Remake van Prince of Persia: The Sands of Time verschijnt in januari

Ubisoft brengt op 21 januari 2021 een remake van Prince of Persia: The Sands of Time uit. Het spel bevat opgepoetste beelden en een nieuwe gameplaymechanismen ten opzichte van het origineel uit 2003. Ook is het origineel uit de jaren tachtig vrij te spelen.

Volgens Ubisoft is de nieuwe versie van Prince of Persia: The Sands of Time de eerste volledige remake die het bedrijf maakt. Het spel is gemaakt door Ubisoft Pune en Ubisoft Mumbai. Die hebben onder andere de filmische scenes opnieuw opgebouwd, met verbeterde graphics.

Daarnaast is er weergave vanuit nieuwe camerastandpunten tijdens het spelen en zijn er verbeteringen doorgevoerd bij de puzzels die spelers moeten oplossen, bij de manier van vechten en bij het kunnen terugspoelen van de tijd.

Prince of Persia: The Sands of Time verscheen in 2003 en betekende toen de reboot van de klassieke games uit de jaren tachtig en negentig. Die kwamen van de hand van de Amerikaan Jordan Mechner, die ook meewerkte aan The Sands of Time. In de remake kunnen spelers zijn klassieke Prince of Persia-game uit 1989 vrijspelen. Mechner werkte niet actief mee aan de nieuwe remake, maar is wel op de hoogte gehouden van de ontwikkeling en heeft advies gegeven op een aantal punten.

In het spel gaat de Perzische prins samen met prinses Farah de strijd aan met de kwaadaardige Vizier in het rijk van de Maharadja van India. Daarbij gebruikt hij de Dolk des Tijds, waarmee hij de tijd kan terugdraaien. Met die dolk heeft de prins de Zandloper des Tijds geopend, vooraf niet wetende dat hij hiermee groot onheil zou veroorzaken.

Prince of Persia: The Sands of Time Remake kost 40 euro en is vanaf 21 januari verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One. De pc-versie komt uit in de Epic Game Store en Ubisoft Store en als onderdeel van Ubisofts Uplay+-abonnement.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-09-2020 • 10:32

89 Linkedin

Reacties (89)

Wijzig sortering
Hier een mooie interview over het ontwikkel proces van het origineel met de maker, Jordan:

https://www.youtube.com/watch?v=sw0VfmXKq54

Leuk om te zien hoe hij e.e.a. heeft aangepakt destijds, en om de limitaties van de Apple II heeft gewerkt.
Over historie eaproken. Wist je dat Assassin's Creed eigenlijk de opvolger van Prince of Persia is.
ja ik heb AC de eerste jaren niet aangeraakt omdat ik zwaar pissed was over het feit dat het POP verving. De zwaard gevechten waren leuk afgewisseld door leuke puzzles. ik ga die remake ook zeker kopen
Geweldig verhaal, dankjewel! :9~ :9~ :9~
Klinkt niet echt als een remake. Zoals ik het begrijp gaan ze gewoon uit van bestaande code en content, die ze hier en daar updaten en oppoetsen.

.edit: Re-version is wellicht een betere term.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 september 2020 10:40]

Dat noem je een remaster
Dat overwoog ik niet omdat:
1. Hier ook game mechanics zijn aangepast en toegevoegd, en
2. Er weinig echt lijkt opgepoetst aan de graphics-kant.

Maar, toegegeven, na de originele Sands of Time nog een keer te hebben bekeken lijken de graphics wel wat beter.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 september 2020 11:19]

Ze lijken inderdaad wat beter. Maar toch blijven ze er niet van deze eeuw uitzien.
Waarom niet extra moeite in de graphics steken ? Als je ziet uit welke studio het komt is dat misschien ook enkel voor hun portfolio, of met zo weinig mogelijk volk/kennis zo veel mogelijk opbrengen.
Wellicht gaan ze dit nu wel oppakken, nadat veel fans hun teleurstelling kenbaar gemaakt hebben:

https://www.essentiallysp...ubisoft-esports-news/amp/
Zo te zien wel. Ik ben benieuwd. Zeker als de engine die van Assassin's creed Origin is zouden ze toch er echt wel een veel mooier spel van kunnen maken. Hopelijk kan Ubisoft dit nog rechtzetten.
Maar, toegegeven, na de originele Sands of Time nog een keer te hebben bekeken lijken de graphics wel wat beter.
De originele serie was voor de Xbox/PS2 generatie. De graphics die ik in het filmpje lijken dichterbij die van de (eerste generatie spellen voor de) Xbox 360/PS3 dan van de huidige (en komende) consoles. Ik denk dat daar de verwarring door komt, maar het is inderdaad een remake.
Ik moet ook zeggen dat ik dacht naar de oude beelden te kijken toen ik de screenshots hier zag. En dat is heel jammer, het kan zoveel meer zijn.

C&C remastered is voor mij tot nu toe de eerste echt goed uitgevoerde remaster.
De graphics doen in ieder geval vermoeden dat er niet veel moeite in gestopt is.
Assassins creed: Black flag zag er op de PS3 beter uit qua models in ieder geval.

Ik hoop dat dit een early preview is en dat ze nog veel gaan oppoetsen.
POP verdient in ieder geval beter...

[Reactie gewijzigd door Beejee0 op 11 september 2020 10:45]

Je weet dat Sands of Time oorspronkelijk uitkwam ten tijde van de PS2? En Black Flag tegen het einde van de lifecycle van de PS3? Appels, peren...
Ja maar dit is een remake...
...Waarbij er dus niet expliciet genoemd wordt welke assets er gebruikt zijn (of in ieder geval niet voor zover ik zo snel even heb kunnen vinden). Als de oorspronkelijke assets dus gebruikt zijn, is dit prima te verklaren.
Hij zegt gewoon dat een oude game er beter uitziet dan de remake van een andere oude game die in 2020 gemaakt wordt en dat hij op meer hoopt.
Wanneer het oorspronkelijk uitkwam en welke assets men wil gebruiken doet er toch helemaal niet toe? De vergelijking is volgens mij prima. Men wil vandaag de dag voor prijzen die behoorlijk in de buurt van een nieuwe game komen een product gaan verkopen met graphics die er minder goed uitzien dan iets dat in 2013 uitkwam.
Ze hoeven bij deze remake al in veel zaken minder moeite te stoppen (verhaal, gameplay, marketing) dan bij een nieuw product, dan mag je toch op zijn minst wel hedendaagse graphics verwachten? Dan maken ze maar nieuwe assets.
Ik ben het er volledig mee eens hoor, ik heb zelf ondertussen een enorme schurfthekel gekregen aan al die remasters en remakes van de laatste tijd.Iedere vorm van creativiteit is verdwenen bij de grote uitgevers, dus proberen ze maar een beetje extra te cashen met halfslachtige rehashes van succesvolle titels uit het verleden, waarbij je vaak ook nog eens objectief kunt stellen dat de orignelen toch echt beter waren. Maar een grote studio komt met een 'remaster' en je verwacht volledig nieuwe graphics, die niet onderdoen voor de hoogste standaard die je tegenwoordig gewend bent? Kom op, dan moet je gewoon je verwachtingen bijstellen, hoor...
Ik hoop dat dit een early preview is en dat ze nog veel gaan oppoetsen.
Niet likely, daar hebben ze nog maar pakweg 3 maanden voor. Tenzij deze beelden heel oud zijn, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk.
Bij andere filmpjes op de ubi forward stond er iets van 'alpha build' bij ofzo dus dat is een erg vroege versie. Het zal zeker nog verbeteren vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door Marcelloz op 11 september 2020 11:45]

Ziet er ook niet echt uit als een.

Ik heb deze game vroeger helemaal suf gespeeld, maar als ik naar deze trailer kijk, heb ik het gevoel dat ik beter de originele game gewoon kan opstarten.
Zal dat waarschijnlijk tegen vallen, zulke herinneren zijn vaak mooier door nostalgie dan dat ze daadwerkelijk zijn, maar ik wordt nou niet echt wild van deze beelden. Ik vond de originele game best mooi en ieder geval erg sfeervol, soort post apocalyptisch sfeertje in fantasy setting.
Deze beelden lijken mij een beetje levenloos.
Zeker weten, het origineel was prachtig. Gameplay super sterk.

Maar als je dat gevoel wil, moet Ubi gewoon PoP opnieuw uitvinden. Nu is die plek wat ingenonen door AC.

Maar geef mij een PoP met focus op adventure, explorarie en strakke platforming, in de persische setting. Verkocht.
Assasssins Creed 1 remaster? :P
was ik stiekem toch iets minder kapot van.
vond 1 in het begin erg cool, maar heeeel snel saai worden
2 daarentegen erg goed.

maar ondanks dat AC leuke free running mechanics heeft, zou ik bij PoP juist graag meer pure platforming in een belachelijk mooie wereld willen zien. Beetje zo' n 3D Mario feel, maar dan veel meer in PoP setting.

In ieder geval geen map met 1000 icoontjes please.
Idd

PoP sands of time was in mijn ogen wel beter dan de vervolgen.
Daar mogen ze wel op voortborduren. Niet op warrior within of two trones.

Wel jammer dat het weer een remake is. Lijlt wel of er geen inspiratie meer is voor nieuwe orginele games.

Ik ga deze dan ook niet kopen, tenzij ie gratis wordt in epic store

[Reactie gewijzigd door lonewolf2nd op 12 september 2020 08:57]

Hier hetzelfde, oude games helemaal kapot gespeeld. Maar wordt hier niet warm van...
Volgens Mechner is het zo te lezen wel een complete remake met nieuwe engine:
Although rebuilt from the ground up with new assets and engine, the story, gameplay, level design, and dialog are faithful to the original.
Maar ik moet zeggen dat in eerste instantie ik ook dacht dat het een remaster was, gezien de manier waarop sommige dingen hetzelfde bewogen (zelfde animaties dan, gok ik).
Ah ok, dan komt het wel meer in de buurt van een remake, ja. Maar waarom dan die crappy modellen die eruit zien alsof ze 15 jaar geleden gemaakt zijn? :)
.edit: ok ik heb even wat originele gameplay footage van SoT gekeken, en dit ziet er wel net iets gedetailleerder uit

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 11 september 2020 10:45]

Ik vermoed dat ze gewoon dezelfde modellen en textures gebruikt hebben als destijds gemaakt. De models en textures worden vaak in meer detail gemaakt dan dat ze daadwerkelijk in de game komen.
Textures wel, dat is heel makkelijk te automatiseren. Poly reducers voor modellen zijn helaas niet zo zaligmakend dus daar komt alsnog heel veel handwerk bij kijken, met name bij de main characters. Maar dat was 15 jaar geleden echt nog geen standaard ding, hoor.
Klopt, ik heb zelf les gehad van een van de ontwikkelaars van Sands of Time en meen me te herinneren dat hij dit wel heeft besproken. Al moet ik zeggen dat dat ook al 7 jaar geleden is.
Nah, dit is nog van voor de tijd dat we normals en andere data van een highpoly sculpt bake haalden. Pas in 2004 begonnen we dat te zien met Far Cry, Doom en Half-Life 2. Ik gok dat deze character modellen gewoon direct in Maya gemaakt zijn. Misschien dat er een hogere resolutie PSD voor de textures bestaat.

Maar wat ik in de afbeeldingen zie is toch echt een complete remodel. Misschien dat de rig en animaties hergebruikt worden? Die waren best netjes.
Was dit vroeger ook op de wii of was dat het vervolg op deze game? Ben t ff kwijt na bijna 20jaar 😜
Forgotten sands is een ander spel in dezelfde wereld. Voor zover ik weet geen onderdeel van de trilogie.
Dan zou het een tetralogie zijn natuurlijk en geen trilogie...

Het is geen onderdeel van de echte serie wat inderdaad een trilogie is. Maar nadat mensen teleurgesteld waren in die cel shaded PoP hebben ze een 4e deel gemaakt. Maar omdat het verhaal niet echt boeiend was en de hele game eigenlijk niet, wordt het niet gezien als onderdeel van de trilogie. Het gaat echter wel door op het verhaal van de trilogie.
Dat was niet de enige versie die op de Wii uitgekomen is. Je hebt namelijk Rival Swords wat een speciale versie van Two Thrones was. Dus dit was het laatste deel van de trilogie.

Ik ben benieuwd wat de prijzen op langer termijn gaan doen. €40,- is een flink bedrag namelijk voor zo'n remake. Als dan ook de andere delen uit zijn van de trilogie heb ik wel interesse. De huidige trilogie staat in de PS Store voor de PS3 en staan ook nog op mijn wishlist.
Was op, onder andere, de gamecube, je kunt hem natuurlijk wel op de Wii spelen.
Mocht iemand het leuk vinden, er is op dit moment een prijsverlaging naar ongeveer €2 voor de PS2 port van 'Prince of Persia: The Sands of Time' op Steam:
https://store.steampowere...Persia_The_Sands_of_Time/
Is een klassieker, heb het vroeger gespeeld, leuk spel.

Forgotten Sands is ook een erg leuke spel waar ik nu weer aan terugdenk.

Ik vraag mij af hoe het verder gegaan is met 'Prince of Persia: Redemption', ik hoorde dat die cancelled was in 2012, wel jammer, wat video ervan zag er interessant uit:
https://youtu.be/aIDupIm48m8

Er mogen wel wat nieuwe goede 3D Prince of Persia games komen, we hebben al zo vaak ports en remasters gehad.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 11 september 2020 10:56]

Ik had allerlei glitchproblemen met deze versie en heb deze dan ook laten refunden. Ik liep tegen onzichtbare muren aan, waar ik echt niet omheen leek te komen. |:( Dus ik zal blij zijn als ik de vernieuwde versie zonder problemen kan spelen.
Het zou een remake zijn op een hun Anvil engine, dus behalve als ze wat code en modellen hebben copy pasted of er bijna geen effort in hebben gedaan bij testen, verwacht ik dat de game geen van de bugs zou moeten hebben die in de vorige zaten.

We zullen binnenkort zien of deze remake een waardige upgrade is, of dat ze dingen hebben veranderd die ze niet hadden moeten veranderen.

Misschien voegen ze ook wel Raytracing en 120fps bij :+.

[Reactie gewijzigd door TweetCu op 11 september 2020 11:45]

Dit is een trend die voortkomt uit de filmindustrie. Er zijn in de afgelopen jaren nogal wat grote (dure!) films geflopt dus durven filmstudio's weinig risico's te lopen en spelen liever op safe. Gevolg wat je ziet is dat er veel zoetsappige films uitkomen met voorspelbaar einde of dat oude klassiekers opnieuw uitgebracht worden. Je kan dan voortborduren op het succes van het origineel en hoeft relatief weinig aan marketing te doen. Je kan ook 2 generaties in 1 klap pakken, degene die de film al ooit hebben gezien en degene die deze nog niet kennen maar door alle hype toch nieuwsgierig geworden zijn. Met spellen zie je deze ontwikkelingen nu ook. Ik neem aan dat deze "remakes" met dezelfde argumentatie worden uitgebracht. Het creatieve proces is al geweest dus daar heb je niet opnieuw kosten aan. Marketing is ook een stuk goedkoper bij een bekende naam en van de code kun je ook veel hergebruiken. Als je dan ook nog de volle prijs voor de game kan vragen is het win-win voor de studio
Bedoel je Star Wars VII t/m IX ?? :+
Hopen dat deze ook te booten is met 'Prince Megahit' :+
generatiekloof 😂
Ha, dat denk ik niet. ben opgegroeid met MSX, Commodore
Oké, het was de manier om te cheaten. Als je Prince megahit intikte in dos, dan kon je levels skippen, extra levens, tijd erbij... Dat soort dingen.
Ah, Tof. Those were the days 😄
Dank je, ik stond net op het punt te googlen :)
DIt was echt een fantastische gameserie, blij dat ze er weer wat mee doen, alleen jammer dat het de zoveelste remake is, volgens mij kun je hier ook prima een nieuwe installment of reboot van maken.

Maar misschien zullen ze dat ook wel doen als het goed verkoopt.
Zo dat is lang geleden! :)
Deze heb ik destijds met veel plezier gespeeld en het vervolg Warrior Within ook, die was een stuk donkerder. Het derde deel vond ik minder en heb ik nooit uitgespeeld.
Ik ben dus wel te porren voor een remake, maar ik ben niet echt onder de indruk van het grafische aspect. Bij een volledige remake (geen remaster) van een titel die aan/na het eind van de huidige console generatie uitkomt verwacht ik eigenlijk meer dan ik uit de trailer haal.
Wat leuk, er worden nog steeds spellen gemaakt voor de PSP zo te zien :+


De film vond ik trouwens verrassend leuk!
Waar zie jij de psp staan ?
Je mist het grapje ;)

Ziet er inderdaad uit alsof het zo een psp game kon zijn ja...
Meer dat ik het grafisch niet heel erg indrukwekkend vind ;) Het ziet er in deze trailer in elk geval uit alsof het zowat 1:1 is overgezet.

Alleen gameplay kan wat mij betreft een titel anno 2020 niet meer dragen, ik verwacht nu toch wel wat meer grafische pracht & praal. Zeker van een studio als Ubisoft. En dan is het prijskaartje van € 40 best fors.
Heb jij zulke hoge verwachtingen van Ubisoft? Nee, voor mij ligt dit juist in de lijn der verwachting. Lekkere cash cow.
Ja dat was echt zo'n film waar je weinig van verwacht en lekker in je eentje kijkt omdat vrouw en kinderen er toch niet voor te porren zijn. En dan blijkt hij eigenlijk best wel goed te zijn :)
Beetje net als de film van Assassin's creed. Hoewel die toch wel echt teleurstellend was.
De film met Gyllenhaal? Ik vond dat Britse accent de boel een beetje verknallen
Hopelijk blijft de soundtrack behouden.
Die krijgt ook een remaster: alle bassen worden kneiterhard, er komen glitchy geluidseffectjes onder en de vocale delen worden door de autotune gehaald...
Sick. Gelijk pre-orderen dan maar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee