Samsung begint massaproductie van voedingsregelaars voor draadloze oortjes

Samsung is begonnen met de massaproductie van power management integrated circuits voor zijn eigen draadloze oordopjes. De pmic's van de Galaxy Buds ondersteunen true wireless stereo en kunnen straks ook door andere fabrikanten worden gebruikt.

Samsung komt met twee chips: de MUA01 en de MUB01, schrijft het bedrijf. Die worden voor respectievelijk de oplaaddoosjes en de oordopjes zelf gebruikt. Voorlopig zitten de MUA01 en MUB01 alleen in de Galaxy Buds+-dopjes, maar Samsung gaat ze nu in massa produceren voor het gebruik in andere oordopjes.

De MUA01 en MUB01 zijn volgens Samsung half zo groot als eerdere alternatieven. Daardoor hebben fabrikanten meer ruimte voor accu's, zegt het bedrijf. De pmic's ondersteunen true wireless stereo, waarbij twee draadloze oordopjes met elkaar samenwerken zonder een draad ertussenin te hebben. Ook kunnen oortjes draadloos laden met Qi 1.2.4. De pmic's hebben ook embedded flash of eFlash, zodat andere fabrikanten hun eigen firmware op de chips kunnen zetten. De chips krijgen bovendien ondersteuning voor power line communication.

pmic Samsung

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

24-03-2020 • 10:51

97 Linkedin

Reacties (97)

97
94
45
1
0
20
Wijzig sortering
Wat houdt "true wireless stereo" en 2 draadloze oortjes die samen werken zonder draad nu precies in dan voor de gebruiker?

Ik heb zelf de galaxy buds (niet +) en deze spelen ook gewoon in stereo af.
Klinkt alsof het gewoon pure marketing praat is, Samsung is zeker niet de enigste die draadloze oordopjes maakt die stereo geluid kunnen afspelen.
Ik denk dat het het gaat om signaal van je telefoon die naar beide oortjes gaat ipv naar 1 oortje die het dan door stuurt naar de andere.
Maar dit kunnen de galaxy buds OOK al net zo goed. Ik gebruik regelmatig maar 1 oortje en laat het andere oortje thuis.
Sure, maar lang niet alle oortjes kunnen dit. Vandaar dat het gebruikt wordt voor reclame.
Zelfs de cheapass nep-Airpods van 8 euro die ik heb worden apart aangestuurd.
Tegenwoordig wel ja, maar dat is wel een trend van het afgelopen jaar. Zeker in de goedkope regionen is dat nog lang niet heel lang gebruikelijk.

Nog niet zo heel lang geleden deden veel wireless earbuds inderdaad alles naar 1 oortje, en passtrough naar de 2e. Met alle gevolgen voor stabiliteit en accuduur van dien.
Dat zeggen ze toch ook helemaal niet. Er bestaan draadloze dopjes waarbij er tussen de dopjes een draad zit. Deze chip ondersteunt ook zonder... inderdaad, net als een hoop andere, maar het gaat in dit artikel over DEZE.

Nergens in dit artikel wordt gepretendeerd dat dit een super uniek of nieuwe feature is, alleen dat deze chip het ondersteunt.
Ik denk dat het belangrijk is dat dit van Samsung Electronics is, niet de Samsung-divisie die Buds en andere Galaxy-producten maakt... Dit gaat om chips die elke fabrikant gewoon kan inkopen, net als powerregulators van Texas Instruments of Infineon...
Net zoiets als Retina displays. Klinkt ook als heel wat. Niemand weet wat het betekent.
Retina=netvlies. Apple (Jobs?) Heeft ooit gezegd dat een scherm het retina label krijgt als je simpelweg geen pixels kunt zien met het blote oog ongeacht de resolutie van het beeldscherm.
je hebt ook bluetooth oortjes waar maar in één van de oortjes een blutooth ontvanger zit en deze via een draadje naar het andere oortje communiceert.
Bij sommige andere merken zit er dus nog een draadje tussen beide oortjes.
(vind ik zelf praktischer, gebruik die voor hardlopen. Als er eentje uit valt, ligt die niet gelijk op de grond omdat het draadje hem tegenhoud)
Dat draadje zit er bij sommige merken tussen omdat het lastig is 2 oortjes precies te synchroniseren via blutooth. Met een draadje er tussen hef je dat probleem op.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 24 maart 2020 11:43]

Wat houdt "true wireless stereo" en 2 draadloze oortjes die samen werken zonder draad nu precies in dan voor de gebruiker?

Ik heb zelf de galaxy buds (niet +) en deze spelen ook gewoon in stereo af.
Wireless = zonder draad, ook niet tussen de oortjes, zoals uw buds dus.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 24 maart 2020 12:04]

De Samsung Galaxy Buds hebben toch helemaal geen draad ertussen?
Dat hebt u goed gezien, daarom vallen deze in de categorie : TRUE Wireless
Oh wacht, ik las het anders.

Ik dacht dat je schreef:

Wireless = zonder draad
en als tweede zin
ook niet tussen de oortjes, zoals uw buds dus

Die twee komma's in die ene zin maakt hem op 2 manieren te interpreteren :)
Het signaal gaat naar 1 oortje en dan van het ene oortje naar het andere. Vandaar dat je soms 1 oortje kan gebruiken om te bellen (Je kan natuurlijk ook met alle twee bellen.) Moeilijk uit te leggen.
Het is ook bizar hoeveel meer uren je de Galaxy Buds+ (13 uur) kunt gebruiken in vergelijking met de concurrentie (b.v. airpods 5 uur max). Dat komt dus zo nu blijkt mede door deze Samsung Chip.
Ik heb nu een aantal jaar Airpods en ik ga terug naar een koptelefoon of oortjes met draad. Ik vind het persoonlijk waardeloos hoe snel de batterijen in capaciteit afnam en je er praktisch niks mee kan doen behalve nieuwe kopen. Had ik van tevoren natuurlijk kunnen weten.. :|
Voor mij het zelfde, ik kan mijn 1st gen al weer weggooien of voor 50 euro per stuk de batterij vervangen, waarbij een compleet vervangen AirPod 70 euro per stuk is.

Ik vind het de moeite niet waard en het hoort ook bij de in mijn ogen asociale trend waarbij mensen zich in publieke ruimtes steeds meer afsluiten (ook met gewone koptelefoons).
Ach ja, vroeger sloten ze zichzelf af met een krant of magazine.
Toch lastiger om te pretenderen met een boek, krant, of tijdschrift dat je de ander ook zeker niet hoort als die iets vraagt. Had een paar weken terug een bekende in de trein die me toen die me pas later zag vroeg waarom ik niet even hallo gezegd had. Alsof ik weet dat iemand met hoort met AirPods in?
He ja nieuwe technologie is asociaal want je hoort gewoon in de trein, de bus of in welke andere publieke ruimte dan ook een vol formaat krant open te slaan en die te lezen. Een beetje zonder handen en zonder heel erg veel meer ruimte in te nemen dan nodig is naar muziek of een podcast luisteren dat is toch wel echt asociaal.
Je hoort ten alle tijden te luisteren naar de rest van de wereld, die huilende baby heeft misschien wel iets heel belangrijks te vertellen en anders die rochelende oude man daar in de hoek wel. En wat als je meerdere naast je in de ruimte staat en tegen je begint te praten over hoe geweldig zijn kinderen wel niet zijn of hoe fantastisch zijn vrouw wel niet is, dat soort extreem belangrijke dingen moet je altijd voor openstaan.

Er is niets asociaal aan het gebruik van een koptelefoon in wat voor sort uitvoering dan ook. Zo lang deze niet zo luid is dat de rest van de mensen in de zelfde ruimte mee kunnen zingen met jouw muziek dan is het gewoon een manier om je te ontspannen en even aan de wereld te ontsnappen.

Wat betreft producten die puur op een niet simpel te vervangen batterij werken, ja dat had je kunnen weten. En natuurlijk kost het vervangen van een batterij echt geen 50 euro sterker nog inclusief materiaal, de training voor de persoon die de batterij vervangt en alle apparatuur die er voor nodig is (er van uitgaande dat het niet een eenmalige klus is maar er meer mensen zijn die ook een nieuwe batterij willen hebben) kost zo iets waarschijnlijk nog geen 10 euro. Maar het doel is natuurlijk niet dat je die dingen nog weer jaren kunt gebruiken, het doel is dat je minimaal iedere tweede generatie en als het even kan gewoon ieder jaar nieuwe koopt want dat is wel o fijn voor de maker van het product. Om die reden is de prijs van een reparatie (zeker bij Apple die reparaties door niet goedgekeurde bedrijven wel haast onmogelijk maakt) ook zo extreem duur.

Wat dat betreft is het beter om een simpele koptelefoon met draadje te kopen en deze iedere 4 a 5 jaar te vervangen door een nieuwe. Het draadje is niet ideaal maar als je je bedenkt dat je op die manier iedere 4 a 5 jaar een nieuwe koptelefoon kunt kopen voor 280,- tot 350,- euro dan weet je ook dat de geluidskwaliteit van jou koptelefoon een stuk beter zal zijn dan je met zo'n stel draadloze oordopjes kan bereiken. Daar komt nog bij kijken dat als je een beetje redelijk met je spullen omgaat de koptelefoon waarschijnlijk ook nog te verkopen is voor een redelijk bedrag aan het einde van de vier jaar wat weer extra geld oplevert voor de aanschaf van een nieuwe versie.
Onze buurjongen is een achterbaks huftertje wat altijd rottigheid uithaalt als hij denkt dat hij niet gezien wordt, maar als hij achter de kassa van de AH zit heeft hij ineens niet zo veel praatjes meer. Die presteert het zelfs een volle kar af te rekenen, collega om een ander product laten lopen als de prijs ontbreekt, bonnetje vragen, de hele reut, zonder je ook maar één keer aan te kijken.

Ik wil maar zeggen, mensen hebben geen AirPods (of krant) nodig om elkaar te negeren.
Want? In publieke ruimtes wens ik niet met vreemden te praten. Doe ik ook niet zonder oordoppen in. Sterker nog, ze zijn onmisbaar om sommige tetterende dames in een stilte coupé in de trein het hoofd te kunnen bieden.
Hoe lang gebruik je ze al dan?
Ik heb mijn airpods ongeveer 1,5 Jaar. (dagelijks gebruik van +- 2 uur) en ik merk nu ook al een behoorlijk afname in capaciteit.
Off-topic Tip: Ik liep laatst tegen dit zelfde probleem aan toen ik nieuwe oortjes zocht. Uiteindelijk kwam ik uit op merken als Shure en wat Chinese HiFi dingen, waarbij de oortjes afneembare kabels hebben.

Het nadeel hiervan is dat er zelfs als je ze met Bluetooth gebruikt er en kabel tussen de twee oortjes loopt, het grote voordeel is dat je ze zowel bedraad als met Bluetooth kan gebruiken en het extra grote voordeel is dat wanneer je Bluetooth kabel/accu het dan begeeft; je er gewoon voor een paar tientjes een nieuwe tussen kan zetten :)

Oortjes met ingebouwde accu's begin ik nooit weer aan, het zijn momenteel (met huidige accu-technieken) echt wegwerp-producten.
Welke merken vond je dan precies? En kun je ze ook in EU kopen (koop niks meer in China, door lange levertijden en spullen die al defect aankomen). Ik vond het vooral handig dat je niet altijd je smartphone in de buurt moet hebben. Gewoon lekker muziek luisteren, terwijl je Je smartphone veilig weg kan leggen, zonde het risico dat deze valt.
Mwah, gebruik al even wat draadlozeoordopjes van QCY doen het nog steeds prima voor die 20€
Shure, Audio Technica, FiiO en volgens het PriceWatch filter "afneembare kabel" al deze producten, inclusief wat Sony's, JBL's en Sennheisers, hoewel ik wat twijfels heb of dit wel bij alle artikelen op de lijst klopt:
categorie: Koptelefoons

Van goed-gereviewde Chinese merken kwam ik vooral uit op de merken KZ (bijvoorbeeld de ZSX) en Tin HiFi (voormalig Tin Audio, welke de T3 maken onder de nieuwe naam en de T2 maakten onder de oude).

QCY heb ik hier zelf ook een setje van liggen (de Black Edition T1 Pro), maar deze hebben ingebouwde accu's waarvan ik nu, na ongeveer anderhalf jaar, begin te ondervinden dat ze achteruit gaan. Ook hadden de oortjes nog wel eens moeite verbinding te houden onderling.
Beide van deze problemen, inclusief het kabel-breuk probleem van mijn Klipsch R6 en eerdere Klipsch setjes met draad, zijn opgelost nu ik een setje Shure SE215 heb.

Voor Bluetooth heb ik de Shure BT2 er bij (Shure heeft op dit moment sales via hun eigen webshop waarbij de BT varianten van hun oortjes (oftewel, zelfde oortjes, maar dan met de BT2 ipv de standaard 3.5mm kabel) dezelfde prijs hebben als de normale versie. De BT2 kost normaal €60 en een kabel €30), verder heb ik er aftermarket kabels bij voor zowel 3.5mm als USB-C, welke direct in mijn smartphone zonder 3.5mm jack passen en werken.

De BT2 hoort te werken op alle oortjes met de MMCX aansluiting, zoals bijv. Shure en Tin HiFi veel gebruiken. KZ verkoopt zelf ook een Bluetooth adapter/kabel, welke je kan krijgen met zowel hun eigen gebruikte "B-pin" en "C-pin" aansluitingen welke een aantal andere merken ook gebruiken, als met MMCX.

[Reactie gewijzigd door Fero op 25 maart 2020 17:41]

Ik heb ook een tijdje (goedkope) draadloze oortjes gebruikt. Het gemak is mooi (grotendeels, had ook nog wel eens dat de verbinding niet super liep), maar het tempo waarmee het product bijna nutteloos is door de afnemende capaciteit was voor mij veel te snel. Binnen no time was het gewoon elektronisch afval. Vond ik toch zonde.
Een tip is nog dat je bij Apple tegen gereduceerd tarief (ik geloof €40 per oortje) vervangende AirPods kunt krijgen als je last hebt van batterijproblemen buiten de garantie :)
Ik ben blij dat je het zelf zegt in je laatste zin... Common sense, het is best handig dat dagelijks te gebruiken ;)
Ik vind het de moeite niet waard en het hoort ook bij de in mijn ogen asociale trend waarbij mensen zich in publieke ruimtes steeds meer afsluiten (ook met gewone koptelefoons).
Het hoort bij nóg een asociale trend, namelijk van allerlei herbruikbare producten wegwerpspullen maken.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 maart 2020 15:34]

Ik vind de TW oortjes (heb zelf Jabra's Active 65T) simpelweg fantastisch : geen kabelruis, geen kapotte kabels door ergens te blijven hangen, klein doosje met 16hr lading, ...
Heerlijk om mee te sporten 8-)
Dat dus..

Apple doet leuke dingen maar de lijst met failures is eindeloos. Laat me eerst even failure uitleggen in deze context. Namelijk dat je een hele bak geld betaalt voor een product wat zich per definitie kwalitatief positioneert boven de concurrentie, maar dit structureel niet nakomt.

- Airpods
- MBP butterfly keyboards
- Accu vs. prestatie management bij iPhones

De enige reden dat ik zelf voor een iPhone gekozen heb is dat het een SE is en het iOS ecosystem. De MBP heb ik van m'n werk dus het kan me werkelijk geen bal schelen als het toetsenbord kapot gaat (wat het overigens al doet, dit is een mid 2019 model en de E begint al lastiger te reageren en de A en S laat het zwarte laminaat van de toetsen gewoon los rondom de letters..).

Slimme actie van Samsung dit. Misschien gaat het Apple dwingen om prijzen voor de Earpods naar beneden te gooien of een keer kwaliteit te maken die ze daadwerkelijk beloven icm prijs.
Ik zie ook dat Apple op best wat fronten issues heeft met levensduur. Bij de laptops is dat niet acceptabel. Echter vind ik dat levensduur een onderdeel is van kwaliteit. Sinds ik in 2014, mijn late 2013, 13" macbook pro heb, heb ik best wat zakelijke laptops versleten: (Lenovo Thinkpad T serie (2015 denk ik) Dell Latitude E7xxx (2018), HP Probook (2017)) en een voor een voelen die laptops minder dan mijn oude Macbook Pro terwijl ik ze op dagelijkse basis meer gebruik.

Toegegeven, de Macs met butterfly toetsenboarden waren niet al te best, maar dat is wat mij betreft alleen toe te schrijven aan het toetsenbord. Het andere grote probleem: thermal throttling (is voor veel mensen een non-issue). Bij iPhones zie ik sowieso geen grote issues en het zelfde geldt voor de Airpods. Bij de iPad Pro heb je het buigen maar zo groot is dat probleem niet.

Welke kwaliteit belooft Apple eigenlijk die ze niet leveren?
Dat is vreemd, wij gebruiken dezelfde Macbooks en die zijn bijna allemaal stuk gegaan bij normaal gebruik. De Windows notebook hier Leveno, Dell en HP werken allemaal nog.

Omdat de reparatie's bij Apple niet te betalen zijn en met name de 2013 series en de modellen daarvoor veelvuldig stuk gaan hebben wij alle 2013 Apple maar aan goede doelen gegeven. Te onbetrouwbaar.
Apart, twee maten en ik hebben ieder een 2013 of een 2012 en die worden nog elke dag gebruikt.

Was een terugroepactie voor de ontspiegelende laag van het scherm bij de 2013, dus kregen we een compleet nieuw scherm.

Vooral de ‘2012’ sjouwt er elke dag mee. Mijnes heeft een deukje van een paar millimeter omdat ik mn iPhone er een keer op heb laten vallen |:( en één functietoets die wat traag weer terug omhoog komt omdat ik er limonade op heb laten lekken.. maar verder werkt alles nog perfect.
Hmmm, pas een videootje zitten kijken van een laptop reparateur die beweerde dat de mac laptops echt dramatisch zijn door een aantal bekende problemen die ze steeds maat niet oplossen, vooral rond interne power delivery. Maar ja die ziet alleen wat er kapot gaat. En hoe meer mensen een bepaalde laptop hebben hoe vaker je die ziet als reparateur, ook als de kwaliteit goed is dus ik neem het met een korreltje zout. Perfect zijn ze niet, maar dat is logisch.
Louis Rossmann zeker ;)

BtW
Je kent een van de twee die ik in gedachten heb wel: Hij woont op Noordereiland :)
Mijn 2013 heeft ook een nieuw scherm gekregen. Inmiddels laat ook bij dit nieuwe scherm die laag weer los (alleen bij de rubber rand, maar dat grooit natuurlijk langzaam). Alleen is dat niet echt een issue; je ziet het alleen op zwart beeld en als de laag overal weg is gesleten houd je nog altijd een kneitergoed beeldscherm over. Ik heb mijn Mac ook een keer op een hoek laten vallen waardoor het scherm iets ontzet was. Dat heb ik gewoon weer recht geduwd, dat is een voordeel van de Aluminium unibody behuizing.
Zelfs de eerder genoemde Louis Rosmann zegt dat de 13" 2013 Macbook Pro (dus met enkel IGP) betrouwbaar is. Wat ik ook wel tof vind is dat ik dit bericht nu schrijf op die zelfde Macbook Pro met de originele accu met 60% van zijn capaciteit en 1500 cycles (inmiddels is die accu dus ook zon 6,5 jaar oud). Dat betekend dus ook dat die laptop ongeveer 8000 uur op de accu is gebruikt en misschien nog zoiets op de lader.
Ik ben best met je eens dat Apple degelijke laptops bouwt die lang meegaan, maar ik weiger te geloven dat jij een ThinkPad, en dan ook nog eens uit de T-serie, zo snel versleten hebt. ThinkPads, en zeker de wat duurdere zoals die van jou, zijn qua levensduur normaal op Apple-niveau. Of jij had helaas een maandagmorgenmodel, dat kan natuurlijk ook.
Ik werkte in een cleanroom, droeg handschoenen en mijn handschroen glipte van mijn vingers terwijl ik die laptop beet had. Hij viel vervolgens vanaf een meter hoogte op de linker onderhoek waardoor een stuk plastic afbrak. Bij cleanroomwerk is zon product dan direct afgeschreven. Als je een mac laat vallen is het aluminium meestal gewoon wat verbogen. Ik kon het in mijn geval terugbuigen. Maar die Thinkpad had ook een hele slechte touchpad, mijn werkgever is snel daarna overgestapt op HP. Toegegeven, ik kan nu niets zeggen over de kwaliteit van die Thinkpads in zijn algemeenheid.

Die Dell deed het bij mij redelijk goed (wel heel veel software issues, maar dat kan je Dell niet kwalijk nemen). Veel collega's hadden een probleem met het moederboard (een chip die iets met Bitlocker deed geloof ik, even googlen: dat zou dus de TMP chip kunnen zijn). Uiteindelijk zat er een dag per week een mannetje namens Dell laptops van mijn werkgever te repareren.
Los van toetsenbord-perikelen: wat komt Apple volgens jou niet na wat betreft AirPods en de accu’s van iPhones?
Dat de verwachting die ze scheppen m.b.t. wat je betaalt en wat je qua met name duurzaamheid krijgt gewoon scheef is i.m.h.o.

Natuurlijk hebben ze de hele accu discussie een soort van recht gezet door voor een gereduceerde prijs vervanging aan te bieden maar het neemt niet weg dat de kwaliteit te wensen over laat bij meerdere producten als je ziet wat het kost.

Hoezo moet ik dat verder los zien van de toetsenbord-perikelen?
Welke verwachting hebben ze geschept? Laat dat eens zien. Waar staat er iets over de duurzaamheid van de producten? Dat er staat dat het zus en zo lang mee gaat.

Ik zeg: los van toetsenbord-perikelen, omdat ik het eens ben met je dat dit niet oké is.
Dat vind ik dus niet en zelfs Linus (van Linustechtips op youtube), die niet bepaald een Apple fan is, gebruikt een Apple Watch en Airpods. Wat die Apple Watch betreft vraag ik me af hoe, want hij gebruikt buiten de tests om Pixels en Galaxies. Pro laptops van andere merken zijn ook best duur en hebben vaak ook tekortkomingen. Wat betreft Audio ik heb speciaal vanwege een brekende hoofdband en het missen van duidelijkheid wat betreft batterijvervanging van een Sony koptelefoon, dat ding teruggebracht. Daarnaast was het bij Sony zo dat ze uberhaupt niet reageerde op het issue met de hoofdband.

Ik heb het gevoel dat Apple permanent onder een vergrootglas ligt. Denk ook aan de kritiek op 'Apple fabrikant Foxcon'... dat is een Fabrikant voor IEDEREEN! De berichtgeving is vaak gewoon verre van objectief.

En nu zie ik hier dus ook gelul over de batterijduur van je Airpods en andere producten. Maar de vraag is wat je nodig hebt. Ik heb met mijn Airpods Pro nog nooit te weinig gehad. De case is nooit verder leeg geweest dan 75% en de Airpods zelf.... die zijn nog nooit leeg geweest.

[Reactie gewijzigd door klonic op 27 maart 2020 10:11]

Hoeveel keren kan je ze opladen met je case? :X
Ligt er aan of je de case tussendoor ook oplaad :+

Maargoed in totaal ~24 uur met het gemak dat je maar 1 keer de oordoppen in de case hoeft te stoppen, dat doosje kan ik vrijwel altijd opladen, in het ergste geval zelfs met mijn telefoon als het echt niet anders is (draadloos of bedraad)...
Vergeet sony wf1000mx3 niet. Hebben de beste accuduuur en nc. Waren ook de eerste zonder master en slave oortje. Zoals het normaal werkt. (En vele hier bedoelen en niet snappen lijkt mij)
Overdrijven is ook een vak. 15 uur?
https://www.samsung.com/global/galaxy/galaxy-buds/


All the while, Buds high-efficiency micro-battery will keep you immersed in your favoritetunes for up to 6 hours on a single charge.
Wel even naar de juiste website linken:
https://www.samsung.com/global/galaxy/galaxy-buds-plus/

Samsung geeft aan 11 uur, wat reviews ook onderstrepen.
Dus nog geen 13 uur maar wel stuk meer dan de 6 die je aangeeft.
Zo vreemd is het aantal uur niet meer. De Creative Gold die ik heb gaan 14 uur op een enkele lading en de Sabbat E12 8 uur. 2 modellen onder de €100. Dan mag je toch van Airpods betere prestaties verwachten?
Apple is geen merk dat zich richt op de meeste bang for bucks. Wanneer leren mensen dat nu eens? Ze geven niets om de lagere prijssegmenten.
LOL. Hij heeft het over de Galaxy Buds PLUS en jij linkt naar de reguliere. Foutje, bedankt? 8)7
Ik vraag met af waarom ze het hier over een PMIC hebben en over signal processing en wireless... Een PMIC doet voornamelijk dingen met power niet met data.

Stel dat ze het over een chipset hebben om end-to-end data, power, transfer enz. te regelen, dan is dat geen power management IC meer maar gewoon een wireless headset chipset?
Het is en blijft een PMIC, maar dan met support voor (lees: afgestemd op) TWS-toepassingen. Ik maak niet direct uit het artikel of de bron van Samsung zelf op dat deze IC's de Bluetooth verzorgen bijvoorbeeld. Enkel dat deze PMIC's ideaal zouden zijn voor zulke toepassingen.

Ik kan er natuurlijk naast zitten, maar je zit dat soort taalgebruik wel vaker bij IC-bakkers. Zo heb je bijvoorbeeld SBC's van NXP die perfect zijn in bepaalde toepassingen, zoals in stuurbekrachtiging in een voertuig. In de datasheet van de IC staat dan doodleuk: "supports power-steering applications". Zo'n SBC heeft dan praktisch alles aan boord om een robuust systeem op te zetten: CAN-bus transceivers, power supply, een watchdog, digitale IO. Maar met alleen zo'n chip ben je er nog lang niet. Het daadwerkelijke stukje stuurbekrachtiging mist bijvoorbeeld nog compleet.

De engineers die de chip gaan integreren in hun product, snappen dat natuurlijk en daar lijkt deze aankondiging ook meer op gericht.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 24 maart 2020 16:21]

Ik heb enkel aux in de auto zonder mogelijkheid tot toevoegen bluetooth,dus zal voorlopig een 3.5mm jack nodig hebben. Bluetooth is handig maar niet voor mijn situatie.
Ik gebruik zelf een 12V MP3-transmitter in de auto, omdat ik geeneens aux heb. Je stopt dat ding in je 12V plug in je auto, en dat ding begint uit te zenden op een FM-frequentie naar keuze. Heb er zelf een microSD-kaartje inzitten, maar een USB-stick kan ook. Dat ding kun je ook middels BT verbinden naar je telefoon, dus ik bel ook handsfree via dat ding.
Die dingen zijn niet toegestaan in Nederland en heel veel andere landen. Althans, niet op de frequenties die je radio kan ontvangen.

Edit: blijkbaar loop ik ruim 12 jaar achter.

[Reactie gewijzigd door bassekeNL op 24 maart 2020 16:03]

Heb je daar ergens een bron voor? Heb er nog nooit van gehoord. Je zendt namelijk zo zwak uit, dat je de FM-kanalen van de radiostations er gewoon doorheen komen/overstemmen. Ik kan dat ding niet instellen op de frequentie van bv Radio 10, want dat redt die transmitter al niet.
al googlend naar een bron lees ik dat ze sinds 2008 legaal zijn. Echter zijn ze wel enorm irritant want hoevaak ik in Amsterdam (west) wel niet een radiostation overstemd kreeg door 'herrie' van een ander?

Natuurlijk sterk afhankelijk van de instelling van de gebruiker maar ik zit er niet op te wachten als ik even naar het nieuws luister oid
Onder een bepaald vermogen (was zo uit mijn hoofd 5mW of 5uW) zijn die wel degelijk legaal. Er zijn zelfs telefoons geweest met ingebouwde FM transmitter.
ja heb ik dus ook... alleen er bestaan gewoon USB naar AUX DAC's. stop die er tussen en voila
Ik heb daarvoor een Besign BK01 besteld op amazon, ik zie hem voor 30 euro daar staan en het werkt geweldig! Je plugt hem in in de 12 volt en de jack in je radio, daarna kun je hem met bluetooth verbinden aan je telefoon en er zit tevens een microphoon in zodat je ermee kunt bellen.
Ik heb een overpriced bluetooth receiver (De volle $1,20) gekocht om in te pluggen in de aux in van de autoradio.
Werkt perfect.
Anoniem: 951889
24 maart 2020 14:14
Waarom heeft het artikel het steeds over draadloze verbinding en custom firmware terwijl het power management ic's genoemd worden? Het klinkt meer als of het een soc is compleet met power management, radio en audio processing.
Idd auteur snapt niet het verschil tussen PMICs en SoCs.

Dit zijn power management ICs or wel PMUs geheten, in feite een chip die spanningen van de LiOn batterij omzet naar DC spanningen (bv 1.2V) en het laden regelt.

Deze ICs zullen geen audio decoding en BT doen. Dus " De pmic's ondersteunen true wireless stereo" is beetje incorrect. Tijdens het laten communiceren de twee chips (een in de rechter en in de linker) met de PMIC in het laaddoosje,.
Misschien moet je eerst het artikel even lezen waar de auteur naar linkt...
De auteur begrijpt het weldegelijk; de bron is Samsung zelf en die vertellen exact hetzelfde. Inclusief gebruikte nomenclatuur.

ik blijf het een raar gebruik van de term vinden; ik zou dit meer een SBC noemen, van System Basis Chip. Dat is precies wat dit is; alles wat een specifieke toepassing nodig heeft op één toegespitst IC.
Ik ben van draadloze headsets terug naar bedraden gegaan ivm de delay die ik tijdens het gamen ervaar.

Wanneer gaan ze daar wat aan doen??
Gebruik je een bluetooth headset dan? Heb zelf de rs180 van Sennheiser en nooit last gehad van lag/delay.
Probeer eens pubg mobile te spelen met je wireless headset.. er zit bijna een seconde vertraging in..
Voordat je draadloze oordopjes helemaal afschrijft. Dit ligt er helemaal of ze low latency modes ondersteunen. Ik heb er met mijn sony's helemaal geen last van.
In tegenstelling tot de daarvoor chinese QCY's (waren maar 20€).

Dus dit is afhankelijk van de ondersteunde bluetooth versie in de oordopjes en je apparaat(aanname telefoon). En de eventuele low latency modussen die ondersteund worden door beide apparaten.

Mijn windows laptop heeft al meer latency op mijn oordopen als mijn telefoon of nitendo switch. Het verschil dus enorm.
Voordat je draadloze oordopjes helemaal afschrijft. Dit ligt er helemaal of ze low latency modes ondersteunen.
Ik ben het niet met je oneens, maar hij had het wel over *headsets* en niet over *oortjes*.
Ik zie het, ik heb niet goed gelezen. Mijn fout.
Wanneer gaan ze daar wat aan doen??
fatsoenlijke headset heeft die delay niet (en voor thuis is BT niet nodig. )

[Reactie gewijzigd door OxWax op 24 maart 2020 12:02]

Hmm, heb zelf de Soundblaster Omega 3D en heb totaal geen last van delay. Mij zul je nooit meer een koptelefoon met draad zien gebruiken, echt alleen in het aller ALLER uiterste geval (en dan gaat het meer om de usbkabel om de koptelefoon op te laden tijdens het spelen). Was het wel beu om na de zoveelste keer dat die kabel ergens achter was blijven haken.. Of ooit eens een koptelefoon van philips gekocht waarbij je een losse draad had, maar denk je dat die een nieuwe draad kon kopen als die kapot was? Nee dus 8)7 ofwel daarmee het nut van een losse draad compleet teniet.
Ligt er denk ik aan wat voor merk je gebruikt. Zelf geen last van met een instapmodel van Sony. (WH-CH700N) Kan me voorstellen dat die flashy RGB "gaming" headsets er niet zo lekker op gaan, low latency.
Ik vraag me het volgende eigenlijk af:
Wellicht ongegrond of verwaarloosbaar, maar als die draadloze oortjes met elkaar gaan communiceren, in je oren, met de hersenen ertussen in. Zou dit geen mogelijk effect kunnen hebben op het welzijn en of gezondheid?
True Wireless Stereo is eigenlijk gewoon een tweede bluetooth verbinding tussen de master speaker en de slave speaker. Tenzij men aparte antennes gaat inrichten om het signaal te focussen krijg je sowieso al de straling van je bluetooth oortjes te verwerken aangezien de meeste antennes omnidirectioneel zijn. Het signaal wordt dus alle richtingen uitgezonden.

Overigens moesten oortjes daarvoor toch ook al een audiosignaal ontvangen en ik nam altijd aan dat dit al een stereosignaal was dus ik zie niet in hoe dit iets nieuws is.
Zou mogelijk kunnen zijn, maar in veel sterkere mate heb je dat met je telefoon voor je en je accespoint achter je, die straling is veel sterker. Of als je belt aan je linker oor en de zendmast aan je rechterkant staat.
Ik dacht dat ze zo trots waren op hun 3.5mm Jack.
De privacy paradox in actie:

A. "Ik geef om m'n privacy."

B. "Ik switch naar een koptelefoon die continue een draadloos trackbaar signaal uitzendt."

En om wat reacties voor te zijn:
- "Ach, je bent toch al trackbaar". Nee, ik gebruik een app die automatisch mijn WiFi uitzet als mijn telefoon niet verbonden is met de GMS stations rondom mijn huis en werk. En de GSM signalen die mijn telefoon uitzendt zijn niet door allerlei winkels te tracken.
- "Je MAC adres wordt gerandomiseerd". Nou, dat is optioneel, en de meeste implementaties (o.a. Samsung) doen dat niet. Goedkope koptelefoons al helemaal niet.
- "Ach, wat maakt het uit". Nou, we leven in een wereld waarin je gedragspatronen aan algoritmes van databrokers worden gevoerd, en die komen vervolgens met een brak oordeel over bijvoorbeeld je gezondheid. Die scores worden weer doorverkocht, en komen uiteindelijk bijvoorbeeld in software diensten die je kansen bepalen, van het te zien krijgen van aanbiedingen tot het binnenkomen bij een werkgever or het krijgen van een visum.
- "Alu hoedje!". Nee, dit soort dingen zijn geen sci-fi meer (al gebeurt het vooralsnog vooral in de VS en China). Kijk hier en hier en hier en hier en hier en hier en hier.

We bewegen keihard naar een wereld waarin je die leuke baan niet krijgt omdat je te vaak bij de FEBO bent gespot. Doe jezelf een lol, koop een koptelefoon met een headphone jack.

[Reactie gewijzigd door unfold op 24 maart 2020 13:45]

We hebben het hier over Bluetooth hé. Niet WiFi. Tracking?? Op 10 meter afstand...?
Check het tweede linkje. Het is een enorme markt.

Sidenote: met een gevoelige ontvanger kun je bluetooth op een kilometer opvangen.
https://www.schneier.com/...5/04/bluetooth_snipe.html
Hoop dat er ook een keer knappe headset komt 1 oortje met zo’n batterijduur. Naast dat het handig is bij sommige beroepen is het ook een stuk minder duur voor mensen die aan een zijde doof zijn ✋

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee