Eigenaren Google Pixel 3- en 3 XL kampen met opgezwollen accu's

Een aantal eigenaren van de Google Pixel 3 en 3 XL kampt met een opgezwollen accu, waardoor de smartphone niet meer goed functioneert. Google ruilt de apparaten om, maar het is nog onduidelijk waar de accuproblemen precies door zijn veroorzaakt.

De eigenaren van de Pixel 3 en Pixel 3 XL meldden hun problemen onder meer op de ondersteuningsfora van Google, zo ontdekte Android Police. Een topic op het forum kent inmiddels al meer dan honderd reacties, waarbij tientallen van gebruikers die met accuproblemen kampen. Ook op Reddit maken mensen melding van de problemen.

Op het forum plaatsen eigenaren van de Pixel-smartphone onder meer afbeeldingen van de achterkant, die lijkt opgezwollen door de accu. Ook maken mensen melding van problemen met draadloos opladen. Van apparaten met een opgezwollen accu wordt aangeraden deze niet meer te gebruiken in verband met mogelijk ontploffingsgevaar.

Google heeft op de ondersteuningsfora gereageerd met een aanbod om de getroffen apparaten om te ruilen. Dat doet het bedrijf ook bij toestellen waar al geen garantie meer op zit. Er is niet gereageerd op de vraag of er een onderliggend probleem is met de accu's.

Google stopte eerder dit jaar met het verkopen van de Pixel 3-smartphones. De toestellen kwamen in oktober 2018 uit.

Door RoD

Admin Mobile

12-09-2020 • 11:49

92 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (92)

Wijzig sortering
Dit lijkt op een thermal runaway. De batterij wordt warmer en warmer waardoor hij kan gaan ontsteken. Hopen dat het geen Note 7 fiasco wordt (voor de eigenaren).
Dit is geen thermal runaway. Als het dat wel was dan zou je geen telefoon meer hebben. Van zodra een thermal runaway gebeurd is het heel moeilijk om ontbranding nog tegen te gaan. Dat wil je dus ten alle tijden voorkomen en daar wordt de elektronica ook op gebouwd. Als er nog maar een vermoeden is dat dat kan gebeuren, schakelt een goed ontworpen batterij zich uit.

Bij de Note7 ontstond er schade in de batterij. 1 van de nadelen aan zulke lithium batterijen is dat beschadigingen dus net brand kunnen veroorzaken. Daarom ook dat je je op een correcte manier van lithium batterijen moet ontdoen. We zien bij ons op de firma de afgelopen jaren enorm veel laptop batterijen van Dell die dit probleem van opzwellen hebben. Gelukkig tot op heden nog geen enkele die in brand is gevlogen. Meestal merken gebruikers het pas als de behuizing open wordt geduwd.
Om welke Dell laptops gaat dit? Ik wil binnenkort een Dell XPS aangeschaffen, maar nu maak je mij wel bang :P.
De XPS 9550 en 9560 hebben heel vaak dit probleem gehad. Wij hebben er hier tientallen gehad die opgezwollen zijn. Vooralsnog geen problemen met de 9570. Je merkt het meest aan de trackpad die moeilijker klikt. Daarna gaat de behuizing open staan.

[Reactie gewijzigd door Mavel 128 op 12 september 2020 16:21]

Ik heb een 9550, Dell heeft een paar jaar geleden gratis preventief de accu omgewisseld.
Komt ook voor bij verschillende latitude laptops. Dell meld hier dat dit -altijd- buiten de garantie ligt.
Met pro support is het bij ons altijd verholpen, binnen de 3 jaar
Hier met een laptop van 6 maanden oud met prosupport, geen garantie want accu valt onder “limited warranty” van 6 maanden... helaas
Ik heb letterlijk tientallen keren een XPS van 2+ jaar oud aangemeld onder pro-support en altijd kosteloos is de batterij vervangen.
XPS 15 heb ik toch wel de nodige van geswapt. Maar er waren wel meerdere Delletjes die hier last van hadden. (ex. Dell engineer)
Bij ons op het werk waar wij al jaren met Dell laptops werken, heb ik gemerkt dat de Latitude series 5x70, 5x80,5x90 en 5285 (2 in 1) hier veel last van hebben. Ik denk dat ik elke maand toch wel 5 -10 moet vervangen.
Ik heb toevallig een Skylake Latititude voor werk. Hier heb ik eerlijk gezegd niet zoveel problemen mee gehad (inmiddels bijna 3 jaar in gebruik). Alleen audio (microfoon/speakers) is een drama.
Ik heb ook een aantal altitudes gezien met het zelfde probleem. tot nu toe 3 op de 30 laptops. Dus ja het valt mee, en worden mits in de garantie gewoon vervangen. Al zie ik het vooral met 3 jaar en oudere laptops gebeuren.
Heb persoonlijk veel problemen met laptops en schermen van dell. Kwaliteits controle is bij dell toch wel questionable. Was blij met de extra garantie. Maar als je dan na 3 jaar alsnog problemen met van alles blijft houden...
Bij mij is het een enkele keer met een precision gebeurd, deze was toen echter al 4-5 jaar oud. Opgemerkt omdat het touchpad boven de buizing begon te komen.
Denk dat 5/6 van de pouches opgezwollen waren

