Advertorial

Door Tweakers Partners

Next-gen HMI’s: waar moet je op letten?

19-06-2024 • 08:00

18

Van koffiemachines tot industriële systemen, het scherm is tegenwoordig veel meer dan een bedieningspaneel. Het fungeert als een cruciale schakel tussen mens en machine voor activiteiten zoals het monitoren van processen, het raadplegen van instructies of het bekijken van videoclips tijdens het sporten. Deze veelzijdige functionaliteit vraagt wel het nodige van de human-machine interface (HMI). Hoe speelt SECO hierop in?

Over SECO

SECO is een toonaangevende elektronicafabrikant, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van geavanceerde oplossingen voor de digitalisering van industriële producten en processen. Met een breed aanbod van hard- en software maakt SECO het voor b2b-bedrijven mogelijk om edgecomputing, internet of things, data-analyse en kunstmatige intelligentie eenvoudig te integreren. SECO bedient meer dan 450 klanten in sectoren die actief zijn de medische wereld, industriële automatisering, fitness en transport, en draagt bij aan duurzame bedrijfsvoering door efficiënter gebruik van middelen.

Neem een frisdrankautomaat. Natuurlijk moet je via het scherm de juiste drank en eventueel de betaalmethode kunnen selecteren. Maar moderne HMI’s maken nog veel meer mogelijk. Denk dan aan het tonen van advertenties, de status van de machine en de drankvoorraad. Daarnaast kan kunstmatige intelligentie worden ingezet om gebruikersvoorkeuren te leren kennen en aanbevelingen te geven, zodat klanten sneller hun favoriete drankjes kunnen kiezen.

Eisen aan HMI’s

SECO, gespecialiseerd in embedded oplossingen voor edgecomputing, iot en AI, kreeg van een leverancier van frisdrankautomaten de opdracht om de juiste HMI voor een nieuw type machine te leveren. Al snel bleek dat een standaard HMI niet voldeed voor deze geavanceerde toepassing. De HMI moet voldoen aan eisen die onder meer betrekking hebben op:

1. Afmetingen touchscreen

Het touchscreen moet in ieder geval groot genoeg zijn om een uitgebreid drankenmenu overzichtelijk weer te geven, waardoor gebruikers moeiteloos hun gewenste drankje kunnen selecteren.

2. Verwerkingscapaciteit

De HMI moet over voldoende verwerkingscapaciteit beschikken om verschillende taken uit te voeren. Denk aan het verwerken van invoer, het renderen van video’s en het communiceren met het elektromechanische control board van de automaat. Bovendien moet het apparaat iot-functies zowel intern als naar de cloud kunnen uitvoeren en naadloos integreren in de bestaande structuur van de automaat.

3. Internet of things

De HMI moet zijn uitgerust met iot-functionaliteiten die niet alleen inzicht bieden in de status en componenten van de frisdrankautomaat, maar ook de operationele efficiëntie verbeteren. En dat voor tienduizenden machines wereldwijd. Functies omvatten het tellen van uitgiften, advertentieplaatsing op het display en het op afstand bijwerken van software en configuraties.

4. Connectiviteit

De HMI moet meerdere opties voor connectiviteit ondersteunen, zoals wifi, mobiele data en ethernet. De interface moet bovendien via een mobiele gateway kunnen communiceren met de cloud. Dit zorgt voor een naadloze integratie en dataverwerking over een uitgebreid netwerk van duizenden frisdrankautomaten.

5. AI

De HMI moet toekomstige AI-toepassingen ondersteunen die de operationele efficiëntie, winstgevendheid en omzet verhogen. Klanten, SECO of partners kunnen deze toepassingen ontwikkelen, of ze kunnen direct uit een AI-appwinkel worden gehaald.

De oplossing

In dit specifieke geval bleek een HMI uit de Modular Vision-reeks van SECO de beste keuze te zijn. Modular Vision is ontworpen voor maximale configureerbaarheid. Zo zijn de touchscreens beschikbaar in afmetingen variërend van 7,0 tot 15,6 inch. Is er meer reken- of grafische kracht nodig? Door het flexibele en schaalbare ontwerp is de computer-on-module eenvoudig te vervangen.

SECO koos in dit geval voor de 15,6 inch grote HMI uit de Modular Vision-reeks, uitgerust met een i.MX 8M Plus-processor van NXP. Deze combinatie biedt niet alleen voldoende capaciteit voor huidige toepassingen, maar ook de mogelijkheid om in de toekomst geavanceerde AI-toepassingen te ondersteunen. De HMI zorgt voor een soepele integratie en efficiënte prestaties, wat essentieel is voor het dagelijks beheer van de frisdrankautomaten.

Op deze HMI draait Clea, SECO’s flexibele en modulaire iot-softwareoplossing die is ontwikkeld vanuit een opensource-kern. Clea is speciaal ontworpen om te integreren in diverse iot-scenario’s en ondersteunt zowel kleine pilotprojecten als de uitrol op grote schaal. Hierdoor is Clea uitermate geschikt voor toekomstige uitbreidingen en updates, en kunnen SECO-klanten blijven innoveren en optimaliseren. Daarvoor kunnen ze bijvoorbeeld StudioX van SECO gebruiken. Met dit AI-platform kunnen bedrijven binnen korte tijd tools ontwikkelen, zoals een chatbot voor het snel vinden van informatie en ondersteuning.

Uitdagingen zijn divers

Elke toepassing stelt zijn eigen specifieke eisen aan een HMI. De uitdagingen zijn divers, of het nu gaat om opereren onder extreme temperaturen - denk aan vrieskou of hitte - of het weerstaan van elektromagnetische storingen zoals die bijvoorbeeld kunnen optreden bij geavanceerde lasapparatuur. Daarnaast is de mogelijkheid tot naadloze integratie met bestaande systemen en software een essentiële vereiste voor veel industriële toepassingen.

Bovendien is de garantie van langdurige beschikbaarheid vaak cruciaal voor gebruikers. SECO begrijpt deze unieke behoeften. Met een uitgebreid en modulair aanbod is er altijd een oplossing die aan de behoeften van de klant voldoet. Voor elke situatie biedt SECO een passende, robuuste HMI-oplossing die betrouwbaar presteert, zelfs onder de meest veeleisende omstandigheden.

Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar gesponsord en tot stand gekomen dankzij SECO en Tweakers Partners. Tweakers Partners is de afdeling binnen Tweakers die verantwoordelijk is voor commerciële samenwerkingen, winacties en Tweakers events zoals meet-ups, Developers Summit, Testfest en meer. Bekijk hier het overzicht van alle acties en events. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen].

Reacties (18)

18
18
8
2
0
8
Wijzig sortering
Een hoop tekst zonder de informatie die je als implementor van dit soort HMI's wilt weten naar mijn mening.

Ik werk veel met HMI's in mijn baan als software ontwikkelaar voor industriële automatisering en alles valt en staat daar met wat de bijbehorende software kan (waar je in dit artikel dus niets over ziet en leest), de hardware is tegenwoordig niet snel meer een issue tenzij je echt in de budget ranges zit te kijken. Vooral in de industriële automatisering waar je vaak niet over serieproductie praat en geen complete ontwikkelteams op eigen HMI-software gaat zetten, ben je doorgaans aangewezen op de meegeleverde wysiwyg ontwikkelomgevingen waarmee je relatief snel je grafische omgeving in elkaar kan zetten. En elke fabrikant probeert hier dan altijd weer het wiel opnieuw uit te vinden.
Prive heb ik met Nextion e.e.a. gedaan maar de interface en niet-capacitieve schermen voelen nogal "Windows 95".

Heb jij een voorbeeld van een Consumer HMI met een goed ontwikkel platform er achter dat meer van deze tijd is die leuk voor Domotica toepassingen is in te zetten?
Voor domotica zou ik gewoon een Home Assistant servertje nemen en dan een (oude) tablet die je aan de muur schroeft die dan in kiosk mode gewoon de Home Assistant interface toont. Daarin zijn genoeg mogelijkheden om wat moois te maken zonder dat je daar een scherm van €1000,- voor nodig hebt.

Op mijn werk pas ik bijvoorbeeld veel schermen van Exor toe, maar een 10" (formaat kleine ipad zeg maar) scherm is dan al iets van €1200,-. Voor zakelijke projecten een druppel op een gloeiende plaat, maar voor thuis veel te duur voor wat je er voor krijgt.
Wat rechtvaardigt dat dat 10" scherm 1200 kost?

Voor enkel een scherm is dat bizar veel, zelfs computers voor gebruik op boten, hoge helderheid, IP67, touch, etc kosten dat niet. En dan is het zelfs niet enkel een scherm maar zit er nog functionaliteit in.
Dat is een optelsom van redenen:
-Scherm en computer in één
-Grotere temperatuurrange (tot wel 50 graden Celcius bijvoorbeeld)
-Robuustheid (IP-klasse en materiaal)
-Softwarelicenties (voor sommige industriële communicatieprotocollen bijvoorbeeld)
-Ontwikkelkosten voor de specifieke software die er op draait
-Support
-Een leverancier die er voort zorgt dat hij voldoende voorraad aanhoud, wat de afgelopen jaren zeker wel een uitdaging is gebleken voor wat industriële automatiseringscomponenten

Maar ben het verder met je eens dat dat stevige bedragen zijn, maar zeker wel gangbaar in deze industrie en als je een installatie van een miljoen verkoopt, is een paar honderd euro meer of minder voor een scherm niet zo interessant, de kosten zitten meer in de uren die er aan besteed moeten worden (een uurtje softwareengineering is tegenwoordig al meer dan honderd euro commercieel tarief bijvoorbeeld).
Mja ok, het is dus niet enkel een scherm, maar een volledige computer met scherm.
Mjah ik heb ook wel wat kleinere tools gezien die in de basis gewoon een website weergeven.
Werkt voor domotica ook wel hoor, HMI vind ik net wat meer dan dat met een soort Applets er in en wat soepelere werking.

Thnx!
Opmerkelijk dat security binnen deze context niet als speerpunt is genoemd. Dat is bij hedendaagse connected devices juist een attack surface die vaak vergeten wordt.
Omdat 999 van de 1000 devices nooit op het publiekelijke internet zal hangen. Meestal is het een compleet afgesloten VLAN of ze hangen sowieso niet aan het netwerk.
Ook de betaling niet?
Gaat vaak via een losse pinautomaat die voor de gebruiker geïntegreerd lijkt te zitten maar in werkelijkheid los functioneert en van de HMI alleen maar bedragen doorgestuurd krijgt en terugstuurt of het gelukt is. Die interface is redelijk beperkt in zijn functionaliteit en daardoor dus ook veilig.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 17:22]

Artikel staat anders vol met termen als IoT en Cloud... lees onderdeel 4. nog even.
Je wil niet weten hoevaak iets simpels als een printer waarvan de management interface nog het default password heeft gebruikt is als point of entry. Natuurlijk moet je dan eerst verbonden zijn met het netwerk maar dat is lang niet altijd een probleem.

Ik vermoed dat jouw 0.1% schatting aan de lage kant is.
En toch is het nodig om dan offline security software te draaien, daar waar het kan. Want er is vaak niets zo makkelijk als een extra device aan dat netwerk hangen of 1 device te infecteren en daarmee direct de rest omdat iemand dacht dat security op dat afgesloten VLAN niet belangrijk genoeg was... En opeens 'plop' je hele fabriek plat aan de andere kant van de wereld (of om de hoek).
Ik mis fysieke knopjes.
Yup, als 1 knopje kapot is, dan kun je nog 95% van de andere drankjes kiezen.
Is je touchscreen kapot... tja.
Wow! Men heeft bij de banner een berg tech woorden uitgekotst... Waren de woorden daarna op of niet genoeg ruimte op de banner? O-)

Edit:
SECO S.P.A. is een Italiaans bedrijf. Wat het de afgelopen 2.5 jaar niet denderend doet op de beurs (iex), het aandeel is van €9,70 naar €2,99 nu:
https://www.iex.nl/Aandeel-Koers/956683200/SECO-SPA.aspx

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 22 juli 2024 17:22]

Niemand zit te wachten op meer advertenties en touchscreens voor frisdrank automaten. Die dingen doen het niet in de regen, waar de ouderwetse metalen nummer knopjes of druktoetsen goed werken in alle scenarios. Scheelt ook een hoop elektronica, beter voor het milieu.

Maar ja daar maakt een manager geen promotie mee en krijgt een consultancy toko ook geen woordenbrij uitgekotst om uren te verkopen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.