Gebruikers OnePlus 7T klagen over kleurenwaas over scherm bij lage helderheid

Veel gebruikers van de OnePlus 7T klagen over een groene of rode waas over het scherm bij lage helderheid. Sommige gebruikers zien het niet, maar in een poll op het OnePlus-forum zegt een meerderheid van de bezitters het probleem te hebben.

De kleurenwaas. Foto: Farid_A

Het scherm laat de waas zien bij het weergeven van grijstinten op lage helderheden, zo merkten diverse tweakers al op sinds de release. Ook nieuwere batches lijken het probleem te hebben, zo blijkt uit het topic op GoT en het topic op het OnePlus-forum. In de poll bij OnePlus zegt driekwart van de bezitters het effect te zien, al lijkt het niet bij elke telefoon even sterk zichtbaar. De OnePlus 7, 7 Pro en 7T Pro hebben het probleem niet.

OnePlus neemt de toestellen terug bij klachten, maar veel gebruikers zeggen vervolgens een exemplaar terug te krijgen met hetzelfde probleem. Tweakers heeft OnePlus dinsdagochtend vragen gesteld over dit onderwerp, maar nog geen antwoord ontvangen.

Piunikaweb noteerde een reactie van een OnePlus-medewerker op het eigen forum. Het topic waar dat in stond, is inmiddels verdwenen. Daarin claimt de fabrikant dat het een normaal verschijnsel is bij deze oledschermen en dat het dus niet gaat om een defect. De X2 Pro van Realme, dat toeleveranciers deelt met OnePlus, heeft hetzelfde scherm en dus vermoedelijk hetzelfde probleem.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

26-12-2019 • 08:48

56 Linkedin

Submitter: Deathchant

Reacties (56)

56
55
16
1
0
32
Wijzig sortering
Ik heb hier ook een tijdje over heen en weer gemaild met oneplus support hier in Nederland. Die hebben te kennen gegevej dat elk 7T toestel dit in meer of mindere mate heeft. Ook werd gezegd dat naar verwachting eind dit jaar een nieuwe batch zou komen die dit probleem niet heeft. Hier onder een copy en paste uit het bericht met Oneplus support.
[10:36:29 PM]Johan: bij Elke 7 T zal de groene tint aanwezig zijn
[10:36:38 PM]l3art : ok duidelijk, dank je wel.
[10:37:11 PM]l3art : Op het Oneplus 7T general support forum was tegen een user gezegd dat een nieuwe batch dit niet meer zal hebben. Klopt dit?
[10:37:41 PM]Johan: ja dat klopt helemaal
[10:37:53 PM]Johan: maar dat is er nog niet
[10:38:24 PM]l3art : Ok, enig idee wanneer deze batch verwacht wordt?
[10:38:42 PM]Johan: voor het einde van het jaar heb ik me laten vertellen.
Overigens heeft dus niet alleen de 7T hier last van. Ook bij de realme X2 Pro wordt er melding van gemaakt. Sterker nog, ook mijn nieuwe Samsung S5e tablet heeft last van dit verschijnsel. Hier vind ik het minder erg omdat ik de tablet minder intensief gebruik waardoor het niet zo opvalt.
Jou heb ik ook op de Oneplus forums gezien! Ik heb in totaal 5 keer een 7T gehad, allemaal teruggestuurd omdat het scherm belachelijk slecht was. Bij 1 exemplaar was de helft al groen terwijl de helderheid nog boven 50% stond, niet eens in een donkere kamer. Grappig om te zien dat dit nu ineens op tweakers staat, terwijl het probleem al sinds dag 1 bestaat.
Ik heb zelf dat hwt zwart bij de Tab S5e uitloopt bij het scrollen als deze op minimale helderheid staat. Maar dat heb ik ook bij de S2 ve, Samsung al een bericht gestuurd hierover, nooit antwoord op gekregen. OLED-schermen hebben wel vaker problemen helaas.

Wel vreemd dat de nieuwe batch pas veel later uitgebracht wordt, dat zou allang gebeurd moeten zijn

Toevoeging: lees hieronder inderdaad dat het een specifiek OLED-ding is. Had al zo'n vermoeden, heb nu mijn tweede telefoon met LCD, nog nooit meegemaakt op deze twee.

[Reactie gewijzigd door m1999 op 26 december 2019 17:36]

Dat uitlopen is idd een bekend OLED fenomeen. Zeker bij donkere achtergrond en lichtere randen/tekst. Heeft volgens mij te maken met de tijd die het de pixels nodig hebben om van donker naar een lichtere kleur te switchen.

Die groene tint op bepaalde plekken van het scherm heeft hier niks mee te maken en staat hier los van. Dit zie je ook niet wanneer het scherm zwart is (bij OLED is zwart namelijk echt zwart, de betreffende pixel staat dan uit), maar bij bepaalde donker grijs tinten.
Ik heb dit ook op mijn OP6, vooral als ik van donker naar een iets lichtere, maar toch ook een donkere kleur ga.
Dit is een niet te vermijden oled specifiek iets. Ik heb het gehad op de Samsung S7, OnePlus 6 en 7 Pro en hetzelfde gebeurt op mijn iPhone 11 Pro Max.
Dat is het zogeheten 'smearing' effect
Heeft dit niet te maken met DC dimming?

https://www.androidpolice...phone-screens-getting-it/

Edit:
@GekkeRipper zegt het ook te hebben op zijn xiaomi mi 9, laat dat nu ook een toestel zijn dat DC dimming heeft.

[Reactie gewijzigd door Beter eh op 26 december 2019 08:54]

DC dimming staat uit (standaard) op mijn Xiaomi Mi 9.
Oh daar gaat mijn theorie |:( :P

[Reactie gewijzigd door Beter eh op 26 december 2019 09:07]

Daarnaaat heb ik op mijn OnePlus 7 Pro DC dimming aangezet, maar een kleurenwaas is mij nog nooit opgevallen.
Dat vertoont mijn Xiaomi Mi 9 ook.
Mijn Xiaomi Mi 6 heeft er nooit last van gehad, zou het komen door dat de mi 9 een OLED scherm heeft?
Dat denk ik wel. Maar ik zie het echt nauwelijks hoor. Ik zou er geen garantie voor aanvragen (dat heb ik dus ook niet gedaan ;) )
Ja, met mijn OnePlus One had ik ook de eerste 2 weken vreemde problemen met me scherm, en dat verdween snel door hem in de zon te liggen, had ook iets met lijm en zo te maken, uv zorgde daarvoor wat de zon genoeg van geeft.
Dit was de reden dat ik mijn OnePlus 5T na een dag al terug wilde sturen. Bij mijn toestel zat er onderin het scherm een grote rode waas. Ik ben nogal gevoelig voor kleurverschil en ik stoorde mij hier dus enorm aan. Echter heb ik een lange strijd moeten voeren met de klantenservice van OnePlus om het toestel überhaupt retour te kunnen sturen. Na vele mailtjes en foto's kreeg ik het antwoord dat dit vrijwel normaal was. Het zou komen omdat de lijm tussen het scherm niet goed genoeg gedroogd zou zijn. Dit zou vanzelf wegtrekken na een tijdje gebruik. Het kwam erop neer dat ik het eigenlijk gewoon zou moeten accepteren. Na een boze mail terug mocht ik het toestel gelukkig alsnog retour sturen en werd het opgehaald aan de deur. Ik ben toen maar voor een ander merk gegaan. Ik baalde er echt van maar ik had geen zin in nog meer gedoe met ze.

[Reactie gewijzigd door RetroBitPixel op 26 december 2019 09:04]

Mate 20 Pro had het ook bij release. Heb een exemplaar met dat probleem in bezit gehad.
Daar heb ik ook veel problemen over voorbij zien komen. Het verschil was vooral merkbaar bij het type scherm, LG vs BOE schermen.

[Huawei Mate 20 (Pro)] Algemene schermproblemen

Voor een smartphone boven de €500,- is het echt niet meer acceptabel en zou ik een oplossing eisen of geld terug vragen.
Ik bezit zelf de X2 Pro, maar heb er (gelukkig) nooit last van gehad. Ik kan ook niet zeggen dat ik grijstinten veel gebruik, maar ik denk dat het per telefoon verschilt.
Beetje tevreden? Na jaren van Oneplus wil ik de Realme proberen, maar ben wat bang voor de niet stock Android
Zeer tevreden, ik ben juist blij met ColorOS. Zeker als je bedenkt dat er over 3 maanden een cleanere versie aankomt. Daarnaast zijn ze supersnel met maandelijkse OTA's, dus qua beveiliging zit je ook goed. En vergeet niet dat alles sowieso al vloeiender gaat door de 90hz.
Wat ik mij afvraagt, is dit iets dat hinderlijk is tijdens het gebruik van je telefoon, of is het iets dat je het ziet alleen als je naar opzoek gaat?

Ik heb het niet persoonlijk gezien dus ik kan hier niks over zeggen, wel is het zo dat inconsistenties in mobiele OLED panelen gewoon een feit is, afhankelijk van de producent en geëiste kwaliteit kan dat meer of minder zijn, maar komt bijna overal voor. Zolang het mijn gebruikservarig niet gehinderd wordt vind ik het best. Iedereen klaagde over de pixel 2xl, maar met uitzondering van weinig leesbaarheid onder de vele zonlicht vond ik het mee vallen.

Natuurlijk kun je het argumenteren dat je betaalt voor iets en je wilt dat het gewoon perfect is, zeker een valide argument, en oneplus kan hogere eisen gaan stellen voor de leverancier, maar moeten we dan niet klagen als de prijs van de volgende OnePlus telefoon ook omhoog gaat daardoor.
Ik heb 2 maal mijn Realme X2 pro teruggestuurd omdat het mij echt veel te hinderlijk was.
Dat is afhankelijk per toestel en gebruiker. Zelf hoefde ik er niet naar op zoek maar was het duidelijk zichtbaar. Bijvoorbeeld dark mode en Google maps in de auto, zag je duidelijk bovenin het scherm dat het beeld een groenige gloed had in de grijze vlakken.

Ik gebruik mijn telefoon het meeste in de namiddag en avonduren en dan is het scherm meer gedimt, dark modus aan en dan valt het dus in het merendeel van het gebruik op.

Maar er zullen ongetwijfeld toestellen zijn waarbij het minder zichtbaar is en/of gebruikers niet weten wat ze moeten zien.
Ik had dit soort waas bij mijn Huawei Mate 20 pro, en het was echt goed te zien in een donkere kamer. De beeldkwaliteit wordt echt een stuk slechter als delen van het scherm (in mijn geval de randen) een andere tint zijn. Uiteindelijk heb ik 2 van die Huawei's terug moeten om eindelijk eentje te krijgen zonder dat probleem. Het was een probleem met ALLE Mate 20 pro's met LG schermen (de mate 20 pro's met BoE schermen waren wel goed) dus zeer slechte QA vanaf huawei. Na die ervaring is mijn mening over Huawei zeker niet beter geworden, het is gewoon echt iets wat niet in een telefoon mag zitten waar ze 1000 euro voor vragen.
OnePlus 6 heeft het zelfde probleem bij minimaal licht knippert het scherm op zwarte vlakken
Ik heb dit probleem inderdaad ook, vooral tijdens het browsen op donkere apps (eg reddit darkmode). ik heb hier echter geen last van gehad voordat de android 10 beta uitrolde.
Precies dat dacht ik ook na de update naar 10 bluetooth hapert nemelijk ook na die update
Ik heb persoonlijk geen problemen met BT, ik gebruik dagelijks oortjes over BT en werkt perfect!
Het probleem doet zich inderdaad voor bij specifieke use cases. Je telefoon moet in de dark mode staan, en dan bij een lage brightness (tussen 20-50% gok ik) apps opstarten als Gmail, YouTube, oneplus Shelf of een incognito scherm van Firefox. Dat zijn voorbeelden van apps waarbij in de darkmode de achtergronden niet 100% zwart zijn en dán krijg je dus die vervelende groene waas, soms paars. Ik heb de OP7T dus ook teruggestuurd hierom en blijkbaar heeft geen enkele techreviewer, ook de longterm review van gsmarena.com, dit opgemerkt, wellicht omdat zij de beste exemplaren krijgen. Ik ben blij dat @arnoudwokke hier aandacht aan heeft besteed, want het issue is er al sinds de launch en het heeft nergens echt publiciteit gekregen.
In 't inmiddels 39 pagina tellende draadje van het oneplus forum was er vrijwel direct een reactie van oneplus member David Y. die het probleem "afschoof" als een perceptie van de klant en het de werking van de telefoon niet beïnvloed, maar die reactie is inmiddels weg. Aan de ene kant goed, want erg klantvriendelijk was die reactie niet, maar ergens ook zuur, want nu lijkt 't net alsof oneplus het issue helemaal niet erkent.

Tweaker l3art heeft met oneplus uitgevogeld dat er een nieuwe batch zou komen, maar ik heb er weinig vertrouwen in vanwege 't feit dat er zo'n complete radiostilte aan oneplus zijde lijkt te zijn. Er zijn nu al batches van 6 december te krijgen die 't issue nog steeds hebben....
Als ik de OnePlus Laboratorium-feature 'DC-dimmen' aanzet op mijn OnePlus 6 dan heb ik dat effect ook, sterker nog, het staat er gewoon duidelijk bij vermeld:

"Indien ingeschakeld, flikkert het scherm minder bij een lage helderheid. In sommige gevallen kunnen er echter ook afwijkende kleuren worden weergegeven."

Kennelijk staat deze feature standaard aan op de OnePlus 7T?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee