Legion Slim 7i-gamelaptop van Lenovo met RTX 2060 Max-Q weegt 1,8kg

Lenovo introduceert de Legion Slim 7i, een dunne en lichte 15,6"-gamelaptop die is voorzien van een GeForce RTX 2060 Max-Q-videokaart en maximaal een Core i9-10980HK-processor. Volgens de fabrikant is het de lichtste laptop met RTX-videokaart.

Volgens Lenovo is de koeling zo gemaakt dat de videokaart langdurig zonder throttling zijn werk kan doen op maximale kloksnelheid. Er zitten twee ventilators in de behuizing en die zijn groter dan in eerdere dunne Legion-laptops. Ook heeft Lenovo de heatsink dikker gemaakt.

De maximale configuratie bevat een Core i9-10980HK-processor, 2TB aan nvme-ssd's in raid 0 en 32GB ram. In de 18mm dikke behuizing zit een 71Wh-accu en aan de zijkant zitten twee usb-c-poorten met Thunderbolt. Aan de achterkant zitten vermoedelijk usb-a-aansluitingen en een hdmi-poort. Lenovo heeft daar geen afbeelding van getoond.

Lenovo gaat de laptop met verschillende 15,6"-panelen leveren. Er is keuze uit full-hd-panelen met een verversingssnelheid van 60Hz of 144Hz en een 4k-paneel dat de volledige Adobe-rgb-kleurruimte kan weergeven. De Lenovo Legion Slim 7i krijgt een startprijs van 1299 euro en is vanaf oktober beschikbaar. Welke specificaties kopers voor dat geld krijgen, is niet bekendgemaakt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

31-08-2020 • 15:00

52 Linkedin

Reacties (52)

Wijzig sortering
Volgens de fabrikant is het de lichtste laptop met RTX-videokaart.
Dan heeft Lenovo niet helemaal goed rondgekeken. Er zijn diverse fabrikanten die lichtere laptops aanbieden en nog een betere RTX videokaart hebben ook.
Bijvoorbeeld een van de laptops die door de ODM Tongfang voor diverse fabrikanten als XMG of het Nederlandse Skikk gemaakt wordt weegt slechts 1,7 kg met een RTX 2070, zie bijvoorbeeld pricewatch: Skikk LYNX 2 - 15"

[Reactie gewijzigd door EDIT op 31 augustus 2020 15:46]

Klopt. Ook de Asus Zephyrus G14 met RTX2060 weegt maar 1,6kg.
[...]

die door diverse fabrikanten als XMG of het Nederlandse Skikk verder geassembleerd wordt weegt slechts 1,7 kg met een RTX 2070
"verder geassembleerd wordt" klinkt ook alsof er nog onderdelen bijgeplaatst gaan worden, die het gewicht omhoog zouden kunnen brengen. Dat is dan geen complete laptop, dus een beetje een kromme vergelijking.
De laptop waar ik naar link in de pricewatch is volledig geassembleerd en die weegt dus volgens de fabrikant 1,7 kg. Ik heb geen idee wat het ongeassembleerde gewicht is.

Ik heb het misschien wat onhandig verwoord, maar ik wilde duidelijk maken dat er dus meerdere aanbieders zijn die dezelfde laptop onder een andere naam aanbieden. Ik neem aan dat het gewicht van de andere fabrikanten uiteindelijk vergelijkbaar is.
Ik heb de tekst ietsje aangepast.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 31 augustus 2020 15:38]

[...]

Dan heeft Lenovo niet helemaal goed rondgekeken. Er zijn diverse fabrikanten die lichtere laptops aanbieden en nog een betere RTX videokaart hebben ook.
Bijvoorbeeld een van de laptops die door de ODM Tongfang voor diverse fabrikanten als XMG of het Nederlandse Skikk gemaakt wordt weegt slechts 1,7 kg met een RTX 2070, zie bijvoorbeeld pricewatch: Skikk LYNX 2 - 15"
Ten 1e is het geen videokaart, maar een 'Chip'.
Ten 2e is het geen i10980HK wat je weergeeft, maar i7. dus kan er ook andere koeling etc van toepassing zijn. ;)
Lenovo claimt dat het 's werelds lichtste laptop is met een RTX videokaart, wat dus bewijsbaar onjuist is. Ze zeggen er niks bij over de processor of over de koeling. Ik weerleg enkel de eigen claim van Lenovo, meer niet.

[Reactie gewijzigd door EDIT op 31 augustus 2020 16:41]

Aan de ene kant jammer dat het een Intel laptop betreft en geen AMD. Aan de andere kant maakt het voor gaming natuurlijk niet zo heel erg veel uit. Maar als je hem als algemene laptop gebruikt is het wel zonde.

Daarnaast zijn er nog amper hoge resolutie laptops met AMD. Thunderbolt is ook een gemis (ivm externe schermen) maar daar zou je met deze laptop met dedicated gpu geen last van hebben.

Al met al jammer.

[Reactie gewijzigd door giantgiantus op 31 augustus 2020 15:05]

"Hoge resolutie", ik zou echt geen reden kunnen verzinnen waarom je meer dan 1080P op een 15"/17" gaming laptop zou willen. Een 4K scherm schaalt natuurlijk prima terug naar 1080P, maar als je denkt lekker op 4K te gamen met een dergelijke GPU kom je toch van de koude kermis thuis.

En met 4K lever je alleen maar in op de FPS.

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 31 augustus 2020 15:09]

Veel mensen zullen een laptop niet louter voor gaming gebruiken. Ik vind 1080p nog net ok op 13.3 maar daarboven vind ik het niet scherp genoeg.
Zonder met de DPI te spelen vind ik persoonlijk 4K op dergelijke kleine schermen echt niet te doen.

Leuk dat je er in allerhande software wat extra werkruimte bij hebt, maar om dan te priegelen met de icoontjes en menu'tjes vind ik dan weer geen pretje. Voor ieder wat wils natuurlijk.

'Vroegah' was ik erg gecharmeerd van de 1920x1200 schermpjes. 'ooit' nog eens een 13" XPS onder handen mogen hebben met een 4K scherm. Buiten dat de software er nog niet klaar voor was zijn de icoontjes erg klein.

Ik vind het in dat opzicht ook bijzonder dat je op 1 homescreen van de smartphone nog niet 100 iconen kwijt kan (vast wel met third party apps). Kwa resolutie kan het prima, maar de werkbaarheid wordt er vast niet beter op.

Niet dat ik dat zou willen overigens, maar dat het op een groter scherm wel allemaal zo klein moet vind ik dan weer raar

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 31 augustus 2020 15:21]

Misschien begrijp ik je niet goed, maar je kunt toch prima een ander scherm aan je laptop hangen. Bijvoorbeeld als je wilt gamen.

Het ingebouwde scherm gebruik ik onderweg of op de bank, maar op de (thuis)werkplek koppel ik een groter scherm aan.
Je kunt zeker prima een externe monitor gebruiken bij een laptop. Maar op de laptop zelf vind ik het geen meerwaarde om 4K te hebben.

Als je echt met iets aan het werk gaat waar je zoveel scherpte of ruimte voor nodig hebt hoop ik wel dat er juist een extern(e) scherm(en) aan hangt om goed op te werken.

Ik heb recent een 2070 Super 17" 1080P 'gaminglaptop' aangeschaft en heb echt geen moeite met de 1080P resolutie. En ondanks dat het een high-end kaart is (voor een laptop) trek ik er op 1080P nog niet alles uit, dus laat staan dat er op 4K enige fut uit komt. Dan heb ik ook niks aan het 144hz scherm, want de FPS hangen dan ergens rond de helft ervan.
Maar met de DPI spelen is juist het doel. Mooie scherpe tekst, mooi weergegeven GUI... Minder aliasing.

Ik gebruik ook geen 4K op 100% windows scaling, maar dat is ook helemaal niet de bedoeling. Het idee is juist dezelfde mooie scherpte hebben als op je telefoon of tablet, in plaats van die grote pixels van een traditioneel PC scherm.
Veel iconen schalen niet mee. Dan zit je uiteindelijk met koeienletters en priegel iconen te werken.

Nee dat schalen... doe mij maar lekker 1:1 native pixel scaling. Aliasing kan je prima met AA oplossen en zo niet, dan wen je er wel aan. Ik heb nog geen situatie gezien waar een 4K resolutie vlekkeloos werkt.

Verder is ook de kijkafstand van groot belang. Ja, als je in je 1080p monitor kruipt, dan zie je pixels. Maar ergonomie wil ook wat. Op de aanbevolen kijkafstand zijn die pixels opeens niet meer te zien. Zo simpel kan het vaak zijn en als bonus heb je ook nog geen nekhernia :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 augustus 2020 16:32]

Dat is ook precies waarom die schaling standaard aan staat (ik geloof 250% op een 15,6 inch scherm).
Het leuke is niet dat je meer ruimte hebt (wat je natuurlijk wel hebt als je de schaling lager zet), maar vooral dat alles veel scherper is. Het nadeel is wel dat er een paar applicaties zijn die hier niet goed mee omgaan (inclusief de standaard remote desktop applicatie in Windows).
"Hoge resolutie", ik zou echt geen reden kunnen verzinnen waarom je meer dan 1080P op een 15"/17" gaming laptop zou willen.
Omdat je de laptop ook gebruikt voor Internet/browsen, en dan wil je hoge dpi fotos en text.
Je wil toch ook geen telefoon met een resolutie van 960x540?

Heb je uberhaupt wel eens met een 4k scherm gewerkt? Dan wil je echt niet meer terug naar 1080p.
Ja, een XPS 13 met een 4K touchscreen. Maar ik werd daar niet echt vrolijk van.

En ik zou best een telefoon met een dergelijke resolutie willen, als daarmee de algehele prestaties zoals accuduur en grafische prestaties omhoog gaan.

Mijn Samsung Note 8 heeft als energiebesparende maatregelen het kunnen instellen van een lagere resolutie, en ik zie echt geen verschil. Als je er naar gaat zoeken zal het verschil er vast wel zijn, maar zo zit ik niet elke seconden naar mijn scherm te kijken. Dat de telefoon het een uur langer volhoudt vind ik dan een stuk belangrijker.
Ik heb een 4k 15" xps.
Alle software werkt normaal, alleen is alles netzo scherp als op een moderne telefoon, geen pixels meer te zien, en haarscherpe fotos. Ik irriteer me nu aan laptops met een lagere dpi, het voelt onscherp.

[Reactie gewijzigd door pim op 31 augustus 2020 17:18]

Scaling binnen Windows werkt gewoon niet goed, veel dingen zien er niet uit door upscaling. Tot 125 % werkt het aardig daarna word het heel lelijk.

Je gaat mij niet vertellen dat je met 100% werkt, waarschijnlijk eerder 150-200.

Zelf meerdere laptops met een 4K scherm in mijn handen gehad en ja het is scherp maar ik wil ook gewoon zaken kunnen lezen zonder een vergroot glas of een veel te hoge scaling waardoor het er uit ziet alsof je op 800x600 werkt.

Telefoons met hoge resoluties snap ik ook niet, ik zie letterlijk geen verschil op zo een klein scherm. Voordeel is dat op een telefoon de scaling wel fatsoenlijk werkt.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 31 augustus 2020 17:32]

Ik ben op 200% nog niets raars tegengekomen. Alleen een paar applicaties die niet goed meeschalen.
maar ik wil ook gewoon zaken kunnen lezen zonder een vergroot glas of een veel te hoge scaling waardoor het er uit ziet alsof je op 800x600 werkt.
Je hoeft ook niet te kiezen tussen 2 uitersten, volgens mij kun je de scaling in stappen van 25% aanpassen, en wanneer je dan de juiste kiest zal alles er uit zien alsof je een 1080p scherm hebt, maar dan veel scherper.
Het ligt denk ik aan welke applicaties je gebruikt, applicaties die ik nodig heb voor mijn werk is het dramatisch. Wanneer je laptop docked op een 1080p scherm dan is het ook echt drama met verchillende scalings per scherm hier kan windows ook niet goed mee om gaan.

Zie ook andere personen reageren dat scaling ronduit slecht is.

Hier vlak onder heeft iemand zelfs 1080p ingeschakeld omdat scaling niet goed werkt.

[Reactie gewijzigd door Zackito op 1 september 2020 15:14]

Of je sluit hem thuis aan op een extern scherm? Dan is ineens 4k wel handig.
Op een 4k scherm kan de laptop makkelijk 4k outputten hoor.
Ik speel prima 4K op 1080Ti hoor. Zelfs op mijn vorige 970 ging het prima met sommige games (wolfenstein bijv).

Als het nodig is schakel ik liever een tandje kwaliteit lager dan naar 1080p te moeten.
En dat scherm is hoe groot?
Ik ga er even van uit dat het geen laptop is...

Het gaat mij niet om het wel of niet kunnen gamen op 4K, maar of je dat zou moeten willen op een scherm van 15/17".

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 31 augustus 2020 15:24]

Ik zou het zeker wel willen, ik zie op laptopafstand zeker wel het verschil tussen 1080 en 4K op 15 of 17"! Aangezien het toetsenbord er aan vast zit, zit je dus met je neus bovenop het scherm.

Mijn scherm is inderdaad 24" maar ik zit daar dan ook verder vandaan natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 augustus 2020 15:32]

De framerates zijn voor de meesten dan toch echt ondermaats met een 1080TI.
Ik zit nog steeds te wachten tot er laptops uitkomen met een 1440p scherm, dat zou een mooie sweetspot zijn. 1080p op een 17 inch scherm is wel wat weinig tegenwoordig.
Mijn andere werklaptop heeft op 14" 1440p, ook weer een rare combinatie waar je door de schaling weer niks aan hebt. Ik denk dat het op 17" best fijn kan werken want dan is 1080p inderdaad vrij weinig.
Kijk eens op https://www.skikk.eu/laptops/15mr0o
Dat.is 15,6", 120Hz met een gewone RTX 2060 en ook slechts 1,8 kg zwaar.
Een 15,6 inch laptop met een 4k resolutie en schaling op 150-200% werkt echt heel fijn. Het ziet er dan allemaal uit alsof je werkt op een full hd scherm, maar alles is wel veel scherper.
Aan de andere kant maakt het voor gaming natuurlijk niet zo heel erg veel uit.
Juist wel, fps is niet alles en daarbij komt frame pacing bij kijken wat bij AMD nogal een punt is... Voor game laptops lijkt Intel wel beter. Desktops weet ik niet. Denk AMD.
Ik tik dit vanaf een 4k laptop die ik heb ingesteld op 1080p, Windows 10 werkt nog steeds niet lekker met multiscreen DPI instellingen als je je 4k scherm op 150-200% zet (als je het nog eens moet combineren met VM's dan is het helemaal huilen). Het kan mij dus gestolen worden, mijn ogen zijn volgens een meting een stuk beter dan gemiddeld maar ik zie het nut van 4k echt niet op een 15.6" scherm. Het is leuk dat tekst iets scherper is maar het is de problemen er naast gewoon niet waard.
Hmmm. Dat klinkt irritant. MacBooks kunnen er prima mee omgaan. Heb voor werk een 1080 laptop en dat vind ik echt dramatisch slechter dan de scherpte van mijn MacBook. Maar als dat betekent dat je allemaal andere issues hebt vind ik het wel lastig ja.
Dat is echt een mooie laptop, ik hoop dat de prijzen rond de 1000 blijven liggen en niet veel hoger worden. Lenovo produceert echt mooie laptops wat dat betreft alleen ze krijgen zo weinig fame.

helaas heb ik dit jaar de lenovo legion y520 aangeschaft als ik dit wist was ik hier voor gegaan |:( :)

(Edit: typo)

[Reactie gewijzigd door Empilon op 31 augustus 2020 15:11]

1000 kan je denk ik wel vergeten. 1299 staat in het artikel, en daar krijg je waarschijnlijk niet meer voor dan een quad-core i5 en een 60Hz panel. Misschien zelfs maar 8GB RAM en een 256GB SSD.
Blijft bijzonder dat ze wel een prijs afgeven maar niet wat je krijgt.... Het is niet dat de ontvanger/lezer van dergelijke berichten niet weet wat een CPU is of zo....

Verkoper: "u kijgt een doos"
Mogelijke koper: "wat?"
Verkoper: "Ik noem 'm Legion"
Mogelijke koper: "wat?"
Verkoper: "Kost 1.299 euro"
Mogelijke koper: "zo da's mooi want dat kan ik betalen...."
Komt omdat de prijzen per regio verschillen en dan ook nog eens welke configuratie je krijgt per regio. Praat het niet goed, maar zo werkt Lenovo helaas.
Ik neem dergelijke marketing praat dan ook met een bulktrailer zout.
Ze weten intern echt al wel wat de kostprijs gaat zijn van de afzonderlijke configuraties.
Zelf eind vorig jaar een Lenovo Ideapad S540 gekocht met i7, 1650 max Q, 12GB RAM en 1TB SSD.
Kostte me €1149. Hoop geld maar kan er jaren mee vooruit. Qua degelijkheid ook niets te klagen want de behuizing is volledig aluminium.
De performance van FS2020 valt helaas wat tegen dus heb allerlei settings moeten verlagen om te voorkomen dat het een soort van slide-show werd maar DCS en trucksimulator doen het er een stuk beter op.
Een voor de overige taken voldoet het ding helemaal goed.
ja, dat las ik ook al, dat is wel balen en voor die specs niet helemaal waard. zouden de betere modellen ver van die prijs afliggen? Denk zelf dat er zo'n 300 euro verschil in gaat zitten.
Als ik het me goed herinner was het bij de Legion 7 als volgt:

- 50-100 euro voor een schermupgrade
- 100 euro minimaal voor een CPU upgrade
- 50 euro (elk) voor een RAM en SSD upgrade
Zou graag een soortgelijke laptop willen zien met een Ryzen CPU er in, zou misschien ook wat in de prijs schelen :)
zeer mooie laptop voor een lage prijs als ik het zo vergelijk,

Ik heb net een Lenovo P53 met een I7 hexacore en een Quadro 2000 maar deze was dubble de prijs en met zijn 15" een stuk groter en zwaarder.
Een ThinkPad is ook wel een heel ander kaliber dan deze Legion.
Dat komt onder andere door die Quadro chip, een Thinkpad is meer een zakelijke laptop.
Ik vind het altijd jammer dat gaming laptop's er altijd zo uit moeten zien. Voor mijn werk (o.a. PowerBI) heb ik namelijk windows nodig, maar tegelijk ook veel CPU kracht. Hierdoor valt een MacBook Pro 16 dus af (windows op een mac werkt naar mijn mening minder prettig), waardoor er nog maar weinig keuze is in laptop's met veel CPU kracht (intel H serie), veel ram (32+ gb) en dedicated graphics (Quadro niet noodzakelijk) i.c.m. een fatsoenlijk design (dus geen gaming uiterlijk, niet overdreven dik, e.d.).

Dan kom je eigenlijk al snel uit op laptop's van 2000+ euro, zoals de thinkpad x1 extreme / p1 (gtx vs quadro), of een elitebook 1050 / zbook studio (gtx vs quadro); terwijl een gaming laptop dezelfde performance biedt voor een veel lagere prijs. Natuurlijk is een thinkpad, elitebook of MacBook veel beter gebouwd dan zo'n gaming laptop, maar als je een laptop niet dagelijks meeneemt en er normaal mee omgaat is die bouwkwaliteit niet essentieel.

Dat ik voor mijn thinkpad x1 extreme (i9, 32gb ram) het dubbele betaal dan voor een vergelijkbare gaming laptop vind ik dus eigenlijk bizar; omdat dat geld volgens mij niet alleen in de behuizing kan zitten.
Dat is dan de zakelijke markt en zijn de prijzen hoger. Is inderdaad bizar. Meestal is het enige verschil Windows Pro vs Windows Home. Misschien is de Zephyrus dan een optie. Vind deze best strak uitzien en prima voor zakelijk gebruik.
quadro tikt lekker door daar betaal je zo 400-4000 euro extra voor de quadro driver support.
Moet zeggen dat ik dit een van de meest ingetogen ' gaming ' laptops vind in de afgelopen tijd. Jammer van dat LEGION op de achterkant van het scherm, die zou misschien je nog met een skin/wrap kunnen wegmoffelen.
De nieuwe HP ZBook Create weegt 1.9Kg met RTX2080 Super...
Dus meer dan deze Lenovo laptop. Wat is je punt precies?
Die 100 gram is misschien nét "the straw that breaks the camel's back"... :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee