Sonos start eigen radiodienst - update

Sonos start met Sonos Radio, waarmee het zenders van andere radiostreamingdiensten bundelt en een eigen radiozender en genrestations aanbiedt. De streamingdienst is vanaf dinsdag beschikbaar.

De nieuwe streamingdienst is een aanvulling op de ruim honderd streamingdiensten die al beschikbaar zijn via het Sonos-platform. De radiodienst bevat zenders van diverse diensten, waaronder TuneIn, iHeartRadio en ook oudgediende Napster. Daarmee hebben gebruikers volgens Sonos toegang tot 60.000 bestaande zenders, zowel nationaal als internationaal. Binnenkort zouden ook de zenders van Europa's grootste radiobedrijf Global en Radio.com beschikbaar zijn.

Daarnaast heeft Sonos een eigen programmering, hoewel deze in eerste instantie alleen beschikbaar is in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Australië. De reden daarvoor is dat er nog licenties verkregen moeten worden voor onder meer de Benelux. De eigen programmering bestaat deels uit Sonos Stations. Daarop wordt per genre de populairste muziek onder Sonos-gebruikers gedraaid. Tussendoor zijn advertenties te horen.

Sonos Sound System is het eigen radiostation van de audiofabrikant, dat bedoeld is om nieuwe muziek te ontdekken. Dit station wordt elke woensdag uitgezonden vanuit een Sonos-winkel in New York en is advertentievrij. Gastartiesten zullen hun opwachting maken in deze show. Daarnaast zullen bekende muzikanten hun eigen muziek en door hen geselecteerde nummers draaien op zogeheten Artist Stations. Thom Yorke van Radiohead is de eerste artiest die daarvoor is aangetrokken. Brittany Howard van Alabama Shakes, David Byrne en Third Man Records zullen in de komende weken volgen. Ook deze zender is reclamevrij.

Sonos laat weten dat gekozen is voor een eigen radiostreamingdienst, omdat bijna de helft van de luistertijd op het platform besteed wordt aan het luisteren naar radiozenders. De bedoeling is om zoveel mogelijk zenders binnen een dienst beschikbaar te maken en daarnaast aanvullende mogelijkheden te bieden om muziek te ontdekken.

Update, vrijdag 5 juni: vanaf woensdag 3 juni 2020 is Sonos Radio in Nederland beschikbaar. Gebruikers hebben toegang tot Sonos Sound System, Sonos Stations en Artist Stations en 60.000 internationale radiostations.

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

21-04-2020 • 15:00

47

Reacties (47)

47
46
33
11
1
13
Wijzig sortering
Tussendoor zijn advertenties te horen.... Je hoort nu al extra ongewenste reclame bij het opstarten
van een radiostation (https://nl.community.sono...bij-starten-radio-6765796).
Het leuke is dat dat topic verwijderd is }> dus Sonos vond het niet zo leuk dat mensen ging klagen.
Sonos is wel lekker bezig met het boos maken van hun community. Eerst met het bricken van apparaten voor 30% korting en een slap excuus van de CEO en nu weer het offline halen van oprechte topics die ook nog eens heel rustig en netjes verliepen.

Ik heb een beetje spijt van mijn aankopen in Sonos en heb ook niet echt vertrouwen meer over in een bedrijf dat dit soort praktijken oke vind.
Wat is precies het voordeel van deze reclametoevoegende, dataverzamelende tussenhandel? Ik zie geen enkele reden waarom je dit zou gaan gebruiken.
Wat is precies het voordeel van deze reclametoevoegende, dataverzamelende tussenhandel? Ik zie geen enkele reden waarom je dit zou gaan gebruiken.
In de volgende zin zie ik al minstens 2 redenen "Thom Yorke van Radiohead is de eerste artiest die daarvoor is aangetrokken. Brittany Howard van Alabama Shakes, David Byrne en Third Man Records zullen in de komende weken volgen.
Zoals ik het lees zijn deze Artist Radio zenders weer reclamevrij. Dus de vraag blijft dan staan, waarom zou je de generieke radio zenders met reclame aanzetten.
Dat is voor TuneIn niet anders helaas.
Let op, deze functie is pas beschikbaar vanaf de Sonos Controller versie 11.1
Dit kan verklaren waarom gebruikers deze dienst nu nog niet zien binnen hun app.

iOS of Android: Tik in het tabblad Bladeren op Sonos Radio.
macOS of Windows: Klik in de sectie Een muziekbron selecteren op Sonos Radio.
Waar ik me wel eens over verbaas: waarom bieden streamingdiensten als Spotify geen radiozenders aan in hogere bitrate?, Er zijn tal van radio streams maar in veel gevallen is de bitrate om te huilen zo laag.
Als vrijwilliger bij een lokale radio zender ben ik ook verantwoordelijk voor het aanbieden van onze radio stream.
Wij bieden dan 192kb/s aan, maar zelfs dat werd al meer uitzondering als regel.
Mijn voorganger heeft mij verteld: 128kb/s is genoeg want in de ether zit net zo goed ruis en dat horen mensen niet. (Ja, ik weet het, compressie klinkt echt wel anders dan ruis, maar dat was zijn mening, niet de mijne).
Ook heb je vooral bij radio stations te maken met een oude muziek verzameling. Oude mp3tjes die in 128kb/s opgeslagen zijn en (vooral tegenwoordig) steeds moeilijker zijn om te vervangen.
Daar komt nog eens bij dat vooral voor kleinere zenders, de kosten aardig kunnen oplopen als je een server op moet zetten.

Er is ook nog een behoorlijk verschil in welke codecs gebruikt worden. Gebruik je MP3, OGG, of AAC.
Belangrijker nog: HE-AAC v2
Fraunhofer beweert:
Bitrates: "HE-AAC v2: 24 to 32 kbit/s Stereo (HE-AACv2: AAC-LC + SBR +PS) for good quality audio
en gebruikt in: "DVB, ISDB , SBTVD, DAB+, DRM+, DRM, ATSC-M/H, ISDB-Tmm, DVB-H, DMB, 3GPP, XM Radio, mobile phones, audio and video streaming services"

Let dus vooral op: DVB en DAB+. In Nederland wordt dus met zeer zware compressie gemiddeld op 64kb/s uitgezonden. Meer kwaliteit krijg je dus al niet binnen via je radio of tv, dus voor veel radio stations is extra bitrate gewoon een extra kostenpost. Het verschil tussen server van €49 of €169 per maand (volgens leaseweb) voor een kleine radio zender.

Begrijp me niet verkeerd, ik frustreer me ook mateloos aan de streaming kwaliteit van vele apparaten, vooral mijn google Home als die van Spotify zit te streamen, echt belachelijk laag. Maar voor radio zenders is het behoorlijk moeilijk om zomaar naar hogere kwaliteit te upgraden.
Waarom zijn er dan klassiek zender die op een hogere bitrate streamen?

ClassicFM streamt bijv met veel hogere bitrate

Zie hier overzicht met meer zenders
http://radiobit.50webs.com/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 22:01]

Ik zeg niet dat het niet kan, ik geef alleen maar aan dat velen de noodzaak hier niet van zien.

Toch is klassieke muziek ook wel een beetje anders dan wat reguliere radiostations uitzenden, en trekt een ander publiek. Zo zijn er wel wat verschillen die ik me kan bedenken:

- Klassieke luisteraars zijn kritischer naar geluidskwaliteit (luisteraars van pop muziek weten vaak niet eens wat kwaliteit is)
- Er zijn minder klassieke zenders en hebben daardoor meer luisteraars. Daardoor is er minder overhead.
- De klassieke luisteraars hebben meestal meer geld te besteden, dus kunnen advertenties ook duurder gemaakt worden, dus hoger budget.
- Klassieke zenders krijgen vaker sponsoring van de overheid en cultuurfondsen.
- Het beheer van de content is eenvoudiger. Er zijn minder klassieke nummers in omloop dan popnummers, en klassieke nummers kunnen zelfs uren duren. Het beheer van een paar nummers in één uur is een stuk eenvoudiger dan 20 nummers in één uur. Met 20 nummers in één uur, moet je minstens zo'n 10.000 nummers in je database hebben voordat men dezelfde nummers gaat horen (tenzij je SkyRadio heet). Daardoor is het eenvoudiger om alle content op hoge kwaliteit te beheren.
- De zware HE-AAC compressie is heel goed in het comprimeren van vocals met wat achtergrond muziek. Dat wat toereikend is voor vele radio en tv zenders. Klassiek is vaak instrumentaal en met vele instrumenten en moeilijker te comprimeren. Een hogere bitrate is daarom ook vaak noodzaak.

Dus al met al: ja, 320kb/s of FLAC kan wel, maar wordt vaak gezien als onnodig of te veel werk. Vooral kleinere radio stations moeten het hebben van vrijwilligers die in hun vrije tijd dit bij moeten houden.
De vraag is waarom er bij openbare, vrij toegankelijke radiostreams dataverzamelende tussenhandelaren als TuneIn (en nu dus ook Sonos) moeten zitten. Gewoon de directe stream-url als voorkeur opslaan en klaar, lijkt me.
Is toch veel makkelijker dan de URLs achterhalen?
Daar kun je toch gewoon opzoeken?
Probeer dan maar eens die van Q-Music Foute Radio te vinden.

(Ik heb hem gevonden maar voor een niet Tweaker is dat gewoon niet mogelijk vrees ik, ik begrijp trouwens ook niet waarom radiostations deze niet publiceren, tegenwoordig moet blijkbaar alles via hun app gaan)
ik begrijp trouwens ook niet waarom radiostations deze niet publiceren, tegenwoordig moet blijkbaar alles via hun app gaan
Je begrijpt het wel, want je geeft zelf het antwoord al. ;)

Een url van een stream geven, hebben ze niks aan. Door het via een app te laten gaan, hebben ze meer controle: het is lastiger om 'weg te zappen' naar een ander station (want dan moet je een andere app opstarten), en een app kunnen ze volstoppen met allerlei extra content (lees: reclame).
Het mes snijdt aan twee kanten natuurlijk... mensen met een Sonos zullen gewoon niet naar dergelijke zenders luisteren omdat het vinden van de stream te moeilijk is.
Zijn wel sites die dat opzoeken en publiceren, zoals https://www.mp3streams.nl/, maar probeer het maar eens bij te houden (tijdje gedaan en maar weer mee gekapt). Weet niet hoe het nu is maar die URLs veranderden om de haverklap :X
Alles vanuit 1 applicatie doen, veel browser streams klik ik vaak per ongeluk weg als ik vanaf de pc luister.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 23 juli 2024 22:01]

Dat kan toch ook vanuit 1 applicatie? Zo doe ik het wel in Logitech Media Server.
Op welke bitrate zit Spotify dan met zijn streams en wat vind jij een wenselijke bitrate?
Wat is het nut van het kreupel maken van 320Kb/s radiostreams tot 128Kb/s? Laat Sonos ze gewoon 1:1 doorgeven.
Goede vraag, waarom stel je deze aan mij? :P
Als je dat nou even aan Sonos vraagt, dan heeft de rest er ook nog wat aan. ;) :+

edit:

Misschien doen ze het wel tegen het rippen van muziek of zo. Of dataverbruik, maar dat zou wel een beetje droevig zijn in 2020. :P
Voor de rest moet toch Sonos het uitleggen denk ik.

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 23 juli 2024 22:01]

Veel radiostreams zitten onder de 128kbps, dat is niet wel erg laag. 320kbps is voor de meeste zaken wel prima.
Omdat radiozenders zelf helemaal ingesteld zijn op 128 kbps. Als het aanbod er niet is...
Hoe bedoel je dat? Doet Sonos een transcode van de originele stream? Dat zou zonde zijn inderdaad.

Doen ze dat niet dan zou het moeten gaan over de vraag of er een codec+bitrate combinatie wordt gebruikt die transparant is voor de meerderheid van de luisteraars. Bij moderne codecs wordt dat punt doorgaans al bereikt bij hele late bitrates (Opus: boven de 100kpbs als ik me niet vergis). Er is geen enkele reden 320kbps als een soort holy grail te beschouwen.
Ik vraag me af of je het verschil op een Sonos speaker hoort. Wordt al vrij veel bewerking toegepast door Sonos zelf, en echt HiFi is het nou ook weer niet.
Verwacht van niet, maar mijn opmerking was dan ook wel wat offtopic wat dat betreft. Heb zelf geen Sonos producten in huis.
Als eigenaar van een aantal Sonos producten begin ik steeds ongelukkiger te worden. De app en de Windows applicatie zijn steeds meer verouderd. Ik kan alleen met SMB1 verbinden met mijn NAS was de nodige veiligheidsissues meebrengt. En daarbij missen ze features die tegenwoordig steeds normaler zijn zoals het rechtstreeks kunnen streamen vanaf mijn PC/Mobiel zonder moeilijke constructies (plex, etc..). Ze blijven in mijn optiek veel te gesloten wat veel innovaties in de weg zit.
Direct streamen vanaf mobiel werkt perfect met Airplay2. Dus dat kan gewoon. Volgens mij ook vanuit de Sportify app kun je rechtsreeks streamen. Daarnaast is Sonos met S2 bezig. Wellicht gaat dit meer mogelijkheden geven voor lokaal streamen https://tweakers.net/nieuws/164718/sonos-kondigt-nieuw-besturingssysteem-aan.html
Klopt AirPlay2 is geweldig. Helaas maakt AirPlay2 je hele Sonos systeem overbodig.

Apple Music bevat al alle live radio zenders van TuneIn en veel eigen zenders en als je dat combineert met een Apple-TV speel je zonder sonos (verschillende) muziek in meerdere ruimtes op verschillende merken luidsprekers en TV’s

Ook speelt een Apple-TV gewoon de muziek die op je computer of nas hebt staan. Je bent niet gedwongen gebruik te maken een streaming dienst.

Plus dat wanneer je de deur uit gaat kan je met 1 druk op de knop de muziek/podcast over pakken van de Apple-TV op je telefoon of anders om als je thuis komt en gaat hij verder waar je was gebleven.
Daarnaast heeft iedereen in huis zijn eigens gebruikers en muziek profiel.

Maar iedereen in huis kan wel nummers toevoegen aan spellende play-list op de Apple-TV. Omdat de hele muziek aansturing via de Apple-TV loopt en niet via een telefoon. Hierdoor heb je alleen telefoon of afstandsbediening nodig voor de bediening en niet voor het afspelen van muziek.


https://www.apple.com/airplay/

[Reactie gewijzigd door xbeam op 23 juli 2024 22:01]

Moeilijke constructies? Plex is wat mij betreft een veel betere optie dan een SMB share!
Daar moet je een gat voor boren in je firewall zodat plex online servers bij de data kunnen voor de inventarisatie, dat is iets wat ik niet wil. De Sonos bridge hangt naast mijn nas en ik moet het internet op om hem te benaderen. Te idioot voor woorden, maar dat is mijn persoonlijke mening :)
Dan moet je dus verplicht een plex server opzetten? Niet voor iedereen weggelegd als je gewoon simpele cifs share wil benaderen.
Nou weet ik niet precies wat voor NAS je gebruikt, maar het downloaden en installeren van Plex is nou niet onmiddellijk hogere wiskunde.... en je maakt je muziek (en films/series) ook nog eens beschikbaar voor on-the-go (mobiel, tv, gamecomputer...)
Plex opzetten is niet moeilijk maar je moet wel een account hebben bij Plex. Daarbij is het gebruik van Plex niet erg ideaal, heb het nu een jaar gedaan maar ben terug naar het terugzetten naar SMB1 :(
Ben geen sonos eigenaar, maar misschien werkt jellyfin voor je op sonos (geen idee of het werkt). Equivalent van plex maar dan open source en op je eigen pc/server te draaien incl. Transcoding :)

https://jellyfin.org/
Sluit me volledig bij je aan. Er komen allerlei functies bij, maar bijvoorbeeld het opslaan van opstellingen van speakers in een kamer is een van de grote afwezigen features. Surround speaker uit de Surround opstelling verwijderen om als losse speaker te gebruiken duurde pas minuten. Om de havenklap komt er weer een update. Voor het toevoegen van een nieuwe speaker zijn er locatiegegevens nodig.......

Minder en minder tevreden met Sonos.
Een groot gemis vind ik ook het niet ondersteunen van DTS. Zowat 80% van de films die hier bekeken wordt vanaf NAS heeft alleen deze geluidsspoor :|
Als oplossing heb ik KODI draaien op mijn NAS, welke het geluid realtime omzet naar een voor Sonos bruikbaar DD5.1.
In juni zullen de apps (iOS / Android / FireOS / Windows / macOS) vernieuwd worden evenals het besturingssysteem van de Sonos zelf. Nog even geduld dus. :)
Anoniem: 427499 @maniak21 april 2020 15:39
Jep, probeer maar eens te streamen met Spotify zonder dat Sonos allerlei connecties naar huis maakt
Ik denk dat je doelt op de Recycle-modus? Die is inmiddels verwijderd als 'dienst'.

Daarnaast ging het om producten die al ruim tien jaar op de markt waren. Of dat alsnog rechtvaardigt dat je klanten die optie biedt is een ander verhaal. Ik snap dat Sonos niet alle nieuwe functionaliteiten aan kan bieden op oude modellen, maar de basis die er is zou gewoon moeten blijven werken, zelfs na 20 jaar.

[Reactie gewijzigd door D3F op 23 juli 2024 22:01]

Na de update van de app, waarna Sonos Radio toegevoegd is, is het ook eindelijk mogelijk om TuneIn als service te deactiveren. Eerder kon dat nooit en was deze altijd aanwezig als standaard radiodienst.
Juke vind ik wel een goed alternatief voor Spotify en consorten, hoewel dit commerciële initiatief van Talpa vooral op de Nederlandse markt is gericht. De eigen (thema) zenders zijn daarbij zelfs gratis in "HD audio" te streamen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.