*model weet ik niet meer maar was 1 van de weinige modellen met een i7HQ processor erin
Puffy Lipo batterijen wordt voornamelijkv eroorzaakt door een goedkopere battery chemistry, veel in contact te komen met een hitte bron en kan verergerd worden door overcharging en onder een bepaald limiet leeg te zijn geweest. Hoe beter de batteirj kwaliteit hoe minder de kans hier op. Maar het is niet te vergelijken met de Note 7 waarbij de batterij randen een curve hadden om in de behuizing te passen en bij een beetje opzwellen zichzelf kapot drukte waardoor verschillende batterij lagen elkaar begonnen te raken die elkaar niet mochten raken.
Close. Dit heet offgassing en is een heel slecht teken. Thermal runaway is einde oefening met een hete rookpluim of een compacte vlammenwerper.
Mijn vorige telefoon was de Note 4, die had nog een verwisselbare accu, maar die accu was bij mij na een jaar ofzo ook bol gaan staan (de originele), gelukkig nog binnen de garantie een nieuwe accu gekregen. Dat was ook een voordeel van verwisselbare accu's, ik hoefde alleen de accu op te sturen en na een paar dagen kreeg ik een nieuwe, daarna nog 3 jaar die telefoon met plezier gebruikt en de nieuwe accu deed het al die tijd wel goed zonder uit te zetten.
Bij runaway is er catastrofale schade (runaway betekent op hol geslagen). Hier is enkel oververhitting geweest wat op tijd is gestopt, zij het met uitzetting maar nog geen totaal defect.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 12 september 2020 13:12]

Dit is absoluut geen thermal runaway. Thermal runaway is wat de Note 7 had. De fik der in.

Dat zie je ook niet aankomen. Dit zwellen is juist om te voorkomen dat een batterij dat gaat doen en is een teken dat de chemie van het apparaat veelal relatief goedkoop in elkaar gezet is en het proces niet zuiver genoeg is geweest om goede eigenschappen te garanderen. Veelal ook ondersteund door elektronica die niet goed op de batterij is afgesteld waardoor er teveel van gevraagd wordt bij bijvoorbeeld opladen (fast charging geeft veel stress op accu’s) of bij ontladen (te ver ontladen of te lang in een klimaat wat niet bevordelijk is (te warm)).

Dit heeft voornamelijk te maken met te snel te veel en, hoogstwaarschijnlijk, te warm.
Ik meen dat het ook te maken kan hebben met vocht. Niet perfect afgedicht misschien.
Ze zouden die smartphones weer eens van een makkelijk afneembaar achterkantje moeten voorzien. Dat scheelt een hoop gedoe.
Dan worden ze dikker en raken we de hogere mate van stevigheid en water/stof dichtheid weer kwijt. Denk niet dat de gemiddelde consument daarop zit te wachten.
Samsung Galaxy S5 en S5 mini: verwisselbare achterkant en IP67. 8.1 en 9.1 mm dik volgens GSMArena (oke, die tweede is wel dik). De S5 is dunner dan een iPhone 11 om maar iets te noemen. Daarnaast breekt plastic een stuk minder snel dan glas. Laat maar eens een telefoon met een plastic achterkant vallen van een trap en eentje met een glazen achterkant: ik denk dat die tweede sneller kapot gaat eerlijk gezegd 😅. Nadeel is wel dat de achterkant los kan schieten bij een val.

En misschien kan je verwisselbare achterkanten ook van andere materialen kan maken dan plastic om het steviger te maken.

Ik vond het superjammer dat ik gedwongen werd naar een glazen sandwich (of een gesealde telefoon met plastic achterkant) en met mij echt heel veel andere mensen, vooral omdat je de batterij niet zomaar eruit kan halen
Nadeel is wel dat de achterkant los kan schieten bij een val.
Eigenlijk niet zo'n nadeel: de energie van de klap blijft dan niet gelokaliseerd tot het apparaat, maar wordt deels kwijtgeraakt aan het "lanceren" van de achterkant.
Oke, dat is waar, maar ik heb meerdere malen gehad dat ik die achterkant pas een week later terug vond omdat die onder een kast oid lag. En met een beetje pech schiet de accu er ook nog eens uit. Verder zijn er geen grote nadelen, alleen maar voordelen omdat die indd de impact opvangt, wat een groter voordeel is :)
Ja, dat is zo. Een plakbandje op de achterkant is toch iets minder netjes dan een echte cover. :)
Doe het dan wel goed en gebruik ducttape. Plakband is daar toch wel de inferieure versie van.

Hoesje helpt ook al overigens, maar dat maakt je telefoon weer iets dikker en breder.

Off topic: ik vind je naam wel heel mooi 😂
Off topic: ik vind je naam wel heel mooi 😂
Dank je, een naam die ik ooit op school heb gekregen omdat ik me ontzettend kan opvreten/verkneukelen over onjuist spatiegebruik. Ik draag het met trots, al kunnen anderen zich eraan ergeren. ;)
Ik ben ook zo erg 😂. Ik heb overigens weer de neiging om er te weinig te gebruiken, die kant heb je ook nog
Je en er zit uiteraard exact evenveel aan onderdelen toen als nu.

Grotere Accu
Meer opslag
Snellere processor (meer koeling = meer oppervlak)
Vingerafdruksensor
3 camera's van grotere afmeting!
Extra sensor voor gezichtsherkenning
Grotere speakers, want we willen beter geluid
Meer elektronica voor het sneller lader
Draadloos laadspoel

Maar jij bent toch overtuigd dat dit in een dunnere en kleinere telefoon past?
Nou, ik heb net het scherm vervangen van mijn Huawei P30 Lite.
Vingerafdruksensor op de achterkant is 1mm dik of zo, die zit in de schaal van de achterkant, merk je amper. Daar wordt de telefoon echt niet dikker van.
Laadspoel is ook flinterdun zag ik op mijn Lumia 735, zat trouwens in de afneembare achterkant!
Opslag: chip voor 256GB is even groot als 1 van 64GB.
Ok, 3 camera's nemen natuurlijk meer plaats in dan 1.
Alle electronica valt echter in het niet bij de batterij: die neemt 3/4e, misschien 4/5e van het volume in.
Om die achterkant van afneembare plastiek te maken, heb je slechts 1mm extra nodig. Dat zou ik ook liever hebben.
Nu is het open krijgen niet het grootste probleem, wel die batterij loskrijgen: die krengen zitten serieus vastgeplakt! En je moet natuurlijk voorzichtig zijn want batterij. Daarna de telefoon terug netjes dichtkrijgen kan ook lastig zijn.
Tuurlijk is de samenstelling veranderd, maar het zou mogelijk moeten zijn zonder een logge telefoon te krijgen qua dikte. De telefoons van tegenwoordig zijn al groter, dus meer ruimte vanbinnen voor alle dingen die jij noemt.

De S5 heeft een headphone jack die ruimte inneemt, de nieuwere telefoons niet, dus er missen ook onderdelen die weer ruimte zouden moeten creeren. Ik kon op mijn vorige telefoon handmatig een spoel voor draadloos laden toevoegen zonder de telefoon zelf dikker te maken. Grotere accu kon er ook wel in, maar dat paste niet altijd, dus daar geef ik je gelijk in dat die meer ruimte inneemt. Vingerafdruksensor heeft die ook in de homebutton. Zijn ook nog telefoons met 2 camera's, maar dat is wel het minimum, en die nemen ook wel iets meer ruimte in. Sensoren en speakers wisselen echt per telefoon, ook oudere telefoons bevatten gewoon sensoren.
Oh, en uitbreidbaar geheugen zat ook in de S5 als ik me niet vergis, hebben de huidige telefoons ook vaak genoeg niet.

Al met al denk ik dat die camera nog het meeste problemen op zou kunnen leveren, verder zou t niet onwijs veel uit moeten maken. De accu is nummer 2, al valt die ook nog mee.
95% van de telefoons heeft toch geen ip-rating en dikker hoeft helemaal niet. Dat zullen de fabrikanten je echter graag laten geloven zodat jij na 2-3 jaar weer een nieuw toestel koopt terwijl je huidig met 'n nieuwe batterij van 'n tientje nog makkelijk 2 jaar langer meekan.
Je bedoelt 95% van de telefoons die nu verkocht wordt heeft een ip-rating?
Dat gezegd hebbende praat dit de praktijken van telefoonfabrikanten (eletronicafabrikanten in het algemeen) zeker niet goed.

[Reactie gewijzigd door fleshlight op 12 september 2020 14:05]

Ik ben werkzaam in een telefoonwinkel en ik denk eerder dat 95% dat verkocht wordt geen IP rating heeft. Best verkochte toestellen zijn by far de Samsung A serie. A21/41/51. Allemaal geen IP rating.

Als je naar iPhones kijk dan is het een ander verhaal maar in de totaal verkochte aantallen zal de waarheid liggen in zo'n 70% zonder IP rating als ik de systemen van onze winkels bekijk. Om en nabij de 15 filialen.
Maar ja, hoe representatief zijn de cijfers van een fysieke winkel? Ik denk dat de meeste high-end telefoons online worden gekocht.
Waar baseer je dat precies op? Als ik bij coolblue en bol.com in de top 10 meest populaire smartphones kijk zie ik in beide lijstjes maar 1 high end telefoon terug komen, en das de Iphone 11. Welke in beide ook nog eens op plek 6 staat.
Ik zei ook: 'ik denk'. Ik verwacht dat mensen die zich inlezen in high-end smartphones, ook degene zijn die prijsbewuster online shoppen. Mijn verwachting is dat er dus méér high-end smartphones online worden gekocht dan offline in verhouding tot low-end.

Overigens, zijn die lijstjes met 'meest populair' accuraat? Dat kan natuurlijk ook (al dan niet gepersonaliseerde) marketing zijn.
Ik heb net op incognito gekeken en bij mij staan er 3 iPhones bij Coolblue in de top 10, 1 'midrange' (SE) en de ander 'lower high end' (11), die zijn waterdicht, de verdere Samsungs (midrange, A-serie) en de OnePlus Nord, voor zover ik weet allemaal zonder IP-rating.

In high-endtelefoons is een IP-rating normaal, daaronder niet, en die markt is beduidend groter, dus het overgrote deel van de telefoons heeft geen rating
De telefoon hoeft nauwelijks dikker te worden.
De stevigheid hoeft niet achteruit te gaan en is ook nooit een probleem geweest met geschroefde telefoons.
Stof/waterdicht is prima realiseerbaar met schroefjes.

Deze gemiddelde consument zit wel te wachten op een telefoon die ik zelf eenvoudig open kan maken.

Ik wil de accu en andere onderdelen zelf eenvoudig kunnen vervangen als dat nodig is. Een gelijmde telefoon is geen vooruitgang.
En nu ga je uiteraard met allemaal voorbeelden en feiten komen waaruit dit blijkt? Want volgens jou doet elke fabrikant dit fout en kun jij dit wel realiseren.

Dus ben oprecht benieuwd waarom niemand dit op de markt heeft, ook niet voor andere producten en er volgens jou dan wel zoveel vraag naar zou zijn?

Want we zijn zo ontevreden dat miljoenen mensen zomaar 1000+ euro uitgeven om telefoons te kopen waarbij dit nu niet het geval is.
Fabrikanten hebben andere belangen dan consumenten.
Ik behoor dan ook niet tot de gemiddelde consument. :)
Nee hoor, dat hoeft helemaal niet. De Moto E6+ van mijn dochter met verwisselbare accu is dunner dan mijn Moto G5+.

Het is vooral een kwestie van planned obsolescence: zorg ervoor dat reparatie moeilijk of heel duur wordt, en je verkoopt enerzijds meer telefoons, en anderzijds hoef je veel minder reserve-onderdelen in de markt beschikbaar te hebben.
De gemiddelde consument zal het een worst wezen dat hun toestel 2mm dikker is. Stevigheid heeft niets te maken met het wel of niet hebben van een verwisselbare achterkant. IP rating wordt inderdaad wat moeilijker, maar daar zijn ook wel oplossingen voor te bedenken als je er een beetje je best voor doet.

Dat gezegd hebbende...ik kan voor 70 euro mijn S10 op laten halen, de accu laten vervangen en af laten leveren. Inclusief behoud van garantie. Toegegeven: dat is meer dan pakweg 25euro die je betaalt voor alleen een batterij, maar allerminst het einde van de wereld.
Zoals iemand anders al zei: de galaxy S5 was perfect waterdicht en had een verwijderbare accu.

Het kan, men wil het gewoon niet, omdat een batterij na zo'n twee jaar meestal wel op is, en je dus wel een nieuw toestel moet kopen.
Water/stof dichtheid die verloren gaat door een verwisselbare batterij? Dat is eigenaardig, gezien ik hier een toestel heb liggen waar ieder dag 2 x 3000mAh 18650 cellen gewisseld worden gezien die extern geladen worden. En dat toestel word maandelijks wel eens onder de kraan gezet of in een bak water om het proper te maken, geen druppel water komt daarin. En vallen doet het ook om de haverklap, geen enkel probleem.

Sommige zullen al door hebben over welk type toestel en zelfs welk merk het juist gaat, daar gaat het hem echter niet om. Als ik dagelijks 2 batterijen kan vervangen zonder dat stof of water enig probleem vormt, leg mij dan nog eens uit waarom dat niet zou kunnen met een telefoon waar je dat zéér uitzonderlijk zou doen.

Wat ik niet begrijp is waarom de consument een fancy dun toestel wilt om er vervolgens een dikke lelijke cover op te steken die 2 keer dikker zijn dan het toestel zelf. En dan nog durven ze kapot gaan als ze eens vallen. Is nochtans niet moeilijk, schermen breken door impact aan de zijkant van het glas welk gorilla glas je ook mag hebben, maak de randen van dik zacht metaal en stop een flexibel materiaal tussen metaal en scherm om te verhinderen dat het metaal impact kan doorgeven aan het scherm. Geen hoesjes nodig, dat scherm gaat niet barsten bij een (normale) val als in ook al laat je hem 50 keer vallen. Tuurlijk komen fabrikanten graag af met afgelopen randen, glas voor en achter en dun meegevend plastic langs de zijkanten. Of keihard metaal rechtstreeks tegen glas, dan lijkt het alsof je een stevig toestel hebt maar bij een impact geeft het metaal niet mee, de schok gaat dus gewoon door naar het glas.

Of wat te denken aan het totaal gebrek aan controle over snelladen of tot 100% laden? Zowel warmte als 100% lading is zeer nadelig voor de levensduur terwijl het in de meeste tijd totaal geen nut heeft gezien meestal s'nachts geladen word. Dat vraagt geen speciale hardware, het enigste wat men moet doen is de wat regels code schrijven. Wat men nu ook gaat beginnen doen omdat dit pijnlijk duidelijk word gezien EV's wel lang met hun batterijen doen (maar die laten sowiezo niet toe dat je de SOC daadwerkelijk op 100% brengt). Uiteraard in het begin enkel beschikbaar op de fancy high end toestellen alsof ze het warm water uitgevonden hebben, als jij maar een nieuw toestel koopt want daar draait het duidelijk wel om.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 13 september 2020 18:53]

Je kan natuurlijk ook mijn opmerking op de normale manier interpreteren dat het of het één of het ander is.

Had je echt enorm veel schrijven gescheeld :)

Ik gebruik mijn smartphone zonder cover omdat ik het idd niet mooi en niet fijn vind.

Meer controle over het laden van mijn accu zou ik ook willen, maar ook hier, de gemiddelde consument zal het zijn reet roesten, want die hebben al genoeg moeite met hun dagelijkse bezigheden.
Dan zullen mensen langer hun telefoons behouden en verkopen ze minder telefoons bij de volgende generaties.

Dit is uiteindelijk goedkoper voor ze op deze manier.
Maar dan kunnen ze toch andere onderdelen kwetsbaarder maken, onderdelen waar je vroeger ook niet makkelijk bij kon? Dan is het accuprobleem opgelost, maar de planned obsolescence nog steeds aanwezig (niet dat ik daar fan van ben, maar om het even binnen jouw argument te houden...).
Hmmm... Onze iPhones 3GS van een x jaar terug hadden dit probleem ook na ongeveer twee jaar gebruik. Daarna ben ik het eigenlijk nooit meer tegengekomen, ook niet bij nieuwere iPhones. Je zou toch verwachten dat men dit anno 2020 wel onder controle zou hebben?

Overigens: omruilactie is wel weer netjes gedaan van Google. Wie dus een tweedehands Google Pixel 3 of 3xl met bolle accu op de kop kan tikken, is spekkoper.
Dat laatste.
Ik zou als eigenaar zelf het toestel laten vervangen en als je hem niet nodig hebt als nieuw verkopen of gebruiken.
Quod non, vorige week de Honor Play van m'n dochter opgestuurd met dit verschijnsel. Viel gelukkig nog wel onder garantie.
Er kunnen nu eenmaal problemen ontstaan bij de productie die op den duur dit kunnen veroorzaken.

Niet goed of gewenst maar het kan. Overigens kan ook een val dit op den duur tot gevolg hebben of te snel laden/ontladen maar dit laatste heeft de gebruiker niet veel invloed op uiteraard.

Maar idd goede actie van Google om het op te lossen. Niet ontkennen, geen rekening, gewoon instaan voor de kwaliteit van je product en de verantwoordelijkheid nemen. :)
Kan ook door hitte van buitenaf komen bijvoorbeeld, of een foutieve accu. Hier met een toestel uit 2018 en een 7 maanden oude accu gehad, nu ruim een jaar al een nieuwe en die heeft t niet.

Denk ergens toch een productiefout

[Reactie gewijzigd door m1999 op 12 september 2020 14:53]

Wel netjes van Google om exemplaren buiten garantie ook terugneemt. Apple heeft daarin toch andere policy
Als ze in oktober 2018 uitkwamen dan zit er in de EU gewoon minimaal twee jaar volledige garantie op. Alleen in landen buiten de EU zal dat anders zijn.
Ook Apple moet zich aan de wet houden al is het inderdaad zo dat ze in het verleden daar nog wel eens een loopje mee probeerde te nemen. Geen idee hoe dat nu is.
Als ze in oktober 2018 uitkwamen dan zit er in de EU gewoon minimaal twee jaar volledige garantie op. Alleen in landen buiten de EU zal dat anders zijn.
Heb je een lnikje naar deze garantie van minimaal 2 jaar voor de EU?

Ik zal het maar verklappen: die is er niet.
In NL is de richtlijn anders geimplementeerd: https://www.rijksoverheid...ies-heb-ik-op-een-product

Je hebt recht op een goed product in NL. Dient een accu meer dan 2 jaar mee te gaan? Denk het niet. Mag een accu van 2 jaar schade toebrengen aan een toestel, denk het ook niet. MAW je zou je kunnen beroepen op een niet meer goed functionerent toestel tgv een fout in de accu (het opzwellen).
Dat een accu door normale veroudering minder wordt is zeker geen garantie punt, maar maar dat door een ontwerp fout de accu de behuizing beschadigd zou ik dat op garantie afschuiven.

En betreft eu wetgeving:
Op grond van de EU-wetgeving moet u de consument minstens 2 jaar garantie bieden.
Naar: https://europa.eu/youreur...r-guarantees/index_nl.htm
Dus de Nederlanse staat houd zich niet aan Europese wetgeving in het nadeel van de consument!
Neen, de richtlijn ( https://eur-lex.europa.eu...TXT/?uri=celex:31999L0044 ) is:
Artikel 3

Rechten van de consument

1. De verkoper is jegens de consument aansprakelijk voor elk gebrek aan overeenstemming dat bestaat bij de aflevering van de goederen.
Dat is heel iets anders dan de bewering:
in de EU gewoon minimaal twee jaar volledige garantie
immers slijtage bji normaal gebruik geeft binnen 2 jaar geen recht op garantie. Vandaar dat het laadvermogen van een accu buiten de 2 jaar valt. De fout in productie is echter dus een gebrek dat bestaat op het moment van levering en is dus een gevalletje productie fout garantie.
Wel netjes van Google om exemplaren buiten garantie ook terugneemt. Apple heeft daarin toch andere policy
Beetje uit de lucht gegrepen. Zelfs géén enkele aanleiding of reden om Apple hierbij te betrekken. Overigens hebben ze wel gratis reparaties uitgevoerd op 3 jaar oude en 4 jaar oude macbook pro's.

Elk bedrijf heeft wel zijn eigen beleid en eigen manier van omgaan hiermee. Maar om Apple (of eender welk bedrijf) hierbij te betrekken, dat was niet nodig.
Wat heeft dit met Apple te maken? Anyways, Apple heeft ook terugroepacties die telkens toestellen buiten garantie coveren.
Let erop dat de Google toestellen hier nog geen 2 jaar kunnen zijn, dus lijkt me ook zinloos om moeilijk beginnen te doen, zelfs in de US waar ze geen wettelijke 2 jaar hebben.
Slechte zaak dat zoiets na 2 jaar al kan gebeuren. Heeft waarschijnlijk met draadloos opladen te maken. Ik gebruik zelf ook de Pixel Stand en daar wordt die soms inderdaad erg warm door. Soms zelfs zo warm dat de charge throttled naar volgens mij bijna 0% stroom. Maar het apparaat blijft warm, waardoor de batterij sneller leegloopt dan normaal. Het is dan bijna een fast discharge feature :+

Maar ik ben blij om te lezen dat gebruikers een nieuw/refurbished device krijgen, ondanks de garantie verlopen is. Dat geeft in ieder geval hoop. Heb zelf nog geen problemen met mijn Pixel 3.
Dan ligt dat zeker aan de manier van draadloos opladen? De laatste keer dat ik draadloos opladen had was met de HP Pre 3. Die werd ook erg warm tijdens het opladen, maar de accu is nooit opgezwollen in de 4 jaar dat ik hem gebruikt heb, maar dat was wel een andere techniek dan Qi.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 12 september 2020 17:28]

Ik weet niet waar dit door komt, maar vroeger hadden ik en mijn vrienden (en broertje ook) dit allemaal met onze samsung galaxy s 1, 2 en 3 na een paar jaar. Knalde het achterkantje eraf. De oplossing was toen een nieuwe accu kopen voor een tientje en die erin doen. Maar goed, kan nu niet meer zo makkelijk met alle gelijmde glazen achterkanten.

Oh en ik heb zelf de iphone 6s plus van mijn schoonvader een nieuwe accu gegeven, 3kwart jaar later stond de telefoon ook bol en viel de telefoon steeds uit. Ben bang dat ik een accu heb gekocht die al heeeeeel lang op een schap lag. Toen heeft ie maar de xr gekocht.
Het regent zwellende accu's in laptopland - dus ja dit is geen uitzonderlijke situatie.
Hier ook een P3XL, die is gelukkig nog zo plat als een dubbeltje. Kwalijke zaak desalniettemin, hoop dat Google slachtoffers van dit euvel goed helpt.
Anoniem: 474132
12 september 2020 11:56
Waarschijnlijk door te snel laden of ontladen.
Waarschijnlijk door te snel laden of ontladen.
Waar haal je dit vandaan?
Het kan een andere oorzaak hebben. Dus laten we het onderzoek van Google afwachten.

Goed dat ze trouwens meteen hebben aangeboden de toestellen te vervangen.
In de 25 jaar dat ik mobiele telefoons gebruik, was ikzelf nog noit eigenaar van een toestel met zwellende batterij. Ook mijn eigen laptops niet. Altijd de meest trage methode van opladen gebruikt.

Want als je denkt dat fast-charging je batterij niet stressed, dan heb ik nog een mooie brug die ik je verkopen kan. Boeit niet wat de fabrikant zegt hierover, want deze willen natuurlijk helemaal niet dat jij na 1 tot 2 jaar een nieuw toestel van hen aankoopt.

Mijn huidige telefoon (Huawei P20) heb ik 2 weken terug 30 minuten aan een snellader gehangen. En dat was alleen omdat mijn computer (ik laad al mijn herlaadbare apparaten op via een USB pport) nog niet was aangesloten vanwege een verhuizing.

Zoveel verschillende modellen van Nokia, Sony Ericson, Sagem, Samsung en Huawei en nog nooit batterij problemen. Ware het niet voor de Samsung's, dan had ik je ook kunnen melden dat ik nooit eigenaar was van toestellen zonder een gebarsten scherm.

Samsung schermen zijn mooi om te zien, maar fysieek ook zwak. En instappen in een bus met telefoon veilig opgeborgen in mijn broekzak, 30 minuten zitten, daarna uitstappen zonder de telefoon uit de broekzak te nemen, zou geen reden moeten zijn om een scherm te laten barsten. Maar met 2 verschillende Samsung toestellen gebeurde dat dus wel. Samsung's Gorilla glas? Ha! Laat me niet lachen.

Maar goed, weer terug naar het punt. Fast-charging is nooit goed, voor geen enkele batterij. De hoeveelheid warmte die daarbij vrijkomt bekort het functionele leven. Geldt net zo goed voor andere onderdelen in bijvoorbeeld je desktop computer, je laptop, je auto.

Zelfs je koelkast, vaatwasser, microwave, wasmachine, Zo'n beetje alle apparaten waar een vorm van warmte-uitwisseling plaatsvind...alles waar onderdelen net een beetje te warm worden, dat bekort het functionele leven van het apparaat in kwestie. Maar als een telefoon-fabrikant anders beweert, dan moet je hen en niet de thermische wetten geloven?

Langzaam laden wekt weinig extra warmte op en zorgt ervoor dat al de batterijen in je apparatuur langer meegaan. Significant langer zelfs.

Past langzaam laden niet in je drukke schema? Dat kan natuurlijk. Voor dat soort gebruiksscenarios is fast-charging inderdaad een optie. Maar dan moet je niet achteraf gaan klagen dat de batterij in dat toestel zo snel stuk is, want je hebt behoorlijk bijgedragen aan het slopen van je batterij.
Toch tijdens mijn vooronderzoek voor de aanschaf van mijn huidige eerste smartphone met snelladen maar weinig bewijs voor jouw stelling gevonden. Ik was nml benieuwd of dit schadelijk kon zijn. De enige opgezwollen accu die ik persoonlijk heb meegemaakt was in een iPad Air die geen snelladen ondersteunde. Het klinkt meer als een gevoel van jou dan iets wat serieus een probleem is.
Maar dan zou dit bij telefoons van álle merken massaal moeten voorkomen en niet specifiek bij alleen de Pixel 3's (let op: ik schrijf dus "massaal" - individuele uitzonderingen zijn altijd mogelijk).
Ik heb dit meegemaakt met een Microsoft Lumia 950XL, werd 3x dikker dan origineel. Dit na iets meer dan 6 maanden al. Gelukkig was die accu simpel te vervangen omdat de achterzijde verwisselbaar was bij dat toestel (jammer dat men daar vanaf zijn gestapt). Nieuwe (originele) accu's, met zowat dezelfde productiedatum, hebben het daarna jaren zonder problemen gedaan, met dezelfde wijze van opladen.

Misschien was de een of andere firmware nog niet helemaal lekker na introductie van het toestel, want later werd de gebruiksduur alleen maar langer naarmate updates volgden, wellicht is dit met de Pixel 3 ook het geval? Ik meen dat er ook melding was gemaakt van problemen met de 4, niet enkel van het 3 model?

Edit: https://www.reddit.com/r/...d_battery_swell_wireless/

[Reactie gewijzigd door hardware-lover op 12 september 2020 22:13]

"Voer voor je hoedenplank"...
Heeft dit nog ergens te maken met android 11? Nieuwe software voor de batterij?
Ik heb vandaag pas Android 11 gepushed gekregen op m'n pixel 4. Denk dat het dus nog te kort dag is om een link met A11 te leggen...
Dit lijkt me een hardwarematig probleem met de batterij en eerder veroorzaakt doordat deze om wat voor reden dan ook te heet wordt of overladen raakt.
Nee, dit process heeft tijd nodig. Tegen dat je het als gebruiker merkt omdat je behuizing uit elkaar gedrukt wordt kan het al heel wat weken bezig zijn met stilletjes steeds verder op te zwellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee