Oppo toont teaser van rechthoekige smartwatch met gebogen schermranden

Oppo heeft een afbeelding online gezet van zijn komende smartwatch. Daaruit is op te maken dat het gaat om een rechthoekig model met een scherm dat gebogen randen heeft. Het is nog niet duidelijk wanneer Oppo zijn horloge officieel aankondigt.

De render van de Oppo Watch is op Twitter gezet door Brian Shen, een marketingtopman van het Chinese bedrijf. Het uiterlijk van het horloge heeft veel weg van de Apple Watch. Eerder verscheen er een render op Weibo waarop twee knoppen aan de zijkant zijn te zien. Op de nieuwe teaserafbeelding zijn die knoppen niet te zien, maar door de helderheid flink op te hogen zijn die knoppen wel te ontwaren.

Volgens Shen krijgt het horloge een gebogen scherm met '3d glas'. De gebogen schermranden wijzen op het gebruik van een oledpaneel. Verdere details over het horloge zijn nog niet bekend. Vermoedelijk had Oppo zijn smartwatch willen aankondigen op zijn persconferentie voorafgaande aan het Mobile World Congress. Die beurs is afgelast uit vrees voor de verspreiding van coronavirus nCov-2019 en ook de meeste evenementen van fabrikanten rondom de beurs gaan niet door.

Teaserafbeelding van Oppo Watch (boven) en eerder op Weibo verschenen render (onder)

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-02-2020 • 14:21

90 Linkedin

Reacties (90)

90
74
29
1
0
27
Wijzig sortering
Ik zie een Apple watch zonder draaiknop...spannend design hoor.
Het is niet dat je eindeloos het formaat van een horloge kan opnieuw bedenken. Net hetzelfde als met een gsm. Tenzij je echt science fiction begint te denken, zoals lcd onder de huid ofzo. Maar voor de rest zal er altijd plaats nodig voor een batterij/scherm. In geval van horloge een bandje of in elk geval een manier om het rond je pols te houden. Het is maar hoe je het bekijkt.
Ik ben zelf wel benieuwd naar andere soorten schermen zoals e-ink, op dat gebied kunnen bedrijven nog best wel innoveren denk ik.
Probleem met e-ink is dan weer de refresh rate waardoor animaties niet mogelijk zijn. En ook kleur is moeilijk. Voor een goed horloge zijn die 2 niet van belang, maar deze digitale versies hebben nu eenmaal een publiek dat daar wel om geeft.
Daarom denk ik dat er nog te innoveren is in dit gebied :9
Moet jij eens de animaties van een Pebble horloge bekijken :)
Die hebben geen e-ink maar een transflective LCD, met een custom FreeRTOS kernel.
Hmm. Dat wist ik niet :O
Ik heb de Pebble OG en Pebble 2 opengemaakt. Dan kun je het zelf aanschouwen :)
Garmin had toch ook een variant van e-ink in de Vivoactive of niet? Misschien is dat wat voor je?
Nee? Garmin gebruikt al heel lang transflective LCD op alle waerables behalve de venu (amoled)
Eindeloos is misschien onmogelijk, maar binnen de marges van rechthoek, vierkant, cirkel, batterij, scherm is vast voldoende ruimte om iets te ontwerpen wat niet zo ongelooflijk op een Apple Watch lijkt. Kom op.
Ik vind de Apple Watch dan weer gekopieerd van de veel eerder uitgekomen G Watch van LG:
https://i.imgur.com/LyVQbH7.png
En ook van de Zen Watch van Asus:
https://i.imgur.com/pj0oMmk.png
Daar heeft Apple dan weer goed naar gekeken ja, ik zie de overeenkomsten wel.
Jij bent echt hilarisch! Apple heeft het in jou ogen er natuurlijk weer goed naar gekeken. Maar de rest steelt het natuurlijk van Apple.

Het blijft dat een rechthoek uiteindelijk het meest praktisch is dus dit design zal voorlopig er nog wel even blijven.
Ehh nee ik gaf je wel wat gelijk, in de zin dat Apple ook steelt van anderen. Dat doe je door goed te kijken naar de concurrent zoals Oppo dat ook doet. En tja als we dan gaan miereneuken, dan vind ik wel dat Oppo de kunst van het kopiëren meer toepast dan Apple, alhoewel Apple vaak op subtielere manieren ideeën van anderen steelt met veel groter impact. Dus Oppo is brutaal en Apple sluw. En allebei zijn het dieven.
Er is natuurlijk wel een verschil tussen “niet iets totaal nieuws bedenken” en “nagenoeg 1 op 1 kopiëren”. De complete horloge industrie spreekt trouwens tegen wat je beweert; het is een uiteenlopendheid aan stijlen en designs.
Het probleem is eerder dat als iemand wél een ander soort ontwerp bedenkt, het meteen wordt afgekraakt door de meesten. Dus houden grote fabrikanten het veelal bij het oude, of kleine spelers maken kleine batches met afwijkende ontwerpen.
Zonder draaiknop lijkt me wel een voordeel.
Ik heb bijna alleen maar positief gehoord over de draaiknop. Vegen over zo een horloge is niet prettig en wordt het snel vies van, gecontroleerd scrollen met een kroon werkt prima. De kroon is ook nog een knop.
ik vind de draaiknop best useful. Gebaseerd op de 2 minuten dat ik ermee heb staan spelen in de mediamarkt dan
De draai knop is inderdaad ook heel useful, vooral als je door een lijst met nummers scrolled of berichten, gaat dit vele malen sneller met de draai knop dan door 20 keer je vinger over 5 centimeter omhoog/omlaag te vegen :p
Een roterende knop zou dan wel weer juist zijn aangezien er dan iets gezegd wordt over de eigenschappen van de knop.
Jij wordt niet agressief, maar anderen wel bij het zien van "ik wordt", "waar zie" en een foutieve gebiedende wijs "houdt toch op".
"Houd toch op" zou ik zeggen en lees je teksten na voordat je op enter drukt. Zeker als je weet dat je iPhone-toetsenbord ruk is 😀
Zijn er dan nog andere vormen voor een horloge dan? Als het rond was leek het vast teveel op Samsung Galaxy Watch of Rechthoekig op een Xiaomi Mi Band
Tja de moto 360 was de eerste ronde smartwatch, al de andere ronden varianten hebben het design gewoon gekopieerd...
...en Motorola heeft het dan weer 'gekopieerd' van ouderwetse ronde horloges :P
Ja hoor, driehoekig bestaat ook. O.a. Elvis had er een. Een Hamilton Ventura :) De meerwaarde hiervan ontbreekt me echter.

En natuurlijk de Royal Oak achthoek.

[Reactie gewijzigd door Paultje3181 op 18 februari 2020 14:07]

Inderdaad vrij ongeïnspireerd, maar wat doe je er tegen.
Als de prijs interessant is koop ik er gewoon een. Iedereen die maar achter Apple aan loopt, wat doe je er tegen?
Ik zou zeggen, koop hem als het een goede smartwatch is. Ik heb voor de prijs een keer een android-wear horloge gekocht, maar die gebruikerservaring wens je niemand toe.
Ik vind wel dat de smartwatch industry achter apple aan mag lopen. een processor die gemaakt is voor een smartwatch werkt namelijk stukke beter dan een 10 jaar oude smartphone processor
Als je verder kijkt dan Google, met hun rampzalige WearOS en Qualcomm/snapdragon hardware, based horloges zijn er genoeg opties buiten Apple. Kijk naar Samsung, Huawei, Xaomi en ook merken als Garmin die ondanks hun sport focus meer dan prima smartwatches neer zetten

[Reactie gewijzigd door Caayn op 17 februari 2020 17:01]

En voor de échte tweakers is er natuurlijk ook nog de aankomende PineWatch ;)
Samsung heb ik al jaren geleden afgeschreven als bagger fabrikant, uit persoonlijke ervaring betaal je bijne een Apple premium voor een bagger apparaat die ook steeds meer features weg nam dan toevoegde elk jaar.

Chinezen merken vind ik ook uit eigen ervaring bagger, daarnaast vertrouw ik ze net zoveel met mijn data als facebook.

Ik wist niet dat Garmin hun eigen OS gebruikten en Garmin stond dus ook helemaal niet op mijn radar toen ik opzoek was naar een smartwatch. Goede tip dus :)
Idd, dit is een Apple kloon. Ze kunnen binnenkort een aanklacht van Apple in de bus verwachten en terecht! Die Chinezen moeten maar eens een eigen design ontwerpen!
Ik vermoed dat men heel goed naar de Apple Watch heeft gekeken en alle verhoudingen net voldoende hebben aangepast om een klacht van Apple te voorkomen.
Ik zie een Rolex met een vierkante vorm en wat technische snufjes. :O
Hier een Rolex in zien, dan moet je echt je ogen even met Zeep gaan wassen en je vingers ook maar gelijk vanwege het type van de zin.
Je verwacht het niet... iemand die dit letterlijk opvat.
Ik zie een Casio zonder knopjes aan de voorkant.
Ik zie een snoephorloge zonder lcd scherm :+
Edit: Hier een met LCD

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 17 februari 2020 18:56]

Zou er ook een infrarood zender in zitten?
De opmerking is dan ook totaal niet relevant en lokt alleen maar weer uit tot een fanboydiscussie. Dat al die techbedrijven designs van elkaar jatten weten we inmiddels wel. Hoeft niet bij elk artikel herhaald te worden.
Ik denk dat het een terechte en groeiende discussie zal blijven gezien de ontwikkelingen op de markt.

Het lijkt mij vet als ze een nintendo achtig 3D schermpje er in zetten, dat lijkt mij fancy!
dat is totaal niet mijn punt. Mijn punt is dat het geen kopie is van de Apple watch. Maar dat Apple het net als bijna alle horlogefabriakanten elkaar gewoon namaken. Deze vorm of de ronde vorm is hoe 99% zo niet 100% van de horloges eruit zien.

Om dan direct apple de credits te geven. Soms lijkt het wel of Apple de zon heeft uitgevonden.
Als je hier serieus in bent en de overeenkomsten niet ziet is het de discussie niet eens waard.
Ik zie zeker de overeenkomsten dat ontken ik volgens mij helemaal niet. Ik zeg alleen dat het ontwerp van Apple zeker niet nieuw en uniek is dus het is maar net waarmee je het wil vergelijken.
Mocht Apple willen, Dit is wel een poepje mooier, strakker en minder zuurstokkering.

Aan de andere kant, hoever kan je gaan met een rechthoek met afgeronde hoekjes? Het lijkt toch allemaal op elkaar. Ik zie er zelf net zo goed een 'After Eight' in...
Zou natuurlijk leuk zijn voor de bezitters van een Android toestel als ze ook een smartwatch van Apple Watch kwaliteit konden kopen. Misschien is deze dat wel. Dat is wat Oppo met dit design wil uitstralen vermoed ik. En wie weet hebben ze gelijk.
Het is maar net hoe ze er mee omgaan. Ik herinner me nog dat BlackBerry met een tablet kwam en het OS nogal aardig leek op Palm/HP's webOS. En HP vond dat zelf ook. Maar HP maakte er geen rechtszaak van omdat ze het naar eigen zeggen een "slechte kopie" vonden. Dus wie weet vindt Apple dat ook wel van dit horloge :P

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 17 februari 2020 17:58]

Ik begrijp de gebogen randen bij schermen nooit zo goed; is er iemand die dat heel erg waardeerd, en die iets kan vertellen over waarop dit fijn is? Ben benieuwd!
Bij een horloge snap ik het wel. Als je scherpere hoeken hebt zullen de manchetten van je shirts flink sneller slijten van zo'n ding dat je de hele dag om hebt.
Valt mee hoor, ervaringsdeskundige hier. Toevallig net een aantal overhemden naar de kringloop gebracht. Links en rechts vertoonden evenveel slijtage. En mijn horloges hebben flinke randen.
Bij de Apple Watch loopt het effectieve scherm ook niet door in het gebogen deel. Het is geen gebogen OLED scherm. Het is puur esthetisch.
Op een horloge vindt ik het erg fijn, op een telefoon niet echt.
Hey, die had ik ook niet direct verwacht. Maar ik kan me eigenlijk best iets voorstellen bij dat onderscheid.
Het is gewoon een fijner gevoel, wanneer er geen scherpe rand aan zit. Het schraapt niet, waardoor er minder vuil ophoopt.
Snap ik allebei, en die laatste had ik niet bedacht. Thanks!
China op zijn best.
Persoonlijk vind ik dit echt niet mooi. Doe mij maar een analoog horloge.
Beter goed gejat dan slecht verzonnen? Is het niet zo dat het design van de apple watch de meeste mensen toch wel aanspreekt? Als je vervolgens geen IOS maar android wilt, dan is het toch prettig dat je ongeveer het zelfde design kan kopen maar met een ander besturingsysteem?
Een voorloper van mijn nieuwe Oneplus smartwatch?!! 'hint' 'hint'
De apple watch is al zon lelijk vierkant ding , waarom naapen. Maak er dan een soort g shock ding van. Of zo'n Casio.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee