Microsoft heeft DirectX 12 Ultimate aangekondigd, een api voor onder andere raytracingverbeteringen, waar AMD RDNA 2- en Nvidia Geforce RTX-gpu's van gebruik kunnen maken. Microsoft wil de Xbox Series X en game-pc's wat api betreft zo gelijktrekken.
Microsoft legt bij de aankondiging van DirectX 12 Ultimate de nadruk op de voordelen van een gezamenlijk platform voor zowel de pc als de Xbox Series X. "Als de Xbox Series X uitkomt, zijn er al miljoenen DX12 Ultimate-videokaarten met dezelfde featureset, waardoor een snelle adoptie van nieuwe functies in gang gezet kan worden."
AMD haakt daar op in met zijn mededeling dat zijn RDNA 2-architectuur voor gpu's ondersteuning biedt voor DirectX 12 Ultimate en dat beide bedrijven samen hebben gewerkt aan de technieken. De Xbox Series X heeft een gpu op basis van RDNA 2. Nvidia benadrukt dat zijn RTX-kaarten DirectX 12 Ultimate al ondersteunen. Kaarten vanaf de RTX 2060 kunnen dus al overweg met de api. Zowel AMD als Nvidia publiceren video's om met name de raytracingmogelijkheden te tonen.
DX12 Ultimate maakt vier technieken onderdeel van de api: DXR 1.1 , Variable Rate Shading, Mesh Shader en Sampler Feedback. Met DirectX Raytracing 1.1 kunnen engines efficiënter raytracingshaders laden indien nodig en er is ondersteuning voor inline raytracing, wat handig kan zijn bij scenario's met minimale shadingcomplexiteit. Variable Rate Shading geeft ontwikkelaars bepaalde mogelijkheden om meer gpu-rekenkracht in te schakelen bij delen van een game voor mooiere visuals.
Mesh Shaders geeft ontwikkelaars meer flexibiliteit bij het programmeren voor gpu's en biedt daarvoor simpeler modellen en met Sampler Feedback krijgen ontwikkelaars gedetailleerde informatie over scènes, waardoor ze kunnen bepalen wanneer het noodzakelijk is dat textures geladen dienen te worden. Dit maakt volgens Microsoft verbetering van de visuele kwaliteit, kortere laadtijden en minder stotteren van het beeld mogelijk.
DirectX 12 Ultimate is onderdeel van de komende versie van Windows 10, oftewel versie 2004, die ook bekendstaat als 20H1. Testversies van deze Windows 10-versie zijn al beschikbaar voor deelnemers aan Microsofts Windows Insider Program. Tot nu toe zijn uitbreidingen van DirectX 12 onderverdeeld in feature levels, met 12_1 als hoogste niveau en hardware die dit ondersteunt biedt alle functionaliteit.