music.
AirPlay speelt toch nog steeds via het device, en niet direct van bron naar ontvanger zoals chromecast dat doet?
AirPlay wel, maar Sonos ondersteunt gewoon zelf Apple Music, daarvoor heb je geen streaming device nodig.
Ah goed om te weten. Als je al zo lang op spotify zit ga je ook niet zoeken. Iemand dan ook een oplossing om te kunnen streamen naar Chromecast? En dan bedoel ik van een iPhone. Blijkbaar is het wel een feature voor de versie op een Android.

[Reactie gewijzigd door Mark-Struik op 22 juli 2024 21:28]

Apple Music is er ook voor Android.
Zie: https://play.google.com/s...apple.android.music&hl=nl

Edit: Excuus, net te laat.

[Reactie gewijzigd door Lycaon op 22 juli 2024 21:28]

Apple Music heeft al 5 jaar een Android app, misschien hadden jullie er een keer naar moeten zoeken…
Apple Music werkt wel op al mijn apparaten!
Geen idee maar vorig jaar ergens onderzoek gelezen dat de kwaliteit van Spotify hoger was dan die van iTunes/Apple music.

Beste kwaliteit is van Tidal.
Ik heb het een poos geleden vergeleken.
Spotify had voor mij subjectief iets betere kwaliteit, maar geen significant verschil. Belangrijker is denk ik welke apparaten je het op wilt gebruiken (spotify draait bij wijze van spreken zelfs op je koelkast, zeker is chromecast handig) en muziek aanbevelingen (Apple beveelt handgemaakte playlists aan, spotify losse nummers, ik vind dat eerste leuker)

Beide diensten klinken mi slechter dan mijn eigen collectie. Ik ben geen audiofiel, dit lijkt te komen doordat de labels slechte kwaliteit streams aanleveren aan de streaming services...

https://matth-ijs.nl/stronk/2016/02/01/stronk_streaming/
Ben paar maanden terug overgestapt van Spotify naar Apple Music (90 dagen gratis) omdat XS4All mijn Spotify-account niet snel genoeg wilde / kon vrijgeven bij mijn overstap naar Freedom. Heb daardoor wel de kans gehad om de beide diensten te vergelijken.

Playlists overzetten van Spotify naar Apple Music ging prima. Klein aantal tracks werd niet gevonden maar dat leek meer te liggen aan het overzetalgorithme dan dat de tracks niet aanwezig zouden zijn in Apple Music. Kortom, aanbod is vergelijkbaar.

Je kunt het natuurlijk ook zelf even proberen: 90 dagen gratis.
Nette deal...
Ook een stevig product t.o.v. Spotify Family.
Voor €5 meer neem je nu 200GB iCoud Storage, Apple TV+ én Apple Arcade af.

Voor mij de overweging waard.
Ik zat er ook aan te denken. We hebben tóch al Apple Music family abonnement én 200 GB iCloud en dachten er aan om Apple TV+ te gaan nemen. Dan ben je er toch al goedkoper uit.
Edit- had het iCloud abo even over het hoofd gezien 8)7

[Reactie gewijzigd door Javaantje_75 op 22 juli 2024 21:28]

200gb icloud is €2,99
Apple music family is €14,99
Apple TV+ is €4,99

Dus je krijgt wel korting dan. In principe heb je iCloud en arcade dan dus gratis. Scheelt toch €8 per maand. Of €3 korting bij hetzelfde verbruik.
Inderdaad. Ik hoop echter wel dat kwantiteit van het aanbod van Apple TV+ wel omhoog gaat.
Kwalitatief vind ik het goed, zeker voor een gratis jaar.
Voor mijn gevoel doet Apple TV+ het qua orginele content beter dan menig ander streaming dienst. Disney+ heeft amper wat en voelt volledig in stand gehouden door The Mandalorian. Daarentegen heeft Disney wel al zijn archief er op gezet waardoor het meer "waarde" heeft.
Disney wordt naar mijn idee vooral in het zadel gehouden door de animatiefilms (en inderdaad Mandalorian).
Netflix vind ik over het algemeen matig. Af en toe een goede film of serie, maar veel middelmaat of nog slechter.
Heb het ook even overwogen (ook omdat ik nu ook al 200GB afneem), maar viel al weer snel af. Diverse apparaten in het huis ondersteunen wel Spotify Connect (de internet radio's van de kinderen, m'n AVR in de woonkamer, de TV op de slaapkamer), maar geen Apple Music. Dat gaat zeker 'pijn' doen als ik over zou stappen.
Dus zoek vijf vrienden en je bent voor €3,30 in de maand klaar.
Nee, het mag niet, maar volgens mij deelt half Nederland hun Netflix- en Spotify-accounts ;)
Mag wettelijk gezien best, alleen proberen ze dit te ontmoedigen via de algemene voorwaarden.
Heeft inderdaad weinig met de wet te maken. Maar Spotify heeft een actief ontmoedigingsbeleid. Als ze merken dat je gaat delen loop je de kans dat ze je account deactiveren. Is mij al een keer gebeurd.
Gewoon even naar het eu-consumentenrecht linken en ze draaien het schoorvoetend terug denk ik.
Welk recht doel je dan op?

Het lijken mij geen onredelijke voorwaarden die het consumentenrecht zou kunnen verbieden..
Nee, kan hier niets over vinden..
Gewoon account opzeggen en nooit meer iets aan deze bende sponsoren dan maar :+
Wat mij betreft nog waardelozer dan de rumors. Er is geen value for money gevoel, omdat je alleen maar “meer” moet afnemen. Wellicht voor beginnende of gemiddelde Apple klanten een mooie introductie.
Ik gebruik al 2 TB, omdat fitness+ hier nog niet beschikbaar is, kan ik dus al geen  one gebruiken.
Voor mijn gevoel is het om de toch niet zo populaire arcade en tv+ diensten te pushen.

[Reactie gewijzigd door iAR op 22 juli 2024 21:28]

Mwah. Ik heb nu 2tb icloud, apple music en TV+. Dan zit ik dus al op €30/maand. Ik wil straks ook graag fitness+ erbij nemen als het uit komt. Dan scheelt het al €10 in de maand. Als je dan kijkt naar apple watch SE financiering heb je voor een paar euro per maand een leuk horloge.
Dus je neemt een abbo af van 30 euro per maand voor wat diensten. Maar je hebt geen geld om een fysiek horloge aan te schaffen :? Die moet dan op afbetaling? Ik snap deze generatie echt niet meer.

Moet zeggen dat qua prijzen ik het nog niet eens heel duur vind. Jammer genoeg heb ik niets uit het hele Apple ecosysteem, maar anders was het best leuk als Netflix en Spotify vervanger :)
Erg off-topic, waarvoor mijn excuus, maar Netflix ga je niet met Apple TV+ willen vervangen. Aanbod is nog erg karig.

Staan wel een paar goede series op en het aanbod wordt de komende jaren nog (flink) uitgebreid. Als extraatje dus uiteraard welkom.
Ha. Ik heb nergens gezegd dat ik geen geld heb om hem te betalen dat maak jij er van. Hoe je het ook wend of keert, ik bespaar €10 per maand. Daarmee heb ik dus in 2 jaar €240 bespaard. Als ik dat als afschrijving/spaarpotje beschouw op m’n watch dan heb ik in twee jaar tijd dus €240 meer te besteden.

Voor netflix hoef je het overigens niet te doen. Het aanbod is niet vergelijkbaar. Ze hebben een paar hele goede series, maar netflix heeft gewoon veel meer en populairder spul.
Oh, je rekent de korting als afbetaling. Ok.

Doe ik ook altijd. Heb inmiddels bijna een auto betaald van al mijn besparingen. Gek genoeg nog steeds geen geld over :p)
Wat helpt is je besparing ook direct af schrijven naar andere rekening. Kun je het alleen in nood uitgeven. Die spaarpotjes van banken zijn tegenwoordig wel handig daarvoor.
Dat gevoel kreeg ik ook direct. Wat dacht je van Apple magazine?
Voor mensen die het afvragen, Fitness+ is een dienst die ze vandaag hebben aangekondigd. Het is een dienst waarmee je je Apple TV, en je Apple Watch met elkaar kan synchroniseren. Zo krijg je op het scherm een personal trainer en op je watch instructies te zien.

https://appleinsider.com/...er-workouts-on-any-screen

Dat ze nu alles bundelen lijkt op een wanhoop push van Apple. Het aanbod op TV+ en Arcade is magertjes. Apple Music is leuk, maar blijft achter qua 3rd party support en functionaliteit.

Als je diep diep in de Apple Eco zit dan is dit aantrekkelijk, geloof me in America zijn er echt grote groepen die dat zijn, voor de rest is het maar magertjes en biedt het geen voordelen.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 22 juli 2024 21:28]

Hoezo wanhoop dan? De omzet vanuit Apple Services is gigantisch en een van hun belangrijkste markten. Ik meen intussen groter dan hun hardware sales...? Daar zit ook enkel maar groei, groei, groei in. Dit pusht waarschijnlijk die groei enkel verder, omdat het nog toegankelijker wordt voor meerdere mensen en dan vooral gezinnen. Ik zie niet in hoe dit uit wanhoop zou zijn, het boost eerder de verkopen nog verder en zo haal je tóch weer meer mensen over om een (duurder) abonnement te nemen.

In Nederland zijn er ook aardig wat die diep in het ecosysteem zitten trouwens. :P

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 21:28]

Leuk verhaal, maar dan wel even het complete verhaal erbij pakken. Services is met 17% gegroeid, TV+ en Arcade zijn daar onderdeel van. De inkomsten van die twee zijn volgens Apple “immaterieel”.

Enige manier om meer mensen op TV+ en Arcade te krijgen is content en juist die content is lastig om aan te komen.
Ah, daarom waren ze Apple Music al jarenlang aan het pushen ten faveure van de iTunes Store. Ze zijn al niet de goedkoopsten, en dan ook nog minstens 180 euro per jaar extra willen opstrijken per gebruiker? Mij niet gezien.
Eh ze zijn ook niet de duurste en je kan er ook voor kiezen om gewoon de diensten los af te nemen, dus ik snap niet waar je naar toe wilt met je betoog.
Voor gebruikers die meerdere diensten afnemen kan dit aantrekkelijk zijn.
De apparaten die ze verkopen zijn volgens mij een stuk duurder dan die van andere leveranciers, maar laat het me gerust weten als ik duurdere merken over het hoofd zie. Omdat ik veel liever met geld betaal dan met mijn privacy, heb ik dat er wel voor over. Ik ben het met je eens dat de eindgebruiker meerdere opties heeft, maar laten we niet vergeten dat het Apple is die bepaalt welke keuzes er uberhaupt worden voorgelegd, en dat daar jarenlange strategieen aan vooraf gaan. De iTunes store, waar betaald kan worden per aankoop, beviel me prima toen daar nog alleen muziek werd aangeboden. Later kwam daar video bij, waardoor ik me als gebruiker al enigzins verraden voelde, omdat dat in mijn ogen bedoeld was om het verdienmodel uit te breiden, door eindgebruikers wijs te maken dat ze opeens ook behoefte hadden aan video via die store. Sinds een (paar?) jaar probeert Apple me op allerlei manieren een abonnementsmodel aan te smeren, en gebruikt nu het feit dat ze meerdere diensten hebben als troef om de eindgebruiker een overkoepelend abonnement voor te schotelen. Er valt dus weliswaar te kiezen, maar de bedrijfsvoering erachter bevalt me niet bepaald.
Maar je hebt het hier over abonnementen, geen 1 van deze is voor jou verplicht en er zijn genoeg alternatieven beschikbaar welke je zelfs buiten de AppStore kan afsluiten.
Apple probeert abonnementen te verkopen, so what? Noem mijn 1 dienst waar men dat niet probeert. Het zou wel raar zijn als men het niet deed. En zo agressief is Apple hier niet in. Ik zie bijv Apple Arcade wel eens voorbij komen, maar wordt nergens gedwongen.
Je bent er uiteindelijk zelf bij en hebt de keuze.

Een pakket voor abonnementen is voor sommige gebruikers handig en aantrekkelijk, nergens wordt je verplicht het af te nemen.
Ben benieuwd of ze voor deze bundel ook een studentenprijs aan gaan bieden. Dan zou deze eventueel nog wel interessant zijn.
Vaak is er ergens wel een studentenkorting op. Hoop dat ze dat inderdaad doen, zo lokken ze ook de studenten die een kleiner budget hebben.

Of die nemen met meerdere personen het family-abonnement, dat is ook nog een mooie.
Voor studenten heb je al een relatief goed geprijsde deal mbt aMusic en aTV+ Individual. Volgens mij €5 per maand.

Studentenprijs met familysharing slaat natuurlijk nergens op ;).
Bedoelde dat je de normale prijs voor family sharing gewoon kan delen en misschien dan goedkoper uit bent.

Heb er verder geen verstand van overigens, kan best wat schelen zoals je het nu zegt
iTunes Match lijkt niet inbegrepen te zijn? Zou toch een extra trigger kunnen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.