Warframe gaat extra compressie gebruiken om spel met 15GB te verkleinen

Ontwikkelaar Digital Extremes gaat Oodle Texture gebruiken om de textures van free-to-play shooter Warframe te verkleinen. Het kwaliteitsverschil is volgens de ontwikkelaar minimaal, maar moet wel zorgen dat het spel minstens 37 procent minder opslagruimte inneemt.

De eerste update verschijnt volgende week, schrijft de ontwikkelaar op het Warframe-forum. Hiermee wordt het spel 6,6GB kleiner. De update zelf is wel 6,5GB groot, omdat ge-remasterde textures gedownload moeten worden. Het moeten downloaden van nieuwe textures is ook waarom Digital Extremes het verkleinen van het spel heeft opgedeeld in drie updates. Anders zouden gebruikers één grote update moeten downloaden, wat volgens de ontwikkelaar ongewenst zou zijn.

In de eerste update worden de Lightmaps aangepast. De overige twee updates moeten dit jaar nog verschijnen. Na de drie updates moet het spel 'minstens' 15GB minder opslagruimte in beslag nemen op pc's. Op de 'meeste' andere platforms moet een 'vergelijkbaar' verschil te zien zijn. Volgens PC Gamer neemt de pc-versie van Warframe nu 40,2GB in beslag. De plannen komen dan neer op een verkleining van zo'n 37 procent.

Oodle Texture is een compressietechniek die rate-distortion optimization gebruikt om bestanden te verkleinen, zonder dat de kwaliteit te ernstig wordt verminderd. Zo doet de software niks met 'ongebruikelijke' textures, om te voorkomen dat er een lelijk resultaat komt. Digital Extremes claimt dat de bestanden met Oodle Texture met de helft worden verkleind, terwijl de visuele verschillen 'minimaal' zijn.

De oorspronkelijke bestanden eerst, daarna de met Oodle Texture gecomprimeerde bestanden

Door Hayte Hugo

Redacteur

11-09-2020 • 11:40

115 Linkedin

Reacties (115)

115
110
61
5
0
46
Wijzig sortering
Activision, lezen we even mee? 220GB oid voor Call of Duty Modern Warfare is echt van de zotte.
Huh dat meen je niet.?
Helaas wel. Omdat alle videogames tegenwoordig een marktplaats hebben met allerhande zooi, moet die content ook allemaal opgeslagen zijn bij alle clients: Als ik een dure skin koop om mijn e-peen rond te zwaaien, dan moet jij die textures wel op jouw computer hebben staan.

Toegift:
https://www.pcgamer.com/h...y-theyll-get-even-bigger/

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 11 september 2020 11:59]

Niet persé. Ze kunnen ook gedownload worden als ze nodig zijn en in de tussentijd een generieke skin laten zien. Volgens mij doen heel veel games het zo. Zeker degene waarbij gebruikers zelf skins kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 11 september 2020 12:04]

Probleem wat je daarbij krijgt is als je 'social hubs' bezoekt een spike krijgt zodra deze textures moeten worden ingeladen.
Een beetje degelijke programmeur doet dat ASync op een andere thread zodat je main thread niet gaat stotteren. Games als bijv. Rust met meer dan 200 spelers en honderden al dan niet duizenden skins hebben hier geen problemen mee (https://rustlabs.com/skins).
Klopt, alleen levert dat weer het lelijke texture pop-in effect op, of character pop in als ze geen generieke texture as placeholder gebruiken.
Dan wissel je ze om als de character niet zichbaar is. Hoewel een beetje pop-in in een multiplayer FPS ook niet al te vreemd oogt.
Dat kunnen ze toch gewoon een keuze maken voor de gebruiker? Vraag bij opstarten of je alle extra assets wil downloaden, deze optie ook ergens in de instellingen laten zien. Als assets niet beschikbaar zijn dan laad je eerst de base skin voor dat object terwijl je ze naar een cache mapje downloadt, als ze wel beschikbaar zijn laat je ze meteen zien.

Developers die dit niet opgelost krijgen hebben toch geen hubs met honderden spelers die goeie performance hebben, dus dan maakt het al niet zoveel meer uit
Zoals wow het nu doet. Spel is speelbaar als een deel is gedownload maar dan moet je ingame soms eventjes langer wachten
Zou het niet vooral uit commercieel perspectief zijn dat dergelijke te kopen skin reeds voorgeladen zijn? Indien niet voorgeladen, kan het mogelijk langer duren voordat deze getoond wordt hetgeen de conversie (lees aankoop van dergelijk spul) in gevaar brengt. Dat wil je als verkoper niet, zeker niet wanneer een game free to play is. Dat een eindgebruiker veel gbs moet downloaden is dan minder relevant omdat het business model hier niet direct om draait.
Ik denk dat dat ingame vrij weinig uitmaakt. Er zijn genoeg spellen die veel textures pas inladen wanneer ze nodig zijn, en een hoop daarvan doen dit zonder dat je dat als speler merkt.

Het leuke vind ik juist dat vaak de MTX-winkels waar deze skins in te koop zijn even moeten laden wanneer je op een skin klikt, wat dan weer wel direct een negatieve impact heeft op de conversie
Dat ligt aan de implementatie, maar met online games zie je spelers en objecten die je netwerk 'bubble' betreden vaak nog niet omdat ze aan de rand van je bubble zitten en nog amper zichtbaar zijn. Als een speler niet hoger is dan 20-30 pixels maakt het ook weinig uit of er dan materials op die speler ververst moeten worden.
Quake 2 deed dat volgens mij zelfs al...
Goed voorbeeld daarvan is Rust. Die download ze pas als je verbinding maakt met een server en je kunt het zelfs uitzetten
Ze zouden ook ervoor kunnen kiezen om de content die op dat moment nodig is te streamen naar de client. Op die manier kun je de extra content en game size laag houden. Evenals eenvoudig updaten en client-side adjustments buiten de deur houden in het kader van veiligheid.
Maar zou het ook niet gewoon komen om laadtijden erg laag te houden? Zeker bij de aankomende consoles moeten games kleiner kunnen, iedereen heeft immers standaard een razendsnelle SSD en een octa-core Zen2 CPU. Textures kunnen dan enorm gecomprimeerd worden zonder dat de speler daar iets van merkt in de vorm van laadtijden of pop-in.

De huidige consoles zitten nog met trage 2.5” HDD’s en een CPU uit het stenen tijdperk (bij wijze van), en ik schat dat dat een reden is waarom game files steeds groter worden, omdat de bottleneck anders te groot is.

Dat lost het probleem op PC alleen niet op. Echter zou er een optie kunnen zijn om ‘gecomprimeerder’ te kunnen installeren als je daar de hardware voor hebt.
Mooie toegift :)

Dat groter worden van games valt mij ook op. Als je zag wat 50 gig kon doen bij The Witcher 3. Dat moet optimaal zijn opgeslagen. Wat 109 gig kan doen bij Red Dead Redemption 2.

Anderzijds is het niet zo'n heel groot punt. Je speelt toch maar hooguit 5 spellen tegelijk en de rest kun je later downloaden. Je internet wordt ook steeds sneller en de opslagmedia steeds groter. In mijn geval kan ik wel even toe met 1 TB. Er staan nu 4 games op mijn PC die 300 gig weg eten en dan heb ik 600 gig over voor Cyberpunk 2077 en Valhalla. Past met gemak, maar als ik ga kijken over een paar jaar dan prik ik er gewoon een 2 of 4 TB SSD in.

En kijk even ook naar Windows 10. Dat neemt ook de nodige gigabytes in beslag en je kunt het OS comprimeren, maar dat raad ik iedereen af, wordt hij niet sneller van, zelf getest.

Alle software wordt groter en groter. Compressie raakt uit de mode en opslagruimte is er vaak zat.

Wat wij vaak vergeten is dat opslagmedia mee schalen en dat er feitelijk niets bijzonders aan de hand is. Alhoewel 220 gig voor Caal of Duty vaker voor gaat komen :)
Het is ook maar wat we uit software willen halen.

Je kunt prima een compleet chat programma in een paar mb schrijven. Pidgin is 8 MB, cross platform, en ondersteund meerdere protocollen. Echter, het is geschreven in C en het is geen schitterende applicatie. Het vereist dure ontwikelaars omdat iemand niet alleen C moet kennen, maar ook bekend moet zijn met alle UI systemen die daarmee gepaard gaan.

Daartegenin kun je ook gewoon een chat programma maken in Electron. Dan schrijf je alles in JavaScript en dan package je een complete browser mee. Discord is 181 MB. Dit is zakelijk gezien super handig want JavaScript ontwikkelaars zijn goedkoper te vinden, en iedereen weet wel iets van html en css.

Windows 10 is volgens mij ten minste 32 GB. Ik heb wel wat horror verhalen gehoord van systeembeheerders die updates moesten uitrollen naar netbookjes met maar 32GB harddisks. Linux... is flexibeler. je kunt het veel beknopter houden, en een live instantie van bijvoorbeeld Fedora past in 1.8 GB. Dat is inclusief een office suite, browser, multi-media onderdelen en dergelijke. Het kan wel... om het maar even bot te zeggen, maar Microsoft heeft geen rede om het te laten.

Maar dan nog zit ik met applicaties zoals Discord, welke meer ruimte opvreten dan een hele office suite omdat dit nou eenmaal efficiënter is voor de ontwikkelaars.

Het zelfde met games. Call of Duty is niet echter veel groter geworden in de afgelopen tien jaar... behalve dan alle assets in de marketplace. Het is lucratiever om jou grotere harde schijven te laten koppen, en vervolgens geld binnen te harken middels de after-sales. Geheugen en processoren schalen dus mee, omdat marketing en sales opeens een mogelijkheid zien om extra meuk in het gezicht van de gebruiker te schuiven.
en dan weer even een update van 20+ gig die je moet binnen hengelen.
En dan start je 'm op en moet de game opnieuw opstarten om de update te installeren, waarna je nog steeds geen multiplayer mag spelen omdat je ineens een multiplayer pack 4 moet downloaden.
Wat een gebruikerservaring...
Installing shaders 2/3
Ik mocht mijn CoD niet refunden omdat ik "te lang had gespeeld". Ik heb dat ding letterlijk 2 uur in het hoofdmenu laten staan om die shaders te laten renderen, en 2 rondjes TDM gespeeld.
Ik wou precies hetzelfde zeggen :) Ze hebben het met de laatste updates al iets verbeterd gelukkig!
Ik heb een maand of wat niet meer gespeeld (VR bril gekocht), en zou gisteravond weer even gaan zitten. Moet ie eerst een 40GB update binnen harken. Laat maar. :+
Start tegenwoordig eerst alles een dag van te voren op ivm updates op de PS4 die ook nog eens tergend langzaam gaan (1000/1000 lijn, ps4 bedraad aangesloten). Al een paar keer gebeurd dat mijn game avond verpest was.

tip: downloads gaan sneller in rest mode

[Reactie gewijzigd door GrooV op 11 september 2020 12:24]

Zo herkenbaar inderdaad... hier ook een 1000/1000 lijn en de playstation bedraad aangesloten.
Met een beetje pech is je PS4 4 tot 5 uur bezig om Modern Warfare te updaten.

Gelukkig mogen we over een maand of 2 aan de Playstation 5, dan kan het in ieder geval niet meer liggen aan de hardware. Nu nog hopen dat de servers van Sony het ook aan kunnen.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 11 september 2020 12:43]

Dit is een algemeen bekend probleem bij de PS4. Downloads zijn traag en je betaalt er ook nog eens voor. Terwijl je via PC 9/10 keer wel op 80+% van je lijn kan leegtrekken.
Bij een hoop platforms op PC inderdaad wel, maar Blizzard servers zijn echt dramatisch op COD (Warzone) update dagen. Op de dag zelf haal ik meestal maar 1-5MB/sec terwijl ik een 600/600 lijn heb. Als je een dagje wacht dan trek ik ook bij de Blizzard launcher richting 70MB/sec binnen.

De grotere platforms zoals Steam en Epic Launcher eigenlijk nooit onder de 70MB/sec.

Warframe launcher zelf... behoorlijk beroerd op update dagen ook. Steam pakt maar een klein gedeelte van de downloads helaas.
Ik had laatst 32MB/s download via battle.net (warzone update), eerst alleen 4MB/s dus het lijkt beter te worden.

[Reactie gewijzigd door !GN!T!ON op 11 september 2020 12:33]

Dat is mooi, ik heb het al even niet opgestart dus zou best kunnen dat de Blizzard servers eindelijk een beetje opschieten.
Het lijkt erop inderdaad, ik irriteerde er mij eerst ook kapot aan en was positief verrast bij de laatste update.

Hij was eerst ook rete instabiel, constant DL stopzetten waarbij je handmatig weer op de DL knop moest drukken. Ook dat leek nu verholpen.
Pfoe, yup. Ik speel het totaal niet hardcore maar dat maakt het alleen nog maar frustrerender dat die updates zo belachelijk traag waren.
Bij WoW en SC2 en HS had ik er nooit echt last van. Maar zou best kunnen dat het nu anders is. Was toch al enkele jaren geleden.
Yep, ik heb ook nooit problemen ondervonden met Blizzard's eigen spellen. Alleen bij Call of Duty, hoogst waarschijnlijk omdat COD ongelofelijk veel meer spelers heeft die ook nog sneller op dag 1 in willen loggen.
Tip: als je je regio wijzigt naar een regio anders dan EU, je downloadsnelheid een limiet geeft en deze er dan weer afhaalt, schiet de download vaak naar de normale snelheden. Een beetje liggende aan de tijd van de dag. Ik ga meestal uit van regio NA = 6 uur eerder en azie = 6 uur later. Als je dus een update krijgt om 9 uur savonds kan je beter Azie proberen.
Thanks, bij Steam ook weleens nodig gehad. Had niet het idee dat dit veel hielp bij Blizzard maar moet eerlijk zeggen dat ik het niet geprobeerd heb in de afgelopen paar maanden.
VPN pakken scheelt ook veel
Dat ligt dan toch aan een setting bij jou vrees ik. Trok gister zelf nog COD MW opnieuw binnen op mijn PC via de Blizzard Activision servers, de volle 230 GB, met 62MB/s op een 500/500 lijn zonder dips. Dat was dus gewoon de volle bandbreedte van start tot end.
Dat ga ik niet redden met mijn goedkoopste ziggo account...
Hebben ze in belgie nog steeds die internet limiet qua downloaden?
dan ga je hier niet echt blij van worden om ff te gamen...

[Reactie gewijzigd door bamboe op 11 september 2020 12:36]

Ja België (Telenet) heeft nog steeds limieten. Heel veel landen hebben limieten. Wij zijn qua Internet en telecom één van de grootmachten van Europa op infrastructuur.
Yup, in mijn geval 500GB per maand (Scarlet). Een download van 220GB zou ik inderdaad niet goed gezind van worden. We kunnen wel limiet bijkopen aan €5 / 1TB.
Dat het een paar dagen moet downloaden op mijn 50/10 lijntje is ook niet ideaal, maar daar kan ik eventueel nog wel mee leven, maar ik zou dan wel de download nog wat moeten zien te beperken kwa snelheid zodat ik nog wat anders kan doen op mijn lijn gedurende die tijd.

Maar ik spel geen CoD, dus dat geluk heb ik wel. :-)
Ik speel meestal indie games, wat van nature wat minder complex zijn, wat er weer op zijn beurt voor zorgt dat de grootte van de games goed meevallen.
Gisteren was er geen update, dus ja dan trek je inderdaad je volle internet verbinding leeg. Het ging specifiek om update dagen in mijn post.
Activision/Blizzard heeft altijd op de dag zelf er een enorme limiet op staan. De dag erna kan ik mijn volle verbinding gebruiken (1gbps). Op de dag zelf wil hij soms gewoon niet eens starten met downloaden. Dat ligt toch echt aan de configuratie aan de serverside of dat de capaciteit van de servers gewoon al lang is bereikt.
Voor updates betaal je niet, hoor, die kun je natuurlijk ook gewoon zonder PSplus binnenhengelen. Overigens is dit een heel bekend probleem dat al sinds de PS3 speelt en ondertussen dus nog steeds niet opgelost is.

Voorbeeld: De demo van God of War 3 was ten tijde van de release 3Gb groot. Op een 50Mbit lijn deed mijn PS3 er toen 18 uur(!!!) over om die binnen te hengelen...

[Reactie gewijzigd door Smuey op 11 september 2020 12:19]

Uiteraard zijn en gratis MP games. Maar voor de meeste betaal je gewoon
Ik heb het niet over games, maar over updates voor games. Jij stelt dat je daarvoor betaalt, maar dat is dus niet zo.
Ik bedoelde je betaalt voor multiplayer. In de vorm van PSP. En dan mag je toch een beetje snelle servers verwachten.
Steam trekt soms zelfs mijn 1000/1000 lijn voor 100% 🥳
Klopt. Dat is wel lekker.
Ik hoor van veel mensen de hoop en verwachting dat het op de PS5 sneller zou zijn. Dat werd ongetwijfeld ook gezegd bij de PS4. Ik heb er niet zo’n vertrouwen in dat én de download én het updatemechanisme zelf ineens heel veel beter zullen zijn.
Probleem is niet de hardware. Probleem is dat Sony lekker cheap doet en alles gecomprimeerd opslaat, daarnaast knijpen ze ook nog eens de verbinding.

Dus nadat je alles binnen hebt op een langzame verbinding. Mag je ook nog eens alles uit gaan pakken etc. Zeer cheap van Sony en het kwam mij de strot uit. Ik heb nu een game pc naast mijn tv staan.
Herkenbaar helaas, Je snelheid van het internet heeft er niks mee te maken, maar met de manier hoe de PS4 de update installeert, voor elke update dient het volledige installatie bestand opnieuw opgebouwd te worden dit is wat het langste duurt. en nog extra frustrerender is dat je daar ook nog is de extra vrije schijfruimte voor nodig hebt.
Onthoud wel dat cal of duty een indie titel is met een kleine studio erachter die nog niet helemaal weet wat ze doen :+

Nee het is echt verschikkelijk die update grotes van warzone. In de ochtend haal je nog wel een beetje snelheid met downloaden, maar savonds hoef je het niet te proberen als je nog een potje wilt doen.
En dat terwijl de game er nu niet heel bijzonder goed uitziet, hier mag echt wat in veranderen.
Je kunt een andere locatie selecteren als je denkt dat het downloaden niet rap genoeg gaat. Hier via steam in Portugal moet ik vaak Madrid in Spanje kiezen om de volle "1000mbit" uit mijn glasvezel te kunnen halen. Het piekt dan meestal rond de 950mbit wat natuurlijk redelijk goed is.

Maar ik meen me nog een tijd te herinneren dat ik op ADSL 10/1 zat in hartje lissabon wegens gebrek aan fatsoenlijke aanbieders. :X
Tip: handmatig een DNS instellen kan de snelheid van de downloads op ps4 bevorderen maar wat bij mij het grootste verschil maakte was het verlagen van de MTU packet size, hier moet je een beetje mee spelen, standaard is het 1500, dit kan je verlagen maar zou iig boven de 1350 a 1400 moeten blijven. Speel hier mee en de snelheid kan gigantisch omhoog gaan. Ik heb hem op 1450 gezet (dit kan voor iedereen anders zijn) en ging van 60Mbps naar 250Mbps (maximale snelheid voor mijn abbo)
Als casual gamer moet ik zeggen dat 1 van de grootste voordelen van Geforce Now is dat je niet niet hoeft te plannen of van te voren te downloaden.
Automatische updates kan je toch ook instellen? Mijn playstation 4 pro haalt alle updates automatisch binnen. Volgens mij is dit niet anders op steam of andere pc platformen? Als je de pc maar eens in de zoveel keer aan zet. En ook dat is te automatiseren volgens mij...
En hoe wil je een spel spelen zonder het te downloaden op Playstation of Steam (tenminste, voor mij is het geen optie om al m'n spellen altijd geinstalleerd te hebben just in case)? Ik heb een aardige collectie aan humble bundle en steam sale spellen en op Geforce Now ga ik van 'oh misschien heb ik zin om iets te spelen tot welk spel dan ook opgestart' in een paar minuten max. En als bonus ziet het er nog beter uit dan op m'n verouderde game PC of Xbox (to be fair, het ziet er enkel beter uit als ik m'n laptop aan de ethernet kabel hang, m'n wifi is niet al te geweldig (maar wel speelbaar)).

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 11 september 2020 13:36]

Tja ik heb gewoon alles geïnstalleerd staan. Gewoon meer opslagruimte kopen? Ik zie het probleem eerlijk gezegd niet. Ik heb eerder een probleem met de input lag die een streaming dienst heeft t.o.v. lokaal spelen. Daarnaast kan je gewoon op de ps store vanaf je computer een spel installeren, dus als je denkt dit spel wil ik vanavond spelen, dan stuur je de download naar je ps4 en hij staat er in no time op.

[Reactie gewijzigd door Ghost babel op 11 september 2020 13:38]

Zie het zo, veel laptops hebben überhaupt niet 200GB aan vrije ruimte (256GB is redelijk standaard SSD groote). Een spel als CoD:MD is dan überhaupt niet eens een optie. Ik speelde een korte periode Fornite en de reden dat ik het geïnstalleerde was dat het 120GB innam. Natuurlijk kan ik een groter opslagmedium in m'n laptop stoppen... maar dat is me de moeite (en het geld niet waard). Heb zelf geen PS4, dacht dat je daar ook de disc nodig had voor (her)installatie (koop niks digitaal omdat digitaal op z'n minst hier in centraal europa duurder is dan fysiek).
Het is ook de vraag hoeveel spellen je tegelijkertijd speelt. Ik speel overigens bijna nooit op mijn laptop, heb daar een desktop thuis voor staan. Overigens heb ik een 500GB SSD in mijn laptop zitten (xps 15, GTX1050, 500GB SSD, I7, 16GB).

De disc is niet nodig als je hem digitaal hebt gekocht. Overigens klopt je statement niet dat digitaal duurder is dan fysiek. Misschien wel bij introductie, maar elke maand zijn er genoeg aanbiedingen die lager zijn dan fysiek. (Overigens koop ik ook veel fysiek, maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik alles in de kast wil hebben staan).
GFN kan je ook gratis spelen hoor. Maar GFN is inderdaad niet echt voor de hardcore gamer
'echte' gamers. juist...
De UTP poort van een PS4 is 'fast ethernet' of te wel 100MBit. Daarom vrij logisch dat je niet verder komt dan 100MBit/s vanaf de PS4.
Goh, zo leer ik nog eens wat. In mn fritzbox stond er altijd 100 Mbit/s bij de poort van de PS4 draad, maar dat verandert zodra ik de PS4 aanzet. Net getest, voor het eerst. Gamen en router configureren is blijkbaar iets wat men (ik) niet tegelijk doe.
Dat betekent wat mij betreft wel dat het in sleep-mode downloaden van updates op de PS4 toch met max 100Mbit/s gaat, behalve als er zoveel intelligentie in zit dat bij het ontwaren van een update hij zelf overschakelt in een actievere modus.

Thanks.

[Reactie gewijzigd door trogdor op 11 september 2020 21:58]

Met hoeveel MB/s download hij?

Ik zie het vaak genoeg gebeuren dat de Warzone update opzone paar honder kb/s klapt omdat hun servers het zwaar hebben.
Dan heb je nog nooit een game gedownload met een nintendo switch... :+
Die is via wifi gewoon 5 game avonden voor je aan het verpesten.
Even een dagje een PC/console aanlaten staan om MW2019/Warzone up te daten.....

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Dutchredgaming op 11 september 2020 14:47]

En direct de helft van mijn datalimiet bij Telenet kwijt. Een geluk dat ik geen gamer ben. Ongelimiteerd internet is echt wel nodig dan.
Wacht zijn er datalimieten (in Nederland)?
Ik vind het altijd fijn dat ik weer een rondje shaders mag installeren ... vet relax iedere keer dat ik de game boot ... geeft zo'n rust die verse shaders.
Dat is ook altijd een fijne verassing ja
Op de consoles kun je nog enkele delen van de game verwijderen. Je kunt bijvoorbeeld de single en multiplayer verwijderen als je enkel Warzone speelt. Op de PC kan het niet.

OT: Fijn dat er ontwikkelaars die zich bekommeren om de schijfruimte die spellen innemen! Je zag het bijv ook bij id software en Doom. Doom: Eternal was kleiner dan Doom (2016), maar had meer content :)
heeft het bij modern warfare neit te maken met duplicate textures om laadtijden op mechanische schijven te versnellen? bijvoorbeeld
texture 1 komt voor in map A B en C en daardoor moet die er 3 keer inzitten

zodat alle bestanden voor een level dicht op elkaar staan omdat je anders 5 minuten zit te laden.
En dan meegerekend dat WarFrame al een uitzondering leek te zijn in het aanbieden van opruimen van de schijf na elke noemenswaardige update; ze weten zelfs aan te geven of en hoe veel tijdelijke schijfruimte je dan ongeveer nodig hebt in plaats van op x% in het progressiebalkje gewoon eruit te klappen zonder bruikbare melding (Origin/Xbox).
Ik hoop dat het nieuwe deel op 1 ps5 gaat passen 8)7
Een goede reden om deze links te laten liggen.
En dan net als bij epic de volle game gaan downloaden bij een update... dan kan ik 1x per maand het spel spelen met mijn internet verbinding... elke keer als fortnite een update heeft staan de pc van mijn dochter de hele dag de netwerk lijn dicht te trekken...

Met slechts een buitengebiedlijntje mogen meer game makers dit gaan doen. Of geef de gebruikers een keus :)

[Reactie gewijzigd door mjl op 12 september 2020 18:32]

Ik speel deze game al sinds dag 1 (zelf gefundeerd als backer and got a t-shirt) en moet bekennen dat ik nog steeds onder de indruk ben van alle vernieuwingen in deze game. Het spel is in mijn ogen al meerdere keren volledig veranderd in een nog uitgebreider en onherkenbare game van zijn vorige versie.
Wapens die totaal veranderd zijn, maps en werelden toegevoegd, ineens je eigen ruimteschip hebben en clan dojo, etc.
Waar je in het begin een beetje doelloos rond rende en dingen schoot en je al snel alle wapens en warframes unlocked had, is het nu vele malen lastiger alles vrij te spelen als je volgens volledig free to play model speelt. Kortom veel meer te doen en zo weinig tijd vanwege andere games die op mijn plank liggen te verstoffen.
Maar al die vernieuwingen maken de game inderdaad wel een ruimte vreter op je harde schijf, dus erg tof dat ze dit nu aan het aanpakken zijn.
Enige verbeterpunt voor de game voor mij persoonlijk zou zijn iets minder grindy...
Te bedenken dat deze game ooit begon als 4GB, is in de jaren flink stuk groter geworden.

Mooi te zien dat ze flink gaan snijden, andere kant gaat het enkel om 'fixed' enviroments, maar het zou de laadtijden dus meer naar elkaar toe moeten trekken, zit jij met een NVME en je joined iemand met een laptop, sta jij nog steeds te wachten totdat die persoon z'n data compleet heeft.

Maar de game heeft geen textures van niveau COD of Division, alles is 'mooi' maar absoluut niet super gedetaileerd (buiten wapens en character details), zoals je ook in de screenshots ziet, het is mooi maar absoluut geen extreem niveau van details.
Was het tegenwoordig bij Warframe niet zo dat je na x seconden laden sowieso mag beginnen met het level en Mr. Hamster PC later in dropt?
Dat is al 'iets', maar duurt nog steeds aanzienlijk langer dan als ik zelf een solo start en bijna direct in de missie klaar sta.
Hier valt het meestal wel mee eigenlijk, zéker in de normalere grinds wel (defenses/survival), maar vooral bij de kuva missions en dailies moet ik nog wel eens wachten :)
Ik heb Warframe zelf al een vrij lange niet meer gespeeld omdat helaas mijn vrienden er klaar mee waren dus ik weet niet wat de huidige staat van de game is, maar is 1 van de leukste games die ik ooit heb gespeeld.

Echt hulde voor Digital Extremes. Ze blijven maar doorontwikkelen en losse onderdelen in hun engine steeds oppoetsen naast nieuwe content toevoegen. En ze waren ook echt vooruitstrevend met de interactie met hun community.

De NoClip docu over Warframe is ook zeker een aanrader.

[Reactie gewijzigd door Shawty op 11 september 2020 12:07]

Ik heb het tot twee maanden geleden gespeeld. Het heeft open werelden nu.
Nog allerlei andere dingen. Soms denk ik wat overkill. Maar je hoeft ook weer niet perse
alles te doen natuurlijk. Al met al 1 van de beste games ooit.
Vanaf het begin al zo'n beetje gespeeld, hier en daar een pauze.
Alleen beter vind ik. Andere spelmakers kunnen hier wat van leren.."Activision"....
Als iemand die sinds 2016 Warframe speelt moet ik zeggen dat ik me toch altijd verbaas over de quality of life updates en het meedenken dat gedaan word door digital extremes.

Het verkleinen van een spel wat maar 40GB is en dit doen in 3 etappes zodat niemand er last van heeft vind ik toch erg netjes.
Heel slim, mensen laten kleinere games vaker staan.
Daarmee is de drempel om het op te starten ook kleiner.
Mijn PS4 1st gen kan maximaal 2 games geïnstalleerd hebben tegenwoordig, dan zit de HD vol en gaat alles extreem traag. Zonde om nu nog te upgrade naar een grotere SSD met de ps5 in zicht.
Mijn PS4-pro heeft 1TB schijfruimte en dat is behelpen. Echter met een 4TB externe HD is het goed te doen en kun je 10 + top games installeren en continue updaten.

De enige must is een snelle internet verbinding.
Je zou er een losse schijf aan kunnen hangen die je later meeneemt naar de PS5
Mensen die klagen over de huidige consoles..
De PS4 is ontworpen om in standby te staan (met een halve watt aan verbruik) om vervolgens midden in de nacht updates uit te voeren etc.

Zodat je game avond niet verpest wordt.

Edit: Warframe ontwikkelaars applaudisseer ik voor hun compressie. Zou de industrie veeel meer op moeten focussen.

Stel Ratchet en Clank PS5 zoi dit toepassen.
Dan zou die een wereld in 0,5 - 1,0 seconde laden ipv de huidige 2 seconden.
En je footprint zou minder zijn en dus is die 825GB SSD ook minder problematisch.

Ik kan me nog herinneren dat begin jaren 2000 van die bestanden waren van 64kb die je een half uur aan tech demo achtige beelden gaven.

...meer meer meer en groter groter moet af en toe een reset hebben. Japanners zijn een goede zekering voor de industrie, vooral Nintendo.

[Reactie gewijzigd door BrbZrk op 11 september 2020 12:03]

Ik heb toch regelmatig meegemaakt dat hij niet update, maar dat dit pas gebeurt als ik de game opstart. Heb je enig idee waarom dit is?
Hij doet wel 's nachts in standby een controle op updates, maar alleen voor games die je recent gespeeld hebt. Het is dus een beetje een halfbakken functie.
Zodra je een spel start wat je al een tijd niet hebt gespeeld, moet je ineens alsnog wachten op een update die dan pas binnen gehaald wordt.
Ik heb zelf geen PS, maar Steam en Battle.net launcher hebben aanpassingen gedaan ivm corona. Weet ook niet of dit nog is, maar het zou een verklaring kunnen zijn.

Wat ze daar hadden aangepast, is auto-update uitschakelen voor games die al een week niet gestart zijn. Zo blijven alleen de populairste games op het systeem up-to-date. Dit om bandbreedte te besparen voor videobellen in de rest van het land. Misschien kun je hier nog een bericht over vinden.
Veel updates worden niet actief gepushed maar pas opgehaald als het spel opstart en zelf op de server kijkt of er wat nieuws te halen is.
Ahh vandaar, dan heb je aan die update rest mode dus ook weinig.
Ik kan me nog herinneren dat begin jaren 2000 van die bestanden waren van 64kb die je een half uur aan tech demo achtige beelden gaven.
Of een complete game van minder dan 100KB? kkrieger
Heel veel textures kunnen procedureel gegenereerd worden. De hardware van tegenwoordig zou dat ook JIT kunnen doen tijdens het laden.
jaren 2000? Al veel eerder, jaren 90. Mooie pareltjes dat wel, googlen op "64K intro".
Het grote verschil is natuurlijk wel dat ze geoptimaliseerd zijn als 'film' en je geen interactie mogelijkheden hebt waardoor je alleen hoeft te renderen wat er daadwerkelijk op het beeldscherm komt.
Klopt dat kostte een extra 32KB aan besturing en "AI" in een interactieve demo zoals .kkrieger
Ik ga ervan uit dat je een pc gamer bent. zoals het heet industry leading games speel jij jaren nadat ze uit zijn gekomen op de playstation. Wie loopt er dan achter?
En ze bestaan ook door Sony en hun beleid.

Het is eerder andersom en de pc wereld houdt alles tegen. Industrie gaat niet alleen vooruit door meer pixel te pushen en 8k hardware.
maar voornamelijk door een gezonde markt met goede ontwikkelaars en een hardware maker die een goed effect heeft op de creativiteit en de vooruitgang van spelontwikkeling.
Als er vervolgens meer geld in de lade komt kunnen ze zich ook beter hardware veroorloven en stimuleren.

Stop je hoofd maar in de grond en denk dat alle vooruitgang vanzelf komt.

[Reactie gewijzigd door BrbZrk op 11 september 2020 14:44]

Nu zijn de schijven niet zo groot tegenwoordig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee