Xiaomi werkt voor het eerst buiten systeemupdate om gpu-drivers telefoons bij

Xiaomi heeft een gpu-driver-update voor de Mi 10, Mi 10 Pro en Redmi K30 Pro uitgebracht via zijn eigen Chinese app store. De mogelijkheid om gpu-drivers los van systeemupdates te leveren is nieuw voor Android en Xiaomi lijkt de eerste te zijn die er gebruik van maakt.

Het updaten van de gpu-drivers los van een systeemupdate kan met ingang van de Qualcomm Snapdragon 865- en 765-socs. Daarbij kan het via de Play Store, op de achtergrond, zonder dat gebruikers het merken of hoeven te rebooten. Dat moet er in theorie toe leiden dat gebruikers vaker en mogelijk ook langer gpu-driver-updates ontvangen voor hun telefoon. Alle toekomstige Snapdragon-chipsets moeten volgens Qualcomm overstappen op dit nieuwe systeem.

Xiaomi heeft volgens XDA dus niet de Play Store gebruikt om de drivers van de Adreno 650 bij te werken, maar zijn eigen Chinese appwinkel. De driver-update bevat optimalisaties voor onder andere PUBG Mobile en Fortnite en de libraries openGL ES en Vulkan zijn ook bijgewerkt. Volgens een test van TechTablets.com zijn er geen significante prestatiewinsten waar te nemen.

XDA schrijft verder dat een teardown van het .apk-bestand waar de update in zit geen aanwijzingen bevat dat Qualcomm niet zelf de updates voor de gpu's kan verspreiden. Toch is het volgens het Amerikaanse bedrijf aan fabrikanten om de updates te leveren.

Beeld: XDA

Door Mark Hendrikman

Redacteur

03-05-2020 • 13:01

50 Linkedin

Submitter: WhySoSerious?

Reacties (50)

Wijzig sortering
Ben benieuwd of dit ook mogelijk gaat worden voor MediaTek-chipsets. Zou dit mogelijkheden openen in de custom ROM-communities, aangezien naar ik begrijp de ondersteuning van die chipsets een van de voornaamste drempels is om goede custom ROMs te maken hiervoor?
Dit kunnen ze kennelijk al sinds ca. 2017 in Android 8.0 Oreo. Hopelijk volgen ze allemaal het een-schaap-over-de-dam principe. Maar MediaTek is überhaupt geen ster met updaten na de release van een chipset. Het zou kunnen dat Nokia hen dat kan bijbrengen, ze hebben MediaTek eerder al weten te overtuigen om Android One op hun chipsets voor jaren te bij te houden ('anders nemen we jullie chips niet af' zeg maar).

Maar laten we maar zeggen, er wordt niet echt haast bij gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 3 mei 2020 14:09]

Iedereen wijst naar MediaTek (en Qualcomm) maar uiteindelijk gaat het gewoon om geld, natuurlijk. Blijkbaar heeft Nokia of extra betaald in ruil voor langere updates, of de order was dusdanig groot dat ze MediaTek konden overtuigen om het zonder bijbetaling te doen. De fabrikanten die voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten nemen dan genoegen met minder updates.
De drempel daar is niet zozeer updates, maar het uitblijven van de sourcecode. Naar verluid omdat MediaTek code van andere partijen gebruikt zonder toestemming dan wel betaling, en deze daardoor niet publiekelijk beschikbaar maakt.
O ja, nu je het zegt, weet ik weer dat daarover op XDA vaak gesproken werd. Dus dan is het feitelijk niet relevant voor dit verhaal.
en zo zien we de ooit zo monolitische door die een android-telefoon (OS, firmware, drivers, security-patches allemaal in 1 voorgeïnstalleerde ROM) was op softwaregebied meer en meer lijken op het modulaire principe van een desktop.
Zo lang het security-gewijs goed in elkaar zit ben ik er wel een voorstander van, want logischerwijs zal je langer met je telefoon kunnen doen als er minder partijen in de keten zitten. Nu zit xiami er nog tussen, maar het zou leuk zijn dat chipleveranciers de drivers zélf in een store zet en alle toestellen er automatisch hun drivers afhalen. Idem met firmwares voor telefoonleveranciers, waarbij providers er eventueel ook nog een verplichte skin over kunnen gooien (in het geval van koppelverkoop).
Goede zaak. GPU drivers en telefoons zijn met in ieder geval Android toestellen altijd een drama geweest. Denk hierbij aan verschillende API functies die het niet doen en dat bij veel toestellen de driver nog nooit een update gehad heeft. Vooral Dolphin en PPSSPP devs hebben last van deze problemen en hier voorbeelden van op hun blog's.

Ik hoop dat dit Qualcomm en de rest van de markt in beweging zet om de driver situatie te verbeteren. De enige die de driver situatie tot nu toe op orde heeft op Android is Nvidia.
Waar heb je het over ? de drivers worden keurig door Qualcomm altijd geleverd.
Dat kan je bij Exynos en MtK niet zeggen. Die leveren juist niet. Qualcomm is juist de gene die je moet hebben wil je ook nog goede ROM community hebben. En Xiaomi daarin tegen biedt vaak vrij snel hun eigen drivers ook ter beschikking waardoor het voor de community ook nog eens veel beter is.
Ik denk dat hij bedoelt dat Nvidia als gpu fabrikant hun eigen Shield tablet makkelijker van 4.4.3 Kitkat via Lollipop en Marshmallow, helemaal naar 7 Nougat konden brengen. Heb zelden zoveel OS en de security updates op een device gehad. Would buy again :)
Ik heb er nog steeds 2 (Shield 32Gb Lte) en erg kort geleden de accu's vervangen en ze zijn weer top met Lineage erop.
Nougat was de laatste update die Nvidia voor de Shield heeft uitgebracht en verder gaat het niet meer.
Maar het is i.d.d. zeldzaam dat een fabrikant zo'n goede ondersteuning geeft gedurende bijna 4 jaar.
Als Qualcomm zegt "het stopt, koop nieuwe chips" dan stopt het. En kan de hele wereld de nieuwe Android niet goed op de oude telefoons installeren.
Terwijl de "nieuwe" chips vaak gewoon de oude zijn maar dan minimaal getweaked.
Andere fabrikanten zijn net zo erg hoor. Maar QC is niet heilig, integendeel.
Xiaomi is redelijk vaak het eerst in smartphone land met nieuwe dingen, zo waren ze de eerste met een vingerafdrukscanner in het scherm, ze hadden als eerste een telefoon met de snapdragon 855 cpu, de eerste die de 108 megapixel samsung sensor in een telefoon stopte, en nu de eerste die los de gpu drivers updaten, mag toch gezegd worden, ze zijn goed bezig bij Xiaomi.
Het is helaas niet alleen maar positief nieuws met Xiaomi. Recent kwam dit in het nieuws:
https://www.forbes.com/si...rivate-web-and-phone-use/
Daar was al een reactie op gekomen die hier in tweakers gelinkt was. Wel zo netjes om daar ook naar te verwijzen.
https://blog.mi.com/en/20...ge-on-our-privacy-policy/
Het is een begin, maar ze hebben alleen de optie voor het vergaren van de activiteiten in incognito modus toegevoegd. Alles wat iemand doet in een normale sessie wordt dus nog uitgebreid naar Xiaomi verstuurd.
Nogmaals....

Er wordt volledig anonieme informatie gestuurd.... Dus ze kunnen absoluut niet weten van wie of waar het komt.... Net zoals alle grote bedrijven doen.....

Zie broncode.....

De incognitomodus hebben ze nu bijgewerkt met volledige uitschakeling van anonieme dataversturing dmv een schakel.....
Oh je bedoeld met de random UUID?
https://twitter.com/cybergibbons/status/1256973468232531969

In zo'n tijdspan is er makkelijk een uitgebreid profiel van iemand te schetsen.

Geen idee waarom je Xiaomi zo actief verdedigt. Ze hebben leuke telefoons, maar dit soort zaken zijn verre van gewenst.
Kan ik net zo zeggen waarom jij ze afbreekt,als ze duidelijke bewijzen hebben....?!

En al die heisa,als je gewoon een andere browser kunt gebruiken,of het perfect kunt afleggen....?!

Google,Microsoft en waarschijnlijk ook Apple weten ALLEMAAL veel meer als je denkt...

Het is meestal bij iedereen zo,dat je de mogelijkheid hebt om alles af te leggen,maar je moet het wel weten....

Ze kijken gewoon naar waar mensen surfen en op die basis krijg je cookies of reclame..... Wel anoniem....

Net zoals custom roms waarschijnlijk ook hier en daar backdoors ingebakken hebben....

[Reactie gewijzigd door greatkz op 3 mei 2020 22:56]

Voor een gewoone gebruiker is dit zo als je zegt Verre van gewenst maar als tweaker zet je er toch gewoon lineage os of pixel experience op en dan is dat problem opgelost
Zoals chrome dat doet naar Google etc etc.. en zoals Apple rare dingen doet:
https://www.onemorething....tie-naar-chinese-tencent/
Niet netjes maar helaas blijkbaar de morus van de smartphone.
En van welk land kwam de bron?!
Juist ja....

Lees de broncode eens na,en geen zogezegde bewijzen via filmpjes of brieven.....

En btw....als je het zaakje niet vertrouwt,dan leg je gewoon de functie "analytics" en "MSA" af onder instellingen.... Dan kan Miui niets meer verzamelen.... Of je gebruikt simpelweg een andere browser....

https://blog.mi.com/en/20...ge-on-our-privacy-policy/

[Reactie gewijzigd door greatkz op 3 mei 2020 21:23]

Je kunt het zelf checken met een beetje werk dus kun je je conspiracy theorie wel buiten laten staan. Dat de VS en haar idiote president een probleem hebben met China en allerhande onzin uitkramen maakt Forbes nog niet opeens fake news...
Moest het GEEN fake news zijn,dan hadden ze net als alle andere bekende bedrijven al lang een miljardenboete aan hun been.....

Lees eerst hun reactie eens deftig door....
Ze kunnen zich perfect verantwoorden en zijn met alles in orde....

[Reactie gewijzigd door greatkz op 3 mei 2020 17:52]

Er is gewoon bewijs voor, voordat je het afschuift op een dingetje van de VS mag je ook de echte bron wel even checken:
https://twitter.com/cybergibbons/status/1256925581079465985

Een paar security researcher waren hier achter gekomen.

Nu heeft Xiaomi wel een update gebracht voor een aantal van hun browsers, maar dat stopt alleen het tracken in incognito modus.
Nou van wat ik lees is dat heel snel opgelost. Custom ROM erop en klaar...
En dan maar weer beginnen klooien met je phone. Nee, danku. Een custom ROM is geen oplossing.
Ze hebben de functie al verwijderd, toch netjes van ze, snel actie ondernomen.
Hoe kan iemand dit netjes vinden? Straks gaan we ze nog moeten bedanken.
Je hebt ook grote fabrikanten die hun fout ontkennen, en zelfs duren te zeggen dat het een fout van de gebruiker is.
Het valt echt reuze mee wat je moet doen. Unlocken van de bootloader, TWRP installeren en dan de juiste ROM installeren vanuit TWRP. Er zijn ook veel goede video's online te bekijken waarin ze het stap voor stap uitleggen.
Nou ik zal even een .bat bestandje maken met 3 regels voor die 3 stappen, als het zo makkelijk is.

Helaas verschilt het nogal per toestel hoeveel stappen je moet nemen om a) de bootloader te unlock, b) twrp te installeren, en c) de rom te installeren (al zou dat laatste behoorlijk straightforward moeten zijn als a en b gedaan zijn).

Oja en bij eke stap van de weg word je gewaarschuwd dat je toestel onbruikbaar kan worden als het mis gaat. Ik heb zelf zo'n 5 toestellen gehad met custom rom en het was altijd gedoe initieel. Je moet je flink inlezen voordat je die weg in slaat.
Bedoel je per toestel nog altijd binnen Xiaomi ? Want is het niet zo dat het bij elk toestel vrijwel hetzelfde is (hun utility gebruiken, soms een paar dagen wachten en dan is het klaar?) Dat was toch bij mijn POCO F1 zo. Maarja ligt er natuurlijk aan wat je er voor over hebt. Voor iets meer privacy moet je ook iets meer moeite doen. Niet dat ik nu met mijn Pixel Experience wel veel privacy heb met Google maar goed ahaha.
Dat is toch niet anders dan google die ook al je stappen volgt? Als je dit niet leuk vind moet je toch helemaal geen android gebruiken?
Het is bekend dat Google aardig wat van hun gebruikers bijhoudt, maar het is niet zo heftig als dat Xiaomi nu doet/deed.
https://twitter.com/cybergibbons/status/1256925581079465985
Dit ziet er inderdaad niet goed uit, maar ik ben geen expert, wellicht doen andere merken het net zo goed, ik zou het echt niet weten. Ben niet super verbaasd overig, die toestellen zijn wel erg goedkoop voor de hardware die ze bieden, geld moet dan toch ergens anders vandaan komen op de één of andere manier.
"zo waren ze de eerste met een vingerafdrukscanner in het scherm"

Was Vivo niet de eerste?
Bron: nieuws: Vivo kondigt X20 Plus UD-smartphone aan met vingerafdrukscanner achte...

[Reactie gewijzigd door SimonMc op 3 mei 2020 19:11]

Je hebt gelijk, ik dacht dat de mi8 al vingerafdruk onder het scherm had, maar dat was de mi8 pro, en die is inderdaad later uitgekomen dan de vivo x20
En hoe zit het als je custom roms/open source android gebruikt zonder google apps? Worden deze updates dan wel geïmplementeerd of zit je dan met de gebakken peren?
Dat lijkt me net zo absurd als Windows updates verwachten op een Linux machine
En hoe zit het als je custom roms/open source android gebruikt zonder google apps? Worden deze updates dan wel geïmplementeerd of zit je dan met de gebakken peren?
Het is allebei Android, de ene wordt alleen door een ander persoon/ andere groep onderhouden dus het Windows/Linux verhaal klopt niet.
Het zou eerder zijn dat er een Debian driver update is geweest en iemand vraagt of dat ook naar een andere Debian distro komt
nee, totaal niet. op gpu updates zit je te wachten als custom rom gebruiker, op windows updates zit je nooit te wachten, als linux gebruiker, en zelden als windows gebruiker (tenzij de vorige update nieuwe bugs heeft geintroduceerd, en je hoopt dat de nieuwe de bugs oplost).
daarbij is een betere vergelijking dat je als arch linux gebruiker geen ubuntu kernel updates in je arch kernel krijgt.
Neem aan dat de custom rom makers dit gewoon met een flashable update doen ipv via de play store
Ik wou dit ook proberen na het youtube filmpje van https://www.youtube.com/watch?v=lg3iqE6ofBw

Alleen ik kon het niet vinden in de Chinese App store GetApps (https://xiaomi-market.en.uptodown.com/android/download)

Maar ook via chinese translate niet :(
Die driver-ellende - en eigenlijk het hele update-gebeuren op niet-google-android-smartphones en tablets is problematisch. En dat blijft nog altijd voortduren!
Is zeker nieuws, want het was hiervoor nog nooit gebeurd dat een los hardware-onderdeel kon worden geupdate zonder volledige software update, dus voordat dit kon, hadden mensen voor deze gpu update hun hele os moeten updaten, wat veel langer duurt dan alleen 1 update voor een gpu, dus ja, dit is zeker nieuws waardig.
licht er aan. android is gebaseerd op linux. en bij linux kan dit al heel lang. waarschijnlijk kan de software dit al langer, maar is het niet eerder toegepast.

wel is het nieuwswaardig, omdat het een verbetering is.
Je zit wel op Tweakers...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee