Xiaomi werkt aan Android TV 9-upgrade voor Mi Box uit 2016

Xiaomi werkt aan een Android TV-upgrade voor de vier jaar oude Mi Box. Deelnemers van een bètaprogramma hebben de upgrade al ontvangen. Wanneer andere gebruikers van de Mi Box de upgrade naar Android Pie krijgen, is nog niet bekend.

De upgrade blijkt uit een Reddit-post van gebruiker Askmetech, die een screenshot toont van het updateproces. Bij het updaten wordt niet vermeld welke wijzigingen er zijn doorgevoerd. Gebruiker cipher-zer0 zegt dat er vooralsnog geen grote veranderingen te zien zijn, alleen dat het Android-instellingenmenu gewijzigd is. Volgens Android Authority werkt Android TV 9 beter op low-end-apparaten dan versienummer 8, is het set-upproces vereenvoudigd en kan het besturingssysteem overweg met Autofill-wachtwoorden.

Wanneer de Android-upgrade naar reguliere gebruikers komt, is dan ook niet duidelijk. Xiaomi toonde de mediaspeler voor het eerst in 2016. Toen werd het apparaat nog geleverd met Android 6 Marshmallow. Later kreeg de mediaspeler een upgrade naar Android 8 Oreo. De Xiaomi Mi Box was nog tot afgelopen maart via de Pricewatch te koop voor 94 euro.

De Xiaomi Mi Box was het eerste Android-product dat Xiaomi officieel buiten Azië verkocht. De Mi Box heeft een soc met vier Cortex A53-cores en een Mali 450-gpu, 2GB geheugen en 8GB opslag. De mediaspeler kan 4k-beelden tonen met 60fps. Het apparaat kan overweg met hdr, Dolby Digital Plus en DTS.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-08-2020 • 11:22

59 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (59)

59
59
24
2
0
33
Wijzig sortering
De Mi Box zijn best mooie kastjes om smart TV capaciteiten toe te voegen aan je TV/beeldscherm.
Waar TV fabrikanten hun software niet altijd even goed bijwerken is dit een mooi en betaalbaar alternatief, en geen slechte investering. Het nieuwste model in de serie is de TV stick, nog compacter.
Op het forum is een groot topic over de Xiaomi Android TV kastjes:
[Mediaplayer] Het Xiaomi Mi Box en TV Stick topic
"Waar TV fabrikanten hun software niet altijd even goed bijwerken" de Mi Box mag in hetzelfde straatje hoor. In de 2/3 jaar tijd dat ik de Mi Box 3 had heb ik misschien 1 of 2 updates gezien. Dat is minder dan de Sony tv uit 2007 die ik nu heb, die het ook niet zo best doet. Lijkt wel een dingetje te zijn met zo'n beetje alles waar Android TV op draait, fabrikanten zijn erg laks met updates uitbrengen, maar ze zullen vast denken "if it's not broke, don't fix it". Dat de Mi Box toch nog een update naar Android 9 krijgt komt voor mij als een grote verrassing in ieder geval.

Heb daarom nu de Nvidia Shield die wat beter bijgehouden wordt, maar nog steeds niet op het niveau van de gemiddelde Android telefoon. Helemaal als je naar security updates kijkt.
Heb daarom nu de Nvidia Shield die wat beter bijgehouden wordt, maar nog steeds niet op het niveau van de gemiddelde Android telefoon. Helemaal als je naar security updates kijkt.
En dat is één van de betere (beste?) apparaten qua updatebeleid. Aan de andere kant, er komen na vijf jaar tenminste nog updates uit.

Voor een mediakastje vind ik security updates ook wat minder interessant. Zit in een apart netwerk met alleen maar toegang tot het Internet (via een VPN geregeld door de router voor het standaardverkeer) en misschien wat media shares. Verder een apart Google account voor gemaakt met een prepaid SIM kaart. De kans op misbruik van kwetsbaarheden is klein doordat het aanvalsoppervlak klein is. de impact van als het apparaat gehackt wordt is ook beperkt. Ze kunnen er in theorie vandoor gaan met streamingwachtwoorden/tokens (die ik zelf ten alle tijden kan wijzigen omdat alleen ik controle heb over de mailadressen) en misschien met wat cryptocurrency mining met een maximum verbruik van 38 watt. Veel valt er dus niet echt te verliezen.

Lage kans + lage impact = laag risico. Qua dat zijn updates voor Android TV wat minder kritisch als voor Android op smartphones. Helaas is het daar vaak nog erger.

Overigens is het updatebeleid van de Shield TV beter dan de meeste Android smartphones. Welke Android smartphones ontvangen nog updates na vijf jaar?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 augustus 2020 13:08]

En welke reguliere consument gaat dit zo regelen. Dit is een argument om juist wel de laatste beveiligingspatches te hebben.
Het afgewogen risico valt erg mee, deze kastjes zitten in je lan en zijn niet vanaf het internet bereikbaar en daardoor kwetsbaar.

De apps en Google services die er opstaan, en dat zijn er normaal een stuk minder dan op een telefoon, worden gewoon geüpdatet via de Play Store. Zaken als browsen doe je doorgaans ook niet met zo'n ding en er wordt ook nooit met vreemde netwerken verbonden.

De nieuwste patches zijn altijd beter maar dit is een behoorlijk gecontroleerd risico.
Welke Android smartphones ontvangen nog updates na vijf jaar?
De FP2, naar alle waarschijnlijk. Maar niet op de SOC (firmware). Microsoft's nieuwe flagship (Surface Duo) krijgt 3 jaar updates. Het is en blijft triest gesteld, des te meer omdat de hardware steeds sneller wordt waarbij virtuele plafonds worden bereikt (en dus langer mee zou moeten kunnen gaan).
ik zou wille beweren dat dat niet alleen voor android tv geldt, maar voor zo'n beetje alles met android of afgeleiden daarvan ....

lees het nieuws maar over die nieuwe telefoon van MS, 3 jaar updates voor een telefoon van zo'n 1300 euro. ter vergelijk die iphone 6s die 4 jaar geleden voor nog niet de helft over de toonbank ging schijnt komende upgrade naar ios 14 ook te krijgen en zou daarmee voor het 5e jaar support krijgen.

begrijp me niet verkeerd, ik vind bijna alles beter aan android beter dan aan ios. maar de updates die fabrikanten bieden zijn schaars en vaak veel te traag. Dat maakt van zelfs je meest highend rond de 1000 (of 1400) euro kostende toestel na pak em beet 3 jaar een electronische baksteen.
Als je van bugs houdt, zoals HDMI-CEC dat je tv midden in de nacht aanzet ;(
HDMI-CEC heeft wel vaker last van problemen. Het heeft mij ook bloed, zweet en tranen gekost om het min of meer werkend te krijgen tussen een Shield TV Pro en een Samsung TV. En van de ene dag op de andere werkt het niet meer goed en gaat de Shield mee aan als ik de TV aanzet en de TV automatisch uit wanneer de Shield in slaapstand gaat. En zo had ik het niet ingesteld :P
Altijd een fabrieksreset doorvoeren na een (major) update, dat scheelt werkelijk een hoop gezeur. Velen verzuimen om dit te doen en krijgen dan issues die er niet hoeven te zijn. Ik beweer hiermee niet dat het daarna allemaal vlekkeloos zal gaan maar het geeft (aantoonbaar) minder problemen.
Is dat een bug of een "inbrekerverjaging"-feature? :P

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 14 augustus 2020 14:38]

Is dat niet een probleem met je TV? Mijn TV heeft hetzelfde euvel met een Sony Soundbar. Na wat googlen blijkt dat een probleem te zijn gerelateerd aan Samsung TV.
Haha, zwaar irritant idd. Ik heb dat dus ook allemaal snel uitgezet.
Het is een betaalbaar alternatief en op het eerste zicht lijkt het ook prima te werken. Ik heb op de Mi Box uit het artikel nooit Netflix stutterfree kunnen krijgen. Ik had altijd last van microstutters, bij welke instelling dan ook. Nu heb ik een Shield TV Pro en daar werkt het prima mee.

Uiteraard zal ik de update ook nog eens proberen. Misschien werkt het dan wel goed. Mogelijk ben ik ook te kritisch. Mijn vrouw zag het niet maar voor mij was het een grote bron van ergernis.
Klinkt alsof je last hebt van jitter
Het gaat hier om de mi box 3, oftewel de MDZ-16-AB
Triestig dat een media player van 80euro dubbel zo lang support krijgt dan bijvoorbeeld een Sony televisie van 2000+ euro. Petje af voor Xiaomi.
Is dat daadwerkelijk zo? mijn Sony televisie is namelijk uit 2017 en in april 2020 is er nog een update geweest.
Veel mensen tellen support in het aantal grote OS updates dat ze krijgen, terwijl ik de laatste jaren de grote OS updates weinig verbeteringen vind brengen die ik anders echt zou missen.

Ik koop m'n elektronica op de functionaliteit die ze op dat moment hebben, dan ben ik nooit teleurgesteld. Ik heb bijvoorbeeld nu net een LG OLED aangeschaft en ik weet van tevoren dat WebOS geen versienummer omhoog zal gaan, dat doet LG al jaren.

Een fabrikant is niet verplicht grote updates uit te brengen, ze moeten hun product veilig en bruikbaar houden.
Ik koop m'n elektronica op de functionaliteit die ze op dat moment hebben, dan ben ik nooit teleurgesteld.
Dat is toch behoorlijk trieste gang van zaken? Bij een laptop ben je toch ook niet tevreden als je alleen maar beveiligingsupdates krijgt, je wilt toch dan ook de nieuwere Windows 10 of Linux distributies kunnen installeren?

Het zorgt er wel voor dat mensen door emotie weer een nieuwe willen kopen (telefoon/tv/tablet). Als daadwerkelijk de software steeds bij zou blijven heb je dat veel minder.

Je geeft trouwens aan dat het OS weinig anders is. Waarom dan niet juist wel de upgrade krijgen? Weinig verandering, oftewel, makkelijker.
mischien is @job_h net als ik iemand voor wie een TV een scherm is wat enkel moet tonen wat er via de HDMI kabel binnenkomt?

Ik heb nog nooit een firmware update aan mijn TV gedaan, mijn TV doet wat ie moet...
als dat zo iets kun je hoe dan beter gewoon een monitor kopen.

een tv is gewoon een heel complex ding, er zitten tuners in en smart meuk en ga nog maar verder al die zooi moet draaien op een soc die zelfs door je nokia 3310 van zo'n 20 jaar geleden overtroffen lijkt te worden. als je al die functies gewoon volledig kon disablen (of weglaten) zou je dan niet een veel goedkoper en vooral veel responsiever toestel krijgen. al die overhead voor wat? voor functies die na een jaar (of 2) toch ophouden met werken en dan allen nog maar ballast vormen.

maak dan liever een toestel dat berust is op conectiviteit, een systeem dat niets meer doet dan beelden ontvangen van, en verwerken/vertonen voor insteek-hardware. wil je die nieuwste ziggo kanalen koop een dongel en kijk ... toch liever tv van kpn of kanaal digitaal? koop een andere dongel, liever helemaal geen tv maar netflix of een andere online dienst? gewoon een andere dongel. - dan rest er misschien de vraag hoe je zoiets wilt aansturen, een universal remote, een versie upgrade van hdmi-sec of een nieuwe bus op basis van TB/USB4 - whatever.
Ik zie mijn tv idd als een 40" minitor die aan de muur hangt :)
 • Proximus bakje + Apple TV er aan als beeld input
 • HIFI versterker er aan als geluid output.
De slimme apps en spyware hoeven voor mij niet.
En hoe deed je dan met je XP laptop? Je Vista laptop? Dat je Windows 7 of 8 laptop een gratis update naar Windows 10 heeft kunnen krijgen is een uitzondering.
Je kocht gewoon de nieuwe versie
Maar wat als die functionaliteit beperkt wordt omdat apps een nieuwe versie nodig hebben? Je koopt je tv met een npo, sbs, rtl app, maar over 2 jaar gebruiken die apps misschien nieuwe api's waardoor je smart tv niet meer zo smart is.
Ik denk dat hij up*grades* bedoelt, en waarschijnlijk ook Sony's met Android TV ;)
Dat snap ik, alle sony tv's na 2015 zijn bijna allemaal met Android tv uitgerust. En die van mij ook.
Dat is best netjes inderdaad. Op welke android tv versie zat en ben je naar toe geupgrade?

Mijn samsung tv (geen android TV) begon binnen het 1e jaar met meldingen dat diverse apps niet langer beschikbaar zouden zijn. Inmiddels zit ik met een TV met ingebouwde webcam zonder werkende apps (skype is o.a. ook niet meer beschikbaar). :S.

De Mi-box bevalt hier zo goed dat ik in bij mijn volgende tv niet eens de ingebouwde smart functies mee weeg bij aanschaf.
Hij zat op Android 7 en is naar Android 8 gegaan. Sony zorgt altijd voor 1 major update. Daarna heb ik altijd nog beveiligingsupdates ontvangen.

Voordeel van Android tv dat dit beter ondersteunt wordt dan dedicated Samsung software. Netflix draait ook gewoon op oudere Android versies en wordt daar ook nog voor geüpdatet.

Probleem alleen met smart tv's is dat er bezuinigd wordt op de processor. Die is net snel genoeg, maar na een paar jaar is die al niet meer snel genoeg en merk je gewoon veel vertragingen. Beter is inderdaad om bijvoorbeeld een shield aan te schaffen die sowieso veel sneller is en langer updates ontvangt.
De tragere processors is mij inderdaad ook opgevallen. Heb nu een mibox 3 en mi stick HD die veel vlotter zijn.

Maar overweeg voor mijn ouders een shield te halen of de google sabrina aangezien ik stadia overweeg voor mijn moeder omdat ze eigenlijk alleen Just Dance speelt : ). De shield mist profiel 3 voor vp9 helaas.
Maar is het een heel groot probleem dat profiel 3 voor vp9 ontbreekt? het enige wat je dan mist is HDR op Youtube. Voor de rest van de streaming diensten werkt bijna niemand met VP9 volgens mij.
Klopt de streaming diensten zijn erg gefragmenteerd qua codecs momenteel.
Intussen zijn er wel vergaande ontwikkelingen in samenwerking met bijna alle grote spelers (netflix, microsoft, google, amazon, etc). Hierin zijn google haar plannen voor de opvolger van vp9 ook meegenomen trouwens, dus dat is nog maar een paar jaar relevant.

Maar die opvolger zal helaas ook niet beschikbaar zijn op de huidige shield, terwijl deze waarschijnlijk wel beschikbaar is op apparaten die vp9.3 ondersteunen (hardwarematige offloading zal hoogstwaarschijnlijk dezelfde instructieset gebruiken en extra sets voor beter/snellere verwerking).

Maar ik heb waarschijnlijk vp9.3 nodig voor google stadia. Dit omdat mijn moeder momenteel haar xbox one alleen gebruikt voor Just dance. Stadia is veel sneller en eenvoudiger in gebruik. Ik wacht even de clients voor android tv af en hoe de lag daarop is met verschillende chipsets.
Android 8 is nou niet bepaald een moderne update in 2020 imo
Tja, welke nieuwe functies voor android tv heb je in versie 9 en 10 die niet te missen zijn? Ik heb ook een shield en die heeft android 9. Ik merk geen enkel verschil. Terwijl de Android 8 die op de Sony tv staat wel gewoon de laatste beveiligingsupdates heeft.
De 80 euro was helemaal tegen het einde, toen waarschijnlijk nog maar een paar winkels oude voorraad hadden. Ikzelf had hem veel langer geleden voor 50 euro van eBay gehaald. Maar hoe dan ook wel goed geregeld inderdaad. Ik heb Netflix, Disney, Spotify, doe er verder geen gekke dingen mee, dus het draait allemaal prima, maar toch leuk dat er na zo lang nog een onverwachte update komt. :)
De Xiaomi Mi Box was nog tot afgelopen maart via de Pricewatch te koop voor 94 euro.
Dan ben je best wel genaaid, aangezien je de huidige Mi Box S overal voor rond de 60 euro kunt kopen.
lang niet elke aanbieder zit daarin... al helemaal geen ali express ofzo.
Je kunt de Mi Box S voor 60-70 euro kopen bij diverse Nederlandse webwinkels, dus goedkope Chinese webwinkels hebben daar helemaal niks mee van doen.
Maar de oude was wel te koop via Ali, en waarschijnlijk goedkoper. Ik denk dat hij dat bedoeld ;).
Nee, ik doelde eigenlijk op waarom je in godsnaam een achterhaald oud model zou kopen voor meer geld als je het nieuwe model gewoon in Nederland veel goedkoper kan kopen. Het scheelt soms niet eens veel met rechtstreeks in China kopen.
Wat is genaaid? Ik heb de mijne toen voor 50 euro gekocht. Kwestie van even opletten voordat je wat gaat bestellen. :Y)
Ik heb de Mi Stick op de eerste dag voor €26,90 op Ali kunnen kopen...
Ondersteunt inderdaad DTS (maar niet volledig). Zo krijg ik nog steeds geen DTS-HD werkbaar helaas.
Beste aankoop van de afgelopen paar jaar (na mijn airco dan :9 )
Same here. Heerlijk apparaatje. Ik heb de opvolger (de 4K) ook. Ook perfect.
Jammer dat mijn LG tv wel het ON commando via CEC snapt maar niet OFF. Maar goed: dat ligt aan de TV :P
Ik heb dat opgelost met zo'n universele remote hub van broadlink. Die kan alle apparaten incl de mibox aansturen, en is goedkoper dan een Logitech Harmony hub
Dit apparaatje heeft nog geen opvolger. Er is wel een variant in India in de verkoop gegaan en de Mi-Stick.

De Mi Box heeft een soc met vier Cortex A53-cores en een Mali 450-gpu, 2GB geheugen en 8GB opslag. De mediaspeler kan 4k-beelden tonen met 60fps.
Anoniem: 14842
@Kiswum14 augustus 2020 14:17
Er is wel zeker een opvolger uitgekomen al voor deze. In 2019.
Zie hier een review er van: https://www.techradar.com/reviews/xiaomi-mi-box-4k . En je hebt volgens mij ook nog de Mi Box 4k S, geen idee wat daar het verschil weer in is.

Belangrijkste verschil is wel zo ongeveer het Netflix knopje op de remote en betere 4k ondersteuning. Maar deze heeft bijvoorbeeld wel al lang Android TV 9.

Persoonlijk vind ik de afstandsbediening van de 1e iets lekkerder voelen, daar is wat duidelijker welke kant van het rondje knopje je indrukt. Maar goed, voor 40 euro ofzo is dat wel nitpicking 1e klas :P
Klopt, jij en anderen hebben inderdaad gelijk ik dacht dat de eerste Android TV box de Netflix knop er al op had zitten. Naast het design van het kastje is de AB ook anders.
Er zijn niet veel opties, als het gaat om Certified
- Android TV (Chromecast)
- Netflix

Eigenlijk alleen deze mi box en de Nvidia shield. Heb beide. Mi box heeft soms net iets meer onderhoud nodig, omdat er iets niet meer werkt na een update. En is wat trager dan de shield. Maar voor de rest mooi ding voor de prijs. Goed dat er nog updates voor uitkomen.

[Reactie gewijzigd door ido_nl op 14 augustus 2020 13:16]

Ik heb ze ook beide. Voordeel van officiele Android TV devices is dat ze standaard ook ChromeCast functionaliteit ingebouwd hebben. Ik heb ooit een MeCool Android TV box gekocht waar dit niet in zit en waarvan de Netflix App ook niet lekker draait, vast niet een officieel gecertificeerde vrees ik.

Ik vind de remote van de MI Box overigens fijner dan die van de dure Shield, al zit bij de MI Box S de terugknop op de verkeerde locatie (rechts).

Voor de Shield heb ik een zelfde soort BT remote uit China laten komen met een normale volume knop (i.p.v. de vage touch ding op de Shield's remote) Wel in zelfde simpele stijl) en dat werkt al maanden prima.

Ik heb dan voor thuis de Shield en voor Hotelovernachtingen e.d. neem ik de MI-Box S in de koffer mee.
Er zijn niet veel opties, als het gaat om Certified
- Android TV (Chromecast)
- Netflix

Eigenlijk alleen deze mi box en de Nvidia shield.
- Amazon Fire TV

[edit]
Geen Chromecast ondersteuning, maar verder wel volledige Netflix ondersteuning. Schijnt wel bediend te kunnen worden vanaf de smartphone m.b.t. Netflix, YouTube, etc.

Heb zelf een Shield TV of twee. Gebruik de Chromecast functionaliteit eigenlijk nooit. Mobiel erbij pakken, unlocken, zorgen dat die verbonden is met het juiste draadloze netwerk, applicatie opstarten, cast icoontje, ... Te complex en niet WAF compatibel. Wat wel werkt? Een ouderwetse afstandsbediening. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 14 augustus 2020 14:04]

Hier is de directe link naar de Mibox en is nog steeds in de Pricewatch voor een veel lagere prijs dan de genoemde €94,-

pricewatch: Xiaomi Mi Box S 8GB.

Edit:
@ hieronder:

Jullie hebben inderdaad gelijk ik dacht dat de eerste Android TV box de Netflix knop er al op had zitten. Naast het design van het kastje is de afstandsbediening ook anders.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 14 augustus 2020 17:02]

De Xiaomi Mi Box was nog tot afgelopen maart via de Pricewatch te koop voor 94 euro.
Goed lezen. Het gaat niet om de Mi Box S en het gaat niet om nu.
Dat is de Mi Box S, het artikel gaat over het originele model (dus zonder S)
Onze PW is sowieso niet compleet, die S uitvoering is voor lagere bedragen ook via Amazon (.nl/.de) te krijgen.

De Mi Box 3, waar het artikel over gaat, zou je nu eigenlijk niet meer aan moeten kopen.
Ik heb ook zo'n Mi Box. Handig voor Udemy-cursussen te kijken, dacht ik. Maar tot op heden heb ik dat nooit werkend gekregen. 8)7 Netflix werkt overigens prima.
Toch hoop ik dat Google zelf ook snel met zo'n kastje komt met remote.
Gebruik nu het nieuwe Ziggo Next kastje.. op zich prima en snel..maar vaak klik ik bijv. op een serie bij Netflix en heb ik eerst 5 keer flikkerende zwarte beelden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee