AMD kondigt twee Ryzen Embedded R1000-processors voor mini-pc's aan

AMD heeft twee embedded Ryzen-processors in zijn R1000-serie aangekondigd. De AMD Ryzen Embedded R1102G en R1305G hebben tdp's van respectievelijk 6 en maximaal 10 watt en kunnen gebruikt worden voor bijvoorbeeld mini-pc's.

De R1102G en R1305G zijn beide dualcores, maar alleen de R1305G ondersteunt multithreading. Beide processors hebben een Vega 3-gpu. De processors zijn minder krachtig dan de twee al eerder aangekondigde R1000-chips, de Ryzen Embedded R1505G en de R1606G, maar de tdp's liggen ook lager.

AMD meldt tegelijk nieuwe producten die zijn gebaseerd op zijn open platform voor mini-pc's met de embedded processors. Zo heeft Sapphire nieuwe 4x4-moederborden met de processors, the BP-FP5 en NP-FP5. Simply NUC maakt verschillende mini-pc's met die moederborden: de Post Oak- en Red Oak-modellen. Verder maken SECO en OnLogic compacte pc's met de chips beschikbaar.

Processor

Tdp (W)

Cores/Threads

Cpu Kloksn. (GHz)

1T Cpu max Boostkloksn. (GHz)

Gpu Compute Units (simd)

Max gpu kloksn. (GHz)

R1305G

8-10W

2/4

1,5

2,8

3

1.0

R1102G

6W

2/2

1,2

2,6

3

1.0

Sapphire BP-FP5  NP-FP5

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-02-2020 • 18:56

38

Submitter: TheVivaldi

Reacties (38)

38
37
15
0
0
12
Wijzig sortering
Deze zijn dus bedoelt voor NUC's. Waarom gebruiken ze daar niet gewoon laptop processoren voor zoals Intel? De processoren die Intel gebruikt zijn dezelfde als die in de laptops met een paar addities en zijn ook veel krachtiger dan dit.
nee, NUC's zijn relatief krachtigere compacte bakjes voor thuisgebruik, embedded systemen dienen als aansturing van industriële systemen om openbare kiosken waar performance geen grote vereiste is
Performance kan ook bij kiosken wel van belang zijn hoor. Ligt helemaal aan de toepassing. Er zijn zelfs embedded moederborden met core 9 of xeon ondersteuning.
er zijn verschillende markten, dit is een product voor een ervan
Ik bedoel dat nuc borden nou juist enorm geliefd zijn als embedded platform. Vooral de versies met vpro en extended life cycle van intel zijn top en dat is ook de markt waar deze amd producten in concurreren. Ook gezien de prijs stelling.
Is heel erg afhankelijk, wij zitten in de cnc industrie en zijn van nuc's overgestapt naar Beckhoff ipc's. Echter voor een scada portal kan je beter ergens zo'n klein dingetje gebruiken gezien daar (in onze situatie) minder power nodig is en minder negatieve variabelen. Dus er is afhankelijk van het scenario echt wel markt voor dit soort kleine dingen.

[Reactie gewijzigd door pomp0m op 23 juli 2024 19:44]

Zijn ARM powered bordjes prijstechnisch niet interessanter voor die markt?
Er zijn vast embedded systemen die x86 gebaseerd zijn. Emulatie van x86 op ARM is logischerwijs minder snel dan native x86. Voor het stroomverbruik hoef je het blijkbaar ook niet te doen, 6 tot 10 watt is niet veel.
Heb er gewoon op gewerkt met een CRM-systeem onder Linux. Kan prima voor kantoor gebruikt worden.
Niet iedereen heeft dezelfde eisen. En deze AMD setup is ongetwijfeld een stuk goedkoper dan een Intel variant.
Ik hoop het, zolang ze goedkoop zijn een geschikt zijn voor soepele video weergave (voor outdoor displays etc) heb ik er al interesse in.

Al zie ik op de website van 'Onlogic' al $565.00 staan En bij 'Simply Nuc' £560 & £445. Mhh ;(
Ze gebruiken dan wel erg weinig stroom maar naar verhouding zijn ze toch behoorlijk prijzig.

[Reactie gewijzigd door Craftypiston op 23 juli 2024 19:44]

Een deel van de kosten zit denk ik ook in de langere support, tot 7 jaar bij Simply Nuc bijv.
Ik verbaas mij nog dagelijks wat een c2d uit 2010 met 16GB en ssd kán. Het ding reutelt inmiddels al 7 jaar als servertje @ 15 watt
Laatst heb ik een aantal laptops met Intel Celeron SoC's aangeschaft en er Kubuntu op geïnstalleerd. Het werkt allemaal prima met een laag stroomverbruik en lage warmteontwikkeling. Daarom zie ik dit soort hardware eerder voor zakelijke toepassingen ingezet worden. Ik kan prima af met gebruikte hardware met kleine upgrades zoals meer geheugen en een SSD in plaats van een harde schijf.
En die zijn dan ook veel duurder. AMD laptops met dezelfde performance als een vergelijkbare Intel zijn een stuk goedkoper.
Ik denk dat deze ook prima zullen werken in Thin clients. de andere lijn R1505G wordt hier ook al door gebruikt door Igel.

Als hier een leuk mainbordje voor komt zou het een leuke zuininge mediaplayer pc'tje kunnen worden .
Volgens sommige hier mag dit echt totaal niet. Stel je voor. Maar nee zonder dollen mooi om te zien dat er echt wel een markt is voor embedded bordjes.

Verbruik is bijna een 10e van een normale cpu
Anoniem: 951889 25 februari 2020 22:51
Als deze dingen nou eens voor minder dan 250 euro te krijgen zouden zijn hebben ze de hele markt voor zichzelf, maar dat zal wel niet. ;(

Waarom zijn NUCs en equivalenten zo duur? Kleine oplage of zo?
@Rataplan_ De goedkoopste nucs kosten ook praktisch niets. Er zal uiteindelijk weinig verschil in de prijzen zitten vermoed ik.

[Reactie gewijzigd door oef! op 23 juli 2024 19:44]

Zie NUC (of thin clients) veel gebruikt worden als terminal voor PLC's in grote (proces industrie) machines. Ik denk dat kracht en veelzijdigheid op een zo klein mogelijk platform zeer welkom is :)

edit: of wordt ingezet voor beeldherkenning a.d.h.v. bijv. diepte registrerende camera's.

[Reactie gewijzigd door SkyStreaker op 23 juli 2024 19:44]

Ik zie een overpowered raspberry voor mij.
Ik zien een embedded systeem voor een machine voor mij (beckhoff pc/plc, schermen met cpu in,...), daar is een Pi niet geschikt voor.
Al die dingen gebruik ik een pi voor.
Ben jij grote industrie?
Ik zie nergens dat AMD aangeeft dit product mag alleen gebruikt worden voor grote industrieën als een industriële computer.

Ik zie hier een low power mini cpu waar ik zeker naar ga kijken om wat Rpis te vervangen. Bedoel verbruik is niet mis.
Grote industrie gebruiken daar vaak ook een pi voor. Op de subreddit zie je vaak een post met 'pi in the 'wild', een gecrasht scherm met raspian erop. Dit is dan bijvoorbeeld bij een bioscoop of iets.
of op info schermen voor bussen : 'k heb er onlangs nog een gezien, met bootscreen raspberry pi 3 :)
Voor een Pi gebruiken de meeste een SD kaart, dat is vragen om een instabiel systeem.
Dit heeft een M2 socket dat veel meer geschikt is voor een server.

Pi is wel een stuk kleiner en is makkelijker ergens weg te werken.
Meestal boot je dan vanaf netwerk.
Een gemiddelde Pi gebruiker boot echt niet vanaf het netwerk.
Oei dan zijn Siemens/BnR/Beckhoff/... geen serieuze firma's want die hun schermen of PLC's draaien op Windows met hun eventueel een eigen schil op.
De voornaamste reden dat die Windows draaien is omdat de standaard technicus die met PLC's werkt doorgaans geen ict'er is en als een koe naar een voorbijrijdende trein kijkt als hij een Linux terminal ziet. Sprekend uit ervaring. Het is belachelijke overkill, maar in het totaalpakket maakt het financieel natuurlijk weinig uit.
Of bijvoorbeeld de kaartjes automaten ns, pin automaten van bijna iedere bank, Info schermen ns, alle led billboards op time.square --> is allemaal windows ltsb of zelfs nog embedded.

Vooral wanneer er een custom gui nodig is die regelmatig wijzigt dan is het nog steeds windows wat klok slaat. Linux zie Je veel meer in de embedded controllers maar weinig voor grafisch werk.

[Reactie gewijzigd door CrazyBernie op 23 juli 2024 19:44]

Dat komt niet doordat linux dat niet kan.
Dat heeft 'vaak' te maken met de instelling van de gemiddelde linux engineer.
Zeker het heeft niks met de kwaliteit van Linux te maken. Wil alleen maar het punt maken dat windows net zo goed als linux voor embedded zaken geschikt is.

Uiteindelijk ligt het aan de kwaliteit van de ontwikkelaar en engineer 😉
Klopt helemaal. Pinautomaten, kassa's, digital signage, weegschalen, etc. draaien vrijwel allemaal Windows. je komt de meest vreemde versies en configuraties tegen. Één uitzondering die ik zo kan bedenken zijn de terminals van de Nederlandse Loterij, die draaien Linux.
Hun TP1200 HMI schermen van een paar duizend euro stuk draaien nog Windows CE (Microsoft Support included Security updates discontinued :9 ) met hun WinCC
*Op zich wel Ideaal als je producten grofweg een decennia in productie hebt :+

Maar ook steeds meer Open source code implementaties in de "PLC" zelf en linux based Thin Clients(HTML5).
(Zelf draai ik enkel voor hun IDE's WXP W7 en dat bemoeizuchtige en wispelturige kut W10, de VM host is gewoon Debian)
https://assets.new.siemen...poster-online.pdf#page=10

[Reactie gewijzigd door CHBN op 23 juli 2024 19:44]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.