Huawei wil Google-apps in zijn appwinkel

Huawei wil dat Google-apps via zijn eigen AppGallery beschikbaar komen. De Chinese fabrikant verwijst naar de AppStore op iOS, waar dat ook het geval is. Op die manier zouden consumenten toch toegang moeten krijgen tot de Google-diensten.

Huawei-topman Eric Xu spreekt die wens uit in een interview met CNBC. Recente Huawei-smartphones, zoals de Mate 30 en P40, zijn door de handelsrestricties die door de Verenigde Staten zijn opgelegd, uitgekomen zonder Google-diensten. Met Huawei Mobile Services heeft de Chinese fabrikant een alternatief ontwikkeld voor de Google-diensten, maar toch wil de fabrikant graag de apps en diensten van Google kunnen aanbieden.

In China levert de fabrikant zijn telefoons al zonder Google-diensten en dat is voor die markt geen probleem. In andere werelddelen, waar gebruikers gewend zijn aan Android met Google-diensten, lopen de verkopen terug. Huawei zegt tegen CNBC dat de omzet in 2019 door de opgelegde handelsrestricties zo'n 11 miljard euro lager was dan verwacht. De jaaromzet kwam uit op 112 miljard euro, terwijl het bedrijf in april verwachtte een jaaromzet van 123 miljard euro te behalen. In mei werden de handelsrestricties opgelegd.

Huawei zegt dat de financiële tegenvaller vooral de consumententak van het bedrijf treft. De omzet van dat bedrijfsonderdeel waar smartphones en laptops onder vallen, was vorig jaar 61 miljard euro, dat was zo'n 9 miljard euro lager dan verwacht.

Door de handelsrestricties mogen Amerikaanse bedrijven alleen met toestemming hardware of software leveren aan Huawei. Google zou vermoedelijk ook toestemming moeten krijgen om zijn apps en diensten aan te bieden in de AppGallery.

Huawei P40 en P40 Pro
Huawei P40 Pro

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-04-2020 • 10:29

71

Reacties (71)

71
69
24
3
0
41
Wijzig sortering
Ik zie dit niet snel gebeuren, omdat Google-apps diepe integratie kennen met Play Services. Omdat Play Services niet meer aanwezig zijn op nieuwe Huawei toestellen, zou Google hier veel werk in moeten steken en ik verwacht niet dat dat rendabel is voor hem.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 22 juli 2024 18:05]

Ben zelf ontwikkelaar. Valt wel mee hoeveel werk het is. Ik heb laatst de migratie naar Samsung store en Amazon gedaan voor een aantal apps.
In een week heb je het meeste wel gedaan.
Met hoeveel man werkte je daar aan? Kan me voorstellen dat Huawei wat meer developers heeft bij te zetten en dat het dan nog sneller zou kunnen, hoewel ik een week al extreem kort en dus acceptabel vind.
"What one programmer can do in one month, two programmers can do in two months."

Heel vaak vertragen meer developers de zaak juist :)
Heel vaak vertragen meer developers de zaak juist
Daarom zie je ook dat grote softwarepakketten en games meestal door één persoon worden geprogrammeerd. Anders zou het allemaal veel te lang duren _/-\o_

Photoshop, Microsoft Office, Halflife, de Linux Kernel: allemaal door één persoon in elkaar gezet. Het schijnt zelfs dat alle services van Google zoveel gedeelde infrastructuur en functionaliteit hebben dat dezelfde programeur dat schrijft en onderhoud. Alle andere mensen die Google in dienst heeft zijn schoonmakers, managers, juristen etc.

Alle gekheid op een stokje: als ik er van overtuigd was dat ontwikkelaars elkaar per definitie meer in de weg lopen dan kunnen samen werken dan zou ik of een andere baan moeten zoeken of heel goed in gaan lezen op hoe je modulair programmeert, wat een coding standaard is, hoe versiebeheersystemen werken, wat een code review is etc. Misschien zou ik sowieso eens naar ‘extreme programming’ moeten kijken.
edit:
Ik was wat cynisch, heb er verbeterpunten bij gezet

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 18:05]

Daarom zei ik ook "heel vaak", slimmerd :)

Grote software projecten en games kunnen worden verdeeld in aparte segmenten die elk door een klein team worden gemaakt. Het produceren van die individuele segmenten kan niet versneld worden door meer developers eraan toe te voegen. Sterker nog, meer developers toevoegen leid er vaak juist toe dat het meer tijd kost.

Nog een mooie qoute hierover: "Nine women can't give birth to a baby in one month"
Ik begrijp echt niet waarom je hier zo kwaad over word. Het is echt gewoon een simpele waarheid dat meer developers tegen een project aangooien niet persé betekent dat het sneller word afgerond, en dat het vaak juist ertoe kan leiden dat het trager gaat. Als je dat zelf niet hebt meegemaakt dan ben je of erg onervaren als software developer of je hebt erg veel geluk gehad.

Leesbare code helpt natuurlijk met samenwerking, maar leesbaarheid van de code is echt niet het enige scalability probleem waar meerdere developers tegenaan lopen. Dat is een extreme oversimplificatie van een complex probleem. Misschien moet je daar dus ook maar een disclaimer aan toevoegen :)
Ik denk dat dit komt omdat in eerste instantie gezegd is dat meer programmeurs in geen van de gevallen sneller is.

"meer developers tegen een project aangooien niet persé betekent dat het sneller word afgerond"

Ik denk dat dit inderdaad een betere verwoording is
Ik ben iets minder lief. Jouw verwoording suggereert dat het soms simpelweg ondenkbaar is een oplossing samen te implementeren. Ik denk dat het meestal aan (gebrek aan) de architectuur ligt. Dus ik zou het verwoorden als: sommige software is geschreven zonder prioriteit aan samenwerking te geven.
Je hebt gelijk dat ik me er niet kwaad over hoef te maken. Waar het mij om gaat is dat mensen altijd geneigd zijn te roepen dat iets onmogelijk is. Als je manager vraagt: hoe kunnen we dit proces versnellen, dan roepen we: "Onmogelijk. Met meer mensen lopen we elkaar in de weg. Met overuren worden we minder productief. Meer overleggen kost alleen maar meer tijd. Laat me nu maar met rust anders komt het nooit af". En soms is dat waar. Maar meestal kan iets beter, sneller en goedkoper als we echt zouden willen. Vooral: als we bereid zijn te veranderen. Dat zijn we meestal niet, ik in elk geval niet en weinig mensen om mij heen. Want veranderen betekent toegeven dat je het tot die tijd niet optimaal hebt gedaan en dat is moeilijk. Hoewel ik me daar niet boos over zou moeten maken, mag ik dat wel jammer vinden?
Ligt ook wel een beetje aan de app.
Het standaard Android Framework werkt prima buiten de Google services om. Dit zijn alle UI componenten etc.
Maar zaken als push notificaties, Google Login en sommige firebase functionaliteiten werken niet zonder de Google Play Services. Die moeten dus gemigreerd worden. Zowel Amazon als Samsung hebben een soort adapters/wrappers gemaakt waardoor bijvoorbeeld de push notificatie integratie bij Samsung bijna hetzelfde is als bij Google. Bij Huawei weet ik dat niet zeker, maar als ik Huawei was zou ik dat als eerste prioriteit hebben. Adapter/wrapper libraries voor Google specifieke functionaliteiten maken.
Overigens zijn al die alternatieve stores commercieel gezien nog steeds niet interessant. Bij ons ongeveer 0.5% van de revenue. Loont bijna niet de moeite.
Ben zelf ook ontwikkelaar. Hoeveel werk het is, hangt helemaal af van hoe afhankelijk je bent van de Play Services. Het gehele account/login stuk etc. dat de Google apps gebruiken, zit in Play Services AFAIK.
Tot je integraties hebt met Firebase. Basically voor push notifications heb je deze al nodig... Hoe vang je dit dan op als je meerdere vendors van al je services moet ondersteunen? Ook vanuit je backend push meldingen versturen richting alle Firebase-alternatieven? Verschillende builds per Android-store? En tegen welke kost ga je deze alternatieven implementeren? Lijkt me toch een behoorlijke impact vanuit support standpunt voor een serieus beperkt kleine doelgroep.

Wat mij betreft, mag Huawei een Windows Phone opvolger worden en aan een stille dood sterven voor Android devices. De kost voor bedrijven om support te leveren voor elke fabrikant die zijn eigen app store en services gaan ontwikkelen is ontzettend groot en wordt groter naarmate er meer van ontstaan. Het gedrag van fragmentatie van stores moet zoveel mogelijk ingeperkt worden imo, en daarom dus Huawei zo weinig mogelijk ondersteunen... Het is momenteel al complex genoeg om een Android-app consistent werkend te krijgen op een brede range van devices door verschillende implementaties en wijzigingen door fabrikanten aan de stock-Android.

Het is niet zomaar even een developer flagje aanpassen, op elke store moet opvolging zitten (crash analytics, iemand die reviews opvolgt...), deployment naar de verschillende stores...
Ik ben juist erg tegen een dominante app store. Je ziet nu al dat Google zich bijhoorlijk misdraagt. Apps die verwijderd worden. Soms met een valide reden, maar soms ook op basis van geen reden. Nul komma nul support vanuit Google. Alles loopt via geautomatiseerde bots. Daarnaast hebben ze een ontiegelijk bloated framework. Groot complex en steeds meer ontwikkeld met de gedachte om een sterke lockin te creëren. Nee ik zou andere stores alleen maar toejuichen.
En hoe moet Huawei dat volgens jou oplossen dan? Ze mogen van Trump geen Google services meer gebruiken.

Als de Huawei store van jou mag stoppen, dan zeg je dus ook dat Huawei van jou mag stoppen van het verkopen van toestellen buiten Azië?

Het is nou niet echt zo dat Huawei dit zelf zo graag wil.
Het verloop van Windows Phone was ook niet zoals Microsoft het graag wou :) Naar mijn mening is het geen goed idee, omwille van fragmentatie en moeilijke support, om te beginnen met elke vendorspecifieke store te gaan ondersteunen, gezien vanuit een ontwikkel- en bedrijfsstandpunt.
Toch heeft Huawei een veel en echt veel groter marktaandeel dan Microsoft. Plus dat de Chinezen de nieuwe telefoons van Huawei ook gewoon nog massaal kopen.

Als er een bedrijf is die een concurrent kan gaan vormen voor de Google Play Store dan is het Huawei wel. Ze zijn er al druk mee bezig.

Ik hoop dat het ze wel lukt, niet elke app hoeft natuurlijk op beide Stores aanwezig te zijn, maar ik neem aan dat de grotere bedrijven dit wel moet lukken.
Worden die Play Services dan ook op Iphones gezet? Het is naar de App Store van Apple dat Huawei verwijst en wil dat dezelfde apps in hun eigen store komen.
Kan me dan niet voorstellen dat er apps in de Apple Store staan die afhankelijk zijn het Play Services

Kan verkeerd zijn natuurlijk
Dat is appels met peren vergelijken ;) De Android versie van Google apps leunen nou eenmaal op de Play Services, hoe dat op iOS werkt is niet relevant.
13art Moderator Mobile @P1nGu1n1 april 2020 10:45
Het gaat er om dat die apps ook werken zonder Play services, dus dan zouden die apps mogelijk ook gemaakt kunnen worden voor Huawei toestellen zonder dat ze gebruik hoeven te maken van de play services.

Althans dat lijkt mij volledige noob in de programmeerwereld/app ontwikkeling, geen onlogische conlcusie.

[Reactie gewijzigd door 13art op 22 juli 2024 18:05]

Klopt maar als mensen hun hele App moeten ombouwen omdat ze voor 1 exoot niet kunnen leunen op defacto standaard API's, moet Huawei daar een flinke zak met geld tegenaan gooien wil men dat zomaar doen. Of ze moeten een significante userbase mislopen, die per se Huawei wil, maar dat lijkt me niet het geval.
13art Moderator Mobile @MsG1 april 2020 11:04
Apple is wat dat betreft natuurlijk dan ook een 'exoot'. Sterker nog, vorig jaar had Huawei een groter marktaandeel dan Apple. Dus ja, Apple is in dat opzicht nog een grotere exoot. Maar ja, nu op de Huawei/Honor toestellen geen Play services meer geïnstalleerd mogen worden, zullen die twee wel weer stuivertje gaan wisselen.

Hoe dan ook heeft Huawei een redelijk marktaandeel, dus het zou nog best interessant kunnen zijn voor Google. En Huawei, heeft al gezegd er veel geld tegenaan te willen gooien.
Leuk die absolute aantallen, maar als je kijkt naar de userbase voor de gemiddelde westerse App dan zijn Apple en reguliere Android-gebruikers veel relevanter dan die miljoenen Chinezen die in heel andere ecosystemen zitten. Als alleen de Google-apps beschikbaar zijn, maar elke willekeurige Playstore App alsnog zou breken vanwege de verregaande integratie met defacto standaard systeem-API's (Google Play Services), dan lijkt het me een aardig karig lapmiddel.

Of Huawei moet volledig met een geheel verzorgd eigen ecosysteem komen.
Dat is bullshit, er zijn heel wat Playstore apps die zonder Google diensten werken.
Die "verregaande integratie" is ook niet de norm, vaak is het alleen een Maps koppeling ofzo omdat een app een kaartje wilt laten zien, die Huawei zelf mss ook kan herimplementeren, als ze dat niet al hebben gedaan.
Een lastige is de Firebase Messaging API die voor push/IM wordt gebruikt, daarvoor moeten apps zelf echt worden aangepast en kan Huawei niks aan doen. Maar bijv Whatsapp werkt nu al ook zonder.
edit: Ja en in-app aankopen zal vast een probleem zijn, maar daar heb ik geen ervaring mee.

iig, de meeste apps uit de Playstore die _ik_ wil gebruiken werken gewoon, al ben ik geen doorsnee gebruiker (dat ik geen Google diensten heb zegt mss al wat), het is blijkbaar verre van nutteloos. Werkt een app niet, dan heb ik tot nu toe altijd een alternatief kunnen vinden.

Maar Google apps zoals Maps zijn mss wel de populairsten die niet werken, geen wonder ook als Google daarbij natuurlijk gretig gebruik maakt van hun eigen custom cloud APIs. En kan me door de populariteit ervan voorstellen dat Huawei daar werk van wilt maken.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 18:05]

Veel mensen leunen WEL op Google en om goede redenen want het werkt gewoon.
We kunnen er allemaal wat van vinden maar dat neemt niet weg dat veel apps toch gebruik maken van de services terwijl het geen Google apps zijn.
En het is gewoon zo simpel, en velen hier lijken dat maar niet te snappen:

Mensen (een aantal geeks, edward Snowden en wat alto's uitgezonderd) willen geen gekloot, geklier, gemod, gezoek, gesideload, etc etc etc. Die willen een toestel, aanzetten en GEEN ENKELE app willen ze issues mee hebben. KLAAR !
Ze willen die inmiddels dure toestellen gebruiken en verders geen gedoe. Zeker niet met de keuze tussen letterlijk honderden Android toestellen die dat wel probleemloos doen, en dat voor 100 euro tot 2500 euro en alles er tussen in.

Mooi om te zien hoe Huawei hier op Tweakers jaren geleden gezien werd als Chineze rommel, vol bloatware, klote skin, waardeloos, etc etc. En nu dat er een ban is en de telefoons een soort van outlaw status hebben, en dus de underdog, is het voor sommigen opeens cool.
Zijn tegen Google, tegen Bigdata en hebben die Apps allemaal niet nodig maar zitten wel op een Chinees toestel waarvan niemand precies weet hoe dat zit met je privacy, data, etc. etc.
Dat kan wezen, ik reageerde slechts op het punt dat zonder Google services "elke willekeurige Playstore app zou breken vanwege de verregaande integratie", wat niet waar is.

Ik had de indruk dat hier op Tweakers (waar je het over hebt), Huawei voor de ban juist werd gezien als topmerk.
Jaren geleden was dat mss anders, en het kan zijn dat sommigen daarin waren blijven hangen.
Maar degenen die Huawei door de ban nu cool vinden, zijn niet per se dezelfden die hen voor de ban shit vonden.
Dat kunnen net zo goed bestaande Huawei-fans zijn die vanuit confirmation bias de ban tot iets positiefs proberen te maken. Of mensen die oprecht meer vertrouwen hebben in het Chinese gebeuren dan in de VS advertentieindustrie.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 22 juli 2024 18:05]

Voor de ban vonden mensen het hier op Tweakers het wel cool maar die groep is bijzonder en vooral klein.
De consument (de overige 99%) bepalen de verkopen en het was gewoon een B merk, simpel zat.
Dat zijn geen mensen die bloatware gaan uninstallen, rooten, en dat soort zaken.
Vegelijk een P20 Pro/P30 pro niet met de 100'en Huawei toestellen die overal lagen en bij abo's te krijgen waren en die gewoonweg NIET mee konden komen met de A merken.
Zelfs in de Westerse markt is er voor app developers een heel groot verschil tussen iemand die een 1000 euro smartphone koopt en iemand die een 100 euro smartphone koopt. Er is namelijk een grote kans dat de persoon met een budget smartphone ook geen zin heeft om veel geld in apps te steken. Vandaar ook dat de App Store jaarlijks een veel grotere revenue heeft dan de Playstore, ondanks het feit dat er wereldwijd veel meer Android gebruikers zijn.
Precies, daarom vind ik die absolute getallen e-penis-race nooit zo interessant. Android heeft heel veel straatarme derdewereldland-gebruikers die niets hebben behalve een smartphone. Die gaan nooit van z'n levensdagen een app kopen in de Playstore. Apple-gebruikers trekken een stuk gretiger de portemonnee. Vroeger kon je de iPhone niet eens op normale wijze activeren als je niet je creditcard-gegevens invulde.
Dat gaat over verschepingen. Dat zegt dus niet over retail of tweede hands verkopen of marktaandeel. In het vierde kwartaal 2019 was Apple al weer de grotere
Dat is natuurlijk deels waar. Het gaat overigens niet om "standaard" API's, maar om de "google" API's.
Het toepassen van een andere API is relatief eenvoudig, mits die andere API gelijke functionaliteit biedt.
Hoe die API van binnen werkt is voor de software zelf niet van belang.

Het onderliggende besturingssysteem (Android) is gelijk, dus het grootste probleem is al niet aanwezig. De meeste "normale" code blijft ongewijzigd.

In theorie zou Google volgens mij een extra laagje in zijn software kunnen bouwen die de aanwezige google API emuleert op de Huawei API.
Nee je hebt gelijk, het is zeker mogelijk. Maar as-is zou het vermoedelijk niet volledig werken en Google zou er dus tijd en resources in moeten steken om het te laten werken. Of ze dit doen, daar zullen ze een strategische en financiële beslissing over moeten maken.
het is wel relevant want het toont aan dat ze apps hebben draaien zonder play services..
100 punten ! Eindelijk iemand die het snapt.
Domme gedoe over IOS en de vergelijkingen, dat boeit niet ! IOS is geen Android en andersom.
De keuzes die zijn gemaakt zijn helemaal niet interssant.
Android heeft die services en daar zal je het mee moeten doen.
Google heeft 2 varianten. Als het voor Huawei ook zonder Play Services moet, moeten ze 3 varianten gaan bouwen en onderhouden. Als er een business case voor is, is dat natuurlijk gewoon mogelijk. Er zijn immers ook genoeg applicaties die voor zowel MacOS, Windows en Linux beschikbaar zijn.
Ik neem aan de de iOS apps van google native zijn en speciaal voor iOS devices geschreven zijn en daarom vanaf het begin nooit play integratie gehad hebben. In dit geval gaat het waarschijnlijk om de android app die Huawei wil aanbieden, in dat geval geef ik je gelijk dat ze waarschijnlijk een aangepaste versie moeten ontwikkelen om play services uit te schakelen wat waarschijnlijk niet snel zal gebeuren.

Daarbij draait het niet alleen om play-services maar ook om een aantal andere services, ik druf niet te zeggen welke dienst welke service gebruikt. Neem nu gmail, waarschijnlijk haalt deze gegevens uit de instellingen van de telefoon (ik heb zelf geen android), ik weet niet wat hiervan nog in tact is bij Huawei.

[Reactie gewijzigd door LightPhoenixNL op 22 juli 2024 18:05]

Klopt maar dan zou Google Applicaties moeten bouwen op het Play Service alternatief van Huawei, en Google verdient ook geld met de Play Store, door dat te doen maak Google een verkeerde keuze want dan gaan ze marktaandeel verliezen.
Bij Android hebben ze veel uit Android zelf gesloopt en in Google Play services gestopt. Het is een framework die je dan wel nodig hebt. En die mag je weer niet meeleveren zonder licenties, dus kan Google hun apps alleen via de Huawei appstore aanbieden als ze deze apps aanpassen zodat die Play services niet nodig zijn. Ik neem aan dat Google niet toestaat dat Huawei een vervangend framework aanbiedt, zoals MicroG.
Maar natuurlijk kan het wel zo zijn dat de Android apps zijn opgebouwd uitgaande van dat de Play-Services beschikbaar zijn, wat op iOS natuurlijk al vanaf dag 1 niet het geval was.
Dat valt nog wel mee. Meerdere apps op de Huwei toestellen geven bij eerste keer opstarten een melding niet te kunnen werken zonder Google Play Services, maar daarna gewoon vrolijk te werken met de Huwei Play Services. Huwei is er natuurlijk alles aan gelegen dit werkend te krijgen dus zorgen ze er wel voor dat hun Play Services net zo goed werken.

Ik zie dit eigenlijk wel als een voordeel: niet al die bloatware van Google (Hangouts, Google Film enzovoorts) waar niemand op zit te wachten, maar wel de keus om de apps die je WEL wil te installeren (Google Maps vooral natuurlijk). Als ze dit voor elkaar krijgen hebben ze deze belemmering ineens in een heel groot voordeel om weten te zetten!
Ik vind Maps best vervangbaar. Er zijn meer navigatietools.
Als zoekmachine werkt de webversie ook prima.
Ik vraag me af of Google hier al niet op het anticiperen is. Voor Google is er natuurlijk ook wat te verdienen, ze mogen wellicht niet meer handelen met Huawei, ze mogen nog wel hun producten aanbieden.
Ik zie dit niet snel gebeuren, omdat Google-apps diepe integratie kennen met Play Services.
Geen idee waar je dat op baseert, want Google-apps werken ook op iOS en daar zijn geen Play Services.
Ik denk dat het minder werk is dan dat je verwacht. Technisch gezien is de software er al en de telefoon draait al android. Dan zou ik zeggen dat Google alleen maar de namen van de software hoeft te veranderen, Huawei de servers laten draaien, contract tussen Google en Huawei (dat de ene de andere niet aanklaagt voor b.v. Copyright schending) en ik zou zeggen dat je al redelijk ver ben. Grootste probleem zou denk ik zijn dat door de handelsverbod de makers van de apps uit Amerika nog steeds niet daar zou mogen publiceren. Misschien wel freeware apps als dat dan niet onder handelen van.

Al verwacht ik niet dat Google dit zou doen aangezien ze dan toch geen winst maken van alle verkochte software door de handelsverbod. Of Huawei moet maandelijks een "donatie" doen aan Google.
Dat zou ook moeten betekenen dat de Play Services daar onderdeel van zijn, anders werkt er niet zo veel.
Hoeft niet. Google kan natuurlijk altijd besluiten om een variant te ontwikkelen zonder Play Services, net zoals ze voor iOS doen.
Dat zei iemand hierboven ook al, maar hoe komem jullie daarbij? Of heb ik iets gemist en heeft Apple Google Play Services toegelaten op iOS? Volgens mij heb ik niets gemist, dus als Google het voor iOS kan doen, dan ook voor Huawei's OS.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 18:05]

Ik zou liever zien dat er alternatieven komen voor Google apps. Een beetje concurrentie kan geen kwaad.
Voor welke Google app mis je nu alternatieven? Het enige waar ik zelf tegen aanloop is met name YouTube, ja je kan wel een third party app installeren maar dan maak je nog steeds gebruik van Google.

Mijn probleem is meer dat apps van derde afhankelijk zijn van de Google Play Services.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 18:05]

Voor welke Google app mis je nu alternatieven? Het enige waar ik zelf tegen aanloop is met name YouTube, ja je kan wel een third party app installeren maar dan maak je nog steeds gebruik van Google.
Inderdaad. Er zijn zat alternatieven voor YouTube, zoals Vimeo, Dailymotion, etc., maar geen van hen komt ook maar in de buurt van YouTube qua muziekaanbod, bekende YouTubers, minder bekende YouTube die je graag volgt maar alleen YouTube hebben, etc.
Apple heeft in zijn store ook Google apps (maps, gmail). Dan lijkt het me niet zo moeilijk om hun apps ook op het Huawei platform te plaatsen. Of het commercieel zo'n goed idee is....

Risico is dan toch dat Huawei samen met Chinese partners alternatieve apps gaat maken.
Ja en voor €11 miljard (per kwartaal) zijn er wel een paar ontwikkelaars te vinden.
"Amerikaanse overheid wil geen Google-apps in Huawei's appwinkel"

Ook is Google niet zo happig op het ondersteunen van omgevingen van derden. Apple's ecosysteem is noodzakelijk omdat Apple de nummer twee is. Microsoft sloten ze bijvoorbeeld volledig uit in het verleden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 18:05]

china will geen google apps in china?
china will geen google apps in china?
Uit het artikel:
In China levert de fabrikant zijn telefoons al zonder Google-diensten en dat is voor die markt geen probleem. In andere werelddelen, waar gebruikers gewend zijn aan Android met Google-diensten, lopen de verkopen terug.
China is geen partij in deze. Huawei zou prima Google applicaties in andere delen van de wereld aan kunnen bieden. China heeft hier geen problemen mee, gekeken naar hoe Huawei vroeger buiten China afhankelijk was van Google.
dat begrijp ik maar voor google is het simpel jullie laten ons niet tot jullie markt waarom wij jullie wel?
Omdat Huawei zich gewoon aan de Amerikaanse wet houdt in de VS, aan de Europese wetgeving in Europa, etc. Een aantal Amerikaanse bedrijven (Google in dit geval) weigeren zich aan de Chinese wet te conformeren in China. Huawei is helemaal geen partij in "het niet toelaten op de Chinese markt", en je kan je zelfs afvragen of het de Chinese overheid is die actief bedrijven weigert of dat deze Amerikaanse bedrijven zichzelf buitenspel zetten. Het niet aan de wet willen houden is puur een interne vraag voor deze bedrijven, er zijn er ook genoeg die zich wel gewoon aan de Chinese wet houden (bijvoorbeeld Apple).

Toevoeging: Daarnaast is er natuurlijk ook geld mee te verdienen, het liefst willen ze hun eigen services op alle android toestellen maar iets is beter dan niets, zeker als het gaat om een grote speler als Huawei.

[Reactie gewijzigd door AllesIsVoorbij op 22 juli 2024 18:05]

als men censuurt gaat men hier klagen van wat walgelijk gedrag en alles draaied om geld, kijk maar toen google wel wilde meegaan met chinese cencuur hoe het hier aan toeging.
ook dat jij dat soort censuur goed keurt, het laat zien zolang het goed uit komt dan mag het komt het niet goed uit dan kan het niet.

nou over apples vergelijking is helemaal krom apple doet haast niks wat google doet waardoor het gewoon mogelijk is om te cencureren.
buiten dat china wel gewoon google dwarsboomt.

zo what? dat huawei wel aan ons wet voldoet en wij onmogelijk aan hun wet kunnen voldoen betekent niet dat google hun moet toelaten..
Dat zijn twee aparte discussies. Bedrijven kunnen kiezen om zich aan locale wetgeving te houden en dus markttoegang te krijgen, of niet. Beleidskeuzes en wetgeving zijn een maatschappelijke discussie. Uiteraard is er overlap tussen de twee, bedrijven zijn onderdeel van de maatschappij en kunnen dus te maken krijgen met kritiek als ze de verkeerde keuze maken in de ogen van hun klanten en aandeelhouders.

Ik zeg nergens dat ik het eens ben met censuur, wat ik wel zeg is dat markttoegang geen discussie is tussen Huawei en Google.

[Reactie gewijzigd door AllesIsVoorbij op 22 juli 2024 18:05]

Ik denk eerder dat er buiten Google om zoveel Chinese apps beschikbaar zijn dat het Chinese publiek er niet om maalt. Dan is het in China dus niet zo'n probleem.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 22 juli 2024 18:05]

Misschien moet Huawei zijn store dan zo inrichten, dat de Google-apps, die in de Apple store staan, ook bij hun gaat werken.
Om die €11 miljard omzetverlies tegen te gaan, mag er wel wat geld en moeite gestoken worden in een eigen Play Service, die dat mogelijk maakt.
maar waarom moet google daar me gaan werken?
Ze "moeten" niks, maar gezien Huawei's marktaandeel in een enorm land als China is het wel aan te raden.
Maar google wordt min of meer geboycot in China (en binnenkort Rusland), dus ik denk niet dat het veel oplevert.
ik denk dat Huawei ff voorbij gaat aan het feit dat er tegen Apple door de Amerikaanse overheid geen handelsrestricties zijn opgelegd, waardoor Google (en bij uitbreiding alle Amerikaanse bedrijven) wel apps in de Apple App-store mag zetten, maar niet in die van Huawei.
Is het die grootste hufter op deze wereld bol toch aan het lukken een bedrijf kapot te krijgen ...
En dat zonder enige vorm van bewijs ...

Vindt dat toch wel beangstigend ...

[Reactie gewijzigd door TheToolGuy op 22 juli 2024 18:05]

Wat heeft Kim Jong-un hiermee te maken?
Anoniem: 143912 @OhMyGod1 april 2020 22:31
Kim Jong-un heeft hier niets mee te maken
Ik duide op die andere hufter: Trump ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.