LG maakt bekend welke smartphones Android 10-upgrade krijgen

LG heeft bekendgemaakt welke van zijn smartphones de upgrade naar Android 10 krijgen. Alle high-end modellen van 2018 en 2019 zitten daarbij, maar de G6 en V30 uit 2017 niet. Ook de goedkoopste K-telefoons krijgen geen Android 10.

De informatie staat op de Italiaanse site van LG, in een post die door Android Police werd gevonden. Het ligt voor de hand dat de releasedata in de Benelux niet veel zullen verschillen. De eerste telefoon die de upgrade gaat krijgen, is de G8X ThinQ met zijn Dual Screen-accessoire. Die krijgt in het voorjaar Android 10. In de zomer volgen onder meer de G8S, G7 en V40. De goedkopere toestellen volgen tegen het einde van het jaar.

Daarmee stoppen de Android-upgrades voor de high-end modellen uit 2017: de G6 en V30. Die kwamen uit met Android 7.0 Nougat. Ook krijgen de K20 en K30 van vorig jaar geen upgrade. Die kwamen vorig najaar uit.

De upgrade bevat naast Android 10 een nieuwe versie van LG's Android-uitgave UX 9.0 met desktopmodus. Daarbij kunnen gebruikers de usb-c-poort gebruiken om een monitor aan te sluiten en zo de telefoon als desktop te gebruiken. LG opende in 2018 een divisie die verantwoordelijk werd voor snellere updates voor zijn smartphones.

Upgrade Android 10 bij LG Q1 2020 Q2 2020 Q3 2020 Q4 2020
V-serie V50 V40
G-serie G8X G8S, G7
K-/Q-serie K40S, K50, K50S, Q60

Door Arnoud Wokke

Redacteur

28-01-2020 • 09:46

131 Linkedin

Reacties (131)

131
117
41
6
0
62
Wijzig sortering
Anoniem: 1174190
28 januari 2020 09:51
Heel jammer dat de V30 en G6 niet meer mee gaan doen met Android 10. Volgens mij is het wel conform belofte van 2 upgrades, maar die telefoons zijn zeker niet te oud of te slecht om de update nog te ontvangen. Voor iemand zegt “update is niet nodig, want je telefoon werkt toch gewoon”: je loopt fantastische features mis om de reden dat de fabrikant geen energie meer wil stoppen in het toestel en eigenlijk wil dat je jouw “oude” telefoon vervangt voor een nieuwer exemplaar.
...om de reden dat de fabrikant geen energie meer wil stoppen in het toestel en eigenlijk wil dat je jouw “oude” telefoon vervangt voor een nieuwer exemplaar.
Ergens is dat niet onterecht toch? Als je nieuwe features wil, koop je een nieuw apparaat. En als je zelf de keuze wil welk os je op jouw apparaat draait, dan moet je aan de slag willen met mods. Eisen van een fabrikant dat zij tijd steken in een update van een oud apparaat, omdat je anders fantastische features misloopt, is imho misplaatst.
Als een toestel goedkoop is dan ben ik het met je eens.

Maar zelfs de dure android telefoons krijgen naar mijn mening te kort updates, en als ik dan naar Apple kijk hoe het beter kan voor in feite hetzelfde prijscategorie (ik vergelijk nu even Apple en Samsung high end toestellen met elkaar) dan vind ik dat best wel apart.

Nog erger Google hun eigen telefoons krijgen ook niet zo lang updates, alleen die toestellen zijn tenminste veel beter gesupport door custom rom communities.
Apple is zowat altijd stukken duurder neem nu de g6 vergelijkbaar met een iphone x dat is 600 vs 1150 samsung niet anders: s8 was een 700 op dat moment .

Logisch dat je niet hetzelfde kan verwachten.
Nee ik vergelijk huidige Samsung telefoons met huidige iPhones.

En ja een S10e is fors goedkoper dan een iPhone (was vorig jaar rond de 500 euro) maar de S10 en hoger (ik tel fold vanwege het concept niet mee) waren niet veel goedkoper, zelfs vrij gelijk geprijsd.

En dat vorig jaar ~oktober, tijdens de launch zijn beide Samsung en iPhones vrijwel gelijk geprijsd, je zou dus ook hetzelfde update beleid mogen verwachten vind ik.

En dat een toestel later in prijs daalt mag naar mijn mening daarin geen rol spelen.

Overigens was de iPhone X toen een top model, er waren goedkopere opties toen (iPhone 11 Pro is bijvoorbeeld ook fors duurder dan de €809 kostende normale iPhone 11, maar beiden krijgen even lange software support)

ik weet dat een Galaxy S10 nu rond de 580 euro is, ik doelde ook op de launch prijs
Het gaat over upodate beleid de S10 is juist uitgekomen en dus slecht te vergelijken want die krijgt nog updates.

Als we zien over de laatste jaren dan zijn de top android smartphones (die dus 2-4 jaar updates krijgen) stukken goedkoper voor gelijkaardige hardware dan de op hetzelfde moment uitgbrachte iphones die 5+ jaar updates krijgen. Een deel van dat redelijk grote verschil in prijs tussen toestellen is gewoon het update beleid .

EN nee geen idee wat je vergelijkt maar dat klopt langs geen kanten. als ik nu naar de prijzen kijk dan zie ik een samsung s10 (dus niet de s10e) aan 590 staan, terwijl de iphpne 11 pro (die het dichste is qua scherm, opslag/camera's) is een 1100+ dat is bijna het dubbele van prijs. Het is dan niet verwonderlijk dat apple langer updates aanbied. Zelfs al zou je een iphone van een generatie ervoor vergelijken op het moment dat de S10 uitkwam en het duurste was dan nog is er een groot verschil : S10:900euro, iphone xs 1200 euro.
Welke android telefoons krijgen 4 jaar updates? (just asking, de meest ideale scenario die ik ken is 2 jaar major updates en 3 jaar beveiligings updates, 3 jaar totaal dus en dat nota bene op Google Pixel telefoons)

Trouwens wat ik zei klopt wel, vanmiddag zag ik een S10 voor €580, maar nogmaals ik tel de launch prijs tegenover de iPhones aangezien zo'n S10 of beter tijdens de launch even duur is als een iPhone over het algemeen, gold voor S9 en ervoor vaak ook.

het is zelfs oneerlijk om lagere prijs vs updates te hanteren ook al komen de iPhones maar paar maanden later uit, prijzen van Android toestellen dalen altijd veel sneller, daarnaast of iemand zo'n S10 nu voor €580 koopt of voor €800 tijdens launch maakt weinig uit hoe lang de updates zijn, als Samsung €800 at launch vraagt kunnen ze naar mijn mening ook langer dan 3 jaar updates leveren, immers een iPhone 11 is even duur en levert wel langere updates.

Ik zie dan nog liever dat Samsung hun prijzen niet zo hard dalen maar dat in ruil ervoor die update support langer wordt, het maakt dit meteen een betere deal voor day-one kopers van zo'n toestel.


Verder vind ik dat een S10 vergeleken zou moeten worden met de 11 aangezien beide in hetzelfde jaar uitkwamen, de XS zou dan met de S9 vergeleken moeten worden.

iPhone 11 Pro is meer te vergelijken met de S10+

Daarnaast is er iPhone 11 die samen met de Pro uitkwam en beide hebben hetzelfde update beleid (11 Pro vergelijken met de S10 zou net zo eerlijk zijn, als een S10 met een Xiaomi Mi 9T Pro vergelijken)

Overigens is er natuurlijk de rest waarde, een iPhone levert na die 4 a 5 jaar nog best een leuk bedrag op, zo'n Samsung meestal niet (laat staan zo'n LG die ik heb en goedkoper was)

meningen zullen altijd verschillen en dat is opzich prima

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 30 januari 2020 02:52]

Mijn s8 kreeg zojuist nog en update (jan/2020) en ik zag dat de s7 in december er ook nog 1 kreeg en nog steeds updates zal krijgen in de toekomst dat is dus 4+ jaar.
Geen idee van andere merken dat was niet echt mijn punt.
Trouwens wat ik zei klopt wel, vanmiddag zag ik een S10 voor €580, maar nogmaals ik tel de launch prijs tegenover de iPhones aangezien zo'n S10 of beter tijdens de launch even duur is als een iPhone over het algemeen, gold voor S9 en ervoor vaak ook.
Sorry maar dat slaat toch nergens op? Je moet toch de prijs op hetzelfde moment vergelijken?

Een consument gaat iets kopen op een bepaalde datum en dan zie je dat in zowat elk geval een iphone 25-50% duurder uitkomt dan gelijkaardig top modellen van andere fabrikanten . Zoals ik al zei het is dan logisch dat dit verschil zich ergens in vertaald en in dit geval is dat een wat langer update parcour.
Verder vind ik dat een S10 vergeleken zou moeten worden met de 11 aangezien beide in hetzelfde jaar uitkwamen, de XS zou dan met de S9 vergeleken moeten worden.
De 11 is LCD scherm , veel lagere resolutie, zwaarder,HDR, mindere camera,...
11 pro is ook oled meer vergelijkbare resolutie lichter ,... dat is de logische vergelijking de 11 komt meer overeen met de s10e die weeral 100 euro goedkoper is dan de s10.

S10+ is vergelijkbaar met de 11 pro max die zijn 6.4-6.5 inch groot van scherm. En weeral het verschil blijft 650 vs 1150 euro.

En ja de Xiaomi Mi 9T Pro is qua hardware vergelijkbaar met een s10.
Overigens is er natuurlijk de rest waarde, een iPhone levert na die 4 a 5 jaar nog best een leuk bedrag op, zo'n Samsung meestal niet (laat staan zo'n LG die ik heb en goedkoper was)
Dat was vroeger zo maar nu is dat amper nog een verschil.

Neem de s8 vs iphone x van 2017 .
X ging van 1200->750 en verkoop je nu voor 400-450
s8 ging van 600-400 in dezelfde period en verkoop je nu voor 200-250 .
Je haalt dat nooit in komt zelf niet in de buurt.


En ja meningen verschillen ;-) iphones zijn mooie goede telefoons maar imho veel te duur voor wat ze mij dan aanbieden. Prijs is niet het probleem maar de kwaliteit en de bruikbaarheid is gewoonweg niet daar om het verschil (in meeste gevallen 40-50% duurder) te rechtvaardigen tov andere merken.
En ja dan neem ik dat ik op mijn s8 een 3-4jaar updates krijg en dan misschien een andere rom moet flashen er maar bij.
Ergens is dat niet onterecht toch? Als je nieuwe features wil, koop je een nieuw apparaat.
Grappig dat men dat wel denkt over smartphones maar bijvoorbeeld niet over notebooks. ;)
En als je zelf de keuze wil welk os je op jouw apparaat draait, dan moet je aan de slag willen met mods.
Niet elke fabrikant levert toestellen met unlocked bootloaders, en sommige fabrikanten staan het al helemaal niet toe. En dan heb je nog het probleem dat sommige fabrikanten obscure SoC's gebruikt waar de community niet de vingers aan gaat branden.

Ook nemen fabrikanten soms de optie om een bootloader te unlocken op een bestaand toestel weg. Zie bijvoorbeeld Huawei.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 januari 2020 10:52]

Als je (de mogelijkheid van) modden wilt, moet je om te beginnen een telefoon kopen die daar geschikt voor is.
Daarmee is niet meteen succes verzekerd, maar als je daar niet op let en voor de nieuwste shiny met locked bootloader ofzo gaat, moet je niet raar opkijken dat het karig gesteld zal zijn met de custom roms.

@Mizgala28, zolang ze zich houden aan hun beloftes qua upgrades/updates, vind ik het prima.
Vind je dat higher end modellen te weinig upgrades zouden krijgen voor de prijs, dan kan je ipv geld uitgeven aan zo'n ding en vervolgens daarover balen, ook op zoek gaan naar een model dat wel je geld waard is.
Bijv een goedkoper model met goeie updates, of (wat je al zegt) een even dure Apple.

Ik vind het ook enorm kwalijk hoor, maar het zijn imo de (onwetende) consumenten die fabrikanten steeds weer opnieuw blijven belonen voor zo'n korte supporttermijn, dan gaan ze het ook nooit anders doen.
Zou iedereen iets hebben van "ja doeiii rot op met je 3 jaar, ik koop wel een iPhone", nou kijk dan maar eens hoe snel alle andere fabrikanten de supporttermijn oprekken (danwel terecht failliet gaan).
Maar de meeste mensen doen dat niet, die vinden upgrades blijkbaar gewoon niet het belangrijkst.
Dat mensen updates en veiligheid niet belangrijk vinden is helaas iets wat ik te vaak zie bij de minder wetende gebruikers, en dan maar klagen als er geld van je bank weg is omdat je malware app had op je toestel naast je bankieren app.

en ik zwijg over al die Windows bakken zonder een antivirus, het is dat Windows 10 Defender standaard aan heeft maar dat was wel anders onder Windows 7

Misschien moet iedereen maar eens naar Apple overstappen, puur zodat android fabrikanten EN Google wat aan dat hele update beleid doen.
Mja, het lijkt mij wel een goed idee als de EU ofzo verplicht dat fabrikanten bij n toestel duidelijk aangeven tot welke datum n toestel updates/upgrades krijgt.
Dan kunnen net als nu, fabrikanten blijven maken wat ze willen, en consumenten kopen wat ze willen.
Alleen is er dan duidelijkheid over de support en kan men daar rekening mee houden bij hun aankoopbeslissingen. En ook geen gezeik van "3 jaar na _introductie_ van het model niet _aanschaf_", maar gewoon een datum (dat hebben Chromebooks nu ook allemaal dacht ik).

Dat leek me niet teveel gevraagd, de enige eis is dan dat ze een supporttermijn naar eigen keuze garanderen, en dat eerlijk en duidelijk communiceren (op de doos/in advertenties zetten).
Als dat voor een fabrikant te moeilijk is, mogen ze er ook "geen enkele support gegarandeerd" bijzetten. En dan is de consument vervolgens vrij om gewoon "nee" zeggen tegen die wegwerpzooi totdat ze in staat zijn wel een garantie te geven.

Geven mensen niks om support, dan kunnen ze net als nu nog steeds kiezen voor een goedkoop model met crappy support, en hebben ze na afloop daarvan het risico op malware (of de aanschaf van een nieuwe telefoon) te aanvaarden.
Wellicht als men daar dan vaak genoeg tegenaan loopt, men ervan leert en voor betere producten gaat kiezen.

Maar in de praktijk gaat er eigenlijk niet zo vaak iets mee mis, dus dat men het nu niet zo belangrijk vindt is ook wel begrijpelijk.
[...]
Grappig dat men dat wel denkt over smartphones maar bijvoorbeeld niet over notebooks. ;)
[...]
Die tweede regel schreef ik natuurlijk omdat ik deze reactie wel zag aankomen. Als je het wil zoals je notebook, dan moet je een telefoon aanschaffen waarmee dat mogelijk is. Net zoals dat, wanneer je in je notebook de ssd wilt kunnen vervangen, je een notebook moet aanschaffen die dat toelaat. Het is uiteindelijk overal hetzelfde, als je iets niet wil, moet je het niet kopen. Dat is uiteindelijk ook de enige manier waarop de fabrikanten leren dat jij dat niet wil.
Wat een kul. Menig notebook is goedkoper dan mijn V30 koste ten tijden van release. Ik vind het van de zotte dat ze stoppen met updates.
Tel werkt nog perfect, alles intact, mooi scherm. Waarom zou ik een nieuwe aanschaffen? Weer 800 euro uitgeven voor wat extra features?

Het zou LG sieren als ze drivers e.d. vrijgeven, waardoor custom roms beter mogelijk zijn, maar dat doen ze ook niet.
Features zijn je minste zorg, security updates zijn belangrijker. Je loopt rond met een device dat een microfoon, camera, GPS en eventueel je bankgegevens heeft en sowieso andere private data.

Software- en hardware security (bijvoorbeeld Titan M) zijn super belangrijk, vooral voor je smartphone.
Ik vraag mij echter serieus af, gezien de "ervaring" met enkele Android toestellen (waaronder LG), hoeveel gebruikers er rondlopen met een Android toestel wat al heel erg lang niet meer voorzien is van alleen al een security update? Volgens mij is dat percentage niet te onderschatten en zijn ze zich er zelf niet eens van bewust dat dit het geval is. Hoe zou dat ook kunnen, apps blijven hun werk doen en zijn ook installeerbaar op een "onveilig" toestel?
Je kan Chrome ook nog steeds installeren op Windows 7, als je geen extended software support hebt afgesloten voor W7 heb je hetzelfde probleem. Een warning zou inderdaad geen kwaad kunnen, want het is echt vragen om problemen. Het is daarom ook belangrijk om te kijken naar deze aspecten wanneer je een telefoon koopt, vooral met Android.
En het nieuw exemplaar is bij mij en iPhone geworden. Apple heeft IMO het beste update beleid en dat juich ik alleen maar toe. Na jaren lang Android (HTC, Nexus 5/6P, Samsung) gebruikt te hebben, ben ik er nu een beetje klaar mee met de matige updates.

Kan ik een custom rom erop doen? Ja. Heb ik daar zin in? Niet echt nee...
Ik blijf het dom vinden dat de fabrikanten niet een universele Android maken met hun aanpassingen. Waarom ieder modelletje individueel supporten? Wat is er zo moeilijk aan om een OS te bouwen dat onafhankelijk is van de hardware??

Zelfs Synology kan dat, en die maakt nota bene NASsen.
Als je ziet hoeveel bloatware LG in hun telefoons dauwt snap je waarom. Ze willen controle over je telefoon. LG apps installeren die jij niet kan verwijderen, hun eigen bloatware bullshit pushen op een telefoon waar je al de hoofdprijs voor hebt betaald. Nooit LG kopen is de oplossing.
Die bloatware heeft echter niks met de hardware te maken. Dat is allemaal prima platform onafhankelijk te doen. Nooit LG kopen is dus geen oplossing, want elke fabrikant heeft dit probleem. Elke fabrikant moet voor elk model apart ondersteuning bieden, en heeft geen Android rom die op alle modellen draait. Project Trebble zou hier de oplossing voor moeten zijn, maar dat lijkt ook nog niet heel veel te veranderen.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 28 januari 2020 10:33]

Dat is dus puur omdat fabrikanten hun eigen bloatware willen pushen. De "oplossing" is er al lang. Fabrikanten willen het gewoon niet implementeren omdat ze dan niet meer hun eigen skin en alle bloatware kunnen meeduwen. Het is juist de skin en de bloatware die zorgen dat de fabrikant moeite moet doen om hun eigen software mee te updaten ipv simpele android update te pushen.
Nogmaals, die bloatware en skin hebben er in principe niks mee te maken.

Vóór Project Trebble moesten voor een nieuwe Android versie ook de drivers met die versie werken, en zo nodig geüpdated worden. Daarmee zijn fabrikanten dus afhankelijk van de binary blobs die door de soc fabrikanten geleverd worden. Daar komt dan inderdaad de tijd nog overheen om hun eigen skin er overheen te bouwen, en dit moet dan per model worden gedaan.

Met Project Trebble werd dat van elkaar losgetrokken, en zou een nieuwe Android versie moeten kunnen werken bovenop de bestaande drivers. Dan zouden fabrikanten dus hun eigen skin er overheen kunnen gooien, en 1 Android rom onderhouden die op verschillende modellen kan draaien, waardoor updates en vooral upgrades beter moeten kunnen ongeacht het model.

Trebble wordt altijd geïmplementeerd bij nieuwe telefoons tegenwoordig, want dit is verplicht bij telefoons die met Android 8 of hoger worden geleverd. Echter ziet het er tot nu toe nog niet echt naar uit dat de ondersteuning veel beter wordt naast de verplichte 2 jarige ondersteuning met minimaal 4 updates in het eerste jaar.
Onzin

Ik heb bijvoorbeeld vrij vaak Motorola telefoons gehad die geen skins hebben, puur vanilla android look met op 1 hand te tellen toegevoegde apps die allemaal via de play store updaten.

En toch duurt het maanden voordat die telefoons een major android update krijgen.

Ander voorbeeld is Samsung die je telefoon volstuwt met hun eigen skin, instellingen en Samsung apps en toch kregen de meeste van de topmodellen (waaronder de S10e) vorig jaar december android 10 update.

Het heeft niks te maken met skins, ligt aan de snelheid en prioriteiten van de fabrikanten zelf.
Je doelt op hun android one programma, bepaalde Motorola en Nokia telefoons draaien dat, maar dat is een totaal ander iets.

Want ik kan 4 telefoons van Nokia en Motorola pakken waarvan maar 2 aan het Android One programma mee doen en 2 niet, en ondanks dat alle 4 stock look hebben van Android krijgen de 2 die buiten dat programma vallen gewoon hartstikke laat major updates, terwijl de 2 die wel aan die programma mee doen het bijna net zo snel krijgen als dat Google het released.

Maar alweer ik zie dat je veel haat tegen LG lijkt te hebben, dat is prima maar je negeert doodleuk alle andere fabrikanten die het vaak erger doen, LG en hun updates zijn niet traag door wat jij roept, dat is ABSOLUUT niet de reden zeker niet als je las wat ik (en paar andere mensen) zei dat apps en skins geen rol spelen.

ik ontken niet dat hun updates traag zijn in tegendeel ze zijn vreselijk traag, maar dat is hier niet van toepassing betreffende jouw reacties hier

En bij deze herinner ik je nogmaals hieraan, Samsung, Huawei of Xiaomi leveren ook een skin mee, leveren NOG meer van hun eigen bloatware mee dan LG en toch zoals je in het geval van Samsung ziet kan er prima snel een major update uitgebracht worden op een toestel.

Dat het aan skins of bloatware ligt is de reinste onzin, ligt aan prioriteiten (en eventueel budget) van de fabrikant hoe snel het gaat.

En again dat jij LG haat is prima, maar in een andere comment prijs je OnePlus de lucht in terwijl dat bedrijf ook best wat op hun kerfstok heeft (net zoals ieder ander bedrijf)

Get your facts right please.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 28 januari 2020 11:34]

Oneplus toestellen draaien toch ook gewoon een skin (OxygenOS) :?
Je leest niet, je nergeert bijna alles wat anderen zeggen want onder andere ik zei al dat Samsung ook een skin heeft en bloatware en toch kregen de meeste van hun top modellen android 10 vorig jaar.

Ik heb je ook al uitgelegd dat stock Android look niet betekend dat je snelle updates krijgt als je die krijgt, ik heb ook uitgelegd wat Android One programma inhoudt.

Maar het enige wat je doet is alles negeren, LG bashen, skins en zogenaamde bloatware (die in jouw ogen blijkbaar uitsluitend LG heeft) de schuld geven en OnePlus de lucht in praisen.

OnePlus maakt nette telefoons, maar meer merken doen dat en genoeg merken die dat als een totaal pakket beter aanbieden, LG is daar niet 1 van (want trage updates) maar OnePlus heeft net alle merken zo z'n issues.

Mijn advies is simpel, het mooi dat jij blij bent met je OnePlus, het is zonde dat je LG haat maar je gedraagt je in de meeste comments hier als een driftige fanboy (oneplus) en hater (lg) tegelijk, doe dat niet en stiekem hoop ik dat je na het lezen van dit gewoon niet reageert tenzij het eindelijk eens zinvol is.

The end, ik heb ook hekel aan bepaalde merken (zoals Samsung) en toch geef ik ze credit wanneer nodig maar ik ga mij niet gedragen zoals jij.
Ik zeg het dan anders.

Leg mij uit als jij gelijk hebt waarom de meeste van jouw comments hier op deze nieuwsbericht een -1 hebben.

Lees even na hoe je reageert, waarop je reageert en gewoon de algemene toon in je comments.

En wees eerlijk, en met eerlijk bedoel ik graag feiten hoe ze zijn en niet hoe jij ze ziet, want vrijwel alle van jouw berichten hebben een overduidelijke "dit vind ik" toon die je constant als een feit probeer neer te zetten.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 28 januari 2020 14:59]

Ik denk niet dat bloatware hoeft te betekenen dat het OS niet meer los daarvan kan worden geupgrade. Kijk nou eens naar Windows: de updates (en upgrades!) komen ALTIJD van Microsoft, hoeveel meuk een fabrikant ook meelevert. Je zit praktisch nooit tegen een dead end aan met Windows updates. Hooguit als je pc zo verschrikkelijk oud is, dat ie letterlijk naar het museum kan.

Waarom kan dat met Android niet?
Je moet het niet vergelijken met apps van Windows maar eerder met Debian Linux pakken en je eigen interface eroverheen bouwen welke onverwijderbare troep erin heeft zitten (en tevens niet beter is dan wat het voorheen was). Denk Ubuntu maar dan alles wat niet handig is.

Omdat manufaturers met Android de vrijheid hebben gekregen om het hele OS vol met bloatware te dauwen, niet slechts apps te developen. Ze draaien geen Android, ze draaien hun eigen bloatware OS. LG maakt zijn bloatware skin op OS niveau, en compiled zijn eigen bloatware versie van Android welke by default ook de bloatware LG apps erin heeft zitten en eventuele LG spyware.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 29 januari 2020 17:22]

Maar waarom gaat dat bij Linux dan zo goed, en bij Android zo slecht?
Omdat niemand een Linux distributie gaat downloaden die ruk is. Bij Android wordt de bloatware distributie bij de hardware geforceerd en is het moeilijk weg te halen.

Ik heb mijn eigen telefoon ge root en een custom rom erop. Plots gaat alles veel sneller. Updates veel beter, sneller en langer.
is toch onzin, als het een universeelplatform is maakt geen fuck uit of je bloatware kan pushen of niet.
Want waarom you je dan geen bloatware kunnen pushen naar de nieuwe android versie?

ik snap je niet, met je bloatware alleen dat als aanname? Je zegt zelf de oplossing is er, dus ook wel een oplossing in jouw ogen moeten zijn voor ''bloatware'' pushen want ja dat is de main facto hier.
Je kunt niet zeggen dat bloatware de reden is.

Met die logica kun je zeggen dat ijsverkopen de reden is dat er in de zomer meer mensen verdrinken, omdat er in de zomer toevallig meer ijsjes verkocht worden.
Bloatware updaten = werk. Gigantische LG bloatware suite = heel veel werk. OnePlus heeft hun 1 jaar oudere 3t met dezelfde processor een half jaar eerder geupdate (zonder iedereens OS te corrupten en je telefoon te wipen zoals LG).
Nogmaals: je weet niet of bloatware de reden is. Ik denk zelf namelijk dat LG geen fuck om de klanten geeft en ze gewoon laat stikken.
Lg heeft meerdere malen belooft om zijn software team te vergroten en sneller updates te pushen. 3 jaar geleden al zouden ze zogenaamd een heel team hiervoor aannemen. Echter zijn kleine developers op XDA die lineageOS porten ongeveer 6x zo snel als LG's developer team met het uitbrengen van een stabiele nieuwe Android versie . Verschil? Ze hoeven niet alle bloatware van LG te porten.
Dit is het laatste wat ik erover zeg want ik denk dat het geen zin heeft.

Jij ziet een verschil in bloatware tussen twee OS’en en dus ga jij er vanuit dat het verschil in ontwikkeltijd automatisch de bloatware moet zijn. Maar misschien is er wel verschil in kunde tussen de ontwikkelaars, verschil in toegekend budget om te ontwikkelen, verschil in toewijding, verschil in noem maar op dat het verschil in ontwikkeltijd kan verklaren.

Die bloatware-apps krijgen toch geen noemenswaardige updates dus of dat het nu is. Die Apps kun je volgens mij via Trebble ook erg makkelijk in de rom bakken.
Bloatware is niet exclusief apps. Bloatware is alle troep die ze bij stock android installeren. Hun eigen skin. Eigen camera. Eigen file transfer systemen. Eigen backdoors en telemetry collection servers. Allemaal dingen die development tijd kosten. Meestal niet ten goede van de gebruikers ervaring.

Tevens moeten apps wel degelijk geport worden naar nieuwe android versies. Vaak zijn er een paar functionaliteiten die niet 1 op 1 overgezet kunnen worden in nieuwe android versies, wat betekent dat ze alles opnieuw moeten testen.
Maar dat is het punt toch niet van heel het discussie.

Die hevige skin kan makkelijk meegenomen worden naar de nieuwe Android versie. Hoef je echt niet

Het punt is dat ze gewoon te lui zijn en misschien minder kracht hebben dan bijvoorbeeld een Samsung etc.
Bloatware, ahh je bedoelt zoals andere fabrikanten die dat nog meer overtreffen zoals Samsung, Xiaomi of Huawei (to name few)

Het valt mij op dat LG van die 4 het minste zooi meelevert (op google zooi na, wat vrijwel iedereen op je toestel ongevraagd dumpt).

Motorola en Nokia doen het nog beter, Motorola levert bijvoorbeeld alleen paar eigen apps voor de speciale functies en de camera en geen skins, en hun update beleid is niet veel beter qua snelheid (feit is wel dat LG de traagste hier is)
Bij samsung & LG kan alles eraf, deels door gewoon te de installeren, maar makkelijker is door ADB shell te gebruiken, letterlijk een fluitje van een cent. De-installeer je alles wat je niet wilt hebben, het word dus ook niet meer automatisch ge-update en "voila het is er weer".. Op XDA staan alle app package namen (of zie link), dit alles mogelijk zonder root.

Ik heb naast de s10 een lg gehad, en LG heeft niet persee meer (of minder) bloatware alleen wel meer eigen draai aan het OS gegeven, wat je maar leuk moet vinden. (te veel skins, te veel wit en te veel kinderachtig) maar ieder zijn ding. Ik draai de samsung met microsoft launcher, en heb meeste bloatware verwijderd (facebook first!!!!).

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 28 januari 2020 11:18]

ADB mag je nooit meetellen vind ik, tenzij de betreffende gebruiker weet hoe en wat (zoals jij blijkbaar of ik)

Maar als een gemiddeld persoon (zoals mijn ouders) een toestel kopen met bloatware kunnen ze dat niet zelf eraf halen (sterker nog ze zeuren al als de antivirus een pop up weergeeft in Windows, omdat na miljoen keer uitleggen ze dat gewoon niet onthouden dat het niet meteen einde van de wereld betekend)

ADB valt voor mij in hetzelfde rijtje als custom roms, ik ken mensen die roepen "achjo wat maakt het uit dat een toestel maar 2 jaar updates krijgt, zet er een custom rom erop" maar dat is niet de juiste oplossing, dat is gewoon een leuke extra voor wie weet hoe en wat en absoluut geen excuus voor een fabrikant (wat sommigen ook weleens durven te roepen)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 28 januari 2020 11:24]

Voor heel veel mensen zijn deze apps handig, zoals facebook, en storen zich niet aan al die apps. Meeste mensen interesseert updates geen drol, ze weten niet eens welk OS ze hebben of op welke versie.
Alleen 'tweakers zeuren' om een clean OS, maar het zijn die zelfde 'tweakers' die vervolgens niet de moeite willen nemen om er zelf iets aan te doen (wel zeuren natuurlijk).

Het is dus een discussie op tweakers door tweakers met de drogreden dat gewone gebruikers de extra stappen niet kunnen doen, wat ook helemaal waar is, alleen niet relevant. De gewone gebruiker vind het allemaal wel best, zolang het maar doet en ze hun favoriete apps draaien.
Klopt.

Ik zelf heb nog nooit ADB nodig gehad om op mijn telefoons apps weg te halen, wat LG biedt gebruik ik en wat niet haal ik weg of schakel ik het uit.

Same met Motorola alleen daar moest ik juist soms extra apps installeren omdat de Google alternatief mij niet beviel bijvoorbeeld.

Het valt ook allemaal best mee, als ik de Samsung telefoon van mijn moeder zo zie stoor ik mij alleen aan Bixby (zij ook, op 1 of een andere manier schakelt ze het steeds per ongeluk in) maar verder valt het mee.

Kijk ik naar Xiaomi is dat een ander verhaal, mijn partner had een Xiaomi en dat was de eerste keer dat ik echt grondig een berg aan zooi moest verwijderen, maar op dat ene uitzondering na valt het mee.

Qua major android updates ben ik simpel, breng ze gewoon iets sneller uit en dit doel ik naar alle fabrikanten, 2, 3 of 4 maanden wachten is ok als er ondertussen wel beveiliging updates blijven uitkomen, maar wat LG hier doet is best wel triest want in Q3 wanneer mijn LG G8S een update krijgt naar Android 10 is android 11 uit.

En het is niet zo dat LG echt veel telefoons heeft om te updaten, in tegendeel dit is een handjevol en zoals iemand al riep lijkt het wel alsof ze "1 parttimer" hebben ingehuurd om alles voor te bereiden.

Ik heb LG best hoog staan, maar dit is de meer de donkere kant van hun vind ik.
Maar je kan LG apps niet weghalen zonder ADB. Ze blijven altijd in je launcher hangen tenzij je een custom launcher gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 28 januari 2020 13:15]

Daar gaan we weer.

Hetzelfde geldt voor andere merken, de ene app kan weg en de ander niet.

Dus wat is je argument nu behalve LG bashen?
Adb shell kost heel veel tijd. En voor de gemiddelde consument al helemaal niet te doen tenzij ze er heel veel tijd in steken om alles uit te zoeken.
Zo ben je een hele dag kwijt om je nieuwe telefoon in te stellen.

Daarnaast zijn de xda lijsten ook onduidelijk. De ene is te kort. De ander verwijdert ook nuttige functies of apps. En vaak staat er niet eens bij waar de package voor dient, mag je dat zelf ook nog gaan uitzoeken. Of je vind een app die niet in de lijst staat en de package name niet makkelijk te vinden is via google. Ben je weer 10 minuten verder.

Verwijder de verkeerde app en je hebt kans dat je telefoon onbruikbaar wordt omdat je elke keer een foutmelding krijgt.
Op mijn samsung bijv werkt secure folder niet meer omdat ik een package heb verwijderd die er in eerste opzicht niks mee te maken had. Had secure folder graag willen gebruiken maar heb geen zin om uit te zoeken welke package het was.
Package name disable apps vertrouw ik niet dus adb is mijn enige keus.

Het is echt niet zo makkelijk als dat jij voordoet. Al helemaal als fabrikanten het makkelijk voor je kunnen maken door apps verwijderbaar te maken.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 28 januari 2020 11:51]

Kost heel veel tijd, really... Het is letterlijk 5 min werk.

'Verwijder de verkeerde app en je hebt kans dat je telefoon onbruikbaar wordt omdat je elke keer een foutmelding krijgt.'
Hoe verwijder je de verkeerde app? Het is niet een lijst waar je uit kan kiezen, op de gelinkte site staan alleen de non critical apps die je gewoon compleet kan verwijderd. Je verwijderd dus geen systeem bestanden. Als je knox verwijderd heb je dus problemen met de secure folder, dat is iets wat mij logisch lijkt. Maar als het niet werkt kan je het ook gewoon weer installeren ipv deleten met ADB-shell.
Het is niet duidelijk bij XDA???? Hier en hier(uitleg app packages)
Ik doe niks met software in het dagelijks leven ik ben een hardware guy, sorry dat ik dit zeg maar om te zeggen dat dit moeilijk is is gewoon niet tweakers waardig. Als het niet goed loopt installeer je toch gewoon weer alle app packages.

Ja fabrikanten moeten het jouw zo makkelijk mogelijk maken, want stel je voor dat ze winst willen maken!!! Zelf iets leren (leren van je fouten) is al te veel gevraagd.

[Reactie gewijzigd door D0gtag op 28 januari 2020 12:08]

Die lijst waar je naar linkt bevat maar een fractie van de bloatware. Misschien even via adb je package list opvragen. Kan je zien hoeveel "troep" er daadwerkelijk op staat.
Daarnaast heb ik knox niet verwijderd. Ik vermoed dat het komt omdat ik de ANT packages heb verwijderd maar heb geen zin het verder uit te zoeken. (Maar logisch is het dus niet)

Wie heeft het over tweakers waardig? Je snapt dat 90% van de bevolking niet eens weet wat adb shell is en het voor hen niet 123 te verwijderen is. Succes met uitleggen.

[Reactie gewijzigd door Valinor op 28 januari 2020 12:31]

Mijn Samsungtablets hebben inderdaad veel meer apps erop staan dan mijn LG G7. Snap ook niet waar hij/zij/het over heeft. En geef mij maar liever LG-apps als alternatief voor sommige vreselijke Google-apps. En makkelijk te back-uppen met andere apparaten!

Mijn Samsungtablet wil alleen maar met Samsungtelefoons samenwerken, dat is pas irritant

Maar het updateveleid vab LG is wel om te huilen

[Reactie gewijzigd door m1999 op 28 januari 2020 11:05]

LG heeft volgens mij met stip het slechtste updatebeleid van de grote fabrikanten. Een Sony, xiaomi, Huawei, maar ook Samsung, OnePlus etc doen het veel beter.

Misschien dat merken als HomTom en Leagoo het slechter doen, maar dan noem je ook wat.
Het gaat niet zozeer om de bloatware, maar om het feit dat de bloatware in een ROM vastgebakken zit. Niet alleen kun je de bloatware niet uninstallen, het uninstallen is (daardoor) ook niet mogelijk te maken zonder system files aan te passen. En als je dat doen, zullen de meeste telefoons domweg weigeren om te upgraden.

Ik kan altijd Microsoft weer aanhalen. Die hebben Windows updates icm fabrikanten bloatware *nailed*. Het werkt gewoon *altijd* (tenzij er iets kapot is, maar dat is een ander verhaal, en is altijd wel fixbaar). Maar zulke bloatware kan ook op een Mac geleverd worden door een reseller ofzo. Of een linux-distro die standaard op een prebuilt pc wordt geleverd. Het blijft allemaal upgradebaar, zonder arbitrair dead end.

De gouden regel is dat een update NOOIT bedoeld mag zijn voor één specifiek hardwaremodel. Zodra je daaraan begint, ben je verkeerd bezig.

Ik vraag me echt af hoe de fuck de telefoonfabrikanten daar zolang mee weg blijven komen. Alleen mar omdat het niet verboden is, betekent niet dat het niet ongeloofelijk asociaal op dat gebied.
De meeste bloatwareklachten komen uit de V.S. en zijn providerapps. Ik vind het niet erger dan Samsung, Asus, HTC en Sony. Heb nog geen ervaring met Huawei en andere chinese merken maar ik verwacht eerder meer dan minder. Je kan alle LG-apps disablen als je wilt. Nu zal het ook per model verschillen maar bij de flagship-modellen valt het mee.

Dat jij niet blij bent betekent zeker niet dat anderen niet blij zijn. daarmee hoef je niet direct tot een algehele boycot op te roepen. Ik ben erg tevreden over de V30. Helaas geen Android 10 maar zo is het leven. Met de beveiligingsupdates hoop ik het nog een jaar of twee te rekken.
Gebruik al jaren LG telefoons, heb nog nooit last gehad van die paar appjes die er idd opstaan ...
"Wat is er zo moeilijk aan om een OS te bouwen dat onafhankelijk is van de hardware??"
Volgens mij is het dan geen OS maar een app, het begint al met opstarten he ;-)
Volgens mij zit het meer met hoe Android wordt gebouwd, en welke drivers e.t.c. daarbij zitten voor het specifieke apparaat.

Dan nog snap ik niet helemaal waarom Android zo afhankelijk is van de kernel/driver-laag. Ik vind het maar raar dat het bovenliggende stukje OS met de nieuwe API zo interwoven is met de kernel en drivers.
https://www.galaxyclub.nl...ndroid-besturingssysteem/

In het kort: Er komen veel stappen kijken bij het maken van Android updates. 1 belangrijke stap waar het vooral in het recente verleden mis ging is dat de maker van de SoC bepaalt of een nieuwe Android versie wel ondersteund gaat worden. Het is vervolgens die maker die de drivers maakt.

Daarnaast heb ik in het verleden begrepen dat Android ofwel ARM SoCs niet werken zoals Windows met een Intel CPU, waarbij 1 OS zomaar voor meerdere combinaties gemaakt kan worden, waarschijnlijk onder ander door bovenstaande. De details ervan ken ik verder niet helaas.
Ik blijf het dom vinden dat de fabrikanten niet een universele Android maken met hun aanpassingen. Waarom ieder modelletje individueel supporten? Wat is er zo moeilijk aan om een OS te bouwen dat onafhankelijk is van de hardware??

Zelfs Synology kan dat, en die maakt nota bene NASsen.
Dat kan toch niet als er geen standaard is die er voor zorgt hoe een telefoon moet opstarten? En UEFI is een specificatie.

Daarnaast heb je te maken met verschillende hardware configuraties met smartphones en andere apparaten.

Ik weet dat de Huawei Mate vroeger twee display fabrikanten gebruikte voor dezelfde type telefoon. (Dit gebeurt ook met ROM.)

Voor dit model gebruikte ze bijvoorbeeld twee verschillende DDIC (Display Driver Intergrated Circuit) waardoor je in principe meerdere types hebt van dat type telefoon.
Er is de afgelopen jaren gewerkt aan standaarden voor servers (SBBR) en embedded apparaten (EBBR) om een UEFI interface aan te leveren, waardoor een besturingssysteem niet de precieze details van de hardware hoeft te weten alvorens opgestart te worden.

Dit hoeven geen volledige implementaties te zijn zoals we die op x86 kennen, maar kunnen bestaan uit bijvoorbeeld u-boot of Tianocore. Daar wil ik zelf op een telefoon mee gaan experimenteren, mits het mogelijk is de gehele bootloader te vervangen. Dan zou ik proberen een mainstream kernel en Plasma Mobile erop te draaien.
Interessant, heb je meer info?
thanks voor je reactie.
Hier is informatie voor respectievelijk SBBR en EBBR. Daarnaast zijn er de u-boot en Tianocore implementaties.

Verder heeft Jon Masters meegewerkt aan de standaarden en is hij recentelijk aan de slag gegaan bij Nuvia na jarenlang voor Red Hat gewerkt te hebben. Hij heeft ook presentaties en tweets over de ontwikkelingen op het gebied van ARM.

Ik ben zelf geen expert op het gebied van al deze ontwikkelingen, maar heb wel de afgelopen jaren een ARM SBC desktop draaien om meer gewend te raken aan al deze technologieën. Ik probeer mezelf nu eerst ARM64 assembly aan te leren.

Soms zou ik wel willen dat er hier meer een soort gemeenschap zou zijn van mensen die dieper de technologie in duiken. Maar die vind je dan meestal weer op netwerken waar veel ontwikkelaars zijn zoals Freenode of Matrix, waaronder een aantal Tweakers.
Hier is informatie voor respectievelijk SBBR en EBBR. Daarnaast zijn er de u-boot en Tianocore implementaties.

Verder heeft Jon Masters meegewerkt aan de standaarden en is hij recentelijk aan de slag gegaan bij Nuvia na jarenlang voor Red Hat gewerkt te hebben. Hij heeft ook presentaties en tweets over de ontwikkelingen op het gebied van ARM.


Ik ben zelf geen expert op het gebied van al deze ontwikkelingen, maar heb wel de afgelopen jaren een ARM SBC desktop draaien om meer gewend te raken aan al deze technologieën. Ik probeer mezelf nu eerst ARM64 assembly aan te leren.
Vet, dit is weer wat nieuws voor mij. Dit staat wel even in de wachtrij om dit verder te begrijpen en te lezen, aangezien ik ontzettend veel tabbladen open heb. Ik moet nu eigenlijk al slapen, maar er zijn zoveel interessante dingen...
Soms zou ik wel willen dat er hier meer een soort gemeenschap zou zijn van mensen die dieper de technologie in duiken. Maar die vind je dan meestal weer op netwerken waar veel ontwikkelaars zijn zoals Freenode of Matrix, waaronder een aantal Tweakers.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 30 januari 2020 11:00]

Sylonogy maakt een eigen OS, voor eigen hardware. Als je dat wilt vergelijken met een mobiele telefoon maker, is Apple eigenlijk de enige die dat ook zo heeft. Alle Android toestel bouwers, hebben in de basis hetzelfde open source OS met de diverse Google (play) componenten, en die bouwers winkelen ook en-masse bij Qualcomm voor de snapdragon processors (Huawei met hun Kirin en Samsung met hun Equinox hebben wat meer keus), bij Samsung of Japan-display voor de schermen, Sony voor de beste camera sensoren, en ook maar een paar accufabrikanten. Dan blijft er weinig over om je mee te onderscheiden, behalve de custom software op je toestel.
Omdat ze zich dan moeten houden aan de Vanilla-Android normen wat het lastig maakt om zich te onderscheiden en alle retail-organisaties geen reden meer hebben om verschillende merken in te slaan. Vervolgens ontstaat er een strijd om wie voor het laagste bedrag een toestel kan afzetten, wat uiteraard Samsung is die dan de hele Android-industrie overneemt.

Gelukkig zijn er wel aanpassingen waardoor innovatie op de software mogelijk is. Veel van de nieuwe features die Android brengt, zitten al in de verschillend skins. Ook de ondersteuning van verschillende hardwareimplementaties maakt het lastig om het allemaal centraal vanuit Google te regelen.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 28 januari 2020 14:37]

Mee eens, al is het eerder dom van ons als consument om slecht ondersteunde merken(met updates dan) te blijven kopen.

Noodgedwongen moet ik dus kijken naar android one phones of merken die redelijk hun best doen.
Toch echt jammer dat de meeste mensen het een worst zou zijn wat updates betreft.
Gaat iets gruwelijk mis daar bij LG. De normale G8 voor Korea/USA is al netjes voorzien van Android 10, maar de G8S in Europa met nagenoeg dezelfde hardware mag wachten tot Q3? 8)7
Nou 10 is theoretisch uitgerold in Korea and US op de G8, genoeg mensen in de US die deze nog niet binnen hebben (Korea heb ik geen idee over)
Hoe kan je er eigenlijk achter komen welke toestellen van Samsung op welke versie/update horen te zitten. Ik heb namelijk een tweedehandsje recentelijk overgenomen en die zit op november 2019 update. Weet niet of dat de laatste beveiligingsupdate was voor dat toestel of dat Samsung em nog gewoon blijft onderhouden.
Hier een S9, en security update is van december.
Bijna elke maand krijg ik een update al is het maar de security update.
Door op updates te controleren. Als dat zegt dat je up to date bent ben je dat ook gewoon. Afhankelijk van het model kunnen patches ook overgeslagen worden, en kan het dus zijn dat je nu de patch van november hebt en straks de patch van bijvoorbeeld februari krijgt.
De website van Samsung zelf denk ik? Welk model is het? Bij Samsung heb je sowieso garantie tot aan de voordeur... het is in theorie zo dat je tot 3 jaar na introductiedatum van het toestel nog securityupdates krijgt. Maar dat is de theorie.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 28 januari 2020 10:04]

Garantie tot aan de voordeur inderdaad :) Ik was van Samsung overgestapt naar Nokia omdat ik niet te spreken was over het updatebeleid en Nokia daar veel beloftes in deed. Ondertussen kan ik op mijn privé telefoon (nokia 8 -> aug 2017) fluiten naar updates en draai ik nog op de oktober 2019 patch, terwijl mijn werk telefoon (SGS8 -> apr 2017) netjes op de januari 2020 patch draait.

Voor mij een reden om in ieder geval geen Nokia meer te nemen. Of ik terug ga naar Samsung weet ik nog niet (veel bloatware) maar ze hebben qua updatebeleid voor m'n gevoel (n=1) wel stappen gezet.

edit: jaar toegevoegd bij samsung patch

[Reactie gewijzigd door Bekers op 28 januari 2020 10:14]

Ja precies, maar bij Samsung is het nogal hit-or-miss. Als je een telefoon koopt mag je eerst gaan uitzoeken wanneer dat ding op de markt gekomen is en of je dan nog kan rekenen op updates.

Het wordt wel beter, dat klopt - maar ik zou inderdaad geneigd zijn om naar een Nokia te kijken juist omdat ze een goede reputatie hebben. Althans, zo leek het... maar ik begrijp nu dat dat óók 3x niks is.
Samsung doet het in Androidland praktisch het beste. Zelfs de goedkope telefoontjes krijgen minstens twee jaar.

Maar bij LG kan een telefoon van najaar 2019, dus 4 tot 6 maanden oud, al geen upgrade meer verwachten. Je laatste beveiligingsupdate krijg je waarschijnlijk over een maand al. De telefoondivisie van LG is op sterven na dood. Trek de stekker eruit en houd op met je klanten te naaien.

Zelfs Google zelf ondersteunt de flagships een jaar of 2 en als je geluk hebt 3. Een voorbeeld van niks dus. Blij dat ik een iPhone heb en me niet onder hoef te dompelen in de Android Updatestront. Want dat stinkt. En wat een verspilling en planned obsolescence. Walgelijk.

[Reactie gewijzigd door marhalm op 28 januari 2020 18:35]

Precies de reden dat ik geen Android gebruik. Nou ja, dat en nog minstens 10 andere redenen.. 😜
Ik las ergens dat in Android 10 de beveiligsupdates losgekoppeld werden van OS updates en via de Play Store lopen.. werd hoog tijd!

[Reactie gewijzigd door crankthisup op 29 januari 2020 00:54]

Je hoort ieder jaar wel weer iets waardoor alles beter wordt. Er verandert alleen nooit iets 😉
nouja, n=1 he :) maar ik moet zeggen dat ze bij Nokia nogal veel beloofden en tot voor kort ook riepen dat hun telefoons allemaal zo goed geüpdate waren, alleen hadden ze nog geen/weinig oude telefoons dus konden ze dat roepen. Maar nu de eerste telefoons wat ouder worden (2+ jaar) lijken ze toch echt niet anders dan het gros van de markt te zijn en 'oude' telefoons worden gewoon niet meer geüpdate. En dan kijk ik toch een beetje met wrang naar die Samsung die ik daardoor niet gekocht heb, maar dus wel nog die updates krijgt...
Ja, n=1 maar als jij geen updates meer hebt op een Nokia 8 heeft een ander dat óók niet.
Dat je dat zegt maakt het gelukkig niet waar :9
Als de Nokia 8 van persoon x geen updates krijgt omdat die update er simpelweg niet is, komt ie niet op magische wijze voor een ander ineens wél uit...
Ik zie inderdaad dat enkel de modellen vanaf 2018 3 jaar maandelijkse updates krijgen, daarna per kwartaal security updates.
Dus voor de 2017 modellen enkel nog per kwartaal updates voor één jaar.
Het leek mij dat Nokia enkel Android one gebruikte, maar dus niet voor de eerste nokias?
Je hoeft alleen maar te zoeken naar het model op de samsung site en daar te kijken welke einddatum er bij staat.

Je hoeft de datum dat de telefoon is uitgekomen niet te weten en je hoeft ook niks zelf uit te rekenen.

En als je pech hebtdan suporten ze hem stiekem toch nog wat langer dan aangegeven, de boeven!
Dat het niet gegarandeerd is klopt, maar mijn Samsung S7 uit 2016 heeft vorige week de security updates van 1 december 2019 ontvangen. Het is bij mij voor de eerste keer dat ik zo lang na aankoop van een Android telefoon nog updates ontvang. Wellicht was het de allerlaatste update maar we gaan nu richting de 4 jaar en dat is (een klein beetje) positief.
Heb ik natuurlijk al op gekeken. Heb een uur gezocht, maar echt niets kunnen vinden.
OK maar wélk model is het nu?
https://www.theandroidsou...laxy-j3-android-10-update

Als je de SM-J330F hebt:

Galaxy J3 2017 update timeline [SM-J330F]
Date Android OS Changelog
02 Aug 2019 Android 9 Android 9 Pie update with new One UI custom skin from Samsung

... dan is 2 augustus je laatste feature update geweest. Security patches zijn al eerder gestopt.
Thanks. Dat is em inderdaad.
Echter klopt dat op die site dan ook weer niet helemaal aangezien mijn laatste patch dateert van 1 nov 2019.
Er is maar 1 site die goed klopt mbt uitgekomen updates: https://www.sammobile.com...3-2017/firmware/#SM-J330F

Ik snap ook niet waar @DigitalExorcist het over heeft met garantie op updates tot de deur. Ze zijn juist 1 van de weinige die juist updates van te voren aanduiden en garanderen tot die datum ook updates. In de praktijk (zoals bij jou toestel) lopen ze zelfs langer door met updaten dan daar staat aangegeven.

Je kunt dat prima terug vinden via een Google zoekopdracht (SM-J330) en waarmee ik op deze pagina kwam: https://www.samsung.com/n...y-j3-2017/SM-J330FZDNPHN/
Dan het kopje meer specificaties aan klikken en in dat lijstje moet de door Samsung opgegeven update-einddatum staan, wat aug 2019 is :)
Samsung kan van alles beloven, maar feit biljft dat als Google geen updates meer uit besluit te brengen, het écht wel snel ophoudt.

Bovendien .. ik weet niet óf er nog branded toestellen verkocht worden maar dan ben je al helemáál de pineut. Eerst moet Google dan met iets komen, dán je telefoonfabrikant, en dán je telco nog een keer.
Nouja, dat was mijn ervaring met Samsung ook wel hoor. Je kreeg nog net geen SMS-je als je de winkel uitliep dat je support klaar was, ondanks beloftes. Dat was voor mij ook de reden om naar Nokia te gaan.

Maar goed, het lijkt er op dat ze dat (iig voor de SGS8 en zelfs de S7 aldus @Erwin1967) een heel stuk verbeterd hebben.

Ik hoef niet om 2 jaar een nieuwe telefoon. Er zit geen/weinig innovatie meer in, en als je zuinig bent met je spullen dan gaan ze makkelijk 4 jaar mee. Maar dan moet de support er wel zijn. En daarin slaat Nokia wat mij betreft een enorme flater, maar heeft Samsung zich goed hersteld.
Oh wow dat laatste heb ik helemaal niet gezien terwijl ik wel op meer specificaties geklikt had. Dus als dat tenminste augustus 2019 was en de laatste update november was kan het dan zomaar zijn dat ze nu naar per kwartaal zijn overgestapt? Met ook in achtname dat er op die Sammobile site onder kopje 'security update' staat beschreven hoe Samsung ongeveer te werk gaat per prijscategorie telefoon.

Edit:
Daarnaast ook nog deze twee sites tegengekomen van Samsung zelf:
https://www.samsung.com/n...re-ondersteuning-samsung/
https://security.samsungmobile.com/workScope.smsb

[Reactie gewijzigd door Username3457829 op 28 januari 2020 21:43]

Euhm..., in het schemaatje, moet dat niet 2020 zijn ipv 2019?

[Reactie gewijzigd door kootje70 op 28 januari 2020 09:52]

" LG opende in 2018 een divisie die verantwoordelijk werd voor snellere updates voor zijn smartphones."

Ik zie dat het werkt (not). Persoonlijk vind ik dit een heel erg magere roadmap, zeker voor een grotere OEM als LG. Ook het feit dat ze sommige smartphones van 2019 al in de ban doen is een grote teleurstelling.
Ga je diep schamen LG! Android 10 is al maanden uit. In het vierde kwartaal is Android 11 waarschijnlijk al uit.

Een nieuwe Android versie hoeft van mij echt niet binnen een week, maar dit is echt niet goed te praten. Mijn niet al te dure Xiaomi heeft al maanden Android 10.
En ik wil niet eens weten wanneer de LG G8S android 11 krijgt, dat toestel valt onder high end en krijgt dus 2 major android updates maar ik zie het al gebeuren dat mijn telefoon inmiddels vervangen is voor een nieuwe voordat hun 11 uitbrengen.
LG is sowieso erg slecht met updates, sinds de zomer nog geen update gehad. Draai nog steeds beveiligingspatch van mei op mijn G8S... Verder fijn toestel goede camera lekker vlot. Maar heb het toestel wel gedegradeerd tot werktelefoon en voor privé toch maar weer terug naar iOS.
Ik heb zelf een LG G7 en wat betreft updates is dit absoluut geen succes. De android 9 update is hiervoor al maanden uit, maar zowel via OTA updates als met LG Bridge op de computer krijg ik dit niet voor elkaar en blijft deze hangen op foutmeldingen. Na wat zoekwerk op het internet kwam hier uiteindelijk een onduidelijke reden uit waarom het voor sommige telefoons niet werkt. Er stond daarbij ook een stappenplan beschreven hoe de update wel geforceerd kon worden, nadeel wel dat je alles op de telefoon overschrijft. Een soort van factory reset naar een nieuwe image. Hiervoor eerst een backup maken en die later terugplaatsen bied dan enigszins een oplossing, maar gebruiksvriendelijk is het niet echt... Misschien straks door dezelfde hoepels springen om Android 10 te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Caer. op 28 januari 2020 10:27]

Bizar zeg, mijn V30 is blijkbaar al bejaard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee